PÅ FD: Sveriges bästa idrottsstad – utan en allsvensk toppklubb

FOTBOLLDIREKT I SAMARBETE MED IDROTTENS AFFÄRER Växjö är idrottsstaden som både skapar mästarlag och internationella stjärnor. Det är imponerande och anmärkningsvärt. Är det beroende på den småländska entreprenörsandan och envisheten? – och det utan en allsvensk toppklubb.
Mannen bakom verket – Växjös tränare Sam Hallam har all orsak att vara glad efter torsdagens SM-guld.

Genom Växjö Lakers SM-guld i ishockey blev Växjö den första stad utanför storstäderna som haft svenska mästare i Sveriges två största lagsporter herrfotboll och herrishockey.

Tidigare är det bara Stockholm, Göteborg, Malmö och Solna som lyckats med den bedriften. Vem av ordning kan hävda att även Gävle har det, men där finns det mycket om. När Brynäs blev svenska mästare fotboll 1925 hade allsvenskan startats och GAIS vann, men det officiella mästerskapet spelades som en cupturnering utan de allsvenska lagen. 

Oförglömlige Stig Svensson

Öster under den dynamiske Stig Svensson har blivit svenska mästare i fotboll fyra gånger. De lyckades redan debutsäsongen 1968 med det fullständigt osannolika att vinna SM-guldet.

Hela 1970-talet präglades av framskjutna placeringar, som kröntes med tre SM-guld på fyra år när 1970-talet gick över i 1980-talet. 

Stig lyckades under den här tiden knyta till sig såväl skickliga tränare som spelare, samt i samarbete med Växjö stad och efter kommunreformen 1971 Växjö kommun få till fantastiska tränings-och tävlingsförhållanden på Värendsvalls-området.

Och nu Anders Öman

Märkligt nog är det ingen i Öster som tagit Stig Svenssons fallna Östermantel, utan den som fört vidare hans gärning är Anders Öman i Växjö Lakers. Både har sin bakgrund som entreprenörer, Stig som trävaruhandlare, Öman inom bygg-och fastighetsbranschen.

Precis som Stig lyckades knyta till sig skickliga tränare som Vilmos Varszegi, (guld 1968), Bengt ”Julle” Gustavsson, Gunnar Nordahl, Lars ”Laban” Arnesson (guld 1978) och Bo Johansson (guld 1980 och 1981), har Öman städslat den kompetente sportchefen Henrik Evertsson och tränaren Sam Hallam. 

Även Öman och Lakers, precis som Stig och Öster, har varit skickliga i sin dialog med Växjö kommun. Kommunen garanterade lånen på drygt 250 miljoner kronor vid byggandet av Vida Arena och de ger sammanlagt runt 20 miljoner kronor per år till Växjö Lakers. 13 miljoner kronor i direkt bidrag, 6,4 miljoner kronor genom att hyra tider och sedan sponsrar bolag där kommunen har ägarintressen.

Värendsvallens fina tränings-och tävlingsförhållanden för fotboll på 1960-och 70-talen och Växjö kommuns frikostiga stöd på 2010-talet till Växjö Lakers är nog något som inte kan underskattas. Öster av idag har lika bra, om inte bättre stöd från kommunen för sin arena, men de har inte svarat upp på samma sätt som Stigs Öster och Ömans Lakers.

Individuella stjärnor dessutom

Det anmärkningsvärda är att Växjö inte haft och har framstående lag, utan även individuella idrottar på högsta internationella nivå.

Mats Wilander sjufaldig Grand Slam-segrar i i singel och en grand Slam-vinst i dubbel. Han är tennisfostrad i Växjö TS under den dåvarande skicklige ordförande Åke Magnussons ledning, med Standbjörkshallen och utebanorna (grus) vid Växjösjöns västra strand som träningsbas.

Sedan proffsen fick vara med i franska öppna, det som betraktas som inofficiella VM på grus, är det bara två Rafael Nadal och Björn Borg som har fler singelsegrar än Mats Wilander.

Carolina Klüft, den i Sverige födda särklassigt bästa idrottskvinna, var sex år när Växjö Tipshall färdigställdes 1989.

Växjö Tipshall med förutom den fullstora fotbollsplanen, bestod då av en B-hall där hopp och kastgrenar kunde tränas och en C-hall med en 120 meter lång rakbana för sprint-och häcklöpning. Fotbollsplanen och C-hallen finns fortfarande, medan B-hallen nu är en gymnastikhall. Friidrotten har dock inte fått stryka på foten då man numera har Telekonsult Arena, Sveriges i dags dato enda hall som har sex rundbanor, förutsättningarna är nu ännu bättre än vad Klüft hade när hennes karriär skapades.

Fantastiska möjligheter

Kostnaderna för Tipshallen har i allt väsentligt burits av kommunen och nuvarande Telkonsult Arena subventioneras på samma sätt som Vida Arena. I fridrottens fall genom 2 miljoner kronor i direkt bidrag och 3 miljoner i hyrda tider.

Den huvudsakliga anledningen till Klüfts framgångar är självklart hennes talang, och  förmåga att ta till var på talangen, det senare vad jag förstår i samarbete med tränaren Agne Bergvall.

Hade hennes framgångar varit möjliga utan dåvarande Tipshallens dåvarande B-hall och C-hallen, det vet vi ju inte, men jag tvivlar. 

Framgångens förklaringar

Vi kan nog konstatera att det är många samverkande faktorer som skapat Växjös osannolika idrottsframgångar.

Den småländska envisheten, en egenskap som ledare som Stig Svensson, Anders Öman och idrottare som Mats Wilander och Carolina Klüft haft och har, kombinerat med god förståelse från politiker och medborgare att skapa rätt förutsättningar är det som skapat succéerna.

Det är därför legitimt att Växjös högste politiker Bo Frank (m) känner sig delaktig i framgångarna för Lakers, vilket uttrycks i hans blogg.

Frågan man kan undra över om hans chef, Anna Kinberg Batra, tar del av hans tankar, hennes tidigare ståndpunkt om lantisars förmåga kanske då modifieras.

IDROTTENS AFFÄRER

FÖLJ FOTBOLLDIREKT FÖR DE SENASTE NYHETERNA OM SVENSK FOTBOLL!

– TWITTER
– FACEBOOK
– INSTAGRAM

ELITEFOOTBALL – Sveriges bästa statistik-databas för svensk fotboll

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: