Superettan får bara 10 procent – så tycker man om det

74 miljoner kronor av regeringens stödpaket till Svensk Elitfotboll.
Då får superettanklubbarna bara 10 procent av kakan – en rimlig fördelningen menar både Jönköpings Södras och GIF Sundsvalls klubbchefer.
– Jag kan förstå att det kan uppfattas som en ojämn fördelning men konsekvenserna för de allsvenska klubbarna är betydligt mycket större än vad de är för oss i superettan, säger Jönköpings Södras klubbchef Sebastian Lagrell till FotbollDirekt.

Tidigare i våras beslöt regeringen om att ge svensk idrott ett stödpaketet om 500 miljoner kronor för att kompensera för föreningarnas uteblivna intäkter och kostnader för inställda evenemang under perioden 12 mars till 30 juni.
Enligt SEF:s generalsekreterare Mats Enquist står det nu klart att ungefär 74 miljoner kronor av dessa landar hos elitfotbollsklubbarna, något han berättar för Fotbollskanalen

– Vi kommenterar inte hur mycket respektive förening har fått. Det stannar internt, det är om förbundet skulle komma ut med det, vi gör det inte, säger Mats Enquist till Fotbollskanalen.

SEF har tillsammans med sina medlemsföreningar nu suttit ner och diskuterat hur pengarna ska fördelas mellan klubbarna i allsvenskan och superettan.

– Vi har gått igenom en modell för hur vi tycker att det ska hanteras inom elitfotbollen - mellan föreningarna på bästa och mest transparenta och solidariska sätt, så att pengarna hamnar rätt och fyller sitt och sin avsikt. Det var det som vi idag enades om, säger Mats Enquist till sajten och fortsätter:
– Vi kommer nu lämna över det till SvFF som ska distribuera ut de här regeringsmedlen utifrån det förslag vi tog fram idag. Det var väldigt glädjande att alla 32 föreningar var överens över upplägget. Vi hoppas att förbundet kan fastställa den modell som klubbarna är eniga om, så att den verkställs så snart som möjligt. Pengarna behövs verkligen.

SEF:s generalsekreterare förklarar vidare att 65 149 000 kronor går till allsvenskan medan 7 738 000 kronor går till superettan - en fördelning som innebär att superettanklubbarna bara får ta del av ungefär 10 procent av pengarna.
Jönköpings Södras klubbchef Sebastian Lagrell är trots det positiv och menar att fördelningen är både rimlig och rättvis.

– Spontant är vi nöjda med fördelningen och vi tycker det är en rättvis fördelning. Jag kan förstå att det kan uppfattas som en ojämn fördelning men konsekvenserna för de allsvenska klubbarna är betydligt mycket större än vad de är för oss i superettan, säger Sebastian Lagrell till FotbollDirekt.

Hur stor skillnad gör 500 000 kronor?

– Det täcker en del av det intäktsbortfallet vi har. Det täcker inte hela, men det hade vi inte räknat med och detta är inte det enda stöd vi får heller. Vi har stöd som kommer från permitteringarna, vi får stöd i form av sänkta arbetsgivaravgifter och vi får stöd av våra supportrar, säger Lagrell och fortsätter:
– Vi vill inte att samhället ska ge oss mer stöd än vad vi lider skada heller. Det är också en viktigt aspekt.

Upplever du också att ni var överens under SEF-mötet?

– Vi är nästan alltid överens i de här frågorna vilket jag tycker är en styrka. Jag har jobbat i olika SEF-sammanhang i tio år och jag tycker vi får en tydligare och bättre struktur för varje år som går och det finns en förståelse för varandra. Vi kommer alltid hamna i diskussioner om fördelning men man måste kunna kliva ur klubbubblan och tänka fotbollen i stort och det tycker jag alla gör. De flesta möten vi har känns positiva och det tror jag de andra håller med om också. 

Var det ungefär de här summorna ni hade förväntat er att få?

– Vi hade inte räknat med något efter de signaler RF skickade i början. Vi är tacksamma och positiva för det stöd som kommer i det här ledet. Sedan hoppas vi få ytterligare stöd från RF och regeringen längre fram, men vi hade inte räknat med något.

GIF Sundsvalls dito Henrik Lindgren delar sin kollegas bild av att fördelningen gått rätt till.

– Stödet skulle baseras på intäkter som man tappat i samband med matcharrangemangen och då är klart att en klubb som Hammarby är berättigade mer pengar än valfri superettanklubb.

I vanliga fall brukar superettan få 25 procent av de centrala medlen som tillkommer. Nu landar det på ungefär 10 procent istället - men även det får anses rättvist utifrån omständigheterna menar Henrik Lindgren.

– En del kanske har synpunkter på att superettan ”bara” får tio procent men jag tycker det känns ganska rimligt i det här fallet.

Fanns det företrädare som menade att ni skulle dela upp pengarna som ni gör med alla andra centrala medel?

– Det var kanske inte den diskussionen, däremot var det någon som tyckte att superettan kanske borde få ta lite mer del av pengarna. Men jag tycker som sagt att det känns ganska rimligt och framförallt känns det bra om vi kan få ut de här pengarna snabbt. Vi har inte tid att diskutera det här i flera veckor. Klubbarna blöder ekonomiskt så vi måste få in pengar omgående.

Vet du när ni får ta del av pengarna?

– Som jag förstått det så har RF redan betalat ut pengarna till fotbollsförbundet så som jag förstod det så kanske vi får ta del av pengarna redan den här veckan.

Jag ställer samma fråga till dig, hur stor skillnad gör 500 000 för GIF Sundsvall?

– Vi och alla andra blöder som sagt. Vi har i princip inte haft en enda intäkt sedan corona bröt ut. 500 000 kommer inte lösa alla problem men det är en bra hjälp, absolut. 


Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: