Ryter ifrån mot supportrarna: ”Sänder fel signaler”
– Det här är inte den signal vi vill ge. Detta kan göra att återgången till ett normaliserat tillstånd med publik kan bli fördröjt, säger han.
– Vi hade ett insynsskydd uppsatt, men supportrarna hade med sig stegar, säger Mjällbys klubbchef Fredrik Danielsson.
I arbetet med att låta svensk elitfotboll sparka igång vädjade svensk elitfotboll (Sef) till supporterorganisationerna att följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer och inte bidra till att uppmuntra folksamlingar på pubar eller utanför de allsvenska arenorna.
© Bildbyrån
Men under svenska cupens semifinal mellan Mjällby och Malmö FF i går så hade både Mjällby- och MFF-supportrar samlats utanför Strandvallen för att se matchen och heja fram sitt lag. När slutsignalen gick och MFF avancerat på straffar så firade laget med den tillresta klacken. Det här är något som Sef inte vill se en upprepning av. Det riskerar att fördröja FHM:s beslut om att ge fotbollen grönt ljus för spel inför publik, menar Sef:s ordförande Lars-Christer Olsson.
– Det här är något vi inte vill se därför att vi inom fotbollen vill följa rekommendationerna och riktlinjerna från Folkhälsomyndigheten. Fotbollen ska inte bidra till smittspridningen och det måste supportrarna ta hänsyn till. Klubbarna har ett ansvar på på arenorna och man får vädja till supportrarna att inte göra på det här sättet, säger han.
Ordföranden är även tveksam till att MFF-spelarna valde att fira med de tillresta supportarna. Även om det var ett betydande avstånd mellan spelare och klack.
– Det här är inte den signal vi vill ge och jag hoppas att det inte upprepas. Problemet är att detta kan göra att återgången till ett normaliserat tillstånd med publik kan bli fördröjt. Det vill vi inte se, däremot kan vi heller inte säga att Mjällby som arrangerande klubb kunde gjort något åt det här om händelsen sker utanför arenan. Då är det en polisiär fråga.
Sef och Olsson väntar nu in rapporten från matchdelegaten på plats. När den kommer kan ytterligare åtgärder komma att vidtas runt arenorna som konsekvens.
– Det som händer utanför arenorna är en polisiär fråga. Men vi är sedan tidigare överens med supporterorganisationerna att inte äventyra säkerheten så att vi snabbt som möjligt kan komma igång med publik på matcherna igen.
Mjällbys klubbchef Fredrik Danielsson:
– Vi har en liten sträcka på 20 meter där vi har en avspärrning så att folk inte ska komma in, enligt reglerna som finns. Det är även ett insynsskydd uppsatt på höjden för att folk inte ska stå där och titta. Sen var det så att de här supportrarna hade med sig stegar som de klättrat upp i. Då hamnar vi ett läge där vi gjort vad vi kan enligt kraven som ställs på oss och med god dialog med matchdelegaten på plats, säger han.
– Men det är precis som Lars-Christer säger en fråga för supportrarna. Vilket ansvar vill de ta? Vi gör att allt vi kan och kan bara vädja. Däremot funderar vi på att göra just den platsen mindre attraktiv så att inte fler lockas att stå där framöver. Man kan vara byråkratisk och säga att det inte är vårt ansvar, men vi vill göra allt vi kan tillsammans med kommunen, för att inte bidra till folksamlingar.
Danielsson säger att polisen var på plats - men att detta hamnar i en gråzon och att det rent lagligt inte går att flytta på supportrarna.
– Polisen var där och hade full koll. Med hjälp av vårt kamerasystem så tror jag även att ett antal personer lagfördes. Men om jag förstått det rätt så är det inte förbjudet för personer att stå utanför arenan på det här sättet eftersom det är en rekommendation. Däremot om personer gör något olagligt, då kan polisen ingripa. Så det här är ett litet kryphål kan man säga. Vem äger frågan?
– Det vi kan göra är att vädja till supportrarna att inte komma hit samtidigt som vi tittar på hur vi ska göra just den där platsen mindre attraktiv.
Den här artikeln handlar om: