Allsvensk makt – del 2

Sportstory.se granskar maktfördelningen i Allsvenskan

Fotbollsverige.se kan stolt presentera Sportstory.se:s kartläggning av maktförledningen i allsvenskan. Idag fortsätter kartläggningen med en presentation av allsvenskans bästa tränare och bästa lagkapten. Dessutom kan ni läsa hela listan över hur klubbarna röstade i undersökningen.

Henrik Rydström
Allsvenskans bäste lagkapten.

Varför utsågs du till Allsvenskans bäste lagkapten tror du? Vilka egenskaper har du?
– Jag får vara ärlig och säga att jag hörs och syns mycket. Varför jag gör det finns det många anledningar till, men jag hoppas att det bygger på att jag har substans när jag säger något. Inte alltid kanske, men oftast. I slutändan gör det att folk kommer ihåg en. Sen hoppas jag på en sportslig substans i det också, och då vill jag tro att jag är jag en kombination av verbal ledare, gott exempel och motivator. Jag har reflekterat en hel del över det där – vilken ledare vill jag vara? Jag profilerar gärna Kalmar FF och tar den verbala fajten i media och med motspelare på planen. Det gäller att stå upp för kamraterna. Men sen har jag i mig att inte viker ner mig. Såklart kommer Kalmar förlora matcher och jag kommer förlora dueller, men vad gör man då? Hur reagerar man på 0-5, 0-5? Och det är då ens kaptensroll är som viktigast. Då försöker jag hålla gruppen samlad och få alla att jobba mot det Nanne vill att vi ska göra. Det gäller att visa karaktär i alla skeden. Både i närkamper och i intervjuer. Jag är ingen sån kapten som spelar mysgubbe. Jag bjuder inte hem nya spelare på buffé och wokar åt dem men däremot tar jag ansvar för dom på planen. Även på träning.

Vem tycker du är den bäste kaptenen?
– Daniel Andersson i Malmö FF får dra ett tungt lass. På planen har han fina ledaregenskaper, sen vet jag inte hur han är vid sidan av. Det finns ju negativa ledare, som Tobias Linderoth. Många tycker han är ett föredöme, men jag tycker mycket av det han gör är alibireaktioner. Han går in i duell och går bort sig och blir förbannad och skäller på någon kamrat, och så säger folk: ”Oh, vilken fajter han är, Tobbe.” Skulle jag ha en sådan kapten hade jag velat nita honom istället. Men Daniel Andersson, i ett lag med splittrade personligheter, har istället försökt vara en sammankopplande länk.

Hur viktigt är det att ha en kapten – hur mycket kan han stjälpa om han är dålig och hur mycket kan han hjälpa om han är bra?
– Det är jävligt viktigt att med informella ledare. Utopiskt sett ska kaptenen fungera som den formelle och den informelle ledaren. Är han bara formell blir det mer för syns skull. Och helst ska tränaren och den informelle ledaren ha en samsyn. När det krisar så måste du ha en prägling i gruppen, där man inte behöver tycka likadant men ändå vara överens om hur man ska spela. De informella ledarna i Kalmar är Bagar’n (Patrik Rosengren) och jag. Bagar’n är världens tystaste person i omklädningsrummet och även utanför, men han är en ledare i hur han spelar. Tillsammans är vi en bra enhet. Det är också olika för olika nationaliteter, vi har ju en hel del utlänningar här i Kalmar. Tobbe Carlsson och Petter Wastå funderar nog inte så mycket på att jag är deras kapten – för dom är jag bara en snubbe de har spelat med i 15 år. Men för utlänningarna gäller Nannes ord först, och sen mitt. De visar väldigt stor respekt när jag talar, det ligger i deras syn på kaptensrollen. Jag har som strategi att inte säga till så fort de fuskar, utan när de gör stora missar ryter jag till deras namn eller tar dit tolken och försöker förklara hur vi vill att de ska spela. Om jag lägger mig i för mycket i vad de gör lyssnar de inte.

Sneglar du på ledarfigurer utomlands?
– Ja, lite. Det är ju jävligt komplext, vilken roll som fungerar i vissa grupper, och det är svårt att se helhetsbilden utifrån. Men visst, Mark Messier och Roy Keane i Manchester United var ju fungerande ledare. Jag plockar lite varstans, och framförallt handlar det om fingertoppskänsla i den gruppen man är i. En grupp ser lätt igenom om det blir konstlat och fejkat – därför är jag mig själv. Varje säsong känns det som om Kalmar har en tung period kring sommaren, då vi har gått på tomgång. Och några av de gångerna har jag samlat alla spelare, utan ledare, och poängterat vissa saker. När jag säger saker slutet inom gruppen ger det effekt: ”nu förlorade vi där, och två till matcher här – vi behöver prata om detta.”

Det låter som om du funderar mycket på detta, det låter som kvasipsykologi.
– Ja, nu när du säger det så. Men allvarligt, Nannes ledarskap inbjuder till tankar och funderingar. Jag vill göra avtryck själv. Jag vill att mina lagkamrater säger, när karriären är över: ”Fan, Henke ville jag alltid vara i samma lag som på träningarna. Han hjälpte mig jävligt mycket. Han gav mig energi.”

Det syns att det snackas mycket på planen. Du står ofta i mitten. Vad sägs?
– Det handlar inte om att säga så mycket faktiskt. Mina allra bästa utläggningar, rent retoriskt sett, har aldrig fungerat. För mina motståndare har inte fattat vad jag har sagt. Det gäller att tala med bönder på bönders vis, och med adel på adels vis. Främst måste det finnas en frenesi i det man säger. Jag ska markera revir. Är en motspelare på domaren och snackar och försöker påverka stegar jag in: ”det var ju inte så!” Då tappar motspelaren fokus och glömmer vad han skulle säga till domaren – och kan således inte påverka honom.

Vad handlade din D-uppsats i litteraturvetenskap om?
– Jag försökte bevisa att Vilhelm Moberg lanserade en revolutionär tendens i sin bok Utvandrarna. Det finns en marxistisk idé i att Karl Oskar och Kristina bryter upp från jordbruket och samhället. De teorierna brukar jag inte dra för mina motståndare.

Nanne Bergstrand
Allsvenskans bästa tränare.
I Sportstorys enkät bland tränare, sportchefer och klubbchefer har du utsetts till Allsvenskans bästa tränare. Vad tycker du om det?
– Hedrande i och för sig men samtidigt har jag väl åsikten att det är oerhört svårt att dela ut en sådan titel. Det blir till att se till resultat gentemot förutsättningar och gör man det så får man ändå säga att vi lyckats ganska så bra.

Vad skiljer en bra tränare från en dålig?
– Man måste vara duktig på framför allt två saker. Dels att ha fackkunskaper gällande fotboll och dels gäller det att vara en duktig personkännare. Fackkunskaperna går att träna upp med diverse olika kurser medan människokännedomen är svårare men något jag ägnat mig åt att utveckla de senaste sju, åtta åren. Det gäller att utveckla andra färdigheter utanför fotbollen och även läsa mängder av litteratur på området. Tränaryrket går ut mycket på att skapa en prestationsmiljö, att få alla spelare att känna sig delaktiga. Att skapa ett klimat där spelarna känner att de kan prestera och även känna att de kan misslyckas.

Har du haft några särskilda förebilder som format dig som tränare?
– Från början hade jag de som jag själv haft som tränare, två ytterligheter. Först Roy Hodgson i Halmstad, som kanske är Allsvenskans bäste plantränare någonsin, taktiskt enormt skicklig. Den andre är Bosse Johansson, som jag hade i Kalmar, som var först med att utveckla den mentala biten.

Henrik Rydström blev utsedd till ligans bästa lagkapten, vad gör honom så bra?
– Han förmedlar sitt budskap väl. Han är bra att pusha på sina lagkamrater på ett positivt sätt och föregår själv med gott exempel genom att aldrig vika ner sig.

Var det ett svårt val som lagkapten?
– Jag var tvungen att välja honom för att få ner antalet varningar. Skämt åsido, det var ett ganska enkelt val.

Hur röstade så klubbarna?
1. Vilken enskild aktör påverkar mest i Allsvenskan?
Lars-Åke Lagrell 33 %
Henrik Larson 17 %
Domarna/Bo Karlsson 11 %
Bo Lundquist 6%
Patrik Mörk 6 %
TV4 6 %
Aftonbladet 6 %
Publiken 6 %
Håkan Mild 6 %
Lars Lagerbäck 6 %

2. Vilken enskild aktör påverkar mest i Fotbollsverige, utanför Allsvenskans område?
Lars-Åke Lagrell 45 %
Lars Lagerbäck 9 %
Aftonbladet/S. Bank 9 %
Kentaro/TV4/Canal+ 9 %
Zlatan Ibrahimovic 9 %
Sture Svensson 5 %
Mats Olsson 5 %
SvFF 5 %
Tommy Theorin 5 %

3. Vilken är den mest värdefulle spelaren i Allsvenskan?
Henrik Larsson 28 %
Anders Svensson 20 %
Rami Shaaban 8 %
Mattias Jonson 8 %
Cesar Santin 8 %
Pa Dembo Tourray 4 %
Dulee Johnson 4 %
Prince Ikpe Ekong 4 %
Kevin Amuneke 4 %
Razak Omotoyossi 4 %
Sverrir Gardarsson 4 %
Marcin Burkhardt 4 %

4. Vem är Allsvenskans bäste lagkapten?
Henrik Rydström 22 %
Markus Johannesson 17 %
Niclas Alexandersson 13 %
Henrik Larsson 9 %
Fredrik Lundgren 9 %
Mikael Blomberg 9 %
Daniel Tjernström 9 %
Anders Svensson 9 %
Mattias Thylander 4 %

5. Vem är Allsvenskans bäste tränare?
Nanne Bergstrand 29 %
Janne Andersson 13 %
Rikard Norling 13 %
Mats Jingblad 8 %
Pelle Olsson 4 %
Siggi Jonsson 4 %
Sixten Boström 4 %
Magnus Pehrsson 4 %
Tony Gustavsson 4 %
Per-Joar Hansen 4 %
Stefan Rehn 4 %
Tom Prahl 4 %
Magnus Haglund 4 %

Fotnot: Representanter från alla allsvenska klubbar, utom Gefle som avböjde att delta, har röstat. Sportstory gav klubbarna möjlighet att rösta på sig själv eller folk i ens egen förening.

Text: Fredrik Torstensson

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
tisdag 25 januari
17:00 Senegal - Kap Verde Afrikanska mästerskapen
20:00 Marocko - Malawi Afrikanska mästerskapen
20:45 Queens PR - Swansea Championship
onsdag 26 januari
17:00 Elfenbenskusten - Egypten Afrikanska mästerskapen
19:00 Angers - St Etienne Ligue 1
20:00 Chelsea - West Ham Women’s Super League
20:00 Mali - Ekvatorialguinea Afrikanska mästerskapen
20:45 Hearts - Celtic Skottland Premiership
torsdag 27 januari
10:10 Australien - Vietnam Asien, VM-kval, Steg 3
11:00 Japan - Kina Asien, VM-kval, Steg 3
13:00 Libanon - Sydkorea Asien, VM-kval, Steg 3
15:30 Iran - Iraq Asien, VM-kval, Steg 3
16:00 Förenade Arabemiraten - Syrien Asien, VM-kval, Steg 3
17:00 AIK - Sollentuna United FF Träningsmatch
18:00 Häcken - Fredrikstad Träningsmatch
18:15 Saudiarabien - Oman Asien, VM-kval, Steg 3
20:30 Arsenal - Brighton Women’s Super League
22:00 Ecuador - Brasilien Sydamerika, VM-kval
fredag 28 januari
01:00 USA - El Salvador Nord- o Centralamerika, VM-kval, Steg 3
01:15 Chile - Argentina Sydamerika, VM-kval
15:30 Malmö - Jammerbugt FC Träningsmatch
20:45 Huddersfield - Stoke Championship
22:00 Colombia - Peru Sydamerika, VM-kval
lördag 29 januari
13:00 Djurgården - Metta Träningsmatch
13:30 Ross County - Rangers Skottland Premiership
14:00 Sirius - Hammarby Träningsmatch
16:00 Fulham - Blackpool Championship
17:00 Gambia - Kamerun Afrikanska mästerskapen
18:30 Peterborough - Sheffield U Championship
20:00 Burkina Faso - Tunisien Afrikanska mästerskapen
söndag 30 januari
13:00 Norrköping - Sarpsborg Träningsmatch
14:30 Derby County - Birmingham Championship
17:00 Egypten - Marocko Afrikanska mästerskapen
17:00 Cardiff - Nottingham Forest Championship
20:00 Senegal - Ekvatorialguinea Afrikanska mästerskapen
21:00 Lens - Monaco Franska Cupen
21:30 Porto - Maritimo Portugisiska ligan
måndag 31 januari
20:45 Portsmouth - Charlton League One
21:15 Paris SG - Nice Franska Cupen
tisdag 01 februari
20:45 Hibernian - Hearts Skottland Premiership
00:00 Uruguay - Venezuela Sydamerika, VM-kval
00:30 Argentina - Colombia Sydamerika, VM-kval
onsdag 02 februari
01:30 Brasilien - Paraguay Sydamerika, VM-kval
03:00 Peru - Ecuador Sydamerika, VM-kval
20:00 Rayo Vallecano - Mallorca Copa del Rey
20:45 Celtic - Rangers Skottland Premiership
21:00 Valencia - Cadiz Copa del Rey
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 30 17 8 5 28 59
2 AIK 30 18 5 7 20 59
3 Djurgårdens IF 30 17 6 7 16 57
4 IF Elfsborg 30 17 4 9 16 55
5 Hammarby IF 30 15 8 7 13 53
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Kalmar FF 30 13 8 9 2 47
7 IFK Norrköping 30 13 5 12 4 44
8 IFK Göteborg 30 11 8 11 3 41
9 Mjällby AIF 30 9 11 10 7 38
10 Varbergs BoIS 30 9 10 11 -3 37
11 IK Sirius 30 10 7 13 -14 37
12 BK Häcken 30 9 9 12 0 36
13 Degerfors IF 30 10 4 16 -17 34
14 Halmstads BK 30 6 14 10 -5 32
15 Örebro SK 30 4 6 20 -35 18
16 Östersunds FK 30 3 5 22 -35 14

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på FotbollDirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från FotbollDirekt, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten