Wigan Athletic

PL-Profilen: Via Djurgården till Champions League

ANNONS

När Teddy Sheringham 1985 gjorde en lånesejour hos Djurgården var det få som anade att han skulle vara en bidragande orsak till Manchester Uniteds fantastiska trippel 15 år senare.

Efter att ha skrivit på sin karriärs första proffskontrakt med Millwall 1982 tog det inte lång tid innan den då 16-åriga Sheringham gjorde sig ett namn hos klubbens supportrar. Redan i sin andra match för Londonklubben lyckades anfallaren hamna i målprotokollet. Den unge engelsmannen hade dock svårt att ta en plats i startelvan och under 1985 lånades han först ut till Aldershot. Efter fem matcher där lånades han istället ut till Djurgården som under den säsongen spelade i den näst högsta ligan i Sverige, Division 1.

Djurgården

Efter den misslyckade sejouren i Aldershot, där Teddy inte alls trivdes, visade sig Stockholm och Djurgården var en perfekt matchning för engelsmannen. Med 13 mål på 21 matcher hjälpte han laget att vinna Division 1 Norra och ta sig till dubbelmötet med GAIS, som skulle avgöra vilket av lagen som nästföljande år fick spela allsvensk fotboll.

Den första matchen slutade 0-0. I den andra var det GAIS som pressade på men Djurgårdens burväktare, Joakim Sjöström, var omutbar. Efter 90 minuter var resultatet fortfarande 0-0 vilket innebar att förlängning väntade. Åtta minuter in i den första förlängningskvarten lyckades Göteborgarna till slut överlista Sjöström i målet. De grönsvarta firade som att den allsvenska platsen var säkrad. Djurgården replikerade dockomedelbart och det var givetvis lagets stora målskytt som höll sig framme. På ett perfekt slaget inlägg från Svante Mjörner nickade Teddy Sheringham in 1-1. Ett resultat som stod sig tiden ut. Straffsparksavgörande väntade. Efter fyra raka Djurgårdsmål och klart sämre nerver hos GAIS-spelarna stod det klart att det var Stockholmarna som fick fira den allsvenska platsen.

Se ett längre sammandrag från matchen här

Något allsvenskt spel blev det dock aldrig för Teddy Sheringham. Efter att ha hjälpt Djurgården tillbaka till Allsvenskan var det dags att återvända till London och Millwall.

Millwall

Eftersom säsongerna spelas annorlunda i Sverige och England återvände Sheringham till en redan pågående säsong. Millwalls manager, George Graham, gillade vad han såg av återvändaren och gav anfallaren fler och fler chanser. Mestadels från avbytarbänken, men mot slutet av säsongen också en del matcher från start. Självförtroendet växte hos Sheringham och på sina 18 framträdanden lyckades han pricka nätet fyra gånger.

Inför säsongen 1986/87 strukturerades klubben om. Ägare byttes och nya spelare togs in. Teddy spelade dock till sig en startplats och tillsammans med Tony Cascarino bildade han ett fruktat anfallspar. Under fyra raka säsonger vann Sheringham den interna skytteligan och han var en bidragande orsak till att Millwall för första gången i klubbens historia lyckades avancera upp i den engelska högstadivisionen 1987/88.

Med femton mål vardera var Sheringham och Cascarino med att hålla Millwall i topp fyra ända fram till påskhelgen. En dålig avslutning på säsongen gjorde dock att nykomlingen tappade några placeringar och slutade på en tiondeplats.

Det svåra andra året visade sig vara svårt även för Millwall. Efter att tidigt under säsongen toppat tabellen, tappade man snabbt allt sitt momentum och föll ur med dunder och brak.

Anfallsstjärnan följde med sitt lag ner i Division 2 och visade där sina kvalitéer under säsongen 1990/91. Med 37 mål, inkluderat fyra hat-tricks, gjorde Teddy allt han kunde för att hjälpa Millwall tillbaka. Laget lyckades dock inte med det utan slutade på en femteplats, sju poäng från avancemang.

Med totalt 111 mål för Millwall ses Teddy Sheringham som den största spelare som någonsin spelat för klubben.

Sheringham millwall

Nottingham Forest

Efter sammanlagt åtta år var det dags för en flytt norrut. Teddy såldes till Nottingham Forest för 2 miljoner pund och levererade direkt för sin nya klubb. Med sina mål och assist hjälpte Sheringham Forest att nå en åttondeplats och dessutom tog man sig hela vägen till Ligacup-finalen. Inför 76.800 åskådare på Wembley i London blev Manchester United för svåra. Alex Fergusons mannar vann med 1-0 efter Brian McClairs mål tidigt i den första halvleken.

Sheringham nottingham

När så den första Premier League-säsongen startade, i augusti 1992, tillhörde Sheringham fortfarande Nottingham Forest. Det var han som gjorde lagets första Premier League-mål i premiären mot Liverpool. Veckan efter målet såldes han till Tottenham och för Forest blev försäljningen ödesdigern. Efter 16 år i den högsta divisionen, två Europa Cup-titlar, en FA-cup-titel och fyra ligacup-titlar misslyckades man med att ersätta Sheringham och slutade sist i tabellen.

Tottenham Hotspur

När Nottinghams kräftgång startade fortsatte Teddy Sheringham att leverera mål i sin nya klubb. Tottenham betalade 2,1 miljoner pund för engelsmannen och i efterhand får man se det som ett ordentligt fynd. Med 21 mål i den vita tröjan vann Sheringham skytteligan under Premier Leagues historiska, första säsong med sammanlagt 22 baljor.

I Tottenham var, och är fortfarande, anfallaren oerhört populär. Efter sin framgångsrika debutsäsong gjorde han 14 mål den efterföljande. Med det blev han bästa målskytt i ett Tottenham som placerade sig på femtonde plats i tabellen. Detta trots att Sheringham, till följd av en skada, bara spelade 19 matcher.

Sheringham tottenham

Sheringham gjorde 76 mål på 166 matcher och hjälpte Tottenham till en FA Cup-semifinal 1996, men efter femton säsonger som professionell spelare hade han fortfarande inte vunnit någon trofé. Han var 31 år gammal och kritikerna började prata om att han passerat sin topp som spelare.

Manchester United

En som fortfarande trodde på Teddys kvalitéer var Manchester Uniteds manager, Alex Ferguson. I juni 1997 betalade United 3.5 miljoner pund för att locka till sig 31-åringen från Tottenham. Ett beslut som inte någon Manchester United-supporter kan ångra.

Sheringham kom in som ersättare till Unitedlegendaren Eric Cantona och som om det inte vore nog med det stod Tottenham på den andra planhalvan när Teddy skulle göra sin debut i den röda tröjan. Efter att ha fått utstå burop och visslingar under hela matchen missade Sheringham i den 60:e minuten en straffspark. Efter två sena mål lyckades dock United vinna matchen.

Trots 14 mål under sin första säsong på Old Trafford var det ingen United-supporter som var nöjd med laget när säsongen skulle summeras. Noll troféer till museet och i en match mot Bolton sent under säsongen hamnade Sheringham och Andrew Cole i luven på varandra. När Bolton gjorde mål anklagade Sheringham Cole för att vara skyldig till baklängesmålet. Cole vägrade att prata med Teddy och de två spelarna har aldrig löst problemet.

Spekulationer drog igång om att Teddy nu skulle lämna klubben när Manchester United köpte in Dwight Yorke från Aston Villa. Firma Yorke/Cole bildade ett fruktat anfallspar som såg ut att komplettera varandra perfekt. Sheringham fick svårare och svårare att ta en plats i startelvan, men lyckades precis spela tillräckligt många matcher för att få en medalj när United i sista omgången tog hem Premier League. Den 33-årige anfallarens första medalj var säkrad.

Sheringham united

En vecka efter seriesegern byttes Sheringham in och gjorde 1-0-målet när Manchester United besegrade Newcastle med 2-0 och säkrade segern i FA-cupen. Två titlar på en vecka. Sheringham gick som på moln och dessutom var det bara fyra dagar kvar till laget skulle springa ut på Nou Camp i Barcelona för att möta Bayern München i Champions League-finalen.

Efter ett tidigt ledningsmål från Mario Basler såg tyskarna ut som vinnare när matchen led mot sitt slut. I den sextiosjunde minuten byttes Jesper Blomqvist ut och in kom Teddy Sheringham och fjorton minuter senare kom Ole-Gunnar Solskjær in och ersatte Andy Cole. Tre minuters tilläggstid läggs till på matchen och Bayern München leder fortfarande med 1-0. I den nittioförsta minuten slår David Beckham en hörna som efter lite flipperspel når Sheringham. Med två minuter kvar har Manchester United kvitterat och av bara farten drar man upp ett nytt anfall. Man får en ny hörna från vänster. David Beckhams högerfot når Teddy Sheringhams panna som skarvar bollen vidare till norrmannen Ole-Gunnar Solskjær som med tån petar United till sin tredje titel på en och en halv vecka.

Efter att ha haft svårt att ta en plats i truppen under säsongen 1999/2000 gjorde Teddy Sheringham sin bästa säsong någonsin när han som 35-åring 2000/2001 blev utsedd till årets spelare i Premier League och vann den interna skytteligan i Manchester United. Han blev efter sin fina säsong också uttagen till Sven-Göran Erikssons VM-trupp som sommaren 2002 reste till Sydkorea och Japan.

Efter fyra år i Manchester återvände Teddy till London och Tottenham. Efter att ha gjort 26 mål på 80 matcher blev han efter sin karriär invald i Tottenham Hotspur Hall of Fame den 8 maj 2008. 2009 blev han dessutom invald i English football Hall of Fame.

Efter kortare sejourer i Portsmouth, West Ham och Colchester avslutade Sheringham sin spelarkarriär efter säsongen 2008.

Under säsongen 2006 ryktades det att spelaren skulle återvända till Djurgården. Sheringham avvisade dock och supportrarnas drömmar om att åter en gång få se målkungen från 1985 i blårandigt förblev just en dröm.

Efter spelarpensioneringen har han bland annat haft en kort, men framgångsrik, karriär som pokerspelare. Sedan 2014 arbetar är han tillbaka på fulltid inom fotbollen. Med specialträning hjälper han West Hams anfallare med det han själv var allra bäst på, att göra mål.

Sheringham 2

Källor: dif.se, millwall-history.org.uk, wikipedia, uefa.com, youtube

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
tisdag 23 april
19:00 Degerfors - Helsingborg Superettan
21:00 Leicester - Southampton Championship
21:00 Arsenal - Chelsea Premier League
21:00 Lazio - Juventus Italienska Cupen
onsdag 24 april
12:00 Yokohama F. Marinos - Ulsan Hyundai AFC Champions League
19:00 Brommapojkarna - Sirius Allsvenskan
19:00 AIK - Värnamo Allsvenskan
19:00 IFK Göteborg - Häcken Allsvenskan
20:45 Wolverhampton - Bournemouth Premier League
21:00 Crystal Palace - Newcastle Premier League
21:00 Atalanta - Fiorentina Italienska Cupen
21:00 Everton - Liverpool Premier League
21:00 Manchester U - Sheffield U Premier League
torsdag 25 april
18:00 Fredericia - Ålborg Danmark Division 1
19:00 Djurgården - Malmö Allsvenskan
19:00 Halmstad - Hammarby Allsvenskan
19:00 Norrköping - Elfsborg Allsvenskan
19:00 Kalmar - Gais Allsvenskan
19:00 Västerås SK - Mjällby Allsvenskan
21:00 Go Ahead Eagles - Feyenoord Eredivisie
21:00 Brighton - Manchester C Premier League
fredag 26 april
18:30 Hertha Berlin - Hannover 2. Bundesliga
18:30 St Pauli - Hansa Rostock 2. Bundesliga
19:00 Torslanda - Trollhättan Ettan södra
19:00 B 93 - Horsens Danmark Division 1
19:00 Hilleröd - Naestved Danmark Division 1
19:00 Kolding - SönderjyskE Danmark Division 1
19:00 Lyngby - Vejle Superligaen
19:00 Ängelholm - Lund Ettan södra
19:00 Örebro Syrianska - AFC Eskilstuna Ettan norra
19:00 Jitex - Lidköping Elitettan
19:30 Sunnanå - Malmö FF Elitettan
20:30 Bochum - Hoffenheim Bundesliga
20:45 Frosinone - Salernitana Serie A
20:45 Airdrieonians - Dundee Utd Skottland Championship
21:00 Real Sociedad - Real Madrid La Liga
21:00 Queens PR - Leeds Championship
lördag 27 april
13:00 Eskilstuna - Gamla Upsala Elitettan
13:00 Eintracht Braunschweig - Hamburg 2. Bundesliga
13:00 Kiel - Kaiserslautern 2. Bundesliga
13:00 Paderborn - Elversberg 2. Bundesliga
13:00 Torn - Tvååker Ettan södra
13:00 Brommapojkarna - Vittsjö Allsvenskan, damer
13:00 Onsala - Falkenberg Ettan södra
13:00 Umeå - Orebro SK Elitettan
13:30 West Ham - Liverpool Premier League
14:00 Las Palmas - Girona La Liga
15:00 Gif Sundsvall - Varbergs BoIS Superettan
15:00 Växjö - Linköping Allsvenskan, damer
15:00 Djurgården - KIF Örebro Allsvenskan, damer
15:00 Lecce - Monza Serie A
15:00 Norrköping - Trelleborg Allsvenskan, damer
15:00 Inter - Torino Serie A
15:00 Rosengård - AIK Allsvenskan, damer
15:00 Häcken - Piteå Allsvenskan, damer
15:00 Kristianstad - Hammarby Allsvenskan, damer
15:00 Gefle - Sandvikens IF Superettan
15:00 Landskrona - Utsikten Superettan
15:30 Freiburg - Wolfsburg Bundesliga
15:30 Augsburg - Werder Bremen Bundesliga
15:30 Bayern München - Eintracht Frankfurt Bundesliga
15:30 Leipzig - Borussia Dortmund Bundesliga
16:00 Newcastle - Sheffield U Premier League
16:00 Manchester U - Burnley Premier League
16:00 Fulham - Crystal Palace Premier League
16:00 Blackburn - Coventry Championship
16:00 Uppsala - IFK Kalmar Elitettan
16:00 Vasalund - Karlstad Ettan norra
16:00 Wolverhampton - Luton Premier League
16:00 Jönköping - Rosengård Ettan södra
16:00 Karlstad - Karlberg Ettan norra
16:00 Hammarby TFF - Friska Viljor Ettan norra
16:00 Olympic - Norrby Ettan södra
16:00 Ariana - Oskarshamns AIK Ettan södra
16:15 Almeria - Getafe La Liga
17:00 Nordic United - Stocksund Ettan norra
17:00 Örgryte - Öster Superettan
17:00 Mallbacken - Alingsås Elitettan
18:00 Juventus - Milan Serie A
18:30 Elche - Espanyol LaLiga2
18:30 Everton - Brentford Premier League
18:30 Elche - Espanyol LaLiga2
18:30 Chelsea - Barcelona UEFA Champions League, damer
18:30 Bayer Leverkusen - Stuttgart Bundesliga
18:30 Alaves - Celta Vigo La Liga
20:30 Schalke - Fortuna Düsseldorf 2. Bundesliga
20:45 Lazio - Verona Serie A
21:00 Aston Villa - Chelsea Premier League
21:00 Hull - Ipswich Championship
21:00 Atletico Madrid - Athletic Bilbao La Liga
söndag 28 april
13:00 Helsingborg - Östersund Superettan
13:30 Nürnberg - Karlsruhe 2. Bundesliga
13:30 Magdeburg - Osnabrück 2. Bundesliga
13:30 Wehen - Greuther Furth 2. Bundesliga
13:30 Everton - Arsenal Women’s Super League
14:00 Sundsvall - Bollstanäs Elitettan
14:00 Malmö - AIK Allsvenskan
14:00 Värnamo - Halmstad Allsvenskan
14:00 Cadiz - Mallorca La Liga
14:00 Viborg - Randers Superligaen
14:00 Helsingör - Köge Danmark Division 1
15:00 Assyriska FF - Täby Ettan norra
15:00 Stockholm Internazionale - Umeå Ettan norra
15:00 Örebro - Brage Superettan
15:00 Bournemouth - Brighton Premier League
15:00 Bologna - Udinese Serie A
15:00 Vendsyssel - Hobro Danmark Division 1
15:00 Tottenham - Arsenal Premier League
15:00 Sollentuna - Piteå Ettan norra
15:30 Borussia M'gladbach - Union Berlin Bundesliga
16:00 Ljungskile - Eskilsminne Ettan södra
16:00 PSG - Lyon UEFA Champions League, damer
16:00 Dundee FC - Celtic Skottland Premiership
16:15 Granada - Osasuna La Liga
16:30 Djurgården - Gais Allsvenskan
16:30 Häcken - Norrköping Allsvenskan
17:30 Mainz - Köln Bundesliga
17:30 Nottingham - Manchester C Premier League
18:00 Napoli - Roma Serie A
18:00 Köpenhamn - Århus Superligaen
18:00 Atalanta - Empoli Serie A
18:30 Villarreal - Rayo Vallecano La Liga
19:30 Darmstadt - Heidenheim Bundesliga
19:45 Bristol C - Manchester C Women’s Super League
20:45 Fiorentina - Sassuolo Serie A
21:00 Real Betis - Sevilla La Liga
23:00 Gotham - Racing Louisville USA NWSL Women
måndag 29 april
19:00 Elfsborg - Sirius Allsvenskan
19:00 Silkeborg - Midtjylland Superligaen
19:00 Trelleborgs FF - Degerfors Superettan
19:00 Brommapojkarna - IFK Göteborg Allsvenskan
19:00 Mjällby - Kalmar Allsvenskan
19:10 Hammarby - Västerås SK Allsvenskan
20:45 Genoa - Cagliari Serie A
21:00 Barcelona - Valencia La Liga
21:00 Preston - Leicester Championship
tisdag 30 april
21:00 Coventry - Ipswich Championship
21:00 Bayern München - Real Madrid EUROPA: Champions League
onsdag 01 maj
20:00 Liverpool - Chelsea Women’s Super League
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 5 5 0 0 12 15
2 AIK 5 3 2 0 5 11
3 BK Häcken 5 3 1 1 2 10
4 Gais 5 3 0 2 -2 9
5 Halmstads BK 5 3 0 2 -2 9
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 IF Brommapojkarna 5 2 2 1 5 8
7 Djurgårdens IF 5 2 1 2 2 7
8 Mjällby AIF 5 2 1 2 2 7
9 IK Sirius 5 2 1 2 1 7
10 IFK Norrköping 5 2 1 2 -4 7
11 Hammarby IF 5 2 0 3 1 6
12 IFK Göteborg 5 1 1 3 -4 4
13 IF Elfsborg 5 1 1 3 -5 4
14 IFK Värnamo 5 1 1 3 -6 4
15 Västerås SK FK 5 1 0 4 -3 3
16 Kalmar FF 5 1 0 4 -4 3