Sök

LÅNGLÄSNING: Håkan Söderstjerna: ”Jag är tacksam – inte många hade satsat på en enarmad”

ALLSVENSKANS HISTORIA – DEL 8
En spelare som stack ut. Med sin irrationella spelstil, balans och med sitt hjärta för Landskrona BoIS. Men också för hur han såg ut. Håkan Söderstjerna blev allsvensk stjärna trots att han saknade en arm.

Namn: Håkan Söderstjerna
Ålder: 43 år
Bor: Landskrona
Position: Mittfältare
Moderklubb: Landskrona BoIS
Klubbar: Landskrona BoIS (94-96), Fremad Amager (96-97), Tiong Bahru United (97), Fremad Amager (98-99), Landskrona BoIS (00-02), Fredrikstad (03-04), Landskrona BoIS
Gör i dag: Jobbar på bank

Del 1: MFF-hjälten Håkan Lindman: Kan inte sätta mig huk längre – gör för ont”
Del 2: Stefan Rehn och Blåvitt och Djurgården: ”Han har betytt allt”
Del 3: Leif ”Foppa” Forsberg: ”Jag är fortfarande större än Emil”
Del 4: Steve Galloway: ”Folk flinar åt mitt namn – aldrig brytt mig om pengar”
Del 5: Kalle Corneliusson: ”Kändes som världens största kvadrat mot Barcelona”
Del 6: Kenta Olsson om Bajen-myten och samarbetet med brorsan: ”Telepati” 
Del 7: Gunnar Heidar Thorvaldsson: Om kärlek till ”Peking” och sina fisksnacks

 

November 2007 sätter skadorna stopp för Håkan Söderstjerna. Han väljer att avsluta karriären – blott 32 år gammal.

– Han har varit en av BoIS största profiler genom tiderna och vi vill tacka honom så mycket för hans år i klubben, sa BoIS sportchef Mats Aronsson i en hyllning på klubbens hemsida.

Söderstjernas snabbhet, dribblingar och balans gjorde honom till en uppskattad profil i BoIS, danska Fremad Amager och norska Fredrikstad. Han fick klubbar som Malmö FF att vilja ha honom – men BoIS sa nej. Totalt blev det tre treåriga sejourer i Landskronas a-lag där han flera gånger om blev matchhjälte i derbyna mot Helsingborg.

Många spelare väljer att stanna inom fotbollen efter karriären. Men för Söderstjerna, som fortfarande bor kvar i Landskrona, var det aldrig aktuellt.

– I dag är det väldigt lite fotboll. Nästan ingen alls. Jag hjälper till lite i yngsta dotterns lag, det är allt. Jag fick ett jobb direkt efter karriären och har valt att satsa på det civila sen dess. Det var aldrig aktuellt att bli kvar i någon ledarroll eller så, säger han till FotbollDirekt.se.

Var du less? 

– Jag var less på alla skador. Det var mer det. Sen hade jag nog en ambition att testa livet utanför fotboll och föreningsliv. Jag har inget emot fotbollen så, den har gett mig allt, och jag är tacksam för alla ideella ledare som varit med sen jag var liten. Jag pluggade ekonomi och juridik på distans sista åren av min karriär och var klar när jag la skorna på hyllan. Sen dess har jag jag jobbat på bank. Jag fyller 44 år i år och hade ändå 14 år som professionell fotbollsspelare och nu nästan elva år inom bank. Det är jag tacksam för.

Söderstjerna växte upp i det lilla samhället Teckomatorp, drygt två mål från Landskrona, och började tidigt spela fotboll i Teckomatorps SK. En klubb som fostrat spelare som den förre landslagsmannen Andreas Jakobsson och Max Svensson som spelar i Helsingborg. Håkans pappa Christer Söderstjerna spelade även han fotboll i Landskrona BoIS så fotbollen var tidigt en naturlig del av Håkans uppväxt.

– Pappa spelade i allsvenskan med BoIS men bröt benet och fick lägga av i rätt ung ålder. Så fotbollen fanns absolut där liksom brottningen. Den här jag mycket att tacka för vad gäller min balans och styrka. Jag tror att jag haft en större utmaning med fotbollen om jag inte hållit på med brottning.

När förstod du att du skulle kunna leva på fotbollen? 

– Det förstod jag nästan aldrig. Det var inte självklart att jag skulle bli fotbollsspelare, jag var aldrig en av de mest ansedda i ungdomsåren, utan jag blommade senare. Jag var 18 år och BoIS låg i allsvenskan säsongen 1994. A-laget hade mycket skador och det plockades upp en efter en från juniorerna. Jag var sur för att jag inte var bland de första men till slut fick jag min chans. Sedan dess blev jag kvar i laget.

Hösten 1994 möter Landskrona rivalen Helsingborg. Söderstjerna fick chansen och i andra halvlek vände han ut och in på VM-backen Roland Nilsson och skickade in segermålet för Landskrona.

Debutåret 1994

 

Söderstjerna uppmärksammas nationellt för sin succé och många undrar hur han klarat att bli så bra med ett uppenbart handikapp. Söderstjerna föddes med bara en arm och fick leva med att svara på frågor om det och höra motståndarsupportrar försöka få honom ur balans. Men Håkan hade stor självdistans och tog det med en klackspark.

– När jag var mitt i det så hade ingen tanke på hur andra såg på mig. Det är nog mer efteråt man har reflekterat över det. Danskar är ju rätt öppna så när jag spelade där (Fremad Amager) var det folk som undrade varför jag inte spelade i någon större klubb och om det beredde på att jag bara hade en arm. Men jag har aldrig tänkt på det och aldrig använt det som något negativt. Tvärt om.

Har du fått höra taskiga saker från motståndare genom åren?

– Väldigt lite. Kanske från någon instabil själ i ungdomsåren. Men jag lärde mig att gilla situationen. Jag var ingen jättetalang men hade en enorm tävlingsinstinkt och tog för mig. Andra hade nog respekt för det.

Hörde du något från andra supportrar på läktarna då? 

– Haha, där finns många stories. Alltså, jag har alltid haft stor distans till mig själv och har inga problem med att folk skojar med eller om mig. Det var mer andra som undrade hur jag tog det. Jag minns en gång när vi mötte Helsingborg och deras klack sjöng ”Små grodorna”. Då bytte de ut texten till ”små boisare, små boisare är lustiga att se. Ej armar, ej armar, ej armar hava de”.

– Det var ju fantastiskt kul på ett sätt. Jag har fått höra väldigt lite när det gäller armen. När jag tänker tillbaka så var det nog mycket för att jag hade idrotten och alltid kunde hävda mig genom den. Det var inga barn som mobbade mig och det hade nog att göra med att jag var bra på idrott.

Hade du till och med någon fördel av ditt handikapp? 

– Jag har tänkt lite på det. Och nej, det var aldrig någon ledare som sa att jag inte behövde göra saker. Jag hade inga fördelar på så sätt utan alla såg mig som en vanlig individ. Där är jag tacksam till mina föräldrar som inte curlade mig på något sätt. När jag skulle ut och leka med kompisarna var jag tvungen att träna på att knyta skorna själv. Till slut lärde jag mig det. Mina föräldrar var hårda mot mig på det sättet, att jag skulle klara av det andra barn klarade av, och inget daltande. Med en annan inställning så hade jag säkert klarat av mindre saker själv.

Danske Thorben Storm ledde laget och profiler i laget var Landskronasonen Jocke Nilsson (ex Malmö FF och Sporting Gijon), Greger Andrijevski och Andreas Jakobsson – senare i Helsingborg, Hansa Rostock, Bröndby, Southampton och svenska landslaget. Säsongen slutade dock med nedflyttning och ekonomin körd i botten.

För Söderstjernas del hade det varit en lärorik debutsäsong med mestadels spel från start i en roll på yttermittfältet.

Vilken tid var din bästa i BoIS? 

– Den bästa tiden var när vi ledde allsvenskan inför uppehållet 2002. Vi hade fantastiska människor och spelare i laget. Gruppen var helt otrolig. När det blev VM i Japan och Sydkorea där så ledde vi serien och allt var verkligen toppen. Vi var bra 2000 med Reine Almqvist också men gick inte upp den gången. 2002 hade vi spelare som Alexander Farnerud, Danijel Milovanovic och Daniel Nannskog. Tyvärr drabbades vi hårt av skador på hösten och föll tillbaka i tabellen.

Det var landslagssnack om dig på den tiden?

– Klart att man hörde lite om det och satt och hoppades. Men det blev aldrig av. Om jag grämer mig? Nja, men det är klart att jag hade velat representera mitt land någon gång. Det hade varit kul. Jag var ju varken med i Skånelaget eller något landslag på ungdomssidan.

Hur var det att spela i BoIS på den här tiden när fotbollen var stekhet i stan?

– Jag fick äran att representera tre bra klubbar (BoIS, Fremad Amager och Fredrikstad) med fantastiska supportrar. Jag har alltid fått mycket kärlek och det var extra stort att åka till hemmamatcherna i Landskrona för man visste vad det betydde för invånarna. Det gick alltid att känna på stämningen långt innan match och man fick alltid kärlek på stan. Oavsett hur det hade gått. Visst var det stort att kunna beröra så många människor. Det är jag stolt över.

– Vi kunde ha mellan 6000 – 11 000 åskådare ibland.

Superettan 2000. Söderstjerna i närkamp med Zlatan Ibrahimovic.

Förutom en kort sejour i Singapore så var Söderstjernas utlandskarriär till stora delar väldigt lyckad. Han blev högt ansedd i danska Fremad Amager och hann visa sitt värde i norska Fredrikstad, tills skadorna tog över.

– Man kan väl säga att Danmark var en fantastisk tid. Köpenhamn en trevlig stad och jag har även många fina minnen från Fredrikstad även om det inte blev riktigt som jag hoppats. Jag var med och tog upp dem i Tippeligan och vi hade alltid fullsatt. En by som brinner för sin klubb och som har stolta traditioner.

– Men det var där jag blev skadad. Och det är väl det enda som grämer mig från min karriär, för jag passade väldigt bra i norsk fotboll, men jag fick inte ut mitt max på grund av skador. Jag kunde inte göra mig rättvisa.

Söderstjerna fick en muskelskada i baksidan av skinkan. En skada som aldrig blev riktigt bra.

–  Nästan hela muskeln gick av och jag fick aldrig grepp om den efter det. Jag levde på min balans och den hämmade mig rejält. Jag känner av den än i dag. Hela tiden trodde jag att jag skulle bli återställd och jobbade för det. Det gick att spela vidare i en-två säsonger men jag hade inte samma kraft.

Söderstjerna återvände till BoIS inför säsongen 2005 efter två år i Norge. Att han ens lämnade BoIS efter säsongen 2003 var långt ifrån skrivet i sten. Han och den dåvarande ledningen var oense om villkoren för en förlängning och skildes inte som bästa vänner.

– Det var som det var i klubben på den tiden. Men man är alltid två om saken och jag kunde kanske gjort något annorlunda också. Jag vill inte hänga ut någon.

Men ni skildes inte åt som vänner?

– Nej, så var det ju. Men det var inte hela klubben jag var oense med. Det var enskilda människor. Men att spelare inte kommer överens med klubben om kontraktsvillkoren är väl inte första gången i fotbollshistorien.

Hur är din relation med BoIS i dag? 

– Jag har klubben att tacka för hur mycket som helst. Det ska inte några individer få förstöra. I det större perspektivet så är jag tacksam. Det är inte många som hade satsat på en enarmad spelare. BoIS har varit fantastiskt duktiga på att släppa fram unga spelare genom åren och jag är glad att jag fick äran.

– Det händer att jag går på matcherna men inte så ofta. Man hoppas att de bygger upp en elitförening igen.

2019 är Landskrona BoIS återigen en division 1-förening. Förra säsongen kantades av en maktkamp i styrelserummet och ekonomiska problem. Trots en lovande start på säsongen så slutade det med nedflyttning. Sejouren i superettan blev bara ettårig.

– Det är trist att se utifrån hur allt skötts. Samtidigt är det svårt att tycka till när man inte har insyn i allt. Men det är bara att konstatera att det är tråkigt att se.

Skadar det varumärket?

– Jo, men det tror jag absolut. När man jagar spelare så väljer de mycket utifrån varumärket. 2000 kunde vi dra nytta av BoIS varumärke för att vi satsade på unga spelare och spelade en trevlig fotboll. Då var det lättare att skaffa bra spelare till klubben. Då var det inte självklart för en ungdomsspelare att välja Malmö FF eller Helsingborg. Vi hade ett helt annat varumärke då och kunde ta bra spelare. Så är det inte i dag.

2005 var senast Landskrona lirade i allsvenskan. När kan vi räkna med BoIS i allsvenskan igen?

– Många saker ska falla på plats så det är väldigt svårt att säga. Det krävs en bra organisation och lite tur. Jag tycker inte att man ska sätta press på klubben att titta uppåt vare sig i år eller nästa år. BoIS behöver tid för att bygga upp något fint igen. Jag tyckte att man hade en fin grund med laget som gick upp från division 1 sist men det ville sig inte. Nu får man börja om.

– Det positiva är att det finns en hel del spelare i laget som gått igenom ungdomssektionen. Den är det uppenbarligen inget fel på. Många spelare i laget är fostrade i BoIS och förhoppningsvis får vi utslag av det om ett par år.

Den som vill se Söderstjerna tävla framöver behöver inte leta på fotbollsplanen. Han har på ”ålderns dagar” hittat passionen för en annan sport.

– Det var mycket tennis förut. Men nu är det bara padel. Det är en stor passion för mig som så många andra. Innesporten just nu! Tävlingsmoment är viktigt för mig och det får man gott om i padel. Jag spelar ungefär tre gånger i veckan sen ett år tillbaka och spelade den första a-turneringen i Sverige nyligen. Det var kul att möta de bästa. Jag är inte där ännu men jag lärde mig mycket.

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
torsdag 21 oktober
18:45 Mura - Rennes UEFA Europa Conference League
18:45 Vitesse - Tottenham UEFA Europa Conference League
18:45 Feyenoord - Union Berlin UEFA Europa Conference League
18:45 Real Betis - Bayer Leverkusen UEFA Europa League
18:45 Köpenhamn - PAOK UEFA Europa Conference League
18:45 Bodö/Glimt - Roma UEFA Europa Conference League
18:45 Fenerbahce - Antwerpen UEFA Europa League
18:45 Rapid Wien - Dinamo Zagreb UEFA Europa League
18:45 Ludogorets - Braga UEFA Europa League
18:45 Midtjylland - Röda Stjärnan UEFA Europa League
18:45 Lazio - Marseille UEFA Europa League
19:00 GAIS - AFC Eskilstuna Superettan
20:00 Irland - Sverige VM-kval, damer
21:00 Eintracht Frankfurt - Olympiakos UEFA Europa League
21:00 Napoli - Legia Warszawa UEFA Europa League
21:00 Sturm Graz - Real Sociedad UEFA Europa League
21:00 PSV - Monaco UEFA Europa League
21:00 Sparta Prag - Lyon UEFA Europa League
21:00 Rangers - Bröndby UEFA Europa League
21:00 West Ham - Genk UEFA Europa League
21:00 CFR Cluj - AZ Alkmaar UEFA Europa Conference League
21:00 Lokomotiv Moskva - Galatasaray UEFA Europa League
fredag 22 oktober
18:30 Paderborn - Hamburg 2. Bundesliga
18:30 Torino - Genoa Serie A
19:00 Vejle - Nordsjälland Superligaen
20:30 Mainz - Augsburg Bundesliga
20:45 Sampdoria - Spezia Serie A
21:00 Arsenal - Aston Villa Premier League
21:00 Osasuna - Granada La Liga
21:00 St Etienne - Angers Ligue 1
lördag 23 oktober
13:00 Vasalund - Västerås SK Superettan
13:00 Gefle - Hudiksvall Ettan norra
13:00 Brommapojkarna - Sollentuna Ettan norra
13:30 Nürnberg - Heidenheim 2. Bundesliga
13:30 Chelsea - Norwich Premier League
13:30 Fortuna Düsseldorf - Karlsruhe 2. Bundesliga
13:30 Cardiff - Middlesbrough Championship
13:30 Holstein Kiel - Darmstadt 2. Bundesliga
14:00 Valencia - Mallorca La Liga
15:00 Salernitana - Empoli Serie A
15:00 Jönköping - Örgyte Superettan
15:00 Djurgården - Kalmar Allsvenskan
15:00 Norrby - Öster Superettan
15:30 Arminia Bielefeld - Borussia Dortmund Bundesliga
15:30 RB Leipzig - Greuther Furth Bundesliga
15:30 Bayern München - Hoffenheim Bundesliga
15:30 Wolfsburg - Freiburg Bundesliga
16:00 Leeds - Wolverhampton Premier League
16:00 Täby - Sandvikens IF Ettan norra
16:00 Örebro Syrianska - Hammarby TFF Ettan norra
16:00 Everton - Watford Premier League
16:00 Crystal Palace - Newcastle Premier League
16:00 Southampton - Burnley Premier League
16:00 Coventry - Derby County Championship
16:15 Cadiz - Alaves La Liga
17:00 Nantes - Clermont Ligue 1
17:30 Häcken - Halmstad Allsvenskan
18:00 Sassuolo - Venezia Serie A
18:30 Brighton - Manchester City Premier League
18:30 Hertha Berlin - Borussia M'gladbach Bundesliga
18:30 Elche - Espanyol La Liga
19:00 Tondela - Porto Portugisiska ligan
20:30 Schalke - Dynamo Dresden 2. Bundesliga
20:45 Bologna - Milan Serie A
21:00 Lille - Brest Ligue 1
21:00 Athletic Bilbao - Villarreal La Liga
21:30 Sporting Lissabon - Moreirense Portugisiska ligan
00:00 Columbus Crew - New York Red Bulls MLS
01:30 New York City FC - DC United MLS
01:30 Philadelphia Union - Nashville SC MLS
01:30 Toronto FC - Montreal Impact MLS
söndag 24 oktober
02:00 Inter Miami CF - FC Cincinnati MLS
02:00 Minnesota United FC - Los Angeles FC MLS
02:00 Chicago Fire - Real Salt Lake MLS
03:00 Colorado Rapids - Portland Timbers MLS
04:00 LA Galaxy - FC Dallas MLS
04:00 San Jose Earthquakes - Vancouver Whitecaps MLS
12:30 Atalanta - Udinese Serie A
13:00 Akropolis - Landskrona Superettan
13:00 Piteå - Karlstad Ettan norra
13:00 St Mirren - Rangers Skottland Premiership
13:00 Nice - Lyon Ligue 1
13:30 Sandhausen - Werder Bremen 2. Bundesliga
14:00 Bröndby - Köpenhamn Superligaen
14:00 Sevilla - Levante La Liga
15:00 Lens - Metz Ligue 1
15:00 Rennes - Strasbourg Ligue 1
15:00 Reims - Troyes Ligue 1
15:00 Elfsborg - Sirius Allsvenskan
15:00 Fiorentina - Cagliari Serie A
15:00 Brage - GIF Sundsvall Superettan
15:00 West Ham - Tottenham Premier League
15:00 Verona - Lazio Serie A
15:00 Lorient - Bordeaux Ligue 1
15:00 IFK Haninge - Umeå Ettan norra
15:00 Hammarby - Östersund Allsvenskan
15:00 Mjällby - IFK Göteborg Allsvenskan
15:00 Brentford - Leicester Premier League
15:30 Köln - Bayer Leverkusen Bundesliga
16:00 Dalkurd - Assyriska IF Ettan norra
16:00 Sylvia - IFK Luleå Ettan norra
16:15 Barcelona - Real Madrid La Liga
16:45 Ajax - PSV Eredivisie
17:00 Monaco - Montpellier Ligue 1
17:30 AIK - Norrköping Allsvenskan
17:30 Stuttgart - Union Berlin Bundesliga
17:30 Manchester U - Liverpool Premier League
17:30 Varberg - Malmö Allsvenskan
18:00 Roma - Napoli Serie A
18:00 Midtjylland - SönderjyskE Superligaen
18:30 Real Betis - Rayo Vallecano La Liga
19:30 Bochum - Eintracht Frankfurt Bundesliga
20:45 Inter - Juventus Serie A
20:45 Marseille - Paris SG Ligue 1
21:00 Atletico Madrid - Real Sociedad La Liga
23:00 Austin FC - Houston Dynamo MLS
01:30 Orlando City SC - New England Revolution MLS
måndag 25 oktober
19:00 Örebro - Degerfors Allsvenskan
19:00 IFK Värnamo - Falkenberg Superettan
19:00 Ålborg - Viborg Superligaen
21:00 Getafe - Celta Vigo La Liga
tisdag 26 oktober
18:30 Spezia - Genoa Serie A
18:30 Venezia - Salernitana Serie A
19:00 Alaves - Elche La Liga
19:00 Helsingborg - GAIS Superettan
19:00 Trelleborg - AFC Eskilstuna Superettan
20:00 Borussia Dortmund - Ingolstadt Tyska cupen
20:05 Skottland - Sverige Landskamp, damer
20:45 Milan - Torino Serie A
20:45 Arsenal - Leeds EFL-cupen
20:45 Queens PR - Sunderland EFL-cupen
20:45 Chelsea - Southampton EFL-cupen
21:00 Espanyol - Athletic Bilbao La Liga
21:30 Villarreal - Cadiz La Liga
onsdag 27 oktober
04:30 Los Angeles FC - Seattle Sounders MLS
18:30 Sampdoria - Atalanta Serie A
18:30 Juventus - Sassuolo Serie A
18:30 Udinese - Verona Serie A
19:00 Sirius - Hammarby Allsvenskan
19:00 Kalmar - Varberg Allsvenskan
19:00 Östersund - Häcken Allsvenskan
19:00 Rayo Vallecano - Barcelona La Liga
19:00 Malmö - AIK Allsvenskan
19:00 Mallorca - Sevilla La Liga
20:00 Real Betis - Valencia La Liga
20:45 Hibernian - Celtic Skottland Premiership
20:45 Burnley - Tottenham EFL-cupen
20:45 Preston - Liverpool EFL-cupen
20:45 Leicester - Brighton EFL-cupen
20:45 Stoke - Brentford EFL-cupen
20:45 West Ham - Manchester City EFL-cupen
20:45 Borussia M'gladbach - Bayern München Tyska cupen
20:45 Cagliari - Roma Serie A
20:45 Lazio - Fiorentina Serie A
20:45 Stuttgart - Köln Tyska cupen
20:45 Empoli - Inter Serie A
21:00 Nice - Marseille Ligue 1
21:30 Real Madrid - Osasuna La Liga
01:00 New England Revolution - Colorado Rapids MLS
01:30 New York City FC - Chicago Fire MLS
01:30 Columbus Crew - Orlando City SC MLS
01:30 Atlanta United - Inter Miami CF MLS
01:30 FC Cincinnati - Nashville SC MLS
01:30 Toronto FC - Philadelphia Union MLS
01:30 DC United - New York Red Bulls MLS
torsdag 28 oktober
02:00 FC Dallas - Real Salt Lake MLS
02:30 Sporting Kansas City - LA Galaxy MLS
04:00 Portland Timbers - San Jose Earthquakes MLS
04:00 Vancouver Whitecaps - Minnesota United FC MLS
19:00 Celta Vigo - Real Sociedad La Liga
19:00 Halmstad - Örebro Allsvenskan
19:00 IFK Göteborg - Djurgården Allsvenskan
19:00 Degerfors - Elfsborg Allsvenskan
19:00 Norrköping - Mjällby Allsvenskan
20:00 Granada - Getafe La Liga
20:45 Napoli - Bologna Serie A
21:30 Levante - Atletico Madrid La Liga
fredag 29 oktober
18:30 Heidenheim - Schalke 2. Bundesliga
19:00 Umeå - Morön Elitettan
19:00 Täby - Brommapojkarna Ettan norra
20:30 Hoffenheim - Hertha Berlin Bundesliga
20:45 Queens PR - Nottingham Forest Championship
21:00 Paris SG - Lille Ligue 1
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Djurgårdens IF 24 14 5 5 17 47
2 Malmö FF 23 13 5 5 23 44
3 AIK 23 13 5 5 13 44
4 IF Elfsborg 23 13 3 7 13 42
5 IFK Norrköping 23 12 3 8 9 39
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Hammarby IF 23 10 7 6 7 37
7 Kalmar FF 24 10 7 7 0 37
8 BK Häcken 24 8 7 9 5 31
9 IK Sirius 23 8 6 9 -11 30
10 Varbergs BoIS 23 7 7 9 -3 28
11 Mjällby AIF 23 6 9 8 3 27
12 Halmstads BK 24 5 11 8 -4 26
13 IFK Göteborg 23 6 7 10 -6 25
14 Degerfors IF 23 7 4 12 -15 25
15 Örebro SK 23 4 4 15 -30 16
16 Östersunds FK 23 3 4 16 -21 13

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på FotbollDirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från FotbollDirekt, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten