Sök
Försäsong 2020

Slutintrycket av Djurgården i Kapstaden - analysen från FD:s utsände

KAPSTADEN. Djurgården har avslutat sitt träningsläger i Kapstaden och är nu hemma i Stockholm igen. Detta innebär att en summering av lägret ligger i linje. Djurgården ser ut att ligga långt fram och mycket tack vare den i stort sett intakta truppen från SM-guldet 2019.


✔️DIF ÄR LÅNGT FRAMME   

Om Djurgården kunde vinna guld med fjolårets trupp så finns inget som talar emot att det skulle kunna gå vägen med truppen man har nu. 

För det är ju bara Mohamed Buya Turay som lämnat av nyckelspelarna. Kalle Holmberg handplockad som ersättare och han kan (och vill) dessutom spela som släpande anfallare. Jesper Karlström är kvar och Fredrik Ulvestad likaså. 

Dessutom finns förhoppningar om att Erik Berg snart går in i full träning och sedan finns det en rad spelare i bra ålder som bör kunna ta ytterligare steg den här säsongen. 

Så vad betyder allt det här? Dels att Djurgården har en grym konkurrens på i princip alla positioner. Dels att Kim Bergstrands och Thomas Lagerlöfs taktiska idéer inte behöver "tas om" för att en massa nya spelare ska skolas in. Men även att spelarna har ett års erfarenhet av den höga träningsbelastningen som de gradvis försöker höja. 

Ingen djurgårdare behöver vara orolig för att laget ska vara dåligt tränade 2020 utan Djurgården kommer utan tvekan vara ett av laget som springer och orkar mest. 

✔️ SPELARNA SOM IMPONERAT   

En av Djurgårdens styrkor är att truppen är så pass kvalitetsmässigt jämn att det inte finns så många spelare som drar ned kvaliteten. När många lag har 14-15 som håller en viss standard breddspelare på det så har Djurgården snarare ett 20-tal på hög nivå och ett par yngre som är med för att se och lära. 

På träningarna i Kapstaden tycker jag inte att någon faller ur ramen av seniorspelarna och det innebär ju att träningskvaliteten kan bli väldigt hög. Ska jag välja ut spelarna som sett allra bäst ut så blir det nog Jonathan Ring som etta. Sju mål och sju assist i fjol och han bör vara given i elvan när cupen startar även i år. Lär spela på någon av kanterna men har även spelat i rollen som nummer tio här nere där han sett intressant ut. 

Även Nicklas Bärkroth, Aslak Fonn Witry, Emir Kujovic och Edward Chilufya (som många spelare spår slår igenom i år) tillhör de som varit bäst i mina ögon. 

✔️ HÖGKLASSIGT TRÄNINGSLÄGER   

Djurgården har allt de behöver och lite till. Kapstaden som stad är många gånger mer spännande (och dyrare när det kommer till flyg) än klassiska februaridestinationer som Algarve, Cypern eller valfri off season-insomnad ort längs den spanska solkusten. 

Maten håller hög klass och det finns mycket att se och göra utanför träningsplanen. Utöver fri lek så har laget genomfört två aktiviteter tillsammans. En hajk upp på Taffelberget, som många spelare tyckte var bland det jobbigaste de gjort i sitt liv, samt en annan vandring i vindistriktet Stellenbosch med lunch på vingård och lite vinprovning för den som ville det.

 I övrigt har spelarna bland annat kunnat spela golf, dykt med hajar och besökt kåkstaden Langa med en guide från området. Hotellet i stadsdelen Gardens är inte exklusivt på något sätt men Djurgården har en hel konferensvåning för sig själva där maten serveras, storbildsskärm för genomgångar och fotbollstittande finns liksom det viktiga pingisbordet. 

Det är väl just träningsplanen som kunde varit bättre. Lite ojämn och torr, men det har sin förklaring i Kapstadens restriktioner för bevattning. Planskötarna får helt enkelt inte vattna så mycket som det skulle krävas. Men jag tycker inte spelarna har lidit överdrivet mycket av det, utan kvaliteten har ändå varit på en hög nivå. Men smakar det så kostar det, enligt våra uppgifter kostar lägret omkring en miljon kronor. 

✔️ MYCKET TYDER PÅ BANDA   

Jag hade en liten känsla av att Bosse Andersson skulle bjuda in en eller ett par afrikanska talanger till lägret i Kapstaden. Och det blev i alla fall en spelare, Emmanuel Banda. 

Till skillnad mot hans landsman Edward Chilufya så är denne 22-åring en betydligt mer färdig spelare. En spelskicklig, vänsterfotad central mittfältare som säger att han trivs bäst i rollen som nummer tio eller nummer åtta. Han vill vara närmare målet, stå för avgörande passningar och lossa sin bössa. Zambiern har kört fast i belgiska Oostense och med ett halvår kvar på kontraktet är både han och klubben beredda på att gå skilda vägar. Djurgården kan ta honom i princip gratis och jag tror att det är precis vad de kommer att göra. 

Banda har imponerat (även på Kim Bergstrand) med sin spelskicklighet, lugn och teknik på små ytor. Av det jag sett så verkar hans speluppfattning vara på en hög nivå. Det är heller inget negativt i att han pratar klockren engelska, anpassat sig till livet och fotbollen i Europa samt är bra vän med Chilufya. 

Jag skulle inte att säga att det är en spelare som Djurgården desperat behöver här och nu, men det kan ju vara så att han blir värdefull framåt sommaren och hösten. Jag räknar med att Dzenis Kozica lämnar innan säsongsstarten och då blir det en trupplats ledig också. 

Bosse Andersson har för övrigt haft kontakt med Banda i tre år men tajmingen har inte varit rätt. Nu finns chansen att parterna möts och min känsla är att kommer bli så. 

✔️ VILKA FRÅGETECKEN FINNS?  

Hur ska tränarna hålla alla nöjda? Visst tillkommer det matcher i Europa till sommaren. Men tills dess så kommer Djurgården tvingas ha erfarna namn både på bänken och läktaren om inte skadesituationen gör att alla kommer att behövas. Jag tror inte heller att Bergstrand och Lagerlöf kommer att rotera för sakens skull, att hålla gubbarna nöjda, utan det kommer säkerligen vara en del namn som är besvikna över utebliven speltid. 

Skulle Banda plockas in så hårdnar konkurrensen ytterligare på mittfältet och Kalle Holmberg skulle kunna användas som en släpande anfallare/nummer tio. 

Jag har svårt att se tränarduon rubba firma Ulvestad-Karlström på innermittfältet och det betyder ju att spelare som Edwards och Ajdarevic får kampas om den sista mittfältsplatsen, där det som sagt kan uppstå än större konkurrens med Ring, Holmberg och eventuellt Banda som alternativ. 

Samma sak gäller i försvaret när Erik Berg är tillbaka och fit for fight. Marcus Danielson är så given han kan bli och det hade varit tufft för Une Larsson att bli petad efter sitt starka 2019. 

Sen får vi inte glömma att även om det ser väldigt bra ut för Djurgården här och nu, så har laget ännu inte spelat en enda match. Hur man hanterar att vara laget alla vill slå samt att växla allsvenskt spel med Europa kan vi bara spekulera i. 

Men kontinuiteten i en konkurrenskraftig och vältränad trupp ger anledning att tro att nästa framgång inte är så långt borta i tiden.


Du kanske även vill läsa: TV: Vill till Djurgården - hoppas på snabb affär TV: "Lugnt för vår del - känner mig trygg" Den här artikeln handlar om:
Allsvenskan 2019 / 2019
# LAG M V O F GA P
1 Djurgårdens IF 30 20 6 4 34 66
2 Malmö FF 30 19 8 3 40 65
3 Hammarby IF 30 20 5 5 37 65
4 AIK 30 19 5 6 23 62
5 IFK Norrköping 30 16 9 5 28 57
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 BK Häcken 30 14 7 9 15 49
7 IFK Göteborg 30 13 9 8 15 48
8 IF Elfsborg 30 11 10 9 -1 43
9 Örebro SK 30 9 6 15 -16 33
10 Helsingborgs IF 30 8 6 16 -20 30
11 IK Sirius FK 30 8 5 17 -17 29
12 Östersunds FK 30 5 10 15 -25 25
13 Falkenbergs FF 30 6 7 17 -37 25
14 Kalmar FF 30 4 11 15 -25 23
15 GIF Sundsvall 30 4 8 18 -19 20
16 AFC Eskilstuna 30 4 8 18 -32 20

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på FotbollDirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten