Foton: Bildbyrån
Allsvenskan

Bajenbossen vill starta en utredning - Jesper Janssons ord

ANNONS

Allsvenskan kan komma att närma sig höst-vår-säsong. Över hälften av klubbarna som FD har pratat med öppnar för att lägga om säsongen till följd av coronakrisen. En sportchef som är starkt för att närma sig den internationella fotbollens säsongsupplägg är Hammarbys Jesper Jansson
– Helst vill vi starta säsongen så snart som möjligt men om det dröjer ytterligare och inte blir premiär i juni så vill jag se en utredning av höst-vår-säsong, säger han till FotbollDirekt.se. 
Men det finns gott om motståndare. 
– Man ska vara försiktig med att fatta stora beslut för snabbt. Den osäkerheten som finns i svensk fotboll har vi aldrig varit i närheten av, säger Örebros manager Axel Kjäll.

Den allsvenska fotbollen är planerad att startas upp i juni. Men kommer det vara möjligt att genomföra? 

I slutet på mars togs beslut att förbjuda allmänna sammankomster för över 50 personer och nyligen sa statsepidemiologen Anders Tegnell att att det är "tveksamt" om det går att spela inför publik redan i juni månad. Fler och fler röster inom svensk fotboll öppnar nu för att den bästa lösningen att hantera coronakrisen i allsvenskan är att lägga om säsongen till höst-vår. 

FD har pratar med klubbledare, sportchefer och spelare från samtliga allsvenska klubbar där en majoritet är positivt inställd till att lägga om säsongen ifall det inte går att starta upp serien och spela med publik i juni månad. Med siffrorna åtta klubbar för, sex emot och två som är osäkra finns en knapp majoritet för att prova på höst-vår under dessa speciella omständigheter och där publikintäkter är en så avgörande del av klubbarnas ekonomi.

En stark förespråkare för höst-vår är Hammarbys sportchef Jesper Jansson som menar att läget är perfekt.
– Jag har ju förespråkat det här förslaget i alla år och det är inte annorlunda nu. Jag lyft det lite internt i Hammarby, även om det jag säger nu ändå är min personliga inställning, säger Bajens sportchef till FotbollDirekt.se.
– Helst vill vi starta säsongen så snart som möjligt men om det dröjer ytterligare och inte blir premiär i juni så vill jag se en utredning av höst-vår-säsong. 

Vilka är dina starkaste argument?
– Dels att säsongen ju måste räddas men också att allsvenskan måste närma sig internationellt. Men sedan ska man också se det att infrastrukturen nu jämfört med för tio år sedan har utvecklats, arenor och underlag. Frågan var uppe för ganska många år sedan, men sedan dess har som sagt ganska mycket hänt.

Två andra klubbledare som är positivt inställda är IFK Norrköpings manager Jens Gustafsson och Varbergs dito Joakim Persson.
– Jag tror att det hade varit bra för svensk fotboll om man gjorde det nu, säger Gustafsson till FotbollDirekt.se och får medhåll av Persson.
– Jag är för höst-vår. Framförallt för att vi blir synkade med resten av Europa, säger Persson. 

Gustafsson om fördelarna: 
– Dels läget som det är nu, att man hade fått lite luft till att starta upp i augusti och jag tror att intresset av det hade stärkts, än att man startade mitt i sommaren. Sedan finns det såklart de europeiska, både tävlingarna och transferfönstren, som hade legat mycket bättre för den svenska delen. Det finns jättemånga saker som talar för att man ska testa detta nu.


Sedan tidigare har även AIK:s nytillträdde vd Björn Wesström öppnat för höst-vår, även om han är tveksam till att det kommer att gå att få enighet om det förslaget inom svensk fotboll.
– Det handlar om att hitta ett system där upp- och nedflyttning fungerar, oavsett nivå. Det handlar inte bara om allsvenskan, superettan eller damallsvenskan utan det handlar om ett system som måste ta till vara allas intressen i svensk fotboll. Den som löser den nöten, varsågod och kliv fram.

Tränarföreningens ordförande Stefan Lundin har ett konkret förslag för hur det skulle kunna se ut. 
Man skulle kunna börja i juli/augusti så att man får de varma månaderna och spela november ut. Då slipper man de sista, avgörande matcherna i ett ganska osäkert klimat. Sen tar man ledigt december, använder januari som en uppbyggnadsfas och börjar spela i mitten av februari med gruppspelet i svenska cupen. Sen återupptar man seriespelet i början eller mitten av mars. Och så spelar man till maj eller juni, beroende på om landslaget går till slutspel i EM eller VM, sa han till Expressen. 

Och bland spelarna som FD pratar med så är såväl Elfsborgs Johan Larsson, Malmö FF:s Oscar Lewicki och Helsingborgs Andreas Granqvist positiva till att ge höst-vår en chans.
– Nu har jag inte varit med från början i den här debatten men för mig känns det ganska logiskt att spela samtidigt som de andra ligorna. Det är väl nästan bara vi och Norge som inte spelar höst-vår? Utifrån rådande situation känns det som en goda möjligheter att genomföra det, och det hade jag tyckt i vanliga fall också, säger Granqvist till FotbollDirekt.se.

Johan Larsson:
– Jag tycker det låter rimligt. Varför inte? Klarar Danmark det så ser jag inte varför jag inte skulle göra det här. Dessutom så har man en superchans att testa det. Skulle det inte fungera så kan väl köra den här korta säsongen nästa år då? Att starta upp i juni-juli fram till december eller vad det nu blir. Allt går att lösa bara man vill, säger han.

Men det finns också tydliga motståndare till att byta säsong.
– Jag tror inte det är lösningen. Det finns många lösningar i osäkra tider och jag tror inte på höst-vår i det korta perspektivet. Däremot har jag sett att det finns andra som tycker det, men det är lite att blanda äpplen och päron, säger Djurgårdens sportchef Bosse Andersson till FotbollDirekt.se. 

Axel Kjäll, manager i Örebro SK.
– Alltså, man ska vara försiktig med att fatta stora beslut för snabbt. Den osäkerheten som finns i svensk fotboll har jag och vi aldrig varit i närheten av. Varken klubbar eller förbund heller och att i den sitsen införa något som vi inte haft i modern tid känns risky. 

Såväl Mjällbys sportchef Hasse Larsson, Blåvitts Kennet Andersson och Falkenbergs tränare Hasse Eklund är inne på att det inte finns någon anledning att ändra en produkt som är bra.
– Jag tycker viska spela vår-höst tills bättre argument kommer fram. Grundidén är att vi redan har en bra produkt i allsvenskan som har utvecklats jättebra. Ska vi då börja avgöra serien på våren så har vi en väldigt stor konkurrens med vinteridrotter och internationell fotboll som ska avgöras samtidigt. Dessutom har vi klimatet att ta hänsyn till. Det skulle bli fler som går mot konstgräs och det är inte bra för svensk fotboll, säger Eklund.

– Vi har inget konstgräs som är godkänt på vår arena så det hade blivit tufft för oss, säger Larsson som främst tar upp klimataspekten.
– Det är det som blir tufft att lösa på så kort sikt. Vi föredrar gräs alla dagar i veckan och vi vill inte ändra det heller. 

 – Ska man vara rent krass så har vi en allsvensk produkt som fansen älskar. Då är det väl dem vi ska lyssna på i första hand, tycker Kennet Andersson. 

FOTNOT: FotbollDirekt har åsikter från representanter för samtliga sexton allsvenska lag. Åsikterna är dock individuella.


🎧 PODD: FotbollDirekt - Vad är det som händer?

En daglig informationskanal åt alla supportrar och övriga intresserade som söker sanningar kring statusen av ligan och favoritlagen under det ovälkomna uppehållet.

Du hittar podden här: ►FotbollDirekt ►iTunesAcastSpotify


Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
onsdag 24 april
12:00 Yokohama F. Marinos - Ulsan Hyundai AFC Champions League
19:00 Brommapojkarna - Sirius Allsvenskan
19:00 AIK - Värnamo Allsvenskan
19:00 IFK Göteborg - Häcken Allsvenskan
20:45 Wolverhampton - Bournemouth Premier League
21:00 Crystal Palace - Newcastle Premier League
21:00 Atalanta - Fiorentina Italienska Cupen
21:00 Everton - Liverpool Premier League
21:00 Manchester U - Sheffield U Premier League
torsdag 25 april
18:00 Fredericia - Ålborg Danmark Division 1
19:00 Djurgården - Malmö Allsvenskan
19:00 Halmstad - Hammarby Allsvenskan
19:00 Norrköping - Elfsborg Allsvenskan
19:00 Kalmar - Gais Allsvenskan
19:00 Västerås SK - Mjällby Allsvenskan
21:00 Go Ahead Eagles - Feyenoord Eredivisie
21:00 Brighton - Manchester C Premier League
fredag 26 april
18:30 Hertha Berlin - Hannover 2. Bundesliga
18:30 St Pauli - Hansa Rostock 2. Bundesliga
19:00 Torslanda - Trollhättan Ettan södra
19:00 B 93 - Horsens Danmark Division 1
19:00 Hilleröd - Naestved Danmark Division 1
19:00 Kolding - SönderjyskE Danmark Division 1
19:00 Lyngby - Vejle Superligaen
19:00 Ängelholm - Lund Ettan södra
19:00 Örebro Syrianska - AFC Eskilstuna Ettan norra
19:00 Jitex - Lidköping Elitettan
19:30 Sunnanå - Malmö FF Elitettan
20:30 Bochum - Hoffenheim Bundesliga
20:45 Frosinone - Salernitana Serie A
20:45 Airdrieonians - Dundee Utd Skottland Championship
21:00 Real Sociedad - Real Madrid La Liga
21:00 Queens PR - Leeds Championship
lördag 27 april
13:00 Eskilstuna - Gamla Upsala Elitettan
13:00 Eintracht Braunschweig - Hamburg 2. Bundesliga
13:00 Kiel - Kaiserslautern 2. Bundesliga
13:00 Paderborn - Elversberg 2. Bundesliga
13:00 Torn - Tvååker Ettan södra
13:00 Brommapojkarna - Vittsjö Allsvenskan, damer
13:00 Onsala - Falkenberg Ettan södra
13:00 Umeå - Orebro SK Elitettan
13:30 West Ham - Liverpool Premier League
14:00 Las Palmas - Girona La Liga
15:00 Gif Sundsvall - Varbergs BoIS Superettan
15:00 Växjö - Linköping Allsvenskan, damer
15:00 Djurgården - KIF Örebro Allsvenskan, damer
15:00 Lecce - Monza Serie A
15:00 Norrköping - Trelleborg Allsvenskan, damer
15:00 Inter - Torino Serie A
15:00 Rosengård - AIK Allsvenskan, damer
15:00 Häcken - Piteå Allsvenskan, damer
15:00 Kristianstad - Hammarby Allsvenskan, damer
15:00 Gefle - Sandvikens IF Superettan
15:00 Landskrona - Utsikten Superettan
15:30 Freiburg - Wolfsburg Bundesliga
15:30 Augsburg - Werder Bremen Bundesliga
15:30 Bayern München - Eintracht Frankfurt Bundesliga
15:30 Leipzig - Borussia Dortmund Bundesliga
16:00 Newcastle - Sheffield U Premier League
16:00 Manchester U - Burnley Premier League
16:00 Fulham - Crystal Palace Premier League
16:00 Blackburn - Coventry Championship
16:00 Uppsala - IFK Kalmar Elitettan
16:00 Vasalund - Karlstad Ettan norra
16:00 Wolverhampton - Luton Premier League
16:00 Jönköping - Rosengård Ettan södra
16:00 Karlstad - Karlberg Ettan norra
16:00 Hammarby TFF - Friska Viljor Ettan norra
16:00 Olympic - Norrby Ettan södra
16:00 Ariana - Oskarshamns AIK Ettan södra
16:15 Almeria - Getafe La Liga
17:00 Nordic United - Stocksund Ettan norra
17:00 Örgryte - Öster Superettan
17:00 Mallbacken - Alingsås Elitettan
18:00 Juventus - Milan Serie A
18:30 Elche - Espanyol LaLiga2
18:30 Everton - Brentford Premier League
18:30 Elche - Espanyol LaLiga2
18:30 Chelsea - Barcelona UEFA Champions League, damer
18:30 Bayer Leverkusen - Stuttgart Bundesliga
18:30 Alaves - Celta Vigo La Liga
20:30 Schalke - Fortuna Düsseldorf 2. Bundesliga
20:45 Lazio - Verona Serie A
21:00 Aston Villa - Chelsea Premier League
21:00 Hull - Ipswich Championship
21:00 Atletico Madrid - Athletic Bilbao La Liga
söndag 28 april
13:00 Helsingborg - Östersund Superettan
13:30 Nürnberg - Karlsruhe 2. Bundesliga
13:30 Magdeburg - Osnabrück 2. Bundesliga
13:30 Wehen - Greuther Furth 2. Bundesliga
13:30 Everton - Arsenal Women’s Super League
14:00 Sundsvall - Bollstanäs Elitettan
14:00 Malmö - AIK Allsvenskan
14:00 Värnamo - Halmstad Allsvenskan
14:00 Cadiz - Mallorca La Liga
14:00 Viborg - Randers Superligaen
14:00 Helsingör - Köge Danmark Division 1
15:00 Assyriska FF - Täby Ettan norra
15:00 Stockholm Internazionale - Umeå Ettan norra
15:00 Örebro - Brage Superettan
15:00 Bournemouth - Brighton Premier League
15:00 Bologna - Udinese Serie A
15:00 Vendsyssel - Hobro Danmark Division 1
15:00 Tottenham - Arsenal Premier League
15:00 Sollentuna - Piteå Ettan norra
15:30 Borussia M'gladbach - Union Berlin Bundesliga
16:00 Ljungskile - Eskilsminne Ettan södra
16:00 PSG - Lyon UEFA Champions League, damer
16:00 Dundee FC - Celtic Skottland Premiership
16:15 Granada - Osasuna La Liga
16:30 Djurgården - Gais Allsvenskan
16:30 Häcken - Norrköping Allsvenskan
17:30 Mainz - Köln Bundesliga
17:30 Nottingham - Manchester C Premier League
18:00 Napoli - Roma Serie A
18:00 Köpenhamn - Århus Superligaen
18:00 Atalanta - Empoli Serie A
18:30 Villarreal - Rayo Vallecano La Liga
19:30 Darmstadt - Heidenheim Bundesliga
19:45 Bristol C - Manchester C Women’s Super League
20:45 Fiorentina - Sassuolo Serie A
21:00 Real Betis - Sevilla La Liga
23:00 Gotham - Racing Louisville USA NWSL Women
måndag 29 april
19:00 Elfsborg - Sirius Allsvenskan
19:00 Silkeborg - Midtjylland Superligaen
19:00 Trelleborgs FF - Degerfors Superettan
19:00 Brommapojkarna - IFK Göteborg Allsvenskan
19:00 Mjällby - Kalmar Allsvenskan
19:10 Hammarby - Västerås SK Allsvenskan
20:45 Genoa - Cagliari Serie A
21:00 Barcelona - Valencia La Liga
21:00 Preston - Leicester Championship
tisdag 30 april
21:00 Coventry - Ipswich Championship
21:00 Bayern München - Real Madrid EUROPA: Champions League
onsdag 01 maj
20:00 Liverpool - Chelsea Women’s Super League
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 5 5 0 0 12 15
2 AIK 5 3 2 0 5 11
3 BK Häcken 5 3 1 1 2 10
4 Gais 5 3 0 2 -2 9
5 Halmstads BK 5 3 0 2 -2 9
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 IF Brommapojkarna 5 2 2 1 5 8
7 Djurgårdens IF 5 2 1 2 2 7
8 Mjällby AIF 5 2 1 2 2 7
9 IK Sirius 5 2 1 2 1 7
10 IFK Norrköping 5 2 1 2 -4 7
11 Hammarby IF 5 2 0 3 1 6
12 IFK Göteborg 5 1 1 3 -4 4
13 IF Elfsborg 5 1 1 3 -5 4
14 IFK Värnamo 5 1 1 3 -6 4
15 Västerås SK FK 5 1 0 4 -3 3
16 Kalmar FF 5 1 0 4 -4 3