Sök
© Bildbyrån
Långintervju

Bayern München-talangen vill stanna i Helsingborg

17 år gammal stack han från superettan för att bli ungdomsproffs i  Bayern München.
Två år senare är Alex Timossi Andersson tillbaka i numera allsvenska Helsingborgs IF.
I en lång intervju med FD berättar talangen om hur han förändrats som spelare i Tyskland och hur det är att träna med världsmästare i A-laget. 
Vad var det som fick honom att komma hem, hur ser han på HIF:s möjligheter 2020 och derbyna mot Malmö FF?
Och inte minst - hinner han ens göra allsvensk debut innan låneavtalet löper ut i sommar? 
– Jag hoppas få vara kvar för att kunna göra det jag kom hit för, säger han till FotbollDirekt.se.  

En allsvensk spelare som definitivt inte har problem med motivationen just nu finns i Helsingborgs IF. 
– Vi tränar inte lika mycket just nu i och med permitteringarna. Men för mig som är ung är det inget problem med motivationen. Det mesta är väl som vanligt förutom att vi tränar lite mer elva mot elva nu eftersom vi inte får spela matcher, säger Alex Timossi Andersson till FotbollDirekt.se.  

I februari kom du tillbaka till Helsingborg. Berätta, hur har det varit så här långt?
– Det har känts jättebra. Allting är som jag hoppades på sen jag fick höra att HIF var intresserade har infriats. Tyvärr har det som sagt inte blivit några matcher nu, det är det enda negativa. Samtidigt är det inget jag kan påverka. Jag är glad och tycker att det är jättekul att vara tillbaka. 

Blev det raka vägen hem till pojkrummet?
– Haha, nej. Jag bor med min flickvän så det är lugnt.

När jag tänker på Alex Timossi Andersson så är det svårt att förstå att han fortfarande bara är 19 år gammal. Talangen debuterade i Helsingborg som 16-åring och i superettan 2017 spelade han 18 matcher och stod för två mål. Med en orädd spelstil, imponerande kvickhet och styrka i en-mot-en-spelet så var det inte direkt konstigt att europeiska storklubbar stod på kö.  

Sedan sommaren 2018 så har Timossi Andersson representerat Bayern Münchens juniorer samtidigt som han vid valda tillfällen fått pröva sin förmåga i A-truppen bredivd världsstjärnor som Manuel Neuer, Philippe Coutinho, Thomas Müller och Robert Lewandowski. 

Vad var det som fick dig att ta klivet tillbaka till HIF?
– Jag kände att jag behövde A-lagsfotboll och chans till kontinuerlig speltid. Nu säger jag inte att jag borde starta alla matcher här... men jag ville komma ifrån U19-fotbollen. Då kände jag att det bästa för mig var att komma hem till HIF där jag känner många människor och hur klubben fungerar. Får jag speltid här så är det bättre än att spela juniorfotboll. 

Hur såg Bayern på att du ville lämna för att spela seniorfotboll?
– De var positiva till det. Min agent skötte snacket men de vill ju att jag ska få speltid på seniornivå. 

Var det inget alternativ att stanna kvar för att spela i deras andralag i tredjeligan?
– Det är ett jättebra lag med väldigt många bra spelare, men jag skulle inte ha gått dit förrän till sommaren i så fall. Därför hade det - i normala omständigheter - blivit en väldigt bra lösning för mig med minst ett halvår i HIF och allsvenskan. Jag har aldrig spelat i allsvenskan och ser verkligen fram emot att göra det med Helsingborg.

Att flytta till München som ungdomsproffs vid 17 års ålder behöver inte vara en barnlek. Ensam i ett nytt land och i en oerhört konkurrerande miljö. För Timossi Andersson gick det dock smidigare än för många andra.
– Först flyttade jag in på campus där de flesta ungdomsspelare, både från Tyskland och andra länder, bor. Där bodde jag i ett år innan min flickvän flyttade ned och vi skaffade en egen lägenhet.

Hur var året på akademin? Hur såg livet ut där?
– Man har sitt rum och får alla måltider serverade. Campus är ju på träningsanläggningen så det tog inte många minuter att ta sig till träningarna. Klart att det finns för- och nackdelar med att bo där. I början var det skönt men sen blir det lite samma visa varje dag. Jag ville ha mitt eget så det var skönt när jag kunde flytta ut. 

– Men det bor ju även 12-13-åringar där. Det är jättestort och det är väldigt många pedagoger, som vi kallar dem, som jobbar på campus. 

Var det en hård miljö upplever du? Och hade du lätt eller svårt att hitta vänner?
– Jag hittade faktiskt vänner direkt. Ryan Johansson (som har en svensk pappa men nu representerar sin irländska mammas nation) kände jag redan sen spel i ungdomslandslagen. Han var där redan när jag provtränade och genom honom lärde jag känna många snabbt. Jag tycker inte det var mer konkurrens där än man är van vid från Sverige om jag ska vara ärlig. 

För oss som inte följt dig i Tyskland, hur har det gått för dig?
– Jag tycker att det gått jättebra. Och det känner jag verkligen nu när jag är tillbaka... att jag har haft en stark utveckling. Det är svårt att känna när man är på samma ställe, men när jag kom tillbaka till HIF nu så kände jag verkligen hur mycket bättre jag blivit. Klart att jag haft motgångar också, framförallt i början, men när man summerar allt så har det gått väldigt bra. 

– Skillnader mot svensk fotboll? Visst finns det skillnader i hur tyskarna ser på saker men jag skulle inte säga att det finns något som sticker ut jättemycket. Det kanske är lite hårdare krav på ungdomarna, högre förväntningar, men det är ju samtidigt en av världens största klubbar. Försäsongen i Sverige är hård den också så rent fotbollsmässigt ser jag ingen större skillnad.  

Har du fått träna något med A-laget?
– Det har jag fått. Väldigt häftigt såklart med tanke på att många av spelarna är såna som man sett på tv när man var liten. Världsmästare finns det gott om. Jättecoolt och inspirerande på alla sätt. Självklart hoppas jag att få vara en ordinarie truppspelare i Bayern en dag. Förhoppningsvis kommer tiden här i HIF hjälpa mig närmare det målet. 

Timossi Andersson berättar att han fått vara med på två försäsongsläger och en del träningspass här och där under säsong. Så vilken spelare imponerar mest på honom?
– Robert Lewandowski måste jag säga. Han är grym varje år och han är bra varje träning också. 

Det är ett annat Helsingborg som Timossi Andersson kommit tillbaka till. Superettan är numera allsvenskan och i laget finns en skön mix av erfarna namn som Andreas Granqvist, Martin Olsson och Rasmus Jönsson i kombination med flera stora talanger.
– Ja, det är en ganska stor skillnad mot sist jag var här. Kvaliteten i truppen är mycket bättre nu. Det är inte jättemånga kvar sen jag lämnade 2018 men de som är kvar har utvecklats jättemycket. Våra nya spelare som kommit in är alla duktiga.

Hur är det att spela med så många erfarna namn?
– Jag tror att det är jätteviktigt att ha en balans mellan erfaret och ungt. På träningarna ser man att det är de äldre spelarna som tar snacket. Våra rutinerade spelare hjälper de unga hela tiden. 

Ni har flera spännande namn förutom dig själv. Max Svensson och Armin Gigovic för att nämna några. Vad säger du om deras potential?
– Båda har en jättespännande framtid framför sig. Max har gjort det bra under en längre tid. Armin har fått känna på det förra året och kommer garanterat ta steg. Det ser ljust ut för båda, det ser man på träningarna också. 

Är du samma spelare som när du lämnade - eller är det en lite annan spelartyp som formats i Tyskland?
– Klart att man fått anpassa sin spelstil lite utifrån hur tränaren i Tyskland velat använda mig. I HIF var jag både anfallare och högerytter när jag lämnade. I Tyskland har jag i princip bara spelat till höger i ett och ett halvt års tid. Så det är klart att jag vant mig vid det. De ville att jag skulle stå brett för att kunna utmana en mot en vilket är min styrka. 

Är det till höger HIF ser dig nu?
– Det tror jag. Här kan jag nog få komma in lite mer centralt än i Bayern. Det ser jag bara positivt på. 

Hur är din relation med Olof Mellberg?
– Bara bra. Jag pratade ju med honom innan jag bestämde mig för att gå hit. Det har känts bra sen första början. Träningarna är jättebra. 

Är han lika hård som han ser ut?
– Haha, nej det tycker jag inte. 

En trasslig ekonomi var det redan när du lämnade HIF 2018. Och det är det fortfarande. Hur ser du på det?
– Många i klubben har jobbat stenhårt för att få allt att gå plus. Då kom det här uppehållet som en käftsmäll. Det är inte kul för någon, varken spelare eller folk på kontoret. Men jag tror absolut att vi kommer återhämta oss så fort allt blir som vanligt igen.

Hur mycket ser du fram emot att kliva ut på Olympia inför fulla läktare?
– Det är jag väldigt taggad på så klart. Det ska bli jättekul. Jag hoppas verkligen att det här går över snart.

Två derbyn mot Malmö FF. Kan du beskriva hur viktiga derbyna är för er?
– Jag spelade ju ett antal derbyn på ungdomsnivå mot MFF. Det är alltid något extra så jag kan ju bara tänka mig hur det skulle vara på ett fullt Olympia. 

Har ni någon chans mot dem över två matcher?
– Absolut. Bara vi gör det vi kommit överens om så kan vi definitivt slå även ett lag som MFF. 

Den stora frågan kring Timossi Andersson sparar jag till sist. Kommer han ens hinna göra allsvensk debut för HIF innan Bayern kallar tillbaka honom? Låneavtalet går ut den sista juni. Talangen vet inte själv svaret på den frågan. Men vad han vill är desto mer självklart.
– Jag kom hit för att få speltid på seniornivå och få visa vad jag för i allsvenskan. Så för mig är det klart att jag hoppas få vara kvar för att kunna göra det jag kom hit för. 

– Men vi får se helt enkelt. Det är så mycket som är oklart med all fotboll just nu.

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
tisdag 02 juni
19:00 Bröndby - SönderjyskE Superligaen
onsdag 03 juni
18:30 Hannover 96 - Dynamo Dresden Tyskland 2. Bundesliga
20:30 Werder Bremen - Eintracht Frankfurt Bundesliga
torsdag 04 juni
18:00 Duisburg Damer - Köln Damer Bundesliga Damer
fredag 05 juni
17:30 Kolding - Viborg Danmark 1st Division
18:30 Bochum - St Pauli Tyskland 2. Bundesliga
19:00 Skive - Vendsyssel FF Danmark 1st Division
20:00 FC Fredericia - Vejle Danmark 1st Division
20:30 SC Freiburg - Borussia M'gladbach Bundesliga
lördag 06 juni
13:00 FC Roskilde - Fremad Amager Danmark 1st Division
13:00 Wolfsburg Dam - Frankfurt Damer Bundesliga Damer
15:30 Bayer Leverkusen - Bayern München Bundesliga
15:30 Fortuna Düsseldorf - Hoffenheim Bundesliga
15:30 RB Leipzig - Paderborn Bundesliga
15:30 Eintracht Frankfurt - Mainz Bundesliga
18:30 Borussia Dortmund - Hertha Berlin Bundesliga
söndag 07 juni
13:30 Werder Bremen - Wolfsburg Bundesliga
14:00 Potsdam Damer - Bayern München Bundesliga Damer
15:30 Union Berlin - Schalke Bundesliga
17:00 AC Horsens - Bröndby Superligaen
17:00 FC Nordsjälland - FC Midtjylland Superligaen
17:00 Ålborg - AGF Århus Superligaen
18:00 Augsburg - FC Köln Bundesliga
måndag 08 juni
20:30 Hamburger SV - Holstein Kiel Tyskland 2. Bundesliga
tisdag 09 juni
20:45 Saarbrucken - Bayer Leverkusen Tyska cupen
onsdag 10 juni
18:00 SönderjyskE - AC Horsens Danska cupen
20:45 Ålborg - AGF Århus Danska cupen
Allsvenskan 2019 / 2019
# LAG M V O F GA P
1 Djurgårdens IF 30 20 6 4 34 66
2 Malmö FF 30 19 8 3 40 65
3 Hammarby IF 30 20 5 5 37 65
4 AIK 30 19 5 6 23 62
5 IFK Norrköping 30 16 9 5 28 57
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 BK Häcken 30 14 7 9 15 49
7 IFK Göteborg 30 13 9 8 15 48
8 IF Elfsborg 30 11 10 9 -1 43
9 Örebro SK 30 9 6 15 -16 33
10 Helsingborgs IF 30 8 6 16 -20 30
11 IK Sirius FK 30 8 5 17 -17 29
12 Östersunds FK 30 5 10 15 -25 25
13 Falkenbergs FF 30 6 7 17 -37 25
14 Kalmar FF 30 4 11 15 -25 23
15 GIF Sundsvall 30 4 8 18 -19 20
16 AFC Eskilstuna 30 4 8 18 -32 20

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på FotbollDirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten