Sök
Allsvenskan

Vill göra allsvensk comeback: "Får bara gå ut en gång om dagen"

Nahir Besara sitter fast på Cypern, ett land i total lockdown - den tidigare Hammarby- och Örebrostjärnan får inte lämna landet, och knappt gå utanför dörren. Kontraktet går ut i slutet av maj, och att komma hem till allsvenskan blir allt mer intressant: 
– Det lockar mer och mer att komma hem, säger Besara till FotbollDirekt.se. 

Nahir Besara lämnade saudiska Al-Feiha i somras och skrev istället på för Pafos FC på Cypern. Säsongen i landet stoppades upp i början på mars, och sedan dess har Cypern stängts ned helt. Besara kommer inte ut ur landet: 
– Det är helt låst, total lockdown. Jag har försökt att få åka hem. Men de låter oss inte åka hem. De räknar förmodligen med att det ska komma igång igen, säger Besara och fortsätter: 

– Vi är några utländska spelare i laget som har försökt. Men läget är väl det att om det börjar komma igång igen med fotbollen och spelare åkt hem, då är det svårt för dem att komma in i landet igen. Och då står klubbarna utan spelare. 

– Det enda vi fått höra är att man kan börja bedriva någon form av lagträning igen, antingen i början på maj eller mitten på maj. Det ser man fram emot. Just nu får man inte ens vara på träningsanläggningen.

Hur länge har det varit så?  
– Jag tror det var 16 mars som det gick ner till att kollektiv träning var helt förbjudet. Efter det fick vi åka in till träningsanläggningen och hämta en GPS, löpa, och sedan lämna tillbaka den. Så att de kunde se att man följt sitt träningsprogram. Nu får vi köra hemifrån. Det är inte så att man tagit semester eller så, vi har träningsprogram vi följer. Man är ändå inställd på att det ska komma igång.

– Nu är det så skärpt att man bara får gå ut en gång om dagen. Så vi kör löpträning fortfarande, men inte alla dagar. Vissa dagar får man använda den utgången till att handla mat. 

Besara berättar om ett strikt system där man får ansöka om att gå utanför dörren via sms: 
– Du måste skicka ett sms till ett nummer. Du skriver in ditt personnummer och vad du har för anledning till att gå ut, då kan man knappa in olika alternativ på telefonen, siffrorna 1-8. Sedan får du tillbaka ett sms direkt om du har blivit godkänd att gå ut eller inte. Om du fått ett sms med nej och går ut ändå så kan du få böter. Polisen är ute på gatorna och stoppar folk, de har stoppat mig några gånger och kollat.


Vad som gör det värre är att han nu är ofrivilligt åtskild från fru och barn. Något som egentligen inte var meningen: 
– Familjen är i Sverige. De åkte hem innan landslagsuppehållet i mars. Det var planerat, tanken var att jag också skulle åka hem strax efter det, en kortare semester. Men precis efter att de åkte så stängde allt ned, inga flyg fanns kvar. Så jag blev kvar säger Besara som ändå vill se positivt på det: 

– Jag är ändå glad att de är hemma, det är bättre än att de blev kvar här. Jag vill inte gnälla för mycket över det här. Jag mår bra, jag är frisk. Allt annat kommer lösa sig. Det finns många som har det så mycket värre än vad jag har det. 

– Det positiva är att det är bra väder, det är runt 24 grader just nu. Man kan sitta och sola iallafall. Vi bor i ett stort lägenhetskomplex där några andra utländska spelare också bor. Vi har en uteplats med egen pool. Man får vara utomhus så länge man är i hemma inom det egna byggnadskomplexet så att säga.


Besara ser tillbaka på en säsong och en flytt som varit bra för honom personligen, fram tills att allt spel abrupt stoppades. 
– Det viktigaste var att får spela mycket. Jag har fått mycket förtroende från tränaren, går som nummer 6 i ett 4-2-3-1, där jag har haft mycket hand om speluppbyggnaden. Och det har gått riktigt bra, jag har spelat varje match. 

– Vi är ett bra lag, jag tycker vi har ett lag för topp 3 egentligen. Men det tog lite tid för oss att spela ihop oss. Jag tror vi hade 18 nya spelare inför säsongen, och vi kom igång lite för sent. Vi vann mot Apoel, Linus (Hallenius) lag, men vi missade precis topp 6. Vi var en poäng i från. 

Och nu är frågan vad som händer med serien. För just topp 6 är viktigt för klubbarna: 
– Det är en lite speciell situation här eftersom serien delas upp i två efter 22 omgångar, en för topp 6 och en för botten 6. De lag som är botten 6 vill nu avsluta serien medan topp 6 vill fortsätta eftersom det handlar om titeln och Europaplatser. 

– Apoel som Linus spelar i är de som är mest "på" att fortsätta det här. De vill ju till Champions League. Men den här botten 6... vi är sjua och leder alltså den serien med nio omgångar kvar, och det är nio poäng ned till nedflyttning. Vi har inte så mycket att spela för. Hade jag varit i topp 6 hade jag gjort allt för att fortsätta serien. Då har man chansen att vinna något. 

Det stora problemet är ovissheten. Inte mycket information finns att hämta, varken om när ligan kan komma igång eller hur klubbarna mår. Än så länge får spelarna ut full lön. 
– Klubben diskuterar med en spelargrupp om det, förmodligen blir det någon form av lönesänkningar. Det är inte samma system som i Sverige med permitteringar. Om det hade varit lika enkelt som i Sverige hade nog fler klubbar gjort det. Här är det inte så att man kan vända sig till staten och så får spelarna 92 procent av lönen. De får göra upp sinsemellan med klubben istället.

Kontraktet med Pafos går ut den sista maj, och det är frågan om han hinner spela något mer innan det. Och vad som isåfall händer. Det har diskuterats på Uefa-nivå om att man ska låta utgående kontrakt löpa på tills påbörjade säsonger är avslutade, men inget är klubbat. 
– Jag vet inte vad som händer isåfall, vilka riktlinjer som finns. När det väl börjar komma igång så får man ta den diskussionen. Om det kommer igång igen. 

Att återvända till Sverige efter det här, känns det mer lockande än tidigare? 
– Det lockar mer och mer. Att vara hemma i tryggheten. Sverige är byggt så, det är tydligt och klart, allt är bestämt. Nu har man sagt att 14 juni ska allsvenskan börja. Sedan kanske det inte blir så, men det finns i alla fall ett datum att förhålla sig till. Här är man helt ovetande, det finns ingenting sagt överhuvudtaget. Jag hör med klubben och de försöker verkligen ge all den info de kan. Men de vet knappt någonting heller. Jag har alltid haft inställningen att man ska hålla alla dörrar öppna, så allsvenskan är ett alternativ precis som alla andra.  

– Sedan tror jag inte att klubbar utomlands kan betala så höga löner som tidigare heller. Man måste tänka utifrån klubbarnas synvinkel också. Jag tror att spelarna kommer tvingas acceptera det, att man får göra lönesänkningar för att klubbarna ska kunna finnas kvar.

Besara lämnade Örebro SK 2018, och det kan vara ett alternativ om han lämnar Cypern. ÖSK bekräftade i vintras intresse och Besara står i kontakt med managern Axel Kjäll: 
– Jag har mycket kontakt med Axel, det har jag haft sedan jag lämnade Sverige. Så det är klart att om man varit hemma hade man kanske kunnat hålla igång där. Men bara att få vara hemma i Sverige hade räckt. Jag saknar Sverige. 


🎧 PODD: FotbollDirekt - Vad är det som händer?

En daglig informationskanal åt alla supportrar och övriga intresserade som söker sanningar kring statusen av ligan och favoritlagen under det ovälkomna uppehållet.

Du hittar podden här: ►FotbollDirekt ►iTunesAcastSpotify


Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
tisdag 26 maj
18:30 Borussia Dortmund - Bayern München Bundesliga
18:30 Regensburg - Nürnberg Tyskland 2. Bundesliga
18:30 Greuther Furth - VfL Osnabruck Tyskland 2. Bundesliga
18:30 Erzgebirge Aue - Darmstadt Tyskland 2. Bundesliga
18:30 Wehen SV - Sandhausen Tyskland 2. Bundesliga
20:30 Bayer Leverkusen - Wolfsburg Bundesliga
20:30 Werder Bremen - Borussia M'gladbach Bundesliga
20:30 Eintracht Frankfurt - SC Freiburg Bundesliga
onsdag 27 maj
18:30 Hannover 96 - Karlsruhe Tyskland 2. Bundesliga
18:30 Bochum - Holstein Kiel Tyskland 2. Bundesliga
18:30 Arminia Bielefeld - Dynamo Dresden Tyskland 2. Bundesliga
18:30 St Pauli - Heidenheim Tyskland 2. Bundesliga
18:30 RB Leipzig - Hertha Berlin Bundesliga
20:30 Fortuna Düsseldorf - Schalke Bundesliga
20:30 Hoffenheim - FC Köln Bundesliga
20:30 Union Berlin - Mainz Bundesliga
20:30 Augsburg - Paderborn Bundesliga
torsdag 28 maj
20:30 VfB Stuttgart - Hamburger SV Tyskland 2. Bundesliga
fredag 29 maj
18:30 Darmstadt - Greuther Furth Tyskland 2. Bundesliga
19:00 Silkeborg - FC Nordsjälland Superligaen
19:15 Frankfurt Damer - Sand Damer Bundesliga Damer
20:30 SC Freiburg - Bayer Leverkusen Bundesliga
lördag 30 maj
13:00 Freiburg Damer - Potsdam Damer Bundesliga Damer
15:30 Mainz - Hoffenheim Bundesliga
15:30 Wolfsburg - Eintracht Frankfurt Bundesliga
15:30 Schalke - Werder Bremen Bundesliga
15:30 Hertha Berlin - Augsburg Bundesliga
18:30 Bayern München - Fortuna Düsseldorf Bundesliga
söndag 31 maj
13:30 Hamburger SV - Wehen SV Tyskland 2. Bundesliga
15:00 Vendsyssel FF - FC Fredericia Danmark 1st Division
15:30 Borussia M'gladbach - Union Berlin Bundesliga
18:00 Esbjerg - Ålborg Superligaen
18:00 Paderborn - Borussia Dortmund Bundesliga
måndag 01 juni
14:00 Randers FC - Hobro IK Superligaen
20:00 AGF Århus - Odense Superligaen
20:30 FC Köln - RB Leipzig Bundesliga
tisdag 02 juni
19:00 Bröndby - SönderjyskE Superligaen
onsdag 03 juni
18:30 Hannover 96 - Dynamo Dresden Tyskland 2. Bundesliga
20:30 Werder Bremen - Eintracht Frankfurt Bundesliga
Allsvenskan 2019 / 2019
# LAG M V O F GA P
1 Djurgårdens IF 30 20 6 4 34 66
2 Malmö FF 30 19 8 3 40 65
3 Hammarby IF 30 20 5 5 37 65
4 AIK 30 19 5 6 23 62
5 IFK Norrköping 30 16 9 5 28 57
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 BK Häcken 30 14 7 9 15 49
7 IFK Göteborg 30 13 9 8 15 48
8 IF Elfsborg 30 11 10 9 -1 43
9 Örebro SK 30 9 6 15 -16 33
10 Helsingborgs IF 30 8 6 16 -20 30
11 IK Sirius FK 30 8 5 17 -17 29
12 Östersunds FK 30 5 10 15 -25 25
13 Falkenbergs FF 30 6 7 17 -37 25
14 Kalmar FF 30 4 11 15 -25 23
15 GIF Sundsvall 30 4 8 18 -19 20
16 AFC Eskilstuna 30 4 8 18 -32 20

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på FotbollDirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten