© Bildbyrån
Långintervju

"Om jag ska flytta hem så är AIK klubben jag vill spela för"

ANNONS

Danmark blir först ut i Norden att dra igång seriespelet på högsta nivå. Landslagsbacken Pierre Bengtsson, 32, tycker att beslutet är korrekt för annars hade mindre klubbar snart gått under.
I en lång intervju med FD pratar han om det uppskjutna EM-slutspelet, konkurrensen med Ludwig Augustinsson och sin höga status i FC Köpenhamn.
Han berättar även att han varken stänger dörren för ett nytt äventyr i en större liga eller att flytta hem till Sverige, Stockholm och att spela för AIK igen. 
– Det är klart att AIK är klubben närmast hjärtat i Sverige och det är Stockholm jag kan se mig själv bo i om jag flyttar hem, säger han till FotbollDirekt.se. 

En lång tids väntan är snart över. 

I dag återsamlas FC Köpenhamns spelare för att för första gången på flera, flera veckor träna i full trupp. Landslagets vänsterback Pierre Bengtsson ser tillbaka på tiden som varit under coronakrisen fram tills nu. 

– Klart att det varit jättetråkigt. Men när smittan bredde ut sig så förstod man ju vart det var på väg. Man gick och väntade på beslutet och sedan dess har allting varit på paus. När det gäller EM så är det klart att det är tråkigt att det inte blir av. Det är något man sett fram emot och haft som en stor motivation. Sen dras det bara undan ens fötter, säger han till FotbollDirekt.se och fortsätter:

– Självklart är det tufft. Samtidigt måste man se det i det stora perspektivet. Jag mår bra, min familj mår bra. Med en sån här sjukdom blir fotbollen sekundärt och ett EM med allt vad det innebär var ju aldrig realistiskt. 

Blir det lättare att hantera besvikelsen av att man har svårt att skylla på någon?

– Ja, man får gilla läget. Det är lika tufft för alla. För oss fotbollsspelare så blir vi drabbade av att vi är så vana vid en viss typ av vardag och veckorutin i vårt jobb. Andra människor blir arbetslösa. Det är inte roligt för någon det här, nu är det bara att hoppas vi hittar en lösning för att öppna upp samhällen och att vaccin kommer så snabbt som möjligt. 

Förra veckan kom besked om att den danska ligan startar upp igen i slutet på maj - utan publik. Skönt, men samtidigt en stor utmaning enligt Bengtsson.

– Efter att Tyskland fick grönt ljus så kändes det som att vi i  Norden var näst på tur. Att man tittar på vad Tyskland gör. Sen vet jag inte ens om mindre klubbar här i Danmark som Hobro hade överlevt om vi inte fått igång säsongen igen. FCK har ju en annan ekonomi än vad de mindre klubbarna har. Givetvis är det skönt att vi kommer igång nu. Samtidigt blir det en mental utmaning att hitta samma motivation till alla matcher som kommer spelas utan publik. Det blir verkligen en helt ny situation för oss spelare. 

– Sen får man se hur allt blir nu med alla restriktioner. Har vi tillgång till alla faciliteter som behövs för att bedriva en proffsverksamhet? Får man ens byta om i omklädningsrummet inför matcherna och ska man åka tillsammans eller uppdelat på vägen dit? På måndag (idag) börjar vi träna med hela laget igen så då får vi säkert reda på fler detaljer.

Har det varit svårt att hitta motivationen under den här tiden?

– Man håller igång så gott det går, anpassar sig till situationen, och lyssnar på vad klubben har att säga. Vi har hållit igång hela tiden och tränat i smågrupper. Så det har inte varit läge för oss att åka hem som för andra landslagsspelare som kunnat åka hem till Sverige. Men det ska bli skönt att träna med hela laget igen, man ser fram emot att ha riktiga träningar igen. 

När ligaspelet snart drar igång igen så har FC Köpenhamn en tuff utmaning framför sig. Midtjylland leder tabellen med tolv poäng och i Europa Leagues åttondelsfinal (om denna kan färdigspelas) så ligger FCK under med 0-1 inför hemmamötet mot Istanbul BB. 

– Klart att det går att ta igen, men det är bara tolv matcher kvar så vi ska i princip gå rent medan Midtjylland ska hamna i en rejäl svacka. De har gjort en fantastisk säsong och vi har också gjort det bra. Men de har gått över alla statistiska snitt. Det blir svårt, men inte omöjligt, för det blir ju en ny situation inför de avslutande tolv omgångarna. 

Ni torskade mot Malmö i gruppspelet men är ändå så långt som åttondelen i Europa League. Samtidigt ser det tufft ut att vinna ligan den här säsongen. Hur ser man på det i FCK-lägret?

– Blir det så att vi inte vinner ligan så är det så klart en besvikelse. Då måste vi satsa ännu hårdare nästa säsong. I ligaspelet har vi tappat onödigt mycket poäng på bortaplan. Där har vi bitvis varit mediokra. Samtidigt har Europa League varit en succé. Visst, vi torskade hemma mot Malmö, men vi gick ändå vidare. Sen slog vi ut Celtic och det var ingen som räknade med det. Skulle vi slå ut Istanbul nu så är det rekord för klubben. MFF åkte ju ut mot Wolfsburg så vi har kommit längre. 

–På det sättet känns det som revansch för förlusten på Parken. 

Bengtsson kom tillbaka till FCK - som han lämnade för Mainz 2015 och senare även spelade för Bastia - till säsongen 2017/2018. Totalt har han gjort åtta säsonger i den danska storklubben. Känner han fortfarande motivation för att spela på den nivån?

– En stor del av min karriär har jag spelat för FCK, så det är klart att det är en klubb som format mig och som betytt mycket för mig. Jag har gett mycket blod, svett och tårar för klubben. Man har ju rätt många matcher här på sitt cv. Fler än väldigt många andra. 

Med tanke på hur starkt du gått i landslaget, fanns det tankar på en ny sejour i en större liga inför sommarfönstret nu?

– Om man hade några tankar på något annat innan corona så känns det som att allt står på paus nu. Man vet inte vad som ska hända, hur marknaden kommer att utvecklas. Det är omöjligt att svara på nu. 

– Men det har varit en stark säsong för mig både i klubblaget och i landslaget. Så det är klart att man ändå känt att det skulle kunna dyka upp något nytt erbjudande. När det går bra kan man ju känna att man vill testa vingarna på högre nivå. Men jag har två år kvar här och respekterar mitt kontrakt. Mitt stora mål är att spela EM nästa sommar och jag kommer ta de bästa besluten utifrån det. 

Det är en risk att byta klubb också med tanke på din status i landslaget? 

– Det är alltid en risk att byta klubb absolut. Så jag har inga tankar på det. Allt mitt fokus nu är på FCK och ser man utifrån det perspektivet med landslaget så är det alltid en risk att byta klubb, det är så pass viktigt med speltid. 

Hur bra känner du att du var innan uppehållet? Jag menar, du imponerade i EM-kvalet och hade förmodligen varit i pole position att starta i EM med tanke på att Ludwig Augustinsson legat efter dig sen sin skada. 

– Ser man på hösten så var den väldigt stark. Jag gnuggade på bra där. Det var fantastiskt roligt att vara med på landslagets väg till EM. Att få kvala in var en fantastisk känsla. Spanienmatchen på hemmaplan sticker ut lite där när vi visade att vi kunde vara så starka mot dem. Det gav ett stort självförtroende. Lagsammanhållningen är otrolig och det är ett starkt ledarskap med bra spelare. Vi gör varandra bättre vilket är kul. 

Hur ser du på din status i landslaget just nu med tanke på att du var starkt bidragande i kvalet? 

– Man vet ju inte hur det hade sett ut nu om uttagningarna varit som vanligt men det är klart att jag känner att jag gjort bra ifrån mig. Jag har känt ett stort förtroende från ledarna. Sen får man se vem som är starkast mellan mig och Ludwig. 

Känner du att du hade haft ett försprång på honom om EM spelats i sommar?

– Svårt att svara på, men klart att jag kände mig i en stark position för att få spela. Det tycker jag. 

Kan du känna bitterhet över att det inte blir av nu och att du riskerar att tappa platsen till Augustinsson nästa år?

– Det är klart att för vissa är det en fördel att mästerskapet skjuts upp och för andra är det en nackdel. Men det är bara för mig att fortsätta hålla en hög nivå ett år till för att ge mig själv förutsättningar för att få speltid. Men det är klart att jag inte direkt jublade när EM sköts upp.

Är det en fördel eller nackdel för landslaget att ni får ett år till att ladda? Det finns ju en del spännande yngre namn som Dejan Kulusevski som kan bli ännu bättre. Samtidigt andra äldre spelare som Andreas Granqvist, Marcus Berg och Sebastian Larsson som inte blir yngre?

– Svårt att säga tycker jag. Vi har som du säger en hel del spännande namn på tillväxt och som kan bli ännu bättre om de får bli än mer tongivande i sina klubbar. Det är mycket möjligt att vi är ännu starkare nästa år. Vi har ett väldigt bra lag just nu och kan spelare som Kulusevski och (Alexander) Isak fortsätta sin starka utveckling ser det bra ut för svensk fotboll. 

Är Köpenhamn "hemma" för dig efter alla dessa år?

– Det är hemma. Det är Köpenhamn eller Stockholm - som jag bodde i fem och ett halvt år. Nu är det åtta år i Köpenhamn. Men man saknar Sverige litegrann ibland. 

Vad har Ståle Solbakken betytt för dig?

–  Mycket såklart. Vi har gått igenom både med- och motgångar tillsammans i FCK. Sen tror jag att jag vunnit stor respekt hos honom efter sättet jag kom tillbaka på och visade vilken stark spelare jag var då. Jag tror han är imponerad över den nivån jag hållit. 

– Det är en väldigt karismatisk tränare som vill vinna hela tiden och ställer höga krav på spelarna. Det är klart att man utvecklas av det, att man aldrig kan slå sig till ro utan hela tiden måste leverera. I FCK finns två bra spelare på varje position så det är ett måste att prestera vecka ut och in. 

Hur ser du på den danska ligans kvalitet jämfört med allsvenskan?

– Jag har inte spelat i allsvenskan sen jag var 21 år. Så det är typ tio år sen. Men det är svårt att svara på. Allsvenskan spelas på konstgräs till stora delar, vilket vi inte gör här, så det blir ett annat spel. Allsvenskan har haft fantastiska år bakom sig när det kommer till publikutveckling. 

– Däremot är det fortfarande bara Malmö som lyckas i Europa och det är väl lite där man kan mäta kvaliteten mellan ligorna. Det saknas lag förutom MFF som lyckas i Europa, och det är väl lite samma sak här där både Midtjylland och Bröndby varit besvikelser när de varit ute och spelat. 

Kan du se dig själv spela i allsvenskan igen?

– Svårt att svara på. Det beror lite på vad som händer i karriären framöver. Klart att jag skulle kunna se mig själv i Sverige och allsvenskan igen, men det är svårt att svara på om det kommer bli av. Just nu känns det som att jag hade haft svårt att byta FCK mot allsvenskan. Det vi har här är svårt att slå i en allsvensk klubb.

Ekonomin och Europaspel, är det det du tänker på?

– Ekonomin är starkare. Det är väl bara MFF som kan mäta sig med den. Så det är både ekonomiskt och sportsligt. Sen är det klart att man har en stark roll efter att ha varit i klubben i så många år. Jag är stolt över alla matcher jag har på mitt cv och vill vara en av dem som spelat flest i klubbens historia. Jag har väl runt 250 matcher nu och det byter jag inte bort mot vad som helst. 

– Relationen mot supportrarna? Jo, den upplever jag som bra. Jag tror att de har tagit svensken till sig, haha. 

När du lämnade AIK för Nordsjälland sommaren 2009 så var du inte given i startelvan. När du säger att Stockholm är hemma i Sverige - hur ser du på att spela i AIK igen?

– Det är klart att AIK är klubben närmast hjärtat i Sverige och det är Stockholm jag kan se mig själv bo i om jag flyttar hem. I alla fall just nu. Det är en väldigt fin klubb. En storklubb med fantastiska fans. 

– Att spela derbymatcher med AIK är det inte mycket som slår. 

En hel del har hänt i AIK sen du lämnade och nu är det inte längre Råsunda utan Friends arena. Du känner inget agg över sättet du lämnade klubben på där du inte var en startspelare?

– Jag spelade väl hälften av matcherna som vänsterback och resten som vänstermittfältare (tre starter och elva inhopp) där med Mikael Stahre. Jag lämnade för att jag kände att jag behövde mer kontinuerlig speltid. Det var rätt beslut. 

Inget agg?

– Jag var förmodligen inte tillräckligt bra för att slå igenom i AIK just då. Så det var nog bättre för mig att gå till en mindre klubb för att utvecklas i min egen takt, i lite mer lugn och ro. I Nordsjälland var det inte lika höga krav och jag fick tid att utvecklas för att kunna ta nästa steg. Det var ett bra val för mig. 

– Nej, det finns inget agg alls. Om jag flytta hem till Sverige - och kroppen känner sig fräsch - så är AIK klubben jag vill spela för. 

Om Jesper Jansson eller Bosse Andersson ringer då?

– Haha... nja, jag har svårt att föreställa mig att jag skulle vilja göra det bytet. 

Vad blir viktigast för dig den närmsta tiden?

– Att hålla modet uppe. Motivationen kommer nog komma av sig själv när man får börja träna med hela laget igen. Klart att man kommer att sakna att spela med publik, men man får göra det bästa av allt. Det finns inte så mycket annat man kan göra än att vara så professionell som möjligt i den här situationen. 

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
torsdag 18 april
18:00 SönderjyskE - Vendsyssel Danmark Division 1
18:45 Lille - Aston Villa UEFA Europa Conference League
18:45 Fiorentina - Viktoria Plzen UEFA Europa Conference League
21:00 West Ham - Bayer Leverkusen UEFA Europa League
21:00 Roma - Milan UEFA Europa League
21:00 Atalanta - Liverpool UEFA Europa League
21:00 Marseille - Benfica UEFA Europa League
21:00 Fenerbahce - Olympiakos UEFA Europa Conference League
21:00 PAOK Saloniki - Club Brügge UEFA Europa Conference League
fredag 19 april
18:30 Elversberg - Schalke 2. Bundesliga
18:30 Nürnberg - Paderborn 2. Bundesliga
18:30 Leipzig - Bayer Leverkusen Bundesliga damer
18:30 Genoa - Lazio Serie A
19:00 Umeå - Sunnanå Elitettan
19:00 B 93 - Naestved Danmark Division 1
19:00 Hilleröd - Köge Danmark Division 1
19:00 Stocksund - Vasalund Ettan norra
19:00 Norrköping - Djurgården Allsvenskan, damer
19:00 Randers - Odense Superligaen
19:00 Ariana - Ängelholm Ettan södra
19:00 Horsens - Helsingör Danmark Division 1
20:30 Eintracht Frankfurt - Augsburg Bundesliga
20:45 Inverness - Raith Skottland Premiership
20:45 Cagliari - Juventus Serie A
21:00 Oxford United - Stevenage League One
21:00 Athletic Bilbao - Granada La Liga
lördag 20 april
12:00 Friska Viljor FC - Nordic United Ettan norra
12:00 Essen - Hoffenheim Bundesliga damer
13:00 Kaiserslautern - Wehen 2. Bundesliga
13:00 AFC Eskilstuna - Assyriska FF Ettan norra
13:00 Skövde AIK - Trelleborgs FF Superettan
13:00 Rosengård - Onsala Ettan södra
13:00 Bröndby - Köge Danska ligan, damer
13:00 Osnabrück - Eintracht Braunschweig 2. Bundesliga
13:00 Sandvikens IF - Öster Superettan
13:00 Fortuna Düsseldorf - Greuther Furth 2. Bundesliga
13:30 Leicester - West Bromwich Championship
13:30 Barcelona - Chelsea UEFA Champions League, damer
14:00 Hobro - Fredericia Danmark Division 1
14:00 Celta Vigo - Las Palmas La Liga
15:00 Utsikten - Gif Sundsvall Superettan
15:00 Sirius - Värnamo Allsvenskan
15:00 Jitex - Bollstanäs Elitettan
15:00 IFK Göteborg - Norrköping Allsvenskan
15:00 Gamla Upsala Women - Mallbacken Elitettan
15:00 Alingsås - Örebro SK Elitettan
15:00 Växjö - KIF Örebro Allsvenskan, damer
15:00 Östersund - Örgryte Superettan
15:00 Vittsjö - AIK Allsvenskan, damer
15:30 Heidenheim - Leipzig Bundesliga
15:30 Wolfsburg - Bochum Bundesliga
15:30 Köln - Darmstadt Bundesliga
15:30 Hoffenheim - Borussia M'gladbach Bundesliga
16:00 Oskarshamns AIK - Torslanda IK Ettan södra
16:00 Sollentuna - Karlstad Ettan norra
16:00 Sheffield U - Burnley Premier League
16:00 Lund - FC Trollhättan Ettan södra
16:00 Luton - Brentford Premier League
16:00 Karlstad - Stockholm Internazionale Ettan norra
16:00 Watford - Hull Championship
16:00 Eskilsminne - Jönköping Ettan södra
16:15 Rayo Vallecano - Osasuna La Liga
17:30 Malmö - Västerås SK Allsvenskan
18:00 Empoli - Napoli Serie A
18:15 Manchester C - Chelsea FA-cupen
18:15 Queens PR - Preston Championship
18:30 Valencia - Real Betis La Liga
18:30 Union Berlin - Bayern München Bundesliga
19:00 Washington Spirit Women - Reign USA NWSL Women
19:00 Lyon - PSG UEFA Champions League, damer
20:30 Hamburg - Kiel 2. Bundesliga
20:30 Wolverhampton - Arsenal Premier League
20:45 Verona - Udinese Serie A
21:00 Girona - Cadiz La Liga
söndag 21 april
12:30 Sassuolo - Lecce Serie A
13:00 Oddevold - Gefle Superettan
13:00 Tvååker - Olympic Ettan södra
13:00 Piteå - Örebro Syrianska Ettan norra
13:00 Hammarby - Brommapojkarna Allsvenskan, damer
13:00 Kolding - Fortuna Hjörring Danska ligan, damer
13:30 Karlsruhe - Hertha Berlin 2. Bundesliga
13:30 Hannover - St Pauli 2. Bundesliga
13:30 Hansa Rostock - Magdeburg 2. Bundesliga
13:30 Blackburn - Sheffield W Championship
14:00 IFK Kalmar - Malmö FF Elitettan
14:00 Gais - Mjällby Allsvenskan
14:00 AIK - Djurgården Allsvenskan
14:00 Hvidovre - Vejle Superligaen
14:00 Viborg - Lyngby Superligaen
14:00 Uppsala - Eskilstuna Elitettan
14:00 Lidköping - Sundsvall Elitettan
14:00 Getafe - Real Sociedad La Liga
14:30 Everton - Nottingham Premier League
15:00 Täby - Umeå Ettan norra
15:00 Ljungskile - Torn Ettan södra
15:00 Brage - Landskrona Superettan
15:00 Falkenberg - Norrby Ettan södra
15:00 Ålborg - Kolding Danmark Division 1
15:00 Nordsjælland - Århus Danska ligan, damer
15:00 Trelleborg - Piteå Allsvenskan, damer
15:00 Kristianstad - Rosengård Allsvenskan, damer
15:00 Torino - Frosinone Serie A
15:15 Manchester C - West Ham Women’s Super League
15:30 Werder Bremen - Stuttgart Bundesliga
16:00 Aston Villa - Bournemouth Premier League
16:00 Köpenhamn - Silkeborg Superligaen
16:00 Karlbergs BK - Hammarby TFF Ettan norra
16:00 Crystal Palace - West Ham Premier League
16:15 Almeria - Villarreal La Liga
16:30 Häcken - Hammarby Allsvenskan
16:30 Coventry - Manchester U FA-cupen
16:30 Halmstad - Brommapojkarna Allsvenskan
17:30 Borussia Dortmund - Bayer Leverkusen Bundesliga
17:30 Fulham - Liverpool Premier League
18:00 Salernitana - Fiorentina Serie A
18:00 Bröndby - Midtjylland Superligaen
18:00 Feyenoord - NEC Nederländska cupen
18:30 Alaves - Atletico Madrid La Liga
18:30 Duisburg - Wolfsburg Bundesliga damer
19:30 Freiburg - Mainz Bundesliga
20:45 Monza - Atalanta Serie A
21:00 Real Madrid - Barcelona La Liga
måndag 22 april
18:30 Roma - Bologna Serie A
19:00 Linköping - Häcken Allsvenskan, damer
19:00 Elfsborg - Kalmar Allsvenskan
19:00 Nordsjälland - Århus Superligaen
19:00 Örebro - Varbergs BoIS Superettan
19:30 Bayern München - Werder Bremen Bundesliga damer
20:45 Milan - Inter Serie A
21:00 Sevilla - Mallorca La Liga
21:00 Middlesbrough - Leeds Championship
tisdag 23 april
19:00 Degerfors - Helsingborg Superettan
21:00 Leicester - Southampton Championship
21:00 Arsenal - Chelsea Premier League
21:00 Lazio - Juventus Italienska Cupen
onsdag 24 april
12:00 Yokohama F. Marinos - Ulsan Hyundai AFC Champions League
19:00 Brommapojkarna - Sirius Allsvenskan
19:00 AIK - Värnamo Allsvenskan
19:00 IFK Göteborg - Häcken Allsvenskan
20:45 Wolverhampton - Bournemouth Premier League
21:00 Atalanta - Fiorentina Italienska Cupen
21:00 Crystal Palace - Newcastle Premier League
21:00 Everton - Liverpool Premier League
21:00 Manchester U - Sheffield U Premier League
torsdag 25 april
18:00 Fredericia - Ålborg Danmark Division 1
19:00 Djurgården - Malmö Allsvenskan
19:00 Halmstad - Hammarby Allsvenskan
19:00 Västerås SK - Mjällby Allsvenskan
19:00 Norrköping - Elfsborg Allsvenskan
19:00 Kalmar - Gais Allsvenskan
21:00 Brighton - Manchester C Premier League
21:00 Go Ahead Eagles - Feyenoord Eredivisie
fredag 26 april
18:30 Hertha Berlin - Hannover 2. Bundesliga
18:30 St Pauli - Hansa Rostock 2. Bundesliga
19:00 B 93 - Horsens Danmark Division 1
19:00 Hilleröd - Naestved Danmark Division 1
19:00 Kolding - SönderjyskE Danmark Division 1
19:00 Lyngby - Vejle Superligaen
19:00 Ängelholm - Lund Ettan södra
19:00 Torslanda IK - FC Trollhättan Ettan södra
19:00 Örebro Syrianska - AFC Eskilstuna Ettan norra
19:00 Jitex - Lidköping Elitettan
19:30 Sunnanå - Malmö FF Elitettan
20:30 Bochum - Hoffenheim Bundesliga
20:45 Airdrieonians - Dundee Utd Skottland Championship
21:00 Real Sociedad - Real Madrid La Liga
21:00 Queens PR - Leeds Championship
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 3 3 0 0 10 9
2 Djurgårdens IF 3 2 1 0 5 7
3 Mjällby AIF 3 2 1 0 4 7
4 Hammarby IF 3 2 0 1 3 6
5 IK Sirius 3 2 0 1 2 6
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Halmstads BK 3 2 0 1 -1 6
7 AIK 3 1 2 0 1 5
8 IF Brommapojkarna 3 1 1 1 3 4
9 BK Häcken 3 1 1 1 0 4
10 IF Elfsborg 3 1 1 1 -2 4
11 IFK Göteborg 3 1 0 2 -3 3
12 Gais 3 1 0 2 -4 3
13 IFK Norrköping 3 1 0 2 -6 3
14 IFK Värnamo 3 0 1 2 -5 1
15 Västerås SK FK 3 0 0 3 -3 0
16 Kalmar FF 3 0 0 3 -4 0