© Bildbyrån
Långintervju

"Vi måste ha ansiktsmaskerna på oss i halvtid"

ANNONS

Landslagsanfallaren Sebastian Andersson är redo för omstart. På lördagen kickas Bundesliga igång efter två månaders uppehåll och dagen därpå möter hans Union Berlin serieledaren Bayern München. I en lång intervju med FD berättar den förre Norrköpingsanfallaren om känslorna kring strikta hälsoregler, succén i Berlin, varför Norrköping är "hans lag" och att uppskjutet EM-slutspel inte behöver vara till hans fördel. 
– Det kändes ändå som jag hade en bra chans att få vara med om det ifall EM spelats i sommar. Det var lite tråkigt, säger han till FotbollDirekt.se.

Dan före dan. 

Inte sen den 7 mars har Union Berlin spelat match i Bundesliga till följd av den rådande pandemin. Men på söndagen är det dags igen när man tar emot Bayern München inför tomma läktare. Den svenske landslagsanfallaren Sebastian Andersson, 28, är glad att karantänlivet i Berlin börjar gå mot sitt slut. 

– Vi har varit kvar hela tiden och inte åkt hem. Det kunde ha blivit problem att komma tillbaka hit ifall vi åkt hem, att vi skulle behöva vara i karantän, så vi kände att det var bäst att stanna. Sen är det ganska mycket som är nedstängt. Det är lite dött i hela stan, säger han till FotbollDirekt.se. 

– Ska man säga något positivt så är det att trafiken är så mycket mindre. Det har varit rätt skönt. Annars har det mesta varit stängt. Men vi har i alla fall haft fint väder. 

Har du och din familj känt någon oro?

– Vi har varit ganska försiktiga. Skolorna har varit stängde och sen jag åkt till träningarna. Annars är det bara i matbutikerna man stöter på människor utanför hemmet. 

Bundesliga är först ut att starta upp igen av toppligorna - utan att ni spelat en enda match på två månader. Hur känns det?

– Vi har tränat med laget i hel grupp i en vecka. Så det är ganska rakt på sak. Match direkt och det blir spännande att se hur det kommer fungera. Hur vi har tränat? Mindre taktiskt än jag trodde, det har varit mycket spel och närkamper. Men mindre taktiskt än jag räknat med.

Vad kan man förvänta sig av matcherna tror du? Öppna spjäll eller kommer lag att vara mer försiktiga?

– Väldigt svårt att säga. Det är första gången något sånt här händer. Jag trodde inte att det skulle gå så snabbt att vi inte ens skulle hinna spela någon träningsmatch. Men det beslutet är det bara att acceptera och göra det bästa av det. 

– Det är ju lika för alla så det finns inget att skylla på. Man får hoppas att vi klarar oss undan skador. Det viktigaste är att fotbollen startar igen, vissa klubbar blöder rejält, säger Andersson som ändå tror att vissa matcher kan ”urarta”. 

– Det kan ju bli en del tillknäppta matcher. Men det kan också bli en del ”Hawaii” - så har det varit på träningarna måste jag säga. 

Union Berlin ligger just nu på en hyfsat stabil mittenplacering. Elva i tabellen med åtta poäng ned till Fortuna Düsseldorf på negativ kvalplats. Detta inför söndagens omstart hemma mot serieledaren Bayern München. En match som inte kommer likna något annat, både beroende på att läktarna är tomma och säkerhetsåtgärderna för att minska risken för spridning av coronaviruset. 

– De är på oss hela tiden om att sköta allt möjligt. Efter matcherna får vi inte duscha på arenan, vi ska inte ta varandra i händerna eller fira målen i grupp. När vi ska in i halvtid så är det på med ansiktsmaskerna som gäller. Det är lite konstigt alltihop. Men det får man acceptera. 

Hur blir det att hitta drivkraften utan publik?

– Det du… självklart blir det inte samma sak. Man kan inte hämta energi från publiken. Man får hitta andra vis, kanske att visualisera att det är publik där?, säger han och skrattar. 

– Men jag tror inte det kommer att bli ett problem. Vi möter så pass bra lag och spelare hela tiden så det räcker gott som motivation. Vi har nio matcher kvar, förhoppningsvis kan få tillbaka publiken till nästa säsong. Det är klart att det blir tradigt men utifrån hur världen ser ut i dag så är inte det viktigaste av allt att fotboll ska spelas med publik. Men självklart är det jättetråkigt att våra supportrar inte får komma till arenan. 

Nykomlingen Union har gjort det bra och Sebastian Andersson själv har verkligen stått för en imponerande debutsäsong i Bundesliga. Andersson har varit förstavalet på topp och han har levererat. Elva mål på 25 matcher, varav 24 av dessa från start. En succé?

– Jag har fått förtroende och trivs väldigt bra. Det känns som jag är med mycket i matcherna. Att jag är involverad i spelet och känner mig viktig för laget. Därifrån kommer självförtroendet automatiskt om man börjar göra en del mål. Det har flutit på bra både med målproduktionen och med spelet.

Andersson berättar att laget spelar med en fembackslinje där Andersson varit centertanken framåt. Vad är hemligheten till att det gått så bra för honom?

– Att man känner att man håller en bra nivå. Självförtroendet kommer av att spela varje vecka. Jag hade en period med måltorka och då börjar man tänka lite mer, men så fort man kommer ur det så kommer flytet tillbaka. Det är inte så lätt att säga vad det beror på, men jag har en bra känsla i det här laget. 

Din spelstil känns ganska passande i Bundesliga?

– Det tror jag, man anpassar sig också av att man har bättre spelare runt omkring sig. Det fysiska spelet och att sätta sig i positioner som kan bli farliga kommer så klart lättare av att jag varit här i två år nu. Man vet hur folk fungerar och hur tränaren vill spela. Absolut så utvecklas man även om man blir äldre. 

Vilket lag är tuffast att möta?

– Dortmund tror jag. Det gick inte att ta bollen av dem när vi möttes på bortaplan (0-5). Dortmund snurrade upp oss helt, så det var fantastiskt att se deras fotboll, även om det förstås var tungt att förlora. Vi vann faktiskt på hemmaplan men borta var de så mycket bättre än oss. 

Andersson lämnade IFK Norrköping för Kaiserslautern 2017. Även om han själv gjorde en bra säsong med tolv gjorda mål, så var det tufft för laget. Nedflyttning och en flytt till Union Berlin. Lika många mål under säsongen 2018/2019 vilket starkt bidrog till uppflyttning. 

– Med facit i hand så blev den tyska andraligan rätt väg för mig. Det är olika för alla, men för mig blev det bra. Även om det var tufft med Kaiserslautern så ledde det till att jag kom till en klubb som var i en helt annan fas. Det var två skilda världar.

Det är en liga som blivit allt vanligare för svenskar att gå till. Skulle du rekommendera Bundesliga 2 för andra svenska spelare?

– Som du säger så är det allt fler svenskar där. Ligan har blivit mer populär. Varför inte? Det säger många som gått upp till Bundesliga, att det varit nyttigt att börja snäppet under för att komma in i fotbollen och livet.

Hur ser du på tabelläget, kan ni slappna av vad gäller nedflyttningsstrecket?

– Nej, lugnt är det absolut inte. Vi ligger bra till för att hålla oss kvar - vilket var målet inför säsongen. Sen vet man att lagen som ligger där nere som Werder Bremen och Fortuna Düsseldorf har fått tillbaka många skadade spelare under det här uppehållet. Framförallt Bremen tror jag kan vända på skutan nu. Men jag känner att vi gjort en bra säsong och vi har stor chans att klara vårt mål. 

På söndag väntar som sagt Bayern München. 

– Det är den tuffast möjliga starten. Men det kanske kan vara till vår fördel också. Men det är framförallt synd att vår publik inte får komma och stötta oss. Jag hoppas vi kan göra en bra match.

Hur är livet i Berlin annars?

– Vi trivs jättebra. Vi spelar i öst och bor i väst. Vi har skolan nära, tio minuter till skog och sjöar och tio minuter åt andra hållet så är vi mitt i stan. Man kunde haft det sämre. Nej, vi trivs verkligen skitbra. 

Hur är rivaliteten med Hertha?

– Vi har dem efter Bayern, så det är nog matcherna man ser fram emot mest nu. Rivaliteten är stor, det märktes i första matchen. Lagen har inte spelat i samma liga på väldigt länge. Vi vann första derbyt och ligger före i tabellen så våra supportrar är nog rätt nöjda över det. 

Andersson har spelat för Kalmar, Djurgården och Norrköping. Men vilken är ”hans klubb” egentligen?

– Jag följer allsvenskan lite sisådär. Det är väl Norrköping jag följer mest och jag tycker de gör det bra. Det är nog min klubb, det är det, för det var där jag lyckades bäst och trivdes hela tiden.

Vad tror du om Norrköpings chanser?

– Väldigt svårt att säga, vi får se hur det här med corona påverkar alla klubbar, men utan det så tror jag absolut att Norrköping skulle varit med där uppe bland topp-fyra.

Andersson har fått chansen i Janne Anderssons EM-kvaltrupp och hade högst troligt varit med om EM spelats i sommar. 

Hur ser du på att EM sköts upp för egen del. En fördel eller nackdel?

– Det kan ju hända så mycket på ett år. Det är mest tråkigt att det inte blev av för det kändes ändå som jag hade en bra chans att få vara med om det ifall EM spelats i sommar. Det var lite tråkigt. Men det är lika för alla även där och bara att prestera som jag gjort hittills för att försöka komma med 2021 i stället. 

Vad säger du om din roll i landslaget, var det lätt eller svårt att komma in i det?

– Jag kände ju väl till Janne sen innan och hur han vill spela så det var ingen oro för det alls. Sen har jag inte varit tänkt som startspelare så här långt, men den rollen jag har tycker jag har fungerat bra. Inget konstigt egentligen utan jag måste fortsätta prestera och få speltid i klubblaget. 

Hur taggad är du på att allt drar igång nu?

– Jag är skittaggad så klart. Det var längesen man spelade. Sen har jag haft en del småskavanker med knät men det har varit mycket bättre sista två veckorna. Vi får se vad tränaren tänker, men jag känner mig redo. 

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
måndag 22 april
18:30 Roma - Bologna Serie A
19:00 Linköping - Häcken Allsvenskan, damer
19:00 Elfsborg - Kalmar Allsvenskan
19:00 Nordsjälland - Århus Superligaen
19:00 Örebro - Varbergs BoIS Superettan
19:30 Bayern München - Werder Bremen Bundesliga damer
20:45 Milan - Inter Serie A
21:00 Sevilla - Mallorca La Liga
21:00 Middlesbrough - Leeds Championship
tisdag 23 april
19:00 Degerfors - Helsingborg Superettan
21:00 Leicester - Southampton Championship
21:00 Arsenal - Chelsea Premier League
21:00 Lazio - Juventus Italienska Cupen
onsdag 24 april
12:00 Yokohama F. Marinos - Ulsan Hyundai AFC Champions League
19:00 Brommapojkarna - Sirius Allsvenskan
19:00 AIK - Värnamo Allsvenskan
19:00 IFK Göteborg - Häcken Allsvenskan
20:45 Wolverhampton - Bournemouth Premier League
21:00 Crystal Palace - Newcastle Premier League
21:00 Atalanta - Fiorentina Italienska Cupen
21:00 Everton - Liverpool Premier League
21:00 Manchester U - Sheffield U Premier League
torsdag 25 april
18:00 Fredericia - Ålborg Danmark Division 1
19:00 Djurgården - Malmö Allsvenskan
19:00 Halmstad - Hammarby Allsvenskan
19:00 Västerås SK - Mjällby Allsvenskan
19:00 Norrköping - Elfsborg Allsvenskan
19:00 Kalmar - Gais Allsvenskan
21:00 Brighton - Manchester C Premier League
21:00 Go Ahead Eagles - Feyenoord Eredivisie
fredag 26 april
18:30 Hertha Berlin - Hannover 2. Bundesliga
18:30 St Pauli - Hansa Rostock 2. Bundesliga
19:00 Torslanda - Trollhättan Ettan södra
19:00 B 93 - Horsens Danmark Division 1
19:00 Hilleröd - Naestved Danmark Division 1
19:00 Kolding - SönderjyskE Danmark Division 1
19:00 Lyngby - Vejle Superligaen
19:00 Ängelholm - Lund Ettan södra
19:00 Örebro Syrianska - AFC Eskilstuna Ettan norra
19:00 Jitex - Lidköping Elitettan
19:30 Sunnanå - Malmö FF Elitettan
20:30 Bochum - Hoffenheim Bundesliga
20:45 Frosinone - Salernitana Serie A
20:45 Airdrieonians - Dundee Utd Skottland Championship
21:00 Queens PR - Leeds Championship
21:00 Real Sociedad - Real Madrid La Liga
lördag 27 april
13:00 Onsala - Falkenberg Ettan södra
13:00 Torn - Tvååker Ettan södra
13:00 Eintracht Braunschweig - Hamburg 2. Bundesliga
13:00 Eskilstuna - Gamla Upsala Elitettan
13:00 Umeå - Orebro SK Elitettan
13:00 Kiel - Kaiserslautern 2. Bundesliga
13:00 Brommapojkarna - Vittsjö Allsvenskan, damer
13:00 Paderborn - Elversberg 2. Bundesliga
13:30 West Ham - Liverpool Premier League
14:00 Las Palmas - Girona La Liga
15:00 Landskrona - Utsikten Superettan
15:00 Djurgården - KIF Örebro Allsvenskan, damer
15:00 Kristianstad - Hammarby Allsvenskan, damer
15:00 Gif Sundsvall - Varbergs BoIS Superettan
15:00 Gefle - Sandvikens IF Superettan
15:00 Rosengård - AIK Allsvenskan, damer
15:00 Norrköping - Trelleborg Allsvenskan, damer
15:00 Växjö - Linköping Allsvenskan, damer
15:00 Inter - Torino Serie A
15:00 Lecce - Monza Serie A
15:00 Häcken - Piteå Allsvenskan, damer
15:30 Freiburg - Wolfsburg Bundesliga
15:30 Leipzig - Borussia Dortmund Bundesliga
15:30 Bayern München - Eintracht Frankfurt Bundesliga
15:30 Augsburg - Werder Bremen Bundesliga
16:00 Newcastle - Sheffield U Premier League
16:00 Olympic - Norrby Ettan södra
16:00 Jönköping - Rosengård Ettan södra
16:00 Uppsala - IFK Kalmar Elitettan
16:00 Blackburn - Coventry Championship
16:00 Fulham - Crystal Palace Premier League
16:00 Ariana - Oskarshamns AIK Ettan södra
16:00 Manchester U - Burnley Premier League
16:00 Vasalund - Karlstad Ettan norra
16:00 Wolverhampton - Luton Premier League
16:00 Hammarby TFF - Friska Viljor Ettan norra
16:00 Karlstad - Karlberg Ettan norra
16:15 Almeria - Getafe La Liga
17:00 Örgryte - Öster Superettan
17:00 Nordic United - Stocksund Ettan norra
17:00 Mallbacken - Alingsås Elitettan
18:00 Juventus - Milan Serie A
18:30 Elche - Espanyol LaLiga2
18:30 Everton - Brentford Premier League
18:30 Bayer Leverkusen - Stuttgart Bundesliga
18:30 Chelsea - Barcelona UEFA Champions League, damer
18:30 Alaves - Celta Vigo La Liga
20:30 Schalke - Fortuna Düsseldorf 2. Bundesliga
20:45 Lazio - Verona Serie A
21:00 Hull - Ipswich Championship
21:00 Atletico Madrid - Athletic Bilbao La Liga
21:00 Aston Villa - Chelsea Premier League
söndag 28 april
13:00 Helsingborg - Östersund Superettan
13:30 Nürnberg - Karlsruhe 2. Bundesliga
13:30 Magdeburg - Osnabrück 2. Bundesliga
13:30 Wehen - Greuther Furth 2. Bundesliga
13:30 Everton - Arsenal Women’s Super League
14:00 Sundsvall - Bollstanäs Elitettan
14:00 Malmö - AIK Allsvenskan
14:00 Värnamo - Halmstad Allsvenskan
14:00 Cadiz - Mallorca La Liga
14:00 Viborg - Randers Superligaen
14:00 Helsingör - Köge Danmark Division 1
15:00 Assyriska FF - Täby Ettan norra
15:00 Stockholm Internazionale - Umeå Ettan norra
15:00 Örebro - Brage Superettan
15:00 Bournemouth - Brighton Premier League
15:00 Bologna - Udinese Serie A
15:00 Vendsyssel - Hobro Danmark Division 1
15:00 Tottenham - Arsenal Premier League
15:00 Sollentuna - Piteå Ettan norra
15:30 Borussia M'gladbach - Union Berlin Bundesliga
16:00 Ljungskile - Eskilsminne Ettan södra
16:00 PSG - Lyon UEFA Champions League, damer
16:00 Dundee FC - Celtic Skottland Premiership
16:15 Granada - Osasuna La Liga
16:30 Djurgården - Gais Allsvenskan
16:30 Häcken - Norrköping Allsvenskan
17:30 Mainz - Köln Bundesliga
17:30 Nottingham - Manchester C Premier League
18:00 Napoli - Roma Serie A
18:00 Köpenhamn - Århus Superligaen
18:00 Atalanta - Empoli Serie A
18:30 Villarreal - Rayo Vallecano La Liga
19:30 Darmstadt - Heidenheim Bundesliga
19:45 Bristol C - Manchester C Women’s Super League
20:45 Fiorentina - Sassuolo Serie A
21:00 Real Betis - Sevilla La Liga
23:00 Gotham - Racing Louisville USA NWSL Women
måndag 29 april
19:00 Elfsborg - Sirius Allsvenskan
19:00 Silkeborg - Midtjylland Superligaen
19:00 Trelleborgs FF - Degerfors Superettan
19:00 Brommapojkarna - IFK Göteborg Allsvenskan
19:00 Mjällby - Kalmar Allsvenskan
19:10 Hammarby - Västerås SK Allsvenskan
20:45 Genoa - Cagliari Serie A
21:00 Barcelona - Valencia La Liga
21:00 Preston - Leicester Championship
tisdag 30 april
21:00 Coventry - Ipswich Championship
21:00 Bayern München - Real Madrid EUROPA: Champions League
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 4 4 0 0 11 12
2 AIK 4 2 2 0 3 8
3 IF Brommapojkarna 4 2 1 1 5 7
4 Djurgårdens IF 4 2 1 1 3 7
5 Mjällby AIF 4 2 1 1 3 7
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 BK Häcken 4 2 1 1 1 7
7 Hammarby IF 4 2 0 2 2 6
8 IK Sirius 4 2 0 2 1 6
9 Gais 4 2 0 2 -3 6
10 Halmstads BK 4 2 0 2 -3 6
11 IF Elfsborg 4 1 1 2 -3 4
12 IFK Göteborg 4 1 1 2 -3 4
13 IFK Värnamo 4 1 1 2 -4 4
14 IFK Norrköping 4 1 1 2 -6 4
15 Kalmar FF 4 1 0 3 -3 3
16 Västerås SK FK 4 0 0 4 -4 0