DERBYKNALLEN: AIK motbevisade tvivlarna - så var matchen

Hammarby gick in som storfavorit i derbyt mot AIK. Men "Gnaget" skulle resa sig på ett mäkta imponerande sätt från storförlusten hemma mot IFK Norrköping (1-4). Bajen nollades på Tele2 när AIK vann med 2-0 efter mål av Bilal Hussein och Sebastian Larsson på straff. Här nedan är FD:s liverapport från årets första derby.

Hammarby kommer till derbyt med fyra poäng i bagaget medan AIK står på tre poäng. I lagens senaste matcher tappade Hammarby borta mot Elfsborg och fick där nöja sig med 2-2. AIK åkte på en rejäl knock hemma mot IFK Norrköping som vann med hela 4-1.

Har Rikard Norling något motmedel för att stoppa Hammarby i dag?

Här är startelvorna:

Hammarby: Ousted - Rodic, Fenger, Fällman, Widgren - Bojanic, Andersen, Tankovic - Khalili, Paulinho, Khalili

AIK: Haugaard - Karlsson, Tihi, Mets - Hussein, Larsson, Ofori, Strannegård - Abraham, Goitom, Ylätupa

Här började FD:s liverapportering:

Start 17:30

1 MIN: Matchen är igång på Tele2 arena!

2 MIN: Unge Robin Tihi flyttas ut som högerback i AIK:s trebackslinje. Veteranen Per Karlsson in centralt. Billborn vilar Kacaniklic som får starta på bänken. Imad Khalili från start i dag.

6 MIN: Ställningskrig i början på matchen. Hammarby med ett bra försök precis när Tankovic löper loss till vänster, spelar in centralt men Sebastian Larsson kan rensa till hörna. Ofarlig hörna och AIK kan börja om.

11 min: Ganska jämnt där ute. Känslan är att AIK har rätt bra balans i laget men att Bajen är laget med mer spets när ytorna väl ges.

16 MIN: Tihi tvingas riva ned Paulinho och varnas. En tidigt varning på den unge talangen alltså. Det kanske kostar sig senare i matchen. Frispark för Hammarby i bra "Bojanic-läge" på kanten. Enkelt för Haugaard.

21 MIN: "Överraskande matchbild", säger Dplays Jens Fjällström. Då menar han att det faktiskt är AIK som för spelet och Hammarby som ligger på kontring, och själva har haft svårt att få till det där trycket som vi är vana att se dem ha på hemmaplan. Samtidigt är det ännu inga målchanser.

28 MIN: AIK fortsatt laget som styr spelet. Hammarby har väldigt svårt att hitta något etablerat spel på AIK:s planhalva. Det blir för korta anfall för deras del. Samtidigt som AIK inte känns så farliga när de väl kommer in i sista tredjedelen.

35 MIN: Så här långt är det inte direkt ett derby som går till historien som det roligaste man tittat på. Knappt ett enda avslut och än mindre bra spel. AIK är nog mest nöjt med matchbilden eftersom hemmalaget har större problem. Hammarby börjar om i backlinjen.

39 MIN: Det dröjer nästan 40 minuter innan vi får se en vettig målchans. Jeppe Andersen åker på en varning och AIK med en frisparksvariant. Slutar med skott från Tom Strannegård, men vinkeln är svår och Ousted kan styra undan. Goitom får skjuta minuten senare men får en dålig träff som inte stör Bajenkeepern.

HALVTID: 0-0 står det men det är fördel AIK som haft målchanserna. Ska sägas att de har varit få men ändå, överraskande nog övertag AIK alltså.

46 MIN: Hammarby är uppenbarligen inte nöjda med första 45 minuterna. Dubbelbyte i paus. Ut med Rodic och Imad Khalili. In med Tim Söderström och Alexander Kacaniklic. Andra halvlek börjar nu!

48 MIN: Karol Mets drar ner Bajenspelare och varnas. Bojanic med frisparken... Abbe Khalili nickar, men knappt styrfart som Haugaard bara kan limma. Unge Abraham kommer till skott i AIK:s anfall direkt efter, men dålig träff och inspark.

49 MIN: Jätteläge för Bajen! Söderström runt på högerkanten och spelar in i ytan framför målvakt och backlinje. Kacaniklic så nära att stöta in 1-0 men bollen går förbi. Tihi med en sista minuten-rensning till hörna. Ökad fart i matchen nu!

53 MIN: Ja, det är en klar tempoökning i matchen. Strannegård gör sin gubbe men skjuter högt över för AIK.

55 MIN: Måååål! AIK tar ledningen på Tele2 arena. Inkast från Mets till Abraham som hittar en helt ledig Hussein till höger. AIK-talangen hittar en nätmaska bakom Ousted och 1-0 till AIK.

57 MIN: Straff för AIK! Målskytten Hussein tacklas bakifrån och domaren blåser straff.

58 MIN: Mål igen! Sebastian Larsson lägger den till vänster, målvakten åt höger. 2-0 till AIK!

64 MIN: Nära igen för AIK! Ofori spelar till Abraham som skjuter mot målet. Ousted klarar med vissa problem ut till hörna.

68 MIN: Hammarby har än så länge inget motmedel. Det blir alldeles för korta och okontrollerade anfall.

71 MIN: Paulinho igenom till vänster och försöker hitta bortre hörnet. Tätt utanför! Detta efter att AIK bytt ut Tihi (kramp) och Granli inte hunnit in i sin position riktigt.

80 MIN: Det vill sig inte för Hammarby i dag. Just nu har man svårt att se hur AIK ska klappa igenom sett till hur svårt Bajen har att etablera tryck.

88 MIN: Hammarby har försökt att förändra, gjort byten på byten - men inget har fungerat. Om inget totalt oförutsett händer så kommer AIK ta en blytung derbyseger. Extra imponerande med tanke på att laget blev utspelet hemma mot IFK Norrköping (1-4). Det visar på karaktär. En grym sådan.

90 MIN: Fem tilläggsminuter har Hammarby på sig.

SLUT: Matchen slutar 2-0 till AIK.
Hatten av till AIK, Rikard Norling och spelarna i laget. Att komma tillbaka från debaclet hemma mot Norrköping och vinna på bortaplan mot Hammarby, utan att släppa in ett mål, både överraskar och imponerar. AIK neutraliserade Hammarbys offensiv och fick till slut själva hål på Bajen. Målskyttar: Bilal Hussein och Sebastian Larsson på straff.