Allsvenskan

Finns inte alls någon schism - dementerar dålig relation

ANNONS

Marcus Antonsson lämnade Malmö FF på lån i sommarfönstret. Norska Stabaek tog in Antonsson på lån efter snålt med speltid i MFF. 

Nu är han tillbaka och helt inställd på spel i Malmö 2021 - och han dementerar att han skulle ha en dålig relation med Jon Dahl Tomasson. 

–  Jag och Jon har haft en bra relation ända sedan han kom till Malmö och jag är ganska övertygad om att det kommer fortsätta vara så nu när vi startar upp igen, säger Antonsson. 

Marcus Antonsson kom tillbaka till Sverige lagom till julafton. Det efter en maratonhöst i Norge där ligan avslutades 22 december. Coronafall i lagen sköt fram matcher, och det fanns oro för om man ens skulle kunna avsluta ligaspelet på rätt sida årsskiftet. 

Men för Antonssons del har det varit positivt. Han har fått gott om speltid och matchande långt in i december. 

– På det viset var det ett väldigt lyckat lån. Jag fick spela alla matcher från start och som forward igen. Så det var väldigt väldigt bra, säger Antonsson till FotbollDirekt.se.

Har det funnits diskussioner om något mer, antingen med Stabaek eller någon annan klubb, eller är du inställd på att starta upp?

– Jag har ett år kvar i Malmö, och jag ska göra allt för att ta en plats i MFF igen. Det är inga konstigheter överhuvudtaget. Utan tanken med lånet var att det var en ohållbar situation, för att jag inte fick spela, och jag var tvungen, för min utveckling, för Malmö, för alla parter egentligen, så var det den bästa lösningen. 

– Och så som det blev också, så det var tänkt. Att jag skulle hitta tillbaka till mig själv, som spelare. Och alla de parametrarna är i-tickade, om man säger. Så det känns bra, nu känns det otroligt spännande och motiverande att starta en ny säsong med MFF.

Efter bara åtta matcher (sju från start) i MFF under Jon Dahl Tomasson så gavs han i Stabaek förtroende direkt. Det blev tio starter under hösten och ett mål. För Stabaeks del var det en lugn resa mot en åttondeplacering. 

– Vi var ett mittenlag och det fanns väl ingen nerv i det, vi hade en bit upp till Europaplatserna och vi hade en bit ner till strecken, så vi var ganska stabila där egentligen hela tiden. Vi borde ha fått med oss mer poäng än vad vi fick, många matcher förtjänade vi betydligt mer. 

Antonsson upplevde själv att skillnaden mot för allsvenskan var ganska stor. Han fick spela som nia i ett 4-2-3-1-system och att målen inte regnade in blev sekundärt:

– Norsk fotboll, det var helt nytt för mig. Jag hade dålig koll på norsk fotboll sedan innan. Det blev en ny erfarenhet. Det skiljer sig lite från allsvenskan. Det är en mer öppen liga, mer Hawaii, lite rakare, mer fysiskt.

- Det passade mig bra, jag kom in det direkt och startade från första matchen. Det var väldigt nyttigt för mig att spela som ensam forward där, som nia. Jag kom från en period i Malmö där jag spelade antingen som en av två forwards, eller som det blev i slutet, på en kant. Så det blev  Man skulle hitta tillbak. Det tycker jag att jag gjorde snabbt. 

– Jag kom till väldigt mycket chanser och bidrog till laget på det viset. Det var lite stolpe ut när det gäller målskyttet, jag känner att jag kunde ha haft med mig väldigt många mål därifrån. Men någonstans är jag väldigt nöjd med känslan jag har och hade där, att jag kände igen mig själv på planen. Att jag hittade tillbaka till den Marcus Antonsson jag är, som forward. Så det känns väldigt bra.

Och du kommer tillbaka i bra form, uppvarvad?  

– Ja precis, förhoppningsvis kan jag dra fördel av det så här i uppstarten, att jag spelade senaste matchen 22 december, och att det var en tävlingsmatch i en liga. Efter det har jag givetvis tagit ledigt, vilat kroppen och knoppen, dragit igång träning nu den senaste tiden. Jag tycker det känns bra, kroppen känns bra, och jag känner väldigt redo för ny säsong. Väldigt motiverad och taggad att göra det bra för MFF igen.  

Hur ser du på konkurrenssituationen? Isaac (Kiese Thelin) har försvunnit... 

– Som jag sagt ända sedan jag kom till Malmö... man måste vara beredd på en stenhård konkurrenssituation i MFF. Det är så det fungerar. Isaac försvann som du sade, men de kommer säkerligen ta in någon annan. Men som det ser ut just nu, är det klart jag hoppas kunna bevisa att jag ska vara nia och att jag ska spela forward i Malmö. Det är någonstans det, det handlar alltid om att prestera, och det är mitt fokus. Att jag ska göra de grejerna jag är bra på och få ut max av mig själv. 

Marcus Antonsson pratade i media om den uteblivna speltiden i MFF under sommaren. I september var han tydlig med att han var missnöjd med situationen: 

– Det är inte en hållbar situation i längden. En spelare av min kaliber kan inte sitta på läktaren och glo. Jag är 29 och ska vara i min bästa ålder. Då vill man inte sitta på läktaren och inte vara en del av ett lag, sade han till Sydsvenskan.

Men relationen med Jon Dahl Tomasson är bra, understryker han.  

Har du haft några diskussioner med Tomasson om din situation nu inför den nya säsongen?

– Vi startar ju upp i morgon, så det kommer väl bli att man för samtal då. Men angående situationen mellan mig och Jon... det har liksom inte varit något dramatiskt någon gång egentligen. Utan vi har haft en bra relation. 

- Uppenbarligen så spelade jag inte så mycket som jag ville. Men det är så det fungerar också, ibland väljer tränaren andra spelare. Det är inte så mycket man kan göra. I detta fallet kände både Malmö och jag att det bästa för min del så som det var, det var att gå på lån och få speltid. Det är inte så dramatiskt egentligen, utan det är så det fungerar. I det här fallet tror jag verkligen att båda parterna är stora vinnare på så som det blev, att jag fick speltid. 

Han konstaterar så här i efterhand att utspelen i media nog togs för något värre än vad det egentligen var. 

– Så är det ju, det blir lätt en stor grej i media såklart. Givetvis, som spelare är man aldrig nöjd när man inte spelar. Är man det så håller man på med fel sak och man har fel fokus enligt mig. Men det behöver inte vara mer dramatiskt än så. Det är som i alla yrken, man har lite olika syn på det ibland. Jag ville spela, Jon valde andra alternativ, men det betyder inte att vår relation är dålig på något sätt. Jag och Jon har haft en bra relation ända sedan han kom till Malmö och jag är ganska övertygad om att det kommer fortsätta vara så nu när vi startar upp igen här.

Försäsong på hemmaplan, hur ser du på det? 

– Det är alltid något man ser fram emot lite, att komma i väg från Sverige till varmare breddgrader. En stor anledning till att man gör det är att man ska ha bättre träningsförutsättningar. Men någonstans handlar det om att hantera situationen. Vi alla vet varför det är så, det är bara att acceptera. Dessutom vet jag att vi i Malmö har väldigt bra träningsfaciliteter och goda möjligheter att förbereda oss på bästa sätt ändå. Vi kommer fokusera fullt på det, det är ingen stor grej.  

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
tisdag 23 april
19:00 Degerfors - Helsingborg Superettan
21:00 Leicester - Southampton Championship
21:00 Arsenal - Chelsea Premier League
21:00 Lazio - Juventus Italienska Cupen
onsdag 24 april
12:00 Yokohama F. Marinos - Ulsan Hyundai AFC Champions League
19:00 Brommapojkarna - Sirius Allsvenskan
19:00 AIK - Värnamo Allsvenskan
19:00 IFK Göteborg - Häcken Allsvenskan
20:45 Wolverhampton - Bournemouth Premier League
21:00 Crystal Palace - Newcastle Premier League
21:00 Atalanta - Fiorentina Italienska Cupen
21:00 Everton - Liverpool Premier League
21:00 Manchester U - Sheffield U Premier League
torsdag 25 april
18:00 Fredericia - Ålborg Danmark Division 1
19:00 Djurgården - Malmö Allsvenskan
19:00 Halmstad - Hammarby Allsvenskan
19:00 Norrköping - Elfsborg Allsvenskan
19:00 Kalmar - Gais Allsvenskan
19:00 Västerås SK - Mjällby Allsvenskan
21:00 Go Ahead Eagles - Feyenoord Eredivisie
21:00 Brighton - Manchester C Premier League
fredag 26 april
18:30 Hertha Berlin - Hannover 2. Bundesliga
18:30 St Pauli - Hansa Rostock 2. Bundesliga
19:00 Torslanda - Trollhättan Ettan södra
19:00 B 93 - Horsens Danmark Division 1
19:00 Hilleröd - Naestved Danmark Division 1
19:00 Kolding - SönderjyskE Danmark Division 1
19:00 Lyngby - Vejle Superligaen
19:00 Ängelholm - Lund Ettan södra
19:00 Örebro Syrianska - AFC Eskilstuna Ettan norra
19:00 Jitex - Lidköping Elitettan
19:30 Sunnanå - Malmö FF Elitettan
20:30 Bochum - Hoffenheim Bundesliga
20:45 Frosinone - Salernitana Serie A
20:45 Airdrieonians - Dundee Utd Skottland Championship
21:00 Real Sociedad - Real Madrid La Liga
21:00 Queens PR - Leeds Championship
lördag 27 april
13:00 Eintracht Braunschweig - Hamburg 2. Bundesliga
13:00 Onsala - Falkenberg Ettan södra
13:00 Eskilstuna - Gamla Upsala Elitettan
13:00 Paderborn - Elversberg 2. Bundesliga
13:00 Kiel - Kaiserslautern 2. Bundesliga
13:00 Umeå - Orebro SK Elitettan
13:00 Brommapojkarna - Vittsjö Allsvenskan, damer
13:00 Torn - Tvååker Ettan södra
13:30 West Ham - Liverpool Premier League
14:00 Las Palmas - Girona La Liga
15:00 Rosengård - AIK Allsvenskan, damer
15:00 Lecce - Monza Serie A
15:00 Djurgården - KIF Örebro Allsvenskan, damer
15:00 Norrköping - Trelleborg Allsvenskan, damer
15:00 Växjö - Linköping Allsvenskan, damer
15:00 Inter - Torino Serie A
15:00 Kristianstad - Hammarby Allsvenskan, damer
15:00 Gif Sundsvall - Varbergs BoIS Superettan
15:00 Häcken - Piteå Allsvenskan, damer
15:00 Landskrona - Utsikten Superettan
15:00 Gefle - Sandvikens IF Superettan
15:30 Augsburg - Werder Bremen Bundesliga
15:30 Bayern München - Eintracht Frankfurt Bundesliga
15:30 Leipzig - Borussia Dortmund Bundesliga
15:30 Freiburg - Wolfsburg Bundesliga
16:00 Uppsala - IFK Kalmar Elitettan
16:00 Blackburn - Coventry Championship
16:00 Fulham - Crystal Palace Premier League
16:00 Manchester U - Burnley Premier League
16:00 Newcastle - Sheffield U Premier League
16:00 Vasalund - Karlstad Ettan norra
16:00 Jönköping - Rosengård Ettan södra
16:00 Olympic - Norrby Ettan södra
16:00 Hammarby TFF - Friska Viljor Ettan norra
16:00 Wolverhampton - Luton Premier League
16:00 Ariana - Oskarshamns AIK Ettan södra
16:00 Karlstad - Karlberg Ettan norra
16:15 Almeria - Getafe La Liga
17:00 Örgryte - Öster Superettan
17:00 Mallbacken - Alingsås Elitettan
17:00 Nordic United - Stocksund Ettan norra
18:00 Juventus - Milan Serie A
18:30 Chelsea - Barcelona UEFA Champions League, damer
18:30 Bayer Leverkusen - Stuttgart Bundesliga
18:30 Elche - Espanyol LaLiga2
18:30 Alaves - Celta Vigo La Liga
18:30 Everton - Brentford Premier League
20:30 Schalke - Fortuna Düsseldorf 2. Bundesliga
20:45 Lazio - Verona Serie A
21:00 Atletico Madrid - Athletic Bilbao La Liga
21:00 Aston Villa - Chelsea Premier League
21:00 Hull - Ipswich Championship
söndag 28 april
13:00 Helsingborg - Östersund Superettan
13:30 Nürnberg - Karlsruhe 2. Bundesliga
13:30 Magdeburg - Osnabrück 2. Bundesliga
13:30 Wehen - Greuther Furth 2. Bundesliga
13:30 Everton - Arsenal Women’s Super League
14:00 Sundsvall - Bollstanäs Elitettan
14:00 Malmö - AIK Allsvenskan
14:00 Värnamo - Halmstad Allsvenskan
14:00 Cadiz - Mallorca La Liga
14:00 Viborg - Randers Superligaen
14:00 Helsingör - Köge Danmark Division 1
15:00 Assyriska FF - Täby Ettan norra
15:00 Stockholm Internazionale - Umeå Ettan norra
15:00 Örebro - Brage Superettan
15:00 Bournemouth - Brighton Premier League
15:00 Bologna - Udinese Serie A
15:00 Vendsyssel - Hobro Danmark Division 1
15:00 Tottenham - Arsenal Premier League
15:00 Sollentuna - Piteå Ettan norra
15:30 Borussia M'gladbach - Union Berlin Bundesliga
16:00 Ljungskile - Eskilsminne Ettan södra
16:00 PSG - Lyon UEFA Champions League, damer
16:00 Dundee FC - Celtic Skottland Premiership
16:15 Granada - Osasuna La Liga
16:30 Djurgården - Gais Allsvenskan
16:30 Häcken - Norrköping Allsvenskan
17:30 Mainz - Köln Bundesliga
17:30 Nottingham - Manchester C Premier League
18:00 Napoli - Roma Serie A
18:00 Köpenhamn - Århus Superligaen
18:00 Atalanta - Empoli Serie A
18:30 Villarreal - Rayo Vallecano La Liga
19:30 Darmstadt - Heidenheim Bundesliga
19:45 Bristol C - Manchester C Women’s Super League
20:45 Fiorentina - Sassuolo Serie A
21:00 Real Betis - Sevilla La Liga
23:00 Gotham - Racing Louisville USA NWSL Women
måndag 29 april
19:00 Elfsborg - Sirius Allsvenskan
19:00 Silkeborg - Midtjylland Superligaen
19:00 Trelleborgs FF - Degerfors Superettan
19:00 Brommapojkarna - IFK Göteborg Allsvenskan
19:00 Mjällby - Kalmar Allsvenskan
19:10 Hammarby - Västerås SK Allsvenskan
20:45 Genoa - Cagliari Serie A
21:00 Barcelona - Valencia La Liga
21:00 Preston - Leicester Championship
tisdag 30 april
21:00 Coventry - Ipswich Championship
21:00 Bayern München - Real Madrid EUROPA: Champions League
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 4 4 0 0 11 12
2 AIK 5 3 2 0 5 11
3 BK Häcken 5 3 1 1 2 10
4 IF Brommapojkarna 5 2 2 1 5 8
5 Djurgårdens IF 4 2 1 1 3 7
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Mjällby AIF 4 2 1 1 3 7
7 IK Sirius 5 2 1 2 1 7
8 Hammarby IF 4 2 0 2 2 6
9 Gais 4 2 0 2 -3 6
10 Halmstads BK 4 2 0 2 -3 6
11 IF Elfsborg 4 1 1 2 -3 4
12 IFK Göteborg 5 1 1 3 -4 4
13 IFK Värnamo 5 1 1 3 -6 4
14 IFK Norrköping 4 1 1 2 -6 4
15 Kalmar FF 4 1 0 3 -3 3
16 Västerås SK FK 4 0 0 4 -4 0