Allsvenskan

Så ska Sirius klara sig utan Vecchia

ANNONS
Det fanns flera utropstecken runt Sirus under fjolåret. Stefano Vecchia öste in poäng och Henrik Rydström var en av de tre nominerade till årets tränare. Nu är båda borta och en oerfaren huvudtränare har fått chansen att leda laget.
– Det finns en jäkla potential i Sirius, säger Daniel Bäckström.

När många storklubbar underpresterade såg Sirius länge ut att bli en av säsongens stora ljusglimtar 2020. I slutändan blev det en ganska blygsam tiondeplats för Uppsalaklubben men de flesta är överens om att Henrik Rydströms mannar gjorde en bra säsong. Nämnde Rydström blev nominerad till årets tränare i Allsvenskans stora pris och Sirius hyllades för sin offensiva och passningsinriktade fotboll. Nu har Rydström återvänt hem till Kalmar, vilket betyder att sportchef Ola Andersson fått tänka om. 

– Jag tycker det är kul att framför allt lyfta yngre människor till nya uppdrag. Jag gjorde så med Micke Stahre en gång i tiden, jag gjorde så inför 2019 med Mirza Jelecak och Henrik Rydström och jag gjorde så med Rydström inför 2020. Nu gör jag det med Daniel Bäckström, säger Andersson till FotbollDirekt.se.

Ute på planen var det ett par spelare som stack ut i Sirius. Axel Björnström flög fram på sin vänsterkant och levererade fem mål och sju assist. Längre fram i banan drog Yukiya Sugita åt sig många blickar när han sköt in sju mål och serverade sex assist. 

Men spelaren alla pratade om var Stefano Vecchia. 26-åringen som förföljts av skador genom hela karriären fick äntligen prestera under en hel säsong. Vecchia noterades till sist för tolv gjorda mål och sju assist från sin plats ute till vänster i Sirius anfall. Nu är han såld till norska Rosenborg och Ola Andersson är tvungen att leta efter en ersättare.

– Det är något vi funderat på naturligtvis. Men i takt med att ledande och duktiga spelare går någon annanstans brukar man ofta undra "Hur ska det här gå?" men sedan kliver nya spelare fram. Vi har också insett att det blir svårt att hitta en "Steffo"-kopia, vi tänker istället på andra strategier än att ha en likadan spelare. Ett steg i den riktningen är ju Christian Kouakou och Ekin Bulut då vi får ett tydligare centralt djupledshot än förra året. Det är svårt att hitta någon som är likadan som "Steffo". Och jag tror att det sällan det är bättre att leta efter en kopia av ett original, säger Andersson.

Inte nog med att Sirius tappat sin nyckelspelare. Nu har alltså en ny tränare tagit över. En tränare som endast varit huvudtränare för ett seniorlag tidigare - Sylvia IF i division 2. Daniel Bäckström har med ett treårskontrakt blivit Sirius nya förstaval som tränare. 

– Jag har ända sedan jag började min tränarkarriär haft en målsättning och ambition att ta mig in där jag är nu. Och jag ser att de senaste tio åren har varit en förberedelse för att kunna ta ett sånt här uppdrag som jag har idag. Det är klart det är annorlunda att vara huvudtränare kontra assisterande tränare men det är också många saker som är väldigt likt, säger Bäckström.

Precis som Bäckström nämner har han erfarenhet av att vara assisterande tränare. Senast kommer tränaren från Malmö men han har även tidigare varit assisterande i Örebro. Ibland kan man fråga sig hur mycket av ett lags framgång hänger på huvudtränaren och hur mycket som hänger på den assisterande. Daniel Bäckström menar att han åtminstone har haft mandat att bestämma lite i sina tidigare klubbar. 

– Jag tycker att både i Örebro tillsammans med Axel Kjäll och i Malmö med Jon Dahl Tomasson att jag haft en roll där jag fått vara med och påverka och driva vardagen, vilket är viktigt för mig. Det kommer sällan kunna vara ett enmans-race som huvudtränare kan köra. Man bygger ett lag med spelare och sedan bygger man ett lag med tränare runt omkring den spelartruppen, säger han innan han fortsätter:
– Jag tycker jag har fått vara med och vara delaktig, men samtidigt kunnat se och lära mig av jäkligt duktiga huvudtränare. Nu vill jag involvera och delegera, för det är skickliga tränare vi har i Sirius och det ska vi dra nytta av.

I november 2018 anställdes Ola Andersson som sportchef för IK Sirius. Under hans tid i klubben har Kim Bergstrand, Thomas Lagerlöf, Mirza Jelecak samt Henrik Rydström varit tränare. Nu när det blivit dags för ett nytt namn har sportchefen satt stor vikt vid hur Sirius ska spela.

– Jag vill inte att han ska kopiera något vi gjort tidigare utan det är en tränare som ska bidra med sitt. Men i stora delar är det en tränare som jobbar utifrån de parametrar vi arbetat med tidigare, säger Andersson.

Daniel Bäckström tycker att hans spelfilosofi står rätt nära hur klubben Sirius vill spela.

– Om jag från ett blankt papper ska krita ner hur jag vill spela min fotboll så skulle det se ut på ett visst sätt. Och om jag jämför min idé av spelet med hur Sirius vill spela sin fotboll så ligger vi väldigt nära varandra. Vilket känns väldigt bra förstås, och som säkert är en av anledningarna till att jag är här. Det handlar mer om att spinna vidare på något som finns här än att komma in och rita om någon karta.

När det gäller värvningar tycker Bäckström att samarbetet är det absolut viktigaste.

– Vi tror här att nyckeln för oss är dialogen. Det finns en idé om hur vi ska spela och det vore konstigt om vi inte hade en dialog om vilka spelare vi ska ta in utifrån att de här spelarna ska kunna göra det vi kräver av dem på planen. Ola och Adrian (von Heijne) gör den stora gallringen och kartlägger en stor marknad av spelare, sen kopplas jag och övriga teamet in lite senare i processen när vi kommit längre för att vara säkra på att spelarna passar och är det vi behöver ha.

Ola Andersson instämmer i det tränaren säger:

Vi hjälps åt i det där. Daniel har fått säga till om rekryteringarna med Mathisen, Mitov Nilsson och Kouakou naturligtvis. Just profilerna med de spelarna har inte varit så svåra eftersom jag visste vad Daniel vill och de spelarna går ju i den riktningen. Så vi har ju haft samspel gällande det, säger Ola Andersson.

En annan spelare som lämnat Sirius är Niklas Thor. Mittfältaren hade inte riktigt samma betydelse ute på plan 2020 som Vecchia, men samtidigt var Thor en trotjänare och lagkapten i klubben. Hans sista säsong i klubben blev dock inte riktigt som han hade tänkt sig.

– Lite tråkigt avslut för egen del, men sån är fotbollen. Det är ingen som står och tackar en i slutändan ändå. Det var vi äldre spelare som helt plötsligt hamnade utanför, vilket jag kanske inte tycker vi förtjänade. Uppskattad var jag i alla fall inte, för då hade man behållit mig. Så är det ju, säger Thor.

Sportchef Ola Andersson menar att mittfältaren inte fick förlängt på grund av sportsliga orsaker.

– Vi tycker att vi har andra spelare som är bättre på den positionen. Även om Niklas är en fantastisk personlighet och gjort mycket gott för Sirius så väljer vi inför 2021 att prioritera andra spelare, säger Andersson innan han får kommentera Niklas Thors utspel om att han inte kände sig uppskattad:

– Jag väljer att inte kommentera det, jag tar det med Niklas istället i sådana fall. Han vet orsakerna och hur vi motiverat det.


För tillfället är Niklas Thor kontraktslös. Han berättar att han inte känner någon stress över att hitta en ny klubb, men att det måste vara någonstans i Uppsala eller Stockholmsområdet. Han tycker att Sirius har bra förutsättningar för att lyckas, men att de står inför en tuff utmaning 2021.

– Det är svårt utifrån när man inte sett en enda träning. Jag tycker man har en bra grund i allting, men jag vet vad spetsspelare har för betydelse för lag. Däremot finns det ingenting som säger att de inte har spelare som kan utvecklas till det Vecchia eller Elias Andersson var till exempel. Jag tror man kommer på övre halvan i alla fall. Och det är det jag tycker man ska sikta på om man ska driva någon form av utveckling, säger Thor. 

Någon specifik tabellplacering har inte tränare Daniel Bäckström satt upp som målsättning.

– För oss kommer fokus först och främst handla om att vi ska jobba med vår idé om hur vi ska spela. Sen är målsättningen solklar att vi ska vinna nästa match. Vad det kommer innebära i tabellplacering är jättesvårt att sia om i februari. Men att vi går in för att vinna alla matcher som vi spelar i är odiskutabelt. Sen kommer vi inte göra det, det är inget lag som vinner 30 av 30 omgångar. Men vi ska spela fotboll på det sättet som vi tror på och försöka vinna varje match, säger Bäckström.

Tror du Sirius kommer kunna konkurrera med de allra största lagen på sikt?

– Jag tror det finns en jäkla potential i den här klubben. Uppsala som stad och allt det innebär och vi har en jättefin arena på plats. Vi har ju sett klubbar som tidigare setts som mindre och inte lika slagkraftiga. Om man tar IFK Norrköpings resa från hur det såg ut innan sm-guldet 2015 så är ju det ett bra exempel på en klubb som verkligen klättrat från en nivå till en annan. Sen fattar ju alla det är en lång bit kvar till Malmös plånbok eller AIK:s supporterfölje men det finns något här som jag tror stenhårt på som gör att jag känner en jäkla hoppfullhet. 


Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
onsdag 17 april
12:00 Ulsan HD - Yokohama F. Marinos AFC Champions League
20:00 Chelsea - Aston Villa Women’s Super League
21:00 Dundee FC - Glasgow Rangers Skottland Premiership
21:00 Manchester C - Real Madrid EUROPA: Champions League
21:00 Bayern München - Arsenal EUROPA: Champions League
torsdag 18 april
18:00 SönderjyskE - Vendsyssel Danmark Division 1
18:45 Lille - Aston Villa UEFA Europa Conference League
18:45 Fiorentina - Viktoria Plzen UEFA Europa Conference League
21:00 West Ham - Bayer Leverkusen UEFA Europa League
21:00 Roma - Milan UEFA Europa League
21:00 Atalanta - Liverpool UEFA Europa League
21:00 Marseille - Benfica UEFA Europa League
21:00 Fenerbahce - Olympiakos UEFA Europa Conference League
21:00 PAOK Saloniki - Club Brügge UEFA Europa Conference League
fredag 19 april
18:30 Elversberg - Schalke 2. Bundesliga
18:30 Nürnberg - Paderborn 2. Bundesliga
18:30 Leipzig - Bayer Leverkusen Bundesliga damer
18:30 Genoa - Lazio Serie A
19:00 Umeå - Sunnanå Elitettan
19:00 B 93 - Naestved Danmark Division 1
19:00 Hilleröd - Köge Danmark Division 1
19:00 Stocksund - Vasalund Ettan norra
19:00 Norrköping - Djurgården Allsvenskan, damer
19:00 Randers - Odense Superligaen
19:00 Ariana - Ängelholm Ettan södra
19:00 Horsens - Helsingör Danmark Division 1
20:30 Eintracht Frankfurt - Augsburg Bundesliga
20:45 Inverness - Raith Skottland Premiership
20:45 Cagliari - Juventus Serie A
21:00 Oxford United - Stevenage League One
21:00 Athletic Bilbao - Granada La Liga
lördag 20 april
12:00 Friska Viljor FC - Nordic United Ettan norra
12:00 Essen - Hoffenheim Bundesliga damer
13:00 Kaiserslautern - Wehen 2. Bundesliga
13:00 AFC Eskilstuna - Assyriska FF Ettan norra
13:00 Skövde AIK - Trelleborgs FF Superettan
13:00 Rosengård - Onsala Ettan södra
13:00 Bröndby - Köge Danska ligan, damer
13:00 Osnabrück - Eintracht Braunschweig 2. Bundesliga
13:00 Sandvikens IF - Öster Superettan
13:00 Fortuna Düsseldorf - Greuther Furth 2. Bundesliga
13:30 Leicester - West Bromwich Championship
13:30 Barcelona - Chelsea UEFA Champions League, damer
14:00 Hobro - Fredericia Danmark Division 1
14:00 Celta Vigo - Las Palmas La Liga
15:00 Utsikten - Gif Sundsvall Superettan
15:00 Sirius - Värnamo Allsvenskan
15:00 Jitex - Bollstanäs Elitettan
15:00 IFK Göteborg - Norrköping Allsvenskan
15:00 Gamla Upsala Women - Mallbacken Elitettan
15:00 Alingsås - Örebro SK Elitettan
15:00 Växjö - KIF Örebro Allsvenskan, damer
15:00 Östersund - Örgryte Superettan
15:00 Vittsjö - AIK Allsvenskan, damer
15:30 Heidenheim - Leipzig Bundesliga
15:30 Wolfsburg - Bochum Bundesliga
15:30 Köln - Darmstadt Bundesliga
15:30 Hoffenheim - Borussia M'gladbach Bundesliga
16:00 Oskarshamns AIK - Torslanda IK Ettan södra
16:00 Sollentuna - Karlstad Ettan norra
16:00 Sheffield U - Burnley Premier League
16:00 Lund - FC Trollhättan Ettan södra
16:00 Luton - Brentford Premier League
16:00 Karlstad - Stockholm Internazionale Ettan norra
16:00 Watford - Hull Championship
16:00 Eskilsminne - Jönköping Ettan södra
16:15 Rayo Vallecano - Osasuna La Liga
17:30 Malmö - Västerås SK Allsvenskan
18:00 Empoli - Napoli Serie A
18:15 Manchester C - Chelsea FA-cupen
18:15 Queens PR - Preston Championship
18:30 Valencia - Real Betis La Liga
18:30 Union Berlin - Bayern München Bundesliga
19:00 Washington Spirit Women - Reign USA NWSL Women
19:00 Lyon - PSG UEFA Champions League, damer
20:30 Hamburg - Kiel 2. Bundesliga
20:30 Wolverhampton - Arsenal Premier League
20:45 Verona - Udinese Serie A
21:00 Girona - Cadiz La Liga
söndag 21 april
12:30 Sassuolo - Lecce Serie A
13:00 Oddevold - Gefle Superettan
13:00 Piteå - Örebro Syrianska Ettan norra
13:00 Hammarby - Brommapojkarna Allsvenskan, damer
13:00 Kolding - Fortuna Hjörring Danska ligan, damer
13:00 Tvååker - Olympic Ettan södra
13:30 Karlsruhe - Hertha Berlin 2. Bundesliga
13:30 Hannover - St Pauli 2. Bundesliga
13:30 Hansa Rostock - Magdeburg 2. Bundesliga
13:30 Blackburn - Sheffield W Championship
14:00 IFK Kalmar - Malmö FF Elitettan
14:00 Viborg - Lyngby Superligaen
14:00 Gais - Mjällby Allsvenskan
14:00 Hvidovre - Vejle Superligaen
14:00 Getafe - Real Sociedad La Liga
14:00 Uppsala - Eskilstuna Elitettan
14:00 Lidköping - Sundsvall Elitettan
14:00 AIK - Djurgården Allsvenskan
14:30 Everton - Nottingham Premier League
15:00 Brage - Landskrona Superettan
15:00 Ljungskile - Torn Ettan södra
15:00 Torino - Frosinone Serie A
15:00 Täby - Umeå Ettan norra
15:00 Ålborg - Kolding Danmark Division 1
15:00 Falkenberg - Norrby Ettan södra
15:00 Nordsjælland - Århus Danska ligan, damer
15:00 Trelleborg - Piteå Allsvenskan, damer
15:00 Kristianstad - Rosengård Allsvenskan, damer
15:15 Manchester C - West Ham Women’s Super League
15:30 Werder Bremen - Stuttgart Bundesliga
16:00 Crystal Palace - West Ham Premier League
16:00 Köpenhamn - Silkeborg Superligaen
16:00 Aston Villa - Bournemouth Premier League
16:00 Karlbergs BK - Hammarby TFF Ettan norra
16:15 Almeria - Villarreal La Liga
16:30 Häcken - Hammarby Allsvenskan
16:30 Halmstad - Brommapojkarna Allsvenskan
16:30 Coventry - Manchester U FA-cupen
17:30 Fulham - Liverpool Premier League
17:30 Borussia Dortmund - Bayer Leverkusen Bundesliga
18:00 Salernitana - Fiorentina Serie A
18:00 Bröndby - Midtjylland Superligaen
18:00 Feyenoord - NEC Nederländska cupen
18:30 Alaves - Atletico Madrid La Liga
19:30 Freiburg - Mainz Bundesliga
20:45 Monza - Atalanta Serie A
21:00 Real Madrid - Barcelona La Liga
måndag 22 april
18:30 Roma - Bologna Serie A
19:00 Linköping - Häcken Allsvenskan, damer
19:00 Elfsborg - Kalmar Allsvenskan
19:00 Nordsjälland - Århus Superligaen
19:00 Örebro - Varbergs BoIS Superettan
19:30 Bayern München - Werder Bremen Bundesliga damer
20:45 Milan - Inter Serie A
21:00 Sevilla - Mallorca La Liga
21:00 Middlesbrough - Leeds Championship
tisdag 23 april
19:00 Degerfors - Helsingborg Superettan
21:00 Leicester - Southampton Championship
21:00 Arsenal - Chelsea Premier League
21:00 Lazio - Juventus Italienska Cupen
onsdag 24 april
12:00 Yokohama F. Marinos - Ulsan Hyundai AFC Champions League
19:00 Brommapojkarna - Sirius Allsvenskan
19:00 AIK - Värnamo Allsvenskan
19:00 IFK Göteborg - Häcken Allsvenskan
20:45 Wolverhampton - Bournemouth Premier League
21:00 Atalanta - Fiorentina Italienska Cupen
21:00 Crystal Palace - Newcastle Premier League
21:00 Everton - Liverpool Premier League
21:00 Manchester U - Sheffield U Premier League
torsdag 25 april
18:00 Fredericia - Ålborg Danmark Division 1
19:00 Djurgården - Malmö Allsvenskan
19:00 Halmstad - Hammarby Allsvenskan
19:00 Västerås SK - Mjällby Allsvenskan
19:00 Norrköping - Elfsborg Allsvenskan
19:00 Kalmar - Gais Allsvenskan
21:00 Brighton - Manchester C Premier League
21:00 Go Ahead Eagles - Feyenoord Eredivisie
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 3 3 0 0 10 9
2 Djurgårdens IF 3 2 1 0 5 7
3 Mjällby AIF 3 2 1 0 4 7
4 Hammarby IF 3 2 0 1 3 6
5 IK Sirius 3 2 0 1 2 6
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Halmstads BK 3 2 0 1 -1 6
7 AIK 3 1 2 0 1 5
8 IF Brommapojkarna 3 1 1 1 3 4
9 BK Häcken 3 1 1 1 0 4
10 IF Elfsborg 3 1 1 1 -2 4
11 IFK Göteborg 3 1 0 2 -3 3
12 Gais 3 1 0 2 -4 3
13 IFK Norrköping 3 1 0 2 -6 3
14 IFK Värnamo 3 0 1 2 -5 1
15 Västerås SK FK 3 0 0 3 -3 0
16 Kalmar FF 3 0 0 3 -4 0