Allsvenskan

Paradoxen: Publikstopp kan lyfta Bajen mot rekord

ANNONS
Hammarby har sålt nästan 15 000 säsongskort - och det tickar fortfarande på.
Att köpa säsongskort är med största sannolikhet enda chansen att få se en Hammarbymatch på plats i år.
Det stora stödet ser ut att återigen rädda Bajen ekonomiskt. Och säsongskorten kan komma att nå rekordnivå, 16 000. 
– Om man börjar närma sig september, oktober och vi får beskedet att "nu får ni ta in 15 000". Då tror jag att de där sista platserna ryker upp till 16 000, som vi har som tak, säger Hammarbys vice vd Markus Nilsson.

I fjol kom covid-19 som en total överraskning. Inte i år. Nu har alla klubbar redan från start fått ställa in sig på ett osäkert läge, där man inte vetat hur mycket publik man får släppa in.

Har man ens en publikbudget i år? Hammarbys vice vd Markus Nilsson berättar att klubben hade en ursprungsbudget som sattes i november. Men den har nu fått revideras.
– Budgetarbetet generellt; där lade vi först och främst en vanlig budget för ett vanligt år. Sedan gör vi undantag från den, givet läget så som vi trodde det skulle bli ungefär, en kvalificerad gissning, säger Nilsson till FotbollDirekt.se. 

– När det gäller publik så hade vi ursprungligen budgeterat med 5 000 i publik från att allsvenskan skulle starta, fram till augusti någon gång. Och att det därefter skulle bli runt 15 000 och över. Så det var ungefär vad vi hade planerat för. Men det blev inga 5 000 i allsvenska premiären. Sedan får man göra prognoser utifrån vad läget är. Budgeten är satt, sedan så gör vi en prognos när vi vet mer än vad vi visste när vi lade budgeten i november. Så det är ungefär så det funkar. 

– Sedan då beroende på prognoser så får man vidta åtgärder: Spara kostnader, eller dra in mer pengar i andra änden, för att balansera upp det där.

I och med att så många köpt säsongskort så är det svårt att säga vad man kommer förlora ekonomiskt utifrån den ursprungliga prognosen, menar Nilsson.
– Om vi inte hade sålt några säsongskort hade det gått lite lättare att räkna på. Men vi har sålt ungefär 15 000 säsongskort. Så det blir mer en fråga om hur många av de som köpt säsongskort som vill ha tillbaka pengar för de matcherna de inte har möjlighet att gå på. 

– Så det är lite utifrån det vi planerar. Även om vi hade fått ta in 15 000 så hade inte det gjort någonting annorlunda intäktsmässigt som läget är nu. Mer än att vi riskerar tappa intäkter som vi redan hade räknat in. 

– Vi har räknat intäkterna på säsongskorten, det som har kommit in. Sedan gör man en uppskattning av hur många som kräver pengar tillbaka. Sedan får man laborera lite kring det. Vi har lite information kring hur det såg ut förra året med återbetalningar. Så får man göra ett antagande utifrån det. Och sedan balansera när man utfallet på det. 

– Om det blir bättre än man trodde, dvs att färre kräver pengarna tillbaka, så är ju det superbra. Men om det blir fler som kräver tillbaka pengarna än vad vi tror, då får man hitta åtgärder för det helt enkelt.

Utifrån hur det såg ut förra året, det blev ingen stor smäll... det var en stor majoritet som valde att inte kräva pengarna tillbaka? 
– Så var det. Och det var till största del det som räddade vår ekonomi förra året. I år har vi gjort så att man får kräva återbetalning efter respektive match nu. Förra året var det att man gjorde det efter hela säsongen var spelad.

– Så vi ser en liten trend nu kring läget. Att det är runt 10 procent som kräver pengarna tillbaka. Det är en bra siffra för oss, utifrån våra prognoser.  

Så som ni gör nu, har man lite mer kontroll över det? 
– Precis, vi har bättre koll. Det blir lättare för oss planera om vi ser en trend. Snarare än att gissa under hela säsongen. Nu visste vi lite förra året i och med att vi hade en kampanj där, "Jag står kvar"-kampanjen. Där folk fick aktivera sig på förhand. 

– Med det underlaget kunde vi planera ganska bra även förra året, även om man gjorde återbetalningskravet efter säsongen. Vi visste trots allt ganska mycket även förra året. Men nu vet vi lite match per match hur det går.

De hemmamatcher ni haft, ser ni några trender mellan dem i hur många som kräver pengar tillbaka? 
– Vi har haft tre hemmamatcher så här långt, det ser ungefär likadant ut i alla. Det är marginella skillnader. 

Säsongskortsförsäljningen är ännu inte stängd. 16 000 är taket och Hammarbys rekord sedan tidigare.
14 862 är sålda i nuläget. 
Hammarbys biljettansvarige Josefine Gasslander berättar för FotbollDirekt att det faktiskt fortfarande säljs en del säsongskort. Det finns inget spikat datum för när säsongskortsförsäljningen stänger i år. 

De som har köpt säsongskort är de som i nuläget i alla fall har en chans att få se en match på plats (genom lottning), och med den stora volymen kort som sålts så kan det förbli så. 

Säsongskortet har blivit hårdvaluta nu... som läget är nu, det är ganska osannolikt att ni säljer en enda lösbiljett om säsongarna går före? 
– Ja... man spekulerar fortfarande kring publik under året. "Hur mycket blir det, och när det blir mycket, vad är det"? Blir det runt 15 000 som man kommer få släppa in på Tele2, då är ju säsongskorten verkligen hårdvaluta. Då kommer det inte bli någon lösbiljettförsäljning. Det är väl det som gör att det tickar på lite grann ändå, fortsatt. 

– Sedan är det klart; om läget klarnar upp, att man börjar närma sig i kanske september, oktober... och att vi får beskedet att "nu får ni ta in 15 000". Då tror jag att de där sista platserna ryker upp till 16 000, som vi har som tak.

Ni har det upplagt så fortfarande att det är ett säsongskort med 15 matcher man betalar för... 
– Just nu så är det så. Sedan beror det lite på hur det går framåt. Vi har resonerat lite kring det där. Men i och med att man kan begära återbetalning för de matcherna man inte kan se så balanseras det. 

Det blir lite orättvist mot dem som köpte i vintras med rabatter för de som köper i höst...
– Ja exakt. I och med att man kan få tillbaka pengarna för matcherna man inte går på... det balanserar ut det hela. Men det är bara att konstatera att 90 procent av de som köpt säsongskort, de är nöjda med att ha stöttat klubben. Även om de inte får gå. De vet att det är viktigt för oss, de här intäkterna. 

Det finns de som tror att om nuvarande publikläge pågår mycket längre till, så kommer det skada intresset för allsvenskan. Medan andra tror att abstinensen gör att intresset kommer explodera när det väl är normalläge. Vad tänker du kring det, utifrån ett Hammarbyperspektiv?
– Det är nog lite båda delar. Jag tror att människors beteende generellt kring stora folksamlingar... det är väl rimligt att tro att det förändras för en del människor efter en sådan här pandemi. Men det är bara en riktig gissning, utifrån ett personligt perspektiv. Sedan är det klart att det uppdämda behovet av att få se live-evenemang generellt, gå med folk och att det inte är fyra och fyra och allt vad det är... det kommer också tippa över åt andra hållet. Så det är nog lite blandat. Men vi har starkt stöd redan från början. 

– Det är svårt att säga, antingen det ena eller det andra. Jag tror det går lite åt båda ändar. För många kommer det vara det största som har hänt, att få gå på fotboll igen. Medan andra som kanske är lite längre i från oss är lite mer restriktiva. Eller att man har personliga skäl att fortsätta vara restriktiv, även om restriktionerna lättas upp.  Det är högst spekulativt. Det är ingen som vet hur det här kommer att bli. Om det inte är någon som har frågat en stor mängd människor, och det kan man säkert göra så småningom.

Oavsett, det stöd ni fick redan i fjol vinter med alla som stod kvar... vad säger man om det?
– Ja vad ska man säga. Det är sjukt egentligen, på många nivåer. Vi snackar ju så mycket pengar också. Nej, vad ska man säga, det är helt fantastiskt. Sedan att det fortsätter ett år till i princip oförändrad takt. Det är nästan ännu otroligare. Det säger mycket om kraften som finns i supporterskapet och det kollektivet. 


Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
söndag 12 maj
12:30 Lazio - Empoli Serie A
13:00 Gefle - Skövde AIK Superettan
13:00 Sunnanå - Mallbacken Elitettan
13:00 Umeå - IFK Kalmar Elitettan
13:00 Brommapojkarna - Växjö Allsvenskan, damer
13:00 Torn - Onsala Ettan södra
13:00 Norwich - Leeds Championship
13:00 Fortuna Hjörring - Kolding Danska ligan, damer
13:30 St Pauli - Osnabrück 2. Bundesliga
13:30 Eintracht Braunschweig - Wehen 2. Bundesliga
13:30 Karlsruhe - Hannover 2. Bundesliga
14:00 Norrköping - Hammarby Allsvenskan
14:00 Häcken - Kalmar Allsvenskan
14:00 Bayern München - Nürnberg Bundesliga damer
14:00 Cadiz - Getafe La Liga
14:00 Randers - Hvidovre Superligaen
14:00 Fredericia - Kolding Danmark Division 1
14:00 Sundsvall - Uppsala Elitettan
14:30 Nijmegen - Feyenoord Eredivisie
15:00 Verona - Torino Serie A
15:00 Kristianstad - Trelleborg Allsvenskan, damer
15:00 Helsingborg - Sandvikens IF Superettan
15:00 Brage - Östersund Superettan
15:00 Linköping - AIK Allsvenskan, damer
15:00 Hammarby TFF - Umeå Ettan norra
15:00 Genoa - Sassuolo Serie A
15:15 West Bromwich - Southampton Championship
15:30 Darmstadt - Hoffenheim Bundesliga
15:30 Manchester U - Tottenham FA-cupen, damer
16:00 Stocksund - Piteå Ettan norra
16:00 Norrby - Lund Ettan södra
16:00 Torslanda - Ariana Ettan södra
16:00 Bröndby - Köpenhamn Superligaen
16:00 Karlberg - Friska Viljor Ettan norra
16:00 Sollentuna - Karlstad Ettan norra
16:00 Assyriska FF - Örebro Syrianska Ettan norra
16:00 Trollhättan - Oskarshamns AIK Ettan södra
16:15 Atletico Madrid - Celta Vigo La Liga
16:30 Värnamo - Brommapojkarna Allsvenskan
16:30 Djurgården - Elfsborg Allsvenskan
17:30 Bayern München - Wolfsburg Bundesliga
17:30 Manchester U - Arsenal Premier League
18:00 Juventus - Salernitana Serie A
18:30 Werder Bremen - Wolfsburg Bundesliga damer
18:30 Valencia - Rayo Vallecano La Liga
19:30 Bochum - Bayer Leverkusen Bundesliga
20:00 Nordsjälland - Silkeborg Superligaen
20:45 Atalanta - Roma Serie A
21:00 Real Betis - Almeria La Liga
23:30 Chicago Red Stars Women - Utah Royals Women USA NWSL Women
måndag 13 maj
18:30 Lecce - Udinese Serie A
19:00 Piteå - Hammarby Allsvenskan, damer
19:00 Hobro - Vendsyssel Danmark Division 1
19:00 Norrköping - KIF Örebro Allsvenskan, damer
19:00 Djurgården - Vittsjö Allsvenskan, damer
19:00 Häcken - Rosengård Allsvenskan, damer
19:10 IFK Göteborg - Malmö Allsvenskan
19:30 Eintracht Frankfurt - Freiburg Bundesliga damer
20:45 Fiorentina - Monza Serie A
21:00 Barcelona - Real Sociedad La Liga
21:00 Aston Villa - Liverpool Premier League
tisdag 14 maj
19:00 Örebro - Degerfors Superettan
19:15 Vasalund - AFC Eskilstuna Ettan norra
19:30 Osasuna - Mallorca La Liga
20:30 Glasgow Rangers - Dundee FC Skottland Premiership
21:00 Tottenham - Manchester C Premier League
21:30 Real Madrid - Alaves La Liga
22:00 Girona - Villarreal La Liga
onsdag 15 maj
18:00 Vejle - Lyngby Superligaen
19:00 Elfsborg - AIK Allsvenskan
19:00 Halmstad - Häcken Allsvenskan
19:00 Mjällby - Hammarby Allsvenskan
19:00 Västerås SK - Värnamo Allsvenskan
19:30 Rayo Vallecano - Granada La Liga
19:30 Sevilla - Cadiz La Liga
20:00 Bröndby - Nordsjälland Superligaen
20:15 Tottenham - Chelsea Women’s Super League
20:30 Kilmarnock - Celtic Skottland Premiership
20:45 Brighton - Chelsea Premier League
21:00 Atalanta - Juventus Italienska Cupen
21:00 Manchester U - Newcastle Premier League
22:00 Celta Vigo - Athletic Bilbao La Liga
22:00 Getafe - Atletico Madrid La Liga
torsdag 16 maj
18:00 Århus - Silkeborg Superligaen
18:00 Hvidovre - Odense Superligaen
19:00 Malmö - Gais Allsvenskan
19:00 Brommapojkarna - Djurgården Allsvenskan
19:00 Sirius - IFK Göteborg Allsvenskan
19:00 Kalmar - Norrköping Allsvenskan
19:30 Las Palmas - Real Betis La Liga
20:00 Köpenhamn - Midtjylland Superligaen
21:00 Leeds - Norwich Championship
21:30 Almeria - Barcelona La Liga
22:00 Real Sociedad - Valencia La Liga
fredag 17 maj
19:00 Karlstad - Hammarby TFF Ettan norra
19:00 Trelleborg - Helsingborg Superettan
19:00 Utsikten - Öster Superettan
19:00 Gefle - Sundsvall Superettan
19:00 Vendsyssel - SönderjyskE Danmark Division 1
19:00 Rosengård - Olympic Ettan södra
19:00 Kolding - Hobro Danmark Division 1
19:00 Ålborg - Fredericia Danmark Division 1
20:45 Fiorentina - Napoli Serie A
21:00 Southampton - West Bromwich Championship
lördag 18 maj
13:00 Alingsås - Umeå Elitettan
13:00 Malmö FF - Sundsvall Elitettan
13:00 Örebro SK - Bollstanäs Elitettan
13:00 Skövde AIK - Östersund Superettan
15:00 AIK - Häcken Allsvenskan, damer
15:00 Vittsjö - Norrköping Allsvenskan, damer
15:00 Lidköping - Gamla Upsala Elitettan
15:00 Jitex - Mallbacken Elitettan
15:00 Oddevold - Brage Superettan
15:00 Degerfors - Örgryte Superettan
15:30 Stuttgart - Borussia M'gladbach Bundesliga
15:30 Heidenheim - Köln Bundesliga
15:30 Eintracht Frankfurt - Leipzig Bundesliga
15:30 Borussia Dortmund - Darmstadt Bundesliga
15:30 Werder Bremen - Bochum Bundesliga
15:30 Bayer Leverkusen - Augsburg Bundesliga
15:30 Wolfsburg - Mainz Bundesliga
15:30 Hoffenheim - Bayern München Bundesliga
15:30 Union Berlin - Freiburg Bundesliga
16:00 Oskarshamns AIK - Ängelholm Ettan södra
16:00 Täby - Örebro Syrianska Ettan norra
16:00 Karlstad - Stocksund Ettan norra
16:00 Eskilsminne - Torslanda Ettan södra
16:00 Manchester U - Chelsea Women’s Super League
16:00 Falkenberg - Torn Ettan södra
16:00 Aston Villa - Manchester C Women’s Super League
17:00 Horsens - B 93 Danmark Division 1
17:15 Bolton - Oxford United League One
18:00 Lecce - Atalanta Serie A
20:45 Torino - Milan Serie A
söndag 19 maj
12:00 Friska Viljor - Vasalund Ettan norra
12:30 Sassuolo - Cagliari Serie A
13:00 AFC Eskilstuna - Sollentuna Ettan norra
13:00 Landskrona - Örebro Superettan
14:00 Uppsala - Sunnanå Elitettan
14:00 KIF Örebro - Piteå Allsvenskan, damer
14:00 Odense - Randers Superligaen
14:00 Piteå - Stockholm Internazionale Ettan norra
14:00 Brommapojkarna - Norrköping Allsvenskan
14:00 Hammarby - AIK Allsvenskan
14:30 PSV - Waalwijk Eredivisie
15:00 Sandvikens IF - Varbergs BoIS Superettan
15:00 Udinese - Empoli Serie A
15:00 Trelleborg - Brommapojkarna Allsvenskan, damer
15:00 Linköping - Djurgården Allsvenskan, damer
15:00 Umeå - Karlberg Ettan norra
15:00 Monza - Frosinone Serie A
15:30 Fortuna Düsseldorf - Magdeburg 2. Bundesliga
15:30 Wehen - St Pauli 2. Bundesliga
15:30 Hamburg - Nürnberg 2. Bundesliga
15:30 Greuther Furth - Schalke 2. Bundesliga
15:30 Hannover - Kiel 2. Bundesliga
15:30 Kaiserslautern - Eintracht Braunschweig 2. Bundesliga
15:30 Hansa Rostock - Paderborn 2. Bundesliga
15:30 Osnabrück - Hertha Berlin 2. Bundesliga
15:30 Elversberg - Karlsruhe 2. Bundesliga
16:00 IFK Kalmar - Eskilstuna United Elitettan
16:00 Onsala - Norrby Ettan södra
16:00 Lund - Tvååker Ettan södra
16:00 Ariana - Trollhättan Ettan södra
16:00 Ljungskile - Jönköping Ettan södra
16:30 Gais - Elfsborg Allsvenskan
16:30 Värnamo - Kalmar Allsvenskan
17:00 Assyriska FF - Nordic United Ettan norra
17:00 Liverpool - Wolverhampton Premier League
17:00 Arsenal - Everton Premier League
17:00 Crystal Palace - Aston Villa Premier League
17:00 Brentford - Newcastle Premier League
17:00 Chelsea - Bournemouth Premier League
17:00 Manchester C - West Ham Premier League
17:00 Burnley - Nottingham Premier League
17:00 Brighton - Manchester U Premier League
17:00 Sheffield U - Tottenham Premier League
17:00 Luton - Fulham Premier League
18:00 Inter - Lazio Serie A
19:00 Valencia - Girona La Liga
19:00 Alaves - Getafe La Liga
19:00 Atletico Madrid - Osasuna La Liga
19:00 Athletic Bilbao - Sevilla La Liga
19:00 Cadiz - Las Palmas La Liga
19:00 Mallorca - Almeria La Liga
19:00 Villarreal - Real Madrid La Liga
19:00 Granada - Celta Vigo La Liga
19:00 Barcelona - Rayo Vallecano La Liga
19:00 Real Betis - Real Sociedad La Liga
20:45 Roma - Genoa Serie A
måndag 20 maj
13:00 Naestved - Hilleröd Danmark Division 1
15:00 Köge - Helsingör Danmark Division 1
19:00 Hammarby - Rosengård Allsvenskan, damer
19:00 Växjö - Kristianstad Allsvenskan, damer
19:00 Djurgården - Halmstad Allsvenskan
19:00 Sirius - Västerås SK Allsvenskan
19:10 Häcken - Malmö Allsvenskan
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 8 7 0 1 18 21
2 Djurgårdens IF 8 5 1 2 7 16
3 BK Häcken 8 5 1 2 6 16
4 Gais 8 5 0 3 0 15
5 Mjällby AIF 8 4 2 2 5 14
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 AIK 8 4 2 2 2 14
7 Hammarby IF 8 4 0 4 2 12
8 Halmstads BK 8 4 0 4 -5 12
9 IF Brommapojkarna 8 2 4 2 2 10
10 IK Sirius 8 3 1 4 -2 10
11 IF Elfsborg 8 3 1 4 -3 10
12 IFK Norrköping 8 3 1 4 -8 10
13 IFK Värnamo 8 2 2 4 -7 8
14 IFK Göteborg 8 2 1 5 -5 7
15 Kalmar FF 8 2 0 6 -4 6
16 Västerås SK FK 8 1 0 7 -8 3