Långläsning

"Om Zlatan är ett lejon på planen så är jag ett lejon i styrelserummet"

ANNONS
Bli miljardär, flytta till ett varmt land och köpa in sig i en utländsk fotbollsklubb.
För Football Manager-nörden Fredrik Wester är allt det där numera ingen fantasi.
I dag blev det officiellt att Wester - som gjort sina pengar genom speltillverkaren Paradox - köper 20 procent av anrika Gimnàstic de Tarragona i den spanska tredjedivisionen.
Målet är lika långsiktigt som självklart: En återkomst till La Liga. 

I en lång intervju med FotbollDirekt öppnar Wester även för att investera i svenska klubbar i framtiden.

– Jag hade gärna ägt Hammarby ihop med Zlatan. Om han är ett lejon på planen så är jag ett lejon i styrelserummet. Det hade varit kul att kunna matcha det på något vis i framtiden, säger Wester som idag är en av Sveriges 50 rikaste personer. 

✔️Värvat ungdomstränare från FC Barcelona 
✔️"Upptäckte" John Terry
✔️Speciella relationen med Hammarby
✔️Utmaningen med svenska 51-procentsregeln

Det hör inte till vanligheterna att svenska affärsmän ger sig in i utländska fotbollsklubbar. 

Men parallellt med att Spotifygrundaren Daniel Ek kämpar frenetiskt med att övertyga Arsenals ägare att sälja klubben till honom så har en annan svensk IT-miljardär redan gjort slag i saken. 

– Jag har velat investera i en fotbollsklubb ganska länge, säger Fredrik Wester till FotbollDirekt. 

– Mitt fotbollsintresse har jag haft sedan jag var fem år gammal. När jag gjorde en genomgång av alla klubbar i den spanska tredjedivisionen så tittade jag på faktorer som klubbens historia, publikunderlag, läktarkapacitet och potential. Jag hittade en handfull klubbar men Gimnàstic de Tarragona (där Tobias Grahn spelade en gång i tiden, reds, anm.) ligger bara 40 minuter från där jag bor och har redan ett bra ägarskap i grunden. Det kändes rätt naturligt.

Fredrik Wester, 47, är affärsmannen och entreprenören som 2004 köpte Paradox Interactives dataspelsverksamhet (kända för spel som Cities: Skylines och Crusader Kings) för en krona och utvecklade bolaget till ett av de mest framstående inom det svenska spelundret. 2016 börsnoterades bolaget på Stockholmsbörsen där det värderades till 3,5 miljarder kronor. I dag har bolaget över 600 anställda runt om i världen. 

2018 lämnade Wester rollen som vd i Paradox och är numera styrelseordförande och storägare. Hans privata förmögenhet uppgår, enligt FD:s källor, till omkring sex miljarder kronor vilket gör honom till en av Sveriges 50 mest förmögna människor. 

Sedan ett par år tillbaka har familjen Wester uppfyllt sin dröm om att bo utomlands i ett varmare klimat. Närmare bestämt i Sitges utanför Barcelona. 

– När jag bestämde mig för att avgå som vd så kände vi i familjen att det var dags att göra ett äventyr. Vi listade upp tolv saker som vi kände var viktiga så som värme, närheten till strand, tidszon, internationella skolor till våra barn och närheten till både storstadspuls och en internationell flygplats. För mig fanns även fotboll som en av de viktigaste punkterna, skrattar han och fortsätter:

– Då fanns det egentligen bara två alternativ kvar och det var Lissabon och Barcelona. Skolbiten fällde avgörandet och efter ett par år trivs vi verkligen bra här och ångrar ingenting. 

Fredrik Wester växte upp i Umeå. En stad som snarare är förknippad med stadens hockeylag Björklöven än med fotboll. Så hur föddes egentligen hans stora passion?

– Björklöven var det enda lag man höll på som ung i Umeå. Det fanns inget fotbollslag av kvalitet. Men min pappa spelade i Sandåkerns SK som i ett historiskt möte kvalade mot Hammarby om en plats i allsvenskan 1969. 

Hans egna fotbollskarriär i Mariehems SK gav dock blygsamma meriter. 

– Eftersom jag är född 74 så spelade jag en hel del mot Jesper Blomqvist som är lika gammal. Jag mötte även Andreas Hermansson en hel del. Ja, det kanske inte är något att skryta om... 

– Men hela min pappas sida av släkten är fotbollsintresserade entreprenörer. Det är därifrån det kommer. Jag växte upp med att kolla på tipsextra hemma hos farmor och farfar, stryktipset - ja, allt det där. Mitt första stora fotbollsminne var när Italien vann VM 1982. Då var jag åtta år.

I en intervju med tidningen Café 2017 berättade Fredrik Wester att hans favoritspel alla kategorier inte alls har något med drakar och demoner att göra. Favoritspelet var Football Manager. 

– Jag har inte spelat FM på kanske tio år eftersom jag blev alldeles för beroende. Men nu funderar jag på att ladda ned det igen för att kunna spela med "Nàstic". Det vore kul för att lära mig mer om spelartruppen och lägga mig i detaljerna. Jag har lovat att hålla mig borta från a-laget första året men vi får se hur länge det håller, säger han och skrattar. 

Den enda Champions League-final som Wester sett på plats var den mellan Real Madrid och Atlético Madrid 2014. Men matchen kom i andra hand när det stod klart vem som satt på stolen bredvid. 

– Jag var inbjuden av Sony eftersom vi (Paradox) samarbetar med Playstation. Då fick jag sitta bredvid Miles Jacobson som grundade Football Manager och det slutade med att vi pratade om spelet hela matchen. Det var ett roligt minne. 

Vilken är din största FM-merit?

– Jag skulle säga att det är när jag upptäckte John Terry. Jag spelade med West Ham och såg en 18-åring som jag tyckte var förjävla bra för att vara så ung. Tyvärr blev han jättemissnöjd som 19-åring och ville absolut inte spela kvar. Då tvingade han mig att sälja honom. Jag tror att han gick till Manchester United. 

– Jag hade aldrig hört talas om denne Terry men när han sedan slog igenom så tänkte jag, fan honom känner jag igen. En annan stor merit var när jag fick frågan om att ta över Irlands landslag och förde laget till VM-semi. Det är nog mina två största meriter. 

Tillbaka till Gimnàstic de Tarragona eller "Nàstic" som klubben kallas. I dag spelar klubben - vars fotbollssektion grundades 1914 - i den spanska tredjedivisionen men siktet är att inom ett par års tid utmana om att ta sig tillbaka till La Liga, som de ramlade ur säsongen 2006/07. 

Wester äger från och med nu 20 procent och har med det en fast plats i styrelsen. Köpet görs via hans privata bolag Wester Invest AB.

– Vi börjar med 20 procent. Det var det klubben var beredd att ge ifrån sig nu.

Hur tror du att du kommer att bli mottagen som utländsk storägare?

– Klart att spansk fotboll har en väldigt mixad erfarenhet av det. Jag vet att grannklubben gick under med amerikanska ägare, så det är klart att man är lite under luppen som utlänning i spansk fotboll. 

– Fotboll är verkligen en del av människors dagliga liv i Spanien och särskilt här i Katalonien. Nästan alla spelar ungdomsfotboll i sin uppväxt och efter att ha bott här i tre år så har jag märkt att alla stödjer sitt lokala lag. Sedan håller man även på antingen FC Barcelona eller Real Madrid för att ha något lag att hålla på i El Clásico. 

Wester ser en stor potential i klubben som har en historik av att spela på högstanivå och som har ett gott underlag i närområdet. 

– Det bor 130 000 människor i centrala Tarragona och 700 000 människor i närområdet. 


Hur är kemin med presidenten Josep María Andreu? 

– Josep har varit i klubben i 18 år och vara med och tog upp klubben till La Liga. Han har väldigt mycket erfarenhet och fortfarande mycket driv att ta klubben framåt. Det är Josep jag har haft alla diskussioner med och jag känner verkligen att jag kommit in i klubben på rätt sätt. 

– Nu kommer de snällt nog att byta styrelsespråk från katalanska till spanska så att även jag kan hänga med. Jag började läsa språket för två år sedan och hänger med så gott det går. 

Är ambitionen att du ska äga mer än 20 procent i framtiden?

– Om klubben tillåter det så är jag positiv till mer än 20 procent men jag har ingen ambition att ta över hela klubben. Joseps son är marknadschef och hela familjen är inblandad i klubben. 

 Jag har varken kompetens eller insikter nog i dagslaget så vi hittar nog en bra balans. Nu är det sagt att jag huvudsakligen ska börja ta tag i ungdomsfotbollen. 

– Då är så klart din första fråga vad en dataspelsnörd kan om ungdomsfotboll? Det är en rimlig fråga att ställa.

Innan flytten till Barcelona så var Wester pojklagstränare i Hammarby där hans två söner spelade tidigare. Till Nàstic har han nu tagit in hög kompetens via Todd Beane, gift med Johan Cruyffs dotter Chantal, och skolad i Cruyffs syn på talangutveckling och totalfotboll. 

– Todd har i 15 års tid jobbat med Cruyffs metodutveckling som Ajax använde när de gjorde om akademin. Han driver sin metodutveckling söder om Barcelona och nu har vi även tagit in talangutvecklare från FC Barcelona och Girona FC, som ägs av City Group. Vi kommer att titta på hur vi vill spela fotboll de kommande 7-10 åren på ungdomssidan för att uppnå den utveckling vi vill. 

– Jag tror att precis som man driver företag så måste man driva en fotbollsklubb långsiktigt. Du kan inte sparka vänsterbacken och tränaren bara för att vi förlorade en match på söndagen. 

Går det att ta med sig något från hur du byggde Paradox in i en fotbollsklubb - eller är det för stora skillnader?

– Delvis är det olika miljöer men sedan finns det andra saker som stämmer in i alla branscher. En grej är att även i Paradox så har vi fans som ställer krav och inte låter oss komma undan med vad som helst. 

– En konkret sak jag tror att jag kan bidra med är en digitalisering av upplevelsen. Fotbollsklubbar är generellt inte jättebra på det i annat än sina egna kanaler och plattformar. 

Vad är planen för klubben de kommande åren?

– Vi vann vår Segunda B-grupp förra säsongen och kvalificerade oss därmed för den nya tredjedivisionen som kommer att innehålla 40 lag i stället för 100. Vi hade chanser att komma direkt upp till Segunda, alltså La liga 2, men spelade tyvärr som sämst när det väl gällde. 

– Kommer vi upp till andradivisionen så är det en annan nivå. Då kommer vi att ha en omsättning som en allsvensk toppklubb och får helt andra förutsättningar både sportsligt och ekonomiskt. 

Kan du tänka dig att göra investeringar i svenska klubbar framöver?

– Det är inte omöjligt att jag gör det heller. Det är bara att 51-procentsregeln ställer till det, säger han och utvecklar:

– Jag är ingen sån som vill bestämma allt och vara en diktator. Poängen är att man måste kunna vara långsiktig som ägare för ett långsiktigt ägande skapar bra förutsättningar. Svårigheten med 51-procentsregeln är att du ger medlemmar som, om du förstår vad jag menar, inte har något att förlora ett stort inflytande.  

– Jag behöver hitta rätt mentalt innan jag ger mig in en större svensk klubb. Nu är jag i och för sig redan med i FC Stockholm som spelar i fjärdeligan (division 2 Norra Svealand) som huvudsponsor. Målet är allsvenskan men det kommer nog att dröja ett tag. 

I och med att du varit ungdomstränare i Hammarby, och dina två söner spelat i klubben, så undrar jag om det finns något särskilt band till Bajen?

– Ja, vi följer Bajen härifrån och ser många matcher. Jag har faktiskt ganska mycket kontakt med ledningen i Hammarby som får ta emot märkliga frågor och sms från mig...

– Mina söner fick en väldigt fin utbildning i klubben och båda är så pass duktiga i dag att de kan spela på högsta ungdomsnivå i Katalonien. De spelar i en samarbetsklubb till FC Barcelona. 

Hade du kunnat tänka dig att göra Zlatan sällskap som ägare av Hammarby?

– Jag hade gärna ägt Hammarby ihop med Zlatan. Om han är ett lejon på planen så är jag ett lejon i styrelserummet. Det hade varit kul att kunna matcha det på något vis i framtiden.

Du är sedan länge ekonomiskt oberoende. Vad har du för drömmar?

– Jag drömmer inte så mycket utan är en väldigt enkel person. Jag gillar det operativa, jag gillar vardagen. Men får jag välja helt fritt så skulle jag vilja ta upp Nàstic till en högre nivå. Inom en tioårsperiod skulle jag vilja att vi är tillbaka i La Liga.

Är det realistiskt?

– Det tror jag är fullt möjligt om man tittar på supporterbasen, arenan och allt runt omkring. Om vi bara satsar rätt så ser jag ingen anledning till att vi inte ska kunna göra det Villarreal gjort två timmar söderut. Det är en mindre stad med ett mindre upptagningsområde än Tarragona. 

Wester betonar gång efter gång att nyckeln till framgång är tålamod. 

– Historiskt sett så är vi en andradivisionsklubb i Spanien. Så först måste vi ta oss tillbaka dit och sedan bygga smart och långsamt. 

– Att bygga snabbt fungerar sällan oavsett om vi pratar om företag eller fotbollsklubbar. 


Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
söndag 21 april
12:30 Sassuolo - Lecce Serie A
13:00 Oddevold - Gefle Superettan
13:00 Tvååker - Olympic Ettan södra
13:00 Piteå - Örebro Syrianska Ettan norra
13:00 Hammarby - Brommapojkarna Allsvenskan, damer
13:00 Kolding - Fortuna Hjörring Danska ligan, damer
13:30 Karlsruhe - Hertha Berlin 2. Bundesliga
13:30 Hannover - St Pauli 2. Bundesliga
13:30 Hansa Rostock - Magdeburg 2. Bundesliga
13:30 Blackburn - Sheffield W Championship
14:00 IFK Kalmar - Malmö FF Elitettan
14:00 Gais - Mjällby Allsvenskan
14:00 AIK - Djurgården Allsvenskan
14:00 Hvidovre - Vejle Superligaen
14:00 Viborg - Lyngby Superligaen
14:00 Uppsala - Eskilstuna Elitettan
14:00 Lidköping - Sundsvall Elitettan
14:00 Getafe - Real Sociedad La Liga
14:30 Everton - Nottingham Premier League
15:00 Täby - Umeå Ettan norra
15:00 Ljungskile - Torn Ettan södra
15:00 Brage - Landskrona Superettan
15:00 Falkenberg - Norrby Ettan södra
15:00 Ålborg - Kolding Danmark Division 1
15:00 Nordsjælland - Århus Danska ligan, damer
15:00 Trelleborg - Piteå Allsvenskan, damer
15:00 Kristianstad - Rosengård Allsvenskan, damer
15:00 Torino - Frosinone Serie A
15:15 Manchester C - West Ham Women’s Super League
15:30 Werder Bremen - Stuttgart Bundesliga
16:00 Aston Villa - Bournemouth Premier League
16:00 Köpenhamn - Silkeborg Superligaen
16:00 Karlbergs BK - Hammarby TFF Ettan norra
16:00 Crystal Palace - West Ham Premier League
16:15 Almeria - Villarreal La Liga
16:30 Häcken - Hammarby Allsvenskan
16:30 Coventry - Manchester U FA-cupen
16:30 Halmstad - Brommapojkarna Allsvenskan
17:30 Borussia Dortmund - Bayer Leverkusen Bundesliga
17:30 Fulham - Liverpool Premier League
18:00 Salernitana - Fiorentina Serie A
18:00 Bröndby - Midtjylland Superligaen
18:00 Feyenoord - NEC Nederländska cupen
18:30 Alaves - Atletico Madrid La Liga
18:30 Duisburg - Wolfsburg Bundesliga damer
19:30 Freiburg - Mainz Bundesliga
20:45 Monza - Atalanta Serie A
21:00 Real Madrid - Barcelona La Liga
måndag 22 april
18:30 Roma - Bologna Serie A
19:00 Linköping - Häcken Allsvenskan, damer
19:00 Elfsborg - Kalmar Allsvenskan
19:00 Nordsjälland - Århus Superligaen
19:00 Örebro - Varbergs BoIS Superettan
19:30 Bayern München - Werder Bremen Bundesliga damer
20:45 Milan - Inter Serie A
21:00 Sevilla - Mallorca La Liga
21:00 Middlesbrough - Leeds Championship
tisdag 23 april
19:00 Degerfors - Helsingborg Superettan
21:00 Leicester - Southampton Championship
21:00 Arsenal - Chelsea Premier League
21:00 Lazio - Juventus Italienska Cupen
onsdag 24 april
12:00 Yokohama F. Marinos - Ulsan Hyundai AFC Champions League
19:00 Brommapojkarna - Sirius Allsvenskan
19:00 AIK - Värnamo Allsvenskan
19:00 IFK Göteborg - Häcken Allsvenskan
20:45 Wolverhampton - Bournemouth Premier League
21:00 Crystal Palace - Newcastle Premier League
21:00 Atalanta - Fiorentina Italienska Cupen
21:00 Everton - Liverpool Premier League
21:00 Manchester U - Sheffield U Premier League
torsdag 25 april
18:00 Fredericia - Ålborg Danmark Division 1
19:00 Djurgården - Malmö Allsvenskan
19:00 Halmstad - Hammarby Allsvenskan
19:00 Västerås SK - Mjällby Allsvenskan
19:00 Norrköping - Elfsborg Allsvenskan
19:00 Kalmar - Gais Allsvenskan
21:00 Brighton - Manchester C Premier League
21:00 Go Ahead Eagles - Feyenoord Eredivisie
fredag 26 april
18:30 Hertha Berlin - Hannover 2. Bundesliga
18:30 St Pauli - Hansa Rostock 2. Bundesliga
19:00 B 93 - Horsens Danmark Division 1
19:00 Hilleröd - Naestved Danmark Division 1
19:00 Kolding - SönderjyskE Danmark Division 1
19:00 Lyngby - Vejle Superligaen
19:00 Ängelholm - Lund Ettan södra
19:00 Torslanda IK - FC Trollhättan Ettan södra
19:00 Örebro Syrianska - AFC Eskilstuna Ettan norra
19:00 Jitex - Lidköping Elitettan
19:30 Sunnanå - Malmö FF Elitettan
20:30 Bochum - Hoffenheim Bundesliga
20:45 Airdrieonians - Dundee Utd Skottland Championship
21:00 Queens PR - Leeds Championship
21:00 Real Sociedad - Real Madrid La Liga
lördag 27 april
13:00 Umeå - Orebro SK Women Elitettan
13:00 Paderborn - Elversberg 2. Bundesliga
13:00 Eskilstuna - Gamla Upsala Women Elitettan
13:00 Brommapojkarna - Vittsjö Allsvenskan, damer
13:00 Eintracht Braunschweig - Hamburg 2. Bundesliga
13:00 Onsala - Falkenberg Ettan södra
13:00 Kiel - Kaiserslautern 2. Bundesliga
13:00 Torn - Tvååker Ettan södra
13:30 West Ham - Liverpool Premier League
14:00 Las Palmas - Girona La Liga
15:00 Gefle - Sandvikens IF Superettan
15:00 Växjö - Linköping Allsvenskan, damer
15:00 Djurgården - KIF Örebro Allsvenskan, damer
15:00 Häcken - Piteå Allsvenskan, damer
15:00 Landskrona - Utsikten Superettan
15:00 Kristianstad - Hammarby Allsvenskan, damer
15:00 Lecce - Monza Serie A
15:00 Inter - Torino Serie A
15:00 Rosengård - AIK Allsvenskan, damer
15:00 Norrköping - Trelleborg Allsvenskan, damer
15:00 Gif Sundsvall - Varbergs BoIS Superettan
15:30 Augsburg - Werder Bremen Bundesliga
15:30 Freiburg - Wolfsburg Bundesliga
15:30 Leipzig - Borussia Dortmund Bundesliga
15:30 Bayern München - Eintracht Frankfurt Bundesliga
16:00 Hammarby TFF - Friska Viljor FC Ettan norra
16:00 Uppsala - IFK Kalmar Elitettan
16:00 Ariana - Oskarshamns AIK Ettan södra
16:00 Olympic - Norrby Ettan södra
16:00 Karlstad - Karlbergs BK Ettan norra
16:00 Jönköping - Rosengård Ettan södra
16:00 Vasalund - Karlstad Ettan norra
16:00 Blackburn - Coventry Championship
16:00 Manchester U - Burnley Premier League
16:00 Newcastle - Sheffield U Premier League
16:00 Wolverhampton - Luton Premier League
16:00 Fulham - Crystal Palace Premier League
16:15 Almeria - Getafe La Liga
17:00 Örgryte - Öster Superettan
17:00 Mallbacken - Alingsås Elitettan
17:00 Nordic United - Stocksund Ettan norra
18:00 Juventus - Milan Serie A
18:30 Bayer Leverkusen - Stuttgart Bundesliga
18:30 Elche - Espanyol LaLiga2
18:30 Everton - Brentford Premier League
18:30 Alaves - Celta Vigo La Liga
18:30 Chelsea - Barcelona UEFA Champions League, damer
20:30 Schalke - Fortuna Düsseldorf 2. Bundesliga
20:45 Lazio - Verona Serie A
21:00 Atletico Madrid - Athletic Bilbao La Liga
21:00 Hull - Ipswich Championship
21:00 Aston Villa - Chelsea Premier League
söndag 28 april
13:00 Helsingborg - Östersund Superettan
13:30 Nürnberg - Karlsruhe 2. Bundesliga
13:30 Magdeburg - Osnabrück 2. Bundesliga
13:30 Wehen - Greuther Furth 2. Bundesliga
13:30 Everton - Arsenal Women’s Super League
14:00 Sundsvall - Bollstanäs Elitettan
14:00 Malmö - AIK Allsvenskan
14:00 Värnamo - Halmstad Allsvenskan
14:00 Cadiz - Mallorca La Liga
14:00 Viborg - Randers Superligaen
14:00 Helsingör - Köge Danmark Division 1
15:00 Assyriska FF - Täby Ettan norra
15:00 Stockholm Internazionale - Umeå Ettan norra
15:00 Örebro - Brage Superettan
15:00 Bournemouth - Brighton Premier League
15:00 Bologna - Udinese Serie A
15:00 Vendsyssel - Hobro Danmark Division 1
15:00 Tottenham - Arsenal Premier League
15:00 Sollentuna - Piteå Ettan norra
15:30 Borussia M'gladbach - Union Berlin Bundesliga
16:00 Ljungskile - Eskilsminne Ettan södra
16:00 PSG - Lyon UEFA Champions League, damer
16:00 Dundee FC - Celtic Skottland Premiership
16:15 Granada - Osasuna La Liga
16:30 Djurgården - Gais Allsvenskan
16:30 Häcken - Norrköping Allsvenskan
17:30 Mainz - Köln Bundesliga
17:30 Nottingham - Manchester C Premier League
18:00 Napoli - Roma Serie A
18:00 Köpenhamn - Århus Superligaen
18:00 Atalanta - Empoli Serie A
18:30 Villarreal - Rayo Vallecano La Liga
19:30 Darmstadt - Heidenheim Bundesliga
19:45 Bristol C - Manchester C Women’s Super League
20:45 Fiorentina - Sassuolo Serie A
21:00 Real Betis - Sevilla La Liga
23:00 Gotham - Racing Louisville USA NWSL Women
måndag 29 april
19:00 Silkeborg - Midtjylland Superligaen
19:00 Trelleborgs FF - Degerfors Superettan
19:00 Elfsborg - Sirius Allsvenskan
19:00 Brommapojkarna - IFK Göteborg Allsvenskan
19:00 Mjällby - Kalmar Allsvenskan
19:10 Hammarby - Västerås SK Allsvenskan
21:00 Preston - Leicester Championship
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 4 4 0 0 11 12
2 AIK 4 2 2 0 3 8
3 IF Brommapojkarna 4 2 1 1 5 7
4 Djurgårdens IF 4 2 1 1 3 7
5 Mjällby AIF 4 2 1 1 3 7
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 BK Häcken 4 2 1 1 1 7
7 Hammarby IF 4 2 0 2 2 6
8 IK Sirius 4 2 0 2 1 6
9 Gais 4 2 0 2 -3 6
10 Halmstads BK 4 2 0 2 -3 6
11 IF Elfsborg 4 1 1 2 -3 4
12 IFK Göteborg 4 1 1 2 -3 4
13 IFK Värnamo 4 1 1 2 -4 4
14 IFK Norrköping 4 1 1 2 -6 4
15 Kalmar FF 4 1 0 3 -3 3
16 Västerås SK FK 4 0 0 4 -4 0