Allsvenskan

LÅNGLÄSNING: Det här kan förändra Hammarby för alltid: ”Bäst någonsin”

ANNONS

Håller på att ge Bajen en helt ny dimension och nog kan han lägga tyngd bakom påståendet. 

Hammarbys akademi har haft ett fantastiskt år, dels sett till spelarna som fått chansen i allsvenskan och som sålts utomlands, men även sett till akademins resultat. Och frågan är om inte detta totalt sett gör 2022 till Hammarbys mest värdefulla år någonsin, trots SM-guldet 2001?

Hammarby kommer från ett år som har gett en av bästa tabellplaceringen sedan det där guldet 2001, en Europaplats, transferintäkter på omkring 150 miljoner kronor och framgångar för akademin som inte någon gång tidigare. Det är lätt att undra över om inte det Hammarby vi ser just nu också är det starkast vi har sett från Stockholmsklubben?

Klart är hur som helst att Bajen aldrig varit så etablerade i toppen som är fallet i dag, samt att man aldrig köpt eller sålt för större summor än vi ser nu. 

Lägg där till akademins växande anseende och vi har en helhet och framtidspotential som sannolikt endast Malmö FF och Djurgården i nuläget kan konkurrera med.

Hammarby Fotboll publicerade i helgen en sammanfattning för 2022 som författats av akademichef Jocke Rydberg och han kallade året för akademins bästa någonsin.
 I den togs flera delar upp som spelarna som fick chansen i A-laget, försäljningar, och akademins egna prestationer. 

I en längre intervju med FotbollDirekt.se går nu samme Rydberg till att börja med in mer i detalj på varje kategori/enskild spelare, med avstamp i lite längre kommentarer om de fem egenfostrade spelare som i år tillsammans spelat 57 matcher i allsvenskan för Hammarby. 
Där till ger han sin syn på framgångarna P19, P17, P16 och P15 - liksom han betonar kraften i en ännu större organisation. Allt som allt berör han 14 stycken viktiga bitar som nu gör akademin viktigare än någonsin.

Oliver Dovin

– Han har ju varit i klubben i snart 10 år och han har alltid varit en megatalang som målvakt. Redan när han var 14/15 år så var jag ganska övertygad om att han skulle spela i allsvenskan i framtiden och det är väldigt sällan jag uttrycker mig så om någon i de åldrarna, säger Jocke Rydberg till FotbollDirekt.se och fortsätter:

- Nu har han ju även tagits ut i A-landslaget så det kan till och med bli ännu bättre. Det ska bli jättekul att följa honom.

Alper Demirol

– Han har varit extremt bra när han har spelat tycker jag. Han passar som handen i handsken i Martis passningsspel. Han är en väldigt skicklig passningsspelare och passningsspelet har varit allsvenskans bästa om du frågar mig, så det har funkat väldigt bra för honom. Alla har alltid vetat om vilken talang han är, men personligen så trodde jag inte att han skulle kliva in och vara så bra som han varit, så det är ju superkul att han kunnat ta plats och göra det så bra som han gjort. 

Williot Swedberg

– Williots resa är väl en saga, han var väl allsvenskans bästa spelare de första omgångarna, öste in mål. Han var väl uppassad av i stort sett halva Europa. Han har alltid varit jättebra, dominant i ungdomslandslagen och framstående i sin ålderskull i Hammarby. 

– Så att det finns otrolig potential visste vi, men att han skulle vara så dominant och göra så många poäng som han gjorde hade kanske inte jag räknat med.  

Mayckel Lahdo

- Han har ju spetsegenskaper i sitt ryck och i sitt avslut som håller hög nationell nivå. Sen har han nu visat i Holland vilken otrolig nivå han har i sig, för där har han gjort det väldigt bra. 

Jusef Erabi

– Han är den av dessa herrar som varit med minst, men han stod för en fantastisk insats i seriefinalen mot Häcken, där han visade sin högsta nivå och stod för en fin servering till Nahir Besara om jag minns rätt. Så mot högsta nationella nivå visade han att han har det i sig, sen får vi se hur hans resa fortsätter nästa år. 

Många kan nog hålla med om att ifall inte Swedberg och Lahdo sålts så hade akademispelare spelat fler än 57 matcher, men att enbart ha det som målsättning funkar inte. 

– Det blir väl självklart så, men sen samtidigt om vi säljer en Williot för 60 miljoner så tappar vi ju på den punkten och det är ju inget att vara besviken över för att det är ju en jätteförsäljning, säger Rydberg och fortsätter: 

– Det blir ju lite ge och ta, ska vi bedöma akademin får man nog ta in alla parametrar och göra det ur ett helhetsperspektiv. Sen är det ju självklart att vi vill ha upp fler talanger i A-laget och det vill ju A-laget också, så det är ju absolut en målsättning. 

De två stora försäljningarna från Bajens akademi i år har ju varit just Swedberg och Lahdo, men det är faktiskt fler spelare som tagit sig ut i Europa via Södermalmsklubben. 

Matteo Perez Vinlöf 

– Det är ju Bayern München ändå. Alltså du har Barcelona, Manchester City, kanske någon klubb till som är på den absolut högsta nivån i världen. Det är ju inte många svenskar som gått till Bayern under de senaste 30-40 åren så det är ju en enorm kvalitetsstämpel att kunna locka till sig intresse från dem. 

– Sen får vi se hur det går för honom där, han behöver göra sin resa där, men det har han förutsättningarna för. De har otroliga förutsättningar i sin akademi.

Ben Engdahl

– Än så länge har det ju inte blivit allt för mycket speltid där, han tillhör ju A-truppen och gjort ett par inhopp. Han gjorde en riktigt bra resa i vår akademi, genom HTFF och upp i A-laget, sen får vi se hur det går för honom där. Det var en framgångssaga, men personligen tycker jag att det var lite synd att han flyttade till Danmark. 

Jayson Ezeb 

– Han har ju gått till deras akademi. Född 2006, spelar i landslaget och Feyenoord visade ett rejält intresse under en ganska lång tid.

– Vi önskar honom all lycka till, deras akademi är en av Centraleuropas främsta, tillsammans med Ajax är de nog klart bäst i Holland.  

Försäljningarna av Swedberg och Lahdo har det ju rapporterats otroligt mycket om, framför allt Swedberg som är en av allsvenskans dyraste försäljningar någonsin. 

Rydberg förklarar dock att försäljningen inte bara varit bra ur ett ekonomiskt perspektiv. 

– Överlag är det ju så om vi kollar på både Williot och Mayckel så har vi fått bra kvitton att du kan komma ut i Europa via vårt A-lag. Det är en jäkligt bra plattform för oss att synas på och det visar att du inte behöver gå så tidigt, som jag kan tycka är lite osäkrare. 

Även när det kommer till ungdomslandslagen har Bajen gjort ett starkt år då man haft med 17 spelare i de olika årskullarna, en betydligt högre siffra än till exempel 2018 då man hade fyra spelare med. 

– Återigen så är det ju ett kvitto och en fjäder i hatten, men sen är det ju ingen garanti på att man blir elitspelare på sikt för att man är med i ett ungdomslandslag. Men det vittnar ju ändå om att vi är på rätt spår och det är ju ett delmål där vi ökat rejält under de fyra senaste åren.

– Det är en lång väg att vandra för de här killarna, men det ser ju bra ut.

Självklart är inte resultaten det viktigaste för Hammarby och Rydberg, men ett år som detta(Skandinaviska mästare, SM-guld, SM-silver, SM-semifinal bland annat) ger också otroligt mycket och bygger både anseende och ytterligare fundament som får Hammarby att växa.

– Det är inte det viktigaste, det är inte det som är syftet med vår verksamhet, men samtidigt är det någonting som skapar en otrolig glädje och energi. Dessutom är det otroligt bra miljöer att fostra fotbollsspelare i. Att man får spela en SM-final eller vara med och slå det bästa norska laget i Skandinaviska mästerskapet. De matcherna är värda otroligt mycket i spelarutbildningen. 

– Så det är onekligen ett verktyg för att skapa ännu bättre miljöer för elitfotbollsutbildningen. 

Under hela året så har ju Marti Cifuentes varit väldigt noga med hur viktigt Europaspel är för A-laget, kan man säga att Skandinaviska mästerskapen eller dylikt har lite samma effekt på akademin? 

– Det är ju en milstolpe för oss att kunna konkurrera på den nivån, det har jag varit inne på tidigare. Vi har kunnat göra det i Sverige, men att just kunna stånga sig mot de främsta i Skandinavien och visa att man till och med är bäst, det är något nytt. Det är väldigt bra miljöer för spelarna att va i och det här visar ju att vi förhoppningsvis är på rätt väg.

Ni avslutar er sammanfattning med att ta upp lite organisatoriska förändringar och uppgraderingar, kan du konkretisera de lite?

– Dels har vi ju strukturerat om lite och slimmat organisationen och det har blivit ännu bättre tycker jag. Sen har vi också fått in ett par anställda till som kan jobba på heltid. Det ska bli kul att följa den resan vi kan göra nu i mer professionella former framöver.

Kan man säga att förändringarna och uppgraderingarna påverkat årets resultat eller är det för kort tid vi pratar om?

– Den här organisations uppgraderingen är ju följd av de spelare som sålts. Så det är en återinvestering som man får när man levererar. 

EKWALL OM HAMMARBYS 2022 - PLUS / MINUS

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
tisdag 26 mars
16:30 AIK - Vålerengen Träningsmatch
18:00 Litauen - Gibraltar UEFA Nations League - Liga C
18:00 Lettland - Liechtenstein Landskamp
18:00 Georgien - Grekland EM-kval
19:00 Norge - Slovakien Landskamp
19:00 Ungern - Kosovo Landskamp
19:00 Malta - Belarus Landskamp
20:00 Tjeckien - Armenien Landskamp
20:15 Danmark - Färöarna Landskamp
20:45 Wales - Polen EM-kval
20:45 Slovenien - Portugal Landskamp
20:45 Skottland - Nordirland Landskamp
20:45 Irland - Schweiz Landskamp
20:45 Tyskland - Nederländerna Landskamp
20:45 Ukraina - Island EM-kval
20:45 England - Belgien Landskamp
21:30 Spanien - Brasilien Landskamp
torsdag 28 mars
18:45 Barcelona - Brann UEFA Champions League, damer
19:00 Orebro W - Norrköping Träningsmatch, damer
21:00 PSG - Häcken UEFA Champions League, damer
fredag 29 mars
13:00 Lund - Rosengård Ettan södra
13:30 Bristol C - Leicester Championship
14:00 Torn - Torslanda IK Ettan södra
14:00 Vasalund - Karlbergs BK Ettan norra
15:00 Falkenberg - FC Trollhättan Ettan södra
16:00 Wrexham - Mansfield League Two
16:00 Karlstad - Täby Ettan norra
16:00 Norwich - Plymouth Championship
18:30 Köge - Kolding Danska ligan, damer
18:30 Blackburn - Ipswich Championship
19:00 Silkeborg - Fredericia Danska cupen
20:45 Ayr - Airdrieonians Skottland Championship
21:00 Cadiz - Granada La Liga
21:00 Watford - Leeds Championship
lördag 30 mars
12:00 Stocksund - Friska Viljor FC Ettan norra
12:30 Napoli - Atalanta Serie A
13:00 Gif Sundsvall - Östersund Superettan
13:00 Örebro Syrianska - Stockholm Internazionale Ettan norra
13:00 Eskilsminne - Tvååker Ettan södra
13:00 Wolfsburg - Essen Tyska cupen
13:00 Kaiserslautern - Fortuna Düsseldorf 2. Bundesliga
13:00 Kiel - Hansa Rostock 2. Bundesliga
13:00 Eintracht Braunschweig - Elversberg 2. Bundesliga
13:30 Newcastle - West Ham Premier League
13:30 Liverpool - Manchester C Women’s Super League
14:00 Getafe - Sevilla La Liga
14:00 Nordsjælland - Bröndby Danska ligan, damer
15:00 Örgryte - Utsikten Superettan
15:00 Genoa - Frosinone Serie A
15:00 Torino - Monza Serie A
15:00 Juventus - Fiorentina Serie A, damer
15:00 Norrköping - Malmö Allsvenskan
15:00 Fortuna Hjörring - Århus Danska ligan, damer
15:30 Eintracht Frankfurt - Union Berlin Bundesliga
15:30 Bayer Leverkusen - Hoffenheim Bundesliga
15:30 Borussia M'gladbach - Freiburg Bundesliga
15:30 Werder Bremen - Wolfsburg Bundesliga
15:30 Leipzig - Mainz Bundesliga
16:00 Chelsea - Burnley Premier League
16:00 Sheffield U - Fulham Premier League
16:00 Nordic United - AFC Eskilstuna Ettan norra
16:00 Tottenham - Luton Premier League
16:00 Nottingham - Crystal Palace Premier League
16:00 Jönköping - Olympic Ettan södra
16:00 Bournemouth - Everton Premier League
16:00 Oskarshamns AIK - Ljungskile Ettan södra
16:15 Almeria - Osasuna La Liga
16:30 Ålborg - SönderjyskE Danmark Division 1
18:00 Lazio - Juventus Serie A
18:30 Bayern München - Borussia Dortmund Bundesliga
18:30 Gijon - Racing Santander LaLiga2
18:30 Aston Villa - Wolverhampton Premier League
18:30 Valencia - Mallorca La Liga
20:30 Hertha Berlin - Nürnberg 2. Bundesliga
20:45 Fiorentina - Milan Serie A
21:00 Brentford - Manchester U Premier League
21:00 Barcelona - Las Palmas La Liga
söndag 31 mars
13:00 Livingston - Celtic Skottland Premiership
13:30 St Pauli - Paderborn 2. Bundesliga
13:30 Schalke - Karlsruhe 2. Bundesliga
13:30 Magdeburg - Hannover 2. Bundesliga
13:30 Greuther Furth - Hamburg 2. Bundesliga
13:30 Wehen - Osnabrück 2. Bundesliga
14:00 Celta Vigo - Rayo Vallecano La Liga
14:00 Gais - Brommapojkarna Allsvenskan
14:00 Helsingör - Naestved Danmark Division 1
14:00 Hammarby - Kalmar Allsvenskan
14:00 Piteå - Assyriska FF Ettan norra
14:30 Sollentuna - Umeå Ettan norra
15:00 Landskrona - Sandvikens IF Superettan
15:00 Trelleborgs FF - Oddevold Superettan
15:00 Liverpool - Brighton Premier League
15:30 Augsburg - Köln Bundesliga
16:00 Arsenal - Chelsea Women's League Cup
16:00 Viborg - Hvidovre Superligaen
16:00 Ängelholm - Norrby Ettan södra
16:00 Onsala - Ariana Ettan södra
16:15 Girona - Real Betis La Liga
16:30 Häcken - Mjällby Allsvenskan
17:30 Stuttgart - Heidenheim Bundesliga
17:30 Manchester C - Arsenal Premier League
18:30 Alaves - Real Sociedad La Liga
19:30 Bochum - Darmstadt Bundesliga
21:00 Real Madrid - Athletic Bilbao La Liga
måndag 01 april
12:30 Bologna - Salernitana Serie A
13:00 Örebro - Skövde AIK Superettan
13:00 Gefle - Helsingborg Superettan
13:00 Karlstad - Hammarby TFF Ettan norra
13:30 Leicester - Norwich Championship
14:00 Köpenhamn - Bröndby Superligaen
14:00 IFK Göteborg - Djurgården Allsvenskan
14:00 Sirius - Halmstad Allsvenskan
14:00 Hilleröd - B93 Köpenhamn Danmark Division 1
15:00 Brage - Varbergs BoIS Superettan
15:00 Hobro - Kolding Danmark Division 1
15:00 Cagliari - Verona Serie A
15:00 Sassuolo - Udinese Serie A
15:00 Köge - Horsens Danmark Division 1
16:00 Coventry - Cardiff Championship
16:00 Stoke - Huddersfield Championship
16:30 Elfsborg - Värnamo Allsvenskan
16:30 AIK - Västerås SK Allsvenskan
18:00 Silkeborg - Århus Superligaen
18:00 Lecce - Roma Serie A
18:30 Ipswich - Southampton Championship
20:45 Inter - Empoli Serie A
21:00 Villarreal - Atletico Madrid La Liga
21:00 Leeds - Hull Championship
onsdag 03 april
20:30 Arsenal - Luton Premier League
20:30 Brentford - Brighton Premier League
21:15 Manchester C - Aston Villa Premier League
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 30 20 4 6 35 64
2 IF Elfsborg 30 20 4 6 33 64
3 BK Häcken 30 18 3 9 30 57
4 Djurgårdens IF 30 15 5 10 5 50
5 IFK Värnamo 30 14 3 13 3 45
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Kalmar FF 30 13 6 11 -5 45
7 Hammarby IF 30 11 11 8 2 44
8 IK Sirius 30 12 6 12 7 42
9 IFK Norrköping 30 12 5 13 0 41
10 Mjällby AIF 30 12 5 13 -2 41
11 AIK 30 9 9 12 -4 36
12 Halmstads BK 30 9 9 12 -14 36
13 IFK Göteborg 30 8 10 12 -4 34
14 IF Brommapojkarna 30 10 3 17 -13 33
15 Degerfors IF 30 7 5 18 -32 26
16 Varbergs BoIS 30 3 6 21 -41 15