DERBYEXTRA

Bajen krossade Djurgården i derbyt

Hammarby vann derbyt med 3-0 mot Djurgården efter dubbla mål från Nahir Besara och ett från Bazoumana Touré.
Bajen tog därmed sin tredje raka seger medan Blårändernas svit på sex allsvenska vinster i följd nu sprack inför EM-uppehållet.

***

SÅ VAR FD:S RAPPORTERING FRÅN DJURGÅRDEN VS HAMMARBY 0-3

Kokande stämning på Tele2. Två häftiga tifon och ett monumentalt mäktigt tryck på läktarplats. 25 grader varmt och gassande sol. Fantastiska förutsättningar för en fotbollsfest av stora mått inför EM-uppehållet.

Djurgården inledde derbyt bäst med att pressa Bajen hårt, framburna av de blårandiga fansen i stort numerärt övertag.

Stor irritation i hemmalägret när Piotr Johansson blev liggande och Hammarby inte spelade ut bollen. När bollen till sist gick utanför sidlinjen fick högerbacken behandling i flera minuter på planen, men Johansson testade på nytt spel.

Besara otroligt nära att göra självmål i tolfte minuten när Samuel Dahl trampade loss på vänsterkanten och spelade in i straffområdet. Bajens lagkapten kastade sig fram och styrde bollen mot eget mål, och Dovin svarade för en jätteräddning.

Piotr Johansson byttes senare ut skadad, han kunde inte fortsätta. In kom Theo Bergvall.

Och Djurgårdens mardröm blev än mer påtaglig minuten senare då Hammarby fick straff. Kapten Besara, som kort tidigare var nära att göra självmål, var säkerheten själv från elva meter och gjorde 1-0. Theo Bergvall var den som orsakade straffen när han rev ner Touré. Snacka om mardrömsinhopp i sin första aktion. Målet från Besara i 15:e minuten.

– Jag fick en uppvärmning på två minuter, så det var väl den sämsta tänkbara första aktionen som inträffade. Det kom en boll på mittfältaren och jag tänkte att jag skulle täcka av löpningen, men han kom på "blinde side", och jag råkade springa in i hans hälar. Jag såg inte honom, och jag vet inte vad jag ska säga mer, sa Theo Bergvall om situationen till Discovery i pausvilan.

I den 28:e minuten utökade Hammarby ledningen – och det var Nahir Besara på nytt, nu på frispark. Det var lillebror Bergvall den här gången som orsakade den. Vilket mål av Besara och Djurgården i rejäl brygga.

Hammarby visade sig fortsatt inte ofarligt och hade inte Widell Zetterström svarat för en svettig räddning hade Bajen kunnat göra 3-0 med fem minuter före pausvilan.

Ett smått paralyserat Djurgården började i slutet av halvleken dock komma tillbaka och fick lite tryck mot Dovin. Först Tokmac Nguen med skott i bra läge, därefter Hümmet. Men den stora chansen fick Lucas Bergvall vars avslut styrdes och överlistade Dovin, men bajare rensade undan på mållinjen och Dif kunde inte tro sina ögon.

Hammarbys Besara i pausvilan till Discovery:

– Helt okej prestation. Jag skapade en del lägen och hade fina ytor. Det gäller för mig att ha mer boll. Vi kontrollerade matchen. Vi släppte bollen lite onödigt ibland, men annars var det en bra halvlek.

Djurgården öste på direkt efter paus och Gustav Wikheim var bara millimeter från ett reduceringsmål, men skottet i straffområdet precis utanför Dovins högra stolpe.

Men i den 65:e minuten var det i stället Hammarby som var nära att döda derbyt efter nick på en fast situation, men Widell Zetterström svarade för en jätteräddning och höll därmed kvar Djurgården i matchen. 3-0 där och det hade varit god natt för Dif i dag.

Kort senare dödades dock matchen definitivt när just 3-0-målet kom. Bajen kontrade och Gül spelade fram Touré som fri med Widell Zetterström rakade in trean.

Hammarby vann derbyt med 3-0 och direkt på slutsignal buades Djurgården ut av hemmapubliken medan Bajenspelarna firade vilt med sin kortsida.