EM-KVAL: Sverige-Irland på Friends Arena

Sverige kom från en 0-3-vinst borta mot Irland – ikväll möts de igen i EM-kvalet.

Blågult var tvåa i EM-kvalgrupp A3, på fyra poäng, inför kvällens drabbning. Leder gör Frankrike, samtidigt som England också har fyra poäng.

Senare ikväll möts just Franrike-England, svenskorna kan då tillfälligt dra ifrån britterna med tre poäng vid vinst.

Startelvor:

Sverige: Musovic - Lundkvist, Sembrant, Eriksson, Andersson - Angeldahl, Asllani, Zigiotti Olme - Rytting Kaneryd, Janogy, Rolfö.

Irland: Brosnan - Connoly, Hayes, Quinn, Mannion, McCabe - Agg, Ziu, Littlejohn, Kiernan - Carusa.

***

Direkt från start var det blågult som tog kommando över matchen. Men det har varit en hackig inledning, med mycket avbrott.

Irland har parkerat sig på egen planhalva för att stå emot blågults totala dominans. Många nästan-lägen för svenskorna, men den sista procenten har saknats.

Efter dryga 20 minuter så kom Fridolina Rolfö till matchens första riktiga chans. Men inlägget från höger nickades strax över av stjärnan.

Irländskorna trots allt inte helt ofarliga.
Det var endast felstuds bort från att Sverige chockades med ett mål i baken. Efter att gästernas hörna nickats bort, slog en irländska till med ett volleyskott. Bollen styrdes då igenom flera spelare och rullade strax utanför Musovic ena stolpe.

I anfallet efter skapade Rolfö ett jätteläge som målvakten starkt styrde till en blågul hörna.
Svenskornas mål endast en tidsfråga bort.

När första halvlek blåstes av borde irländskorna varit nöjda med att hålla nollan.

***

Efter fyra minuter var Janogy nära att nicka in 1-0. Irländska målvakten stod dock för jätteräddning. Domaren blåste senare av för offside.

Mycket bra inledning av EM-kvalmatchen från svenskt håll.

Rolfö inte alls långt borta från att ge Sverige ledningen i den 54:e minuten. En irländsk försvarare rensade bort bollen från målområdeslinjen – då dök stjärnan fram bakifrån och stötte bollen mot mål. På mållinjen lyckades målvakten ändå plocka den säkert.

Gästerna lyckades efter dryga timmen skapa eget spel och få till några halvchanser. Men blågula stod emot utan större bekymmer.

Magdalena Eriksson tryckte in, eller snuddar in, 1-0 till Sverige i den 83:e minuten.
Målet betydde att svenskorna hamnade tre poäng före England som möter Frankrike senare ikväll.

Sverige höll ut och vann med övertygande, trots endast 1-0.

England måste ikväll vinna mot fransyskorna, för att hänga med kvalgruppen.