Tidigare Sef-toppens råd till Åström: Ena rörelsen – nu: “Han har förmågan”

UPPSALA. Den tidigare Sef-generalsekreteraren Mats Enquist har lämnat fotbollen bakom sig.
Trots det har han fortfarande en brinnande passion för sporten – och ett åsiktsförråd som aldrig tycks tömmas.
I en lång intervju med FotbollDirekt berättar 64-åringen om livet som fotbollspensionär, svensk fotbolls status och framtid, och den svidande kritiken mot förbundet.
– Jag tycker att förbundet förvandlades till något som jag inte kände igen, säger Enquist.

✔️ Se hela intervjun på FotbollDirekts Youtube-kanal FanTV.

Först ut var Andrea Möllerberg. Inte långt därefter kom Fredrik Reinfeldt. Svenska fotbollförbundet har några minst sagt turbulenta år bakom sig, och efter en lång rad skandalrubriker, granskningar och avslöjanden har både generalsekreterare Möllerberg och hennes ordförande Reinfeldt fått lämna SvFF under vintern.

Massiv kritik har riktats mot förbundsduon, där bland annat bristen på mediala framträdanden, en allt för hemlighetsfull verksamhet och uppgifter om dålig arbetsmiljö på förbundet har varit återkommande ämnen i motståndet mot förbundsledningen.

En av de mest högljudda kritiska rösterna har varit den tidigare generalsekreteraren för Svensk elitfotboll (Sef), Mats Enquist, 64. Sef-trotjänaren, som satt i drygt elva år på sin post, har varit långt ifrån nöjd med det arbetet som förbundet har bedrivit under Reinfeldts och Möllerbergs ledning, och när valberedningen meddelade att det blir Reinfeldts konkurrent, Simon Åström, som förordas i ordförandevalet senare i mars tog Enquist det som en seger för svensk fotboll.

I en lång intervju med FotbollDirekt förtydligar Mats Enquist sin kritik mot den tidigare förbundsledningen. 

– För det första är fotbollen en folkrörelse – det är en demokrati i botten. Då måste man jobba utifrån att det mandat man har inte är att “jag har blivit vald och sen får jag göra vad jag vill.”
Enquist fortsätter:
– Mandatet du har måste stämmas av mot din rörelse. Jag tycker att Reinfeldt körde sitt eget spår.

Foto: FotbollDirekt

Under Reinfeldts tid som ordförande för SvFF har mycket handlat om att förbundet måste förändras. Förbundstoppen har envist hävdat att ordförandevalet 2023 gav honom ett förändringsmandat, men det är något som Mats Enquist inte förstår vad han menar med.

– Jag vill inte kasta paj på individer. Det finns säkert kvaliteter hos både Mölleberg och Reinfeldt, men ibland är man inte rätt för uppgiften. De sa att man hade ett förändringsmandat – och sen slutade media att ställa frågor. Förändring till vad då? Vart var de på väg? Efter två år har jag fortfarande inte sett vad de menade med sin förändring, annat än att de har sparkat en massa människor på ett väldigt brutalt sätt.

I början av februari gjorde Fredrik Reinfeldt en uppmärksammad intervju med SVT. Förbundsordföranden valde att bemöta den kritik som har riktats mot honom, bland annat från Mats Enquist och den tidigare Sef-ordföranden Lars-Christer Olsson, om att han inte har varit tillgänglig, vare sig för media eller för fotbollsrörelsen som han är tänkt att representera.

“Jag uppfattar mig som en oerhört synlig idrottsledare. Jag skulle tänka mig att ingen annan har synts så mycket som jag har gjort i olika mediesammanhang under de här två gångna åren”, svarade Reinfeldt och fortsatte med att berätta att under 2024 hade han gjort tio distriktsbesök.

Det är inte en förklaring som Enquist köper.

– Karl-Erik Nilsson (tidigare ordförande för SvFF, reds. anm.) besökte alla 24 distrikt under sitt första år. Om man tror att man är den mest synliga för att man varit hos tio distrikt under det andra året man jobbar, nej, det håller inte. 

Enquist menar att under alla sina år inom idrotten har han lärt sig en sak: ledningen måste prata med sin rörelse. Det spelar ingen roll om det handlar om fotboll, golf eller volleyboll – det är alltid samma regel som gäller.

Det är något som han inte känner igen i det ledarskap som Fredrik Reinfeldt stod för under sina år på posten.

– Jag tycker att förbundet förvandlades till något som jag inte kände igen. Jag såg inte vad förbättringarna var. Jag såg inte heller vart det skulle ta vägen, säger han.

Andrea Möllerberg och Fredrik Reinfeldt. Foto: Bildbyrån.

Kort efter att Andrea Möllerberg fick lämna SvFF gjorde hon en uppmärksammad intervju med FotbollDirekt. Bara timmar efter att den tidigare generalsekreteraren hade fått beskedet berättade hon på att hon, trots allt, var vid gott mod.

“Jag är oerhört stolt”, sa Möllerberg.

– Hon säger att hon är stolt över sitt uppdrag och det hoppas jag att hon känner, men jag är inte helt säker på att det var det uppdraget som fotbollsrörelsen förväntade sig att hon skulle göra, svarar Mats Enquist.

Rådet till Åström

Nu blickar Svenska fotbollförbundet framåt. Fredrik Reinfeldt har nobbats av valberedningen, hoppat av ordförandevalet och Simon Åström, nuvarande ordförande i Sef och tidigare chef till Enquist, har föreslagits som ny ordförande för landets största folkrörelse. Med största sannolikhet kommer Sef-ordföranden att väljas som ny ledare för Svenska fotbollförbundet, och Mats Enquist har ett tydligt budskap till Åström: Ena fotbollsrörelsen.

– Jag tycker att man ska ha ett starkt förbund, jag tycker att det är bra. Jag tror att det första Simon Åström ska göra om han nu blir vald är att hålla ihop rörelsen. Det innebär inte att man ska ta fighter internt, men man kan ta diskussionen. Hur samarbetar vi på bästa sätt? Vad kan Sef göra för att stötta distrikten? Vad ska man göra med olika distrikten?

Enquist är tydlig med att de olika distrikten har olika krav, behov och förväntningar. Det måste den nya förbundsledningen sätta upp en ordentlig plan för att kunna bemöta.

– Hade Reinfeldt och Mölleberg lagt fram en sån plan, och sagt att: “det är det här vi ska lyckas göra”, då hade svensk fotboll mått betydligt bättre nu. Det hoppas jag i stället att Simon gör.

Du har jobbat med Simon Åström tidigare. Vad tycker du om honom som potentiell ny ordförande?
– Simon är en klok kille som fattar fotbollen och rörelsen. Han förstår att distrikten och fotbollen, både herr- och damfotbollen, behöver olika saker. Jag kan tycka att förbundets huvudfokus ibland har varit för ensidigt inriktat på landslagen, och inte funderat på hur maskinen mår underifrån. Vad gör vi för de andra bitarna? Hur samverkar vi? Det tycker jag personligen är förbundets uppdrag och det är därför jag tycker att det är bra med ett starkt förbund. Då kan man få de olika bitarna att utvecklas och må bättre, men inte för att man sitter och bråkar med varandra. Det hoppas jag att Simon gör. Det tror jag att han har förmåga att göra.

Se hela intervjun på FotbollDirekts Youtube-kanal FanTV.

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: