Sök
© Bildbyrån
Allsvenskan

RF-basen: Allsvenska klubbar prioriteras inte - "Räcker inte"

500 miljoner till idrotten i statliga bidrag. Men hur mycket går till fotbollen, och hur mycket går till allsvenskan? RF-basen Björn Eriksson är ytterst ansvarig för hur pengarna ska fördelas och enligt honom är pengarna främst till för barn- och ungdomsidrotten. 
– Hur vi än gör så kommer några grupper känna att de borde ha fått mer, säger Eriksson till FotbollDirekt.se. 

Den här helgen skulle allsvenskan 2020 ha satts igång inför fulla läktare runt om i landet. 

I stället ligger många verksamheter nere för att minska spridningen av coronaviruset och det är väldigt oklart när säsongen kommer att kunna starta. Med stora ekonomiska bortfall från publik- och sponsorintäkter så riskerar många elitklubbar i Sverige att hamna på obestånd. Från regeringshåll kommer ett stödpaket till idrotten på 500 miljoner kronor för att hantera effekterna. Men hur mycket av kakan som tillfaller fotbollen och allsvenskan är ännu oklart. 

Idrottens affärers krönikör Dan Persson trodde på en siffra runt 60 miljoner. 
– Min bedömning är att allsvenska klubbarna ska kunna räkna med omkring 60 miljoner av det statliga stödet som godkänts på 500 miljoner, sa han i en intervju med FD. 


Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson är den som ytterst är ansvarig för hur pengarna ska fördelas inom de olika idrotterna. Pengar som dröjer ett tag till.
– Regeringens olika villkor ska sättas först, sedan ska det gå genom riksdagen och erfarenhetsmässigt brukar det ta 14 dagar. Det här är bara en kvalificerad gissning från min sida... men om vi ska hoppa fram till det att pengar är utbetalade, då tror jag att du kanske komma fram till månadsskiftet april-maj. Men återigen, det här är inte ens beslutat än. Jag jobbar bara med en plan för det som sagts, att det är 500 miljoner som ska fördelas ut, säger Björn Eriksson till FotbollDirekt.se. 

– Villkoren håller jag på och jobba med, det blir kanske klart i mitten av april. Alltså, hur mycket som ska gå till elitverksamhet, hur mycket som ska gå till bredd och ungdomsidrott, hur mycket som ska ut till de olika idrotterna. 

Eriksson utvecklar om fördelningen:
– 500 miljoner, det är mycket mindre pengar än det totala behovet är. Alla kommer drabbas och få mindre än vad de anser att de behöver. Det enda jag nästan kan lova, är att vad vi än föreslår så kommer alla tycka att det är för litet för just deras behov. 

Du har själv sagt att ni ska prioritera barn och ungdomar... vad vilar det på, är det din egen uppfattning, RF:s uppfattning?
– Det är inte bara jag utan regeringen och de olika partiernas uppfattning också. Så, så kommer det att bli. 

Är det tydligt från regeringens sida, att det är så?
– Det finns som ett tydligt krav från regeringen, det är vad som sagts. Men återigen, det här har fortfarande inte gått igenom riksdagen ännu. Jag jobbar utifrån hypotesen att den här summan kommer att betalas ut, och kan egentligen bara jobba med en preliminär plan.

När du gick ut och sade det, vad ville du skicka för signaler? Om det nu ändå inte är hugget i sten?
– Det är min uppfattning. Jag anser det. Och jag tror att politiken anser det också. Själva skälet till att det kommer ett statsbidrag överhuvudtaget, huvudskälet till statsbidraget, det är att vi ska stötta upp barn- och ungdomsidrotten. Annars skulle det inte komma något bidrag alls. Vi får nog böja oss för det. 

Kommer det vara så tydligt, det som kommer från regering och riksdag... att "exakt så här ska det fördelas?" Eller kommer ni på RF ges möjligheten att bestämma en del själva?
– Jag vet inte men jag tror att de anser att idrotten själv vet bäst kring hur man ska prioritera bäst. Men om de gör medskick med speciella synpunkter, det vet vi inte förrän vi fått papperen.

Så det kan ändå vara så att ni själva har en del att säga till om här?
– Det återstår att se, om det kommer några medskick eller inte. Om det är väldigt tydligt så får vi rätta oss efter det, men i och med att ingenting finns klart så får jag göra en preliminär plan själv. 

Elitföreningarna i de stora lagidrotterna anser att de drabbas hårdast då de har publikintäkter som uteblir nu, vilket bredd - och ungdomsidrott inte har...
– Det där kan man räkna på olika sätt. Om du lägger ihop de runt 19 000 föreningarna vi har, och enskilda evenemang som Vätternrundan, Stockholm Maraton, Gothia Cup... det blir jättesummor som uteblir för många andra än bara elitföreningarna i lagidrotter. Om du har en omsättning på 2 eller 200 miljoner - risken för den som har 2 miljoner kan vara lika stor som den som har 200 miljoner. För de stora är det stora förluster på ett ställe, men för de små är det på många ställen. 

– Och de stora klubbarna drivs också de av ideella föreningar. Bakom dem står de ideella krafterna, och de kommer att ha stora behov.


Man kan också argumentera för att fler än bara utövare och anställda i elitföreningarna drabbas. Du har exempelvis många supportrar runt lagen som också är djupt engagerade...
– Det är inte så enkelt att säga, det är det jag menar. Hur vi än gör så kommer några grupper känna att de borde ha fått mer. Vi är inte klara med det här arbetet heller.

 Du har din egen uppfattning klar, men har ni några grundprinciper för hur pengarna ska fördelas? Kommer det finnas tydligt i skrift vilka avvägningar som har gjorts av RF? 

– Vi kommer ta fram ett antal principer ja, vi jobbar med det. Ett antal övergripande principer, och ett tiotal principer som anknyter till dessa. Vi är inte klara med det. Men jag tror inte vi kan dra slutsatsen redan nu att den ena gruppen är mer drabbad än den andra, och därför ska de ha mer. Jag vill vara tydlig med att alla kommer få pengar, även om alla inte får lika mycket så kommer ingen stå utan bidrag. 

– Vi går också ut med en enkät om detta, för att få mer fakta. Den kommer in den 15 april och den enkäten går ut till alla föreningar i Sverige, inklusive elitföreningarna.

Och de svar som kommer in där kommer ni ta i beaktning?
– Ja, det kommer vi givetvis ta in. Sedan kommer det inte räcka för att alla ska bli nöjda ändå. 

Björn Eriksson säger att elitklubbar i exempelvis allsvenskan kommer ha ett större behov om coronaläget blir mer bestående. Och att det i det läget blir mycket viktigare att prioritera just eliten.
– Skulle coronan fortsätta in i andra halvan av året, och till exempel allsvenskan inte kan spelas i juni-juli... då är läget ett helt annat, då hamnar man i en akut situation där man måste försöka få fram mer pengar. Då kommer vi gå tillbaka till staten igen med frågan, men vi är inte där än. 

Är det din uppfattning att allsvenska klubbarna bör kunna klara sig ekonomiskt fram till det?
– Det spelar egentligen ingen roll i och med att vi förmodligen inte kommer få mer i det här förstaläget. Det är de här pengarna som gäller nu, vi kan nog inte räkna med mer.

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
lördag 30 maj
13:00 Freiburg Damer - Potsdam Damer Bundesliga Damer
13:00 Bayern München Damer - Hoffenheim Damer Bundesliga Damer
13:00 Holstein Kiel - Arminia Bielefeld Tyskland 2. Bundesliga
13:00 Freiburg Damer - Potsdam Damer Bundesliga Damer
15:30 Mainz - Hoffenheim Bundesliga
15:30 Wolfsburg - Eintracht Frankfurt Bundesliga
15:30 Schalke - Werder Bremen Bundesliga
15:30 Hertha Berlin - Augsburg Bundesliga
18:30 Bayern München - Fortuna Düsseldorf Bundesliga
söndag 31 maj
13:30 Hamburger SV - Wehen SV Tyskland 2. Bundesliga
15:00 Vendsyssel FF - FC Fredericia Danmark 1st Division
15:30 Borussia M'gladbach - Union Berlin Bundesliga
18:00 Esbjerg - Ålborg Superligaen
18:00 Paderborn - Borussia Dortmund Bundesliga
måndag 01 juni
14:00 Randers FC - Hobro IK Superligaen
20:00 AGF Århus - Odense Superligaen
20:30 FC Köln - RB Leipzig Bundesliga
tisdag 02 juni
19:00 Bröndby - SönderjyskE Superligaen
onsdag 03 juni
18:30 Hannover 96 - Dynamo Dresden Tyskland 2. Bundesliga
20:30 Werder Bremen - Eintracht Frankfurt Bundesliga
torsdag 04 juni
18:00 Duisburg Damer - Köln Damer Bundesliga Damer
fredag 05 juni
18:30 Bochum - St Pauli Tyskland 2. Bundesliga
20:30 SC Freiburg - Borussia M'gladbach Bundesliga
lördag 06 juni
13:00 Wolfsburg Dam - Frankfurt Damer Bundesliga Damer
15:30 Fortuna Düsseldorf - Hoffenheim Bundesliga
15:30 RB Leipzig - Paderborn Bundesliga
15:30 Eintracht Frankfurt - Mainz Bundesliga
15:30 Bayer Leverkusen - Bayern München Bundesliga
18:30 Borussia Dortmund - Hertha Berlin Bundesliga
söndag 07 juni
13:30 Werder Bremen - Wolfsburg Bundesliga
14:00 Potsdam Damer - Bayern München Bundesliga Damer
15:30 Union Berlin - Schalke Bundesliga
18:00 Augsburg - Köln Damer Bundesliga
Allsvenskan 2019 / 2019
# LAG M V O F GA P
1 Djurgårdens IF 30 20 6 4 34 66
2 Malmö FF 30 19 8 3 40 65
3 Hammarby IF 30 20 5 5 37 65
4 AIK 30 19 5 6 23 62
5 IFK Norrköping 30 16 9 5 28 57
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 BK Häcken 30 14 7 9 15 49
7 IFK Göteborg 30 13 9 8 15 48
8 IF Elfsborg 30 11 10 9 -1 43
9 Örebro SK 30 9 6 15 -16 33
10 Helsingborgs IF 30 8 6 16 -20 30
11 IK Sirius FK 30 8 5 17 -17 29
12 Östersunds FK 30 5 10 15 -25 25
13 Falkenbergs FF 30 6 7 17 -37 25
14 Kalmar FF 30 4 11 15 -25 23
15 GIF Sundsvall 30 4 8 18 -19 20
16 AFC Eskilstuna 30 4 8 18 -32 20

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på FotbollDirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten