Långintervju

"Det var hemskt - vi har lärt oss den hårda vägen"

ANNONS

AIK tappade initiativet och det som såg ut att bli tre poäng mot Malmö FF blev bara en. I en lång intervju med FD pratar Rikard Norlings "högra hand" om vägen framåt.
Orden om nye talangens starka debut - och vågar AIK spela alla unga spelare samtidigt?
Har 
AIK lärt sig av misstagen och kommer de med något nytt taktiskt knep för att sätta Blåvitt ur spel?
– Kan vi spela lite på det och flyga in i matchen så tror jag att vi vinner, säger Patric Jildefalk, assisterande tränare.  

✔️ Därför tittar AIK inte bakåt ✔️  Likheter med Blåvitt ✔️ Talangens succédebut ✔️  Nytt taktiskt knep?

AIK laddar om efter 2-2 mot Malmö FF. 

En match där AIK lyckades med en helomvändning mot bortamötet mot MFF i cupen (1-4). På Friends arena fick AIK till ett presspel som skapade oreda för MFF och en helt annan kontroll på matchbilden. Det såg länge ut att bli en AIK-seger men de himmelsblåa tog sig i kragen, utnyttjade ett par sämre ingripanden från AIK-spelare och fick till sist med sig en poäng. 

I kväll står IFK Göteborg på den andra planhalvan och AIK:s assisterande tränare Patric Jildefalk längtar efter att lägga besvikelsen bakom sig och fortsätta följa det unga AIK-lagets intressanta framfart i allsvenskan. 

– Det är ändå en liten besvikelse kvar tills att man står inför nästa match. Som det är nu så har man inte så mycket tid att förbereda sig utan det är på't igen bara. Men vi visste om att vi hade en tuff start mot många lag som är tippade i toppen. Vi visste att det skulle bli "toppmatcher" som man kan kalla det, säger han.

– Då kan man inte fundera för mycket utan bara ta sig an nästa uppgift. Men det är klart...när jag ändå tänker på det så var det surt att leda med 2-0 och tappa till 2-2. Det känns lite som en förlust fast det inte var det. 

Var det ändå betydelsefullt att komma tillbaka från cupförlusten med att spela en helt annan typ av match mot MFF där ni fick mycket mer kontroll? Hur mycket berodde på att ni gjorde saker och ting taktiskt bättre kontra att MFF hade en sämre dag?

– Jag kände att Malmö nog hade förväntat sig att vi skulle göra exakt likadant som i cupen eller i alla fall nästan likadant. Det var som att de litade på att de bara kunde gå ut och köra på med samma medel mot oss. Men våra justeringar satt ju betydligt mer i den här matchen kontra cupen, säger han och fortsätter: 

– Sen är det så när man spelar med hög risk både i anfall och försvar. Då kan det hända saker och det kan bli stora siffror. Vi förlorade med 1-4 i stället för 1-2 i Malmö och det kanske såg "fulare" ut än det egentligen var. Samtidigt gäller det att snabbt lära sig och kompensera så att konsekvenserna inte blir lika illa nästa gång. 

Nu väntar IFK Göteborg på Gamla Ullevi. Ett Blåvitt som haft en säsongsstart som varit upp och ned och som varit hårt ansatt av skador. Hur ser Jildefalk på mötet som slutade 3-0 till Blåvitt i fjol?

– Det är två stora klubbar som är i olika men ändå likadana faser måste jag säga. Oavsett vad som hänt de här fyra första omgångarna plus cup så känns det som att vi håller på att skruva på saker mot de fyra-fem senaste åren som jag tror att den här klubben aldrig jobbat vad gäller spelsätt och så många unga spelare. 

– Göteborg har redan börjat den resan och gjorde det tidigare än oss eftersom de var i behov av att göra det mycket tidigare. Jag tycker det är intressant att se hur de hanterar det från nu och framåt eftersom det i såna här storklubbar trots allt är resultatet som räknas. Supportrarna bryr sig i första hand om hur många matcher vi vinner. Utveckling av spelet och spelare kommer i andra hand och eftersom kraven och trycket utifrån är jävligt högt så har du inte hur mycket tid som helst. 

Om att komma tillbaka till Gamla Ullevi:

– Samtidigt ser jag matchen som en möjlighet till revansch mot i fjol. Det var ju hemskt. Men vi åker ned med bra energi från Malmömatchen och med lärdomar att inte göra för många misstag. Vi har lärt oss den hårda vägen och vi måste minimera antalet enkla mål vi släpper in. 

Använder ni fjolårets debacle i Göteborg som motivation till spelargruppen?

– Inte alls. Vi har inte använt någonting från i fjol alls vilket är ganska befriande. Allt vi gör nu är nytt för oss så vi har inte behövt ta något från matcherna 2019 för att peka på vad vi vill och inte vill göra. Rikard har varit den drivande i att försöka se något nytt. Och det är också ett sätt att angripa matcherna. 

– Vi har därför inte så mycket med oss i ryggsäcken. Jag vet inte vad andra haft för syn på oss men det är väl kanske det cyniska och att vi tidigare försökt ta bort motståndarnas alla fördelar. Nu har vi fokuserat mer på oss själva. 

Är det roligare?

– Både ja och nej. Jag tror att det var lättare att se in i framtiden med det förra spelsättet. Det här nya är mer baserat på senaste matchen vilket gör det jäkligt intressant, absolut. Men i jobbet som tränare vill man ändå bygga upp en trygghet, att vi har en solid lägstanivå, samtidigt som man inte får vara rädd för att göra förändringar. Därför är det här så spännande. 

– Men det är som med allt. Har du aldrig åkt fritt fall eller berg-och-dalbana så har du inget att relatera till. Om du tycker att det är kul så är det bara att fortsätta. Men ja, att få jobba med fotboll på högsta nivån i landet kommer aldrig bli tråkigt. 

Ni valde att slänga in ännu en ung spelare i startelvan sist i Eric Kahl, född 2001. Vad känner du efter hans debut?

– Det var fantastiskt. När det blir lite så att någon debuterar i första matchen, sen en till och sen en till så att de kommer på rad. Då blir man jäkligt stolt och glad över alla som lagt ned så mycket tid. För det är inte lätt. Ingen nämnd ingen glömd, utan det finns så otroligt många människor i akademin och närstående runt de här spelarna som bidragit till den snabba kurvan. Alla spelare vi gett chansen har bara kommit in och levererat. Framförallt i träning vilket gjort att Rikard och vi andra bara känt att vi kör, det finns inga tveksamheter. 

– Häftigast med en kille som Kahl är att han är uppväxt i Solna och i AIK. Han bara går in och stänger butiken för Eric Larsson. Det var en situation tidigt i matchen där han går in med kroppen, tar bollen ifrån honom och bara lyfter näven i luften. Att fira en enskild grej i matchen så är för mig bevis på en vinnarkultur. Att man kan vara en vinnare i tacklar, passningar och mål och att det i sin tur ger en tro på att man kan vinna pokaler. 

– Det bara lös i ögonen på honom efter matchen. 

Vågar ni starta alla era unga spelare samtidigt?

– Om både spelsätt och kvaliteten hos spelarna stämmer, så inga problem. Samtidigt ska man ha vetskap om hur man bäst hanterar unga spelare. Från ledarhåll är det viktigt att vi förstår att det kan gå upp och ned i den ålder. Samtidigt som supportrarna i förväntar sig att laget vinner - det måste spelarna förstå också. Man får verkligen vara en ledare nu och där gör våra äldre spelare en stor insats också. Henok (Goitom), Pertan (Per Karlsson) och Seb (Larsson) måste ta det ansvaret och eftersom de också ser spelarnas kvalitet så gör de det. 

Nu blev det bara oavgjort till sist, men det var ändå lite av en taktisk triumf av er att komma tillbaka och få till en helt annan match mot Malmö. Har ni något som kan överraska Blåvitt planerat?

– Som jag sa tidigare så är det så kort tid mellan matcherna. Man behöver fokusera mest på att kräma ur det man själv har och fokusera på sig själv. Samtidigt vet vi ju om att de har spelare som är skickliga i en mot en-spelet så det gäller att ta hand om och ta ansvar för det. Samtidigt finns det några yngre spelare i deras lag som kanske kommer med lite sämre självförtroende efter en svajig start. Kan vi spela lite på det och flyga in i matchen så tror jag att vi vinner. 


TV: Ekwall och Lührs bästa elva från den senaste omgången: 

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
torsdag 16 maj
18:00 Århus - Silkeborg Superligaen
18:00 Hvidovre - Odense Superligaen
19:00 Malmö - Gais Allsvenskan
19:00 Brommapojkarna - Djurgården Allsvenskan
19:00 Sirius - IFK Göteborg Allsvenskan
19:00 Kalmar - Norrköping Allsvenskan
19:30 Las Palmas - Real Betis La Liga
20:00 Köpenhamn - Midtjylland Superligaen
21:00 Leeds - Norwich Championship
21:30 Almeria - Barcelona La Liga
22:00 Real Sociedad - Valencia La Liga
fredag 17 maj
19:00 Karlstad - Hammarby TFF Ettan norra
19:00 Trelleborg - Helsingborg Superettan
19:00 Utsikten - Öster Superettan
19:00 Gefle - Sundsvall Superettan
19:00 Vendsyssel - SönderjyskE Danmark Division 1
19:00 Rosengård - Olympic Ettan södra
19:00 Kolding - Hobro Danmark Division 1
19:00 Ålborg - Fredericia Danmark Division 1
20:45 Raith - Partick Thistle Skottland Premiership
20:45 Fiorentina - Napoli Serie A
21:00 Southampton - West Bromwich Championship
lördag 18 maj
13:00 Skövde AIK - Östersund Superettan
13:00 Malmö FF - Sundsvall Elitettan
13:00 Örebro SK - Bollstanäs Elitettan
13:00 Alingsås - Umeå Elitettan
15:00 Degerfors - Örgryte Superettan
15:00 Jitex - Mallbacken Elitettan
15:00 Lidköping - Gamla Upsala Elitettan
15:00 AIK - Häcken Allsvenskan, damer
15:00 Oddevold - Brage Superettan
15:00 Vittsjö - Norrköping Allsvenskan, damer
15:30 Eintracht Frankfurt - Leipzig Bundesliga
15:30 Hoffenheim - Bayern München Bundesliga
15:30 Borussia Dortmund - Darmstadt Bundesliga
15:30 Heidenheim - Köln Bundesliga
15:30 Stuttgart - Borussia M'gladbach Bundesliga
15:30 Bayer Leverkusen - Augsburg Bundesliga
15:30 Union Berlin - Freiburg Bundesliga
15:30 Werder Bremen - Bochum Bundesliga
15:30 Wolfsburg - Mainz Bundesliga
16:00 Oskarshamns AIK - Ängelholm Ettan södra
16:00 Täby - Örebro Syrianska Ettan norra
16:00 Karlstad - Stocksund Ettan norra
16:00 Eskilsminne - Torslanda Ettan södra
16:00 Falkenberg - Torn Ettan södra
16:00 Aston Villa - Manchester C Women’s Super League
16:00 Manchester U - Chelsea Women’s Super League
16:15 Leganes - Gijon LaLiga2
17:00 Horsens - B 93 Danmark Division 1
17:15 Bolton - Oxford United League One
18:00 Lecce - Atalanta Serie A
20:45 Torino - Milan Serie A
21:00 Alaves - Getafe La Liga
söndag 19 maj
12:00 Friska Viljor - Vasalund Ettan norra
12:30 Sassuolo - Cagliari Serie A
13:00 Landskrona - Örebro Superettan
13:00 AFC Eskilstuna - Sollentuna Ettan norra
14:00 Hammarby - AIK Allsvenskan
14:00 Crawley Town - Crewe League Two
14:00 Brommapojkarna - Norrköping Allsvenskan
14:00 Odense - Randers Superligaen
14:00 KIF Örebro - Piteå Allsvenskan, damer
14:00 Uppsala - Sunnanå Elitettan
14:00 Piteå - Stockholm Internazionale Ettan norra
14:30 PSV - Waalwijk Eredivisie
15:00 Linköping - Djurgården Allsvenskan, damer
15:00 Trelleborg - Brommapojkarna Allsvenskan, damer
15:00 Monza - Frosinone Serie A
15:00 Udinese - Empoli Serie A
15:00 Umeå - Karlberg Ettan norra
15:00 Sandvikens IF - Varbergs BoIS Superettan
15:30 Kaiserslautern - Eintracht Braunschweig 2. Bundesliga
15:30 Hannover - Kiel 2. Bundesliga
15:30 Hansa Rostock - Paderborn 2. Bundesliga
15:30 Greuther Furth - Schalke 2. Bundesliga
15:30 Hamburg - Nürnberg 2. Bundesliga
15:30 Wehen - St Pauli 2. Bundesliga
15:30 Elversberg - Karlsruhe 2. Bundesliga
15:30 Osnabrück - Hertha Berlin 2. Bundesliga
15:30 Fortuna Düsseldorf - Magdeburg 2. Bundesliga
16:00 IFK Kalmar - Eskilstuna United Elitettan
16:00 Onsala - Norrby Ettan södra
16:00 Ariana - Trollhättan Ettan södra
16:00 Lund - Tvååker Ettan södra
16:00 Ljungskile - Jönköping Ettan södra
16:30 Värnamo - Kalmar Allsvenskan
16:30 Gais - Elfsborg Allsvenskan
17:00 Chelsea - Bournemouth Premier League
17:00 Manchester C - West Ham Premier League
17:00 Brentford - Newcastle Premier League
17:00 Crystal Palace - Aston Villa Premier League
17:00 Liverpool - Wolverhampton Premier League
17:00 Assyriska FF - Nordic United Ettan norra
17:00 Burnley - Nottingham Premier League
17:00 Brighton - Manchester U Premier League
17:00 Sheffield U - Tottenham Premier League
17:00 Luton - Fulham Premier League
17:00 Arsenal - Everton Premier League
18:00 Inter - Lazio Serie A
19:00 Valencia - Girona La Liga
19:00 Atletico Madrid - Osasuna La Liga
19:00 Athletic Bilbao - Sevilla La Liga
19:00 Cadiz - Las Palmas La Liga
19:00 Mallorca - Almeria La Liga
19:00 Villarreal - Real Madrid La Liga
19:00 Granada - Celta Vigo La Liga
19:00 Barcelona - Rayo Vallecano La Liga
19:00 Real Betis - Real Sociedad La Liga
19:00 Alaves - Getafe La Liga
20:45 Roma - Genoa Serie A
måndag 20 maj
13:00 Naestved - Hilleröd Danmark Division 1
14:00 Vejle - Hvidovre Superligaen
14:00 Lyngby - Viborg Superligaen
15:00 Köge - Helsingör Danmark Division 1
15:30 Hoffenheim - Bayern München Bundesliga damer
15:30 Bayer Leverkusen - Werder Bremen Bundesliga damer
16:00 Silkeborg - Bröndby Superligaen
18:00 Nordsjälland - Midtjylland Superligaen
18:30 Salernitana - Verona Serie A
19:00 Hammarby - Rosengård Allsvenskan, damer
19:00 Sirius - Västerås SK Allsvenskan
19:00 Djurgården - Halmstad Allsvenskan
19:00 Växjö - Kristianstad Allsvenskan, damer
19:10 Häcken - Malmö Allsvenskan
20:45 Bologna - Juventus Serie A
tisdag 21 maj
19:00 IFK Göteborg - Mjällby Allsvenskan
19:00 Århus - Köpenhamn Superligaen
onsdag 22 maj
19:00 Öster - Landskrona Superettan
19:00 Örgryte - Trelleborg Superettan
19:00 Östersund - Gefle Superettan
19:00 Sundsvall - Sandvikens IF Superettan
19:00 Helsingborg - Skövde AIK Superettan
21:00 Atalanta - Bayer Leverkusen UEFA Europa League
torsdag 23 maj
19:00 Norrby - Trollhättan Ettan södra
19:00 Brage - Degerfors Superettan
19:00 Varbergs BoIS - Oddevold Superettan
19:00 Örebro - Utsikten Superettan
fredag 24 maj
17:00 Lidköping - Malmö FF Elitettan
19:00 Vendsyssel - Fredericia Danmark Division 1
19:00 Kolding - Ålborg Danmark Division 1
19:00 Hobro - SönderjyskE Danmark Division 1
19:00 Hilleröd - Horsens Danmark Division 1
19:00 Gamla Upsala - Uppsala Elitettan
19:00 Örebro Syrianska - Karlstad Ettan norra
19:00 Torn - Ariana Ettan södra
19:00 Tvååker - Ljungskile Ettan södra
19:00 Elfsborg - Halmstad Allsvenskan
19:00 Malmö - Kalmar Allsvenskan
lördag 25 maj
12:00 Sollentuna - Friska Viljor Ettan norra
13:00 Bollstanäs - Umeå Elitettan
13:00 Umeå - Vasalund Ettan norra
13:00 Brommapojkarna - Kristianstad Allsvenskan, damer
13:00 AIK - Örebro SK Allsvenskan, damer
13:00 Häcken - Hammarby Allsvenskan, damer
13:00 Sundsvall - Jitex Elitettan
13:00 Stockholm Internazionale - Täby Ettan norra
13:00 Eskilsminne - Rosengård Ettan södra
13:00 Onsala - Torslanda Ettan södra
15:00 Eskilstuna - Alingsås Elitettan
15:00 Hvidovre - Lyngby Superligaen
15:00 Viborg - Odense Superligaen
15:00 Randers - Vejle Superligaen
15:00 Norrköping - Linköping Allsvenskan, damer
16:00 Falkenberg - Oskarshamns AIK Ettan södra
16:00 Nordic United - Karlstad Ettan norra
16:00 Gais - Häcken Allsvenskan
16:00 Mallbacken - IFK Kalmar Elitettan
16:00 Manchester C - Manchester U FA-cupen
17:30 Mjällby - Djurgården Allsvenskan
21:00 Girona - Granada La Liga
21:00 Las Palmas - Alaves La Liga
21:00 Almeria - Cadiz La Liga
21:00 Osasuna - Villarreal La Liga
21:00 Getafe - Mallorca La Liga
21:00 Real Madrid - Real Betis La Liga
21:00 Rayo Vallecano - Athletic Bilbao La Liga
21:00 Sevilla - Barcelona La Liga
21:00 Celta Vigo - Valencia La Liga
21:00 Real Sociedad - Atletico Madrid La Liga
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 9 8 0 1 19 24
2 Djurgårdens IF 9 6 1 2 12 19
3 Mjällby AIF 9 5 2 2 8 17
4 BK Häcken 9 5 1 3 3 16
5 Gais 9 5 0 4 -1 15
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Halmstads BK 9 5 0 4 -2 15
7 AIK 9 4 2 3 -3 14
8 IF Elfsborg 9 4 1 4 2 13
9 Hammarby IF 9 4 0 5 -1 12
10 IK Sirius 9 3 2 4 -2 11
11 IFK Värnamo 9 3 2 4 -5 11
12 IFK Norrköping 9 3 2 4 -8 11
13 IF Brommapojkarna 9 2 4 3 -3 10
14 IFK Göteborg 9 2 2 5 -5 8
15 Kalmar FF 9 2 1 6 -4 7
16 Västerås SK FK 9 1 0 8 -10 3