Allsvenskt premiärmål som 30-åring - nu vill han mer

Erik Björndahl gjorde sitt första allsvenska mål förra veckan - nyss fyllda 30 år. Men debutsäsongen i allsvenskan såg först ut att vara i fara, efter två hjärnskakningar under våren. Örebro SK:s "late bloomer"-anfallare känner ingen oro - snarare njuter han över att till sist vara i högsta serien:  
– Jag är extremt glad och tacksam. Men samtidigt är jag inte här bara för att vara här heller. Jag är här för att bidra och hjälpa laget, jag ska visa vem jag är i allsvenskan, säger Björndahl. 

Örebro SK tog en skön hemmaseger mot Mjällby senast, 3-1. Viktigt för att det var blott tredje trepoängaren i år, och för att man gjorde tre mål i matchen - målproduktionen har annars varit ett bekymmer under upptakten, fem mål gjorda på de åtta första matcherna.

Erik Björndahl är en av de som ska sörja för mål framåt i år för ÖSK. Efter 54 mål på fyra säsonger i division 1 och division 2 (BK Forward) så värvades han till Degerfors 2018. 14 mål första säsongen och i fjol dammade han till med 20 - och vann hela superettans skytteliga. ÖSK skrev ett kontrakt till och med 2022. 

Och mot Mjällby senast kom första kassen i allsvenskan för Björndahl, som nyligen fyllde 30 år.
– Det är klart att det var väldigt skönt, dels att man fick det avklarat men framför allt att vi vann matchen och som vi gjorde, säger Björndahl.

Även om det är hela laget som ska funka, så antar jag att man känner ett visst ansvar som anfallare när målen inte rullar in för laget? 
– Ja men så är det absolut. Vi som spelar där framme ska ju leverera, så visst känner man det ansvaret. Så det var skönt att man kunde få bidra på det sättet mot Mjällby. 

Det var Björndahls åttonde allsvenska match, tredje från start. Men det fanns en oro inför säsongen hur det skulle bli med hans första år i allsvenskan. Han åkte på två hjärnskakningar inom loppet av två veckor i maj, alltså bara månaden innan den framskjutna allsvenska premiären. 

Björndahl kunde trots allt vara med direkt från start, men ny oro för tre omgångar sedan, 12 juli mot Varberg. Efter att ha hoppat in i andra halvlek så åkte han på en ny smäll mot huvudtrakten, men snabbt kunde man konstatera att det handlade om en bruten näsa och ingen hjärnskakning. Han missade påföljande match men var tillbaka senast mot Mjällby. Och gjorde sitt livs första allsvenska mål.
– Den smällen i sig... det är klart man var orolig, men jag kände väl snabbt att det inte var något med huvudet. Så det var extremt skönt. Man har nog sett mer mörbultad ut än vad man varit egentligen. Jag mår bra, det är inget som stoppar mig från spel.

Däremot får han spela med ett huvudskydd den närmaste tiden.
– Jag vet inte hur länge jag ska ha kvar den, vi får se. Den skyddar dels huvudet, sedan har den väl en stabiliserande effekt. 

– Jag har haft några hjärnskakningar tidigare i karriären också. Men man har en sån typ av uppoffrande spelstil. Ibland ger man smällar och ibland får man smällar. Den senaste var lite oroande eftersom man haft en såpass kort tid innan det, men nu känns det bra.  

När man ser dig på planen ser det inte ut som att du springer runt och oroar dig för att få nya smällar mot huvudet?
– Nej men jag funkar så. Jag är snarare åt andra hållet, man går in för mycket nästan. Det går inte att gå runt och tänka på det där heller. Det är en del av mitt spel. Jag är en klassisk boxspelare. Det gäller att ta sig in före sin motståndare. Och även vara en uppspelspunkt för mina medspelare. 

– Och då blir det ju att man hamnar i situationer med motståndarförsvarare. Men hade jag tagit bort den delen ur mitt spel vet jag inte vem jag varit, det hade inte gått.

Du har gjort många mål i lägre divisioner och nu de senaste åren i superettan. Varför har det tagit så lång tid att nå högsta serien?
– Det är självklart många faktorer. Det har dröjt länge, men nu är jag här så nu får man njuta . Jag är extremt glad och tacksam. Men samtidigt är jag inte här bara för att vara här heller. Jag är här för att bidra och hjälpa laget, jag ska visa vem jag är i allsvenskan. De personliga målen måste man ha. Bara för att jag är här nu så kan jag inte sitta ner och vara nöjd. 

– Man har alltid haft en dröm om att bli fotbollsproffs, det har man drömt om sedan man var liten. Att komma långt, att få spela utomlands. Sedan har väl de målen sänkts efterhand, till lite mer realistiska mål kanske. Jag har väl haft olika förutsättningar på de ställena jag har varit. Men man har alltid strävat efter att bli så bra som möjligt. Sedan har alltid jobbat vid sidan av, jag mår bra av ha något annat också. Jag driver en reklambyrå och har även en padelanläggning. Nu är jag här till sist, det tog tid men nu vill jag göra det mesta av det.

Helsingborg-Örebro spelas klockan 19 i kväll på Olympia.

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
söndag 03 juli
13:00 Västerås SK - Brage Superettan
15:00 Djurgården - Hammarby Allsvenskan
15:00 AFC Eskilstuna - Brommapojkarna Superettan
15:00 Varberg - Värnamo Allsvenskan
17:30 Häcken - Elfsborg Allsvenskan
17:30 Norrköping - Sirius Allsvenskan
23:00 New York City FC - Atlanta United MLS
01:30 Columbus Crew - Philadelphia Union MLS
01:30 New England Revolution - FC Cincinnati MLS
måndag 04 juli
02:00 Sporting Kansas City - New York Red Bulls MLS
02:00 Minnesota United FC - Real Salt Lake MLS
02:30 Houston Dynamo - Charlotte MLS
02:30 Nashville SC - Portland Timbers MLS
03:00 San Jose Earthquakes - Chicago Fire MLS
19:00 Göteborg - Degerfors Allsvenskan
19:00 Trelleborg - Norrby Superettan
01:00 Orlando City SC - DC United MLS
tisdag 05 juli
03:00 FC Dallas - Inter Miami CF MLS
04:30 LA Galaxy - Montreal MLS
19:00 Örgryte - Örebro Superettan
19:00 Halmstad - Jönköping Superettan
onsdag 06 juli
19:00 Zambia - Tunisia Women African Championship Women
21:00 England - Österrike Dam EM damer
22:00 Togo Women - Kamerun Damer African Championship Women
torsdag 07 juli
21:00 Norge - Nordirland EM damer
fredag 08 juli
18:00 Spanien Damer - Finland EM damer
21:00 Tyskland Damer - Danmark Damer EM damer
lördag 09 juli
13:00 Brommapojkarna - Dalkurd Superettan
15:00 Malmö - Varberg Allsvenskan
15:00 Norrby - Västerås SK Superettan
17:30 Degerfors - Norrköping Allsvenskan
18:00 Portugal - Schweiz EM damer
21:00 Nederländerna - Sverige EM damer
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 BK Häcken 12 7 4 1 8 25
2 Djurgårdens IF 13 7 3 3 16 24
3 AIK 13 7 3 3 3 24
4 Hammarby IF 12 6 3 3 10 21
5 Malmö FF 13 6 3 4 2 21
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Kalmar FF 12 6 2 4 5 20
7 IFK Göteborg 12 6 2 4 4 20
8 IF Elfsborg 12 5 4 3 11 19
9 Mjällby AIF 12 5 4 3 2 19
10 IK Sirius 12 5 2 5 -5 17
11 IFK Norrköping 12 4 3 5 1 15
12 Varbergs BoIS 12 4 2 6 -8 14
13 IFK Värnamo 12 3 3 6 -5 12
14 GIF Sundsvall 12 3 0 9 -17 9
15 Degerfors IF 12 2 1 9 -17 7
16 Helsingborgs IF 13 1 3 9 -10 6

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på FotbollDirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från FotbollDirekt, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten