Tabellen 2013, i text och tankar

Det är över nu, förutom för de lag som har kvalspel att ta tag i, men det är läge att summera serietabellen ändå. En kortare genomgång av hela tabellen kommer under den närmaste tiden att följas upp med lite Årets lag, listor och så vidare. Idag kikar vi från toppen till botten på den serie som präglat, i alla fall mitt liv, väldigt mycket från den 6:e april till igår, lördagen den 2 november.

 

1. Falkenbergs FF 62 p och seriesegrare 2013. Jag har inget problem att erkänna hur fel jag värderade denna trupp inför säsongen, men jag är i gott sällskap då de allra flesta placerade laget bra mycket längre ned i tabellen. En ny målvakt som gjort stor succè i Olle Martler. En jättetalang i Niclas Eliasson (född 1995) som vinner assistligan och självklart skyttekungen, Victor Sköld, som med tjugo (20) mål givetvis bidragit enormt mycket till framgången. Jag missar inte heller att ge tränare Hasse Eklund rejält med credit då det är han som har styrt skutan på ett föredomligt sätt.

 

2. Örebro SK 61p och tvåa spelar nog ÖSK mindre roll även om dom efter halva serien såg ut att “jogga hem det”. En aningen svagare höst, utan att på något sätt ha varit dåliga gjorde att det dröjde till den sista omgången innan den allsvenska återkomsten blev ett faktum. Laget har motsvarat förväntningar och bara det är bra gjort. Att studsa tillbaka direkt är lättare sagt än gjort, det är bara att gratulera.

 

3. GIF Sundsvall 58p räckte inte till mer än kvalspel för att ta sig upp i Allsvenskan och att motståndet blir Halmstad BK står nu klart. Innan året så kändes det absolut som att laget skulle finnas med i toppen något som man ju också gjort stora delar av året. Oavsett om man gillar det eller ej så har uppmärksamheten kring Kevin Walker satt ljuset på laget vid flera tillfällen, frågan är om det gjort någon skillnad åt något håll? Klart är att de två matcher som nu väntar betyder väldigt, väldigt mycket.

 

4. Degerfors IF 52p och en fjärde plats. Värmlänningarna har vida överträffat vad jag trodde de var kapabla till denna säsong. En stekhet, effektiv och skicklig Johan Bertilsson har tillsammans med övrig trupp gjort det grymt bra sett till förutsättningarna. Man måste ge tränare Werner en rejäl dos med uppmuntrande ord för det han gjort!

 

5. Hammarby IF 47p och en placering sämre än förra året, bara av akademisk betydelse men ändå. Ett rörigt år utanför planen har följts upp med en trubbig offensiv där man inte fått det att flyta som det ska eller målen att trilla in för den delen. Ny organisation ska på plats och det lär ske en hel del i truppen inför nästa års säsong.

 

6. Ängelholms FF 43p blev facit efter en rejäl uppryckning. Vintern/våren var hemsk med skador och sjukdomar men man klarade sig skapligt poängmässigt för att sedan i slutändan hamna på en klart godkänd placering långt ifrån obehagliga streck nedåt. Beundransvärt gjort och även här en stor eloge till tränaren, Jocke Persson, som fick ihop truppen på ett bra sätt och man måste i slutändan vara ganska nöjda med säsongen.

 

7. GAIS 43p och ett välkomnande i Superettan likt många andra får, inte så vänligt. Det har varit trassel med ekonomin och spelet har hackat en del  det också. Nu vet klubben och laget vad som väntar 2014, jag utgår ifrån att man gör ett bättre 2014.

 

8. Assyriska FF 42p och en mittplacering var kanske ungefär vad som förväntades. Ett ganska ojämnt uppträdande men i sina bästa stunder väldigt, väldigt bra. Ska Assyriska bli ett topplag bör det ske nästa år, annars riskerar man att bli av med viktiga kuggar. Tränare Valentic vet vad han vill.

 

9. Ljungskile SK 39p och alla är nöjda och glada. Jag trodde LSK skulle få det svårt men man har, på planen, gjort det väldigt bra. Ekonomin i fokus även för den här klubben men nu verkar det värsta hotet vara avblåst. Har förlängt avtalet med tränare Fredheim och försöker bygga vidare på en klart godkänd säsong.

 

10. Östersunds FK 39p blev det för nykomlingarna med så många exotiska inslag. Har stått för en dynamisk och bra fotboll även om det avtog ganska markant under hösten. Har många individuellt skickliga spelare som lär vara intressanta för både större klubbar i Superettan men även i Allsvenskan. Lär bli bättre till nästa år även om alla nu är förvarnade om att det inte är “tre enkla poäng” när man möter ÖFK.

 

11. Jönköping Södra 38p skrapade Mats Grens gäng ihop och det blev lite nerv mot slutet innan man hittade ett vinnande spår igen. Nytt kontrakt men egentligen ingenting som tyder på att man är på väg uppåt inför nästa år. Behöver förbättra mycket men det borde finnas potential i staden. Konkurrensen hårdnar gentemot Husqvarna FF hur klarar man det?

 

12. Landskrona BoIS 32p och en rejäl felbedömning av mig igen. Jag trodde absolut att skåningarna ledda av nye Jörgen Pettersson skulle vara med och hota mycket högre upp i tabellen. Så blev inte fallet och en misstänkt spelskandal blev på något sätt nästan droppen som fick bägaren att rinna över. Klarade sig precis från kval och det var nog en väldig tur. Har massor att ta tag i över vintern för att kunna starta med blankt blad 2014. Kompetens finns i truppen.

 

13. Varbergs BoIS 32p och tvingas till kval för att behålla sin superetta-status. Har inte riktigt fått till det och hamnade ganska tidigt i en negativ trend.Skyttekung Altemark-Vanneryr bär ett tungt lass, kanske är hans två mål i sista omgången ett gott tecken inför kvalet?

 

14. IFK Värnamo 31p och kval, igen. IFK har gjort det förut och måste göra det igen, kvala sig kvar i Superettan. Hade från start en ganska tunn trupp men gjorde en del fina transfers under sommaren. Hade en väldigt fin period tidigt på hösten men föll sen tillbaka lite för mycket och tog för lite poäng. Hade chansen i sista omgången hemma mot ÖIS med fick endast med sig en poäng. Har gjort det förr och ska göra det igen, men Dalkurd som väntar är inte en enkel motståndare.

 

15. Örgryte IS 28p blev facit för Örgrytes ett-åriga sejour i serien denna säsong, våren lovade så mycket mer med stora framgångar i Svenska cupen där man imponerade flera gånger om, bland annat mot allsvenskt motstånd. Sedan började serien och något gick snett. Tränarbytet till Marcus Lantz under sommaren genererade lite kraft, förstärkning av spelartruppen med bland annat George Mourad gav även det hopp. Men det räckte inte. Har en kamp att utkämpa för att inte tappa sina guldkorn (Abrahamsson i målet, unge kaptenen Lindström och ytterligare några spelare.) Jag hoppas vi snart har Örgryte IS tillbaka i Superettan.

 

16. IK Brage 12p och enbart två segrar på en hel säsong är givetvis alldeles åt skogen för dåligt. En satsning som slog helt fel, tränarbyte, sparkad sportchef och spelare som lämnade redan under sommaren. Det blev inget vidare för dalmasarna som nu löper en risk att serie-mässigt hamna som nummer två på Domnarsvallen, Dalkurd kvalar ju vidare mot Superettan…Lär göra en omstart baserad på eget – och närproducerat, något som man har stor möjlighet att bli framgångsrika med.

 

@MagnusOsterberg

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
fredag 02 december
16:00 Sydkorea - Portugal VM
16:00 Ghana - Uruguay VM
19:15 Hoffenheim - Bayern München Bundesliga, damer
20:00 Serbien - Schweiz VM
20:00 Kamerun - Brasilien VM
21:30 Granada - Alaves LaLiga2
lördag 03 december
10:00 Freiburg - Duisburg Bundesliga, damer
13:00 Wolfsburg - Eintracht Frankfurt Bundesliga, damer
13:30 Sunderland - Millwall Championship
13:30 Manchester Utd - Aston Villa Women’s Super League
13:30 Thisted - Bröndby Danska ligan, damer
13:30 Kolding - Köge Danska ligan, damer
13:30 Århus - Nordsjælland Danska ligan, damer
13:30 Fortuna Hjörring - Sundby Danska ligan, damer
14:30 Inter - Juventus Serie A, damer
16:00 Nederländerna - USA VM
18:30 Gijon - Las Palmas LaLiga2
20:00 Argentina - Australien VM
söndag 04 december
13:30 Wycombe - Portsmouth League One
13:30 Reading - Tottenham Women’s Super League
14:30 Milan - Roma Serie A, damer
16:00 Frankrike - Polen VM
20:00 England - Senegal VM
21:00 Levante - Malaga LaLiga2
måndag 05 december
16:00 Japan - Kroatien VM
20:00 Brasilien - Sydkorea VM
tisdag 06 december
16:00 Marocko - Spanien VM
19:00 Real Oviedo - Las Palmas LaLiga2
20:00 Portugal - Schweiz VM
onsdag 07 december
19:00 Huesca - Andorra CF LaLiga2
21:00 Tenerife - Alaves LaLiga2
torsdag 08 december
18:45 KS Vllaznia - PSG UEFA Champions League, damer
18:45 Wolfsburg - Roma UEFA Champions League, damer
20:15 Gillingham - Dag & Red FA-cupen
21:00 Malaga - Granada LaLiga2
21:00 Real Madrid - Chelsea UEFA Champions League, damer
21:00 St Polten - Slavia Prag UEFA Champions League, damer
fredag 09 december
19:15 Eintracht Frankfurt - Potsdam Bundesliga, damer
20:00 Nederländerna - Argentina VM
lördag 10 december
13:00 Blackburn - Preston Championship
14:00 Bayern München - Bayer Leverkusen Bundesliga, damer
14:30 Sassuolo - Milan Serie A, damer
16:00 Swansea - Norwich Championship
21:00 Real Zaragoza - Huesca LaLiga2
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 BK Häcken 30 18 10 2 32 64
2 Djurgårdens IF 30 17 6 7 30 57
3 Hammarby IF 30 16 8 6 33 56
4 Kalmar FF 30 15 6 9 14 51
5 AIK 30 14 8 8 9 50
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 IF Elfsborg 30 13 10 7 20 49
7 Malmö FF 30 13 7 10 10 46
8 IFK Göteborg 30 14 3 13 3 45
9 Mjällby AIF 30 11 10 9 0 43
10 IFK Värnamo 30 9 10 11 -13 37
11 IK Sirius 30 9 8 13 -11 35
12 IFK Norrköping 30 8 10 12 -2 34
13 Degerfors IF 30 7 10 13 -17 31
14 Varbergs BoIS 30 8 7 15 -26 31
15 Helsingborgs IF 30 4 5 21 -30 17
16 GIF Sundsvall 30 4 2 24 -52 14

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på FotbollDirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från FotbollDirekt, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten