Bajens futsal-fynd – nyförvärvet hyllas: “Han har en stor framtid”

Det har skrikits efter en målgörare länge i Hammarbyleden – nu kanske han är här. Brasilianska Alexssander Medeiros de Azeredo, med artistnamnet “Alex”, låg bakom vändningen i cupmatchen mot Ljungskile i måndags. Det är en spelare med annorlunda bakgrund som Hammarby har värvat – landsmannen och journalisten Wellington Calasans har följt Alex karriär och berättar här om hans bakgrund.
– Alex spelade bara futsal fram till 16 års ålder. Han hade varit futsalstjärna i Brasilien om han hade fortsatt, säger han till FotbollDirekt.se.

Många hammarbyare har skrikit efter ett nyförvärv, mer specifikt ett etablerat anfallsnamn. När brasilianske anfallaren Alexssander Medeiros de Azeredo – Alex – blev klar strax efter nyår så tystnade inte de ropen. En tidigare helt okänd anfallare, 25 år gammal och med en karriär som ännu inte tagit fart

Men Alex har sett lovande ut under de spelminuter han fått under försäsongen, och inhoppet i måndags mot Ljungskile gör att förhoppningarna stiger. En fixad straff för 2-2 och sedan satte han själv 3-2-målet. Kan han bli anfallsnamnet Bajen behöver? Alex är på lån säsongen ut från Resende Futebol Clube, med en köpoption för Bajen i höst när låneavtalet går ut.

Brasilianska journalisten Wellington Calasans har följt Alex karriär sedan lång tid tillbaka. Calasans bor numera i Sverige och jobbar som frilanskorrespondent för brasilianska medier. Han bevakar nu Alex framfart i Hammarby för brasilianska radiokanalen Tupi:s räkning.

– Han har en stor framtid, Alex är fortfarande bara 25 år och nu kan han få chansen på riktigt i en bra klubb, säger han till FotbollDirekt.se.

– Det har varit tydligt tidigare att han har talang, men av olika orsaker har han inte fått chansen där han varit.

Alex växte upp i São Gonçalo i Rio de Janeiro, en favela som Wellington Calasans beskriver som “en mindre bra plats”. Alex började spela fotboll tidigt, men då i fem mot fem-varianten futsal.

– Han spelade bara futsal inledningsvis, från åtta års ålder fram till 16 års ålder. Han hade varit futsalstjärna i Brasilien om han hade fortsatt.

– Det är ganska vanligt i Brasilien att man börjar med det, många stora spelare genom åren har en bakgrund i futsal: Romario, Ronaldo, Ronaldinho… främst offensiva spelare och anfallare, man anser att det gynnar dem. Alex dribblar väldigt bra och skjuter bra med bägge fötterna, det har han tränat upp där.

Legendaren Zicos egen akademi, Club Fútbol Zico, blev startskottet för karriären som “utomhus-spelare”. Då var Alex 16 år.

– Han upptäcktes när han spelade futsal och fick ett provspel hos Club Fútbol Zico. De gillade vad de såg och han fick kontrakt där. Det var första gången han spelade på fullstor plan.

Alex imponerade I Zicos akademi, och upptäcktes av storklubben Botafogo. Han inledde i klubbens U21-lag men knackade snart på dörren till a-laget. Efter debut i högstaligan Serie A 2010 så fick han mer speltid säsongen efter och det blev då fem mål på 13 ligamatcher.

– Han gjorde det bra när han kom upp i Botafogo, men han hade också lite otur med konkurrenssituationen där. När han slog igenom i Botafogo så fanns flera äldre och väldigt etablerade anfallsspelare i konkurrensen. Bland andra Sebastián Abreu (med bland annat 70 a-landskamper för Uruguay) fanns där då. De bytte sedan tränare och han kom lite i kläm och lånades ut till Joinville i Serie B.

Det har sedan blivit spel i både Förenade Arabemiraten och Thailand, och Wellington Calasans övertygelse till trots: målmässigt är det ännu inget jätteimponerande CV som Alex har att visa upp.
Många reagerade när Hammarby tog in honom, och det blev inte minst reaktioner på det faktum att han senast spelat i thailändska ligan. Och att det där bara blev tre mål på tio matcher i Army United i Thailands Premier League – ett namn som ligan förvisso delar med Englands högstaliga, men som kvalitetsmässigt är ljusår i från.

– Att han spelade i Thailand, det var okej men inte mer. Han behövde speltid, han fick spela och göra lite mål. Men nivån var inte så hög, att spela där är inget som förändrar ditt liv direkt. Så när det här med Hammarby kom upp så var det givet att han skulle ta chansen.

– Han ser Hammarby och Sverige som en öppen dörr till Europa. Det är inte en så högt rankad liga på Uefa-rankingen, men alla klubbar tittar på svensk fotboll, det är en språngbräda. Sedan sade han att han är glad att vara här för det är inte lika intensivt med träningar och matcher som i Brasilien, han blev nedtränad där.

Då har han inte fått känna på Hammarbys fysträning än, den är omtalad? 

– (Skratt) Nej, kanske inte. Det var vad han sa i alla fall.

Alex fick efter matchen mot Ljungskile gå ner till hemmasupportrarna vid kortsidan och leda allsången. Han var tagen av stödet efteråt.

– Han berättade för mig efter matchen att han var överraskad över att alla i publiken skrek hans namn. Han blev tagen och började gråta lite. Men å andra sidan; alla brassar gråter, vi är känslosamma. Själv lyssnar jag bara på “Lugna Favoriter” (skratt).

– Nej men han blev rörd av fansens stöd, han sade att det var en tolfte spelare och att det aldrig kändes som att Hammarby var en man kort (Bajen fick Melker Hallberg utvisad i andra halvlek) med det stödet man hade. Han känner stöd också från klubbledningen och lagkamraterna, han är mycket lycklig här.

MISSA INTE! 

Allt om Hammarby – Gå till FotbollDirekts Hammarby-sida
Stora hyllningen till Bajens Alex: “Herregud”
Kennedy om Alex: “Precis en sådan spelare som vi har behövt” 

FÖLJ FOTBOLLDIREKT FÖR DE SENASTE NYHETERNA OM SVENSK FOTBOLL!
– TWITTER
– FACEBOOK
– INSTAGRAM

ELITEFOOTBALL – Sveriges bästa statistik-databas för svensk fotboll

 

 

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
tisdag 24 januari
18:30 Schalke - Leipzig Bundesliga
20:30 Hertha Berlin - Wolfsburg Bundesliga
20:30 Hoffenheim - Stuttgart Bundesliga
20:30 Bayern München - Köln Bundesliga
20:45 Accrington - Boreham FA-cupen
20:45 Lazio - Milan Serie A
21:00 Southampton - Newcastle EFL-cupen
onsdag 25 januari
18:30 Mainz - Borussia Dortmund Bundesliga
20:30 Bayer Leverkusen - Bochum Bundesliga
20:30 Werder Bremen - Union Berlin Bundesliga
20:30 Augsburg - Borussia M'gladbach Bundesliga
20:30 Freiburg - Eintracht Frankfurt Bundesliga
21:00 Nottingham Forest - Manchester U EFL-cupen
torsdag 26 januari
13:30 AIK - Täby Träningsmatch
18:00 Häcken - Fredrikstad Träningsmatch
21:00 Ajax - Volendam Eredivisie
fredag 27 januari
18:30 Bologna - Spezia Serie A
18:30 Karlsruhe - Paderborn 2. Bundesliga
18:30 Fortuna Düsseldorf - Magdeburg 2. Bundesliga
20:30 Leipzig - Stuttgart Bundesliga
20:45 Cove Rangers - Ayr Skottland Championship
20:45 Lecce - Salernitana Serie A
21:00 Manchester C - Arsenal FA-cupen
21:00 Almeria - Espanyol La Liga
21:00 Lorient - Rennes Ligue 1
lördag 28 januari
12:00 Göteborg - Halmstad Träningsmatch
13:00 Darmstadt - Regensburg 2. Bundesliga
13:00 Holstein Kiel - Greuther Furth 2. Bundesliga
13:00 Heidenheim - Hansa Rostock 2. Bundesliga
13:30 Walsall - Leicester FA-cupen
14:00 AFC Eskilstuna - Djurgården Träningsmatch
14:00 Cadiz - Mallorca La Liga
15:00 Empoli - Torino Serie A
15:30 Werder Bremen - Wolfsburg Bundesliga
15:30 Hertha Berlin - Union Berlin Bundesliga
15:30 Hoffenheim - Borussia M'gladbach Bundesliga
15:30 Mainz - Bochum Bundesliga
15:30 Freiburg - Augsburg Bundesliga
16:00 Southampton - Blackpool FA-cupen
16:00 Blackburn - Birmingham FA-cupen
16:00 Luton - Grimsby FA-cupen
16:00 Ipswich - Burnley FA-cupen
16:00 Bristol C - West Bromwich FA-cupen
16:00 Fulham - Sunderland FA-cupen
16:00 Sheffield Wednesday - Fleetwood Town FA-cupen
16:15 Girona - Barcelona La Liga
17:00 Troyes - Lens Ligue 1
18:00 Cremonese - Inter Serie A
18:30 Sevilla - Elche La Liga
18:30 Bayern München - Eintracht Frankfurt Bundesliga
19:00 Preston - Tottenham FA-cupen
20:30 Hannover - Kaiserslautern 2. Bundesliga
20:45 Atalanta - Sampdoria Serie A
21:00 Manchester U - Reading FA-cupen
21:00 Getafe - Real Betis La Liga
21:00 Marseille - Monaco Ligue 1
söndag 29 januari
12:30 Milan - Sassuolo Serie A
13:00 Nice - Lille Ligue 1
13:00 Degerfors - Skövde AIK Träningsmatch
13:30 Hamburg - Eintracht Braunschweig 2. Bundesliga
13:30 Arminia Bielefeld - Sandhausen 2. Bundesliga
13:30 Nürnberg - St Pauli 2. Bundesliga
14:00 Valladolid - Valencia La Liga
14:30 Brighton - Liverpool FA-cupen
15:00 Brest - Angers Ligue 1
15:00 Stoke - Stevenage FA-cupen
15:00 Clermont - Nantes Ligue 1
15:00 Juventus - Monza Serie A
15:00 Strasbourg - Toulouse Ligue 1
15:00 Auxerre - Montpellier Ligue 1
15:30 Schalke - Köln Bundesliga
16:15 Osasuna - Atletico Madrid La Liga
17:00 Dundee Utd - Celtic Skottland Premiership
17:05 AC Ajaccio - Lyon Ligue 1
17:30 Wrexham - Sheffield U FA-cupen
17:30 Bayer Leverkusen - Borussia Dortmund Bundesliga
18:00 Lazio - Fiorentina Serie A
18:30 Celta Vigo - Athletic Bilbao La Liga
20:45 Paris SG - Reims Ligue 1
20:45 Napoli - Roma Serie A
21:00 Real Madrid - Real Sociedad La Liga
måndag 30 januari
20:45 Udinese - Verona Serie A
20:45 Derby - West Ham FA-cupen
21:00 Villarreal - Rayo Vallecano La Liga
tisdag 31 januari
21:00 Newcastle - Southampton EFL-cupen
onsdag 01 februari
19:00 Nantes - Marseille Ligue 1
19:00 Lille - Clermont Ligue 1
19:00 Angers - AC Ajaccio Ligue 1
19:00 Reims - Lorient Ligue 1
19:00 Toulouse - Troyes Ligue 1
21:00 Real Betis - Barcelona La Liga
21:00 Manchester U - Nottingham Forest EFL-cupen
21:00 Lyon - Brest Ligue 1
21:00 Rennes - Strasbourg Ligue 1
21:00 Lens - Nice Ligue 1
21:00 Montpellier - Paris SG Ligue 1
21:00 Monaco - Auxerre Ligue 1
22:15 Arouca - Benfica Portugisiska ligan
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 BK Häcken 30 18 10 2 32 64
2 Djurgårdens IF 30 17 6 7 30 57
3 Hammarby IF 30 16 8 6 33 56
4 Kalmar FF 30 15 6 9 14 51
5 AIK 30 14 8 8 9 50
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 IF Elfsborg 30 13 10 7 20 49
7 Malmö FF 30 13 7 10 10 46
8 IFK Göteborg 30 14 3 13 3 45
9 Mjällby AIF 30 11 10 9 0 43
10 IFK Värnamo 30 9 10 11 -13 37
11 IK Sirius 30 9 8 13 -11 35
12 IFK Norrköping 30 8 10 12 -2 34
13 Degerfors IF 30 7 10 13 -17 31
14 Varbergs BoIS 30 8 7 15 -26 31
15 Helsingborgs IF 30 4 5 21 -30 17
16 GIF Sundsvall 30 4 2 24 -52 14

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på FotbollDirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från FotbollDirekt, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten