Herrlandslaget

LÅNGLÄSNING – Kapten ”RÅP”: ”Tillslut undrar man vad fan vi höll på med”

ANNONS

Katastrofal vår, sprakande höst. Något som beskriver Örebros säsong 2014. Och 2015. I år har jag tippat dem på fjärdeplats och ringde upp kaptenen Robert Åhman Persson för att prata Brobergs självförtroende, Azerbajdzjan, att ha en kamera med sig in i duschen och om mitt tips är helt ute och cyklar.
– Fyra? Oj, det blir jäkligt tufft, säger ”RÅP” i en lång intervju med FotbollDirekt.se.

När ”RÅP” ringer upp sitter han i bilen upp till Stockholm för en ledig helg. En direkt konsekvens av att ÖSK inte lyckades ta sig vidare från Svenska cupens gruppspel.
– Ja, det här var väl det enda positiva med det. Det var skittrist att vi inte lyckades med det, säger han.

Förra året gick ni till final mot Malmö. Hur påverkar det att åka ut tidigt i år?
– Om du har någon match att se fram mot på helgerna så gör det att träningarna blir lite mer påkopplad, risken är när du inte har det att du går ner dig lite, men det är svårt att säga hur mycket det påverkar. Men risken finns.

Förra året gick det svinbra i cupen och inledningen på säsongen not so much. Kanske blir tvärtom i år?
– Kanske, kanske inte. Du gör det riktigt bra om du hittar en logisk förklaring mellan försäsong kontra till hur lagen sen presterat i allsvenskan.

Jag vet att du fått den här frågan en och annan gång förut, men fjolårssäsongen, vad hände egentligen?
– Ja du… Man har ju varit med om att att det gått tungt någon säsong och sen att det har vänt. Men att det har gått så jävla dåligt som det gjorde i början förra året, för att sedan vända och gå riktigt, riktigt bra, det har jag aldrig varit med om förut. Det var lite liknande 2014 men då var jag ju skadad under den tunga perioden så det kändes inte på samma sätt. Men 2015 var det totalt mörker på våren och sen gick det som tåget efter sommaren.
– Samtidigt så hade vi dansat igenom försäsongen och i Svenska cupen spöade vi både Elfsborg och Malmö. Sen de första åtta matcherna i allsvenska blev det bara helt upp och ner.

Psykologin i det där, beskriv den gärna.
– Vi hade väl egentligen inga jätteförväntningar på oss inför säsongen. Vi var underdogs mot Elfsborg och Malmö och gjorde två bra matcher försvarsmässigt samt var effektiva framåt. Och med de segrarna så smög det sig nog omedvetet in att vi tyckte att vi var lite bättre än vi kanske var.
– Snacket gick och folk började surra om att vi skulle komma topp tre och det visade sig när allsvenskan började och vi skulle möta så kallade “lite mindre lag” att vi verkligen trodde att vi var bättre än vi var. Vi gjorde inte jobbet som hade tagit oss vidare i cupen. Efter många förluster så sätter det sig i skallen och självförtroendet på många spelare, inklusive mig själv, var inte direkt skyhögt. Torskar du flera matcher i lag och provar lite små justeringar men ingenting sker så börjar du tillslut undra vad fan vi håller på med. Så blev det och då är det otroligt viktigt att få ett par segrar på rad.

Under sommaren anslöt Astrid Ajdarevic, Martin Broberg och Pär Ericsson. Och det sjunkna skeppet började flyga.
– Dels var det deras kvalitéer som spelare. Astrit är för mig en av allsvenskans bästa och när Broberg är i den formen är han väldigt, väldigt bra. De gjorde poäng och skillnad i matcherna. De var spelare som kunde avgöra matcher på egen hand. Vi andra kände att ”fan här kommer två spelare in och höjer kvalitén” så då blev alla andra tvungna steppa upp.

Astrit och Broberg öste in poäng för er. Två spelare som inte direkt kom från några glimrande prestationer i Helsingborg och Djurgården. Hårdraget värvade ni in två spelare som underpresterat/varit bänkade, och sen går de in och ger ert lag en självförtroende-boost. Det låter knasigt.
– Den är solklar ju? Nämen, det är det som är så jävla intressant, enligt sättet du lägger upp det så borde det bara gått ännu mer åt helvete men det blev en ny miljö för dem och de kunde släppa det som varit, komma till en ny trupp och få en annan roll än i tidigare klubbar. Sen har vi en tränare som gjort underverk med spelar förr och har du en bra tränare som tror på dig och ger dig de rätta verktygen så… alla de här faktorerna hänger ihop och sen fick de ju bra starter också och kom ganska snabbt in i det och gjorde poäng. De gjorde poäng, vi började vinna och tåget var igång.

Har du varit med om något liknande?
– I AIK 2010 kom Bangura in och gjorde enorm skillnad. Det var inte så att det var någon samba-höst men vi klarades oss kvar med marginal och Bangura bar oss och stack ut otroligt mycket. Men det där är så sjukt svårt att säga på förhand. Se på Torres till exempel, han öste in mål i Liverpool och sen gick han till Chelsea och var iskall i fyra månader… bara för att man är bra på ett ställe behöver det inte betyda att det funkar i någon annan miljö.

Viktigt med Broberg och Astrit kvar?
– Otroligt viktigt. Men som sagt, bara för att det gick bra förra året är det ingen garanti för att det ska göra det i år. Men som jag sa om Astrit, är han hel och frisk så är han en av de absolut bästa i serien och gör skillnad i alla lag.

Och Brobergs självförtroende verkar intakt?
– Precis. Det är lätt att man tar saker för givet och blir nöjd, men nu är det dags att nollställa och det låter som en klyscha men det gäller att jobba sig till marginalerna och inte bara tro att det kommer gå bra. Han måste fortsätta att ha hungern han hade när han kom hit. Det kändes som att han ville bevisa för Djurgården, som satte honom i frysen, alla runtomkring och inte minst sig själv hur bra han är.

Det har ju varit en del rykten kring honom och han har varit tydlig med att han vill ut i Europa. Det känns som att den drivkraften och motivationen kan gynna Örebro ganska mycket i år?
– Absolut, den drivkraften har väl alla mer eller mindre även om den kanske är mer realistiskt för vissa och mindre realistisk för andra… eller åtminstone för en själv, hehe.
– Det är nog en stark drivkraft för Martin, absolut, men samtidigt vet jag att han vill nå framgångar med Örebro.

Jag har tippat lite och satte er som fyra.
– Oj.

Är den galen eller?
– Rent spontant så är det en jäkligt tuff målsättning, men absolut inte omöjlig. Får vi vara skadefria och verkligen presterar över tid så är den nåbar, men hög.

Vad skulle du säga att en varken hög eller låg målsättning är för ÖSK i år?
– Om man tittar på det ekonomiska omsätter vi väl typ tionde mest eller nåt sånt. Med den trupp vi har tycker jag ändå vi ligger bra till, det är väl Malmö och någon trupp till som har lite fler spelare och större bredd. Men gör vi det bra kan vi absolut hamna sexa och uppåt. Får vi nyckelspelare skadade kan det däremot vara åt andra hållet och bli kämpigt värre.

Men fyra är taget såhär på förhand?
– Alltså… skulle vi komma fyra vet jag att alla i ÖSK skulle vara nöjda, men det där är svårt att säga. Någonstans inombords är det ju bara etta som gäller. Det drömmer vi alla om, sen hur realistiskt det är spelar mindre roll för ens tankar.

Nu kanske inte min tippningen direkt ger eko i fotbolls-Sverige men säg att det tunga gardet med Bank, Laul, Ekwall, Nannskog och kompani skulle sätta er topp fyra när det börjar dra ihop sig till säsongsstart, spelar det någon roll?
– Ingen som helst roll. Vi sätter ju vår målsättning såväl prestations- som placeringsmässigt. Sen vad andra tycker och tänker… visst, man ser det, men det är inte så att ägnar det någon tanke.

Säg att jag mot förmodan har rätt, ni kommer fyra. Vilka tre tror du kommer före?
– Malmö måste vara stora favoriter med deras plånbok och spelarna de värvat. AIK och Göteborg ser väl ut att kunna trycka sig in på topp tre också.

På tal om media förresten. Ni medverkar i ”Säsongsstart Allsvenskan” från Sef. Kul?
– Jag har lärt mig portkoden nu iallafall, hehe. Det blir en TV-klassiker det där. Det har varit kul och bra publicitet för oss, en riktigt snygg produktion. Det har varit skitkul att vi har varit med och att de velat göra den med ÖSK. Det är bra tecken på att vi har en del profiler i laget, och en tränaren som är klippt och skuren för formatet. Vi är en öppen klubb och de har nog varit ganska nöjda med det, jag menar, de har varit med nästan ända in i duschen ibland.

Den här öppenheten, gillar du den?
– Ja, absolut, det är något som genomsyrar hela föreningen. Det börjar ända uppifrån VD:n, han är jävligt prestigelös och kan sitta i omklädningsrummet och surra med sin kostym fast han är presidenten och sen har ett viktigt möte med sponsorer, där han är knivskarp. Sådan är Axén också. Det finns en respekt för alla i föreningen, från presidenten till de som jobbar i kioskerna. Det är vår styrka.

Var det inte konstigt att ha en kamera efter sig?
– De var ju där varannan dag och vissa dagar flera dagar i streck så i början var det lite konstigt, men sen blev det som Paradise Hotel. Man glömmer kameran och bara kör.

Känner man sig lite mer som en ”stjärna” när nån filmar en hela tiden?
– Det beror nog på vem man fråga. Frågar du Broberg så är han alltid en stjärna.

Om jag frågar dig då?
– Det är inte så att jag gick runt framför kameran och njöt av det, men jag mår inte dåligt av det heller. Jag känner mig neutralt inställd till det hela, hehe.

Hur tycker du mediabevakningen kring ÖSK är generellt?
– Vi ligger för dåligt till geografiskt. Sportbladet och Expressen fokuserar på de stora lagen och där märker jag stor skillnad från när jag spelade i Malmö och AIK. Vi har ju lokaltidningen Nerikes Allehanda här som följer oss intensivt men jag menar, kring Stockholmslagen kan det vara en helsida om tvåmålsspel på träningen. Det är inget konstigt, efterfrågan styr ju marknaden. Även om jag kan tycka att de kunde höjt oss mer under hösten, så klarar vi oss ganska bra när det går tungt också. I AIK så blir det svarta rubriker direkt det går lite emot, men när de vinner är de bäst i världen.

Vad föredrar du?
– Man ska hyllas när man hyllas bör och när man är dålig ska det också stå. Hellre att det skrivs mycket än inte alls.

Jag har hört att Axén bjudit in lokaljournalister att delta i matchgenomgångar, men ingen kommer.
– Ja, han har bjudit in alla som vill men ingen har kommit. Det finns många olika ”experter” som dömer oss utifrån våra prestationer, men de vet inte vad vår plan och tanke har varit. Axén vill underlätta deras arbete och visa hur vi tänker, vilket förmodligen ger svar på många frågor. Då kan man också komma med mer befogad kritik och peka på rätt saker.

Skulle du önska att journalister var mer pålästa?
– Nej… men, vem som helst kan sitta i efterhand och konstatera vad som händer och klanka ner eller höja. Det Axén är inne på är ju att han vill visa vad vi tänker och varför vi gör som vi gör. Han ser oss varje dag, då måste ju han veta bättre vilket lag som ska spela än de som aldrig ser våra träningar? För att hårdra det: jag kanske har fått instruktioner att ”tjonga bollen långt åt helvete varje gång du får den, gärna till inkast”. Så gör jag det, och de på läktarna tänker ”vad håller han på med? Är han dum i huvudet?” men jag gör det tränaren vill. Det är så enkelt att konstatera sådant som alla ser, men när man inte vet bakgrunden blir det väldigt fel ibland.
– Jens Fjellström till exempel, han gör research varje år när han träffar tränarna i alla klubbar och går igenom hur de vill spela och vad tanken är. Det är därför han kan göra det så bra i TV sen. Han vet vilka punkter han kan lyfta upp som gått bra eller dåligt utifrån vad vi som lag vill. Han är den enda journalisten jag vet som gör det, och det är något jag tror hade gynnat bevakningen om fler hade gjort.

Om vi såhär avslutningsvis ”fokar” lite på dig. Hur ser du på din framtida karriär? Var är ditt ”tak?”
– Det är en bra fråga. Så länge jag spelar har jag har alltid målet och drömmen att komma ut i Europa, men jag är ju inte dum i huvudet heller och förstår att de stora ligorna, ja, där kan jag nog säga att det är kört. Real och Man United har jag sållat bort nu. Men är det något jag lärt mig så är det att det kan gå otroligt snabbt, åt båda håll. Nu får du världens tråkigaste svar här men det jag fokuserar på är nästa träning och nästa match. Sen kan jag drömma, men fokus ligger på här och nu.

Äventyret då? Typ MLS?
– MLS hade verkligen varit ett äventyr eller något skumt land. Det är väl något sådant som eventuellt skulle kunna dyka upp.

Azerbajdzjan:isch?
– Det har faktiskt vara nära en gång förut. Men vi behöver inte gå in mer på det.

Va? Jag skämtade bara. Nu går vi in mer på det!
– Innan jag gick till ÖSK så var Azerbajdzjan på tapeten faktiskt. Men jag valde bort det.

Men de är välkomna att höra av sig?
– Jag är ÖSK-spelare. Så det får i sådana fall höra av sig till dom.

Då kan du stå där sen och prata om att ”äventyret lockar” men alla vet att du gör det för pengarna.
– Haha, precis så! Men äventyret här i Örebro är det enda äventyr som lockar just nu.

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
söndag 26 november
12:30 Cagliari - Monza Serie A
13:00 Aberdeen - Rangers Skottland Premiership
13:30 Greuther Furth - Wehen 2. Bundesliga
13:30 Bristol C - Manchester U Women’s Super League
13:30 Karlsruhe - Nürnberg 2. Bundesliga
13:30 Kaiserslautern - Kiel 2. Bundesliga
14:00 Skövde AIK - Falkenberg Superettan
14:00 Vendsyssel - Köge Danmark Division 1
14:00 Villarreal - Osasuna La Liga
14:00 Nordsjälland - Århus Superligaen
15:00 Ålborg - Hobro Danmark Division 1
15:00 Empoli - Sassuolo Serie A
15:00 Frosinone - Genoa Serie A
15:00 Tottenham - Aston Villa Premier League
15:30 Heidenheim - Bochum Bundesliga
16:00 Örgryte - Nordic United Superettan
16:15 Real Sociedad - Sevilla La Liga
17:30 Everton - Manchester U Premier League
17:30 Hoffenheim - Mainz Bundesliga
18:00 Lyngby - Bröndby Superligaen
18:00 Roma - Udinese Serie A
18:30 Cadiz - Real Madrid La Liga
19:45 Manchester C - Tottenham Women’s Super League
20:45 Juventus - Inter Serie A
21:00 Real Betis - Las Palmas La Liga
måndag 27 november
15:00 Al Sharjah - Al Sadd AFC Champions League
15:00 Nasaf Qarshi - Al-Faisaly Amman AFC Champions League
17:00 OKMK - Al Ittifaq Dammam AFC Champions League
17:00 Al Duhail - Istiqlol Dushanbe AFC Champions League
18:30 Verona - Lecce Serie A
19:00 Brommapojkarna - Utsikten Allsvenskan
19:00 Sepahan - Al Quwa Al Jawiya AFC Champions League
19:00 Al Nassr - Persepolis AFC Champions League
19:00 Silkeborg - Midtjylland Superligaen
20:45 Bologna - Torino Serie A
21:00 Girona - Athletic Bilbao La Liga
21:00 Fulham - Wolverhampton Premier League
tisdag 28 november
11:00 Kawasaki Frontale - Johor Darul Takzim AFC Champions League
11:00 Pathum United - Ulsan Hyundai AFC Champions League
11:00 Incheon Utd - Yokohama F. Marinos AFC Champions League
13:00 Shandong Luneng - Kaya AFC Champions League
17:00 Al Ain - Pakhtakor AFC Champions League
17:00 Navbahor Namangan - Al Hilal Riyadh AFC Champions League
17:00 Nassaji Mazandaran - Mumbai City AFC Champions League
18:45 Shaktar Donetsk - Antwerpen EUROPA: Champions League
18:45 Lazio - Celtic EUROPA: Champions League
21:00 Barcelona - Porto EUROPA: Champions League
21:00 PSG - Newcastle EUROPA: Champions League
21:00 Watford - Norwich Championship
21:00 Young Boys - Röda Stjärnan EUROPA: Champions League
21:00 Manchester C - Leipzig EUROPA: Champions League
21:00 Milan - Borussia Dortmund EUROPA: Champions League
21:00 Feyenoord - Atletico Madrid EUROPA: Champions League
onsdag 29 november
11:00 Kofu - Melbourne City AFC Champions League
11:00 Pohang - Hanoi FC AFC Champions League
11:00 Urawa Red Diamonds - Wuhan Three Towns AFC Champions League
11:00 Kitchee - Jeonbuk Motors AFC Champions League
13:00 Zhejiang Professional - Buriram United AFC Champions League
15:00 Bangkok United - Lion City AFC Champions League
18:45 Sevilla - PSV EUROPA: Champions League
18:45 Galatasaray - Manchester U EUROPA: Champions League
21:00 Bayern München - Köpenhamn EUROPA: Champions League
21:00 Ipswich - Millwall Championship
21:00 Real Sociedad - Salzburg EUROPA: Champions League
21:00 Benfica - Inter EUROPA: Champions League
21:00 Braga - Union Berlin EUROPA: Champions League
21:00 Real Madrid - Napoli EUROPA: Champions League
21:00 Mallorca - Cadiz La Liga
21:00 Arsenal - Lens EUROPA: Champions League
torsdag 30 november
16:30 FC Astana - Dinamo Zagreb UEFA Europa Conference League
18:45 Freiburg - Olympiakos UEFA Europa League
18:45 Maccabi Haifa - Rennes UEFA Europa League
18:45 Sparta Prag - Real Betis UEFA Europa League
18:45 TSC Backa Topola - West Ham UEFA Europa League
18:45 HJK Helsingfors - Aberdeen UEFA Europa Conference League
18:45 AEK Aten - Brighton UEFA Europa League
18:45 AZ Alkmaar - Zrinjski Mostar UEFA Europa Conference League
18:45 Bodö/Glimt - Lugano UEFA Europa Conference League
18:45 Besiktas - Club Brügge UEFA Europa Conference League
18:45 Atalanta - Sporting Lissabon UEFA Europa League
18:45 Balkan - Viktoria Plzen UEFA Europa Conference League
18:45 Olimpija Ljubljana - Lille UEFA Europa Conference League
18:45 Klaksvik - Slovan Bratislava UEFA Europa Conference League
18:45 Sturm Graz - Rakow UEFA Europa League
18:45 Gent - Zorya Luhansk UEFA Europa Conference League
21:00 Liverpool - LASK Linz UEFA Europa League
21:00 Molde - Qarabag UEFA Europa League
21:00 Häcken - Bayer Leverkusen UEFA Europa League
21:00 Servette - Roma UEFA Europa League
21:00 Sheriff Tiraspol - Slavia Prag UEFA Europa League
21:00 Aston Villa - Legia Warszawa UEFA Europa Conference League
21:00 Villarreal - Panathinaikos UEFA Europa League
21:00 Rangers - Aris Limassol UEFA Europa League
21:00 Toulouse - Union Saint Gilloise UEFA Europa League
21:00 Fiorentina - Genk UEFA Europa Conference League
21:00 Marseille - Ajax UEFA Europa League
21:00 Eintracht Frankfurt - PAOK Saloniki UEFA Europa Conference League
21:00 Spartak Trnava - Ludogorets UEFA Europa Conference League
21:00 Cukaricki - Ferencvaros UEFA Europa Conference League
21:00 Breidablik - Maccabi Tel Aviv UEFA Europa Conference League
21:00 Nordsjälland - Fenerbahce UEFA Europa Conference League
fredag 01 december
18:30 St Pauli - Hamburg 2. Bundesliga
18:30 Fredericia - Vendsyssel Danmark Division 1
18:30 Schalke - Osnabrück 2. Bundesliga
19:00 Randers - Vejle Superligaen
19:00 Kolding - B 93 Danmark Division 1
19:00 Horsens - Hobro Danmark Division 1
20:00 Schweiz - Sverige UEFA Nations League Women - League A
20:30 Darmstadt - Köln Bundesliga
20:45 Monza - Juventus Serie A
21:00 Preston - Queens PR Championship
21:00 Las Palmas - Getafe La Liga
lördag 02 december
13:00 Kiel - Wehen 2. Bundesliga
13:00 Nürnberg - Fortuna Düsseldorf 2. Bundesliga
13:00 SönderjyskE - Hilleröd Danmark Division 1
13:00 Eintracht Braunschweig - Greuther Furth 2. Bundesliga
13:30 West Bromwich - Leicester Championship
13:30 Alfreton Town - Walsall FA-cupen
14:00 Girona - Valencia La Liga
15:00 Genoa - Empoli Serie A
15:30 Borussia M'gladbach - Hoffenheim Bundesliga
15:30 Bayern München - Union Berlin Bundesliga
15:30 Leipzig - Heidenheim Bundesliga
15:30 Bochum - Wolfsburg Bundesliga
16:00 Arsenal - Wolverhampton Premier League
16:00 Burnley - Sheffield U Premier League
16:00 Brentford - Luton Premier League
16:00 Gillingham - Charlton FA-cupen
16:00 Swansea - Huddersfield Championship
16:15 Athletic Bilbao - Rayo Vallecano La Liga
18:00 Lazio - Cagliari Serie A
18:30 Stuttgart - Werder Bremen Bundesliga
18:30 Nottingham - Everton Premier League
18:30 Real Madrid - Granada La Liga
20:30 Magdeburg - Kaiserslautern 2. Bundesliga
20:45 Milan - Frosinone Serie A
21:00 Osasuna - Real Sociedad La Liga
21:00 Newcastle - Manchester U Premier League
söndag 03 december
12:15 Feyenoord - PSV Eredivisie
12:30 Lecce - Bologna Serie A
13:00 Naestved - Helsingör Danmark Division 1
13:00 St Johnstone - Celtic Skottland Premiership
13:30 Hertha Berlin - Elversberg 2. Bundesliga
13:30 Karlsruhe - Hansa Rostock 2. Bundesliga
13:30 Paderborn - Hannover 2. Bundesliga
14:00 Odense - Nordsjälland Superligaen
14:00 Mallorca - Alaves La Liga
14:30 Eastleigh - Reading FA-cupen
15:00 Köge - Ålborg Danmark Division 1
15:00 West Ham - Crystal Palace Premier League
15:00 Bournemouth - Aston Villa Premier League
15:00 Chelsea - Brighton Premier League
15:00 Liverpool - Fulham Premier League
15:00 Chesterfield - Leyton Orient FA-cupen
15:00 Udinese - Verona Serie A
15:00 Aldershot - Stockport FA-cupen
15:00 Fiorentina - Salernitana Serie A
15:30 Mainz - Freiburg Bundesliga
16:15 Almeria - Real Betis La Liga
16:45 Wrexham - Yeovil FA-cupen
17:30 Manchester C - Tottenham Premier League
17:30 Bayer Leverkusen - Borussia Dortmund Bundesliga
18:00 Sassuolo - Roma Serie A
18:00 Köpenhamn - Århus Superligaen
18:30 Sevilla - Villarreal La Liga
19:30 Augsburg - Eintracht Frankfurt Bundesliga
20:45 Napoli - Inter Serie A
21:00 Barcelona - Atletico Madrid La Liga
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 30 20 4 6 35 64
2 IF Elfsborg 30 20 4 6 33 64
3 BK Häcken 30 18 3 9 30 57
4 Djurgårdens IF 30 15 5 10 5 50
5 IFK Värnamo 30 14 3 13 3 45
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Kalmar FF 30 13 6 11 -5 45
7 Hammarby IF 30 11 11 8 2 44
8 IK Sirius 30 12 6 12 7 42
9 IFK Norrköping 30 12 5 13 0 41
10 Mjällby AIF 30 12 5 13 -2 41
11 AIK 30 9 9 12 -4 36
12 Halmstads BK 30 9 9 12 -14 36
13 IFK Göteborg 30 8 10 12 -4 34
14 IF Brommapojkarna 30 10 3 17 -13 33
15 Degerfors IF 30 7 5 18 -32 26
16 Varbergs BoIS 30 3 6 21 -41 15