Sök
Sverige

LÅNGLÄSNING – Kapten ”RÅP”: ”Tillslut undrar man vad fan vi höll på med”

Katastrofal vår, sprakande höst. Något som beskriver Örebros säsong 2014. Och 2015. I år har jag tippat dem på fjärdeplats och ringde upp kaptenen Robert Åhman Persson för att prata Brobergs självförtroende, Azerbajdzjan, att ha en kamera med sig in i duschen och om mitt tips är helt ute och cyklar.
– Fyra? Oj, det blir jäkligt tufft, säger ”RÅP” i en lång intervju med FotbollDirekt.se.

När ”RÅP” ringer upp sitter han i bilen upp till Stockholm för en ledig helg. En direkt konsekvens av att ÖSK inte lyckades ta sig vidare från Svenska cupens gruppspel.
– Ja, det här var väl det enda positiva med det. Det var skittrist att vi inte lyckades med det, säger han.

Förra året gick ni till final mot Malmö. Hur påverkar det att åka ut tidigt i år?
– Om du har någon match att se fram mot på helgerna så gör det att träningarna blir lite mer påkopplad, risken är när du inte har det att du går ner dig lite, men det är svårt att säga hur mycket det påverkar. Men risken finns.

Förra året gick det svinbra i cupen och inledningen på säsongen not so much. Kanske blir tvärtom i år?
– Kanske, kanske inte. Du gör det riktigt bra om du hittar en logisk förklaring mellan försäsong kontra till hur lagen sen presterat i allsvenskan.

Jag vet att du fått den här frågan en och annan gång förut, men fjolårssäsongen, vad hände egentligen?
– Ja du… Man har ju varit med om att att det gått tungt någon säsong och sen att det har vänt. Men att det har gått så jävla dåligt som det gjorde i början förra året, för att sedan vända och gå riktigt, riktigt bra, det har jag aldrig varit med om förut. Det var lite liknande 2014 men då var jag ju skadad under den tunga perioden så det kändes inte på samma sätt. Men 2015 var det totalt mörker på våren och sen gick det som tåget efter sommaren.
– Samtidigt så hade vi dansat igenom försäsongen och i Svenska cupen spöade vi både Elfsborg och Malmö. Sen de första åtta matcherna i allsvenska blev det bara helt upp och ner.

Psykologin i det där, beskriv den gärna.
– Vi hade väl egentligen inga jätteförväntningar på oss inför säsongen. Vi var underdogs mot Elfsborg och Malmö och gjorde två bra matcher försvarsmässigt samt var effektiva framåt. Och med de segrarna så smög det sig nog omedvetet in att vi tyckte att vi var lite bättre än vi kanske var.
– Snacket gick och folk började surra om att vi skulle komma topp tre och det visade sig när allsvenskan började och vi skulle möta så kallade “lite mindre lag” att vi verkligen trodde att vi var bättre än vi var. Vi gjorde inte jobbet som hade tagit oss vidare i cupen. Efter många förluster så sätter det sig i skallen och självförtroendet på många spelare, inklusive mig själv, var inte direkt skyhögt. Torskar du flera matcher i lag och provar lite små justeringar men ingenting sker så börjar du tillslut undra vad fan vi håller på med. Så blev det och då är det otroligt viktigt att få ett par segrar på rad.

Under sommaren anslöt Astrid Ajdarevic, Martin Broberg och Pär Ericsson. Och det sjunkna skeppet började flyga.
– Dels var det deras kvalitéer som spelare. Astrit är för mig en av allsvenskans bästa och när Broberg är i den formen är han väldigt, väldigt bra. De gjorde poäng och skillnad i matcherna. De var spelare som kunde avgöra matcher på egen hand. Vi andra kände att ”fan här kommer två spelare in och höjer kvalitén” så då blev alla andra tvungna steppa upp.

Astrit och Broberg öste in poäng för er. Två spelare som inte direkt kom från några glimrande prestationer i Helsingborg och Djurgården. Hårdraget värvade ni in två spelare som underpresterat/varit bänkade, och sen går de in och ger ert lag en självförtroende-boost. Det låter knasigt.
– Den är solklar ju? Nämen, det är det som är så jävla intressant, enligt sättet du lägger upp det så borde det bara gått ännu mer åt helvete men det blev en ny miljö för dem och de kunde släppa det som varit, komma till en ny trupp och få en annan roll än i tidigare klubbar. Sen har vi en tränare som gjort underverk med spelar förr och har du en bra tränare som tror på dig och ger dig de rätta verktygen så… alla de här faktorerna hänger ihop och sen fick de ju bra starter också och kom ganska snabbt in i det och gjorde poäng. De gjorde poäng, vi började vinna och tåget var igång.

Har du varit med om något liknande?
– I AIK 2010 kom Bangura in och gjorde enorm skillnad. Det var inte så att det var någon samba-höst men vi klarades oss kvar med marginal och Bangura bar oss och stack ut otroligt mycket. Men det där är så sjukt svårt att säga på förhand. Se på Torres till exempel, han öste in mål i Liverpool och sen gick han till Chelsea och var iskall i fyra månader… bara för att man är bra på ett ställe behöver det inte betyda att det funkar i någon annan miljö.

Viktigt med Broberg och Astrit kvar?
– Otroligt viktigt. Men som sagt, bara för att det gick bra förra året är det ingen garanti för att det ska göra det i år. Men som jag sa om Astrit, är han hel och frisk så är han en av de absolut bästa i serien och gör skillnad i alla lag.

Och Brobergs självförtroende verkar intakt?
– Precis. Det är lätt att man tar saker för givet och blir nöjd, men nu är det dags att nollställa och det låter som en klyscha men det gäller att jobba sig till marginalerna och inte bara tro att det kommer gå bra. Han måste fortsätta att ha hungern han hade när han kom hit. Det kändes som att han ville bevisa för Djurgården, som satte honom i frysen, alla runtomkring och inte minst sig själv hur bra han är.

Det har ju varit en del rykten kring honom och han har varit tydlig med att han vill ut i Europa. Det känns som att den drivkraften och motivationen kan gynna Örebro ganska mycket i år?
– Absolut, den drivkraften har väl alla mer eller mindre även om den kanske är mer realistiskt för vissa och mindre realistisk för andra… eller åtminstone för en själv, hehe.
– Det är nog en stark drivkraft för Martin, absolut, men samtidigt vet jag att han vill nå framgångar med Örebro.

Jag har tippat lite och satte er som fyra.
– Oj.

Är den galen eller?
– Rent spontant så är det en jäkligt tuff målsättning, men absolut inte omöjlig. Får vi vara skadefria och verkligen presterar över tid så är den nåbar, men hög.

Vad skulle du säga att en varken hög eller låg målsättning är för ÖSK i år?
– Om man tittar på det ekonomiska omsätter vi väl typ tionde mest eller nåt sånt. Med den trupp vi har tycker jag ändå vi ligger bra till, det är väl Malmö och någon trupp till som har lite fler spelare och större bredd. Men gör vi det bra kan vi absolut hamna sexa och uppåt. Får vi nyckelspelare skadade kan det däremot vara åt andra hållet och bli kämpigt värre.

Men fyra är taget såhär på förhand?
– Alltså… skulle vi komma fyra vet jag att alla i ÖSK skulle vara nöjda, men det där är svårt att säga. Någonstans inombords är det ju bara etta som gäller. Det drömmer vi alla om, sen hur realistiskt det är spelar mindre roll för ens tankar.

Nu kanske inte min tippningen direkt ger eko i fotbolls-Sverige men säg att det tunga gardet med Bank, Laul, Ekwall, Nannskog och kompani skulle sätta er topp fyra när det börjar dra ihop sig till säsongsstart, spelar det någon roll?
– Ingen som helst roll. Vi sätter ju vår målsättning såväl prestations- som placeringsmässigt. Sen vad andra tycker och tänker… visst, man ser det, men det är inte så att ägnar det någon tanke.

Säg att jag mot förmodan har rätt, ni kommer fyra. Vilka tre tror du kommer före?
– Malmö måste vara stora favoriter med deras plånbok och spelarna de värvat. AIK och Göteborg ser väl ut att kunna trycka sig in på topp tre också.

På tal om media förresten. Ni medverkar i ”Säsongsstart Allsvenskan” från Sef. Kul?
– Jag har lärt mig portkoden nu iallafall, hehe. Det blir en TV-klassiker det där. Det har varit kul och bra publicitet för oss, en riktigt snygg produktion. Det har varit skitkul att vi har varit med och att de velat göra den med ÖSK. Det är bra tecken på att vi har en del profiler i laget, och en tränaren som är klippt och skuren för formatet. Vi är en öppen klubb och de har nog varit ganska nöjda med det, jag menar, de har varit med nästan ända in i duschen ibland.

Den här öppenheten, gillar du den?
– Ja, absolut, det är något som genomsyrar hela föreningen. Det börjar ända uppifrån VD:n, han är jävligt prestigelös och kan sitta i omklädningsrummet och surra med sin kostym fast han är presidenten och sen har ett viktigt möte med sponsorer, där han är knivskarp. Sådan är Axén också. Det finns en respekt för alla i föreningen, från presidenten till de som jobbar i kioskerna. Det är vår styrka.

Var det inte konstigt att ha en kamera efter sig?
– De var ju där varannan dag och vissa dagar flera dagar i streck så i början var det lite konstigt, men sen blev det som Paradise Hotel. Man glömmer kameran och bara kör.

Känner man sig lite mer som en ”stjärna” när nån filmar en hela tiden?
– Det beror nog på vem man fråga. Frågar du Broberg så är han alltid en stjärna.

Om jag frågar dig då?
– Det är inte så att jag gick runt framför kameran och njöt av det, men jag mår inte dåligt av det heller. Jag känner mig neutralt inställd till det hela, hehe.

Hur tycker du mediabevakningen kring ÖSK är generellt?
– Vi ligger för dåligt till geografiskt. Sportbladet och Expressen fokuserar på de stora lagen och där märker jag stor skillnad från när jag spelade i Malmö och AIK. Vi har ju lokaltidningen Nerikes Allehanda här som följer oss intensivt men jag menar, kring Stockholmslagen kan det vara en helsida om tvåmålsspel på träningen. Det är inget konstigt, efterfrågan styr ju marknaden. Även om jag kan tycka att de kunde höjt oss mer under hösten, så klarar vi oss ganska bra när det går tungt också. I AIK så blir det svarta rubriker direkt det går lite emot, men när de vinner är de bäst i världen.

Vad föredrar du?
– Man ska hyllas när man hyllas bör och när man är dålig ska det också stå. Hellre att det skrivs mycket än inte alls.

Jag har hört att Axén bjudit in lokaljournalister att delta i matchgenomgångar, men ingen kommer.
– Ja, han har bjudit in alla som vill men ingen har kommit. Det finns många olika ”experter” som dömer oss utifrån våra prestationer, men de vet inte vad vår plan och tanke har varit. Axén vill underlätta deras arbete och visa hur vi tänker, vilket förmodligen ger svar på många frågor. Då kan man också komma med mer befogad kritik och peka på rätt saker.

Skulle du önska att journalister var mer pålästa?
– Nej… men, vem som helst kan sitta i efterhand och konstatera vad som händer och klanka ner eller höja. Det Axén är inne på är ju att han vill visa vad vi tänker och varför vi gör som vi gör. Han ser oss varje dag, då måste ju han veta bättre vilket lag som ska spela än de som aldrig ser våra träningar? För att hårdra det: jag kanske har fått instruktioner att ”tjonga bollen långt åt helvete varje gång du får den, gärna till inkast”. Så gör jag det, och de på läktarna tänker ”vad håller han på med? Är han dum i huvudet?” men jag gör det tränaren vill. Det är så enkelt att konstatera sådant som alla ser, men när man inte vet bakgrunden blir det väldigt fel ibland.
– Jens Fjellström till exempel, han gör research varje år när han träffar tränarna i alla klubbar och går igenom hur de vill spela och vad tanken är. Det är därför han kan göra det så bra i TV sen. Han vet vilka punkter han kan lyfta upp som gått bra eller dåligt utifrån vad vi som lag vill. Han är den enda journalisten jag vet som gör det, och det är något jag tror hade gynnat bevakningen om fler hade gjort.

Om vi såhär avslutningsvis ”fokar” lite på dig. Hur ser du på din framtida karriär? Var är ditt ”tak?”
– Det är en bra fråga. Så länge jag spelar har jag har alltid målet och drömmen att komma ut i Europa, men jag är ju inte dum i huvudet heller och förstår att de stora ligorna, ja, där kan jag nog säga att det är kört. Real och Man United har jag sållat bort nu. Men är det något jag lärt mig så är det att det kan gå otroligt snabbt, åt båda håll. Nu får du världens tråkigaste svar här men det jag fokuserar på är nästa träning och nästa match. Sen kan jag drömma, men fokus ligger på här och nu.

Äventyret då? Typ MLS?
– MLS hade verkligen varit ett äventyr eller något skumt land. Det är väl något sådant som eventuellt skulle kunna dyka upp.

Azerbajdzjan:isch?
– Det har faktiskt vara nära en gång förut. Men vi behöver inte gå in mer på det.

Va? Jag skämtade bara. Nu går vi in mer på det!
– Innan jag gick till ÖSK så var Azerbajdzjan på tapeten faktiskt. Men jag valde bort det.

Men de är välkomna att höra av sig?
– Jag är ÖSK-spelare. Så det får i sådana fall höra av sig till dom.

Då kan du stå där sen och prata om att ”äventyret lockar” men alla vet att du gör det för pengarna.
– Haha, precis så! Men äventyret här i Örebro är det enda äventyr som lockar just nu.

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
lördag 15 februari
17:30 Amiens - Paris SG Ligue 1
20:30 KV Mechelen - Anderlecht Belgien Jupiler League
20:45 Atalanta - Roma Serie A
söndag 16 februari
14:00 Bayer Leverkusen Damer - Bayern München Damer Bundesliga Damer
17:00 Reims - Rennes Ligue 1
17:30 Arsenal - Newcastle Premier League
20:45 Lazio - Inter Serie A
måndag 17 februari
20:45 Chateauroux - Lens Frankrike Ligue 2
21:00 Chelsea - Manchester U Premier League
tisdag 18 februari
21:00 Atletico Madrid - Liverpool EUROPA: Champions League
onsdag 19 februari
20:30 Manchester City - West Ham Premier League
21:00 Tottenham - RB Leipzig EUROPA: Champions League
21:00 Atalanta - Valencia EUROPA: Champions League
torsdag 20 februari
18:55 Club Brügge - Manchester U UEFA Europa League
18:55 Sjachtar Donetsk - Benfica UEFA Europa League
18:55 Sporting Lissabon - Istanbul Basaksehir UEFA Europa League
18:55 Ludogorets - Inter UEFA Europa League
18:55 Eintracht Frankfurt - Red Bull Salzburg UEFA Europa League
18:55 FC Köpenhamn - Celtic UEFA Europa League
18:55 CFR Cluj - Sevilla UEFA Europa League
18:55 Getafe - Ajax UEFA Europa League
21:00 Wolfsburg - Malmö FF UEFA Europa League
21:00 Roma - Gent UEFA Europa League
21:00 Wolverhampton - Espanyol UEFA Europa League
21:00 Rangers - Braga UEFA Europa League
21:00 Bayer Leverkusen - FC Porto UEFA Europa League
21:00 Olympiakos - Arsenal UEFA Europa League
21:00 APOEL - Basel UEFA Europa League
21:00 AZ Alkmaar - LASK Linz UEFA Europa League
fredag 21 februari
19:00 Hobro IK - FC Midtjylland Superligaen
19:00 Nice - Brest Ligue 1
19:15 Wolfsburg Dam - Potsdam Bundesliga Damer
20:00 Rodez - Lorient Frankrike Ligue 2
20:30 Bayern München - Paderborn Bundesliga
20:45 St Mirren - Hearts Skottland Premiership
20:45 Derby County - Fulham Championship
20:45 Metz - Lyon Ligue 1
20:45 Brescia - Napoli Serie A
21:00 Real Betis - Mallorca La Liga
lördag 22 februari
12:30 Djurgården - Dalkurd FF Svenska Cupen
12:30 Sandvikens IF - Mjällby AIF Svenska Cupen
13:00 Celta Vigo - Leganes La Liga
13:00 Hamburger SV - St Pauli Tyskland 2. Bundesliga
13:30 Chelsea - Tottenham Premier League
13:30 Brentford - Blackburn Championship
14:30 Elfsborg - IK Brage Svenska Cupen
14:30 Oskarshamns AIK - Örebro SK Svenska Cupen
15:00 Bologna - Udinese Serie A
15:30 SC Freiburg - Fortuna Düsseldorf Bundesliga
15:30 Werder Bremen - Borussia Dortmund Bundesliga
15:30 Hertha Berlin - FC Köln Bundesliga
15:30 Borussia M'gladbach - Hoffenheim Bundesliga
16:00 Sheffield U - Brighton Premier League
16:00 Wigan - Millwall Championship
16:00 Barcelona - Eibar La Liga
16:00 Burnley - Bournemouth Premier League
16:00 AIK Damer - Djurgården Damer Svenska Cupen damer
16:00 Southampton - Aston Villa Premier League
16:00 Crystal Palace - Newcastle Premier League
16:30 IFK Göteborg - Västerås SK Svenska Cupen
16:30 Sollentuna FK - Sirius Svenska Cupen
17:30 Marseille - Nantes Ligue 1
18:00 SPAL - Juventus Serie A
18:30 Leicester - Manchester City Premier League
18:30 Schalke - RB Leipzig Bundesliga
18:30 Real Sociedad - Valencia La Liga
20:00 Lille - Toulouse Ligue 1
20:00 Angers - Montpellier Ligue 1
20:00 Strasbourg - Amiens Ligue 1
20:00 Dijon - Monaco Ligue 1
20:45 Fiorentina - Milan Serie A
21:00 Levante - Real Madrid La Liga
söndag 23 februari
12:00 Osasuna - Granada La Liga
12:00 FC Nordsjälland - SönderjyskE Superligaen
12:30 AIK - Jönköpings Södra Svenska Cupen
12:30 Kalmar FF - Örgryte IS Svenska Cupen
14:00 Alaves - Athletic Bilbao La Liga
14:00 Lyngby - Esbjerg Superligaen
14:30 Tvååkers IF - Falkenberg Svenska Cupen
14:30 IFK Norrköping - Halmstad Svenska Cupen
14:30 St Johnstone - Rangers Skottland Premiership
15:00 St Etienne - Reims Ligue 1
15:00 Torino - Parma Serie A
15:00 Atalanta - Sassuolo Serie A
15:00 Wolverhampton - Norwich Premier League
15:00 Manchester U - Watford Premier League
15:00 Verona - Cagliari Serie A
15:30 Bayer Leverkusen - Augsburg Bundesliga
16:30 Häcken - GAIS Svenska Cupen
16:30 Eskilsminne IF - Östersund Svenska Cupen
17:00 Rennes - Nimes Ligue 1
17:30 Arsenal - Everton Premier League
18:00 Roma - Lecce Serie A
18:00 Ålborg - Bröndby Superligaen
18:00 Wolfsburg - Mainz Bundesliga
18:30 Getafe - Sevilla La Liga
20:45 Inter - Sampdoria Serie A
21:00 Paris SG - Bordeaux Ligue 1
21:00 Atletico Madrid - Villarreal La Liga
Allsvenskan 2019 / 2019
# LAG M V O F GA P
1 Djurgårdens IF 30 20 6 4 34 66
2 Malmö FF 30 19 8 3 40 65
3 Hammarby IF 30 20 5 5 37 65
4 AIK 30 19 5 6 23 62
5 IFK Norrköping 30 16 9 5 28 57
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 BK Häcken 30 14 7 9 15 49
7 IFK Göteborg 30 13 9 8 15 48
8 IF Elfsborg 30 11 10 9 -1 43
9 Örebro SK 30 9 6 15 -16 33
10 Helsingborgs IF 30 8 6 16 -20 30
11 IK Sirius FK 30 8 5 17 -17 29
12 Östersunds FK 30 5 10 15 -25 25
13 Falkenbergs FF 30 6 7 17 -37 25
14 Kalmar FF 30 4 11 15 -25 23
15 GIF Sundsvall 30 4 8 18 -19 20
16 AFC Eskilstuna 30 4 8 18 -32 20

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på FotbollDirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten