Herrlandslaget

LÅNGLÄSNING – Kapten ”RÅP”: ”Tillslut undrar man vad fan vi höll på med”

ANNONS

Katastrofal vår, sprakande höst. Något som beskriver Örebros säsong 2014. Och 2015. I år har jag tippat dem på fjärdeplats och ringde upp kaptenen Robert Åhman Persson för att prata Brobergs självförtroende, Azerbajdzjan, att ha en kamera med sig in i duschen och om mitt tips är helt ute och cyklar.
– Fyra? Oj, det blir jäkligt tufft, säger ”RÅP” i en lång intervju med FotbollDirekt.se.

När ”RÅP” ringer upp sitter han i bilen upp till Stockholm för en ledig helg. En direkt konsekvens av att ÖSK inte lyckades ta sig vidare från Svenska cupens gruppspel.
– Ja, det här var väl det enda positiva med det. Det var skittrist att vi inte lyckades med det, säger han.

Förra året gick ni till final mot Malmö. Hur påverkar det att åka ut tidigt i år?
– Om du har någon match att se fram mot på helgerna så gör det att träningarna blir lite mer påkopplad, risken är när du inte har det att du går ner dig lite, men det är svårt att säga hur mycket det påverkar. Men risken finns.

Förra året gick det svinbra i cupen och inledningen på säsongen not so much. Kanske blir tvärtom i år?
– Kanske, kanske inte. Du gör det riktigt bra om du hittar en logisk förklaring mellan försäsong kontra till hur lagen sen presterat i allsvenskan.

Jag vet att du fått den här frågan en och annan gång förut, men fjolårssäsongen, vad hände egentligen?
– Ja du… Man har ju varit med om att att det gått tungt någon säsong och sen att det har vänt. Men att det har gått så jävla dåligt som det gjorde i början förra året, för att sedan vända och gå riktigt, riktigt bra, det har jag aldrig varit med om förut. Det var lite liknande 2014 men då var jag ju skadad under den tunga perioden så det kändes inte på samma sätt. Men 2015 var det totalt mörker på våren och sen gick det som tåget efter sommaren.
– Samtidigt så hade vi dansat igenom försäsongen och i Svenska cupen spöade vi både Elfsborg och Malmö. Sen de första åtta matcherna i allsvenska blev det bara helt upp och ner.

Psykologin i det där, beskriv den gärna.
– Vi hade väl egentligen inga jätteförväntningar på oss inför säsongen. Vi var underdogs mot Elfsborg och Malmö och gjorde två bra matcher försvarsmässigt samt var effektiva framåt. Och med de segrarna så smög det sig nog omedvetet in att vi tyckte att vi var lite bättre än vi kanske var.
– Snacket gick och folk började surra om att vi skulle komma topp tre och det visade sig när allsvenskan började och vi skulle möta så kallade “lite mindre lag” att vi verkligen trodde att vi var bättre än vi var. Vi gjorde inte jobbet som hade tagit oss vidare i cupen. Efter många förluster så sätter det sig i skallen och självförtroendet på många spelare, inklusive mig själv, var inte direkt skyhögt. Torskar du flera matcher i lag och provar lite små justeringar men ingenting sker så börjar du tillslut undra vad fan vi håller på med. Så blev det och då är det otroligt viktigt att få ett par segrar på rad.

Under sommaren anslöt Astrid Ajdarevic, Martin Broberg och Pär Ericsson. Och det sjunkna skeppet började flyga.
– Dels var det deras kvalitéer som spelare. Astrit är för mig en av allsvenskans bästa och när Broberg är i den formen är han väldigt, väldigt bra. De gjorde poäng och skillnad i matcherna. De var spelare som kunde avgöra matcher på egen hand. Vi andra kände att ”fan här kommer två spelare in och höjer kvalitén” så då blev alla andra tvungna steppa upp.

Astrit och Broberg öste in poäng för er. Två spelare som inte direkt kom från några glimrande prestationer i Helsingborg och Djurgården. Hårdraget värvade ni in två spelare som underpresterat/varit bänkade, och sen går de in och ger ert lag en självförtroende-boost. Det låter knasigt.
– Den är solklar ju? Nämen, det är det som är så jävla intressant, enligt sättet du lägger upp det så borde det bara gått ännu mer åt helvete men det blev en ny miljö för dem och de kunde släppa det som varit, komma till en ny trupp och få en annan roll än i tidigare klubbar. Sen har vi en tränare som gjort underverk med spelar förr och har du en bra tränare som tror på dig och ger dig de rätta verktygen så… alla de här faktorerna hänger ihop och sen fick de ju bra starter också och kom ganska snabbt in i det och gjorde poäng. De gjorde poäng, vi började vinna och tåget var igång.

Har du varit med om något liknande?
– I AIK 2010 kom Bangura in och gjorde enorm skillnad. Det var inte så att det var någon samba-höst men vi klarades oss kvar med marginal och Bangura bar oss och stack ut otroligt mycket. Men det där är så sjukt svårt att säga på förhand. Se på Torres till exempel, han öste in mål i Liverpool och sen gick han till Chelsea och var iskall i fyra månader… bara för att man är bra på ett ställe behöver det inte betyda att det funkar i någon annan miljö.

Viktigt med Broberg och Astrit kvar?
– Otroligt viktigt. Men som sagt, bara för att det gick bra förra året är det ingen garanti för att det ska göra det i år. Men som jag sa om Astrit, är han hel och frisk så är han en av de absolut bästa i serien och gör skillnad i alla lag.

Och Brobergs självförtroende verkar intakt?
– Precis. Det är lätt att man tar saker för givet och blir nöjd, men nu är det dags att nollställa och det låter som en klyscha men det gäller att jobba sig till marginalerna och inte bara tro att det kommer gå bra. Han måste fortsätta att ha hungern han hade när han kom hit. Det kändes som att han ville bevisa för Djurgården, som satte honom i frysen, alla runtomkring och inte minst sig själv hur bra han är.

Det har ju varit en del rykten kring honom och han har varit tydlig med att han vill ut i Europa. Det känns som att den drivkraften och motivationen kan gynna Örebro ganska mycket i år?
– Absolut, den drivkraften har väl alla mer eller mindre även om den kanske är mer realistiskt för vissa och mindre realistisk för andra… eller åtminstone för en själv, hehe.
– Det är nog en stark drivkraft för Martin, absolut, men samtidigt vet jag att han vill nå framgångar med Örebro.

Jag har tippat lite och satte er som fyra.
– Oj.

Är den galen eller?
– Rent spontant så är det en jäkligt tuff målsättning, men absolut inte omöjlig. Får vi vara skadefria och verkligen presterar över tid så är den nåbar, men hög.

Vad skulle du säga att en varken hög eller låg målsättning är för ÖSK i år?
– Om man tittar på det ekonomiska omsätter vi väl typ tionde mest eller nåt sånt. Med den trupp vi har tycker jag ändå vi ligger bra till, det är väl Malmö och någon trupp till som har lite fler spelare och större bredd. Men gör vi det bra kan vi absolut hamna sexa och uppåt. Får vi nyckelspelare skadade kan det däremot vara åt andra hållet och bli kämpigt värre.

Men fyra är taget såhär på förhand?
– Alltså… skulle vi komma fyra vet jag att alla i ÖSK skulle vara nöjda, men det där är svårt att säga. Någonstans inombords är det ju bara etta som gäller. Det drömmer vi alla om, sen hur realistiskt det är spelar mindre roll för ens tankar.

Nu kanske inte min tippningen direkt ger eko i fotbolls-Sverige men säg att det tunga gardet med Bank, Laul, Ekwall, Nannskog och kompani skulle sätta er topp fyra när det börjar dra ihop sig till säsongsstart, spelar det någon roll?
– Ingen som helst roll. Vi sätter ju vår målsättning såväl prestations- som placeringsmässigt. Sen vad andra tycker och tänker… visst, man ser det, men det är inte så att ägnar det någon tanke.

Säg att jag mot förmodan har rätt, ni kommer fyra. Vilka tre tror du kommer före?
– Malmö måste vara stora favoriter med deras plånbok och spelarna de värvat. AIK och Göteborg ser väl ut att kunna trycka sig in på topp tre också.

På tal om media förresten. Ni medverkar i ”Säsongsstart Allsvenskan” från Sef. Kul?
– Jag har lärt mig portkoden nu iallafall, hehe. Det blir en TV-klassiker det där. Det har varit kul och bra publicitet för oss, en riktigt snygg produktion. Det har varit skitkul att vi har varit med och att de velat göra den med ÖSK. Det är bra tecken på att vi har en del profiler i laget, och en tränaren som är klippt och skuren för formatet. Vi är en öppen klubb och de har nog varit ganska nöjda med det, jag menar, de har varit med nästan ända in i duschen ibland.

Den här öppenheten, gillar du den?
– Ja, absolut, det är något som genomsyrar hela föreningen. Det börjar ända uppifrån VD:n, han är jävligt prestigelös och kan sitta i omklädningsrummet och surra med sin kostym fast han är presidenten och sen har ett viktigt möte med sponsorer, där han är knivskarp. Sådan är Axén också. Det finns en respekt för alla i föreningen, från presidenten till de som jobbar i kioskerna. Det är vår styrka.

Var det inte konstigt att ha en kamera efter sig?
– De var ju där varannan dag och vissa dagar flera dagar i streck så i början var det lite konstigt, men sen blev det som Paradise Hotel. Man glömmer kameran och bara kör.

Känner man sig lite mer som en ”stjärna” när nån filmar en hela tiden?
– Det beror nog på vem man fråga. Frågar du Broberg så är han alltid en stjärna.

Om jag frågar dig då?
– Det är inte så att jag gick runt framför kameran och njöt av det, men jag mår inte dåligt av det heller. Jag känner mig neutralt inställd till det hela, hehe.

Hur tycker du mediabevakningen kring ÖSK är generellt?
– Vi ligger för dåligt till geografiskt. Sportbladet och Expressen fokuserar på de stora lagen och där märker jag stor skillnad från när jag spelade i Malmö och AIK. Vi har ju lokaltidningen Nerikes Allehanda här som följer oss intensivt men jag menar, kring Stockholmslagen kan det vara en helsida om tvåmålsspel på träningen. Det är inget konstigt, efterfrågan styr ju marknaden. Även om jag kan tycka att de kunde höjt oss mer under hösten, så klarar vi oss ganska bra när det går tungt också. I AIK så blir det svarta rubriker direkt det går lite emot, men när de vinner är de bäst i världen.

Vad föredrar du?
– Man ska hyllas när man hyllas bör och när man är dålig ska det också stå. Hellre att det skrivs mycket än inte alls.

Jag har hört att Axén bjudit in lokaljournalister att delta i matchgenomgångar, men ingen kommer.
– Ja, han har bjudit in alla som vill men ingen har kommit. Det finns många olika ”experter” som dömer oss utifrån våra prestationer, men de vet inte vad vår plan och tanke har varit. Axén vill underlätta deras arbete och visa hur vi tänker, vilket förmodligen ger svar på många frågor. Då kan man också komma med mer befogad kritik och peka på rätt saker.

Skulle du önska att journalister var mer pålästa?
– Nej… men, vem som helst kan sitta i efterhand och konstatera vad som händer och klanka ner eller höja. Det Axén är inne på är ju att han vill visa vad vi tänker och varför vi gör som vi gör. Han ser oss varje dag, då måste ju han veta bättre vilket lag som ska spela än de som aldrig ser våra träningar? För att hårdra det: jag kanske har fått instruktioner att ”tjonga bollen långt åt helvete varje gång du får den, gärna till inkast”. Så gör jag det, och de på läktarna tänker ”vad håller han på med? Är han dum i huvudet?” men jag gör det tränaren vill. Det är så enkelt att konstatera sådant som alla ser, men när man inte vet bakgrunden blir det väldigt fel ibland.
– Jens Fjellström till exempel, han gör research varje år när han träffar tränarna i alla klubbar och går igenom hur de vill spela och vad tanken är. Det är därför han kan göra det så bra i TV sen. Han vet vilka punkter han kan lyfta upp som gått bra eller dåligt utifrån vad vi som lag vill. Han är den enda journalisten jag vet som gör det, och det är något jag tror hade gynnat bevakningen om fler hade gjort.

Om vi såhär avslutningsvis ”fokar” lite på dig. Hur ser du på din framtida karriär? Var är ditt ”tak?”
– Det är en bra fråga. Så länge jag spelar har jag har alltid målet och drömmen att komma ut i Europa, men jag är ju inte dum i huvudet heller och förstår att de stora ligorna, ja, där kan jag nog säga att det är kört. Real och Man United har jag sållat bort nu. Men är det något jag lärt mig så är det att det kan gå otroligt snabbt, åt båda håll. Nu får du världens tråkigaste svar här men det jag fokuserar på är nästa träning och nästa match. Sen kan jag drömma, men fokus ligger på här och nu.

Äventyret då? Typ MLS?
– MLS hade verkligen varit ett äventyr eller något skumt land. Det är väl något sådant som eventuellt skulle kunna dyka upp.

Azerbajdzjan:isch?
– Det har faktiskt vara nära en gång förut. Men vi behöver inte gå in mer på det.

Va? Jag skämtade bara. Nu går vi in mer på det!
– Innan jag gick till ÖSK så var Azerbajdzjan på tapeten faktiskt. Men jag valde bort det.

Men de är välkomna att höra av sig?
– Jag är ÖSK-spelare. Så det får i sådana fall höra av sig till dom.

Då kan du stå där sen och prata om att ”äventyret lockar” men alla vet att du gör det för pengarna.
– Haha, precis så! Men äventyret här i Örebro är det enda äventyr som lockar just nu.

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
onsdag 17 april
12:00 Ulsan HD - Yokohama F. Marinos AFC Champions League
20:00 Chelsea - Aston Villa Women’s Super League
21:00 Dundee FC - Glasgow Rangers Skottland Premiership
21:00 Manchester C - Real Madrid EUROPA: Champions League
21:00 Bayern München - Arsenal EUROPA: Champions League
torsdag 18 april
18:00 SönderjyskE - Vendsyssel Danmark Division 1
18:45 Lille - Aston Villa UEFA Europa Conference League
18:45 Fiorentina - Viktoria Plzen UEFA Europa Conference League
21:00 West Ham - Bayer Leverkusen UEFA Europa League
21:00 Roma - Milan UEFA Europa League
21:00 Atalanta - Liverpool UEFA Europa League
21:00 Marseille - Benfica UEFA Europa League
21:00 Fenerbahce - Olympiakos UEFA Europa Conference League
21:00 PAOK Saloniki - Club Brügge UEFA Europa Conference League
fredag 19 april
18:30 Elversberg - Schalke 2. Bundesliga
18:30 Nürnberg - Paderborn 2. Bundesliga
18:30 Leipzig - Bayer Leverkusen Bundesliga damer
18:30 Genoa - Lazio Serie A
19:00 Umeå - Sunnanå Elitettan
19:00 B 93 - Naestved Danmark Division 1
19:00 Hilleröd - Köge Danmark Division 1
19:00 Stocksund - Vasalund Ettan norra
19:00 Norrköping - Djurgården Allsvenskan, damer
19:00 Randers - Odense Superligaen
19:00 Ariana - Ängelholm Ettan södra
19:00 Horsens - Helsingör Danmark Division 1
20:30 Eintracht Frankfurt - Augsburg Bundesliga
20:45 Inverness - Raith Skottland Premiership
20:45 Cagliari - Juventus Serie A
21:00 Oxford United - Stevenage League One
21:00 Athletic Bilbao - Granada La Liga
lördag 20 april
12:00 Friska Viljor FC - Nordic United Ettan norra
12:00 Essen - Hoffenheim Bundesliga damer
13:00 Kaiserslautern - Wehen 2. Bundesliga
13:00 AFC Eskilstuna - Assyriska FF Ettan norra
13:00 Skövde AIK - Trelleborgs FF Superettan
13:00 Rosengård - Onsala Ettan södra
13:00 Bröndby - Köge Danska ligan, damer
13:00 Osnabrück - Eintracht Braunschweig 2. Bundesliga
13:00 Sandvikens IF - Öster Superettan
13:00 Fortuna Düsseldorf - Greuther Furth 2. Bundesliga
13:30 Leicester - West Bromwich Championship
13:30 Barcelona - Chelsea UEFA Champions League, damer
14:00 Hobro - Fredericia Danmark Division 1
14:00 Celta Vigo - Las Palmas La Liga
15:00 Utsikten - Gif Sundsvall Superettan
15:00 Sirius - Värnamo Allsvenskan
15:00 Jitex - Bollstanäs Elitettan
15:00 IFK Göteborg - Norrköping Allsvenskan
15:00 Gamla Upsala Women - Mallbacken Elitettan
15:00 Alingsås - Örebro SK Elitettan
15:00 Växjö - KIF Örebro Allsvenskan, damer
15:00 Östersund - Örgryte Superettan
15:00 Vittsjö - AIK Allsvenskan, damer
15:30 Heidenheim - Leipzig Bundesliga
15:30 Wolfsburg - Bochum Bundesliga
15:30 Köln - Darmstadt Bundesliga
15:30 Hoffenheim - Borussia M'gladbach Bundesliga
16:00 Oskarshamns AIK - Torslanda IK Ettan södra
16:00 Sollentuna - Karlstad Ettan norra
16:00 Sheffield U - Burnley Premier League
16:00 Lund - FC Trollhättan Ettan södra
16:00 Luton - Brentford Premier League
16:00 Karlstad - Stockholm Internazionale Ettan norra
16:00 Watford - Hull Championship
16:00 Eskilsminne - Jönköping Ettan södra
16:15 Rayo Vallecano - Osasuna La Liga
17:30 Malmö - Västerås SK Allsvenskan
18:00 Empoli - Napoli Serie A
18:15 Manchester C - Chelsea FA-cupen
18:15 Queens PR - Preston Championship
18:30 Valencia - Real Betis La Liga
18:30 Union Berlin - Bayern München Bundesliga
19:00 Washington Spirit Women - Reign USA NWSL Women
19:00 Lyon - PSG UEFA Champions League, damer
20:30 Hamburg - Kiel 2. Bundesliga
20:30 Wolverhampton - Arsenal Premier League
20:45 Verona - Udinese Serie A
21:00 Girona - Cadiz La Liga
söndag 21 april
12:30 Sassuolo - Lecce Serie A
13:00 Oddevold - Gefle Superettan
13:00 Piteå - Örebro Syrianska Ettan norra
13:00 Hammarby - Brommapojkarna Allsvenskan, damer
13:00 Kolding - Fortuna Hjörring Danska ligan, damer
13:00 Tvååker - Olympic Ettan södra
13:30 Karlsruhe - Hertha Berlin 2. Bundesliga
13:30 Hannover - St Pauli 2. Bundesliga
13:30 Hansa Rostock - Magdeburg 2. Bundesliga
13:30 Blackburn - Sheffield W Championship
14:00 IFK Kalmar - Malmö FF Elitettan
14:00 Viborg - Lyngby Superligaen
14:00 Gais - Mjällby Allsvenskan
14:00 Hvidovre - Vejle Superligaen
14:00 Getafe - Real Sociedad La Liga
14:00 Uppsala - Eskilstuna Elitettan
14:00 Lidköping - Sundsvall Elitettan
14:00 AIK - Djurgården Allsvenskan
14:30 Everton - Nottingham Premier League
15:00 Brage - Landskrona Superettan
15:00 Ljungskile - Torn Ettan södra
15:00 Torino - Frosinone Serie A
15:00 Täby - Umeå Ettan norra
15:00 Ålborg - Kolding Danmark Division 1
15:00 Falkenberg - Norrby Ettan södra
15:00 Nordsjælland - Århus Danska ligan, damer
15:00 Trelleborg - Piteå Allsvenskan, damer
15:00 Kristianstad - Rosengård Allsvenskan, damer
15:15 Manchester C - West Ham Women’s Super League
15:30 Werder Bremen - Stuttgart Bundesliga
16:00 Crystal Palace - West Ham Premier League
16:00 Köpenhamn - Silkeborg Superligaen
16:00 Aston Villa - Bournemouth Premier League
16:00 Karlbergs BK - Hammarby TFF Ettan norra
16:15 Almeria - Villarreal La Liga
16:30 Häcken - Hammarby Allsvenskan
16:30 Halmstad - Brommapojkarna Allsvenskan
16:30 Coventry - Manchester U FA-cupen
17:30 Fulham - Liverpool Premier League
17:30 Borussia Dortmund - Bayer Leverkusen Bundesliga
18:00 Salernitana - Fiorentina Serie A
18:00 Bröndby - Midtjylland Superligaen
18:00 Feyenoord - NEC Nederländska cupen
18:30 Alaves - Atletico Madrid La Liga
19:30 Freiburg - Mainz Bundesliga
20:45 Monza - Atalanta Serie A
21:00 Real Madrid - Barcelona La Liga
måndag 22 april
18:30 Roma - Bologna Serie A
19:00 Linköping - Häcken Allsvenskan, damer
19:00 Elfsborg - Kalmar Allsvenskan
19:00 Nordsjälland - Århus Superligaen
19:00 Örebro - Varbergs BoIS Superettan
19:30 Bayern München - Werder Bremen Bundesliga damer
20:45 Milan - Inter Serie A
21:00 Sevilla - Mallorca La Liga
21:00 Middlesbrough - Leeds Championship
tisdag 23 april
19:00 Degerfors - Helsingborg Superettan
21:00 Leicester - Southampton Championship
21:00 Arsenal - Chelsea Premier League
21:00 Lazio - Juventus Italienska Cupen
onsdag 24 april
12:00 Yokohama F. Marinos - Ulsan Hyundai AFC Champions League
19:00 Brommapojkarna - Sirius Allsvenskan
19:00 AIK - Värnamo Allsvenskan
19:00 IFK Göteborg - Häcken Allsvenskan
20:45 Wolverhampton - Bournemouth Premier League
21:00 Atalanta - Fiorentina Italienska Cupen
21:00 Crystal Palace - Newcastle Premier League
21:00 Everton - Liverpool Premier League
21:00 Manchester U - Sheffield U Premier League
torsdag 25 april
18:00 Fredericia - Ålborg Danmark Division 1
19:00 Djurgården - Malmö Allsvenskan
19:00 Halmstad - Hammarby Allsvenskan
19:00 Västerås SK - Mjällby Allsvenskan
19:00 Norrköping - Elfsborg Allsvenskan
19:00 Kalmar - Gais Allsvenskan
21:00 Brighton - Manchester C Premier League
21:00 Go Ahead Eagles - Feyenoord Eredivisie
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 3 3 0 0 10 9
2 Djurgårdens IF 3 2 1 0 5 7
3 Mjällby AIF 3 2 1 0 4 7
4 Hammarby IF 3 2 0 1 3 6
5 IK Sirius 3 2 0 1 2 6
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Halmstads BK 3 2 0 1 -1 6
7 AIK 3 1 2 0 1 5
8 IF Brommapojkarna 3 1 1 1 3 4
9 BK Häcken 3 1 1 1 0 4
10 IF Elfsborg 3 1 1 1 -2 4
11 IFK Göteborg 3 1 0 2 -3 3
12 Gais 3 1 0 2 -4 3
13 IFK Norrköping 3 1 0 2 -6 3
14 IFK Värnamo 3 0 1 2 -5 1
15 Västerås SK FK 3 0 0 3 -3 0
16 Kalmar FF 3 0 0 3 -4 0