Nyheter

LÅNGLÄSNING: Jajic imponerar bland sanddynerna – vill inte kritisera Nanne

ANNONS

MASPALOMAS. Dusan Jajic gjorde allsvensk debut redan 2015, då som 17-åring. I år är tanken att den kreativa mittfältaren ska blomma ordentligt och i en lång intervju med FD berättar Jordbro-sonen bland annat om livet i förorten, varför han så gärna vill spela centralt och anledningen till att det serbiska landslaget inte längre är aktuellt. 

I södra delarna av Gran Canaria, närmare bestämt längs de kända sanddynorna i Maspalomas, laddar Hammarby upp inför säsongen med ett träningsläger.
En som visat framfötterna mest under dagarna på den spanska ön är Dusan Jajic, 18-åringen som fick sparsamt med speltid under Nanne Bergstrands ledning.

I år är året då mittfältaren, som kom till Hammarby från IFK Haninge/Brandbergen inför 2015 års säsong, ska blomma. Jajic, med rötter från Serbien, har växt upp i Haningeförorten Jordbro och precis som i många andra invandrartäta förorter runt om i Sverige är inte allsvenskan ligan på alla Jordbro-människors läppar – även om just Jajic behåller båda fötterna på jorden.

– Man tänker mycket på utlandet, det gör man när man kommer från förorten som jag gör. Men man vill ju bygga upp sig också, man vill vara redo för utlandet och inte bara sticka iväg, bara tappa en plats och försvinna helt, det vill man inte. Man vill bygga upp sig och känna sig redo för utlandet innan man sticker, så känner jag i alla fall. Sedan är det upp till var och en, men jag vill först bli en stabil och väldigt bra fotbollsspelare innan jag tar nästa steg till utlandet.

Vad hade du för relation till Hammarby innan du gick till klubben 2015?

– Jag har faktiskt hejat på Bajen sedan jag var liten. Jag har bilder från när jag är typ sex år gammal med Bajentröjor och så. Bajen har alltid varit laget men det är inte mer än så, det är en väldigt fin klubb bara.

Du spelade ju A-lagsfotboll väldigt tidigt i IFK Haninge/Brandbergen i division 3 (debuterade som 15-åring) och det är ju alltid ett dilemma om man ska spela A-lagsfotboll i tidig ålder eller gå via akademin. Vad säger du om din väg?

– Alltså det beror ju på från person till person, jag började spela ganska tidigt med A-lagsfotboll i Haninge/Brandbergen och det gick ju bra för mig, men som sagt, det är från person till person. Vissa kan vara lite korta och mindre till växten, men jag kände att jag behövde det för att ta nästa steg i min fotboll och därför gick jag upp och det gick som sagt bra. Jag fick bättre styrka och man blev snabbare med bollen för man vet att det smäller om man dräller med bollen där.

Redan som 15-åring debuterade Jajic på seniornivå i division 3 för IFK Haninge/Brandbergen.

Redan som 15-åring debuterade Jajic på seniornivå i division 3 för IFK Haninge/Brandbergen.

Du som är från förorten och så, har det varit mycket stök och polare som kanske velat dra in dig i andra saker än fotbollen och att du fått göra ett vägskäl där?

– Det är ju lite så, men mina kompisar vet att min fotboll är väldigt viktig och de har alltid stöttat mig skitmycket. Mina kompisar är en stor del av min fotboll. De är alltid med mig när jag har matcher och de har alltid skyddat mig från dåliga saker så det har jag bara dem att tacka för.

Är du kung där borta?

– Haha det skulle jag inte säga, inte än i alla fall.

Marko Nikolic är också därifrån va?

– Precis, han är också från Jordbro. Vi spelade fotboll ihop när vi var små i IFK Haninge.

Är ni polare nu också?

– Absolut.

Vad säger du om att han var superhajpad när han kom till AIK men att det sedan inte blivit så mycket mer än så?

– Marko är en grym fotbollsspelare, han är riktigt bra. Det är så fotbollen är, det är svårt, fotbollen svänger hela tiden, men jag vet hur bra han är och han kommer till hundra procent komma tillbaka och vara jättestark. Det har ju inte hänt någon dipp utan han är grym, det är jag ärlig med, han är riktigt bra.

Du har ju tidigare varit positiv till Nanne Bergstrand medan din polare Isac Lidberg sagt till mig att både han och du borde ha fått mer speltid än vad ni fick. Känner du inte att Isac har rätt i det?

– Så klart att han har det, men jag gillar inte att gå ut och säga sånt. Men det är klart att man känner att man borde ha fått mer speltid, man kanske förtjänade det, men det är upp till tränaren. Det går inte att man går runt och klagar hela tiden, det blir inte bra då. Man känner som sagt att man borde fått spela mer och att man visade tillräckligt på träningarna, men det är upp till tränarna och jag kommer bara kriga på hela tiden.

Mellan träningarna i Maspalomas njuter Jajic av värmen, här tillsammans med Isac Lidberg, Pa Dibba och Leo Bengtsson.

Mellan träningarna i Maspalomas njuter Jajic av värmen, här tillsammans med Isac Lidberg, Pa Dibba och Leo Bengtsson.

Vad känner du kring nya tränaren Jakob Michelsen?

– Det känns bra, riktigt bra faktiskt. Han är väldigt engagerad i träningarna och det är positiva vibbar.

Förstår du hans danska?

– Haha, han tar mycket på engelska, men jag är fan inte bra på danska alltså (skratt).

Känner du redan nu att det är någon skillnad rent spelmässigt med Michelsen jämfört med Nanne?

– Båda är ju bra tränare, så är det ju. Nanne är också bra, det är inte så att vi ska sitta här och smutskasta Nanne. Men det är olika tränare och det känns väldigt bra med Michelsen. Han är väldigt positiv i sitt snack och han säger exakt hur det ska vara, det är rakt på sak liksom. Det känns faktiskt riktigt bra just nu och det gäller bara att jobba vidare så kommer det nog bli bra den här säsongen.

Han kallas ju för den nya Mourinho. Ser du några likheter där?

– Ja alltså han är ju väldigt framåt och han pratar väldigt mycket. Han har väldigt bra kontakt med alla och då har det ändå bara gått några dagar så det finns någon liknelse där kanske.

Många bajare tror ju mycket på dig och tror att det här kommer bli ditt år. Vad tror du själv?

– Alltså det är bara kul att folk tänker så och det är väldigt roligt för min del, men jag känner bara att jag måste ta chansen, det är dags för det nu. Jag känner att jag vill få ut min potential och jag vet vad jag kan göra på planen, jag vet vad jag är kapabel till så det kan mycket väl vara mitt år.

Du vill spela centralt har jag förstått, men kan du tänka dig att spela på en kant för att ändå få spela?

– Jag vill helst ta en plats centralt, det är bara så det kommer vara. Jag har ju spelat på kanten förut och jag kan det, men det är på innermittfältspositionen som jag vill slå igenom och det är där jag vill konkurrera just nu.

jajic

Dusan Jajic är en av stjärnorna i P98-landslaget.

Har det varit aktuellt att spela för Serbiens landslag i stället för Sverige?

– Det var det ett tag, men det kom inga konkreta bud och sedan mötte vi Serbien med Sverige i EM-kvalet och då kom vi etta och dem tvåa så jag tror inte att de är så sugna på att hämta mig nu haha.

Vad tror du om era chanser att ta er till EM?

– Vi har nytt EM-kval nu mot Italien, Irland och Belgien och det är ju en ganska tuff grupp, men jag tycker att vi ska förvänta oss att gå vidare, vi har ett så pass bra lag, jag tycker det. Det känns som att vi verkligen kan ta den platsen.

Du är ju väldigt ung då du är född 1998, men nu har det kommit in spelare till Bajen som är födda 2000 (André Alsanati och Elias Durmaz). Vad säger du om det?

– Det är en cool upplevelse för dem, jag minns själv hur det var när jag var ny i A-laget och fick träna med de stora grabbarna. Man lär sig så mycket på träningarna så det kommer nog bli en grym upplevelse för dem och de kommer lära sig mycket.

Känner du dig plötsligt lite gammal?

– Haha inte gammal kanske, men man känner att man inte behöver hämta alla västar och koner längre.

På tal om det så pratade jag med din kompis Jesper Karlsson som nyligen gått till Elfsborg och han sa att trots att han var en av stjärnorna i Falkenberg fick han ändå alltid stå i mitten i kvadraten för att han var yngst och att det nu är samma sak i Elfsborg. Har det varit samma sak för dig?

– Ja, så var det, jag började alltid i mitten men jag kämpade mig alltid ur den haha.

Kompisarna Isac Lidberg och Dusan Jajic kramas om efter ett mål.

Kompisarna Isac Lidberg och Dusan Jajic kramas om efter ett mål.

Du delar ju rum med Isac Lidberg på lägret här, vilka umgås du annars med?

– Alla. Vi har en skitgrym sammanhållning. Alla snackar med alla, alla äter med alla och alla går på promenader med alla, det är Bajen liksom. Det är en grym sammanhållning.

Hur snackar man med Romulo då? Han kan ju ingen engelska.

– Nej men man löser det på något sätt faktiskt, man blandar lite spanska och engelska och allting, så det blir bra till slut.

Med tanke på att du är mittfältare och Kennedy är mittfältare så antar jag att han är en stor inspirationskälla för dig med tanke på hans meriter?

– Ja absolut, han lär mig mycket och snackar mycket på träningarna, så det känns bra faktiskt, det känns riktigt bra att ha en sån spelare i laget.

Vad tror du om kommande säsong då? Ni har kommit elva två år i rad. Kan ni bli ett topplag i år eller vad ska man förvänta sig?

– Vi får se. Vi ska visa alla det här året. Jag tycker det ser bra ut och det känns jävligt bra, sedan är svårt att säga tabellplaceringar redan nu och så.

Vad har du för egna mål med säsongen?

– Mål och mål, jag vill spela så mycket som möjligt, jag vill spela jättemycket för jag vill slå igenom i år. Folk ska inte bara se mig som en ung spelare utan de ska tänka att jag är en bra spelare som man ska se upp för, det är så jag vill att folk ska se mig. Det måste jag kämpa för.

Jag vet att du efter Norrköpingsmatchen i höstas hyllade Bajen-fansen väldigt mycket. Om du ska ranka Hammarbys supportrar, hur låter det då?

– Det är jävligt högt, det är riktigt högt för de är SÅ bra. Gör man något bra på planen så får man höra det direkt. Det är jubel och som ung spelare så stiger självförtroendet jättemycket när man får höra något sånt. Även om det inte går bra för laget så är fansen på plats, så det är världsklass.

Ni har det i särklass bästa publiksnittet i allsvenskan. Hur sjukt är inte det med tanke på att ni långt ifrån är något topplag?

– Det visar bara vilken kärlek de har för klubben och det är som sagt världsklass som går att jämföra med klubbarna från de absolut största ligorna. Så pass bra är det.

MISSA INTE!

Allt om Hammarby – Gå till FotbollDirekts Hammarby-sida
Torsteinbö kung – raljerar över supertalangen

Jingblad stör sig på dansk förhandlingstaktik

FÖLJ FOTBOLLDIREKT FÖR DE SENASTE NYHETERNA OM SVENSK FOTBOLL!
TWITTER
FACEBOOK
INSTAGRAM

ELITEFOOTBALLSveriges bästa statistik-databas för svensk fotboll

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
torsdag 28 september
18:30 Frosinone - Fiorentina Serie A
18:30 Monza - Bologna Serie A
19:00 Örebro - Utsikten Superettan
19:00 Trelleborg - Jönköping Superettan
19:00 Örgryte - Gais Superettan
19:00 Sundsvall - Gefle Superettan
19:00 Nyköbing - Århus Danska cupen
19:00 Celta Vigo - Alaves La Liga
19:00 Granada - Real Betis La Liga
20:45 Genoa - Roma Serie A
21:30 Osasuna - Atletico Madrid La Liga
fredag 29 september
02:30 Boca Juniors - Palmeiras Copa Libertadores
18:30 Paderborn - Schalke 2. Bundesliga
18:30 Hamburg - Fortuna Düsseldorf 2. Bundesliga
18:30 RB Leipzig - Essen Bundesliga damer
18:30 Kolding - Thisted Danska ligan, damer
19:00 Hilleröd - Horsens Danmark Division 1
19:00 Vendsyssel - Ålborg Danmark Division 1
20:30 Hoffenheim - Borussia Dortmund Bundesliga
21:00 Sheffield W - Sunderland Championship
21:00 Barcelona - Sevilla La Liga
lördag 30 september
13:00 Århus - Köge Danska ligan, damer
13:00 Gamla Upsala - Umeå Elitettan
13:00 Hansa Rostock - Eintracht Braunschweig 2. Bundesliga
13:00 Hannover - Wehen 2. Bundesliga
13:00 Karlsruhe - Kiel 2. Bundesliga
13:30 Aston Villa - Brighton Premier League
13:30 Southampton - Leeds Championship
14:00 Bromölla - Linköping Elitettan
14:00 Werder Bremen - Hoffenheim Bundesliga damer
14:00 SönderjyskE - B93 Köpenhamn Danmark Division 1
14:00 Häcken U - Sundsvall Elitettan
14:00 Getafe - Villarreal La Liga
14:00 Mallbacken - Jitex Elitettan
15:00 Lecce - Napoli Serie A
15:00 Köpenhamn - Midtjylland Superligaen
15:00 Djurgården - Halmstad Allsvenskan
15:00 Trelleborg - Rössö Elitettan
15:30 Heidenheim - Union Berlin Bundesliga
15:30 Wolfsburg - Eintracht Frankfurt Bundesliga
15:30 Köln - Stuttgart Bundesliga
15:30 Mainz - Bayer Leverkusen Bundesliga
15:30 Nordsjælland - Bröndby Danska ligan, damer
15:30 Bochum - Borussia M'gladbach Bundesliga
16:00 Falkenberg - Oddevold Ettan södra
16:00 Everton - Luton Premier League
16:00 AIK - Alingsås Elitettan
16:00 Hull - Plymouth Championship
16:00 Ross County - Hearts Skottland Premiership
16:00 Manchester U - Crystal Palace Premier League
16:00 Wolverhampton - Manchester C Premier League
16:00 West Ham - Sheffield U Premier League
16:00 Newcastle - Burnley Premier League
16:00 Bournemouth - Arsenal Premier League
16:15 Rayo Vallecano - Mallorca La Liga
17:30 Norrköping - Kalmar Allsvenskan
18:00 Milan - Lazio Serie A
18:30 Tottenham - Liverpool Premier League
18:30 Leipzig - Bayern München Bundesliga
18:30 Girona - Real Madrid La Liga
20:30 Hertha Berlin - St Pauli 2. Bundesliga
20:45 Salernitana - Inter Serie A
21:00 Real Sociedad - Athletic Bilbao La Liga
21:00 Waalwijk - Ajax Eredivisie
söndag 01 oktober
12:30 Bologna - Empoli Serie A
12:30 Aston Villa - Manchester U Women’s Super League
13:00 Köge - Helsingör Danmark Division 1
13:00 Hammarby - Uppsala Allsvenskan, damer
13:00 Blackburn - Leicester Championship
13:00 Brommapojkarna - Kristianstad Allsvenskan, damer
13:30 Elversberg - Greuther Furth 2. Bundesliga
13:30 Nürnberg - Magdeburg 2. Bundesliga
13:30 Osnabrück - Kaiserslautern 2. Bundesliga
14:00 Fredericia - Naestved Danmark Division 1
14:00 Almeria - Granada La Liga
14:00 Eintracht Frankfurt - Wolfsburg Bundesliga damer
14:00 Randers - Silkeborg Superligaen
15:00 Häcken - AIK Allsvenskan
15:00 Eskilstuna United - Bollstanäs Elitettan
15:00 KIF Örebro - Piteå Allsvenskan, damer
15:00 Vittsjö - Linköping Allsvenskan, damer
15:00 Udinese - Genoa Serie A
15:00 Nottingham - Brentford Premier League
15:00 Västerås - Trelleborg Superettan
15:00 Sirius - Degerfors Allsvenskan
15:00 Djurgården - Kalmar Allsvenskan, damer
15:00 Fortuna Hjörring - Ålborg Danska ligan, damer
15:30 Darmstadt - Werder Bremen Bundesliga
16:15 Alaves - Osasuna La Liga
17:00 Hobro - Kolding Danmark Division 1
17:30 Hammarby - Göteborg Allsvenskan
17:30 Freiburg - Augsburg Bundesliga
17:30 Chelsea - Tottenham Women’s Super League
17:30 Mjällby - Värnamo Allsvenskan
18:00 Viborg - Århus Superligaen
18:00 Atalanta - Juventus Serie A
18:30 Real Betis - Valencia La Liga
20:45 Roma - Frosinone Serie A
21:00 Atletico Madrid - Cadiz La Liga
måndag 02 oktober
14:00 OKMK - Al Quwa Al Jawiya AFC Champions League
18:30 Sassuolo - Monza Serie A
18:30 Torino - Verona Serie A
19:00 Brage - Skövde AIK Superettan
19:00 Elfsborg - Varberg Allsvenskan
19:00 Utsikten - AFC Eskilstuna Superettan
19:00 Odense - Lyngby Superligaen
19:00 Jönköping - Östersund Superettan
19:00 Växjö - Rosengård Allsvenskan, damer
19:00 Norrköping - Häcken Allsvenskan, damer
19:10 Malmö - Brommapojkarna Allsvenskan
19:30 Bayern München - Köln Bundesliga damer
20:00 Al Nassr - Istiqlol Dushanbe AFC Champions League
20:00 Al Nassr - Istiqlol Dushanbe AFC Champions League
20:45 Fiorentina - Cagliari Serie A
21:00 Las Palmas - Celta Vigo La Liga
21:00 Fulham - Chelsea Premier League
tisdag 03 oktober
16:00 Navbahor Namangan - Mumbai City AFC Champions League
18:45 Union Berlin - Braga EUROPA: Champions League
18:45 FC Salzburg - Real Sociedad EUROPA: Champions League
19:00 Helsingborg - Örebro Superettan
19:00 Gefle - Örgryte Superettan
19:00 Landskrona - Sundsvall Superettan
19:00 Gais - Öster Superettan
20:30 Luton - Burnley Premier League
21:00 Stoke - Southampton Championship
21:00 Köpenhamn - Bayern München EUROPA: Champions League
21:00 Manchester U - Galatasaray EUROPA: Champions League
21:00 Inter - Benfica EUROPA: Champions League
21:00 Napoli - Real Madrid EUROPA: Champions League
21:00 PSV - Sevilla EUROPA: Champions League
21:00 Lens - Arsenal EUROPA: Champions League
onsdag 04 oktober
02:30 Fortaleza - Corinthians Copa Sudamericana
14:00 Zhejiang Professional - Melbourne City AFC Champions League
18:45 Atletico Madrid - Feyenoord EUROPA: Champions League
18:45 Antwerpen - Shaktar Donetsk EUROPA: Champions League
20:45 Rotherham - Bristol C Championship
21:00 Celtic - Lazio EUROPA: Champions League
21:00 Borussia Dortmund - Milan EUROPA: Champions League
21:00 Newcastle - PSG EUROPA: Champions League
21:00 Porto - Barcelona EUROPA: Champions League
21:00 Röda Stjärnan - Young Boys EUROPA: Champions League
21:00 Leipzig - Manchester C EUROPA: Champions League
00:00 Defensa y Justicia - LDU Quito Copa Sudamericana
torsdag 05 oktober
02:30 Internacional - Fluminense Copa Libertadores
16:30 FC Astana - Viktoria Plzen UEFA Europa Conference League
18:45 Sporting Lissabon - Atalanta UEFA Europa League
18:45 Rakow - Sturm Graz UEFA Europa League
18:45 Klaksvik - Lille UEFA Europa Conference League
18:45 Olimpija Ljubljana - Slovan Bratislava UEFA Europa Conference League
18:45 Real Betis - Sparta Prag UEFA Europa League
18:45 FC Ballkani - Dinamo Zagreb UEFA Europa Conference League
18:45 Aris Limassol - Rangers UEFA Europa League
18:45 Marseille - Brighton UEFA Europa League
18:45 Gent - Maccabi Tel Aviv UEFA Europa Conference League
18:45 TSC Backa Topola - Olympiakos UEFA Europa League
18:45 Freiburg - West Ham UEFA Europa League
18:45 Breidablik - Zorya Luhansk UEFA Europa Conference League
18:45 Bodö/Glimt - Club Brügge UEFA Europa Conference League
18:45 Besiktas - Lugano UEFA Europa Conference League
18:45 AEK Aten - Ajax UEFA Europa League
19:00 Andorra CF - Real Zaragoza LaLiga2
21:00 Spartak Trnava - Fenerbahce UEFA Europa Conference League
21:00 Fiorentina - Ferencvaros UEFA Europa Conference League
21:00 Cukaricki - Genk UEFA Europa Conference League
21:00 Nordsjälland - Ludogorets UEFA Europa Conference League
21:00 Liverpool - Royale Union SG UEFA Europa League
21:00 Aston Villa - Zrinjski Mostar UEFA Europa Conference League
21:00 AZ Alkmaar - Legia Warszawa UEFA Europa Conference League
21:00 Toulouse - LASK Linz UEFA Europa League
21:00 Molde - Bayer Leverkusen UEFA Europa League
21:00 Häcken - Qarabag UEFA Europa League
21:00 PAOK Saloniki - Eintracht Frankfurt UEFA Europa Conference League
21:00 Roma - Servette UEFA Europa League
21:00 Slavia Prag - Sheriff Tiraspol UEFA Europa League
21:00 Villarreal - Rennes UEFA Europa League
21:00 Maccabi Haifa - Panathinaikos UEFA Europa League
21:00 Aberdeen - HJK Helsingfors UEFA Europa Conference League
fredag 06 oktober
02:30 Palmeiras - Boca Juniors Copa Libertadores
18:00 Rosengård - Djurgården Allsvenskan, damer
18:00 Linköping - Piteå Allsvenskan, damer
18:00 Häcken - Vittsjö Allsvenskan, damer
18:30 Fredericia - SönderjyskE Danmark Division 1
18:30 Wolfsburg - Nürnberg Bundesliga damer
18:30 Kaiserslautern - Hannover 2. Bundesliga
18:30 Fortuna Düsseldorf - Osnabrück 2. Bundesliga
18:30 Empoli - Udinese Serie A
19:00 B93 Köpenhamn - Hilleröd Danmark Division 1
19:00 Silkeborg - Lyngby Superligaen
19:00 Horsens - Ålborg Danmark Division 1
20:30 Manchester U - Arsenal Women’s Super League
20:30 Borussia M'gladbach - Mainz Bundesliga
20:45 Lecce - Sassuolo Serie A
21:00 Birmingham - West Bromwich Championship
21:00 Athletic Bilbao - Almeria La Liga
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 24 16 4 4 30 52
2 IF Elfsborg 24 16 3 5 26 51
3 BK Häcken 24 15 2 7 25 47
4 Djurgårdens IF 24 12 4 8 5 40
5 Hammarby IF 24 11 5 8 2 38
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Kalmar FF 24 10 6 8 -3 36
7 IFK Norrköping 24 10 5 9 5 35
8 Mjällby AIF 24 10 4 10 -1 34
9 IFK Värnamo 24 10 2 12 -1 32
10 IFK Göteborg 24 7 8 9 -1 29
11 Halmstads BK 24 8 5 11 -16 29
12 AIK 24 7 7 10 -2 28
13 IF Brommapojkarna 24 8 3 13 -9 27
14 IK Sirius 24 7 5 12 0 26
15 Degerfors IF 24 7 2 15 -28 23
16 Varbergs BoIS 24 3 5 16 -32 14
Expressen Premium Max visar
lördag 30 september
13:00 Gamla Upsala - Umeå Elitettan
14:00 Mallbacken - Jitex Elitettan
14:00 Bromölla - Linköping Elitettan
14:00 Häcken U - Sundsvall Elitettan
15:00 Trelleborg - Rössö Elitettan
16:00 AIK - Alingsås Elitettan
söndag 01 oktober
15:00 Eskilstuna United - Bollstanäs Elitettan