LÅNGLÄSNING: Kennedy vill inte gå i Rosenbergs fotspår – “Ska kännas rätt”

ANNONS

MASPALOMAS/STOCKHOLM. Kennedy Bakircioglü fyller i november 37 år och efter säsongen löper hans nya kontrakt ut. Att göra som gamla landslagskompisen Markus Rosenberg och redan nu annonsera om att detta blir sista året är inte ett alternativ i Bajen-ikonens ögon.
– Det är bättre att man inte säger något förrän man känner att tiden är inne, säger Kennedy till FotbollDirekt.se.

En legendar i Hammarbykretsar börjar spela på sista versen. Kennedy Bakircioglü värvades till Hammarby inför 1999 års säsong och han spelade till sig en ordinarie plats i elvan per omgående. Två år sedan var han en av stjärnorna när laget vann det historiska första SM-guldet i klubbens historia. Säsongen 2003 gjorde han sitt dittills poängmässigt bästa år då han smällde in tolv mål och gjorde sex assist.

Därefter lämnade han för utlandet och under sina tio säsonger utomlands hann han representera grekiska Iraklis, holländska Twente och Ajax samt spanska Racing Santander innan han sommaren 2012 återvände till Hammarby. Kennedy nämns redan nu som en av de största i Hammarbys historia och efter i år kan det vara över. I november fyller mittfältsstjärnan 37 år och vid årsskiftet löper hans nya kontrakt ut.

Allsvenskans kanske största stjärna Markus Rosenberg sitter också på ett utgående kontrakt och MFF-stjärnan har redan meddelat att han lägger skorna på hyllan efter säsongen. Kennedy, som spelat med Rosenberg i landslaget, hyllar sin kompis mod, men är själv inte beredd att komma med ett besked förrän efter säsongen om han ska fortsätta ännu ett år.

– Det är starkt av Mackan att gå ut med det och säga att det blir sista året. Har man gått in för det så har man också mentalt ställt in sig på att det är sista året. Jag vill inte gärna redan nu gå ut och säga att det här är sista och sedan går det jättebra för mig. Då kanske jag känner att jag vill ångra mig så jag vill gärna ta ett år i taget och se efter säsongen hur bra det har gått för mig. Det är väldigt svårt att säga det rakt ut, men vi får se om det blir ett år till, sedan är det inte bara jag som bestämmer det.

Francesco Totti har ju gjort som du vill göra i flera säsonger nu.

– Ja men det är det jag menar. Det är inte så lätt att bara ta skorna och lägga av. Samtidigt ska det kännas rätt. Det är bättre att man inte säger något förrän man känner att tiden är inne för att lägga av och då är det viktigt att man säger det till sig själv att det är dags att sluta.

Nu när det börjar komma in spelare till Hammarby som är födda år 2000, börjar du känna dig väldigt gammal då? 

– Haha, jag känner mig mer som en pappa kanske. Jag vet ju hur det var när jag var 17 år och blev klar för Bajen. Klart att det blir lite flashbacks, men samtidigt så har jag ju redan gjort min resa och de här killarna har framtiden framför sig så det är bara kul, man ska bara se det positivt. Så länge kroppen känns bra är det bara att köra på och samtidigt försöka hjälpa de unga spelarna och ge dem bra råd vad de kan tänka på och så. När man är ung vill man så mycket och det är inget fel i det men det gäller att hitta en balans som gör att man värderar rätt ibland.

Ung och gammal. Det skiljer 18 år mellan Dusan Jajic och Kennedy Bakircioglü.

Ung och gammal. Det skiljer 18 år mellan Dusan Jajic och Kennedy Bakircioglü.

Kollar man på era träningar så är du väldigt mycket med de unga spelarna och instruerar dem.

– Ja det är klart. Man får inte bara tänka på att jag är 36 år utan jag är också kapten, jag har ju den rollen så det är mitt ansvar att se till att hjälpa alla unga spelare. Jag ska vara en förebild för dem och då måste jag visa vad som är rätt och vad som är fel och sedan gör vi det tillsammans. Jag har en viktig roll, det tycker jag. Det gäller inte bara för mig att ta hand om de yngre spelarna, utan även våra nyförvärv. Jag menar, det är inte många som vet hur Hammarby funkar.

Hur funkar Hammarby?

– Haha, du vet själv att det inte är så lätt att spela inför fullsatt arena. Även om det är spännande och kul så gäller det att klara av den mentala biten. Vi har ju krävande supportrar, så är det ju. Men våra nya spelare kommer komma in i det, det är jag helt övertygad om. Det är kvalitetsspelare som vi fått in och det känns bra. De är här nu så nu ska vi lära känna varandra på ett bra sätt och sedan ska vi bygga laget tillsammans.

Du har tidigare sagt att du efter karriären vill hjälp ungdomar, men när man hör dig prata så är du väldigt analytisk, kan du tänka dig en roll som expert i tv när du slutar med fotbollen?

– Ja, man vet ju aldrig, det skulle inte vara fel egentligen. Men man måste ju se vilka möjligheter som finns och vad man själv vill. Vill man satsa på något direkt eller vill man chilla lite? Det är liksom ett beslut som man kommer ta när man slutar med fotbollen. Sedan vet man inte hur lång tid det kommer ta. Det kanske tar tre år innan jag känner att “fan vad kul det skulle vara att jobba som expertkommentator och prata och analysera”. Det skulle vara jätteroligt att göra det så klart, men just nu vet jag inte vad jag vill göra, jag tar ett år i taget (skratt).

Özcan Melkemichel har ju testat på expertrollen och han är ju från Södertälje som du. När han värvades till Djurgården blev det en väldigt stor grej då han upplevdes som något helt nytt. Vad tror du om honom i Djurgården?

– Özcan har bevisat att han är en fantastisk tränare. Inte bara för att jag känner honom utan tittar man tillbaka från hans tid i Syrianska var det inte bra förutsättningar som han hade, men ändå lyckades han där och bara det är väldigt starkt. Sedan kom han till AFC United och vem trodde egentligen att Özcan skulle ta upp laget till allsvenskan med förutsättningarna som han hade där? Djurgården har valt att ta in honom och jag vet att han är en bra tränare. Han kan sin fotboll och han kan sin grej.

Du hänger ju mycket med Stefan Batan. Vilka andra är dina grabbar i laget?

– Alla är mina grabbar, jag trivs med allihopa! Batan och jag har en ganska speciell relation och det är rätt naturligt. Batan var bara en liten knatte när vi lekte på gården. Han var kanske två eller tre år och jag var typ sex, sju år. Redan då ville han vara med och leka och spela. Vi var ju också grannar och umgicks mycket med varandra. Vi har haft den här relationen sedan vi var små och det är klart att det är kul att vi båda är i Bajen.

Bästisar. Kennedy och Stefan Batan känner varandra sedan barnsben.

Bästisar. Kennedy och Stefan Batan känner varandra sedan barnsben.

Kennedy är även god vän med en annan spelare som kommer från Södertälje, Nahir Besara, som lämnade Hammarby för Turkiet sommaren 2015. I somras bröt Besara med sin klubb Göztepe Izmir och var sugen på en flytt tillbaka till Hammarby, men Bajen valde att inte skriva kontrakt med den kreativa mittfältaren. I stället kritade Besara på för Örebro och i höstas var det givetvis han som på stopptid kvitterade för ÖSK mot Bajen på Tele2 Arena.

– Det är klart att det var tråkigt att han inte kom till oss. Vi vet ju att det är en spelare med en enorm kapacitet som fortfarande utvecklas. Det är dock inte upp till mig att avgöra sådana saker utan det är ju tränarens, sportchefens och styrelsens uppgift, men vi vet alla hur bra han är.

Nanne Bergstrands tid som Hammarbytränare är över och vissa menar att han misslyckades medan andra menar att han uträttade det som man kunde kräva av honom. Vad är din bild av det hela?

– Nanne kom till Hammarby för att ta upp laget till allsvenskan och vad jag förstår så lyckades han med uppdraget. Han har gjort sitt och nu är inte Nanne här och sedan kan inte jag säga vad andra tycker, men Nanne gjorde det som Hammarby ville.

Vad säger du om Jacob Michelsen så här långt?

– Han är bra tycker jag. Han känns spännande och han kan mycket fotboll. Han kan verkligen förklara hur han vill spela. Han har blivit utsedd till årets tränare i Danmark och det är en bra tränare. Han ger självförtroende till spelarna så känslan är bra.

Han kallas ju för mini-Mourinho i Danmark. Finns det några likheter?

– Det är så tidigt att säga, men säger man så i Danmark så är det säkert så, de känner ju honom bättre. Han verkar vara väldigt taktiskt skicklig och det ska bli jättespännande att jobba med honom.

Du var inne på publiken tidigare. Ser du någon skillnad på Hammarbys fans nu jämfört med när du som ung spelade på Söderstadion? Är de mer krävande nu?

– Nej, Hammarbyfansen har alltid varit lika krävande. Nu har vi ganska mycket mer supportrar på matcherna för nu kan vi ju ha 30 000 på plats, på Söderstadion gick det ju bara in 11 000-12 000 åskådare. Sedan blir det också en helt annan inramning och stämning nu, men Söderstadion var också väldigt speciell, det får man inte glömma. Jag har vunnit SM-guld där och spelade i fem, sex år där men krävande har fansen alltid varit så jag vill inte säga att de blivit mer krävande nu än tidigare.

Chefen. Kennedy är inte bara Bajens storstjärna, utan han bär även kaptensbindeln.

Chefen. Kennedy är inte bara Bajens storstjärna, utan han bär även kaptensbindeln.

Hur mycket saknar du Söderstadion?

– Jo men jag saknar Söderstadion ganska mycket emellanåt. Jag har väldigt fina minnen därifrån, inte bara för att jag vunnit SM-guld utan det är så mycket fina mål som gjorts där. Det var så speciellt när man skulle in på planen och det var en sån jäkla stämning. Även motståndarna tyckte om att spela där, men nu är det Nya Söderstadion som gäller och vi är så himla glada över att vi fått in en så pass bra inramning och det känns verkligen som att det är vår hemmaplan så det känns jävligt bra.

MISSA INTE – MER OM HAMMARBY! 

– “Imponerad av Kennedy, Khalili och Batan” 
 – Talangens hyllning: “Kennedy lär mig mycket” 

FÖLJ FOTBOLLDIREKT FÖR DE SENASTE NYHETERNA OM SVENSK FOTBOLL!
TWITTER
FACEBOOK
INSTAGRAM

ELITEFOOTBALLSveriges bästa statistik-databas för svensk fotboll

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
fredag 02 juni
18:00 Häcken - Kristianstad Allsvenskan, damer
19:00 Hammarby - Norrköping Allsvenskan, damer
19:00 Köge - Fremad Amager Danmark Division 1
19:00 Hilleröd - Hobro Danmark Division 1
19:00 Hilleröd - Hobro Danmark Division 1
19:00 Hammarby - Norrköping Allsvenskan, damer
19:00 Nyköbing - Fredericia Danmark Division 1
19:00 Nyköbing - Fredericia Danmark Division 1
19:00 Köge - Fremad Amager Danmark Division 1
lördag 03 juni
14:00 Ålborg - Silkeborg Superligaen
14:00 Horsens - Lyngby Superligaen
14:00 Midtjylland - Odense Superligaen
15:00 Uppsala - Linköping Allsvenskan, damer
15:00 Nordsjælland - Thisted Danska ligan, damer
15:00 Eskilstuna - Alingsås Elitettan
15:00 Rössö - Bollstanäs Elitettan
15:00 Gamla Upsala - Mallbacken Elitettan
15:00 Sundsvall - AIK Elitettan
15:00 Göteborg - Mjällby Allsvenskan
16:00 Manchester C - Manchester U FA-cupen
16:00 Barcelona - Wolfsburg UEFA Champions League, damer
17:00 Bröndby - Kolding Danska ligan, damer
17:00 Fortuna Hjörring - Köge Danska ligan, damer
17:30 Norrköping - Brommapojkarna Allsvenskan
18:30 Celtic - Inverness CT Skotska cupen
18:30 Torino - Inter Serie A
20:00 Leipzig - Eintracht Frankfurt Tyska cupen
21:00 Troyes - Lille Ligue 1
21:00 Nantes - Angers Ligue 1
21:00 Cremonese - Salernitana Serie A
21:00 Nice - Lyon Ligue 1
21:00 Brest - Rennes Ligue 1
21:00 Monaco - Toulouse Ligue 1
21:00 Lorient - Strasbourg Ligue 1
21:00 Auxerre - Lens Ligue 1
21:00 Empoli - Lazio Serie A
21:00 AC Ajaccio - Marseille Ligue 1
21:00 Paris SG - Clermont Ligue 1
21:00 USM Alger - Young Africans CAF Confederations Cup
21:00 Reims - Montpellier Ligue 1
söndag 04 juni
13:00 Umeå - Lidköping Elitettan
13:00 SönderjyskE - Helsingör Danmark Division 1
13:00 Hvidovre - Naestved Danmark Division 1
13:00 Vejle - Vendsyssel Danmark Division 1
14:00 Bromölla - Trelleborg Elitettan
15:00 Rosengård - Växjö Allsvenskan, damer
15:00 Torino - Inter Serie A
15:00 Roma - Spezia Serie A
15:00 Empoli - Lazio Serie A
15:00 Sassuolo - Fiorentina Serie A
15:00 Udinese - Juventus Serie A
15:00 Milan - Verona Serie A
15:00 Atalanta - Monza Serie A
15:00 Lecce - Bologna Serie A
15:00 Cremonese - Salernitana Serie A
15:00 Piteå - KIF Örebro Allsvenskan, damer
15:00 Napoli - Sampdoria Serie A
15:00 Vittsjö - Kalmar Allsvenskan, damer
15:00 Halmstad - Hammarby Allsvenskan
15:00 Öster - Utsikten Superettan
15:00 AIK - Kalmar Allsvenskan
16:00 Ljungskile - Oddevold Ettan södra
17:00 Örebro - Gefle Superettan
17:00 Nordsjälland - Viborg Superligaen
17:00 Aarhus - Bröndby Superligaen
17:00 Köpenhamn - Randers Superligaen
17:00 Östersund - Västerås SK Superettan
17:30 Ross County - Partick Skottland Premiership
17:30 Elfsborg - Djurgården Allsvenskan
17:30 Sirius - Värnamo Allsvenskan
19:00 Osasuna - Girona La Liga
19:00 Celta Vigo - Barcelona La Liga
19:00 Real Betis - Valencia La Liga
19:00 Villarreal - Atletico Madrid La Liga
19:00 Real Madrid - Athletic Bilbao La Liga
19:00 Mallorca - Rayo Vallecano La Liga
19:00 Elche - Cadiz La Liga
19:00 Real Sociedad - Sevilla La Liga
19:00 Valladolid - Getafe La Liga
19:00 Espanyol - Almeria La Liga
20:00 Al Ahly Cairo - Wydad Casablanca CAF Champions League
måndag 05 juni
19:00 Malmö - Degerfors Allsvenskan
19:00 Brommapojkarna - Djurgården Allsvenskan, damer
19:00 Trelleborg - Brage Superettan
19:00 Skövde AIK - AFC Eskilstuna Superettan
19:00 Varberg - Häcken Allsvenskan
21:00 Hamburg - Stuttgart Bundesliga
tisdag 06 juni
15:00 Helsingborg - Jönköping Superettan
15:00 Hammarby - Häcken Svenska Cupen, damer
15:00 Sundsvall - Gais Superettan
15:00 Örgryte - Landskrona Superettan
20:45 Arminia Bielefeld - Wehen SV 2. Bundesliga
onsdag 07 juni
21:00 Fiorentina - West Ham UEFA Europa Conference League
21:00 Levante - Albacete LaLiga2
fredag 09 juni
18:00 Uppsala - Rosengård Allsvenskan, damer
18:00 Linköping - Vittsjö Allsvenskan, damer
19:00 Eskilstuna - Gamla Upsala Elitettan
19:00 Hammarby - Brommapojkarna Allsvenskan
19:00 Kalmar - Djurgården Allsvenskan, damer
lördag 10 juni
13:00 Västerås SK - Skövde AIK Superettan
13:00 Gefle - Öster Superettan
13:00 Häcken U - Umeå Elitettan
14:00 Mallbacken - Sundsvall Elitettan
14:00 Bollstanäs - AIK Elitettan
14:00 Boden - Karlstad Ettan norra
14:00 Kolding - Nordsjælland Danska ligan, damer
14:00 Köge - Bröndby Danska ligan, damer
14:00 Thisted - Fortuna Hjorring Danska ligan, damer
15:00 Jönköping - Trelleborg Superettan
15:00 Värnamo - Malmö Allsvenskan
15:00 Kalmar - Degerfors Allsvenskan
15:00 Alingsås - Rössö Elitettan
15:00 Utsikten - Sundsvall Superettan
17:30 Varberg - Halmstad Allsvenskan
21:00 Manchester C - Inter EUROPA: Champions League
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 IF Elfsborg 11 8 2 1 17 26
2 Malmö FF 10 8 1 1 14 25
3 BK Häcken 11 7 1 3 16 22
4 Djurgårdens IF 12 6 2 4 2 20
5 IF Brommapojkarna 11 6 1 4 1 19
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Kalmar FF 11 5 3 3 3 18
7 IFK Norrköping 11 5 2 4 3 17
8 Halmstads BK 11 5 1 5 -5 16
9 Mjällby AIF 11 4 3 4 0 15
10 Hammarby IF 12 3 4 5 -5 13
11 IFK Värnamo 11 4 0 7 -4 12
12 IK Sirius 11 2 5 4 -5 11
13 Degerfors IF 11 3 2 6 -14 11
14 IFK Göteborg 11 1 4 6 -3 7
15 AIK 11 1 4 6 -7 7
16 Varbergs BoIS 10 0 5 5 -13 5
Expressen Premium Max visar
lördag 03 juni
15:00 Eskilstuna - Alingsås Elitettan
15:00 Rössö - Bollstanäs Elitettan
15:00 Gamla Upsala - Mallbacken Elitettan
15:00 Sundsvall - AIK Elitettan
21:00 Paris SG - Clermont Ligue 1
21:00 AC Ajaccio - Marseille Ligue 1
21:00 Reims - Montpellier Ligue 1
21:00 Auxerre - Lens Ligue 1
21:00 Lorient - Strasbourg Ligue 1
21:00 Monaco - Toulouse Ligue 1
21:00 Brest - Rennes Ligue 1
21:00 Nice - Lyon Ligue 1
21:00 Troyes - Lille Ligue 1
21:00 Nantes - Angers Ligue 1
söndag 04 juni
13:00 Umeå - Lidköping Elitettan
14:00 Bromölla - Trelleborg Elitettan
fredag 09 juni
19:00 Eskilstuna - Gamla Upsala Elitettan
lördag 10 juni
13:00 Häcken U - Umeå Elitettan
14:00 Mallbacken - Sundsvall Elitettan
14:00 Bollstanäs - AIK Elitettan
15:00 Alingsås - Rössö Elitettan