Nyheter

LÅNGLÄSNING: Kennedy vill inte gå i Rosenbergs fotspår – “Ska kännas rätt”

ANNONS

MASPALOMAS/STOCKHOLM. Kennedy Bakircioglü fyller i november 37 år och efter säsongen löper hans nya kontrakt ut. Att göra som gamla landslagskompisen Markus Rosenberg och redan nu annonsera om att detta blir sista året är inte ett alternativ i Bajen-ikonens ögon.
– Det är bättre att man inte säger något förrän man känner att tiden är inne, säger Kennedy till FotbollDirekt.se.

En legendar i Hammarbykretsar börjar spela på sista versen. Kennedy Bakircioglü värvades till Hammarby inför 1999 års säsong och han spelade till sig en ordinarie plats i elvan per omgående. Två år sedan var han en av stjärnorna när laget vann det historiska första SM-guldet i klubbens historia. Säsongen 2003 gjorde han sitt dittills poängmässigt bästa år då han smällde in tolv mål och gjorde sex assist.

Därefter lämnade han för utlandet och under sina tio säsonger utomlands hann han representera grekiska Iraklis, holländska Twente och Ajax samt spanska Racing Santander innan han sommaren 2012 återvände till Hammarby. Kennedy nämns redan nu som en av de största i Hammarbys historia och efter i år kan det vara över. I november fyller mittfältsstjärnan 37 år och vid årsskiftet löper hans nya kontrakt ut.

Allsvenskans kanske största stjärna Markus Rosenberg sitter också på ett utgående kontrakt och MFF-stjärnan har redan meddelat att han lägger skorna på hyllan efter säsongen. Kennedy, som spelat med Rosenberg i landslaget, hyllar sin kompis mod, men är själv inte beredd att komma med ett besked förrän efter säsongen om han ska fortsätta ännu ett år.

– Det är starkt av Mackan att gå ut med det och säga att det blir sista året. Har man gått in för det så har man också mentalt ställt in sig på att det är sista året. Jag vill inte gärna redan nu gå ut och säga att det här är sista och sedan går det jättebra för mig. Då kanske jag känner att jag vill ångra mig så jag vill gärna ta ett år i taget och se efter säsongen hur bra det har gått för mig. Det är väldigt svårt att säga det rakt ut, men vi får se om det blir ett år till, sedan är det inte bara jag som bestämmer det.

Francesco Totti har ju gjort som du vill göra i flera säsonger nu.

– Ja men det är det jag menar. Det är inte så lätt att bara ta skorna och lägga av. Samtidigt ska det kännas rätt. Det är bättre att man inte säger något förrän man känner att tiden är inne för att lägga av och då är det viktigt att man säger det till sig själv att det är dags att sluta.

Nu när det börjar komma in spelare till Hammarby som är födda år 2000, börjar du känna dig väldigt gammal då? 

– Haha, jag känner mig mer som en pappa kanske. Jag vet ju hur det var när jag var 17 år och blev klar för Bajen. Klart att det blir lite flashbacks, men samtidigt så har jag ju redan gjort min resa och de här killarna har framtiden framför sig så det är bara kul, man ska bara se det positivt. Så länge kroppen känns bra är det bara att köra på och samtidigt försöka hjälpa de unga spelarna och ge dem bra råd vad de kan tänka på och så. När man är ung vill man så mycket och det är inget fel i det men det gäller att hitta en balans som gör att man värderar rätt ibland.

Ung och gammal. Det skiljer 18 år mellan Dusan Jajic och Kennedy Bakircioglü.

Ung och gammal. Det skiljer 18 år mellan Dusan Jajic och Kennedy Bakircioglü.

Kollar man på era träningar så är du väldigt mycket med de unga spelarna och instruerar dem.

– Ja det är klart. Man får inte bara tänka på att jag är 36 år utan jag är också kapten, jag har ju den rollen så det är mitt ansvar att se till att hjälpa alla unga spelare. Jag ska vara en förebild för dem och då måste jag visa vad som är rätt och vad som är fel och sedan gör vi det tillsammans. Jag har en viktig roll, det tycker jag. Det gäller inte bara för mig att ta hand om de yngre spelarna, utan även våra nyförvärv. Jag menar, det är inte många som vet hur Hammarby funkar.

Hur funkar Hammarby?

– Haha, du vet själv att det inte är så lätt att spela inför fullsatt arena. Även om det är spännande och kul så gäller det att klara av den mentala biten. Vi har ju krävande supportrar, så är det ju. Men våra nya spelare kommer komma in i det, det är jag helt övertygad om. Det är kvalitetsspelare som vi fått in och det känns bra. De är här nu så nu ska vi lära känna varandra på ett bra sätt och sedan ska vi bygga laget tillsammans.

Du har tidigare sagt att du efter karriären vill hjälp ungdomar, men när man hör dig prata så är du väldigt analytisk, kan du tänka dig en roll som expert i tv när du slutar med fotbollen?

– Ja, man vet ju aldrig, det skulle inte vara fel egentligen. Men man måste ju se vilka möjligheter som finns och vad man själv vill. Vill man satsa på något direkt eller vill man chilla lite? Det är liksom ett beslut som man kommer ta när man slutar med fotbollen. Sedan vet man inte hur lång tid det kommer ta. Det kanske tar tre år innan jag känner att “fan vad kul det skulle vara att jobba som expertkommentator och prata och analysera”. Det skulle vara jätteroligt att göra det så klart, men just nu vet jag inte vad jag vill göra, jag tar ett år i taget (skratt).

Özcan Melkemichel har ju testat på expertrollen och han är ju från Södertälje som du. När han värvades till Djurgården blev det en väldigt stor grej då han upplevdes som något helt nytt. Vad tror du om honom i Djurgården?

– Özcan har bevisat att han är en fantastisk tränare. Inte bara för att jag känner honom utan tittar man tillbaka från hans tid i Syrianska var det inte bra förutsättningar som han hade, men ändå lyckades han där och bara det är väldigt starkt. Sedan kom han till AFC United och vem trodde egentligen att Özcan skulle ta upp laget till allsvenskan med förutsättningarna som han hade där? Djurgården har valt att ta in honom och jag vet att han är en bra tränare. Han kan sin fotboll och han kan sin grej.

Du hänger ju mycket med Stefan Batan. Vilka andra är dina grabbar i laget?

– Alla är mina grabbar, jag trivs med allihopa! Batan och jag har en ganska speciell relation och det är rätt naturligt. Batan var bara en liten knatte när vi lekte på gården. Han var kanske två eller tre år och jag var typ sex, sju år. Redan då ville han vara med och leka och spela. Vi var ju också grannar och umgicks mycket med varandra. Vi har haft den här relationen sedan vi var små och det är klart att det är kul att vi båda är i Bajen.

Bästisar. Kennedy och Stefan Batan känner varandra sedan barnsben.

Bästisar. Kennedy och Stefan Batan känner varandra sedan barnsben.

Kennedy är även god vän med en annan spelare som kommer från Södertälje, Nahir Besara, som lämnade Hammarby för Turkiet sommaren 2015. I somras bröt Besara med sin klubb Göztepe Izmir och var sugen på en flytt tillbaka till Hammarby, men Bajen valde att inte skriva kontrakt med den kreativa mittfältaren. I stället kritade Besara på för Örebro och i höstas var det givetvis han som på stopptid kvitterade för ÖSK mot Bajen på Tele2 Arena.

– Det är klart att det var tråkigt att han inte kom till oss. Vi vet ju att det är en spelare med en enorm kapacitet som fortfarande utvecklas. Det är dock inte upp till mig att avgöra sådana saker utan det är ju tränarens, sportchefens och styrelsens uppgift, men vi vet alla hur bra han är.

Nanne Bergstrands tid som Hammarbytränare är över och vissa menar att han misslyckades medan andra menar att han uträttade det som man kunde kräva av honom. Vad är din bild av det hela?

– Nanne kom till Hammarby för att ta upp laget till allsvenskan och vad jag förstår så lyckades han med uppdraget. Han har gjort sitt och nu är inte Nanne här och sedan kan inte jag säga vad andra tycker, men Nanne gjorde det som Hammarby ville.

Vad säger du om Jacob Michelsen så här långt?

– Han är bra tycker jag. Han känns spännande och han kan mycket fotboll. Han kan verkligen förklara hur han vill spela. Han har blivit utsedd till årets tränare i Danmark och det är en bra tränare. Han ger självförtroende till spelarna så känslan är bra.

Han kallas ju för mini-Mourinho i Danmark. Finns det några likheter?

– Det är så tidigt att säga, men säger man så i Danmark så är det säkert så, de känner ju honom bättre. Han verkar vara väldigt taktiskt skicklig och det ska bli jättespännande att jobba med honom.

Du var inne på publiken tidigare. Ser du någon skillnad på Hammarbys fans nu jämfört med när du som ung spelade på Söderstadion? Är de mer krävande nu?

– Nej, Hammarbyfansen har alltid varit lika krävande. Nu har vi ganska mycket mer supportrar på matcherna för nu kan vi ju ha 30 000 på plats, på Söderstadion gick det ju bara in 11 000-12 000 åskådare. Sedan blir det också en helt annan inramning och stämning nu, men Söderstadion var också väldigt speciell, det får man inte glömma. Jag har vunnit SM-guld där och spelade i fem, sex år där men krävande har fansen alltid varit så jag vill inte säga att de blivit mer krävande nu än tidigare.

Chefen. Kennedy är inte bara Bajens storstjärna, utan han bär även kaptensbindeln.

Chefen. Kennedy är inte bara Bajens storstjärna, utan han bär även kaptensbindeln.

Hur mycket saknar du Söderstadion?

– Jo men jag saknar Söderstadion ganska mycket emellanåt. Jag har väldigt fina minnen därifrån, inte bara för att jag vunnit SM-guld utan det är så mycket fina mål som gjorts där. Det var så speciellt när man skulle in på planen och det var en sån jäkla stämning. Även motståndarna tyckte om att spela där, men nu är det Nya Söderstadion som gäller och vi är så himla glada över att vi fått in en så pass bra inramning och det känns verkligen som att det är vår hemmaplan så det känns jävligt bra.

MISSA INTE – MER OM HAMMARBY! 

– “Imponerad av Kennedy, Khalili och Batan” 
 – Talangens hyllning: “Kennedy lär mig mycket” 

FÖLJ FOTBOLLDIREKT FÖR DE SENASTE NYHETERNA OM SVENSK FOTBOLL!
TWITTER
FACEBOOK
INSTAGRAM

ELITEFOOTBALLSveriges bästa statistik-databas för svensk fotboll

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
torsdag 28 september
18:30 Frosinone - Fiorentina Serie A
18:30 Monza - Bologna Serie A
19:00 Örebro - Utsikten Superettan
19:00 Trelleborg - Jönköping Superettan
19:00 Örgryte - Gais Superettan
19:00 Sundsvall - Gefle Superettan
19:00 Nyköbing - Århus Danska cupen
19:00 Celta Vigo - Alaves La Liga
19:00 Granada - Real Betis La Liga
20:45 Genoa - Roma Serie A
21:30 Osasuna - Atletico Madrid La Liga
fredag 29 september
02:30 Boca Juniors - Palmeiras Copa Libertadores
18:30 Paderborn - Schalke 2. Bundesliga
18:30 Hamburg - Fortuna Düsseldorf 2. Bundesliga
18:30 RB Leipzig - Essen Bundesliga damer
18:30 Kolding - Thisted Danska ligan, damer
19:00 Hilleröd - Horsens Danmark Division 1
19:00 Vendsyssel - Ålborg Danmark Division 1
20:30 Hoffenheim - Borussia Dortmund Bundesliga
21:00 Sheffield W - Sunderland Championship
21:00 Barcelona - Sevilla La Liga
lördag 30 september
13:00 Århus - Köge Danska ligan, damer
13:00 Gamla Upsala - Umeå Elitettan
13:00 Hansa Rostock - Eintracht Braunschweig 2. Bundesliga
13:00 Hannover - Wehen 2. Bundesliga
13:00 Karlsruhe - Kiel 2. Bundesliga
13:30 Aston Villa - Brighton Premier League
13:30 Southampton - Leeds Championship
14:00 Bromölla - Linköping Elitettan
14:00 Werder Bremen - Hoffenheim Bundesliga damer
14:00 SönderjyskE - B93 Köpenhamn Danmark Division 1
14:00 Häcken U - Sundsvall Elitettan
14:00 Getafe - Villarreal La Liga
14:00 Mallbacken - Jitex Elitettan
15:00 Lecce - Napoli Serie A
15:00 Köpenhamn - Midtjylland Superligaen
15:00 Djurgården - Halmstad Allsvenskan
15:00 Trelleborg - Rössö Elitettan
15:30 Heidenheim - Union Berlin Bundesliga
15:30 Wolfsburg - Eintracht Frankfurt Bundesliga
15:30 Köln - Stuttgart Bundesliga
15:30 Mainz - Bayer Leverkusen Bundesliga
15:30 Nordsjælland - Bröndby Danska ligan, damer
15:30 Bochum - Borussia M'gladbach Bundesliga
16:00 Falkenberg - Oddevold Ettan södra
16:00 Everton - Luton Premier League
16:00 AIK - Alingsås Elitettan
16:00 Hull - Plymouth Championship
16:00 Ross County - Hearts Skottland Premiership
16:00 Manchester U - Crystal Palace Premier League
16:00 Wolverhampton - Manchester C Premier League
16:00 West Ham - Sheffield U Premier League
16:00 Newcastle - Burnley Premier League
16:00 Bournemouth - Arsenal Premier League
16:15 Rayo Vallecano - Mallorca La Liga
17:30 Norrköping - Kalmar Allsvenskan
18:00 Milan - Lazio Serie A
18:30 Tottenham - Liverpool Premier League
18:30 Leipzig - Bayern München Bundesliga
18:30 Girona - Real Madrid La Liga
20:30 Hertha Berlin - St Pauli 2. Bundesliga
20:45 Salernitana - Inter Serie A
21:00 Real Sociedad - Athletic Bilbao La Liga
21:00 Waalwijk - Ajax Eredivisie
söndag 01 oktober
12:30 Bologna - Empoli Serie A
12:30 Aston Villa - Manchester U Women’s Super League
13:00 Köge - Helsingör Danmark Division 1
13:00 Hammarby - Uppsala Allsvenskan, damer
13:00 Blackburn - Leicester Championship
13:00 Brommapojkarna - Kristianstad Allsvenskan, damer
13:30 Elversberg - Greuther Furth 2. Bundesliga
13:30 Nürnberg - Magdeburg 2. Bundesliga
13:30 Osnabrück - Kaiserslautern 2. Bundesliga
14:00 Fredericia - Naestved Danmark Division 1
14:00 Almeria - Granada La Liga
14:00 Eintracht Frankfurt - Wolfsburg Bundesliga damer
14:00 Randers - Silkeborg Superligaen
15:00 Häcken - AIK Allsvenskan
15:00 Eskilstuna United - Bollstanäs Elitettan
15:00 KIF Örebro - Piteå Allsvenskan, damer
15:00 Vittsjö - Linköping Allsvenskan, damer
15:00 Udinese - Genoa Serie A
15:00 Nottingham - Brentford Premier League
15:00 Västerås - Trelleborg Superettan
15:00 Sirius - Degerfors Allsvenskan
15:00 Djurgården - Kalmar Allsvenskan, damer
15:00 Fortuna Hjörring - Ålborg Danska ligan, damer
15:30 Darmstadt - Werder Bremen Bundesliga
16:15 Alaves - Osasuna La Liga
17:00 Hobro - Kolding Danmark Division 1
17:30 Hammarby - Göteborg Allsvenskan
17:30 Freiburg - Augsburg Bundesliga
17:30 Chelsea - Tottenham Women’s Super League
17:30 Mjällby - Värnamo Allsvenskan
18:00 Viborg - Århus Superligaen
18:00 Atalanta - Juventus Serie A
18:30 Real Betis - Valencia La Liga
20:45 Roma - Frosinone Serie A
21:00 Atletico Madrid - Cadiz La Liga
måndag 02 oktober
14:00 OKMK - Al Quwa Al Jawiya AFC Champions League
18:30 Sassuolo - Monza Serie A
18:30 Torino - Verona Serie A
19:00 Brage - Skövde AIK Superettan
19:00 Elfsborg - Varberg Allsvenskan
19:00 Utsikten - AFC Eskilstuna Superettan
19:00 Odense - Lyngby Superligaen
19:00 Jönköping - Östersund Superettan
19:00 Växjö - Rosengård Allsvenskan, damer
19:00 Norrköping - Häcken Allsvenskan, damer
19:10 Malmö - Brommapojkarna Allsvenskan
19:30 Bayern München - Köln Bundesliga damer
20:00 Al Nassr - Istiqlol Dushanbe AFC Champions League
20:00 Al Nassr - Istiqlol Dushanbe AFC Champions League
20:45 Fiorentina - Cagliari Serie A
21:00 Las Palmas - Celta Vigo La Liga
21:00 Fulham - Chelsea Premier League
tisdag 03 oktober
16:00 Navbahor Namangan - Mumbai City AFC Champions League
18:45 Union Berlin - Braga EUROPA: Champions League
18:45 FC Salzburg - Real Sociedad EUROPA: Champions League
19:00 Helsingborg - Örebro Superettan
19:00 Gefle - Örgryte Superettan
19:00 Landskrona - Sundsvall Superettan
19:00 Gais - Öster Superettan
20:30 Luton - Burnley Premier League
21:00 Stoke - Southampton Championship
21:00 Köpenhamn - Bayern München EUROPA: Champions League
21:00 Manchester U - Galatasaray EUROPA: Champions League
21:00 Inter - Benfica EUROPA: Champions League
21:00 Napoli - Real Madrid EUROPA: Champions League
21:00 PSV - Sevilla EUROPA: Champions League
21:00 Lens - Arsenal EUROPA: Champions League
onsdag 04 oktober
02:30 Fortaleza - Corinthians Copa Sudamericana
14:00 Zhejiang Professional - Melbourne City AFC Champions League
18:45 Atletico Madrid - Feyenoord EUROPA: Champions League
18:45 Antwerpen - Shaktar Donetsk EUROPA: Champions League
20:45 Rotherham - Bristol C Championship
21:00 Celtic - Lazio EUROPA: Champions League
21:00 Borussia Dortmund - Milan EUROPA: Champions League
21:00 Newcastle - PSG EUROPA: Champions League
21:00 Porto - Barcelona EUROPA: Champions League
21:00 Röda Stjärnan - Young Boys EUROPA: Champions League
21:00 Leipzig - Manchester C EUROPA: Champions League
00:00 Defensa y Justicia - LDU Quito Copa Sudamericana
torsdag 05 oktober
02:30 Internacional - Fluminense Copa Libertadores
16:30 FC Astana - Viktoria Plzen UEFA Europa Conference League
18:45 Sporting Lissabon - Atalanta UEFA Europa League
18:45 Rakow - Sturm Graz UEFA Europa League
18:45 Klaksvik - Lille UEFA Europa Conference League
18:45 Olimpija Ljubljana - Slovan Bratislava UEFA Europa Conference League
18:45 Real Betis - Sparta Prag UEFA Europa League
18:45 FC Ballkani - Dinamo Zagreb UEFA Europa Conference League
18:45 Aris Limassol - Rangers UEFA Europa League
18:45 Marseille - Brighton UEFA Europa League
18:45 Gent - Maccabi Tel Aviv UEFA Europa Conference League
18:45 TSC Backa Topola - Olympiakos UEFA Europa League
18:45 Freiburg - West Ham UEFA Europa League
18:45 Breidablik - Zorya Luhansk UEFA Europa Conference League
18:45 Bodö/Glimt - Club Brügge UEFA Europa Conference League
18:45 Besiktas - Lugano UEFA Europa Conference League
18:45 AEK Aten - Ajax UEFA Europa League
19:00 Andorra CF - Real Zaragoza LaLiga2
21:00 Spartak Trnava - Fenerbahce UEFA Europa Conference League
21:00 Fiorentina - Ferencvaros UEFA Europa Conference League
21:00 Cukaricki - Genk UEFA Europa Conference League
21:00 Nordsjälland - Ludogorets UEFA Europa Conference League
21:00 Liverpool - Royale Union SG UEFA Europa League
21:00 Aston Villa - Zrinjski Mostar UEFA Europa Conference League
21:00 AZ Alkmaar - Legia Warszawa UEFA Europa Conference League
21:00 Toulouse - LASK Linz UEFA Europa League
21:00 Molde - Bayer Leverkusen UEFA Europa League
21:00 Häcken - Qarabag UEFA Europa League
21:00 PAOK Saloniki - Eintracht Frankfurt UEFA Europa Conference League
21:00 Roma - Servette UEFA Europa League
21:00 Slavia Prag - Sheriff Tiraspol UEFA Europa League
21:00 Villarreal - Rennes UEFA Europa League
21:00 Maccabi Haifa - Panathinaikos UEFA Europa League
21:00 Aberdeen - HJK Helsingfors UEFA Europa Conference League
fredag 06 oktober
02:30 Palmeiras - Boca Juniors Copa Libertadores
18:00 Rosengård - Djurgården Allsvenskan, damer
18:00 Linköping - Piteå Allsvenskan, damer
18:00 Häcken - Vittsjö Allsvenskan, damer
18:30 Fredericia - SönderjyskE Danmark Division 1
18:30 Wolfsburg - Nürnberg Bundesliga damer
18:30 Kaiserslautern - Hannover 2. Bundesliga
18:30 Fortuna Düsseldorf - Osnabrück 2. Bundesliga
18:30 Empoli - Udinese Serie A
19:00 B93 Köpenhamn - Hilleröd Danmark Division 1
19:00 Silkeborg - Lyngby Superligaen
19:00 Horsens - Ålborg Danmark Division 1
20:30 Manchester U - Arsenal Women’s Super League
20:30 Borussia M'gladbach - Mainz Bundesliga
20:45 Lecce - Sassuolo Serie A
21:00 Birmingham - West Bromwich Championship
21:00 Athletic Bilbao - Almeria La Liga
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 24 16 4 4 30 52
2 IF Elfsborg 24 16 3 5 26 51
3 BK Häcken 24 15 2 7 25 47
4 Djurgårdens IF 24 12 4 8 5 40
5 Hammarby IF 24 11 5 8 2 38
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Kalmar FF 24 10 6 8 -3 36
7 IFK Norrköping 24 10 5 9 5 35
8 Mjällby AIF 24 10 4 10 -1 34
9 IFK Värnamo 24 10 2 12 -1 32
10 IFK Göteborg 24 7 8 9 -1 29
11 Halmstads BK 24 8 5 11 -16 29
12 AIK 24 7 7 10 -2 28
13 IF Brommapojkarna 24 8 3 13 -9 27
14 IK Sirius 24 7 5 12 0 26
15 Degerfors IF 24 7 2 15 -28 23
16 Varbergs BoIS 24 3 5 16 -32 14
Expressen Premium Max visar
lördag 30 september
13:00 Gamla Upsala - Umeå Elitettan
14:00 Mallbacken - Jitex Elitettan
14:00 Bromölla - Linköping Elitettan
14:00 Häcken U - Sundsvall Elitettan
15:00 Trelleborg - Rössö Elitettan
16:00 AIK - Alingsås Elitettan
söndag 01 oktober
15:00 Eskilstuna United - Bollstanäs Elitettan