Nyheter

LÅNGLÄSNING: ”Jag streamar varje Bajenmatch – kan bli jävligt bra”

ANNONS

TBILISI. Viktor Johansson lämnade Hammarby för Aston Villa som blott 15-åring. Nu tränar han med den engelska klubbens A-lag, men trots framgångarna utomlands följer han fortfarande sitt Bajen med stort intresse.
– Jag streamar varje match, konstaterar 18-åringen för FotbollDirekt.se. 

Det är många svenska talanger som lämnat Sverige i tidig ålder för England. Få har lyckats.

Men en som onekligen gjort framsteg sedan flytten från Hammarby sommaren 2014 är Viktor Johansson, målvakt i Aston Villa. Han började i klubbens U18-lag och har sedan dess ätit sig in i U23-laget. Dessutom tränade han med A-laget hela förra säsongen. Fotbollslivet leker onekligen för den spralliga Stockholmskillen.

Men precis som för Bayern Münchens Thomas Isherwood, som FD träffade för en längre intervju för några dagar sedan, medger Viktor Johansson att livet utomlands var tufft till en början.

– Klart att det var läskigt. Man saknade ju familjen och vännerna. Sedan åkte jag på en skada och det var tufft. Samtidigt var det kul att flytta. Jag kände att det var dags och att jag var mogen för det, säger Johansson till FotbollDirekt.se.

Eftersom målvakten lämnade Sverige sommaren 2014 hann han inte ens påbörja gymnasiet och så mycket skola i England har det inte blivit.

– Jag visste att det skulle bli jobbigt. Man går hem efter träningarna och sover för man är helt slut. Jag gjorde lite matte första året, sedan blev det mest engelska, säger Johansson som nu pratar helt flytande.

– Det blir ju så i den miljön. Det gäller bara att man tar sig över tröskeln, sin bekvämlighetszon.

Som tidigare nämnts tränade Viktor Johansson med Aston Villa hela förra säsongen och när han kommer tillbaka till England igen från U19-EM i Georgien kommer han få träna med en viss John Terry som i måndags kritade på för ett år med Villa.

– Juste fan, det är jävligt coolt och jag tror att det är viktigt för hela klubben att en ikon som Terry kommer, säger Johansson.

John Terry tillhörde Chelsea mellan 1998 fram till nu och i Londonklubben var han en av lagets viktigaste spelare under många, många år. Att den gamla landslagsbacken nu väljer Aston Villa förvånar ändå inte Johansson.

– Nej, egentligen inte. Villa är ju en storklubb.

Att Johansson för tre år sedan skrev på för just Villa var lite extra speciellt för honom då Birmingham-klubben är hans favoritlag utomlands.

– Jag höll på Villa även innan flytten. Farsan håller också på dem, säger Johansson som rabblar upp spelare som han fått träna med.

– Agbonlahor är ju där och innan fanns ju också Benteke och Fabian Delph i klubben. De är skittrevliga, absolut inga divor.

Hur är det sociala livet för dig där borta?

– Det finns inget haha. Nej, men man åker hem efter träningen, slaggar och sedan kanske åker och spelar golf. Det är typ det. Ibland softar man med någon polare, men man är ofta rätt sliten.

SPRALLIG. Viktor Johansson verkar alltid glad.

Viktor berättar att han i fjol spelade matcher med U18-laget på lördagarna, U23 på måndagarna och i övrigt tränade med A-laget. Trots sin fina och hektiska fjolårssäsong är Johansson medveten om hur tufft det är att etablera sig i A-truppen.

– Det har gått bra för mig och jag är väl lagets tredje- eller fjärdekeeper. Men som målvakt är det svårare att ta sig in och man behöver en del tur på vägen. Som keeper får man ju inte de här inhoppen som utespelarna får.

Det är ju en evig diskussion i Sverige huruvida unga spelare bör stanna på hemmaplan eller ta steget utomlands. Vad säger du?

– Jag tror det är mycket från person till person, men för egen del tog jag det rätta klivet och och jag tror att det här har varit jävligt viktigt för min utveckling.

Med tanke på att du stack som blott 15-åring måste du ha varit sjukt bra redan då?

– Det är svårt att säga, det kommer jag knappt ihåg. Men jag satt ju på bänken för Bajen i superettan i två matcher innan jag drog. Sirius borta och Landskrona hemma 2014. Jag var andrakeeper bakom Johannes Hopf då Tim Markström var skadad. Jag är fortfarande nära polare med de två.

Just Markström träffade Johansson för bara någon vecka sedan då talangen höll igång med Bajen inför avresan till Georgien.

– Det var första gången som jag tränade med Bajen sedan jag lämnade. Villa har inte tillåtit det tidigare, men nu slipade jag formen där inför turneringen, säger Johansson och fortsätter:

– Jag känner ju Dulle (Dusan Jajic), Leo Bengtsson och Marcus Degerlund sedan tidigare och så Tim Markström också.

Det måste ändå vara en viss nivåskillnad mellan att träna med Aston Villa och Hammarby?

– Ja, klart att det är en nivåskillnad, men jag tycker ändå att det var bra tempo. Det är ju helt andra möjligheter i Villa med den anläggningen som vi har där, men Årsta har man ju också varit mycket på och det var skönt att komma tillbaka med all skog runtom och så.

Vad fick du för intryck av nya tränaren Jakob Michelsen?

– Jag tycker att han verkar bra och jag tror att han kan bli jävligt viktig för Bajen faktiskt. Han har bra inlevelse och bra träningar, säger Johansson som nu höll igång med Hammarby i en dryg vecka.

Hur mycket följer du Bajen?

– Jag streamar varje match!

– De är på väg upp nu, det känner jag. Det är en positiv stämning runt anläggningen och det är härliga grabbar i laget. Jag tror att det kan bli jävligt bra.

Bajen letar ju ny förstamålvakt. Har du någon kontakt med klubben?

– Nja, ingen kontakt så utan mer bara att vi stämmer av med varandra. Men jag vill ändå dra på mig Bajen-tröjan igen, så är det ju.

Ja, du känns som en Stockholmskille som vill flytta hem förr eller senare?

– Ja, men så är det ju. Nu vill jag dock ta vara på äventyret och se hur bra jag kan bli.

En av Johanssons landslagskompisar, Anel Ahmedhodzic, lämnade Malmö FF för Nottingham Forest i januari 2016 och var nu för FD tydlig med att han inte vill komma tillbaka till Sverige.

Viktor Johansson är mer öppen för förslag.

– Just nu vill jag vara kvar i England och jag trivs jävligt bra där. Vad som händer därefter vet man inte och det kan ju bli tal om en utlåning, men jag vill se så mycket som möjligt av fotbollsvärlden.

Just nu får Johansson se en del av fotbollsvärlden som han tidigare inte sett, nämligen den i Georgien. Sedan en vecka tillbaka befinner sig målvakten i huvudstaden Tbilisi för spel i U19-EM.

GÄNGET. Det svenska U19-landslaget i Georgien. Viktor Johansson sittandes längst till vänster.

Det var dock inte Viktor Johansson som fick stå i premiären mot Tjeckien. I stället valde förbundskapten Claes Eriksson att satsa på MFF-keepern Marko Johansson (nu utlånad till Trelleborg).

– Klart att jag är besviken över att jag inte fick spela, men det är inget att lägga energi på. Det kändes 50-50 vem av jag och Marko som skulle stå, vi är väldigt jämna.

Var det jobbigt att se på från sidan?

– Ja, det var jobbigt. Jag tror att värmen tog jävligt hårt på grabbarna också. Det var ju varmt bara att sitta på bänken. Jag svettades som en jävla gris haha!

Senare under onsdagen spelar Sverige sin andra gruppspelsmatch, då mot värdnationen Georgien. Efter 1-2 i premiären mot Tjeckien är svenskarna mer eller mindre piskat att vinna mot såväl Georgien som Portugal för att nå semifinal.

– Jag tror att vi kommer fixa det. Det var ju samma sak i Elite Round i våras, säger Johansson och syftar på förlust i första gruppspelsmatchen och vinst i de två resterande vilket resulterade i en EM-biljett för Sverige.

Det är ju inte så vanligt att man byter målvakt under ett mästerskap. Vad tror du om chanserna till speltid?

– Nej, så är det ju. Marko gjorde det bra i första matchen, men det är bara att fortsätta kämpa på och visa att jag ska spela.

Men du ska inte smyga ner en tablett eller liknande i Markos glas så att han inte kan spela?

– Haha nej, det tänker jag inte göra. Jag gillar Marko. Vi är rätt tighta och pushar varandra på träningarna. Vi klickade redan på första landslagssamlingen!

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
tisdag 26 mars
16:30 AIK - Vålerengen Träningsmatch
18:00 Litauen - Gibraltar UEFA Nations League - Liga C
18:00 Lettland - Liechtenstein Landskamp
18:00 Georgien - Grekland EM-kval
19:00 Norge - Slovakien Landskamp
19:00 Ungern - Kosovo Landskamp
19:00 Malta - Belarus Landskamp
20:00 Tjeckien - Armenien Landskamp
20:15 Danmark - Färöarna Landskamp
20:45 Wales - Polen EM-kval
20:45 Slovenien - Portugal Landskamp
20:45 Skottland - Nordirland Landskamp
20:45 Irland - Schweiz Landskamp
20:45 Tyskland - Nederländerna Landskamp
20:45 Ukraina - Island EM-kval
20:45 England - Belgien Landskamp
21:30 Spanien - Brasilien Landskamp
torsdag 28 mars
18:45 Barcelona - Brann UEFA Champions League, damer
19:00 Orebro W - Norrköping Träningsmatch, damer
21:00 PSG - Häcken UEFA Champions League, damer
fredag 29 mars
13:00 Lund - Rosengård Ettan södra
13:30 Bristol C - Leicester Championship
14:00 Torn - Torslanda IK Ettan södra
14:00 Vasalund - Karlbergs BK Ettan norra
15:00 Falkenberg - FC Trollhättan Ettan södra
16:00 Wrexham - Mansfield League Two
16:00 Karlstad - Täby Ettan norra
16:00 Norwich - Plymouth Championship
18:30 Köge - Kolding Danska ligan, damer
18:30 Blackburn - Ipswich Championship
19:00 Silkeborg - Fredericia Danska cupen
20:45 Ayr - Airdrieonians Skottland Championship
21:00 Cadiz - Granada La Liga
21:00 Watford - Leeds Championship
lördag 30 mars
12:00 Stocksund - Friska Viljor FC Ettan norra
12:30 Napoli - Atalanta Serie A
13:00 Gif Sundsvall - Östersund Superettan
13:00 Örebro Syrianska - Stockholm Internazionale Ettan norra
13:00 Eskilsminne - Tvååker Ettan södra
13:00 Wolfsburg - Essen Tyska cupen
13:00 Kaiserslautern - Fortuna Düsseldorf 2. Bundesliga
13:00 Kiel - Hansa Rostock 2. Bundesliga
13:00 Eintracht Braunschweig - Elversberg 2. Bundesliga
13:30 Newcastle - West Ham Premier League
13:30 Liverpool - Manchester C Women’s Super League
14:00 Getafe - Sevilla La Liga
14:00 Nordsjælland - Bröndby Danska ligan, damer
15:00 Örgryte - Utsikten Superettan
15:00 Genoa - Frosinone Serie A
15:00 Torino - Monza Serie A
15:00 Juventus - Fiorentina Serie A, damer
15:00 Norrköping - Malmö Allsvenskan
15:00 Fortuna Hjörring - Århus Danska ligan, damer
15:30 Eintracht Frankfurt - Union Berlin Bundesliga
15:30 Bayer Leverkusen - Hoffenheim Bundesliga
15:30 Borussia M'gladbach - Freiburg Bundesliga
15:30 Werder Bremen - Wolfsburg Bundesliga
15:30 Leipzig - Mainz Bundesliga
16:00 Chelsea - Burnley Premier League
16:00 Sheffield U - Fulham Premier League
16:00 Nordic United - AFC Eskilstuna Ettan norra
16:00 Tottenham - Luton Premier League
16:00 Nottingham - Crystal Palace Premier League
16:00 Jönköping - Olympic Ettan södra
16:00 Bournemouth - Everton Premier League
16:00 Oskarshamns AIK - Ljungskile Ettan södra
16:15 Almeria - Osasuna La Liga
16:30 Ålborg - SönderjyskE Danmark Division 1
18:00 Lazio - Juventus Serie A
18:30 Bayern München - Borussia Dortmund Bundesliga
18:30 Gijon - Racing Santander LaLiga2
18:30 Aston Villa - Wolverhampton Premier League
18:30 Valencia - Mallorca La Liga
20:30 Hertha Berlin - Nürnberg 2. Bundesliga
20:45 Fiorentina - Milan Serie A
21:00 Brentford - Manchester U Premier League
21:00 Barcelona - Las Palmas La Liga
söndag 31 mars
13:00 Livingston - Celtic Skottland Premiership
13:30 St Pauli - Paderborn 2. Bundesliga
13:30 Schalke - Karlsruhe 2. Bundesliga
13:30 Magdeburg - Hannover 2. Bundesliga
13:30 Greuther Furth - Hamburg 2. Bundesliga
13:30 Wehen - Osnabrück 2. Bundesliga
14:00 Celta Vigo - Rayo Vallecano La Liga
14:00 Gais - Brommapojkarna Allsvenskan
14:00 Helsingör - Naestved Danmark Division 1
14:00 Hammarby - Kalmar Allsvenskan
14:00 Piteå - Assyriska FF Ettan norra
14:30 Sollentuna - Umeå Ettan norra
15:00 Landskrona - Sandvikens IF Superettan
15:00 Trelleborgs FF - Oddevold Superettan
15:00 Liverpool - Brighton Premier League
15:30 Augsburg - Köln Bundesliga
16:00 Arsenal - Chelsea Women's League Cup
16:00 Viborg - Hvidovre Superligaen
16:00 Ängelholm - Norrby Ettan södra
16:00 Onsala - Ariana Ettan södra
16:15 Girona - Real Betis La Liga
16:30 Häcken - Mjällby Allsvenskan
17:30 Stuttgart - Heidenheim Bundesliga
17:30 Manchester C - Arsenal Premier League
18:30 Alaves - Real Sociedad La Liga
19:30 Bochum - Darmstadt Bundesliga
21:00 Real Madrid - Athletic Bilbao La Liga
måndag 01 april
12:30 Bologna - Salernitana Serie A
13:00 Örebro - Skövde AIK Superettan
13:00 Gefle - Helsingborg Superettan
13:00 Karlstad - Hammarby TFF Ettan norra
13:30 Leicester - Norwich Championship
14:00 Köpenhamn - Bröndby Superligaen
14:00 IFK Göteborg - Djurgården Allsvenskan
14:00 Sirius - Halmstad Allsvenskan
14:00 Hilleröd - B93 Köpenhamn Danmark Division 1
15:00 Brage - Varbergs BoIS Superettan
15:00 Hobro - Kolding Danmark Division 1
15:00 Cagliari - Verona Serie A
15:00 Sassuolo - Udinese Serie A
15:00 Köge - Horsens Danmark Division 1
16:00 Coventry - Cardiff Championship
16:00 Stoke - Huddersfield Championship
16:30 Elfsborg - Värnamo Allsvenskan
16:30 AIK - Västerås SK Allsvenskan
18:00 Silkeborg - Århus Superligaen
18:00 Lecce - Roma Serie A
18:30 Ipswich - Southampton Championship
20:45 Inter - Empoli Serie A
21:00 Villarreal - Atletico Madrid La Liga
21:00 Leeds - Hull Championship
onsdag 03 april
20:30 Arsenal - Luton Premier League
20:30 Brentford - Brighton Premier League
21:15 Manchester C - Aston Villa Premier League
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 30 20 4 6 35 64
2 IF Elfsborg 30 20 4 6 33 64
3 BK Häcken 30 18 3 9 30 57
4 Djurgårdens IF 30 15 5 10 5 50
5 IFK Värnamo 30 14 3 13 3 45
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Kalmar FF 30 13 6 11 -5 45
7 Hammarby IF 30 11 11 8 2 44
8 IK Sirius 30 12 6 12 7 42
9 IFK Norrköping 30 12 5 13 0 41
10 Mjällby AIF 30 12 5 13 -2 41
11 AIK 30 9 9 12 -4 36
12 Halmstads BK 30 9 9 12 -14 36
13 IFK Göteborg 30 8 10 12 -4 34
14 IF Brommapojkarna 30 10 3 17 -13 33
15 Degerfors IF 30 7 5 18 -32 26
16 Varbergs BoIS 30 3 6 21 -41 15