Nyheter

FD REPORTAGE: Hemligheten bakom AIK:s talangsuccé: “Andreas Alm var väldigt nyfiken”

ANNONS

SOLNA. De senaste åren har AIK varit framstående i utvecklingen av unga talanger. Kulmen nåddes i början på 2017 när blott 17-årige supertalangen Alexander Isak såldes till Dortmund för mellan 80-90 miljoner kronor. FD tillbringade en heldag med chefstränaren i AIK Akademi för att lista ut vad som är ”Gnagets” hemlighet.
– I dag hade vi tre spelare från U17 som tränade med A-laget. Det handlar om kvalitet, inte om ålder, säger Elias ”Elie” Mineirji till FotbollDirekt.se.  

På Råsunda IP i Solna är det tidig morgon och jag gör mig redo för en dag i fotspåren av spelare som Anton Salétros, Christos Gravius, Noah Sonko Sundberg, Robin Quaison och inte minst Alexander Isak. En bil svänger upp på uppfarten och i den sitter AIK:s chefstränare för åldrarna 9-19, Elias ”Elie” Mineirji.
– Sätt dig i bilen, vi måste hämta en minibuss på Karlberg. Det är elva juniorer som är kallade till A-lagsträningen och de får inte plats att byta om med A-lagsspelarna i dag, säger han till FotbollDirekt.se.

Samtidigt som vi kryssar runt i Solnatrafiken berättar Elie, som varit anställd tränare i klubben sedan 2000, att något hände under Andreas Alms tid som huvudtränare i AIK:s A-lag 2011-2016. Då fanns en seniortränare som intresserade sig ordentligt för vilka spelare som fanns i de yngre leden.
– Alm var väldigt nyfiken och frågade ofta om vilka spelare som är hetast just nu. Han var nyfiken, lärde sig namnen och var inte rädd för att släppa upp juniorer i träning. För oss i akademin blir det så mycket lättare när A-laget är intresserade och vill påverka vår verksamhet. Det har skapats en låg tröskel till A-laget där Rikard Norling har fortsatt i samma spår.

10.45 startar Rikard Norling träningen där Elie leder aktiveringen för juniorspelarna innan de kliver in i anfall/försvarsövningar och sedan bildar en ren juniorelva som A-laget kan sparras mot inför sin kommande match i allsvenskan. Många av juniorspelarna ser till fysiken knappt ut att ha börjat på gymnasiet och efter träningen framgår det att flera av spelarna normalt spelar sina matcher i U17-laget.
– Jag tror det var 60-70 procent av våra spelare i U19 som förra året gjorde minst tio träningar med A-laget 2016. I dag hade vi elva juniorspelare i träning och av de elva kommer några av de tränat 30 till 40 gånger med A-laget när säsongen är över, säger han.
Bara för att en spelare tillhör AIK:s U19 är det givetvis ingen garanti att få träna med A-laget. Men akademins målsättning är att ingen spelare ska kunna komma och säga att de inte fick chansen.

– Ibland är spelarna med fullt ut i träningarna. Då byter de om och käkar frukost och lunch med A-lagsspelarna på Karlberg. Andra dagar när det är så många spelare som kallas så är någon akademitränare med och skjutsar fram och tillbaka till Råsunda IP så att de hinner tillbaka till skolan. Samma sak på planen. Vissa dagar är de med från minut ett eller som i dag när de är med i delar. Då kan det vara att man aktiveras med hjälp av U-tränaren innan de går in i sparringspel mot seniorerna. I stället för att stå som publik får våra spelare vara med och lära sig. Jag vet inte om det är någon annan klubb som jobbar som oss, men jag har inte hört att någon annan gör det i alla fall.

HISTORISK DEBUT. 17 år gammal fick Daniel Mushitu göra debut för AIK borta mot IFK Norrköping – som den förste spelare på 00-talet i den svartgula tröjan. Foto: Bildbyrån

Hur fungerar allt det här kopplat till gymnasiet. Jag menar, har de inte lektioner att gå på?
– Vi har omkring 60 spelare i våra juniorlag U16-U19. Av alla som börjat på gymnasiet så går nio av tio spelare på Solna Gymnasium som är ett idrottsgymnasium. Där är deras schema anpassat så att de ska kunna träna med a-laget och det finns en stor förståelse från skolan. Ibland kommer spelarna kanske försent men då får de hjälp att hinna ikapp. Ett par dagar i veckan har spelarna träning på dagtid som leds av samma AIK-tränare som jobbar i juniorverksamheten på kvällstid. Det gör att vi har väldigt bra koll på deras utveckling både vad gäller fotbollen och i skolan.

Även i juniorlagen U16-U19 är det en stor rotation på spelare. När andra svenska klubbar har långa broar mellan trupperna så är det en väldigt stor omväxling i AIK:s akademi. En 16-åring kan ha tränat och spelat matcher med alla tre trupperna (U16, U17 och U19) under en månads tid.
– Det är en styrka och det kan vara en svaghet om man inte strukturerar upp det. I början kommer spelarna in på måndagen och tycker att det är rörigt när de inte vet vilken grupp de ska träna med. Men de kommer in i det ganska snabbt.

NÄSTA GENOMBROTT? Nebiyou Perry (född 99) debuterade för A-laget i sommarens Europa League-kval. Foto: Bildbyrån

Vad är vinsten med det?
– Vi har spelare med olika egenskaper som under olika perioder behöver olika typer av stimulans. Om du har en yngre med potential som fysiskt kommit längre så ska inte han spela med samma ålder bara för att, eller så har du en spelare som är väldigt skicklig på en position då behöver man kanske inte vara fysiskt stark för och göra det bättre än en äldre spelare. Vi jobbar med yngre grupper generellt sett och det är en faktor till att vi kanske inte ligger högst upp i tabellerna i U17 och U19. Men om målet är att utveckla spelare till elitfotbollsspelare till AIK:s a-lag och andra elitklubbar… Då är det inte på liv och död vilken slutplacering vårt U19-lag slutar på. Det enda resultatkrav vi har är att behålla lagen i högsta serien för att få möte de bästa motstånden.

Ni prioriterar alltså inte resultat på ungdomsnivå?
– Vi har inga resultatkrav någonstans i akademin. Det enda kravet vi har är att behålla högsta nivån för lagen för att få spela de mest utvecklande matcherna. Att vinna är bra för att det kanske får försvararen att offra sig det lilla extra för att försvara sitt mål, och anfallaren kastar fram huvudet för att nicka och avgöra matchen. Att vinna och tävla ingår ju i sporten och det måste man ha med. Men hur många spelare utvecklas av att slå långa bollar på den största och snabbaste spelaren bara för att vinna? Ja, kanske han som slår den långa bollen och han som springer på den.

TRANSFER-REKORDET. Alexander Isak gick igenom hela ungdomsakademin och blev senare såld till Dortmund för mellan 80-90 miljoner. Foto: Bildbyrån

Märker ni i akademin av ett ökat intresse sedan Alexander Isak slog igenom och såldes till Dortmund för rekordsummor?
– Det gör vi definitivt. Det är fler som vill in i akademin i åldern 15-17 år. Vi hade en tryout i våras för pojkar 10-18 år och hade över 500 provspelare på en dag. Det är lite svårt att hantera… men vi säger inte nej till något och måste visa respekt för de som vill spela i AIK.

– Spelare i andra klubbar ser att vi ger unga chansen. Att i AIK får man chansen tidigt att träna med äldre och A-laget. AIK syns och hörs där ute och många berömmer oss för talangutvecklingen.

HEMLIGHETEN BAKOM AIK:S TALANGSUCCÉ

“Stark organisation med sportchef Leif Karlsson i spetsen”
“Tätt samarbete med Solna Gymnasium där schemat är anpassat till AIK:s träningar”
“Närheten till A-laget. 60-70 procent av U19-spelarna 2016 hade tränat minst tio gånger med a-laget under året”
“Flera ledare i A-laget med bakgrund i AIK och ungdomsakademin”
“Flytande juniorgrupper. Framstående juniorspelare får tidigt spela med äldre spelare”
“Många högutbildade och heltidsanställda akademitränare”

Största utmaning?
“Anläggningsfrågan där de kommunala plantiderna inte räcker till. AIK, som i dag hyr in sig på Skytteholms IP och Råsunda IP, vill bygga en egen träningsanläggning för att samla sin ungdomsverksamhet på ett ställe och kunna ta emot fler spelare i ungdomsakademin”

EN DAG MED TALANGCHEFEN

8.00: Dagen inleds på Råsunda IP, basen för AIK:s juniorverksamhet U16-U19.
8.30: Åker till A-lagets träningsanläggning Karlberg för att hämta en minibuss.
9.00: Tillbaka på Råsunda IP. Genomgång med de elva (!) juniorspelarna som ska träna med a-laget den här morgonen.
10.20: Elie skjutsar ut spelarna till Karlberg. “Hur många har skruvdobbar? Det är viktigt att ni vänjer er för det går inte springa runt och halka. Det är en del i att bli seniorspelare.”
10.45: Träningsstart på ett regnigt och iskallt Karlberg. Juniorspelarna aktiveras i ledning av Elie innan de går in i 2-mot-1-spel med a-lagsspelarna samt bildar ett lag som sparras mot den tilltänkta startelvan i matchen mot Sirius.
12.00: Den matchförberedande träningen är över. Spelarna skjutsas tillbaka till Råsunda IP och får med sig matlådor (kyckling med ris) från AIK:s kock Susanne.
13.00: Möte på kansliet vid Friends arena. Ett kanadensiskt ungdomslag kommer till Stockholm och det ska samordnas hur de får ut maximalt av vistelsen tillsammans med AIK.
14.00-15.00: Intervju med FotbollDirekt.
15.30: Möte på Råsunda IP. Träningspassen för U16-U19 förbereds.
I ledarrummet går tränarstaben igenom den gångna helgens matcher. ”Vi måste skapa mer”. ”Vissa spelare fuskar i hemjobbet”. ”Fler löpningar in i boxen”.
17.30-19.00: Träning på Råsunda IP:s konstgräs. U16, U17 och U19 delar på samma elvamannaplan och Elie går mellan grupperna.
19.30: Hemgång.

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
tisdag 16 april
18:00 Al Ain - Al Hilal Riyadh AFC Champions League
19:00 Öster - Örebro Superettan
21:00 Barcelona - PSG EUROPA: Champions League
21:00 Borussia Dortmund - Atletico Madrid EUROPA: Champions League
21:00 Southampton - Preston Championship
onsdag 17 april
12:00 Ulsan HD - Yokohama F. Marinos AFC Champions League
20:00 Chelsea - Aston Villa Women’s Super League
21:00 Dundee FC - Glasgow Rangers Skottland Premiership
21:00 Manchester C - Real Madrid EUROPA: Champions League
21:00 Bayern München - Arsenal EUROPA: Champions League
torsdag 18 april
18:00 SönderjyskE - Vendsyssel Danmark Division 1
18:45 Lille - Aston Villa UEFA Europa Conference League
18:45 Fiorentina - Viktoria Plzen UEFA Europa Conference League
21:00 West Ham - Bayer Leverkusen UEFA Europa League
21:00 Roma - Milan UEFA Europa League
21:00 Atalanta - Liverpool UEFA Europa League
21:00 Marseille - Benfica UEFA Europa League
21:00 Fenerbahce - Olympiakos UEFA Europa Conference League
21:00 PAOK Saloniki - Club Brügge UEFA Europa Conference League
fredag 19 april
18:30 Elversberg - Schalke 2. Bundesliga
18:30 Nürnberg - Paderborn 2. Bundesliga
18:30 Leipzig - Bayer Leverkusen Bundesliga damer
18:30 Genoa - Lazio Serie A
19:00 Umeå - Sunnanå Elitettan
19:00 B 93 - Naestved Danmark Division 1
19:00 Hilleröd - Köge Danmark Division 1
19:00 Stocksund - Vasalund Ettan norra
19:00 Norrköping - Djurgården Allsvenskan, damer
19:00 Randers - Odense Superligaen
19:00 Ariana - Ängelholm Ettan södra
19:00 Horsens - Helsingör Danmark Division 1
20:30 Eintracht Frankfurt - Augsburg Bundesliga
20:45 Inverness - Raith Skottland Premiership
20:45 Cagliari - Juventus Serie A
21:00 Oxford United - Stevenage League One
21:00 Athletic Bilbao - Granada La Liga
lördag 20 april
12:00 Friska Viljor FC - Nordic United Ettan norra
12:00 Essen - Hoffenheim Bundesliga damer
13:00 Kaiserslautern - Wehen 2. Bundesliga
13:00 AFC Eskilstuna - Assyriska FF Ettan norra
13:00 Skövde AIK - Trelleborgs FF Superettan
13:00 Rosengård - Onsala Ettan södra
13:00 Bröndby - Köge Danska ligan, damer
13:00 Osnabrück - Eintracht Braunschweig 2. Bundesliga
13:00 Sandvikens IF - Öster Superettan
13:00 Fortuna Düsseldorf - Greuther Furth 2. Bundesliga
13:30 Leicester - West Bromwich Championship
13:30 Barcelona - Chelsea UEFA Champions League, damer
14:00 Hobro - Fredericia Danmark Division 1
14:00 Celta Vigo - Las Palmas La Liga
15:00 Utsikten - Gif Sundsvall Superettan
15:00 Sirius - Värnamo Allsvenskan
15:00 Jitex - Bollstanäs Elitettan
15:00 IFK Göteborg - Norrköping Allsvenskan
15:00 Gamla Upsala Women - Mallbacken Elitettan
15:00 Alingsås - Örebro SK Elitettan
15:00 Växjö - KIF Örebro Allsvenskan, damer
15:00 Östersund - Örgryte Superettan
15:00 Vittsjö - AIK Allsvenskan, damer
15:30 Heidenheim - Leipzig Bundesliga
15:30 Wolfsburg - Bochum Bundesliga
15:30 Köln - Darmstadt Bundesliga
15:30 Hoffenheim - Borussia M'gladbach Bundesliga
16:00 Oskarshamns AIK - Torslanda IK Ettan södra
16:00 Sollentuna - Karlstad Ettan norra
16:00 Sheffield U - Burnley Premier League
16:00 Lund - FC Trollhättan Ettan södra
16:00 Luton - Brentford Premier League
16:00 Karlstad - Stockholm Internazionale Ettan norra
16:00 Watford - Hull Championship
16:00 Eskilsminne - Jönköping Ettan södra
16:15 Rayo Vallecano - Osasuna La Liga
17:30 Malmö - Västerås SK Allsvenskan
18:00 Empoli - Napoli Serie A
18:15 Manchester C - Chelsea FA-cupen
18:15 Queens PR - Preston Championship
18:30 Valencia - Real Betis La Liga
18:30 Union Berlin - Bayern München Bundesliga
19:00 Washington Spirit Women - Reign USA NWSL Women
19:00 Lyon - PSG UEFA Champions League, damer
20:30 Hamburg - Kiel 2. Bundesliga
20:30 Wolverhampton - Arsenal Premier League
20:45 Verona - Udinese Serie A
21:00 Girona - Cadiz La Liga
söndag 21 april
12:30 Sassuolo - Lecce Serie A
13:00 Oddevold - Gefle Superettan
13:00 Piteå - Örebro Syrianska Ettan norra
13:00 Hammarby - Brommapojkarna Allsvenskan, damer
13:00 Kolding - Fortuna Hjörring Danska ligan, damer
13:00 Tvååker - Olympic Ettan södra
13:30 Karlsruhe - Hertha Berlin 2. Bundesliga
13:30 Hannover - St Pauli 2. Bundesliga
13:30 Hansa Rostock - Magdeburg 2. Bundesliga
13:30 Blackburn - Sheffield W Championship
14:00 IFK Kalmar - Malmö FF Elitettan
14:00 Viborg - Lyngby Superligaen
14:00 Gais - Mjällby Allsvenskan
14:00 Hvidovre - Vejle Superligaen
14:00 Getafe - Real Sociedad La Liga
14:00 Uppsala - Eskilstuna Elitettan
14:00 Lidköping - Sundsvall Elitettan
14:00 AIK - Djurgården Allsvenskan
14:30 Everton - Nottingham Premier League
15:00 Brage - Landskrona Superettan
15:00 Ljungskile - Torn Ettan södra
15:00 Torino - Frosinone Serie A
15:00 Täby - Umeå Ettan norra
15:00 Ålborg - Kolding Danmark Division 1
15:00 Falkenberg - Norrby Ettan södra
15:00 Nordsjælland - Århus Danska ligan, damer
15:00 Trelleborg - Piteå Allsvenskan, damer
15:00 Kristianstad - Rosengård Allsvenskan, damer
15:15 Manchester C - West Ham Women’s Super League
15:30 Werder Bremen - Stuttgart Bundesliga
16:00 Crystal Palace - West Ham Premier League
16:00 Köpenhamn - Silkeborg Superligaen
16:00 Aston Villa - Bournemouth Premier League
16:00 Karlbergs BK - Hammarby TFF Ettan norra
16:15 Almeria - Villarreal La Liga
16:30 Häcken - Hammarby Allsvenskan
16:30 Halmstad - Brommapojkarna Allsvenskan
16:30 Coventry - Manchester U FA-cupen
17:30 Fulham - Liverpool Premier League
17:30 Borussia Dortmund - Bayer Leverkusen Bundesliga
18:00 Salernitana - Fiorentina Serie A
18:00 Bröndby - Midtjylland Superligaen
18:00 Feyenoord - NEC Nederländska cupen
18:30 Alaves - Atletico Madrid La Liga
19:30 Freiburg - Mainz Bundesliga
20:45 Monza - Atalanta Serie A
21:00 Real Madrid - Barcelona La Liga
måndag 22 april
18:30 Roma - Bologna Serie A
19:00 Linköping - Häcken Allsvenskan, damer
19:00 Elfsborg - Kalmar Allsvenskan
19:00 Nordsjälland - Århus Superligaen
19:00 Örebro - Varbergs BoIS Superettan
19:30 Bayern München - Werder Bremen Bundesliga damer
20:45 Milan - Inter Serie A
21:00 Sevilla - Mallorca La Liga
21:00 Middlesbrough - Leeds Championship
tisdag 23 april
19:00 Degerfors - Helsingborg Superettan
21:00 Leicester - Southampton Championship
21:00 Arsenal - Chelsea Premier League
21:00 Lazio - Juventus Italienska Cupen
onsdag 24 april
12:00 Yokohama F. Marinos - Ulsan Hyundai AFC Champions League
19:00 Brommapojkarna - Sirius Allsvenskan
19:00 AIK - Värnamo Allsvenskan
19:00 IFK Göteborg - Häcken Allsvenskan
20:45 Wolverhampton - Bournemouth Premier League
21:00 Atalanta - Fiorentina Italienska Cupen
21:00 Crystal Palace - Newcastle Premier League
21:00 Everton - Liverpool Premier League
21:00 Manchester U - Sheffield U Premier League
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 3 3 0 0 10 9
2 Djurgårdens IF 3 2 1 0 5 7
3 Mjällby AIF 3 2 1 0 4 7
4 Hammarby IF 3 2 0 1 3 6
5 IK Sirius 3 2 0 1 2 6
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Halmstads BK 3 2 0 1 -1 6
7 AIK 3 1 2 0 1 5
8 IF Brommapojkarna 3 1 1 1 3 4
9 BK Häcken 3 1 1 1 0 4
10 IF Elfsborg 3 1 1 1 -2 4
11 IFK Göteborg 3 1 0 2 -3 3
12 Gais 3 1 0 2 -4 3
13 IFK Norrköping 3 1 0 2 -6 3
14 IFK Värnamo 3 0 1 2 -5 1
15 Västerås SK FK 3 0 0 3 -3 0
16 Kalmar FF 3 0 0 3 -4 0