FD REPORTAGE: Hemligheten bakom AIK:s talangsuccé: “Andreas Alm var väldigt nyfiken”

SOLNA. De senaste åren har AIK varit framstående i utvecklingen av unga talanger. Kulmen nåddes i början på 2017 när blott 17-årige supertalangen Alexander Isak såldes till Dortmund för mellan 80-90 miljoner kronor. FD tillbringade en heldag med chefstränaren i AIK Akademi för att lista ut vad som är ”Gnagets” hemlighet.
– I dag hade vi tre spelare från U17 som tränade med A-laget. Det handlar om kvalitet, inte om ålder, säger Elias ”Elie” Mineirji till FotbollDirekt.se.  

På Råsunda IP i Solna är det tidig morgon och jag gör mig redo för en dag i fotspåren av spelare som Anton Salétros, Christos Gravius, Noah Sonko Sundberg, Robin Quaison och inte minst Alexander Isak. En bil svänger upp på uppfarten och i den sitter AIK:s chefstränare för åldrarna 9-19, Elias ”Elie” Mineirji.
– Sätt dig i bilen, vi måste hämta en minibuss på Karlberg. Det är elva juniorer som är kallade till A-lagsträningen och de får inte plats att byta om med A-lagsspelarna i dag, säger han till FotbollDirekt.se.

Samtidigt som vi kryssar runt i Solnatrafiken berättar Elie, som varit anställd tränare i klubben sedan 2000, att något hände under Andreas Alms tid som huvudtränare i AIK:s A-lag 2011-2016. Då fanns en seniortränare som intresserade sig ordentligt för vilka spelare som fanns i de yngre leden.
– Alm var väldigt nyfiken och frågade ofta om vilka spelare som är hetast just nu. Han var nyfiken, lärde sig namnen och var inte rädd för att släppa upp juniorer i träning. För oss i akademin blir det så mycket lättare när A-laget är intresserade och vill påverka vår verksamhet. Det har skapats en låg tröskel till A-laget där Rikard Norling har fortsatt i samma spår.

10.45 startar Rikard Norling träningen där Elie leder aktiveringen för juniorspelarna innan de kliver in i anfall/försvarsövningar och sedan bildar en ren juniorelva som A-laget kan sparras mot inför sin kommande match i allsvenskan. Många av juniorspelarna ser till fysiken knappt ut att ha börjat på gymnasiet och efter träningen framgår det att flera av spelarna normalt spelar sina matcher i U17-laget.
– Jag tror det var 60-70 procent av våra spelare i U19 som förra året gjorde minst tio träningar med A-laget 2016. I dag hade vi elva juniorspelare i träning och av de elva kommer några av de tränat 30 till 40 gånger med A-laget när säsongen är över, säger han.
Bara för att en spelare tillhör AIK:s U19 är det givetvis ingen garanti att få träna med A-laget. Men akademins målsättning är att ingen spelare ska kunna komma och säga att de inte fick chansen.

– Ibland är spelarna med fullt ut i träningarna. Då byter de om och käkar frukost och lunch med A-lagsspelarna på Karlberg. Andra dagar när det är så många spelare som kallas så är någon akademitränare med och skjutsar fram och tillbaka till Råsunda IP så att de hinner tillbaka till skolan. Samma sak på planen. Vissa dagar är de med från minut ett eller som i dag när de är med i delar. Då kan det vara att man aktiveras med hjälp av U-tränaren innan de går in i sparringspel mot seniorerna. I stället för att stå som publik får våra spelare vara med och lära sig. Jag vet inte om det är någon annan klubb som jobbar som oss, men jag har inte hört att någon annan gör det i alla fall.

HISTORISK DEBUT. 17 år gammal fick Daniel Mushitu göra debut för AIK borta mot IFK Norrköping – som den förste spelare på 00-talet i den svartgula tröjan. Foto: Bildbyrån

Hur fungerar allt det här kopplat till gymnasiet. Jag menar, har de inte lektioner att gå på?
– Vi har omkring 60 spelare i våra juniorlag U16-U19. Av alla som börjat på gymnasiet så går nio av tio spelare på Solna Gymnasium som är ett idrottsgymnasium. Där är deras schema anpassat så att de ska kunna träna med a-laget och det finns en stor förståelse från skolan. Ibland kommer spelarna kanske försent men då får de hjälp att hinna ikapp. Ett par dagar i veckan har spelarna träning på dagtid som leds av samma AIK-tränare som jobbar i juniorverksamheten på kvällstid. Det gör att vi har väldigt bra koll på deras utveckling både vad gäller fotbollen och i skolan.

Även i juniorlagen U16-U19 är det en stor rotation på spelare. När andra svenska klubbar har långa broar mellan trupperna så är det en väldigt stor omväxling i AIK:s akademi. En 16-åring kan ha tränat och spelat matcher med alla tre trupperna (U16, U17 och U19) under en månads tid.
– Det är en styrka och det kan vara en svaghet om man inte strukturerar upp det. I början kommer spelarna in på måndagen och tycker att det är rörigt när de inte vet vilken grupp de ska träna med. Men de kommer in i det ganska snabbt.

NÄSTA GENOMBROTT? Nebiyou Perry (född 99) debuterade för A-laget i sommarens Europa League-kval. Foto: Bildbyrån

Vad är vinsten med det?
– Vi har spelare med olika egenskaper som under olika perioder behöver olika typer av stimulans. Om du har en yngre med potential som fysiskt kommit längre så ska inte han spela med samma ålder bara för att, eller så har du en spelare som är väldigt skicklig på en position då behöver man kanske inte vara fysiskt stark för och göra det bättre än en äldre spelare. Vi jobbar med yngre grupper generellt sett och det är en faktor till att vi kanske inte ligger högst upp i tabellerna i U17 och U19. Men om målet är att utveckla spelare till elitfotbollsspelare till AIK:s a-lag och andra elitklubbar… Då är det inte på liv och död vilken slutplacering vårt U19-lag slutar på. Det enda resultatkrav vi har är att behålla lagen i högsta serien för att få möte de bästa motstånden.

Ni prioriterar alltså inte resultat på ungdomsnivå?
– Vi har inga resultatkrav någonstans i akademin. Det enda kravet vi har är att behålla högsta nivån för lagen för att få spela de mest utvecklande matcherna. Att vinna är bra för att det kanske får försvararen att offra sig det lilla extra för att försvara sitt mål, och anfallaren kastar fram huvudet för att nicka och avgöra matchen. Att vinna och tävla ingår ju i sporten och det måste man ha med. Men hur många spelare utvecklas av att slå långa bollar på den största och snabbaste spelaren bara för att vinna? Ja, kanske han som slår den långa bollen och han som springer på den.

TRANSFER-REKORDET. Alexander Isak gick igenom hela ungdomsakademin och blev senare såld till Dortmund för mellan 80-90 miljoner. Foto: Bildbyrån

Märker ni i akademin av ett ökat intresse sedan Alexander Isak slog igenom och såldes till Dortmund för rekordsummor?
– Det gör vi definitivt. Det är fler som vill in i akademin i åldern 15-17 år. Vi hade en tryout i våras för pojkar 10-18 år och hade över 500 provspelare på en dag. Det är lite svårt att hantera… men vi säger inte nej till något och måste visa respekt för de som vill spela i AIK.

– Spelare i andra klubbar ser att vi ger unga chansen. Att i AIK får man chansen tidigt att träna med äldre och A-laget. AIK syns och hörs där ute och många berömmer oss för talangutvecklingen.

HEMLIGHETEN BAKOM AIK:S TALANGSUCCÉ

“Stark organisation med sportchef Leif Karlsson i spetsen”
“Tätt samarbete med Solna Gymnasium där schemat är anpassat till AIK:s träningar”
“Närheten till A-laget. 60-70 procent av U19-spelarna 2016 hade tränat minst tio gånger med a-laget under året”
“Flera ledare i A-laget med bakgrund i AIK och ungdomsakademin”
“Flytande juniorgrupper. Framstående juniorspelare får tidigt spela med äldre spelare”
“Många högutbildade och heltidsanställda akademitränare”

Största utmaning?
“Anläggningsfrågan där de kommunala plantiderna inte räcker till. AIK, som i dag hyr in sig på Skytteholms IP och Råsunda IP, vill bygga en egen träningsanläggning för att samla sin ungdomsverksamhet på ett ställe och kunna ta emot fler spelare i ungdomsakademin”

EN DAG MED TALANGCHEFEN

8.00: Dagen inleds på Råsunda IP, basen för AIK:s juniorverksamhet U16-U19.
8.30: Åker till A-lagets träningsanläggning Karlberg för att hämta en minibuss.
9.00: Tillbaka på Råsunda IP. Genomgång med de elva (!) juniorspelarna som ska träna med a-laget den här morgonen.
10.20: Elie skjutsar ut spelarna till Karlberg. “Hur många har skruvdobbar? Det är viktigt att ni vänjer er för det går inte springa runt och halka. Det är en del i att bli seniorspelare.”
10.45: Träningsstart på ett regnigt och iskallt Karlberg. Juniorspelarna aktiveras i ledning av Elie innan de går in i 2-mot-1-spel med a-lagsspelarna samt bildar ett lag som sparras mot den tilltänkta startelvan i matchen mot Sirius.
12.00: Den matchförberedande träningen är över. Spelarna skjutsas tillbaka till Råsunda IP och får med sig matlådor (kyckling med ris) från AIK:s kock Susanne.
13.00: Möte på kansliet vid Friends arena. Ett kanadensiskt ungdomslag kommer till Stockholm och det ska samordnas hur de får ut maximalt av vistelsen tillsammans med AIK.
14.00-15.00: Intervju med FotbollDirekt.
15.30: Möte på Råsunda IP. Träningspassen för U16-U19 förbereds.
I ledarrummet går tränarstaben igenom den gångna helgens matcher. ”Vi måste skapa mer”. ”Vissa spelare fuskar i hemjobbet”. ”Fler löpningar in i boxen”.
17.30-19.00: Träning på Råsunda IP:s konstgräs. U16, U17 och U19 delar på samma elvamannaplan och Elie går mellan grupperna.
19.30: Hemgång.

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
lördag 01 oktober
13:00 Vänersborgs IF - GAIS Ettan södra
13:00 Örebro Syrianska - Forward Ettan norra
13:00 Tvååker - Olympic Ettan södra
13:00 AFC Eskilstuna - Örebro Superettan
13:00 Sollentuna - Täby Ettan norra
13:30 Arsenal - Tottenham Premier League
13:30 Hearts - Rangers Skottland Premiership
14:00 Cadiz - Villarreal La Liga
15:00 Östersund - Halmstad Superettan
15:00 Napoli - Torino Serie A
15:00 Örgryte - Brage Superettan
15:00 Landskrona - Dalkurd Superettan
15:00 Malmö - Hammarby Allsvenskan
15:30 Wolfsburg - Stuttgart Bundesliga
15:30 Eintracht Frankfurt - Union Berlin Bundesliga
15:30 Freiburg - Mainz Bundesliga
15:30 Leipzig - Bochum Bundesliga
15:30 Köln - Borussia Dortmund Bundesliga
16:00 Haninge - Stockholm Internazionale Ettan norra
16:00 Lindome - IFK Malmö Ettan södra
16:00 Umeå - Sandvikens IF Ettan norra
16:00 Ljungskile - Torn Ettan södra
16:00 Hammarby TFF - Gefle Ettan norra
16:00 Lund - Oskarshamns AIK Ettan södra
16:00 Bournemouth - Brentford Premier League
16:00 Ängelholm - Åtvidaberg Ettan södra
16:00 Liverpool - Brighton Premier League
16:00 Coventry - Middlesbrough Championship
16:00 Fulham - Newcastle Premier League
16:00 Southampton - Everton Premier League
16:00 Crystal Palace - Chelsea Premier League
16:15 Getafe - Valladolid La Liga
17:00 Strasbourg - Rennes Ligue 1
17:30 Degerfors - Djurgården Allsvenskan
18:00 Inter - Roma Serie A
18:30 Sevilla - Atletico Madrid La Liga
18:30 Werder Bremen - Borussia M'gladbach Bundesliga
18:30 West Ham - Wolverhampton Premier League
19:30 New England Revolution - Atlanta United MLS
20:00 Ajax - Go Ahead Eagles Eredivisie
20:45 Empoli - Milan Serie A
21:00 Paris SG - Nice Ligue 1
21:00 Mallorca - Barcelona La Liga
21:30 Colorado Rapids - FC Dallas MLS
21:30 Vitoria Guimaraes - Benfica Portugisiska ligan
23:30 Charlotte - Philadelphia Union MLS
söndag 02 oktober
04:00 San Jose Earthquakes - Minnesota United FC MLS
04:30 LA Galaxy - Real Salt Lake MLS
12:30 Lazio - Spezia Serie A
13:00 Brommapojkarna - Kalmar Allsvenskan, damer
13:00 Stoke - Watford Championship
13:00 Vittsjö - Umeå Allsvenskan, damer
13:00 Karlstad - Team TG Ettan norra
13:00 Utsikten - Västerås SK Superettan
13:00 Lorient - Lille Ligue 1
14:00 Espanyol - Valencia La Liga
14:00 Midtjylland - Viborg Superligaen
15:00 Toulouse - Montpellier Ligue 1
15:00 Eskilstuna - Kristianstad Allsvenskan, damer
15:00 AC Ajaccio - Clermont Ligue 1
15:00 Linköping - Häcken Allsvenskan, damer
15:00 KIF Örebro - Rosengård Allsvenskan, damer
15:00 Auxerre - Brest Ligue 1
15:00 Troyes - Reims Ligue 1
15:00 Piteå - Hammarby Allsvenskan, damer
15:00 Djurgården - AIK Allsvenskan, damer
15:00 Manchester C - Manchester U Premier League
15:00 Sassuolo - Salernitana Serie A
15:00 Norrby - Skövde AIK Superettan
15:00 Sundsvall - Norrköping Allsvenskan
15:00 Sampdoria - Monza Serie A
15:00 Lecce - Cremonese Serie A
15:00 Varberg - Häcken Allsvenskan
15:30 Hertha Berlin - Hoffenheim Bundesliga
16:00 Vasalund - Piteå Ettan norra
16:00 Falkenberg - Qviding FIF Ettan södra
16:15 Celta Vigo - Real Betis La Liga
17:05 Monaco - Nantes Ligue 1
17:30 Schalke - Augsburg Bundesliga
17:30 Kalmar - Helsingborg Allsvenskan
17:30 Sirius - AIK Allsvenskan
17:30 Leeds - Aston Villa Premier League
18:00 Köpenhamn - Aarhus Superligaen
18:00 Atalanta - Fiorentina Serie A
18:30 Girona - Real Sociedad La Liga
20:45 Lens - Lyon Ligue 1
20:45 Juventus - Bologna Serie A
21:00 Portland Timbers - Los Angeles FC MLS
21:00 Real Madrid - Osasuna La Liga
måndag 03 oktober
19:00 Nordsjälland - Randers Superligaen
19:00 Värnamo - Mjällby Allsvenskan
19:00 Trelleborg - Jönköping Superettan
19:00 FC Trollhättan - Oddevold Ettan södra
19:10 Göteborg - Elfsborg Allsvenskan
20:45 Verona - Udinese Serie A
21:00 Leicester - Nottingham Forest Premier League
21:00 Rayo Vallecano - Elche La Liga
tisdag 04 oktober
18:45 Marseille - Sporting Lissabon EUROPA: Champions League
18:45 Bayern München - Viktoria Plzen EUROPA: Champions League
19:00 Öster - Brommapojkarna Superettan
21:00 Eintracht Frankfurt - Tottenham EUROPA: Champions League
21:00 Inter - Barcelona EUROPA: Champions League
21:00 Club Brügge - Atletico Madrid EUROPA: Champions League
21:00 Porto - Bayer Leverkusen EUROPA: Champions League
21:00 Liverpool - Rangers EUROPA: Champions League
21:00 Ajax - Napoli EUROPA: Champions League
21:00 Cardiff - Blackburn Championship
onsdag 05 oktober
18:45 Leipzig - Celtic EUROPA: Champions League
18:45 Salzburg - Dinamo Zagreb EUROPA: Champions League
21:00 Preston - West Bromwich Championship
21:00 Manchester C - Köpenhamn EUROPA: Champions League
21:00 Real Madrid - Shakhtar Donetsk EUROPA: Champions League
21:00 Benfica - Paris SG EUROPA: Champions League
21:00 Juventus - Maccabi Haifa EUROPA: Champions League
21:00 Sevilla - Borussia Dortmund EUROPA: Champions League
21:00 Chelsea - Milan EUROPA: Champions League
01:00 Charlotte - Columbus Crew MLS
torsdag 06 oktober
02:00 Inter Miami CF - Orlando City SC MLS
15:00 Köln - Partizan Belgrad UEFA Europa Conference League
18:45 Malmö - Union Berlin UEFA Europa League
18:45 Silkeborg - FCSB UEFA Europa Conference League
18:45 Lech Poznan - Hapoel Beer Sheva UEFA Europa Conference League
18:45 Slovacko - Nice UEFA Europa Conference League
18:45 Molde - Shamrock Rovers UEFA Europa Conference League
18:45 Sivasspor - FC Ballkani UEFA Europa Conference League
18:45 Pyunik - Zalgiris Vilnius UEFA Europa Conference League
18:45 Dnipro - Vaduz UEFA Europa Conference League
18:45 HJK Helsingfors - Ludogorets UEFA Europa League
18:45 Zürich - PSV UEFA Europa League
18:45 Sturm Graz - Lazio UEFA Europa League
18:45 Anderlecht - West Ham UEFA Europa Conference League
18:45 Sheriff Tiraspol - Real Sociedad UEFA Europa League
18:45 Röda Stjärnan - Ferencvaros UEFA Europa League
18:45 Monaco - Trabzonspor UEFA Europa League
18:45 Omonia Nicosia - Manchester U UEFA Europa League
21:00 Braga - Union Saint Gilloise UEFA Europa League
21:00 Olympiakos - Qarabag UEFA Europa League
21:00 Rigas FS - Basaksehir UEFA Europa Conference League
21:00 Hearts - Fiorentina UEFA Europa Conference League
21:00 Villarreal - Austria Wien UEFA Europa Conference League
21:00 Slavia Prag - CFR Cluj UEFA Europa Conference League
21:00 Gent - Djurgården UEFA Europa Conference League
21:00 Freiburg - Nantes UEFA Europa League
21:00 Midtjylland - Feyenoord UEFA Europa League
21:00 Basel - Slovan Bratislava UEFA Europa Conference League
21:00 AZ Alkmaar - Apollon Limassol UEFA Europa Conference League
21:00 Arsenal - Bodö/Glimt UEFA Europa League
21:00 Fenerbahce - Larnaca UEFA Europa League
21:00 Rennes - Dynamo Kiev UEFA Europa League
21:00 Roma - Real Betis UEFA Europa League
fredag 07 oktober
18:30 Arminia Bielefeld - Karlsruhe 2. Bundesliga
18:30 Regensburg - Greuther Furth 2. Bundesliga
20:30 Spanien - Sverige Landskamp, damer
20:30 Hoffenheim - Werder Bremen Bundesliga
21:00 Queens PR - Reading Championship
21:00 Osasuna - Valencia La Liga
21:00 Lyon - Toulouse Ligue 1
lördag 08 oktober
13:00 Hansa Rostock - Paderborn 2. Bundesliga
13:00 Eintracht Braunschweig - St Pauli 2. Bundesliga
13:00 Qviding FIF - GAIS Ettan södra
14:00 Almeria - Rayo Vallecano La Liga
15:00 Västerås SK - Norrby Superettan
15:00 Sassuolo - Inter Serie A
15:00 Öster - Landskrona Superettan
15:00 Skövde AIK - Trelleborg Superettan
15:30 Bayer Leverkusen - Schalke Bundesliga
15:30 Mainz - Leipzig Bundesliga
15:30 Augsburg - Wolfsburg Bundesliga
15:30 Bochum - Eintracht Frankfurt Bundesliga
16:00 Chelsea - Wolverhampton Premier League
16:00 Falkenberg - Lindome Ettan södra
16:00 Stoke - Sheffield U Championship
16:00 Oskarshamns AIK - Tvååker Ettan södra
16:00 Bournemouth - Leicester Premier League
16:00 IFK Malmö - Ljungskile Ettan södra
16:00 Newcastle - Brentford Premier League
16:00 Manchester C - Southampton Premier League
16:15 Atletico Madrid - Girona La Liga
16:30 Volendam - Ajax Eredivisie
17:00 Marseille - AC Ajaccio Ligue 1
18:00 Milan - Juventus Serie A
18:30 Sevilla - Athletic Bilbao La Liga
18:30 Brighton - Tottenham Premier League
18:30 Borussia Dortmund - Bayern München Bundesliga
19:00 Köpenhamn - Nordsjälland Superligaen
20:30 Hamburg - Kaiserslautern 2. Bundesliga
20:45 Bologna - Sampdoria Serie A
21:00 Getafe - Real Madrid La Liga
21:00 Reims - Paris SG Ligue 1
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Djurgårdens IF 24 14 6 4 27 48
2 BK Häcken 24 13 9 2 22 48
3 Hammarby IF 24 12 7 5 23 43
4 Malmö FF 24 12 5 7 10 41
5 Kalmar FF 24 12 5 7 9 41
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 AIK 24 11 8 5 8 41
7 IF Elfsborg 24 9 9 6 14 36
8 IFK Göteborg 24 11 3 10 5 36
9 Mjällby AIF 24 8 9 7 -1 33
10 IFK Värnamo 24 8 7 9 -9 31
11 IFK Norrköping 24 7 7 10 -1 28
12 IK Sirius 24 7 5 12 -13 26
13 Varbergs BoIS 24 6 7 11 -16 25
14 Degerfors IF 24 5 6 13 -20 21
15 Helsingborgs IF 24 4 5 15 -18 17
16 GIF Sundsvall 24 3 2 19 -40 11

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på FotbollDirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från FotbollDirekt, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten