LÅNGLÄSNING: “Orolig för vad djurgårdarna skulle säga om Blåvitt – men jag slapp hatet”

FOTBOLLDIREKT – ALLSVENSKANS HISTORIA – DEL 2:
Få har vunnit allsvenskan så många gånger både som spelare och ledare. Extremt få har dessutom lyckats bli en legendar i två rivaliserande klubbar. Efter en lång och framgångsrik karriär både i IFK Göteborg och Djurgården har liraren Stefan Rehn svårt att välja sida. 

Namn: Stefan Rehn
Ålder: 51 år (född den 22 september 1966)
Bor: Göteborg
Position: Mittfältare
Klubbar som spelare: Djurgårdens IF (1984-89), Everton (1989-90), IFK Göteborg (1990-95), Lausanne Sports (1995-00), Djurgårdens IF (2000-02)
Klubbar som tränare: Djurgårdens IF (ass, 2003-06), IFK Göteborg (2007-10), Jitex (2011-13), Kopparbergs/Göteborg FC (2014-17)
Meriter som spelare: Fem SM-guld med IFK Göteborg (1990, 91, 93, 94, 95), ett SM-guld med Djurgården (2002). Svenska cupen-titlar med Blåvitt (1991) och Djurgården (2002). VM-brons 1994. 45 a-landskamper.
Meriter som tränare: SM-guld med Djurgården (ass) 2003 och 2005 samt svenska cupen-segrar 2004 och 2005. SM-guld med IFK Göteborg (2007) och seger i svenska cupen 2008.
Gör idag: Letar nytt uppdrag efter att han precis avslutat sin anställning som manager för Kopparbergs/Göteborgs FC i damallsvenskan.

LÄS MER: DEL 1 MED MALMÖ FF-LEGENDAREN HÅKAN LINDMAN 

Stefan Rehns spelarkarriär är ingenting man skojar bort.

Fem SM-guld och Champions League-spel med IFK Göteborg. Ett guld med Djurgården och utlandsspel i Everton och Lausanne. Han var dessutom med om att vinna VM-brons med Sverige 1994. I dag är han en kultförklarad spelare både på öst- och västkusten.

Men många minns nog kanske Stefan Rehn allra mest för sin otroligt fina teknik och förstatouch. En bollbegåvning som tränades upp på skolgårdarna i Sundbyberg under 70-talet.

– Om jag levde mycket på min teknik? Jo, det var väl mycket så i och med att jag inte var någon sprinter direkt. Det var tekniken och spelförståelsen som blev min “räddning”, säger han till FotbollDirekt.se.

– Jag spelade fotboll hela tiden när jag var ung. Jag minns att jag alltid gick runt med en tennisboll i fickan och på rasterna spelade vi på småmål med tennisboll. När man var yngre så mötte man spelare i olika åldrar och som var olika bra. Man fick passa sig för de äldre som inte spelade varje dag för annars var det lätt att man stöp i backen. Vi spelade inte bara på skolan utan även på gården i bostadsområdet. Vissa var med hela tiden, andra kanske var mer intresserade av att mecka med bilar men var med en gång i veckan.

1988. Stefan Rehn börjar göra sig ett namn i svensk fotboll och Djurgården.

Rehn inledde karriären i lokala föreningar i Sundbyberg innan tiden var mogen att flytta till den väldigt mycket större klubben Djurgårdens IF. Rehn kom dit i 12-13 års ålder och höll i olika vevor på med andra idrotter som hockey, bandy och innebandy.

– Jag har alltid spelat fotboll mest för att det är kul. Det var väl först när jag kom upp i Djurgårdens a-lag i början på 80-talet som jag tänkte: Oj, nu är det allvar. Det var inte så många unga spelare i Dif på den tiden.

Grusplaner på vintern och vissa träningar förlades mitt på Gärdet-fältet. Skillnaden mot dagens professionalism inom fotbollen är “enorm”. Någon superlön var han långt ifrån där och då.

– Mitt första kontrakt var nog på 1500 spänn tror jag (skratt). Jag minns att man fick mer ju fler matcher man spelade. Men det var ju en annan tid då. Jag jobbade som målare mellan 7-16 och sedan stack man ned på träningen som startade vid 17. Men det var ju fotbollen man satsade på. Inget ont om målaryrket, det är ett bra yrke, men fotbollen var ju mitt glädjeämne.

Rehn debuterade i allsvenskan 1984 och minns debuten som väldigt nervös.

– Vi ledde med 2-1 och motståndarna låg på och pressade. Jag skulle in när vi hade ett inkast och fick instruktionen att “hålla i bollen sista tio”. Jag var hur nervös som helst (skratt). Så här i efterhand förstår jag att det var ett riktigt förtroendesnack jag fick där som ung spelare. Men det var inget jag tänkte på då.

ALLSVENSK STJÄRNA. Stefan Rehn var och är fortfarande en stor profil inom svensk fotboll.

Under Rehns första sejour i Djurgården pendlade laget mellan divisionerna, men han kände hela tiden att han hade en viktig roll i laget. 1988 bar det så långt som till SM-final mot Malmö FF med förlust 7-3 som resultat. Rehns prestationer i allsvenskan hade dock gett eko om sig och sommaren 1989 lämnade han för Everton. En proffssejour som inte blev längre än ettårig och stannade vid fyra matcher.

– Man kan alltid skylla på tränare och så vidare. Men i grund och botten var jag lite för blyg och tog inte för mig tillräckligt. Jag pendlade mellan läktaren, bänken, startelvan och läktaren igen. Eftersom speltiden var så begränsad och jag ville spela mer blev det bara en säsong. Men jag ångrar ingenting även om det var en ekonomisk katastrof att lämna ett fyraårskontrakt i England. Sett till pengarna var det jävligt dumt, men jag ville hellre spela matcher.

1990 var det dags att återvända till allsvenskan. Men inte till Djurgården utan storklubben IFK Göteborg.

– Frågan gick till Djurgården men de hade inte råd. Jag tror jag blev Sveriges dyraste spelare genom tiderna när Blåvitt köpte mig för 2,75 miljoner kronor.

CHAMPIONS LEAGUE. Match mot Manchester United 1994.

Under demontränaren Roger Gustafssons ledning vann Stefan Rehn sitt första SM-guld samma år. Därefter följde den klassiska Blåvitt-eran med totalt fem guld på sex säsonger och spel i Champions League.

– Vi hade självklart ett fantastiskt lag. Men Blåvitt låg mycket längre fram som förening än andra klubbar sett till professionaliteten. Det var stor skillnad mot Djurgården. Roger Gustafsson var en extremt noggrann tränare. Jag minns att vår materialare en gång sa att Roger vill ha två bussar till Halmstad eftersom den ena kan gå sönder längs vägen (skratt).

– Vi vann fem SM-guld under den eran och det var ju helt fantastiskt, men det är klart att Champions League-matcherna kanske är det man minns mest ändå. Jag minns när vi mötte Barcelona på bortaplan 1994 och det spekulerades i Manchester (United) att vi, IFK Göteborg, skulle lägga oss. När vi sedan spelade 1-1 så konstaterade de att vi inte la oss… Rätt skönt när man tänker tillbaka, att folk i Manchester på riktigt trodde att vi skulle lägga oss.

MÄSTARE. Ett av fem guld i Blåvitt.

Vilket är ditt största minne från tiden i Blåvitt?

– Det är svårt att nämna ett enskilt. SM-gulden och att lyssna på den där trudelutten inför Champions League-matcherna var häftigt. Ett av de värsta minnena var när vi åkte ur kvartsfinalen mot Bayern München 1995 på bortamålsregeln (0-0, 2-2).

Innan dess hade Stefan Rehn deltagit i VM 1994 där konkurrensen var hård på mitten med Stefan Schwarz och Jonas Thern. Det blev ett inhopp i semifinalen mot Brasilien.

– 45 landskamper kan man inte vara missnöjd med även om man alltid vill spela mer. Men kolla på konkurrensen. Brolin, Thern, Schwarz, Ingesson. Vi hade oerhört många som var ordinarie i europeiska storklubbar.

TRÄNINGSLÄGER MED DJURGÅRDEN

Efter Blåvitt väntade ännu en proffssejour – den här gången i Schweiz och Lausanne Sport. Fem lyckosamma år senare kom Bosse Andersson in i bilden. Rehn lockades av Djurgårdens nya projekt som senare skulle innebära att han avslutade karriären med ett SM-guld 2002.

– Bosse ringde mig och kom ner till Schweiz. Vi diskuterade en lösning för mig att komma hem och jag fick ett kontrakt på 5,5 år, trots att jag var 34 år! Det var det bästa kontrakt jag skrivit på (skratt). Vi hade en deal att jag fick sluta när jag ville och att det skulle finnas någon form av tjänst i klubben åt mig den dagen det var över. Blåvitt hörde av sig också, men det var försent. Jag tyckte att Djurgården hade något bra på gång och jag tänkte egentligen lägga av redan 2001, året innan guldet, men är glad att jag körde vidare med Källström, Isaksson, Elmander och gänget. Det kändes fantastiskt att få avsluta med ett guld för första gången i klubbens historia sedan 1966, året jag föddes. Lite som en saga.

Trollgubbe. Stefan Rehn briljerade ofta med sin teknik. Här i derbyt mot AIK 2001.

Du var med om tre SM-guld – varav två som ledare – med Djurgården mellan 2002 och 2005. Vad var hemligheten bakom framgången under den här tiden, tycker du?

– Bosse Andersson, Bo Lundquist och Putte Karlsson. De hade dragit ihop Zoran Lukic och Sören Åkeby, värvat spelare när de kände att vi behövde spetsa. Man kan prata hur mycket man vill om att ha starka tränare och duktiga spelare. Men man är inte starkare än sin svagaste länk och är inte styrelsen på båten sjunker klubben. Det var samstämmigt, tydligt och klart. Även när vi låg i superettan pratade vi som att vi skulle vinna allsvenskan.

Hur viktig har Bosse Andersson varit för Djurgården?

– Jag skulle säga att utan Bosse hade Dif inte varit där de är i dag. Han har ett otroligt kontaktnät och ett ständigt intresse av att göra klubben bättre. Jag var hemma hos honom bara för en vecka sedan för att hälsa på familjen. Han sitter alltid med någon video på någon spelare och pratar med agenter i telefonen. Vill man komma någonstans måste man jobba hårt och Bosse har slitit i många år för Djurgårdens bästa. Vi är goda vänner än i dag.

ÄNTLIGEN. 36 års väntan över när Djurgården 2002 lyfte första SM-pokalen sedan 1966.

Du fick vinna guld både som spelare och ledare – både i IFK Göteborg och Djurgården, två starka rivaler. Hur ser du på det? 

– Det känns rätt grymt måste jag säga. Det är inte lätt att vinna titlar och att jag fått göra det både som spelare och ledare i båda klubbarna är häftigt alltså.

Trots att Rehn gick emellan två stora rivaler lyckades han undvika att bli ett hatobjekt. När Rehn kom hem till Djurgården brukade han hyllas av båda klackarna när lagen möttes.

– Det är helt sjukt. Jag minns Gamla Ullevi när både Djurgården- och Blåvittfansen sjöng mitt namn. Det hände flera gånger. Då känner man att det finns hopp om framtiden, när det inte bara är hat. Det är verkligen något jag reflekterat över i efterhand och som var fantastiskt roligt att få vara med om.

– När jag gick till IFK från Djurgården som tränare var jag lite orolig, och tänkte “vad ska djurgårdarna säga nu?”. Men det var aldrig några problem och jag är tacksam att jag fick testa vingarna som tränare i Blåvitt.

GULDJUBEL 2007. Stefan Rehn vinner guld ihop med tränarkollegan Jonas Olsson.

Sedan 2012 har Stefan Rehn varit huvudtränare i de damallsvenska lagen Jitex och Kopparbergs/Göteborg, båda baserade i Göteborg med omnejd.

Är du mer göteborgare än stockholmare nu för tiden? 

– Jag är ju stockholmare men efter tiden i Blåvitt har vi blivit kvar här. Min fru Anneli, som jag varit tillsammans med i 23 år, trivdes här och grabben gick i skolan. För en gångs skull ska inte de behöva anpassa sig efter min karriär tänkte jag.

– Men för att svara på din fråga. Eftersom jag bor i Göteborg får jag nog svara att jag är 51 procent göteborgare i dag (skratt).

Efter fyra säsonger som tränare för Kopparbergs/Göteborg valde Rehn att inte förlänga sitt kontrakt. Nu inväntar han nästa steg i karriären.

– Just nu vet jag inte vad som händer. Jag har några bollar i luften och stänger inga dörrar för någonting. Det kan bli ett jobb både inom dam- och herrfotboll.

Mats Gren har inte ringt om en tjänst i Blåvitt?  

– Hehe, det har han inte.

Skulle du vilja komma tillbaka antingen till Blåvitt eller Djurgården? 

– Allsvenskan är ju häftigt över huvud taget. Det är klart att det hade varit häftigt att jobba i någon av de klubbarna igen.

– För mig har det aldrig funnits någon prestige, om exempelvis Blåvitt vill ha mig som assisterande tränare så är det inga problem för mig. Jag måste inte vara huvudtränare.

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
söndag 29 januari
12:30 Milan - Sassuolo Serie A
13:00 Nice - Lille Ligue 1
13:00 Degerfors - Skövde AIK Träningsmatch
13:30 Hamburg - Eintracht Braunschweig 2. Bundesliga
13:30 Arminia Bielefeld - Sandhausen 2. Bundesliga
13:30 Nürnberg - St Pauli 2. Bundesliga
14:00 Valladolid - Valencia La Liga
14:30 Brighton - Liverpool FA-cupen
15:00 Brest - Angers Ligue 1
15:00 Stoke - Stevenage FA-cupen
15:00 Clermont - Nantes Ligue 1
15:00 Juventus - Monza Serie A
15:00 Strasbourg - Toulouse Ligue 1
15:00 Auxerre - Montpellier Ligue 1
15:30 Schalke - Köln Bundesliga
16:15 Osasuna - Atletico Madrid La Liga
17:00 Dundee Utd - Celtic Skottland Premiership
17:05 AC Ajaccio - Lyon Ligue 1
17:30 Wrexham - Sheffield U FA-cupen
17:30 Bayer Leverkusen - Borussia Dortmund Bundesliga
18:00 Lazio - Fiorentina Serie A
18:30 Celta Vigo - Athletic Bilbao La Liga
20:45 Paris SG - Reims Ligue 1
20:45 Napoli - Roma Serie A
21:00 Real Madrid - Real Sociedad La Liga
måndag 30 januari
20:45 Udinese - Verona Serie A
20:45 Derby - West Ham FA-cupen
21:00 Villarreal - Rayo Vallecano La Liga
tisdag 31 januari
21:00 Newcastle - Southampton EFL-cupen
onsdag 01 februari
18:00 Leipzig - Hoffenheim Tyska cupen
19:00 Toulouse - Troyes Ligue 1
19:00 Nantes - Marseille Ligue 1
19:00 Reims - Lorient Ligue 1
19:00 Angers - AC Ajaccio Ligue 1
19:00 Lille - Clermont Ligue 1
20:00 Maritimo - Porto Portugisiska ligan
20:45 Kilmarnock - Dundee Utd Skottland Premiership
20:45 Mainz - Bayern München Tyska cupen
21:00 Manchester U - Nottingham EFL-cupen
21:00 Lyon - Brest Ligue 1
21:00 Real Betis - Barcelona La Liga
21:00 Rennes - Strasbourg Ligue 1
21:00 Lens - Nice Ligue 1
21:00 Montpellier - Paris SG Ligue 1
21:00 Monaco - Auxerre Ligue 1
22:15 Arouca - Benfica Portugisiska ligan
22:15 Sporting Lissabon - Braga Portugisiska ligan
torsdag 02 februari
21:00 Real Madrid - Valencia La Liga
fredag 03 februari
18:30 Paderborn - Fortuna Düsseldorf 2. Bundesliga
18:30 Sandhausen - Darmstadt 2. Bundesliga
20:30 Augsburg - Bayer Leverkusen Bundesliga
20:45 Queen's Park - Ayr Skottland Championship
21:00 Athletic Bilbao - Cadiz La Liga
21:00 Malaga - Real Oviedo LaLiga2
21:00 Chelsea - Fulham Premier League
lördag 04 februari
12:00 GAIS - Varberg Träningsmatch
12:30 Leicester - Manchester City Women’s Super League
13:00 Jönköping - Helsingborg Träningsmatch
13:00 Eintracht Braunschweig - Heidenheim 2. Bundesliga
13:00 Kaiserslautern - Holstein Kiel 2. Bundesliga
13:00 Regensburg - Arminia Bielefeld 2. Bundesliga
13:30 Everton - Arsenal Premier League
13:30 Norwich - Burnley Championship
14:00 Espanyol - Osasuna La Liga
15:00 Cremonese - Lecce Serie A
15:30 Bochum - Hoffenheim Bundesliga
15:30 Köln - Leipzig Bundesliga
15:30 Union Berlin - Mainz Bundesliga
15:30 Eintracht Frankfurt - Hertha Berlin Bundesliga
15:30 Borussia Dortmund - Freiburg Bundesliga
16:00 Aston Villa - Leicester Premier League
16:00 Middlesbrough - Blackpool Championship
16:00 Wolverhampton - Liverpool Premier League
16:00 Manchester U - Crystal Palace Premier League
16:00 Brentford - Southampton Premier League
16:00 Brighton - Bournemouth Premier League
16:15 Elche - Villarreal La Liga
17:00 Paris SG - Toulouse Ligue 1
18:00 Roma - Empoli Serie A
18:30 Newcastle - West Ham Premier League
18:30 Atletico Madrid - Getafe La Liga
18:30 Borussia M'gladbach - Schalke Bundesliga
19:00 Troyes - Lyon Ligue 1
20:30 Greuther Furth - Nürnberg 2. Bundesliga
20:45 Sassuolo - Atalanta Serie A
21:00 Rennes - Lille Ligue 1
21:00 Real Betis - Celta Vigo La Liga
söndag 05 februari
12:30 Spezia - Napoli Serie A
13:00 Potsdam - Bayern München Bundesliga damer
13:00 Clermont - Monaco Ligue 1
13:00 St Johnstone - Celtic Skottland Premiership
13:30 Hansa Rostock - Hamburg 2. Bundesliga
13:30 St Pauli - Hannover 2. Bundesliga
13:30 Magdeburg - Karlsruhe 2. Bundesliga
13:30 Tottenham - Chelsea Women’s Super League
14:00 Mallorca - Real Madrid La Liga
15:00 Lorient - Angers Ligue 1
15:00 Auxerre - Reims Ligue 1
15:00 AC Ajaccio - Nantes Ligue 1
15:00 Strasbourg - Montpellier Ligue 1
15:00 Torino - Udinese Serie A
15:00 Nottingham - Leeds Premier League
15:30 Stuttgart - Werder Bremen Bundesliga
16:15 Girona - Valencia La Liga
17:05 Brest - Lens Ligue 1
17:30 Wolfsburg - Bayern München Bundesliga
17:30 Tottenham - Manchester C Premier League
18:00 Fiorentina - Bologna Serie A
18:30 Real Sociedad - Valladolid La Liga
19:45 West Ham - Arsenal Women’s Super League
20:45 Marseille - Nice Ligue 1
20:45 Inter - Milan Serie A
21:00 Barcelona - Sevilla La Liga
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 BK Häcken 30 18 10 2 32 64
2 Djurgårdens IF 30 17 6 7 30 57
3 Hammarby IF 30 16 8 6 33 56
4 Kalmar FF 30 15 6 9 14 51
5 AIK 30 14 8 8 9 50
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 IF Elfsborg 30 13 10 7 20 49
7 Malmö FF 30 13 7 10 10 46
8 IFK Göteborg 30 14 3 13 3 45
9 Mjällby AIF 30 11 10 9 0 43
10 IFK Värnamo 30 9 10 11 -13 37
11 IK Sirius 30 9 8 13 -11 35
12 IFK Norrköping 30 8 10 12 -2 34
13 Degerfors IF 30 7 10 13 -17 31
14 Varbergs BoIS 30 8 7 15 -26 31
15 Helsingborgs IF 30 4 5 21 -30 17
16 GIF Sundsvall 30 4 2 24 -52 14

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på FotbollDirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från FotbollDirekt, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten