Nyheter

PÅ FD: Får helt ny roll i AIK – “Tror klubben växer med en sådan roll”

ANNONS

AIK:s tidigare assisterande tränare Peter Wennberg får en helt ny roll i klubbens akademi – utvecklingschef blir titeln, och det är en del i en satsning som är ny i Sverige:
– Jag tror att klubben växer med en sådan roll, för att jag sett behovet av den under de tio år jag varit i AIK, säger Wennberg till FotbollDirekt.se.

AIK meddelade i går på sin hemsida att Peter Wennberg blir ny utvecklingschef i klubben. En helt ny roll för Wennberg som haft flera uppdrag i klubben – han tog över som assisterande tränare i a-laget 2016, när Jens Gustafsson försvann till IFK Norrköping och har varit utvecklingsansvarig och chefstränare för AIK U16-U19. Men den nya rollen är något annat.

– Det blir en mer renodlad form som utvecklingschef för akademin. I ett nationellt perspektiv är det en roll och en funktion som växt fram inom Sef-klubbarna. Det kommer finnas ett gäng utvecklingschefer för elitklubbarna under året, en roll som kommer finnas i klubbarna, säger Wennberg till FotbollDirekt.se.

– Funktionen är ny, den startade i år. Meningen med att ha utvecklingschef att ännu mer kunna ha en funktion som ligger närmare tränarna i fråga om pedagogiskt arbete, och ännu närmare spelarna i fråga om att ha en kravställning som påminner om det de ska komma till, som förbereder dem ännu mer för att bli elitspelare.

AIK är en av klubbarna som legat längst fram i arbetet med det här, och tanken är nu att alla elitklubbar ska motiveras att följa efter, detta genom att man belönas i Sef:s certifieringssystem.

– Det ligger inom ramen för de styrdokument som tagits fram i Sef med certifieringen av elitklubbarnas akademier. I den certifieringen så finns den med som en mätpunkt i förhållande till antal poäng man kan få. Är ansvarspersonen i akademin bara administrativ eller finns det en närvaro ute på träningar och i matcher? Sedan är det klubbarna som väljer det själva hur man vill göra, absolut.

I större fotbollsländer finns funktionen redan, berättar Wennberg. Själv har han funderat på att införa rollen i AIK i flera år.

– Internationellt i de större fotbollsländerna med större resurser, där finns ju sedan många år tillbaka rollen som man kallar technical director. Att man är sportchefens förlängda arm ner till akademin. Sportchefen kan inte alltid finnas med och se allt, vara på alla akademins träningar och matcher. Det säger sig självt. Så det är en funktion vi känt ett behov av och som vi arbetat fram.

– Så jag är jätteglad att jag fått den här rollen. Jag tror att klubben växer med en sådan roll, för att jag sett behovet av den under de tio år jag varit i AIK. Att någon arbetar med det översiktliga i akademin. Och meningen är att den här rollen… för AIK och mig har det varit en central del att kunna ha och bära en sån här roll, det är att du har erfarenheten av att vara tränare på hela stegen, från knattenivå till elitnivå. Och det har jag, så jag känner att den passar mig bra.

Som utvecklingsansvarig kommer Wennberg finnas ute på fältet och ha en kontinuerlig dialog med samtliga akademilagens tränare på plats.

– Tidigare har rollen som akademichef varit väldigt mycket administrativt arbete, nu är jag tränare för tränarna kan man säga. Så ett pedagogiskt filter och pedagogiskt ansvar blir det ju. Men jag vill inte koppla rollen till att det är någon slags övervakningssystem – det är en funktion som ska skapa ett mervärde för de enskilda tränarna och spelarna. Att det finns en sammanhållande länk. Faktum är att jag har möjlighet att närvara på alla akademilagen olika träningar och matcher under en arbetsvecka. Och det har ju inga andra tränare i klubben.

– Min erfarenhet är att en tränare är väldigt själv i världen. Jag tror många tränare känner igen sig i den beskrivningen: Man står själv med sitt lag. Men man lever på och utvecklas med att utvärdera tillsammans med andra tränare. Jag tror ett av behoven för tränare är att man får ett mentorskap kring sig, att man får reflektera över både beteenden och spelstil.

I och med den nya rollen så kommer Wennberg också leda en ny avdelning hos AIK kallad “Forskning och utveckling”.

– Den främsta forskningen i fotboll är den som görs varje dag i träning och matcher, som är kärnverksamheten i klubbarna. Däremot behöver en klubb vara ständigt nyfiken på vad som händer i vår omvärld. För att möta den omvärlden behöver vi en organisation som tar emot det som erbjuds i form av utbildning, studier, artiklar. All den info som skapar kraft och nytta är oftast i från forskning, validerad information. För att klubben ska ha en möjlighet att vara nyfiken på vår omvärld, så behöver en klubb ha resurser för att kunna ta in den senaste forskningen.

– Der handlar inte om att vi sitter i ett labb och skakar provrörsflaskor. Det handlar om att vara nyfikna, till exempel att vi värderar utbildningsinnehållet i de utbildningar vi skickar våra tränare på. Att vi inte bara skickar i väg dem på något bara för att.

Är den här rollen något som kommer komma brett i klubbarna i Sverige tror du…

– Jag tycker att jag hört retoriken kring det här i många år. Fotbollsfamiljen i Sverige är väldig liten, det är en ankdamm. Vi träffas och pratar fotbollstränarna, även om alla inte tror att vi gör det. Vi är ganska få. Och jag har märkt på retoriken i klubbarna, att det finns ett behov av att skapa kraft i en sån här roll. Så i en start av ett utvecklingsarbete måste man skapa resurser för att kunna bära den rollen.

– Och jag tror inte det är slut där, utan i framtiden måste klubbarna avsätta än fler resurser om vi ska vara konkurrenskraftiga. Det kan vara specialister i form av fystränare, analytiker och annat. Ju mer intresse kring klubbarna ju mer ekonomi kan vi få för att klara av det resursmässigt. Det är upp till var och ens klubb att se var behovet ligger i och var resurserna ska gå. Men som jag ser det: att satsa på den egna akademiverksamheten är fundamentalt för en klubb.

AIK har gjort tydligt att man kommer satsa långsiktigt på akademin och med det också Wennbergs roll som utvecklingschef:

– Ett utvecklingsarbete i en klubb, är lite som att åka till rymden. Hälften av bränslet räcker till för att man ta sig ut ur atmosfären och ut i rymden. Andra hälften kanske räcker till att ta sig till den destination man tänker sig, några ljusår bort. Så det är klart att man ser det här för lång tid framöver.

 

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
fredag 23 februari
18:30 Wehen - Paderborn 2. Bundesliga
18:30 Kiel - St Pauli 2. Bundesliga
19:00 Randers - Lyngby Superligaen
19:00 Vendsyssel - Hilleröd Danmark Division 1
19:00 Horsens - Kolding Danmark Division 1
19:00 Helsingör - Köge Danmark Division 1
20:30 Bayer Leverkusen - Mainz Bundesliga
20:45 Bologna - Verona Serie A
20:45 Partick Thistle - Dunfermline Skottland Championship
21:00 Leeds - Leicester Championship
21:00 Real Sociedad - Villarreal La Liga
lördag 24 februari
13:00 Kaiserslautern - Karlsruhe 2. Bundesliga
13:00 Osnabrück - Hannover 2. Bundesliga
13:00 Varberg - Öster Svenska Cupen
13:00 Luleå - Malmö Svenska Cupen
13:00 Örgryte - Elfsborg Svenska Cupen
13:00 Degerfors - Gais Svenska Cupen
13:00 Eintracht Braunschweig - Hertha Berlin 2. Bundesliga
13:00 Ålborg - SönderjyskE Danmark Division 1
13:30 Hull - West Bromwich Championship
14:00 Granada - Valencia La Liga
15:00 Sassuolo - Empoli Serie A
15:00 Örebro - Kalmar Svenska Cupen
15:00 KIF Örebro - Eskilstuna Träningsmatch, damer
15:00 B 93 - Naestved Danmark Division 1
15:15 AIK - Gefle Svenska Cupen
15:30 Werder Bremen - Darmstadt Bundesliga
15:30 Union Berlin - Heidenheim Bundesliga
15:30 Borussia M'gladbach - Bochum Bundesliga
15:30 Stuttgart - Köln Bundesliga
16:00 Sunderland - Swansea Championship
16:00 Manchester U - Fulham Premier League
16:00 Crystal Palace - Burnley Premier League
16:00 Aston Villa - Nottingham Premier League
16:00 Brighton - Everton Premier League
16:15 Barcelona - Getafe La Liga
18:00 Salernitana - Monza Serie A
18:30 Bayern München - Leipzig Bundesliga
18:30 Bournemouth - Manchester C Premier League
18:30 Alaves - Mallorca La Liga
20:30 Magdeburg - Schalke 2. Bundesliga
20:45 Genoa - Udinese Serie A
21:00 Arsenal - Newcastle Premier League
21:00 Almeria - Atletico Madrid La Liga
söndag 25 februari
12:30 Juventus - Frosinone Serie A
13:00 Göteborg - Skövde AIK Svenska Cupen
13:00 Motherwell - Celtic Skottland Premiership
13:00 Helsingborg - Värnamo Svenska Cupen
13:00 Halmstad - Trelleborg Svenska Cupen
13:00 Mjällby - Västerås Svenska Cupen
13:30 Fortuna Düsseldorf - Hansa Rostock 2. Bundesliga
13:30 Hamburg - Elversberg 2. Bundesliga
13:30 Greuther Furth - Nürnberg 2. Bundesliga
14:00 Hvidovre - Viborg Superligaen
14:00 Cadiz - Celta Vigo La Liga
14:30 Wolverhampton - Sheffield U Premier League
15:00 Hobro - Fredericia Danmark Division 1
15:00 Cagliari - Napoli Serie A
15:15 Nordic United - Djurgården Svenska Cupen
15:30 Eintracht Frankfurt - Wolfsburg Bundesliga
16:00 Chelsea - Liverpool EFL-cupen
16:00 Odense - Bröndby Superligaen
16:15 Real Betis - Athletic Bilbao La Liga
16:45 AZ Alkmaar - Ajax Eredivisie
17:30 Borussia Dortmund - Hoffenheim Bundesliga
17:30 Brage - Sirius Svenska Cupen
17:30 Norrköping - Utsikten Svenska Cupen
18:00 Århus - Midtjylland Superligaen
18:00 Lecce - Inter Serie A
18:30 Las Palmas - Osasuna La Liga
19:30 Augsburg - Freiburg Bundesliga
20:45 Milan - Atalanta Serie A
21:00 Real Madrid - Sevilla La Liga
måndag 26 februari
18:30 Hammarby - Gif Sundsvall Svenska Cupen
18:30 Roma - Torino Serie A
18:30 Brommapojkarna - Östersund Svenska Cupen
18:30 Landskrona - Häcken Svenska Cupen
19:00 Köpenhamn - Nordsjälland Superligaen
20:45 Coventry - Maidstone Utd FA-cupen
20:45 Fiorentina - Lazio Serie A
21:00 Girona - Rayo Vallecano La Liga
21:00 West Ham - Brentford Premier League
tisdag 27 februari
20:30 Bournemouth - Leicester FA-cupen
20:45 Blackburn - Newcastle FA-cupen
21:00 Ross County - St Mirren Skottland Premiership
21:00 Luton - Manchester C FA-cupen
21:30 Real Sociedad - Mallorca Copa del Rey
onsdag 28 februari
18:00 Sassuolo - Napoli Serie A
18:30 Sverige - Bosnien-Hercegovina UEFA Nations League Damer - Liga A/B - Kval
20:30 Chelsea - Leeds FA-cupen
20:45 Inter - Atalanta Serie A
20:45 Nottingham - Manchester U FA-cupen
20:45 Wolverhampton - Brighton FA-cupen
21:00 Livingston - Motherwell Skottland Premiership
21:00 Liverpool - Southampton FA-cupen
torsdag 29 februari
20:00 Leeds U18 - Liverpool U18 England FA Ungdomscup
21:30 Athletic Bilbao - Atletico Madrid Copa del Rey
fredag 01 mars
18:30 Schalke - St Pauli 2. Bundesliga
18:30 Hertha Berlin - Kiel 2. Bundesliga
20:30 Freiburg - Bayern München Bundesliga
20:45 Lazio - Milan Serie A
21:00 West Bromwich - Coventry Championship
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 30 20 4 6 35 64
2 IF Elfsborg 30 20 4 6 33 64
3 BK Häcken 30 18 3 9 30 57
4 Djurgårdens IF 30 15 5 10 5 50
5 IFK Värnamo 30 14 3 13 3 45
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Kalmar FF 30 13 6 11 -5 45
7 Hammarby IF 30 11 11 8 2 44
8 IK Sirius 30 12 6 12 7 42
9 IFK Norrköping 30 12 5 13 0 41
10 Mjällby AIF 30 12 5 13 -2 41
11 AIK 30 9 9 12 -4 36
12 Halmstads BK 30 9 9 12 -14 36
13 IFK Göteborg 30 8 10 12 -4 34
14 IF Brommapojkarna 30 10 3 17 -13 33
15 Degerfors IF 30 7 5 18 -32 26
16 Varbergs BoIS 30 3 6 21 -41 15
Expressen Premium Max visar
lördag 24 februari
15:00 KIF Örebro - Eskilstuna Träningsmatch, damer