Nyheter

PÅ FD: Bajentränaren tonar ner om sig själv som Michelsens ersättare

ANNONS

STOCKHOLM. Hammarby sparkade Jakob Michelsen i torsdags – bara fyra dagar innan första träningen på försäsongen. Nu är den träningen avklarad, och assisterande tränaren Stefan Billborn har fått kliva fram. Tillfälligt? Själv har han inga ambitioner om att bli huvudtränare: 
– Jag tror de som strävar efter den rollen kanske har lite andra drivkrafter än vad jag har, säger Billborn till FotbollDirekt.se.

När Hammarby drog i gång försäsongen 2018 så var det fjolårets assisterande tränare Stefan Billborn som höll i träningen. Inget konstigt i det – så såg det ut även i fjol när Jakob Michelsen ledde Bajen.

Men nu är Billborn också tillförordnad huvudtränare i Hammarby. Michelsen fick sparken i förra veckan och en ny tränare är ännu inte presenterad.

En möjlig lösning hade varit att låta Billborn ta ett kliv fram och bli huvudtränare. Inte minst utifrån ett ekonomiskt perspektiv, då det redan kostar Hammarby pengar att sparka Michelsen som hade två år kvar på ett treårskontrakt.

Det ser dock inte ut att bli så – Billborn konstaterar att det är naturligt för honom att hålla i träningen, men det lär nog komma in en ny huvudtränare snart.

– Det här är inga märkvärdigheter i och med att jag var här förra året. Så det är bara in och grotta. Jag höll i mycket av träningen förra året. Där var Jakob bra, så det var inga konstigheter, säger Billborn till FotbollDirekt.se.

– Det är klart, det är lite annorlunda. Men det är bara att köpa läget.

Om du får beskriva själv, vad skulle läggas till i en huvudtränarroll… matchcoachning och laguttagning förstås…

– Ja, det är klart. Sedan tror jag också att… det blir en annorlunda relation med spelarna om man är ansvarig eller om man är assisterande. Det blir det även om du som tränare försöker kliva in på ett visst sätt, spelarna har en annan relation till dig för de vet att det är du som har sista ordet när du tar ut laget. Det är naturligt.

– När jag jobbade i Brommapojkarna så var jag assisterande i fyra år innan jag blev huvudtränare. Man försöker som ledare att vara samma person, man vill gärna vara det. Men det blir inte det riktigt ändå, av naturliga skäl. Och det kan man ju förstå, att det blir så.

– Sedan så tror jag att det är bra att man kan delegera och sprida ut ansvaret över den dagliga verksamheten på flera personer. Att det blir lite olika röst i de olika momenten. Då tror jag att spelarna är mer benägna att lyssna på vederbörande. Om samma person som drar upp taktiska direktiven är den som står och eldar på en uppvärmning eller någon fys också… då är det lätt att blir, att man lyssnar till slut inte på någonting. Man skjuter sig själv i foten lite då.

På det du säger nu så låter det som att det kommer komma in någon annan…

– Ja, jag har inte fått något annat besked i alla fall. Det är klart… vi som har varit här också, vi har vetat att det rört på sig kring Jakob. Men i och med att det dröjde så lång tid så, så har vi fått avvakta. Vi försöker göra ett så bra jobb här som möjligt, tills vi får ett annat besked. Och det är mot spelarna också, det är den information som getts.

– Och på det sättet är det skönt: Det hade varit jäkligt konstigt om man inte hade varit här förra året. Blivit rekryterad hit som ny assisterande tränare och kliva in här och köra träningarna. Det hade känts jäkligt konstigt.

Hur länge har du vetat att det skulle bli så, att han skulle lämna?

– Jag fick reda på det en timme efter att han fick reda på det. Sedan är de klart, när man är i en organisation… det blir strömningar och man hör att det snackas. Ett sådant här beslut är ju underbyggt av klubben, att det kollar och så. Men i och med att det tog så lång tid…

– … sedan när beskedet väl kom… jag ska inte säga att man var förvånad att det blev så, men man blir ändå lite förvånad att det kom så tätt inpå. När vi ändå haft uppehåll sedan 8 december.

Du menar att tajmingen kunde varit bättre? 

– Det vet jag inte om det är. Det är klart att alla sådana här saker är ju bra ju tidigare man kan göra det. Samtidigt är det viktigt att det är underbyggt också. Det är klart att det inte är optimalt att vi kör i gång i dag och det inte är hundra klart. Men det är bara att köpa läget.

Hur har din relation med Jakob varit? 

– Den har varit jättebra. Och det tror jag han kände också. Jag pratade med honom senast i går, i en halvtimme.

Han var besviken förstås?

– Ja, det är klart att han är, han hade gärna velat vara kvar. Men det var positivt samtal. Och det är det enda som är säkert i den här branschen, att man får sparken förr eller senare. Det finns inte en tränare som inte har fått det. Det är så det ser ut liksom. Det är nackdelen kanske med att hålla på med det här. Det här har varit en het stol de senaste åren, i Hammarby. Men det är ju så i alla klubbar, man byter ut med jämna mellanrum.

Att kliva fram som huvudtränare som du gjorde i BP… det är inget du strävar efter?

– Nej, jag har aldrig gjort det. Jag gillar att jobba med fotboll, att hålla på med utveckling av spelare och att driva processer. Jag har hållit på med fotboll i 30 år nästan, i över 20 år på heltid. Men jag har aldrig haft den, det är ganska vanligt att man har den ambitionen. Det var snarare så att jag backade bandet hela tiden och ville göra det bättre och bättre. Sedan i Brommapojkarna så, den organisationen sköt fram mig.

– Det var lite så när jag var här också, jag hann bara jobba i Hammarby Ungdom ett-två år innan de petade in mig i a-laget. De ville att jag skulle jobba med a-laget tidigare också, men det kändes inte som att jag skulle passa in i den organisationen som var innan.

– Jag vill göra ett bra jobb för Hammarby. Man är jättepriviligierad att få gå hit, få jobba med många unga spelare, och även äldre spelare som har ett jävla driv: I dag, du kanske såg efter träningen, vi stod och pratade länge med Wiland och Kennedy, de är otroligt drivna och hungriga. Det är ju fantastiskt. Så det känns som att vi har något jäkligt bra på gång här, en bra mix.

Om du skulle få frågan från ledningen, om de säger att “vi vill att du ska ta över”… vad skulle du säga då?

– Då får man ta ställning till det då… om man får den konkreta frågan. Jag vet faktiskt inte. Jag är jätteglad över min tjänst här, som assisterande tränare. Den dagen, då får man göra det.

– Jag kan väl säga så här: Jag har inget emot att ha de bitarna. Men det är kanske inte riktigt de bitarna… jag tror de som strävar efter den rollen kanske har lite andra drivkrafter än vad jag har. Och det behöver inte vara något fel i det, och jag har inga problem med det. Men det är inte det som driver mig. Det driver inte mig att vara den som står längst fram och pekar med hela handen. Men jag har inga problem att göra det heller om det skulle vara så.

Så får du fundera i så fall, om du får den frågan…

– Men som det ser ut nu får de ta det jäkligt fort i sådana fall.

Ja, de kommunicerade förra veckan att det skulle ta sju-tio dagar?

– Ja, och jag räknar med att det ska bli den här veckan. Men jag har bara förberett träningen för två veckor framåt. Men det är klart, det är en process. Fördelen för mig är att jag har varit här i ett år. Det hade känts skumt annars, nu känns det naturligt.

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
fredag 23 februari
18:30 Wehen - Paderborn 2. Bundesliga
18:30 Kiel - St Pauli 2. Bundesliga
19:00 Randers - Lyngby Superligaen
19:00 Vendsyssel - Hilleröd Danmark Division 1
19:00 Horsens - Kolding Danmark Division 1
19:00 Helsingör - Köge Danmark Division 1
20:30 Bayer Leverkusen - Mainz Bundesliga
20:45 Bologna - Verona Serie A
20:45 Partick Thistle - Dunfermline Skottland Championship
21:00 Leeds - Leicester Championship
21:00 Real Sociedad - Villarreal La Liga
lördag 24 februari
13:00 Kaiserslautern - Karlsruhe 2. Bundesliga
13:00 Osnabrück - Hannover 2. Bundesliga
13:00 Varberg - Öster Svenska Cupen
13:00 Luleå - Malmö Svenska Cupen
13:00 Örgryte - Elfsborg Svenska Cupen
13:00 Degerfors - Gais Svenska Cupen
13:00 Eintracht Braunschweig - Hertha Berlin 2. Bundesliga
13:00 Ålborg - SönderjyskE Danmark Division 1
13:30 Hull - West Bromwich Championship
14:00 Granada - Valencia La Liga
15:00 Sassuolo - Empoli Serie A
15:00 Örebro - Kalmar Svenska Cupen
15:00 KIF Örebro - Eskilstuna Träningsmatch, damer
15:00 B 93 - Naestved Danmark Division 1
15:15 AIK - Gefle Svenska Cupen
15:30 Werder Bremen - Darmstadt Bundesliga
15:30 Union Berlin - Heidenheim Bundesliga
15:30 Borussia M'gladbach - Bochum Bundesliga
15:30 Stuttgart - Köln Bundesliga
16:00 Sunderland - Swansea Championship
16:00 Manchester U - Fulham Premier League
16:00 Crystal Palace - Burnley Premier League
16:00 Aston Villa - Nottingham Premier League
16:00 Brighton - Everton Premier League
16:15 Barcelona - Getafe La Liga
18:00 Salernitana - Monza Serie A
18:30 Bayern München - Leipzig Bundesliga
18:30 Bournemouth - Manchester C Premier League
18:30 Alaves - Mallorca La Liga
20:30 Magdeburg - Schalke 2. Bundesliga
20:45 Genoa - Udinese Serie A
21:00 Arsenal - Newcastle Premier League
21:00 Almeria - Atletico Madrid La Liga
söndag 25 februari
12:30 Juventus - Frosinone Serie A
13:00 Göteborg - Skövde AIK Svenska Cupen
13:00 Motherwell - Celtic Skottland Premiership
13:00 Helsingborg - Värnamo Svenska Cupen
13:00 Halmstad - Trelleborg Svenska Cupen
13:00 Mjällby - Västerås Svenska Cupen
13:30 Fortuna Düsseldorf - Hansa Rostock 2. Bundesliga
13:30 Hamburg - Elversberg 2. Bundesliga
13:30 Greuther Furth - Nürnberg 2. Bundesliga
14:00 Hvidovre - Viborg Superligaen
14:00 Cadiz - Celta Vigo La Liga
14:30 Wolverhampton - Sheffield U Premier League
15:00 Hobro - Fredericia Danmark Division 1
15:00 Cagliari - Napoli Serie A
15:15 Nordic United - Djurgården Svenska Cupen
15:30 Eintracht Frankfurt - Wolfsburg Bundesliga
16:00 Chelsea - Liverpool EFL-cupen
16:00 Odense - Bröndby Superligaen
16:15 Real Betis - Athletic Bilbao La Liga
16:45 AZ Alkmaar - Ajax Eredivisie
17:30 Borussia Dortmund - Hoffenheim Bundesliga
17:30 Brage - Sirius Svenska Cupen
17:30 Norrköping - Utsikten Svenska Cupen
18:00 Århus - Midtjylland Superligaen
18:00 Lecce - Inter Serie A
18:30 Las Palmas - Osasuna La Liga
19:30 Augsburg - Freiburg Bundesliga
20:45 Milan - Atalanta Serie A
21:00 Real Madrid - Sevilla La Liga
måndag 26 februari
18:30 Hammarby - Gif Sundsvall Svenska Cupen
18:30 Roma - Torino Serie A
18:30 Brommapojkarna - Östersund Svenska Cupen
18:30 Landskrona - Häcken Svenska Cupen
19:00 Köpenhamn - Nordsjälland Superligaen
20:45 Coventry - Maidstone Utd FA-cupen
20:45 Fiorentina - Lazio Serie A
21:00 Girona - Rayo Vallecano La Liga
21:00 West Ham - Brentford Premier League
tisdag 27 februari
20:30 Bournemouth - Leicester FA-cupen
20:45 Blackburn - Newcastle FA-cupen
21:00 Ross County - St Mirren Skottland Premiership
21:00 Luton - Manchester C FA-cupen
21:30 Real Sociedad - Mallorca Copa del Rey
onsdag 28 februari
18:00 Sassuolo - Napoli Serie A
18:30 Sverige - Bosnien-Hercegovina UEFA Nations League Damer - Liga A/B - Kval
20:30 Chelsea - Leeds FA-cupen
20:45 Inter - Atalanta Serie A
20:45 Nottingham - Manchester U FA-cupen
20:45 Wolverhampton - Brighton FA-cupen
21:00 Livingston - Motherwell Skottland Premiership
21:00 Liverpool - Southampton FA-cupen
torsdag 29 februari
20:00 Leeds U18 - Liverpool U18 England FA Ungdomscup
21:30 Athletic Bilbao - Atletico Madrid Copa del Rey
fredag 01 mars
18:30 Schalke - St Pauli 2. Bundesliga
18:30 Hertha Berlin - Kiel 2. Bundesliga
20:30 Freiburg - Bayern München Bundesliga
20:45 Lazio - Milan Serie A
21:00 West Bromwich - Coventry Championship
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 30 20 4 6 35 64
2 IF Elfsborg 30 20 4 6 33 64
3 BK Häcken 30 18 3 9 30 57
4 Djurgårdens IF 30 15 5 10 5 50
5 IFK Värnamo 30 14 3 13 3 45
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Kalmar FF 30 13 6 11 -5 45
7 Hammarby IF 30 11 11 8 2 44
8 IK Sirius 30 12 6 12 7 42
9 IFK Norrköping 30 12 5 13 0 41
10 Mjällby AIF 30 12 5 13 -2 41
11 AIK 30 9 9 12 -4 36
12 Halmstads BK 30 9 9 12 -14 36
13 IFK Göteborg 30 8 10 12 -4 34
14 IF Brommapojkarna 30 10 3 17 -13 33
15 Degerfors IF 30 7 5 18 -32 26
16 Varbergs BoIS 30 3 6 21 -41 15
Expressen Premium Max visar
lördag 24 februari
15:00 KIF Örebro - Eskilstuna Träningsmatch, damer