PÅ FD: Spelet bakom sparken av Michelsen – anses gått över gränsen vid flera tillfällen

Hammarby sparkade Jakob Michelsen. Det har hävdats att dansken föll i en maktkamp mot Jesper Jansson. Men flera källor har de senaste dagarna uppgett för FotbollDirekt att det fanns oenighet om klubbens sportsliga möjligheter. Samtidigt har vissa spelare också känt mobbningstendenser.
– Generellt i vår organisation: Det är inte på något sätt okej med mobbning. Om någon av spelarna har känt så, det är inte okej, säger Hammarbys vd Henrik Kindlund till FotbollDirekt.se.

Det har gått två veckor sedan Hammarby sparkade Jakob Michelsen.
Uppgifter om att dansken var på väg bort från Bajen började cirkulera redan i höstas. Då lyftes en maktkamp mellan Michelsen och klubbens nye sportchef Jesper Jansson fram som huvudproblemet.
Något som i efterhand dementerats bestämt av Hammarbys ledning.
I en videointervju på Bajens hemsida nyligen så gjorde vd:n Henrik Kindlund klart att det handlade om andra saker. Man kunde helt enkelt inte komma överens om sportsliga vägen framåt.

– … ”det här med maktkamp mellan Jesper och Jakob, det kan man bara glömma, det stämmer inte. Utan vi har ett sätt i klubben som vi vill jobba med i den sportsliga organisationen. Och det upplever vi att Jakob inte har velat ställa upp på fullt ut. Och då har vi fått ta det här beslutet”, sade Kindlund i intervjun.

I dag uppger flera källor för FotbollDirekt att beslutet att sparka dansken handlade om att klubbledningen gjort en helt annan värdering av spelartruppens kvalitet än vad Michelsen gjort. I värderingen av truppens slagstyrka kontra motståndarna i allsvenskan, så har uppfattningarna helt enkelt skilt sig.

På möten där man diskuterat klubbens strategi, möten där Michelsen också varit involverad, så har man diskuterat vägen framåt: Ska man nöja sig med att vara ”underdog” och sluta efter AIK och Djurgården i tabellen – eller tydligt gå för att vara bäst i Stockholm och ett topplag i allsvenskan?

Då fanns också Michelsen med på båten – men samtidigt har han velat se ännu fler nyförvärv till klubben för att backa en sådan satsning.
“Det var hela tiden fokus på nästa fönster och nya spelare in. Där klubben såg en slagkraftig trupp så såg han en ofärdig trupp som var långt ifrån bra nog att föra matcher och utmana i toppen”, säger en källa med insyn till FotbollDirekt.se.

Olika bilder av spelartruppen och hur spelförande Hammarby ska kunna vara i allsvenskan således. Det fanns meningsskiljaktigheter kring det sportsliga, kring hur man skulle spela och kring spelarrekryteringar.

Men efter att ha pratat med flera källor med god insyn i klubben så fanns det även ett missnöje hos flera spelare med Michelsens sätt att leda laget och hur har han var mot spelarna.
Av flera anses han ha gått över gränsen.
Efter danskens första tid i klubben så framträdde bilden av en öppen och rak tränare med en “no bullshit”-attityd, en tränare som inte drog sig för att kritisera spelare öppet inför de andra.

Jiloan Hamad hyllade i våras Michelsen för hans raka stil:

”Han är hård. Han vet vad han vill. Det är en jävligt bestämd tränare. Om man gör något fel eller något som inte är bra så får man höra det direkt. Jakob är tuff, rak och rättvis”, sade Hamad till Sportbladet den 2 april.

”Vi ska ha högt i tak. Man måste kunna få säga till någon som är dålig. Vi är inte barn. Vi måste kunna ta det. Kommer man utomlands så är alla tränare på det sättet”, fortsatte Hamad.

Men den raka raka stil som i början uppfattades som en frisk fläkt, kom efterhand att uppfattas som mobbningstendenser mot vissa spelare.
Det mönstret har nu under de senaste dagarna tornat fram från både spelare och människor med insyn i Hammarby som FD har varit i kontakt med – eller som kontaktat FD.

Enligt FotbollDirekts källor så var ett antal spelare lite grann av måltavlor för verbala angrepp från Michelsen.
Den danske tränaren har haft sina favoriter, medan andra har varit ute i kylan och där han vid ett flertal tillfällen öppet gett sig på dem verbalt inför de andra, på ett sätt som flera har uppfattat som mobbning.

Det enligt flera samstämmiga uppgifter till FD.

Bland annat så fick en av klubbens yngre och mest lovande spelare utstå öppen kritik från Michelsen, och i många spelares ögon rann det efterhand över i mer systematisk mobbning av spelaren.

Enligt FD:s uppgiftslämnare så har det skett vid upprepade tillfällen, och det började tidigt på säsongen.

Efter Bajens seger i vårderbyt mot Djurgården så firade spelare, ledare och styrelse på restaurang. Även supportrar var på plats och vittnar om hur Michelsen på festen tagit spelaren åt sidan och skrikit på honom, och att han då föll i gråt.

Ett annat tillfälle: I samband med att en spelare lämnade klubben och höll en avskedsmiddag med spelare och ledare. Spelaren höll ett tal som berörde honom, varpå Michelsen fällde en kommentar till den yngre spelaren om att han kanske behövde en servett för att torka tårarna han också.

Vid ett tillfälle i slutet av säsongen hamnade en av klubbens största stjärnor i öppet bråk med Michelsen inför resten av spelargruppen. Bråket föranleddes av att tränaren återigen kritiserat den yngre talangen öppet. Den äldre spelaren ska ha tappat tålamodet med Michelsens behandling varpå han ställt sig upp i en situation inför gruppen och rutit till.

Vad som uppfattas jargong och vad som uppfattas som mobbning är subjektivt, men de källor med insyn FD pratat med gör gällande att hans ledarstil blev för mycket för flera spelare.

Samtidigt har inte spelartruppen enhälligt varit emot Michelsen – det har även funnits spelare som backat honom. Och spelartruppens uppfattning om tränaren har inte på ett avgörande vis, enligt FD:s källor, legat till grund för beslutet från Hammarbys ledning.

Henrik Kindlund bekräftar att det funnits enstaka incidenter. Men Hammarbys vd gör klart att det inte är något som funnits med i beslutet att sparka Michelsen.

– Nu har vi ju sparkat honom, så för vår del känner vi egentligen att vi i grund och botten är klara med frågan, säger Kindlund till FotbollDirekt.se.

– Med det sagt: Mot slutet av hösten vet jag om att det var en incident där, men det löste gruppen internt, sedan löste Jesper det med Jakob. Det är ingen som kommit internt till oss med åsikter och klagomål.

Kindlund säger att sådant i första hand rapporteras till sportchefen Jesper Jansson, som sedan tar det vidare till honom.

– Det kan ju hända saker på en arbetsplats som gör att det till blir personalärenden av det hela, så är det ju på vilket företag som helst. Men något sådant har det inte varit tal om här.

– Utan nu när han har slutat så har det bubblat upp lite grejer. Men det är ingen spelare som kommit till oss i efterhand heller, med uppmaningar till mig eller Jesper om att vi ska kliva in. Det ska mycket till för att jag ska bli inblandad, det är Jesper som haft hand om det. Men jag har pratat med honom och han har inte lyft det här till mig.

Kindlund understryker samtidigt, att kommer det fram något från spelarna så kommer man ta i det direkt.

– Generellt i vår organisation: Det är inte på något sätt okej med mobbning. Om någon av spelarna har känt så, det är inte okej. Nu har vi kickoff här i helgen, vi får ta upp det då i så fall. Om det är någon som har något de vill säga om det.

Det är ändå det sportsliga som ligger till grund för beslutet, säger vd:n.

Det handlar om att ni haft olika syn på truppens slagstyrka?

– Det är mer det som ligger bakom ja.

Sportchefen Jesper Jansson säger att inte vill kommentera det hela ytterligare:

– Jag vill inte kommentera några uppgifter utan jag vill fokusera på Hammarby framåt, säger Jansson till FotbollDirekt.se.

FD har varit i kontakt med Jakob Michelsen som avböjer att kommentera.

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
måndag 24 januari
17:00 Guinea - Gambia Afrikanska mästerskapen
20:00 Kamerun - Komorerna Afrikanska mästerskapen
20:45 Blackburn - Middlesbrough Championship
tisdag 25 januari
17:00 Senegal - Kap Verde Afrikanska mästerskapen
20:00 Marocko - Malawi Afrikanska mästerskapen
20:45 Queens PR - Swansea Championship
onsdag 26 januari
17:00 Elfenbenskusten - Egypten Afrikanska mästerskapen
19:00 Angers - St Etienne Ligue 1
20:00 Chelsea - West Ham Women’s Super League
20:00 Mali - Ekvatorialguinea Afrikanska mästerskapen
20:45 Hearts - Celtic Skottland Premiership
torsdag 27 januari
10:10 Australien - Vietnam Asien, VM-kval, Steg 3
11:00 Japan - Kina Asien, VM-kval, Steg 3
13:00 Libanon - Sydkorea Asien, VM-kval, Steg 3
15:30 Iran - Iraq Asien, VM-kval, Steg 3
16:00 Förenade Arabemiraten - Syrien Asien, VM-kval, Steg 3
17:00 AIK - Sollentuna United FF Träningsmatch
18:00 Häcken - Fredrikstad Träningsmatch
18:15 Saudiarabien - Oman Asien, VM-kval, Steg 3
20:30 Arsenal - Brighton Women’s Super League
22:00 Ecuador - Brasilien Sydamerika, VM-kval
fredag 28 januari
01:00 USA - El Salvador Nord- o Centralamerika, VM-kval, Steg 3
01:15 Chile - Argentina Sydamerika, VM-kval
15:30 Malmö - Jammerbugt FC Träningsmatch
20:45 Huddersfield - Stoke Championship
22:00 Colombia - Peru Sydamerika, VM-kval
lördag 29 januari
13:00 Djurgården - Metta Träningsmatch
13:30 Ross County - Rangers Skottland Premiership
14:00 Sirius - Hammarby Träningsmatch
16:00 Fulham - Blackpool Championship
17:00 Gambia - Kamerun Afrikanska mästerskapen
18:30 Peterborough - Sheffield U Championship
20:00 Burkina Faso - Tunisien Afrikanska mästerskapen
söndag 30 januari
13:00 Norrköping - Sarpsborg Träningsmatch
14:30 Derby County - Birmingham Championship
17:00 Cardiff - Nottingham Forest Championship
21:00 Lens - Monaco Franska Cupen
21:30 Porto - Maritimo Portugisiska ligan
måndag 31 januari
20:45 Portsmouth - Charlton League One
21:15 Paris SG - Nice Franska Cupen
tisdag 01 februari
20:45 Hibernian - Hearts Skottland Premiership
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 30 17 8 5 28 59
2 AIK 30 18 5 7 20 59
3 Djurgårdens IF 30 17 6 7 16 57
4 IF Elfsborg 30 17 4 9 16 55
5 Hammarby IF 30 15 8 7 13 53
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Kalmar FF 30 13 8 9 2 47
7 IFK Norrköping 30 13 5 12 4 44
8 IFK Göteborg 30 11 8 11 3 41
9 Mjällby AIF 30 9 11 10 7 38
10 Varbergs BoIS 30 9 10 11 -3 37
11 IK Sirius 30 10 7 13 -14 37
12 BK Häcken 30 9 9 12 0 36
13 Degerfors IF 30 10 4 16 -17 34
14 Halmstads BK 30 6 14 10 -5 32
15 Örebro SK 30 4 6 20 -35 18
16 Östersunds FK 30 3 5 22 -35 14

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på FotbollDirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från FotbollDirekt, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten