Nyheter

PÅ FD: Spelet bakom sparken av Michelsen – anses gått över gränsen vid flera tillfällen

ANNONS

Hammarby sparkade Jakob Michelsen. Det har hävdats att dansken föll i en maktkamp mot Jesper Jansson. Men flera källor har de senaste dagarna uppgett för FotbollDirekt att det fanns oenighet om klubbens sportsliga möjligheter. Samtidigt har vissa spelare också känt mobbningstendenser.
– Generellt i vår organisation: Det är inte på något sätt okej med mobbning. Om någon av spelarna har känt så, det är inte okej, säger Hammarbys vd Henrik Kindlund till FotbollDirekt.se.

Det har gått två veckor sedan Hammarby sparkade Jakob Michelsen.
Uppgifter om att dansken var på väg bort från Bajen började cirkulera redan i höstas. Då lyftes en maktkamp mellan Michelsen och klubbens nye sportchef Jesper Jansson fram som huvudproblemet.
Något som i efterhand dementerats bestämt av Hammarbys ledning.
I en videointervju på Bajens hemsida nyligen så gjorde vd:n Henrik Kindlund klart att det handlade om andra saker. Man kunde helt enkelt inte komma överens om sportsliga vägen framåt.

– … ”det här med maktkamp mellan Jesper och Jakob, det kan man bara glömma, det stämmer inte. Utan vi har ett sätt i klubben som vi vill jobba med i den sportsliga organisationen. Och det upplever vi att Jakob inte har velat ställa upp på fullt ut. Och då har vi fått ta det här beslutet”, sade Kindlund i intervjun.

I dag uppger flera källor för FotbollDirekt att beslutet att sparka dansken handlade om att klubbledningen gjort en helt annan värdering av spelartruppens kvalitet än vad Michelsen gjort. I värderingen av truppens slagstyrka kontra motståndarna i allsvenskan, så har uppfattningarna helt enkelt skilt sig.

På möten där man diskuterat klubbens strategi, möten där Michelsen också varit involverad, så har man diskuterat vägen framåt: Ska man nöja sig med att vara ”underdog” och sluta efter AIK och Djurgården i tabellen – eller tydligt gå för att vara bäst i Stockholm och ett topplag i allsvenskan?

Då fanns också Michelsen med på båten – men samtidigt har han velat se ännu fler nyförvärv till klubben för att backa en sådan satsning.
“Det var hela tiden fokus på nästa fönster och nya spelare in. Där klubben såg en slagkraftig trupp så såg han en ofärdig trupp som var långt ifrån bra nog att föra matcher och utmana i toppen”, säger en källa med insyn till FotbollDirekt.se.

Olika bilder av spelartruppen och hur spelförande Hammarby ska kunna vara i allsvenskan således. Det fanns meningsskiljaktigheter kring det sportsliga, kring hur man skulle spela och kring spelarrekryteringar.

Men efter att ha pratat med flera källor med god insyn i klubben så fanns det även ett missnöje hos flera spelare med Michelsens sätt att leda laget och hur har han var mot spelarna.
Av flera anses han ha gått över gränsen.
Efter danskens första tid i klubben så framträdde bilden av en öppen och rak tränare med en “no bullshit”-attityd, en tränare som inte drog sig för att kritisera spelare öppet inför de andra.

Jiloan Hamad hyllade i våras Michelsen för hans raka stil:

”Han är hård. Han vet vad han vill. Det är en jävligt bestämd tränare. Om man gör något fel eller något som inte är bra så får man höra det direkt. Jakob är tuff, rak och rättvis”, sade Hamad till Sportbladet den 2 april.

”Vi ska ha högt i tak. Man måste kunna få säga till någon som är dålig. Vi är inte barn. Vi måste kunna ta det. Kommer man utomlands så är alla tränare på det sättet”, fortsatte Hamad.

Men den raka raka stil som i början uppfattades som en frisk fläkt, kom efterhand att uppfattas som mobbningstendenser mot vissa spelare.
Det mönstret har nu under de senaste dagarna tornat fram från både spelare och människor med insyn i Hammarby som FD har varit i kontakt med – eller som kontaktat FD.

Enligt FotbollDirekts källor så var ett antal spelare lite grann av måltavlor för verbala angrepp från Michelsen.
Den danske tränaren har haft sina favoriter, medan andra har varit ute i kylan och där han vid ett flertal tillfällen öppet gett sig på dem verbalt inför de andra, på ett sätt som flera har uppfattat som mobbning.

Det enligt flera samstämmiga uppgifter till FD.

Bland annat så fick en av klubbens yngre och mest lovande spelare utstå öppen kritik från Michelsen, och i många spelares ögon rann det efterhand över i mer systematisk mobbning av spelaren.

Enligt FD:s uppgiftslämnare så har det skett vid upprepade tillfällen, och det började tidigt på säsongen.

Efter Bajens seger i vårderbyt mot Djurgården så firade spelare, ledare och styrelse på restaurang. Även supportrar var på plats och vittnar om hur Michelsen på festen tagit spelaren åt sidan och skrikit på honom, och att han då föll i gråt.

Ett annat tillfälle: I samband med att en spelare lämnade klubben och höll en avskedsmiddag med spelare och ledare. Spelaren höll ett tal som berörde honom, varpå Michelsen fällde en kommentar till den yngre spelaren om att han kanske behövde en servett för att torka tårarna han också.

Vid ett tillfälle i slutet av säsongen hamnade en av klubbens största stjärnor i öppet bråk med Michelsen inför resten av spelargruppen. Bråket föranleddes av att tränaren återigen kritiserat den yngre talangen öppet. Den äldre spelaren ska ha tappat tålamodet med Michelsens behandling varpå han ställt sig upp i en situation inför gruppen och rutit till.

Vad som uppfattas jargong och vad som uppfattas som mobbning är subjektivt, men de källor med insyn FD pratat med gör gällande att hans ledarstil blev för mycket för flera spelare.

Samtidigt har inte spelartruppen enhälligt varit emot Michelsen – det har även funnits spelare som backat honom. Och spelartruppens uppfattning om tränaren har inte på ett avgörande vis, enligt FD:s källor, legat till grund för beslutet från Hammarbys ledning.

Henrik Kindlund bekräftar att det funnits enstaka incidenter. Men Hammarbys vd gör klart att det inte är något som funnits med i beslutet att sparka Michelsen.

– Nu har vi ju sparkat honom, så för vår del känner vi egentligen att vi i grund och botten är klara med frågan, säger Kindlund till FotbollDirekt.se.

– Med det sagt: Mot slutet av hösten vet jag om att det var en incident där, men det löste gruppen internt, sedan löste Jesper det med Jakob. Det är ingen som kommit internt till oss med åsikter och klagomål.

Kindlund säger att sådant i första hand rapporteras till sportchefen Jesper Jansson, som sedan tar det vidare till honom.

– Det kan ju hända saker på en arbetsplats som gör att det till blir personalärenden av det hela, så är det ju på vilket företag som helst. Men något sådant har det inte varit tal om här.

– Utan nu när han har slutat så har det bubblat upp lite grejer. Men det är ingen spelare som kommit till oss i efterhand heller, med uppmaningar till mig eller Jesper om att vi ska kliva in. Det ska mycket till för att jag ska bli inblandad, det är Jesper som haft hand om det. Men jag har pratat med honom och han har inte lyft det här till mig.

Kindlund understryker samtidigt, att kommer det fram något från spelarna så kommer man ta i det direkt.

– Generellt i vår organisation: Det är inte på något sätt okej med mobbning. Om någon av spelarna har känt så, det är inte okej. Nu har vi kickoff här i helgen, vi får ta upp det då i så fall. Om det är någon som har något de vill säga om det.

Det är ändå det sportsliga som ligger till grund för beslutet, säger vd:n.

Det handlar om att ni haft olika syn på truppens slagstyrka?

– Det är mer det som ligger bakom ja.

Sportchefen Jesper Jansson säger att inte vill kommentera det hela ytterligare:

– Jag vill inte kommentera några uppgifter utan jag vill fokusera på Hammarby framåt, säger Jansson till FotbollDirekt.se.

FD har varit i kontakt med Jakob Michelsen som avböjer att kommentera.

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
fredag 23 februari
18:30 Wehen - Paderborn 2. Bundesliga
18:30 Kiel - St Pauli 2. Bundesliga
19:00 Randers - Lyngby Superligaen
19:00 Vendsyssel - Hilleröd Danmark Division 1
19:00 Horsens - Kolding Danmark Division 1
19:00 Helsingör - Köge Danmark Division 1
20:30 Bayer Leverkusen - Mainz Bundesliga
20:45 Bologna - Verona Serie A
20:45 Partick Thistle - Dunfermline Skottland Championship
21:00 Leeds - Leicester Championship
21:00 Real Sociedad - Villarreal La Liga
lördag 24 februari
13:00 Kaiserslautern - Karlsruhe 2. Bundesliga
13:00 Osnabrück - Hannover 2. Bundesliga
13:00 Varberg - Öster Svenska Cupen
13:00 Luleå - Malmö Svenska Cupen
13:00 Örgryte - Elfsborg Svenska Cupen
13:00 Degerfors - Gais Svenska Cupen
13:00 Eintracht Braunschweig - Hertha Berlin 2. Bundesliga
13:00 Ålborg - SönderjyskE Danmark Division 1
13:30 Hull - West Bromwich Championship
14:00 Granada - Valencia La Liga
15:00 Sassuolo - Empoli Serie A
15:00 Örebro - Kalmar Svenska Cupen
15:00 KIF Örebro - Eskilstuna Träningsmatch, damer
15:00 B 93 - Naestved Danmark Division 1
15:15 AIK - Gefle Svenska Cupen
15:30 Werder Bremen - Darmstadt Bundesliga
15:30 Union Berlin - Heidenheim Bundesliga
15:30 Borussia M'gladbach - Bochum Bundesliga
15:30 Stuttgart - Köln Bundesliga
16:00 Sunderland - Swansea Championship
16:00 Manchester U - Fulham Premier League
16:00 Crystal Palace - Burnley Premier League
16:00 Aston Villa - Nottingham Premier League
16:00 Brighton - Everton Premier League
16:15 Barcelona - Getafe La Liga
18:00 Salernitana - Monza Serie A
18:30 Bayern München - Leipzig Bundesliga
18:30 Bournemouth - Manchester C Premier League
18:30 Alaves - Mallorca La Liga
20:30 Magdeburg - Schalke 2. Bundesliga
20:45 Genoa - Udinese Serie A
21:00 Arsenal - Newcastle Premier League
21:00 Almeria - Atletico Madrid La Liga
söndag 25 februari
12:30 Juventus - Frosinone Serie A
13:00 Göteborg - Skövde AIK Svenska Cupen
13:00 Motherwell - Celtic Skottland Premiership
13:00 Helsingborg - Värnamo Svenska Cupen
13:00 Halmstad - Trelleborg Svenska Cupen
13:00 Mjällby - Västerås Svenska Cupen
13:30 Fortuna Düsseldorf - Hansa Rostock 2. Bundesliga
13:30 Hamburg - Elversberg 2. Bundesliga
13:30 Greuther Furth - Nürnberg 2. Bundesliga
14:00 Hvidovre - Viborg Superligaen
14:00 Cadiz - Celta Vigo La Liga
14:30 Wolverhampton - Sheffield U Premier League
15:00 Hobro - Fredericia Danmark Division 1
15:00 Cagliari - Napoli Serie A
15:15 Nordic United - Djurgården Svenska Cupen
15:30 Eintracht Frankfurt - Wolfsburg Bundesliga
16:00 Chelsea - Liverpool EFL-cupen
16:00 Odense - Bröndby Superligaen
16:15 Real Betis - Athletic Bilbao La Liga
16:45 AZ Alkmaar - Ajax Eredivisie
17:30 Borussia Dortmund - Hoffenheim Bundesliga
17:30 Brage - Sirius Svenska Cupen
17:30 Norrköping - Utsikten Svenska Cupen
18:00 Århus - Midtjylland Superligaen
18:00 Lecce - Inter Serie A
18:30 Las Palmas - Osasuna La Liga
19:30 Augsburg - Freiburg Bundesliga
20:45 Milan - Atalanta Serie A
21:00 Real Madrid - Sevilla La Liga
måndag 26 februari
18:30 Hammarby - Gif Sundsvall Svenska Cupen
18:30 Roma - Torino Serie A
18:30 Brommapojkarna - Östersund Svenska Cupen
18:30 Landskrona - Häcken Svenska Cupen
19:00 Köpenhamn - Nordsjälland Superligaen
20:45 Coventry - Maidstone Utd FA-cupen
20:45 Fiorentina - Lazio Serie A
21:00 Girona - Rayo Vallecano La Liga
21:00 West Ham - Brentford Premier League
tisdag 27 februari
20:30 Bournemouth - Leicester FA-cupen
20:45 Blackburn - Newcastle FA-cupen
21:00 Ross County - St Mirren Skottland Premiership
21:00 Luton - Manchester C FA-cupen
21:30 Real Sociedad - Mallorca Copa del Rey
onsdag 28 februari
18:00 Sassuolo - Napoli Serie A
18:30 Sverige - Bosnien-Hercegovina UEFA Nations League Damer - Liga A/B - Kval
20:30 Chelsea - Leeds FA-cupen
20:45 Inter - Atalanta Serie A
20:45 Nottingham - Manchester U FA-cupen
20:45 Wolverhampton - Brighton FA-cupen
21:00 Livingston - Motherwell Skottland Premiership
21:00 Liverpool - Southampton FA-cupen
torsdag 29 februari
20:00 Leeds U18 - Liverpool U18 England FA Ungdomscup
21:30 Athletic Bilbao - Atletico Madrid Copa del Rey
fredag 01 mars
18:30 Schalke - St Pauli 2. Bundesliga
18:30 Hertha Berlin - Kiel 2. Bundesliga
20:30 Freiburg - Bayern München Bundesliga
20:45 Lazio - Milan Serie A
21:00 West Bromwich - Coventry Championship
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 30 20 4 6 35 64
2 IF Elfsborg 30 20 4 6 33 64
3 BK Häcken 30 18 3 9 30 57
4 Djurgårdens IF 30 15 5 10 5 50
5 IFK Värnamo 30 14 3 13 3 45
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Kalmar FF 30 13 6 11 -5 45
7 Hammarby IF 30 11 11 8 2 44
8 IK Sirius 30 12 6 12 7 42
9 IFK Norrköping 30 12 5 13 0 41
10 Mjällby AIF 30 12 5 13 -2 41
11 AIK 30 9 9 12 -4 36
12 Halmstads BK 30 9 9 12 -14 36
13 IFK Göteborg 30 8 10 12 -4 34
14 IF Brommapojkarna 30 10 3 17 -13 33
15 Degerfors IF 30 7 5 18 -32 26
16 Varbergs BoIS 30 3 6 21 -41 15
Expressen Premium Max visar
lördag 24 februari
15:00 KIF Örebro - Eskilstuna Träningsmatch, damer