Nyheter

Blåvitt avgjorde i slutminuterna – vände 0-2 till 3-2

IFK Göteborg svarade för en mäktig uppryckning hemma mot Stabaek under lördagen. Laget vände 0-2 till 3-2 efter två sena mål av Sebastian Ohlsson.

IFK Göteborg har svarat för flera intressanta värvningar inför årets allsvenska säsong. Förutom nya tränaren Poya Asbaghi har mittbackarna Carl Starfelt och André Calisir anslutit, så även vänstervingen Victor Wernersson.

Men det kanske största namnet är ändå Amin Affane, som hämtats från antagonisten AIK. Mittfältaren från Angered spåddes en lysande framtid när han värvades till Chelsea från 16-åring, men än så länge har han inte slagit igenom stort, varken utomlands eller i Sverige.

I AIK testades Affane både som ytter och centralt mittfältare, då i såväl offensiv som defensiv roll. Någon given startman i Gnaget blev den nyblivna 24-åringen aldrig.

Nu är tanken att Affane ska vara speldirigenten i Blåvitt. Förra helgen mot Ålborg var han inte redo för spel, men när laget nu tog emot norska Stabaek i Prioritet Serneke Arena fanns Affane med från start. Blåvitt jagade revansch eftersom de föll mot danskarna för en vecka sedan med 3-1. Emil Salomonsson gjorde göteborgarnas mål då.

IFK Göteborgs elva: Dahlberg – Wiklander, Calisir, Eriksson – Salomonsson, Erlingmark, Affane, Nordström – Omarsson, Hysén, Ohlsson

Matchen hann knappt börja förrän det rasslade till i Pontus Dahlbergs mål. En snabb räd på vänsterkanten ledde fram ett inspel till Raymond Gyasi som stötte in ledningsmålet redan i den fjärde minuten. Sebastian Eriksson, som Poya Asbaghi valt att skola om till försvarare, hängde inte riktigt med i markeringen.

Värre skulle det också bli. Just Sebastian Eriksson tappade boll på mittplan och Stabaek ställde om blixtsnabbt. Raymond Gyasi kom fri och sköt i stolpen, men John Hou Saeter stötte in returen. 2-0 till norrmännen efter elva minuter. Aj aj aj, Blåvitt!

Nära reducering efter drygt 20 minuters spel, men Hyséns skott i bra läge tätt utanför.

Fin aktion av Elias Mar Omarsson i 29:e minuten då han tog sig ner vid kortlinjen och spelade in till Sebastian Ohlsson, men yttern fick inte riktigt träff på bollen.

Läckert kombinationsspel i Blåvitt efter 39 minuters spel. Laget slog en 15-20 passningar på raken och bollen gick till sist fram till Sebastian Ohlsson som sköt i bra läge, men skottet över. Märks att Poya Asbaghis passningsorienterade fotboll börjar smitta av sig på spelarna.

I den 43:e minuten tilldömdes IFK Göteborg en straff efter att Elias Mar Omarsson fällts. Frågan är dock om inte kapningen var utanför straffområdet. Straff blev det och Emil Salomonsson var säkerheten själv från elva meter.

Affane byttes ut i paus. In i stället med ett annat nyförvärv, Victor Wernersson.

Nära kvittering efter timmen spelad när Billy Nordström slog en perfekt frispark som André Calisir kom högst på med pannan, men nicken över.

I stället nära 3-1 till Stabaek i den 62:a minuten när Gyasi sprang sig fri efter en fin djupledslöpning, men Dahlberg räddade friläget.

Kort därefter byttes Sebastian Eriksson ut och ersattes av BP-förvärvet Carl Starfelt.

Trippelbyte i Blåvitt med kvarten kvar. Emil Salomonsson, Tobias Hysén och David Boo Wiklander ut, Kristopher Da Graca, Andreas Öhman och Jake Weisbrod in.

Kort därefter kom 2-2 och det var en ordentlig pärla. Sebastian Ohlsson, som knappt fick någon speltid alls i fjol, vände upp efter ett inkast och dundrade in kvitteringen i bortre krysset. Ett drömmål av yttern!

I den 81:a minuten var Ohlsson nära 3-2 med ett nytt drömskott, men vänsterkanonen (målet gjordes med högern) gick precis utanför krysset.

Efter den chansen gjordes ännu ett byte i Blåvitt. Ut med Billy Nordström, in med talangen Adil Titi.

Just Titi tog hand om en frispark långt ute till höger i den 87:e minuten. Alla väntade sig inlägg, men 18-åringen gick på skott – och vilket skott, sen! Mittfältarens avslut med vänstern höll på att sitta i första krysset, men gästernas målvakt tippade till hörna i sista stund.

I 89:e minuten avgjorde IFK Göteborg. Sebastian Ohlsson kom rättvänd med bollen, spelade ut till Elias Mar Omarsson som i sin tur passade tillbaka till Ohlsson. Yttern sköt ett skott som tog på en försvarare, vilket ställde Stabaeks målvakt och bollen rullade i mål.

På stopptid blev Ronald Hernandez utvisad efter en ful eftersläng på just Sebastian Ohlsson.

Blåvitt vann med 3-2.