Sök
Superettan

LÅNGLÄSNING: “AIK känns klockrent – nej har inte haft någon kontakt, tråkigt”

DUBAI/STOCKHOLM. Joel Ekstrand är inte bara ett av AIK:s största namn, han är även en av de mest meriterade spelarna som nu finns i allsvenskan. I en lång intervju med FotbollDirekt berättar 29-åringen om sina åtta år utomlands, de tidigare lagkamraterna Antonio Di Natale och Alexis Sanchez, den något frostiga relationen till Helsingborg och optimismen kring sin nya klubb.
– AIK känns klockrent. Nej, jag har inte haft något kontakt med HIF under mina år ute vilket är tråkigt, säger Ekstrand till FD.

Det sista Joel Ekstrand gjorde på den svenska klubblagsscenen innan flytten till Udinese var att vinna Svenska cupen-finalen mot Hammarby på Söderstadion i november 2010.

Nu, åtta år senare, är Joel Ekstrand tillbaka på 08-mark. Den 15 januari blev det klart att mittbacken flyttar hem till Sverige, men inte till tidigare klubben Helsingborg – utan till AIK.

Ekstrand, som i fem och ett halvt år spelade i England och som de senaste säsongerna haft problem med skador, är nu matchotränad och under lägret i Dubai spelade han varken mot Midtjylland eller Shakhtar Donetsk. Under träningarna i arabvärmen körde mittbacken en del extra fys, vilket inte var några konstigheter.

– Jag har ju varit med på träningarna, men sedan blev det lite cardio vid sidan av. Vi har en plan som vi stegrar sakta men säkert och det känns jättebra hittills, säger Ekstrand till FotbollDirekt.se.

Är du redo för spel i Svenska cupen eller är det snarare allsvenska premiären som är siktet?

– Vi får se, det är svårt att säga nu. Vi får helt enkelt se hur stegringen går och hur allting känns. När jag sedan är redo, då är jag redo.

Är det något som krånglar?

– Nej, det är ingenting som krånglar överhuvudtaget, det är bara det att jag inte spelat fotboll på x antal månader, that’s it. Det gäller bara att stegra långsamt och komma in i det, det är det rätta. Jag kan inte bara gå in och spela 90 minuter när jag inte lirat på ett tag, det är mer det.

LÄS: AIK-TRION SOM ÖVERTYGADE MEST I DUBAI 

Konkurrensen i AIK-försvaret är stenhård. Kaptenen Nils-Eric Johansson är given till vänster i trebackslinjen, likaså trotjänaren Per Karlsson centralt. Platsen till höger är desto mer öppen. I våras var det Jesper Nyholm som hade den positionen, men tappade sedermera den till Haukur Hauksson. När tränaren Rikard Norling matchade bästa tillgängliga lag mot stjärnspäckade Shakhtar Donetsk i onsdags valde han Hauksson från start, inte Nyholm. Nu är alltså även Joel Ekstrand med och konkurrerar om en startplats.

– Det är jättebra konkurrens i AIK och det är ju bara bra. Under säsong kan mycket hända så det är bra att det finns backup. Man vet aldrig vad som händer och konkurrensen höjer bara kvalitén, så det är topp!

Du har spelat 3-5-2 ganska mycket tidigare va?

– Ja, under nästan hela min utlandskarriär har jag gjort det. Både i Watford och Udinese var det mestadels 3-5-2 så det är något som jag är väldigt bekväm med.

Var i trebackslinjen trivs du bäst?

– Jag har spelat på alla tre platserna och det spelar ingen större roll så. Det är klart att i och med att jag är högerfotad blir det lite naturligare att spela till höger eller i mitten, men jag spelade jättemycket till vänster i Watford också så det är inga större problem.

ERFAREN. Efter åtta år utomlands är Joel Ekstrand ett av allsvenskans största namn. Här tar han sig an Carlos Tevez i FA-cupen med Watford 2013. Foto: Bildbyrån

Jag pratade tidigare med din backkollega Jesper Nyholm som sa att man till höger ska vara aggressiv och gå framåt, medan man i mitten mer ska täcka upp. Håller du med?

– Ja, det är klart att det är skillnad om man spelar till höger, vänster eller i mitten. Det blir ju mer att man ska läsa spelet och skärma av i mitten, medan det blir mer intensivt på kanterna. Jag tror dock att Jesper håller med om att det går bra att spela var som helst i en trebackslinje.

Vad har du fått för intryck av AIK under dina första veckor i klubben?

– Jättebra intryck. Det är professionellt och väldigt bra styrt. Mycket bra kvalitet på träningarna också så det är bara positivt än så länge.

Lägret i Dubai?

– Fantastiskt. Det finns alla förutsättningar för att träna bra, äta bra och bygga upp kroppen inför säsongen, så Dubai är toppen!

Någon i AIK som du imponerats lite extra av?

– Jag tycker att Adu är bra på mitten (Enoch Kofi Adu, även han ny inför säsongen).

Adu som tränar i långbrallor i Dubai?

– Haha ja exakt, han spelade i kortbyxor i Sverige och så långbyxor här nere. Jag vettefan… Men han är duktig och sedan finns det så klart många andra som också är bra så det är egentligen svårt att bara säga en spelare.

Varför valde du AIK?

– Jag kände mig tvungen att komma tillbaka, att spela och få vara involverad igen. När AIK hörde av sig kändes det klockrent. Det är en otroligt fin klubb som har otroliga fans med allt vad det innebär. AIK var jättebra förra året så det känns klockrent.

Joel Ekstrand är uppvuxen i Lund och flyttade till Helsingborgs IF 2005, då som 14-åring. Två år senare fick mittbacken a-lagskontrakt med den allsvenska toppklubben och säsongen 2008 gjorde den då 19-åriga mittbacken hela 26 starter i allsvenskan. Efter ytterligare två år som ordinarie lämnade Ekstrand HIF för spel i Udinese.

Väl i Italien blev det tolv framträdanden i Serie A under ett och ett halvt års tid. Sommaren 2012 lånades Ekstrand ut till Watford, som har samma ägare som Udinese. I Championship blev mittbacken ordinarie och efter en succésäsong i Londonklubben köptes han loss av Watford. De följande två åren blev även de lyckade för Ekstrand, men i samband med avancemanget till Premier League inför 2015/2016 års säsong började skadehelvetet för Ekstrand.

Utlåningar till Bristol och Rotherham i Championship hjälpte föga och för att få fart på karriären igen har Ekstrand nu alltså vänt hem till allsvenskan. 29-åringen ser ändå tillbaka på utlandstiden med positiva ögon.

– Jag stack från HIF efter säsongen 2010 så det har blivit några år utomlands. Det har varit en fantastisk tid, men jag känner ändå att jag har mer att ge. Ibland händer saker som gör att man måste ta ett steg tillbaka. Jag är otroligt glad över att vara i AIK nu och jag tänker bara positivt. Jag vill bara köra här och nu.

Hur mycket bättre är du sedan du lämnade HIF?

– Jag skulle själv säga att jag är mycket bättre (skratt). Men alltså, du vet när man är ung och så, då är man hungrig när man kommer upp. Nu är man mer rutinerad, man vet precis vad som krävs, man har en helt annan förståelse för spelet, vilket man lever lite mer på nu. Så klart att jag är en bättre spelare nu än vad jag var för åtta år sedan, det är inget snack om det.

I Italien drillas man väl som försvarsspelare väldigt hårt? Jag vet att Pontus Jansson varit inne på när han spelade i Torino.

– Ja, det är extremt, det handlar om millimeter i princip. Det var en jättestor erfarenhet därnere. Jag lärde mig extremt mycket i Italien. I England är det inte alls samma taktiska spel, där är det mer fart och fläng, mer Hawaii liksom. Det känns bra att jag fått den grunden från tiden i Italien, koncentrationen behöver vara på topp i 90 minuter plus tillägg hela tiden. Det är kul.

STJÄRNTÄTT. Under åren utomlands har Ekstrand spelat mot många stora spelare, här Gervinho i Arsenal i Champions League-kvalet 2011. Foto: Bildbyrån

Var trivdes du bäst?

– Jag trivdes nog bäst i London när jag spelade i Watford. Jag hade några otroliga år där. Vi lirade jättefin fotboll och jag spelade kontinuerligt hela tiden, så jag får säga det. Sedan var Italien också underbart. Att spela, bo och äta höll jag på att säga haha… Men jag säger väl London.

Just London skiljer sig också en del jämfört med lilla Udine som stad va?

– Jo, så är det ju, men samtidigt du vet, du behöver bara en plaza i Italien, sedan är du hemma. Jag trivdes jättebra i Udine och jag lärde mig väldigt mycket där.

Just Udine känns ju annars inte som Italiens sexigaste stad?

– Klart att det inte är Milano direkt, det är ju en liten stad. Vad är det, typ 100 000 invånare som bor där, men det trivs jag ju med. Jag är från Lund så det är lugnt haha.

Mathias Ranégie nämnde i podcasten Tutto Balutto att Udineses storstjärna Antonio Di Natale bara tränade med laget två gånger i veckan. Stämmer det?

– Ja, han gjorde lite som han kände för. Han var lite uppe i åren och tog det lite lugnare. Det viktigaste var att han spelade matcherna och gjorde alla målen liksom. Det var inte så utstuderat att han varje vecka tränade två gånger. Någon gång tränade han tre gånger i veckan, någon annan gång en gång i veckan. Han gjorde det som han kände för.

Antonio Di Natale är en klubbikon i Udinese och trots anbud från stora, mäktiga Juventus valde stjärnan att stanna i sitt älskade lag. Anfallaren kom till Udinese 2004 och fram till sommaren 2016, då han avslutade karriären, gjorde den nu 40-åriga italienaren 191 mål på 385 matcher för Udinese. Det blev även 11 fullträffar på 42 a-landskamper för Italien. Ekstrand pratar stort om sin tidigare lagkapten.

– Vad ska jag säga, han var en extremt bra fotbollsspelare ända in i ryggmärgen om man säger så. Varenda touch på bollen… det är sådant som man inte kan träna sig till. Alltså, han var extremt bra.

Di Natale var dock inte enda världsstjärnan i Udinese. Under ett års tid spelade Ekstrand ihop med en viss Alexis Sanchez, som sommaren 2011 såldes till Barcelona för dyra pengar. Chilenaren har sedan verkat i Arsenal under flera år innan han nu i januari lämnade för Manchester United.

Joel Ekstrand har spelat med Zlatan Ibrahimovic i landslaget, men detta bara under någon fåtal samling. Därför svarar mittbacken just Sanchez på frågan vilken som är den bästa spelaren som han lirat tillsammans med.

– Rent talangmässigt var Alexis Sanchez extremt bra och då snackar vi för 6-7 år sedan. Han var väl 21-22 år då precis som jag var, han är ett år äldre än vad jag är. I Udinese var han egentligen helt ostoppbar, extremt bra var han!

OSTOPPBAR. Alexis Sanchez är den bästa som Ekstrand spelat med. Chilenaren nu i Manchester United. Foto: Bildbyrån

En annan som figurerat i Udinese är Mathias Ranégie som lämnade Malmö FF för spel i i den italienska klubben sommaren 2012. I ett och ett halvt år spelade 196 centimeter långe anfallaren i Serie A innan även han gick till Watford.

– Ranégie haha, utbrister Ekstrand och skrattar högt.

– Ranégie kom ju till Udinese när jag stack till Watford. Sedan kom han också till Watford. Han gillar att följa efter mig som fan, det är lite jobbigt, skönt att jag slipper det nu haha! Nej men han var bara ett halvår i Watford innan han drog vidare till Kina, då var ju jag fortfarande kvar i Watford. Men vi är bra vänner och det ska bli kul att träffa honom mer i Stockholm nu.

Joel Ekstrand har representerat det svenska landslaget på såväl U17, U19 som U21-nivå. I a-landslaget har det bara blivit två framträdanden och att 29-åringen ska kallas tillbaka till Blågult är inget som han räknar med.

– Jag har inget sikte på att spela i landslaget, jag vill bara spela i klubblaget och fokusera fullt ut på AIK. Att vara här och spela är det som är mitt mål.

Något som också verkar vara ett avslutat kapitel är Helsingborg. Ekstrand gjorde tre säsonger i HIF:s a-lag, men relationen med klubben är frostig. Mittbacken har givetvis följt Skåneklubbens kräftgång då de 2016 åkte ur allsvenskan och aldrig var nära att ta sig tillbaka i fjol.

– Vad ska man säga, det är jättetråkigt och det känns jättekonstigt. Jag kan inte säga vad som hände eller varför det hände, för det vet jag inte om jag ska vara ärlig. Jag har heller inte haft något kontakt med HIF under mina år ute vilket är tråkigt.

Du och HIF hade alltså aldrig någon dialog om att du skulle vända hem till Helsingborg?

– Nej, verkligen inte, inte från deras sida i alla fall.

Är inte det konstigt?

– Jo… du får fråga HIF.

Var det något som hände?

– Du får fråga HIF.

KÄNSLOR. Joel Ekstrand synar det röda kortet i HIF-tröjan mot Mjällby 2010, här tjafs med Mostapha El Kabir. Foto: Bildbyrån

En spelare som dock välkomnats med öppna armar tillbaka till Helsingborg är svenska landslagets kapten Andreas Granqvist som återvänder till klubben i sommar, en övergång som Ekstrand jublar över.

– Skitkul, det är perfekt för honom och jag är jätteglad för hans skull. Han kommer göra det helt perfekt där och det passar honom grymt. Jag önskar honom all lycka.

Du och Granqvist återvänder, Djurgården fick hem Andreas Isaksson, Kim Källström och Jonas Olsson. Det känns som att fler och fler lockas av allsvenskan?

– Ja, det är ju bra kvalitet och klart att man vill hem till slut, de flesta vill ju det. I mitt fall passar detta bra med tanke på hur det sett ut och så vidare. Jag tror att många drivs av att komma hem och spela. Allsvenskan är en väldigt speciell serie och jag tror att det lockar många.

Har du följt allsvenskan mycket under dina utlandsår?

– Första åren gjorde jag det, men inte på senare år. Klart att man följer vem som gör det bäst och jag är givetvis medveten om Malmös framgångar de senaste åren, men det är inte så att jag kollat matcherna.

Förutom Ekstrand har AIK inför årets säsong värvat in Budimir Janosevic, Robert Lundström, Enoch Kofi Adu, Stefan Silva, Tarik Elyounoussi och Nabil Bahoui (lån). Känslan är att de svartgula från norra Stockholm har sin bästa chans på länge att bräcka Malmö FF.

– Man vill ju vara med och utmana och göra det så bra som möjligt. Säsongen är lång och det är viktigt med en bra start, sedan får man se hur det går. Vi kan bara göra vårt bästa.

Dina intryck av Rikard Norling som tränare?

– Bara positiva intryck. Han verkar väldigt taktisk och mån om detaljer. Det är något som jag vant mig vid sedan framförallt tiden i Italien, men jag hade flera italienska tränare i Watford också så det är något som jag är van vid och jag uppskattar det. Norling verkar riktigt bra hittills.

Du vet att Norling specialstuderade Giampiero Ventura när han tränade Torino, som spelade just 3-5-2?

– Jag har hört något om det där, kanske därför vi spelar så här då. Jag skulle dock säga att det var Francesco Guidolin som jag hade i Udinese som började spela på det här sättet.

Det känns dock som att Ventura fått lite större rubriker än Guidolin, inte minst nu efter debaclet med italienska landslaget… 

– Haha! Dåliga rubriker… det måste vara tufft för honom.

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
torsdag 09 juli
18:00 Ålborg - AGF Århus Superligaen
fredag 10 juli
19:00 Huddersfield - Luton Championship
19:00 Vendsyssel FF - Vejle Danmark 1st Division
19:00 Fremad Amager - Viborg Danmark 1st Division
19:00 FC Fredericia - Naestved Danmark 1st Division
19:30 Real Sociedad - Granada La Liga
21:15 Fulham - Cardiff Championship
22:00 Real Madrid - Alaves La Liga
lördag 11 juli
13:30 Norwich - West Ham Premier League
13:30 Watford - Newcastle Premier League
14:00 Nyköbing - HB Köge Danmark 1st Division
15:00 Falkenberg - Östersund Allsvenskan
16:00 Liverpool - Burnley Premier League
16:00 Kolding - Hvidovre IF Danmark 1st Division
17:30 Örgryte IS - GIF Sundsvall Superettan
17:30 Jönköpings Södra - Degerfors Superettan
18:15 FC Ingolstadt - Nürnberg Tyskland 2. Bundesliga
18:30 Sheffield U - Chelsea Premier League
19:30 Valladolid - Barcelona La Liga
21:00 Brighton - Manchester City Premier League
22:00 Atletico Madrid - Real Betis La Liga
söndag 12 juli
02:00 Atlanta United - New York Red Bulls MLS
13:00 Wolverhampton - Everton Premier League
14:00 Espanyol - Eibar La Liga
14:00 FC Nordsjälland - Ålborg Superligaen
14:30 FC Roskilde - Skive Danmark 1st Division
14:30 Örebro SK - Varbergs BoIS FC Allsvenskan
14:30 Helsingborg - AIK Allsvenskan
14:30 Stoke - Birmingham Championship
14:30 Umea FC - Halmstad Superettan
14:30 Swansea - Leeds Championship
15:15 Aston Villa - Crystal Palace Premier League
17:30 Mjällby AIF - Häcken Allsvenskan
17:30 AFC Eskilstuna - IK Brage Superettan
17:30 Västerås SK - Ljungskile Superettan
17:30 Tottenham - Arsenal Premier League
18:00 FC Köpenhamn - Bröndby Superligaen
18:00 Mjondalen - Valerenga Norge Eliteserien
18:00 Ålesund - Bodö/Glimt Norge Eliteserien
19:30 Parma - Bologna Serie A
19:30 Cagliari - Lecce Serie A
19:30 Leganes - Valencia La Liga
20:00 AGF Århus - FC Midtjylland Superligaen
20:00 Bournemouth - Leicester Premier League
21:45 Napoli - Milan Serie A
22:00 Sevilla - Mallorca La Liga
måndag 13 juli
02:00 Sporting Kansas City - Minnesota United FC MLS
19:00 Malmö FF - IFK Norrköping Allsvenskan
19:00 Trelleborgs FF - GAIS Superettan
19:00 Dalkurd FF - Öster Superettan
19:00 Kalmar FF - Elfsborg Allsvenskan
19:30 Villarreal - Real Sociedad La Liga
20:30 Oxford United - Wycombe England League One
21:00 Manchester U - Southampton Premier League
21:45 Inter - Torino Serie A
22:00 Granada - Real Madrid La Liga
tisdag 14 juli
02:00 Los Angeles FC - Houston Dynamo MLS
04:30 LA Galaxy - Portland Timbers MLS
15:00 Inter Miami CF - Chicago Fire MLS
19:00 Vejle - Nyköbing Danmark 1st Division
19:00 Viborg - Vendsyssel FF Danmark 1st Division
19:00 FC Fredericia - Kolding Danmark 1st Division
21:00 West Bromwich - Fulham Championship
21:15 Chelsea - Norwich Premier League
21:45 Atalanta - Brescia Serie A
onsdag 15 juli
02:00 Philadelphia Union - Nashville SC MLS
04:30 Orlando City SC - New York City FC MLS
18:00 Sandefjord - Ålesund Norge Eliteserien
18:00 Molde - Viking FK Norge Eliteserien
18:00 Valerenga - Haugesund Norge Eliteserien
18:00 Bodö/Glimt - Kristiansund BK Norge Eliteserien
18:00 Brentford - Preston Championship
18:00 Strömsgodset - Mjondalen Norge Eliteserien
19:00 IFK Göteborg - Helsingborg Allsvenskan
19:00 Burnley - Wolverhampton Premier League
19:00 Djurgården - Falkenberg Allsvenskan
19:00 Newcastle - Tottenham Premier League
19:00 AIK - Sirius Allsvenskan
19:00 Manchester City - Bournemouth Premier League
19:30 Sampdoria - Cagliari Serie A
19:30 Milan - Parma Serie A
19:30 Bologna - Napoli Serie A
20:30 Odd - SK Brann Norge Eliteserien
21:15 Arsenal - Liverpool Premier League
21:45 Lecce - Fiorentina Serie A
21:45 Sassuolo - Juventus Serie A
21:45 Roma - Verona Serie A
21:45 Udinese - Lazio Serie A
torsdag 16 juli
02:00 Montreal Impact - Toronto FC MLS
04:30 Vancouver Whitecaps - San Jose Earthquakes MLS
15:00 Atlanta United - FC Cincinnati MLS
18:00 Stabaek - Sarpsborg 08 Norge Eliteserien
19:00 IFK Norrköping - Örebro SK Allsvenskan
19:00 Varbergs BoIS FC - Mjällby AIF Allsvenskan
19:00 Häcken - Elfsborg Allsvenskan
19:00 Kalmar FF - Hammarby Allsvenskan
19:00 Östersund - Malmö FF Allsvenskan
19:30 Torino - Genoa Serie A
20:30 Start - Rosenborg Norge Eliteserien
21:45 SPAL - Inter Serie A
Allsvenskan 2020 / 2020
# LAG M V O F GA P
1 IFK Norrköping 6 5 1 0 11 16
2 IK Sirius FK 6 3 2 1 2 11
3 Varbergs BoIS FC 6 3 1 2 4 10
4 BK Häcken 6 2 4 0 4 10
5 IF Elfsborg 6 2 4 0 2 10
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Mjällby AIF 6 3 1 2 0 10
7 Malmö FF 6 2 3 1 2 9
8 AIK 6 2 2 2 0 8
9 IFK Göteborg 6 2 2 2 -1 8
10 Djurgårdens IF 6 2 1 3 2 7
11 Hammarby IF 6 2 1 3 -3 7
12 Kalmar FF 6 2 0 4 -2 6
13 Örebro SK 6 1 3 2 -2 6
14 Falkenbergs FF 6 1 2 3 -4 5
15 Östersunds FK 6 1 1 4 -6 4
16 Helsingborgs IF 6 0 2 4 -9 2

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på FotbollDirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten