Nyheter

PÅ FD: Överraskas inte av stjärnans problem i Malmö FF

ANNONS

MFF har stora problem med en av sina största affärer inför 2018 – Bonke Innocent. Den nigerianske stjärnans situation ser hopplös ut men efter mängder av utdömande rubriker försvaras han nu av norske stortränaren Arne Erlandsen.
– Jag vet att han har problem. Men Bonke Innocent är ingen dålig fotbollsspelare bara för att han inte är rätt man för MFF, säger Erlandsen till FotbollDirekt.se.

Det är en spelare som under det senaste året är en av allsvenskans dyraste affärer. Förra hösten i augusti så plockade Malmö FF fram 8 miljoner och köpte loss den 21-årige mittfältaren från Lilleström.
I september debuterade han för MFF – mot Elfsborg med ett kortare inhopp. Det tog honom 7-8 tävlingsmatcher innan Magnus Pehrsson valde att släppa fram sin nigerianske storaffär.
Innocents bristande kvalité på träningar i U21 och på träningar med a-laget hade kommit emellan, ett närmast våldsamt spel som flera gånger tvingade Pehrsson att dämpa stjärnan.

Så kom då den där debuten ändå till sist mot Elfsborg. Ett kortare inhopp. Det gick inte bra och där är Bonke Innocent än i dag drygt ett halvår senare.

En norsk expert har dömt ut honom i Fotbollskanalen och han ser inte på långa vägar ut att vara startaktuell för Magnus Pehrsson.
Sportchef Daniel Andersson har mött kritiken bland annat så här:
– Det får stå för dem. Vi scoutade honom och tyckte det var rätt spelare för oss, säger sportchefen Daniel Andersson till Fotbollskanalen.

– Det känns dumt att kommentera vad journalister i Norge spekulerar om. Bonke har jobbat på väldigt bra hos oss, men just nu är andra spelare före.

I dag framträder en delvis ny bild och det från Lilleströms chefstränare, framgångsrike norske Arne Erlandsen, en gång i tiden stort uppmärksammad i Sverige när han tog över IFK Göteborg och blev tvåa första året – men hur han sedan fick sparken året efter (2006).

Erlandsen fick mot sin vilja se Bonke gå till Sverige.
Nu var affären värd stora pengar och Lilleström behövde tjäna pengar men den forne Blåvittcoachen ville aldrig sälja:
– Nej, det ville jag inte men det vill ingen tränare när det är en av dina viktigaste spelare som det handlar om och det var Innocent för Lilleström, konstaterar Arne Erlandsen för FotbollDirekt.se.
– Däremot kan jag väl säga att jag kände mig överraskad över att MFF ville ha honom. Men det enbart för den spelartyp han är. Ja, jag har följt honom och är väl medveten om att han har problem i Sverige och jag är inte överraskad, säger han och utvecklar resonemanget:

– Jag kan ju egentligen inte påstå att Malmö har gjort fel. Jag vet ju helt enkelt inte hur Daniel Andersson och Magnus Pehrsson har tänkt. Jag är övertygad om att man haft en plan och strategi när man bestämt sig för att satsa på honom. Anledningen till att jag blev överraskad av Malmös intresse har mest att göra med han är en typ som inte passar in i ett bollförande lag som exempelvis MFF, säger han och fyller i:

– Bonke är ingen passningsspelare. Han är en stenhård bollvinnare och djupt defensiv i sin roll. Ja, men alltså många gånger bara strax framför egen backlinje.

FotbollDirekt har vidare varit i kontakt med flera norska journalister samt folk i och runt kring Lilleström som ger en väsentligt bättre bild av den unge nigerianen än det närmast mobbade läge han sitter fast här i Sverige med hordvis av negativa rubriker.

Här reaktioner från människor FD varit i kontakt med i fotbolls-Norge:
”En oerhört seriös gutt´´.

”Älskad av fansen. En favorit”.

”Lilleströms förmodligen viktigaste spelare”.

”Aldrig några disciplinära problem”.

”Han hade ett ganska högt anseende i Tippeligan även om han inte var ett absolut toppnamn. Det han skulle vara bra på – gjorde han bra”.

”Gav alltid allt. Alltid. Men jag tror nog många spelare i bland var lite lättad om han någon gång kanske var sjuk och missade en träning. Det blev mindre hårt då, haha”

”Jag vet vilken besvikelse som riktades mot ledningen när folk förstod att det var klart att han skulle säljas”.

”Hört att folk i Sverige tycker att han kostade stora pengar men det är väl inte så stora pengar för en klubb som Malmö?”

Goda ord. Men samtidigt är Erlandsen noga med att stryka under bilden av att det här är ett namn med klara begränsningar – en spelare som han beskriver som förmodligen är för enkel på en högre nivå.
För den norske tränaren är Bonke en rollspelare och ingenting annat:
– I en klubb som Lilleström som i dag ligger i botten så är han perfekt. Det vill säga med en roll som enbart bollvinnare och defensiv i ett icke bollförande lag. Svårt att vara det i ett lag som Malmö som nästan alltid är spelförande och glöm inte heller bort att han fortfarande är ung.

Ser du Innocent Bonke som en felvärvning av Malmö FF?
– Nej, jag vill inte säga det. MFF har som sagt säkerligen haft en plan och strategi. Daniel Andersson och Magnus Pehrsson och deras scoutchef (Vito Stavljanin)… jag kan själv mycket fotboll men jag är övertygad om att dessa namn kan lika mycket som jag. De har säkert sett och varit övertygade om vad de har sett. Men sedan ska man komma ihåg att vissa spelare fungerar bara inte i vissa klubbar och i synnerhet inte om det börjar så tungt som det gjort för Innocent i Malmö – och att allt blir så starkt negativt.

– Men herregud så här är det i bland. Det händer i de största ligorna och det händer i Tippeligan och i allsvenskan. Det är inte alltid spelare passar in och så ska man komma ihåg att du måste känna förtroende. Det finns ingen spelare i världen som kan lyckas om han inte får känna det och får spela.

Arne Erlandsen fortsätter:
– Sedan måste man ha respekt för att det är ganska stor skillnad på Lilleström och som exempelvis Rosenborg och Malmö FF. Och så ska man också ha respekt för att det är ganska stor skillnad på spelsätt. Att det nu inte fungerar i Malmö gör inte automatiskt Bonke Innocent till en dålig fotbollsspelare, samtidigt som MFF kanske är för hög nivå om han får en roll som han inte har kapacitet för.

Beskriv honom som fotbollsspelare och som människa, den tid du hann lära känna honom (Erlandsen tog över Lilleström i slutet av september 2017):
– En rollspelare. En defensiv nummer sex. Ett ankare djupt ner. En bollvinnare och man-mot-man-spelare. Ingen passningsspelare och utan offensiva kvaliteter. Seriös i allt, professionell, seriös och jobbade alltid hårt. Sedan är det klart att hans spel, har läst om tufft spel på Malmös träningar – det är klart att det var lite av ett problem i Lilleström också -och många gånger ett fult spel.

Hur ser du känslomässigt på den jobbiga situation han just nu lever under i Malmö?

– Det är inget roligt. Det är klart att man känner för honom. Det är som jag har beskrivit en bra kille. Samtidigt är det här vad det handlar om som professionell fotbollsspelare och han tjänar bra med pengar. Han insåg säkert att det skulle bli tufft i en klubb som MFF men valde ändå att flytta. Det är en del av spelet och verkligheten som fotbollsspelare.

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
söndag 14 april
12:00 Sunnanå - Alingsås Elitettan
12:30 Napoli - Frosinone Serie A
13:00 Umeå - Karlstad Ettan norra
13:00 Tottenham - Leicester FA-cupen, damer
13:00 Piteå - Växjö Allsvenskan, damer
13:00 AIK - Kristianstad Allsvenskan, damer
13:00 Trelleborgs FF - Sandvikens IF Superettan
13:00 Örebro Syrianska - Friska Viljor FC Ettan norra
13:00 Ross County - Glasgow Rangers Skottland Premiership
13:30 Magdeburg - Hamburg 2. Bundesliga
13:30 St Pauli - Elversberg 2. Bundesliga
13:30 Eintracht Braunschweig - Hannover 2. Bundesliga
14:00 Las Palmas - Sevilla La Liga
14:00 Fredericia - SönderjyskE Danmark Division 1
14:00 Kalmar - IFK Göteborg Allsvenskan
14:00 Norrköping - Gais Allsvenskan
15:00 West Ham - Fulham Premier League
15:00 Mallbacken - Uppsala Elitettan
15:00 Rosengård - Vittsjö Allsvenskan, damer
15:00 Helsingborg - Utsikten Superettan
15:00 Sassuolo - Milan Serie A
15:00 Liverpool - Crystal Palace Premier League
15:00 Fortuna Hjorring - Köge Danska ligan, damer
15:30 Darmstadt - Freiburg Bundesliga
15:35 Manchester U - Chelsea FA-cupen, damer
16:00 Hammarby TFF - Assyriska FF Ettan norra
16:00 Karlstad - Stocksund Ettan norra
16:00 Torn - Oskarshamns AIK Ettan södra
16:00 Norrby - Ariana Ettan södra
16:15 Granada - Alaves La Liga
16:30 Djurgården - Sirius Allsvenskan
16:30 Värnamo - Malmö Allsvenskan
16:45 Ajax - Twente Eredivisie
17:00 FC Trollhättan - Tvååker Ettan södra
17:30 Bayer Leverkusen - Werder Bremen Bundesliga
17:30 Arsenal - Aston Villa Premier League
18:00 Midtjylland - Köpenhamn Superligaen
18:00 Udinese - Roma Serie A
18:30 Athletic Bilbao - Villarreal La Liga
18:30 Duisburg - Bayern München Bundesliga damer
19:45 Arsenal - Bristol C Women’s Super League
20:45 Inter - Cagliari Serie A
21:00 Real Sociedad - Almeria La Liga
00:00 Gotham Women - Kansas City USA NWSL Women
måndag 15 april
18:30 Fiorentina - Genoa Serie A
19:00 Häcken - Brommapojkarna Allsvenskan
19:00 Gefle - Degerfors Superettan
19:00 Silkeborg - Nordsjälland Superligaen
19:00 Örgryte - Brage Superettan
19:10 Hammarby - Elfsborg Allsvenskan
19:30 Hoffenheim - Köln Bundesliga damer
20:45 Atalanta - Verona Serie A
21:00 Chelsea - Everton Premier League
21:00 Osasuna - Valencia La Liga
tisdag 16 april
18:00 Al Ain - Al Hilal Riyadh AFC Champions League
19:00 Öster - Örebro Superettan
21:00 Barcelona - PSG EUROPA: Champions League
21:00 Borussia Dortmund - Atletico Madrid EUROPA: Champions League
21:00 Southampton - Preston Championship
onsdag 17 april
12:00 Ulsan HD - Yokohama F. Marinos AFC Champions League
20:00 Chelsea - Aston Villa Women’s Super League
21:00 Dundee FC - Glasgow Rangers Skottland Premiership
21:00 Manchester C - Real Madrid EUROPA: Champions League
21:00 Bayern München - Arsenal EUROPA: Champions League
torsdag 18 april
18:00 SönderjyskE - Vendsyssel Danmark Division 1
18:45 Lille - Aston Villa UEFA Europa Conference League
18:45 Fiorentina - Viktoria Plzen UEFA Europa Conference League
21:00 West Ham - Bayer Leverkusen UEFA Europa League
21:00 Roma - Milan UEFA Europa League
21:00 Atalanta - Liverpool UEFA Europa League
21:00 Marseille - Benfica UEFA Europa League
21:00 Fenerbahce - Olympiakos UEFA Europa Conference League
21:00 PAOK Saloniki - Club Brügge UEFA Europa Conference League
fredag 19 april
18:30 Elversberg - Schalke 2. Bundesliga
18:30 Nürnberg - Paderborn 2. Bundesliga
18:30 Leipzig - Bayer Leverkusen Bundesliga damer
18:30 Genoa - Lazio Serie A
19:00 Umeå - Sunnanå Elitettan
19:00 B 93 - Naestved Danmark Division 1
19:00 Hilleröd - Köge Danmark Division 1
19:00 Stocksund - Vasalund Ettan norra
19:00 Norrköping - Djurgården Allsvenskan, damer
19:00 Randers - Odense Superligaen
19:00 Ariana - Ängelholm Ettan södra
19:00 Horsens - Helsingör Danmark Division 1
20:30 Eintracht Frankfurt - Augsburg Bundesliga
20:45 Inverness - Raith Skottland Premiership
20:45 Cagliari - Juventus Serie A
21:00 Oxford United - Stevenage League One
21:00 Athletic Bilbao - Granada La Liga
lördag 20 april
12:00 Essen - Hoffenheim Bundesliga damer
12:00 Friska Viljor FC - Nordic United Ettan norra
13:00 Bröndby - Köge Danska ligan, damer
13:00 Skövde AIK - Trelleborgs FF Superettan
13:00 Rosengård - Onsala Ettan södra
13:00 Fortuna Düsseldorf - Greuther Furth 2. Bundesliga
13:00 AFC Eskilstuna - Assyriska FF Ettan norra
13:00 Kaiserslautern - Wehen 2. Bundesliga
13:00 Osnabrück - Eintracht Braunschweig 2. Bundesliga
13:00 Sandvikens IF - Öster Superettan
13:30 Barcelona - Chelsea UEFA Champions League, damer
13:30 Leicester - West Bromwich Championship
14:00 Hobro - Fredericia Danmark Division 1
14:00 Celta Vigo - Las Palmas La Liga
15:00 Gamla Upsala Women - Mallbacken Elitettan
15:00 IFK Göteborg - Norrköping Allsvenskan
15:00 Sirius - Värnamo Allsvenskan
15:00 Östersund - Örgryte Superettan
15:00 Utsikten - Gif Sundsvall Superettan
15:00 Jitex - Bollstanäs Elitettan
15:00 Alingsås - Örebro SK Elitettan
15:00 Vittsjö - AIK Allsvenskan, damer
15:00 Växjö - KIF Örebro Allsvenskan, damer
15:30 Hoffenheim - Borussia M'gladbach Bundesliga
15:30 Heidenheim - Leipzig Bundesliga
15:30 Wolfsburg - Bochum Bundesliga
15:30 Köln - Darmstadt Bundesliga
16:00 Sheffield U - Burnley Premier League
16:00 Luton - Brentford Premier League
16:00 Karlstad - Stockholm Internazionale Ettan norra
16:00 Eskilsminne - Jönköping Ettan södra
16:00 Oskarshamns AIK - Torslanda IK Ettan södra
16:00 Sollentuna - Karlstad Ettan norra
16:00 Lund - FC Trollhättan Ettan södra
16:00 Watford - Hull Championship
16:15 Rayo Vallecano - Osasuna La Liga
17:30 Malmö - Västerås SK Allsvenskan
18:00 Empoli - Napoli Serie A
18:15 Manchester C - Chelsea FA-cupen
18:15 Queens PR - Preston Championship
18:30 Union Berlin - Bayern München Bundesliga
18:30 Valencia - Real Betis La Liga
19:00 Lyon - PSG UEFA Champions League, damer
19:00 Washington Spirit Women - Reign USA NWSL Women
20:30 Wolverhampton - Arsenal Premier League
20:30 Hamburg - Kiel 2. Bundesliga
20:45 Verona - Udinese Serie A
21:00 Girona - Cadiz La Liga
söndag 21 april
12:30 Sassuolo - Lecce Serie A
13:00 Tvååker - Olympic Ettan södra
13:00 Hammarby - Brommapojkarna Allsvenskan, damer
13:00 Kolding - Fortuna Hjörring Danska ligan, damer
13:00 Piteå - Örebro Syrianska Ettan norra
13:00 Oddevold - Gefle Superettan
13:30 Hannover - St Pauli 2. Bundesliga
13:30 Karlsruhe - Hertha Berlin 2. Bundesliga
13:30 Blackburn - Sheffield W Championship
13:30 Hansa Rostock - Magdeburg 2. Bundesliga
14:00 Getafe - Real Sociedad La Liga
14:00 AIK - Djurgården Allsvenskan
14:00 IFK Kalmar - Malmö FF Elitettan
14:00 Gais - Mjällby Allsvenskan
14:00 Viborg - Lyngby Superligaen
14:00 Lidköping - Sundsvall Elitettan
14:00 Hvidovre - Vejle Superligaen
14:00 Uppsala - Eskilstuna Elitettan
14:30 Everton - Nottingham Premier League
15:00 Ljungskile - Torn Ettan södra
15:00 Täby - Umeå Ettan norra
15:00 Torino - Frosinone Serie A
15:00 Brage - Landskrona Superettan
15:00 Ålborg - Kolding Danmark Division 1
15:00 Falkenberg - Norrby Ettan södra
15:00 Nordsjælland - Århus Danska ligan, damer
15:00 Trelleborg - Piteå Allsvenskan, damer
15:00 Kristianstad - Rosengård Allsvenskan, damer
15:15 Manchester C - West Ham Women’s Super League
15:30 Werder Bremen - Stuttgart Bundesliga
16:00 Köpenhamn - Silkeborg Superligaen
16:00 Crystal Palace - West Ham Premier League
16:00 Aston Villa - Bournemouth Premier League
16:00 Karlbergs BK - Hammarby TFF Ettan norra
16:15 Almeria - Villarreal La Liga
16:30 Häcken - Hammarby Allsvenskan
16:30 Coventry - Manchester U FA-cupen
16:30 Halmstad - Brommapojkarna Allsvenskan
17:30 Borussia Dortmund - Bayer Leverkusen Bundesliga
17:30 Fulham - Liverpool Premier League
18:00 Salernitana - Fiorentina Serie A
18:00 Bröndby - Midtjylland Superligaen
18:00 Feyenoord - NEC Nederländska cupen
18:30 Alaves - Atletico Madrid La Liga
19:30 Freiburg - Mainz Bundesliga
20:45 Monza - Atalanta Serie A
21:00 Real Madrid - Barcelona La Liga
måndag 22 april
18:30 Roma - Bologna Serie A
19:00 Linköping - Häcken Allsvenskan, damer
19:00 Elfsborg - Kalmar Allsvenskan
19:00 Nordsjälland - Århus Superligaen
19:00 Örebro - Varbergs BoIS Superettan
20:45 Milan - Inter Serie A
21:00 Sevilla - Mallorca La Liga
21:00 Middlesbrough - Leeds Championship
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 3 3 0 0 10 9
2 Djurgårdens IF 3 2 1 0 5 7
3 Mjällby AIF 3 2 1 0 4 7
4 Hammarby IF 3 2 0 1 3 6
5 IK Sirius 3 2 0 1 2 6
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Halmstads BK 3 2 0 1 -1 6
7 AIK 3 1 2 0 1 5
8 IF Brommapojkarna 3 1 1 1 3 4
9 BK Häcken 3 1 1 1 0 4
10 IF Elfsborg 3 1 1 1 -2 4
11 IFK Göteborg 3 1 0 2 -3 3
12 Gais 3 1 0 2 -4 3
13 IFK Norrköping 3 1 0 2 -6 3
14 IFK Värnamo 3 0 1 2 -5 1
15 Västerås SK FK 3 0 0 3 -3 0
16 Kalmar FF 3 0 0 3 -4 0