Nyheter

PÅ FD: Nya Blåvittaffären – Mellberg ovärderlig: ”Vad hade hänt annars?”

ANNONS

GÖTEBORG. Samtliga storklubbar i Stockholm ryktades vara intresserade. Ändå valde Carl Starfelt, 22, att skriva på för IFK Göteborg – som precis sparkat sin tränare och drabbats av en maktkamp i styrelsen. I en intervju med FD berättar mittbacken om BP-kulturen, tacksamheten till Mellberg/Valentic och sin roll i det “nya Blåvitt”.
– Det är inte så att jag känner “shit, Allsvenskan” utan som jag ser det är det minst den nivå jag håller. Jag är ändå 22 år, säger han till FotbollDirekt.se.

Carl Starfelt var med om Brommapojkarnas resa från Allsvenskan till division 1 och från division 1 till Allsvenskan igen. Trots det valde han att lämna moderklubben för att testa vingarna i storklubben IFK Göteborg.

När kontraktet skrevs i somras (men flytten skedde efter säsongen) var det dock en stökig period i klubben. Jörgen Lennartsson hade fått sparken, spelarna var missnöjda med sportchefen Mats Gren och det pågick en maktkamp i styrelsen – som utmynnade i att ordföranden Frank Andersson valde att avgå.

Innan affären blev klar kopplades Starfelt i media ihop med samtliga storklubbar i Stockholm, men där Blåvitt drog det längsta strået. När FD träffar den unge försvararen på Kamratgården tycks han inte ångra sitt val.

– Jag hade inte så mycket förväntningar när jag kom hit utan var mer spänd över hur det skulle bli. Jag visste att det var en storklubb med bra faciliteter och mycket supportrar. Jag trivs faktiskt över förväntan, säger han till FotbollDirekt.se.

Hur vågade du skriva på för Blåvitt med tanke på all turbulens och osäkerhet som var i somras? 

– Det var väl egentligen det enda som gjorde mig tveksam. Man vill ju helst ha tränaren på plats eftersom han bestämmer vilka som ska spela. Men Blåvitt och Mats Gren visade att de verkligen trodde på mig. Han berättade om vilka förändringar som de ville göra och åt vilket håll klubben ville gå. Den typen av tränare och det spelet som presenterades för mig kände jag var lockande.

Det skrevs i olika omgångar om intresse från AIK, Djurgården och Hammarby. Det enkla valet hade kanske varit att stanna i Stockholm? 

– Självklart var jag lite fundersam över att lämna Stockholm. Jag har ju bott hemma hos familjen och den tryggheten med dem, vänner och så vidare. Samtidigt lockade det mig att flytta till en annan stad för utmaningen. Det blir fullt fokus på fotbollen här på ett annat sätt.

– En annan grej är att jag inte har samma relation till fansen här. Hade jag exempelvis gått till AIK så hade hälften av mina vänner varit AIK-fans och man hade fått höra saker efter varje förlust.

Hade du kunnat gå till AIK?

– Nej, jag vill inte uttala mig om sånt, haha. Jag är i Blåvitt nu och är skitglad för det.

Premiären väntar runt hörnet och du har fått mycket förtroende från Poya Asbaghi på försäsongen. Vad vill han få ut av dig i sitt spel?

– Mycket handlar om hur vi tre i backlinjen ska stå för uppspelen. Vi jobbar mycket med det och med fötterna. Annars har det handlat om att jag har fått lära mig en ny position eftersom jag mest spelat i fyrbackslinje. Det blir lite annorlunda när man spelar på kanten och får gå upp i högre i planen, när ska du vara aggressiv och när ska du hålla tillbaka. Men vi har väldigt bra kommunikation där Poya är rak och ärlig, han vet vad han vill se och vad jag måste förbättra.

Är du nöjd med starten i Blåvitt? 

– Det tycker jag. I början är man såklart osäker i en ny position. Men jag känner mig säkrare och säkrare för varje match och har redan lärt mig bedöma vissa situationer bättre.

Få vet var IFK Göteborg står i år. Det är mycket nytt både på spelar- och ledarsidan. Samtidigt har ni en supporterskara som historiskt är vana att se er vinna och slåss i toppen. Känner du dig nervös inför att spela inför dem på Gamla Ullevi? Det hade varit lite mindre press att spela med BP på Grimsta. 

– Nej, det är så klart en jätteskillnad mot BP. Men jag tror att när man som jag kommer från en mindre klubb utan fans så blir det enbart positivt. Vi i BP har ju saknat och önskat att det var mer publik på matcherna. Det är ju det intresset som är i IFK Göteborg man vill ha. Jag tänkte på det nyligen, jag har ju knappt gjort en intervju innan jag kom till Blåvitt. Det här är mer på riktigt och fansen ger bara mig extra motivation.

Vilka spelare har imponerat på dig? 

– Pontus Dahlberg är jag verkligen imponerad av. I och med att han är så extremt ung så är han otroligt bra för sin ålder. Jag skulle även säga att Amin Affane har gjort det bra sen han kom från AIK. Han är extremt säker med bollen och har mycket fotboll i sig. Sedan är både Sebastian Eriksson och André Calisir enkla att spela med.

Du har spelat i BP hela livet och är uppväxt i Bromma som historiskt inte är den typiska stadsdelen där ungdomarna satsar på fotboll. Har du alltid haft stöttning hemifrån eller ville de hellre att du skulle bli läkare? 

– Stöttning har jag alltid haft. Sen har mina föräldrar alltid poängterat hur viktigt det är med skolan. Jag stod inför ett val att flytta till USA och spela på college eller att skriva ett A-lagskontrakt med BP. Då ville pappa kanske styra mig åt collegehållet, haha. Men jag har alltid känt att jag fått göra mina egna val i att satsa fullt ut på fotbollen.

På senare år har BP bara spottat ur sig talanger, där många kommer från närområdet. Albin Ekdahl, John Guidetti, bröderna Augustinsson för att nämna några. Har ni triggat varandra?

– Det har nog blivit en kultur att man i BP tränar hårt och är seriös hela tiden. Att spelare som Guidetti lyckats har smittat av sig nedåt. Det handlar om att skapa en kultur där man visar att det inte är omöjligt att lyckas med fotbollen, det har BP verkligen gjort.

Det känns som att IFK Göteborg försöker gå mer åt det hållet också, att släppa fram egna produkter tidigt? 

– Nu har inte jag varit här så länge men jag har också hört att det inte känns lika omöjligt att komma upp från egna led i dag. Att man tidigare kanske behövt vara exceptionellt bra som Pontus Dahlberg, men att fler nu får chansen är jättebra tycker jag. Sen handlar det om att vara bra nog för annars åker man ur laget till slut ändå.

Du var i BP när laget åkte ur allsvenskan 2014 och superettan 2015. Hur viktiga var Olof Mellberg och Azrudin Valentic för din utveckling? 

– För laget och för mig, helt avgörande skulle jag säga. Jag var 19-20 år när vi åkte ur superettan. Då är man inte svinhet och det var inte direkt så att klubbarna stod på kö. Mitt kontrakt gick ut och det var helt tyst så jag hade inget annat val än att förlänga med BP. När Olof och “Vali” kom så vände ju allt. De kom in med en tydlighet hur vi skulle spela, som jag tror Poya gör nu.

– Olof med sin proffsighet och erfarenhet av högre nivåer. Han vet vad som krävs. Vi gick upp i superettan och allsvenskan direkt. Två otroliga tränare som jag har mycket att tacka för. Man vet aldrig vad som hade hänt om de inte kommit.

Kontraktet är skrivet över säsongen 2020. Men jag antar att du drömmer om utlandet också?

– Jo, det är klart att man vill testa vingarna någon gång. Men just nu fokuserar jag på att göra en bra första säsong med Blåvitt.

Finns det nån liga du följer extra mycket?

– Jag har väl ingen speciell liga som jag helst skulle vilja spela i. När jag kollar matcher blir det oftast Premier League. Men visst, det hade varit nice att bo i Italien eller London, haha.

– Jag känner däremot inte så att jag måste till utlandet i sommar eller efter säsongen. Jag vet att det kommer någonstans där framme om jag gör det bra. Det är inte så att jag känner “shit, Allsvenskan” utan som jag ser det är det minst den nivå jag håller. Jag är ändå 22 år.

Slutligen, var slutar IFK Göteborg i tabellen 2018?

– Ohhf.. Jag har ingen lust att säga någon placering. Mina första två år i BP hade vi satt upp höga målsättningar och vi åkte ur serien båda gångerna. De andra två åren hade vi ingen målsättning och då vann vi båda åren.

– Så för min del behöver vi inte gå ut med någon målsättning, haha.

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
fredag 23 februari
18:30 Wehen - Paderborn 2. Bundesliga
18:30 Kiel - St Pauli 2. Bundesliga
19:00 Randers - Lyngby Superligaen
19:00 Vendsyssel - Hilleröd Danmark Division 1
19:00 Horsens - Kolding Danmark Division 1
19:00 Helsingör - Köge Danmark Division 1
20:30 Bayer Leverkusen - Mainz Bundesliga
20:45 Bologna - Verona Serie A
20:45 Partick Thistle - Dunfermline Skottland Championship
21:00 Leeds - Leicester Championship
21:00 Real Sociedad - Villarreal La Liga
lördag 24 februari
13:00 Kaiserslautern - Karlsruhe 2. Bundesliga
13:00 Osnabrück - Hannover 2. Bundesliga
13:00 Varberg - Öster Svenska Cupen
13:00 Luleå - Malmö Svenska Cupen
13:00 Örgryte - Elfsborg Svenska Cupen
13:00 Degerfors - Gais Svenska Cupen
13:00 Eintracht Braunschweig - Hertha Berlin 2. Bundesliga
13:00 Ålborg - SönderjyskE Danmark Division 1
13:30 Hull - West Bromwich Championship
14:00 Granada - Valencia La Liga
15:00 Sassuolo - Empoli Serie A
15:00 Örebro - Kalmar Svenska Cupen
15:00 KIF Örebro - Eskilstuna Träningsmatch, damer
15:00 B 93 - Naestved Danmark Division 1
15:15 AIK - Gefle Svenska Cupen
15:30 Werder Bremen - Darmstadt Bundesliga
15:30 Union Berlin - Heidenheim Bundesliga
15:30 Borussia M'gladbach - Bochum Bundesliga
15:30 Stuttgart - Köln Bundesliga
16:00 Sunderland - Swansea Championship
16:00 Manchester U - Fulham Premier League
16:00 Crystal Palace - Burnley Premier League
16:00 Aston Villa - Nottingham Premier League
16:00 Brighton - Everton Premier League
16:15 Barcelona - Getafe La Liga
18:00 Salernitana - Monza Serie A
18:30 Bayern München - Leipzig Bundesliga
18:30 Bournemouth - Manchester C Premier League
18:30 Alaves - Mallorca La Liga
20:30 Magdeburg - Schalke 2. Bundesliga
20:45 Genoa - Udinese Serie A
21:00 Arsenal - Newcastle Premier League
21:00 Almeria - Atletico Madrid La Liga
söndag 25 februari
12:30 Juventus - Frosinone Serie A
13:00 Göteborg - Skövde AIK Svenska Cupen
13:00 Motherwell - Celtic Skottland Premiership
13:00 Helsingborg - Värnamo Svenska Cupen
13:00 Halmstad - Trelleborg Svenska Cupen
13:00 Mjällby - Västerås Svenska Cupen
13:30 Fortuna Düsseldorf - Hansa Rostock 2. Bundesliga
13:30 Hamburg - Elversberg 2. Bundesliga
13:30 Greuther Furth - Nürnberg 2. Bundesliga
14:00 Hvidovre - Viborg Superligaen
14:00 Cadiz - Celta Vigo La Liga
14:30 Wolverhampton - Sheffield U Premier League
15:00 Hobro - Fredericia Danmark Division 1
15:00 Cagliari - Napoli Serie A
15:15 Nordic United - Djurgården Svenska Cupen
15:30 Eintracht Frankfurt - Wolfsburg Bundesliga
16:00 Chelsea - Liverpool EFL-cupen
16:00 Odense - Bröndby Superligaen
16:15 Real Betis - Athletic Bilbao La Liga
16:45 AZ Alkmaar - Ajax Eredivisie
17:30 Borussia Dortmund - Hoffenheim Bundesliga
17:30 Brage - Sirius Svenska Cupen
17:30 Norrköping - Utsikten Svenska Cupen
18:00 Århus - Midtjylland Superligaen
18:00 Lecce - Inter Serie A
18:30 Las Palmas - Osasuna La Liga
19:30 Augsburg - Freiburg Bundesliga
20:45 Milan - Atalanta Serie A
21:00 Real Madrid - Sevilla La Liga
måndag 26 februari
18:30 Hammarby - Gif Sundsvall Svenska Cupen
18:30 Roma - Torino Serie A
18:30 Brommapojkarna - Östersund Svenska Cupen
18:30 Landskrona - Häcken Svenska Cupen
19:00 Köpenhamn - Nordsjälland Superligaen
20:45 Coventry - Maidstone Utd FA-cupen
20:45 Fiorentina - Lazio Serie A
21:00 Girona - Rayo Vallecano La Liga
21:00 West Ham - Brentford Premier League
tisdag 27 februari
20:30 Bournemouth - Leicester FA-cupen
20:45 Blackburn - Newcastle FA-cupen
21:00 Ross County - St Mirren Skottland Premiership
21:00 Luton - Manchester C FA-cupen
21:30 Real Sociedad - Mallorca Copa del Rey
onsdag 28 februari
18:00 Sassuolo - Napoli Serie A
18:30 Sverige - Bosnien-Hercegovina UEFA Nations League Damer - Liga A/B - Kval
20:30 Chelsea - Leeds FA-cupen
20:45 Inter - Atalanta Serie A
20:45 Nottingham - Manchester U FA-cupen
20:45 Wolverhampton - Brighton FA-cupen
21:00 Livingston - Motherwell Skottland Premiership
21:00 Liverpool - Southampton FA-cupen
torsdag 29 februari
20:00 Leeds U18 - Liverpool U18 England FA Ungdomscup
21:30 Athletic Bilbao - Atletico Madrid Copa del Rey
fredag 01 mars
18:30 Schalke - St Pauli 2. Bundesliga
18:30 Hertha Berlin - Kiel 2. Bundesliga
20:30 Freiburg - Bayern München Bundesliga
20:45 Lazio - Milan Serie A
21:00 West Bromwich - Coventry Championship
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 30 20 4 6 35 64
2 IF Elfsborg 30 20 4 6 33 64
3 BK Häcken 30 18 3 9 30 57
4 Djurgårdens IF 30 15 5 10 5 50
5 IFK Värnamo 30 14 3 13 3 45
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Kalmar FF 30 13 6 11 -5 45
7 Hammarby IF 30 11 11 8 2 44
8 IK Sirius 30 12 6 12 7 42
9 IFK Norrköping 30 12 5 13 0 41
10 Mjällby AIF 30 12 5 13 -2 41
11 AIK 30 9 9 12 -4 36
12 Halmstads BK 30 9 9 12 -14 36
13 IFK Göteborg 30 8 10 12 -4 34
14 IF Brommapojkarna 30 10 3 17 -13 33
15 Degerfors IF 30 7 5 18 -32 26
16 Varbergs BoIS 30 3 6 21 -41 15
Expressen Premium Max visar
lördag 24 februari
15:00 KIF Örebro - Eskilstuna Träningsmatch, damer