PÅ FD: Nya Blåvittaffären – Mellberg ovärderlig: ”Vad hade hänt annars?”

GÖTEBORG. Samtliga storklubbar i Stockholm ryktades vara intresserade. Ändå valde Carl Starfelt, 22, att skriva på för IFK Göteborg – som precis sparkat sin tränare och drabbats av en maktkamp i styrelsen. I en intervju med FD berättar mittbacken om BP-kulturen, tacksamheten till Mellberg/Valentic och sin roll i det “nya Blåvitt”.
– Det är inte så att jag känner “shit, Allsvenskan” utan som jag ser det är det minst den nivå jag håller. Jag är ändå 22 år, säger han till FotbollDirekt.se.

Carl Starfelt var med om Brommapojkarnas resa från Allsvenskan till division 1 och från division 1 till Allsvenskan igen. Trots det valde han att lämna moderklubben för att testa vingarna i storklubben IFK Göteborg.

När kontraktet skrevs i somras (men flytten skedde efter säsongen) var det dock en stökig period i klubben. Jörgen Lennartsson hade fått sparken, spelarna var missnöjda med sportchefen Mats Gren och det pågick en maktkamp i styrelsen – som utmynnade i att ordföranden Frank Andersson valde att avgå.

Innan affären blev klar kopplades Starfelt i media ihop med samtliga storklubbar i Stockholm, men där Blåvitt drog det längsta strået. När FD träffar den unge försvararen på Kamratgården tycks han inte ångra sitt val.

– Jag hade inte så mycket förväntningar när jag kom hit utan var mer spänd över hur det skulle bli. Jag visste att det var en storklubb med bra faciliteter och mycket supportrar. Jag trivs faktiskt över förväntan, säger han till FotbollDirekt.se.

Hur vågade du skriva på för Blåvitt med tanke på all turbulens och osäkerhet som var i somras? 

– Det var väl egentligen det enda som gjorde mig tveksam. Man vill ju helst ha tränaren på plats eftersom han bestämmer vilka som ska spela. Men Blåvitt och Mats Gren visade att de verkligen trodde på mig. Han berättade om vilka förändringar som de ville göra och åt vilket håll klubben ville gå. Den typen av tränare och det spelet som presenterades för mig kände jag var lockande.

Det skrevs i olika omgångar om intresse från AIK, Djurgården och Hammarby. Det enkla valet hade kanske varit att stanna i Stockholm? 

– Självklart var jag lite fundersam över att lämna Stockholm. Jag har ju bott hemma hos familjen och den tryggheten med dem, vänner och så vidare. Samtidigt lockade det mig att flytta till en annan stad för utmaningen. Det blir fullt fokus på fotbollen här på ett annat sätt.

– En annan grej är att jag inte har samma relation till fansen här. Hade jag exempelvis gått till AIK så hade hälften av mina vänner varit AIK-fans och man hade fått höra saker efter varje förlust.

Hade du kunnat gå till AIK?

– Nej, jag vill inte uttala mig om sånt, haha. Jag är i Blåvitt nu och är skitglad för det.

Premiären väntar runt hörnet och du har fått mycket förtroende från Poya Asbaghi på försäsongen. Vad vill han få ut av dig i sitt spel?

– Mycket handlar om hur vi tre i backlinjen ska stå för uppspelen. Vi jobbar mycket med det och med fötterna. Annars har det handlat om att jag har fått lära mig en ny position eftersom jag mest spelat i fyrbackslinje. Det blir lite annorlunda när man spelar på kanten och får gå upp i högre i planen, när ska du vara aggressiv och när ska du hålla tillbaka. Men vi har väldigt bra kommunikation där Poya är rak och ärlig, han vet vad han vill se och vad jag måste förbättra.

Är du nöjd med starten i Blåvitt? 

– Det tycker jag. I början är man såklart osäker i en ny position. Men jag känner mig säkrare och säkrare för varje match och har redan lärt mig bedöma vissa situationer bättre.

Få vet var IFK Göteborg står i år. Det är mycket nytt både på spelar- och ledarsidan. Samtidigt har ni en supporterskara som historiskt är vana att se er vinna och slåss i toppen. Känner du dig nervös inför att spela inför dem på Gamla Ullevi? Det hade varit lite mindre press att spela med BP på Grimsta. 

– Nej, det är så klart en jätteskillnad mot BP. Men jag tror att när man som jag kommer från en mindre klubb utan fans så blir det enbart positivt. Vi i BP har ju saknat och önskat att det var mer publik på matcherna. Det är ju det intresset som är i IFK Göteborg man vill ha. Jag tänkte på det nyligen, jag har ju knappt gjort en intervju innan jag kom till Blåvitt. Det här är mer på riktigt och fansen ger bara mig extra motivation.

Vilka spelare har imponerat på dig? 

– Pontus Dahlberg är jag verkligen imponerad av. I och med att han är så extremt ung så är han otroligt bra för sin ålder. Jag skulle även säga att Amin Affane har gjort det bra sen han kom från AIK. Han är extremt säker med bollen och har mycket fotboll i sig. Sedan är både Sebastian Eriksson och André Calisir enkla att spela med.

Du har spelat i BP hela livet och är uppväxt i Bromma som historiskt inte är den typiska stadsdelen där ungdomarna satsar på fotboll. Har du alltid haft stöttning hemifrån eller ville de hellre att du skulle bli läkare? 

– Stöttning har jag alltid haft. Sen har mina föräldrar alltid poängterat hur viktigt det är med skolan. Jag stod inför ett val att flytta till USA och spela på college eller att skriva ett A-lagskontrakt med BP. Då ville pappa kanske styra mig åt collegehållet, haha. Men jag har alltid känt att jag fått göra mina egna val i att satsa fullt ut på fotbollen.

På senare år har BP bara spottat ur sig talanger, där många kommer från närområdet. Albin Ekdahl, John Guidetti, bröderna Augustinsson för att nämna några. Har ni triggat varandra?

– Det har nog blivit en kultur att man i BP tränar hårt och är seriös hela tiden. Att spelare som Guidetti lyckats har smittat av sig nedåt. Det handlar om att skapa en kultur där man visar att det inte är omöjligt att lyckas med fotbollen, det har BP verkligen gjort.

Det känns som att IFK Göteborg försöker gå mer åt det hållet också, att släppa fram egna produkter tidigt? 

– Nu har inte jag varit här så länge men jag har också hört att det inte känns lika omöjligt att komma upp från egna led i dag. Att man tidigare kanske behövt vara exceptionellt bra som Pontus Dahlberg, men att fler nu får chansen är jättebra tycker jag. Sen handlar det om att vara bra nog för annars åker man ur laget till slut ändå.

Du var i BP när laget åkte ur allsvenskan 2014 och superettan 2015. Hur viktiga var Olof Mellberg och Azrudin Valentic för din utveckling? 

– För laget och för mig, helt avgörande skulle jag säga. Jag var 19-20 år när vi åkte ur superettan. Då är man inte svinhet och det var inte direkt så att klubbarna stod på kö. Mitt kontrakt gick ut och det var helt tyst så jag hade inget annat val än att förlänga med BP. När Olof och “Vali” kom så vände ju allt. De kom in med en tydlighet hur vi skulle spela, som jag tror Poya gör nu.

– Olof med sin proffsighet och erfarenhet av högre nivåer. Han vet vad som krävs. Vi gick upp i superettan och allsvenskan direkt. Två otroliga tränare som jag har mycket att tacka för. Man vet aldrig vad som hade hänt om de inte kommit.

Kontraktet är skrivet över säsongen 2020. Men jag antar att du drömmer om utlandet också?

– Jo, det är klart att man vill testa vingarna någon gång. Men just nu fokuserar jag på att göra en bra första säsong med Blåvitt.

Finns det nån liga du följer extra mycket?

– Jag har väl ingen speciell liga som jag helst skulle vilja spela i. När jag kollar matcher blir det oftast Premier League. Men visst, det hade varit nice att bo i Italien eller London, haha.

– Jag känner däremot inte så att jag måste till utlandet i sommar eller efter säsongen. Jag vet att det kommer någonstans där framme om jag gör det bra. Det är inte så att jag känner “shit, Allsvenskan” utan som jag ser det är det minst den nivå jag håller. Jag är ändå 22 år.

Slutligen, var slutar IFK Göteborg i tabellen 2018?

– Ohhf.. Jag har ingen lust att säga någon placering. Mina första två år i BP hade vi satt upp höga målsättningar och vi åkte ur serien båda gångerna. De andra två åren hade vi ingen målsättning och då vann vi båda åren.

– Så för min del behöver vi inte gå ut med någon målsättning, haha.

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
onsdag 22 juni
19:00 Örebro Syrianska - Stockholm Internazionale Ettan norra
19:00 Torn - IFK Malmö Ettan södra
19:30 Lunds BK - Qviding FIF Ettan södra
19:30 Vänersborgs IF - Tvååker Ettan södra
torsdag 23 juni
19:00 Forward - Vasalund Ettan norra
19:00 Ljungskile - GAIS Ettan södra
19:00 Oskarshamns AIK - Åtvidaberg Ettan södra
19:00 Olympic - IK Oddevold Ettan södra
19:00 Hammarby TFF - Sylvia Ettan norra
19:00 Gefle - IFK Haninge Ettan norra
19:30 Lindome - FC Trollhättan Ettan södra
fredag 24 juni
01:30 FC Cincinnati - Orlando City SC MLS
lördag 25 juni
21:00 Seattle Sounders - Sporting Kansas City MLS
23:00 DC United - Nashville SC MLS
01:30 Montreal - Charlotte MLS
01:30 Toronto FC - Atlanta United MLS
söndag 26 juni
02:00 Houston Dynamo - Chicago Fire MLS
02:00 Inter Miami CF - Minnesota United FC MLS
03:00 Austin FC - FC Dallas MLS
04:00 Real Salt Lake - Columbus Crew MLS
04:00 San Jose Earthquakes - LA Galaxy MLS
04:30 Portland Timbers - Colorado Rapids MLS
13:00 Utsikten - Brage Superettan
13:00 Motala AIF - Piteå Ettan norra
13:00 Skövde AIK - Västerås SK Superettan
14:00 Sandvikens IF - Umeå Ettan norra
15:00 Mjällby - Norrköping Allsvenskan
15:00 Degerfors - AIK Allsvenskan
15:00 Dalkurd - AFC Eskilstuna Superettan
15:00 Hammarby - Häcken Allsvenskan
16:00 Täby - IF Karlstad Ettan norra
17:00 Team TG - Sollentuna Ettan norra
17:30 GIF Sundsvall - Djurgården Allsvenskan
21:00 Los Angeles FC - New York Red Bulls MLS
00:00 Philadelphia Union - New York City FC MLS
måndag 27 juni
02:00 Vancouver Whitecaps - New England Revolution MLS
15:00 Sverige U19 D - Tyskland U19 D U19-EM damer
19:00 Landskrona - Örebro Superettan
19:00 Brommapojkarna - Öster Superettan
19:00 Malmö - Helsingborg Allsvenskan
19:00 Elfsborg - Varberg Allsvenskan
19:00 Sirius - Göteborg Allsvenskan
19:00 Kalmar - Värnamo Allsvenskan
tisdag 28 juni
18:30 Sverige - Brasilien Landskamp, damer
19:00 Jönköping - Örgryte Superettan
19:00 Halmstad - Trelleborg Superettan
19:00 Norrby - Östersund Superettan
onsdag 29 juni
19:00 Husqvarna - Motala AIF Svenska Cupen
19:00 FC Trollhättan - Vanersborgs FK Svenska Cupen
19:30 Ullared - Onsala Svenska Cupen
20:00 Jarfalla - IFK Stocksund Svenska Cupen
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 BK Häcken 10 7 2 1 8 23
2 AIK 11 7 2 2 4 23
3 Hammarby IF 10 6 2 2 11 20
4 Djurgårdens IF 11 5 3 3 12 18
5 Malmö FF 11 5 3 3 2 18
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Kalmar FF 10 5 1 4 4 16
7 IF Elfsborg 10 4 3 3 8 15
8 Mjällby AIF 10 4 3 3 1 15
9 IFK Norrköping 10 4 2 4 2 14
10 IFK Göteborg 10 4 2 4 1 14
11 IK Sirius 10 4 2 4 -5 14
12 IFK Värnamo 10 3 3 4 -1 12
13 Varbergs BoIS 10 3 2 5 -8 11
14 GIF Sundsvall 10 2 0 8 -15 6
15 Degerfors IF 10 2 0 8 -15 6
16 Helsingborgs IF 11 1 2 8 -9 5

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på FotbollDirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från FotbollDirekt, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten