Superettan

PÅ FD: “Modigt och rätt att sparka Jimmy Thelins ersättare”

ANNONS

SUPERETTAN PÅ FD. Falkenberg leder oväntat Superettan efter maximala tolv poäng på fyra matcher, samtidigt har Helsingborg visat klass och ex-allsvenska Jönköpings Södra har redan hunnit sparka tränaren. FD:s Lennart Sandahl summerar sina tankar av serien så här långt. 
“Jag tycker någonstans att det var ett modigt och korrekt beslut av J-Södras ledning”, skriver han. 

I en ytterst haltande tabell kan vi dock redan konstatera det många spelare, ledare och experter pratade om på upptaktsträffen inför säsongen:

Årets Superettan är väldigt jämn i år och “stryklagen” är få. 

Visst, det har bara gått 3-4 omgångar, men Jönköpings Södras start på säsongen har ju varit ett monumentalt fiasko. Noll poäng, 2-7 i målskillnad och en sparkad tränare redan efter tre omgångar.

”Styrelsen och Jörgen har efter konstruktiva och bra diskussioner kommit till insikt om att vi har för stor skillnad i uppfattningen om hur Jönköpings Södra ska utveckla sitt sätt att spela fotboll. Den uppfattningen tillsammans med uteblivet sportsligt resultat har gjort att vi gemensamt är överens om att avsluta samarbetet”, skrev klubben i ett pressmeddelande.

Ljungskilelegendaren Wålemark rekryterades från sitt uppdrag i Varberg. En klubb han etablerade i Superettan, men som kanske inte gjorde sig kända för att spela den allra mest “moderna” fotbollen. Varberg var ett tungt lag att möta på Påskbergsvallen under Wålemarks år i klubben. Men de första J-Södra omgångarna har varit ett enda stort frågetecken.

Hur ville man spela? Om den frågan hade ett tydligt svar under Jimmy Thelins ledning så var den oerhört mycket svårare att svara på med Wålemark. Det har hattats med olika taktiska uppställningar och spelarna har inte lyst av självförtroende direkt. Det ska visserligen sägas att laget haft stora skadeproblem där spelare som Tommy Thelin, Tom Siwe, Erik Moberg mfl saknats i flera matcher.

Men jag tycker trots allt att klubben gjorde ett korrekt och modigt val att sparka Wålemark. Det man verkligen undrar över är scoutingen, om det nu är så att de hade så olika uppfattningar om hur J-Södras fotboll skulle spelas. Nu blev det torsk även med nya tränare (0-1 hemma mot Öster) men den andra halvleken beskrivs som ett spelmässigt fall framåt. Har man spelare som Darryl Smylie, Tom Siwe, Tommy Thelin, Jakob Orlov, Fredrik Olsson och Fredric Fendrich kommer vändningen förr eller senare.

Två lag som jag långt ner i tabellen är Värnamo och Varberg. Efter att ha sett ett par matcher med båda lagen så känner jag inte att jag har någon anledning att ändra det tipset. Nu vann Varberg visserligen mot J-Södra (som jag hade trott skulle utmana i toppen, men efter den svaga starten känns det lite mer tveksamt) men det var mot ett J-Södra utan självförtroende. Varberg är tunna på kvalitetsspelare, har redan dragit på sig ett par utvisningar (vilket i mina ögon signalerar på orutin och att spelare inte hänger med i tempot) och Gabriel Altemark-Vannemyr har en otacksam uppgift – han måste sätta sina chanser om Varberg ska ha chans att undvika kniven på strupen i höst.

Gefle vann förvånande nog borta mot (i mina ögon) underskattade och offensivt starka Norrby och har tagit sex viktiga poäng. Men jag tycker ändå att truppen känns tunn och kan se Mjällbys mannar halka ner allt djupare i tabellen. Lånet av Leo Bengtsson var viktigt för är det något Gefle har brist på så är det offensiv spets. Höll ihop försvaret bra mot Norrby och tog vara på sina lägen, där 0-1 var en riktig försvarsbjudning och 0-2 ett kalasskott från Anton Kralj.

Landskrona placerade jag som jumbo i mitt förhandstips, men de har faktiskt ett bättre lag än jag trodde på förhand. Då snackar vi offensivt. Karim Sadat har smällt in fyra mål på fyra matcher och nigerianen Edafe Egbedi är en annan spelare som skapar oreda med sin kvickhet. Bois känns alltid farliga med så många snabba spelare i sin offensiv, men deras försvarsspel är ingen höjdare. En hörna rakt i mål mot Öis och individuella misstag på rad i 2-1-förlusten borta mot Degerfors senast. Får man ordning på defensiven så kanske Bois kan klara kontraktet i år.

Topptippade Halmstad har inte fått någon bra start med två förluster på tre matcher, nu senast triumferade av Örgryte på bortaplan, men jag tror inte att hallänningarna behöver oroa sig nämnvärt. Det kommer nog att vända.

Öis har ett bra grundspel men saknar det lilla extra framåt tror jag för att hävda sig i toppen hela året. Skulle behöva en riktigt vass striker i sommar. Diego Montiel har varit härlig att titta på så här långt!

GAIS har öppnat helt okej med sju poäng på fyra omgångar. Samtidigt har man kanske inte spelmässigt kommit upp i samma nivå som laget charmade “hela” svenska folket med i Svenska cupen, där man bland annat spelade 3-3 mot Hammarby, gick vidare från gruppen och tog sig till kvartsfinal mot Östersund. Men jag absolut att GAIS finns med i toppen hela året.

IK Frej hade jag höga förhoppningar på inför säsongen eftersom de i mina ögon aldrig har haft en bättre trupp på pappret: Amadou Jawo, Dusan Jajic, Nsima Peter, Luca Gerbino Polo, Marcus Hansson mfl. Men Frejpan läcker bakåt och har bara en enda poäng och 5-12 i målskillnad. Manager Roberth Björknesjö måste snabbt hitta en lösning på försvarsläckan annars blir det ännu ett år i bottenstiden.

Brage och Degerfors – två hårt arbetande lag som säljer sig dyrt, framförallt på hemmaplan. Nykomlingarna Brage bättre än jag trodde och kan mycket väl hålla sig kvar. AFC Eskilstuna är oerhört svårbedömt med tanke på hur mycket nytt man värvat inför i år. Men några av importerna ser onekligen intressanta ut och kanske får vi se en ny Mohamed Buya Turay växa fram i år.

Lagen som sticker ut så här långt är överraskande nog Falkenberg och mindre överraskande nog Helsingborg.

Jag kan faktiskt inte se skåningarna misslyckas med att sluta topp 2 i år med den här truppen. 3-1 mot Öster i premiären och 5-1 borta mot Frej i omgången därefter – där islänningen Bjarnason gjorde hattrick. “Sundets pärla” är på väg tillbaka till Allsvenskan och med Andreas Granqvist på ingång i sommar kommer laget förmodligen bara att bli bättre och bättre när serien vänder.

Gällande Falkenbergs start är det bara att lyfta på hatten.

Jag har faktiskt inte hunnit se någon av deras matcher men det blir till att ta dem på allvar efter de här starten. Kanske en dark horse till kvalplatsen trots allt?

LÄS MER: Så tippar FD Superettans sluttabell 

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
lördag 13 juli
15:00 Mjällby - Malmö Allsvenskan
17:30 Sirius - Gais Allsvenskan
18:15 Queen of South - Aberdeen Skotska Ligacupen
söndag 14 juli
02:00 Kanada - Uruguay Copa America
14:00 Djurgården - Värnamo Allsvenskan
16:30 Kalmar - Brommapojkarna Allsvenskan
16:30 Västerås SK - Norrköping Allsvenskan
16:30 Häcken - Elfsborg Allsvenskan
21:00 Spanien - England EM
måndag 15 juli
02:00 Argentina - Colombia Copa America
18:00 Rosenborg - Manchester U Träningsmatch
19:00 Halmstad - AIK Allsvenskan
19:00 Hammarby - IFK Göteborg Allsvenskan
tisdag 16 juli
19:00 Skottland - Serbien Euro Women - Qualification - League B
19:00 Tyskland - Österrike EM-kval damer Grupp A
19:00 Sverige - England EM-kval damer Grupp A
19:00 Spanien - Belgien EM-kval damer Grupp A
20:45 Hibernian - Queen's Park Skotska Ligacupen
torsdag 18 juli
18:00 Paphos - Elfsborg UEFA Europa League
fredag 19 juli
19:00 B 93 - Kolding Danmark Division 1
19:00 Vendsyssel - FC Roskilde Danmark Division 1
19:00 Sirius - Malmö Allsvenskan
20:00 Nordsjälland - Ålborg Superligaen
lördag 20 juli
15:00 Gefle - Trelleborg Superettan
15:00 Oddevold - Helsingborg Superettan
15:00 Öster - Sundsvall Superettan
15:00 Värnamo - Häcken Allsvenskan
15:00 Kalmar - Djurgården Allsvenskan
16:00 Esbjerg - Odense Danmark Division 1
17:00 Örebro - Örgryte Superettan
17:30 Brommapojkarna - Hammarby Allsvenskan
18:15 Dundee Utd - Ayr Skotska Ligacupen
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 15 11 2 2 28 35
2 Djurgårdens IF 14 10 1 3 16 31
3 Mjällby AIF 15 9 2 4 9 29
4 BK Häcken 15 7 2 6 1 23
5 IF Elfsborg 15 7 1 7 6 22
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Hammarby IF 13 7 1 5 6 22
7 Gais 14 7 1 6 -3 22
8 IK Sirius 14 5 3 6 0 18
9 IF Brommapojkarna 14 4 6 4 -4 18
10 Halmstads BK 13 6 0 7 -6 18
11 IFK Värnamo 14 5 2 7 -3 17
12 AIK 13 5 2 6 -5 17
13 IFK Göteborg 13 4 2 7 -8 14
14 Kalmar FF 14 4 1 9 -11 13
15 Västerås SK FK 14 3 2 9 -6 11
16 IFK Norrköping 14 3 2 9 -20 11