Nyheter

PÅ FD: Djurgården om misslyckandet – ”Händer inte igen”

ANNONS

HALMSTAD. Inte sedan Tibbling och Bergströms har djurgårdarna fått se en spelare från juniorled slå igenom på allvar. När Stockholms 32 bästa 15-åringar togs ut till Utvecklingslägret i Halmstad fanns ingen med från Djurgården. En tillfällighet eller är blårändernas akademi på väg att halka efter? 
– Man glömmer lätt att vi har ganska många exempel på spelare som varit i vår akademi och sedan blivit elitspelare, säger akademichef Christian till FotbollDirekt.se. 

Djurgården är en av tio akademier i Sverige som får fem stjärnor i den årliga certifieringen (2017 års verksamhet) som görs av SEF, föreningen svensk elitfotboll. Med 2018 poäng är klubben rankad på just tionde plats (2018 poäng, etta är BP på 4264 poäng).

Men när Stockholms 32 just nu högst rankade spelare i 15-årsåldern (födda 2003) samlades på det årliga Utvecklingslägret i Halmstad, som senare leder till den första landslagstruppen i P15, så fanns ingen spelare från Djurgården med.

Detta samtidigt som BP hade tio spelare, AIK åtta och Hammarby sex spelare med. Klubbarna IFK Stocksund, Jarlabergs IF, Tullinge Triangel Pojkar, IFK Haninge och Huddinge IF delar på resten av uttagningarna.

En tillfällighet eller är Djurgårdens akademi på väg att halka efter konkurrenterna?

FD tog ett snack med klubbens nye akademichef Christian Gentile som bemöter kritiken och berättar om Dif:s arbete för att få upp fler spelare i A-laget.

– Det är klart att vi hade önskat att vi hade med fler spelare på den här samlingen. Det är Stockholms Fotbollsförbund som tar ut spelarna de anser är bäst just nu och ibland är det tillfälligheter kring vissa spelare, vi tycker nog att vi borde fått med spelare hit, säger han till FotbollDirekt.se och fortsätter:

– Samtidigt måste vi acceptera att alla våra ålderskullar inte är lika starka. Givetvis är det också en drivkraft för oss att jobba mer och hårdare. Det är inte så att vi aldrig ifrågasätter oss själva.

Sveriges bästa akademier 2017, enligt SEF:s årliga certifiering.

Simon Tibbling slog igenom i Djurgården och såldes till FC Groningen 2015. Året därpå var det Emil Bergströms tur att lämna stockholmarna för att flytta till ryska Rubin Kazan.

I båda fallen var det spelare som kom till Djurgården från Brommapojkarna i 14-15-årsåldern och sedan förädlades i blårändernas verksamhet. Sedan dess har det varit tunt med spelare som gått via spel i Djurgårdens ungdomslag och fått sitt genombrott i A-laget.

Bosse Anderssons modell har snarare varit att rekrytera unga löften från andra klubbar – nästan uteslutande från Brommapojkarna – direkt till A-laget, som i de lyckade fallen med Felix Beijmo, Jesper Karlström, Jonathan Augustinsson och Jacob-Une Larsson. Djurgårdens mål är att en och en halv spelare per år, eller tre spelare över en tvåårsperiod, ska flyttas upp i A-laget. Men på sistone har väldigt få lyckats få speltid i Allsvenskan utan i stället lånats ut till klubbar lägre ner i seriesystemet för att sedan lämna klubben permanent.

Finns det inget tålamod i klubben, är det ointresse från A-lagets sportsliga ledning eller är juniorspelarna helt enkelt inte bra nog för A-laget?

– Det är alltid en kombination av anledningar som hur man bygger A-lagstruppen just det året, antalet unga spelare som redan finns i truppen och hur laget ligger till i serien. Ambitionen med vår verksamhet är att utveckla elitspelare, helst till Djurgårdens A-trupp, men slår de igenom i andra elitföreningar så har vi också lyckats med vårt uppdrag, säger Gentile och nämner spelare som Rasmus Lindkvist (AIK), Elliot Käck (Start) och André Calisir (IFK Göteborg) som slog igenom i andra klubbar.

– Men andelen unga spelare i A-truppen växer och vi har många stockholmsspelare som är där. Sen kanske de inte är från vår egen akademi alla gånger.

Om man jämför med AIK – som fått fram spelare som Alexander Isak, Robin Quaison och Anton Salétros för att senare sälja vidare för stora pengar – så har ni inte haft lika många som fått chansen och slagit igenom hos er. Vad beror det på?

– Jag tror att AIK gynnats mycket av strukturella saker som att de haft samma sportsliga ledning på ungdomssidan och i A-laget i många år. Det har funnits en kontinuitet som betytt mycket för dem. Dit kan vi också komma, sen gäller det att se till att spelarna är redo för spel i toppen av Allsvenskan. Vi har haft spelare utlånade till Superettan, division 1 och division 2 som vi inte gett upp på. Det har inte fallit jätteväl ut de senaste åren men tittar man totalt sett så utbildar vi fler och fler till elitfotbollen.

Hur ser din dialog ut med sportchefen Bosse Andersson ut om vilka spelare som ska få chansen – upplever du att ni är överens? 

– Vi har en plan för hela säsongen där vi satt upp när det är rätt tillfälle att titta på juniorspelare i A-lagsmiljön. Vi gör också en mycket seriös satsning på U21-laget där vi alltid har en kombination av spelare från A-laget som behöver speltid tillsammans med juniorerna som ligger längst framme. Det är vårt största skyltfönster mot A-laget, att våra spelare får mäta sig med våra egna seniorer och mot bra motstånd.

– Där finns både ledningen från A och U på plats med tränare och sportchef. Jag och Bosse är där och tittar och får en bra överblick hur långt framme våra egna spelare ligger. Vi har en dialog när vi behöver ha den, avstämningar på regelbunden basis. I allt det här måste man ha respekt för att om Djurgården har som ambition att spela i Europa varje år så krävs det att juniorspelarna ska vara på en viss nivå för att slå sig in.

Nu var det som sagt ett tag sedan någon egen junior slog igenom. Kommer det något nytt stjärnskott från de undre leden?

– Eftersom jag är ansvarig för verksamheten hoppas jag självklart på det. Det gäller att spelarna presterar väl i U19 och U21 sedan är det upp till Bosse att titta på dem och se om någon passar in och om de är tillräckligt bra.

Noll spelare här på lägret – du är inte orolig för att Djurgården håller på att halka efter AIK och Hammarby på talangsidan?

– Nej, jag upplever inte att den här situationen kommer att hända igen de kommande åren. Eventuellt kan det vara så att vi har lite färre spelare med än konkurrenterna men att vi inte ska ha med någon av 32 spelare igen har jag svårt att se.

– Vi är ganska starka i U16, U17 och U19-serierna så vårt jobb är att vi måste bli duktigare på att utveckla våra yngre spelare över tid.

Hade det inte varit enklare att locka duktigare spelare till er akademi om ni hade fler lyckosamma fall i A-laget som gått via er ungdomsverksamhet? 

– Visst, det hade kunnat underlätta till viss del. Men samtidigt som vi kan visa på att vi utbildar elitfotbollsspelare så är jag inte alls orolig. Därför är det viktigt att förklara för våra spelare att först och främst är du här för att bli elitspelare. Blir det i Djurgårdens A-lag så är ingen gladare än vi.

– Vi har ju exempel som inte är jättelångt tillbaka i tiden som Emil Bergström och Simon Tibbling. Sen har vi inte haft många exempel de senaste åren, men över en femårsperiod så var det inte så längesen.

FAKTA
Spelare som i någon mån gått via Djurgårdens akademi för att bli elitfotbollsspelare på högsta landets högsta nivå. 

Sverige
Christian Sivodedov, Sundsvall André Calisir, IFK Göteborg Rasmus Lindkvist, AIK Philip Hellqvist, IF Brommapojkarna Tim Söderström, IF Brommapojkarna Simon Strand, Dalkurd

Danmark
Simon Tibbling, Bröndby

Norge
Ellliot Käck, Start

Schweiz
Emil Bergström, Grasshoppers

USA
Axel Sjöberg, Colorado

Finland
Philip Sparrdal, Mariehamn

Thailand
Kevin Deeromram, Port FC

*** 

Läs mer från FD:s bevakning från Utvecklingslägret i Halmstad för Sveriges just nu främsta 15-åringar. 

BILDSPEL: Så ser talangjakten ut bakom kulisserna

BP dominerar i Stockholm -15-åringe Kristoffer med Guidetti som förebild

Svarar på frågan: ”Ett misslyckande för Djurgården – och tomhet utan MFF”

Var kommer alla spelarna ifrån? – stor genomgång klubb för klubb

Tottenhams scout på plats – spionerar på göteborgare

BLOGG: Intryck på plats – myller av utländska scouter

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
torsdag 18 april
18:00 SönderjyskE - Vendsyssel Danmark Division 1
18:45 Lille - Aston Villa UEFA Europa Conference League
18:45 Fiorentina - Viktoria Plzen UEFA Europa Conference League
21:00 West Ham - Bayer Leverkusen UEFA Europa League
21:00 Roma - Milan UEFA Europa League
21:00 Atalanta - Liverpool UEFA Europa League
21:00 Marseille - Benfica UEFA Europa League
21:00 Fenerbahce - Olympiakos UEFA Europa Conference League
21:00 PAOK Saloniki - Club Brügge UEFA Europa Conference League
fredag 19 april
18:30 Elversberg - Schalke 2. Bundesliga
18:30 Nürnberg - Paderborn 2. Bundesliga
18:30 Leipzig - Bayer Leverkusen Bundesliga damer
18:30 Genoa - Lazio Serie A
19:00 Umeå - Sunnanå Elitettan
19:00 B 93 - Naestved Danmark Division 1
19:00 Hilleröd - Köge Danmark Division 1
19:00 Stocksund - Vasalund Ettan norra
19:00 Norrköping - Djurgården Allsvenskan, damer
19:00 Randers - Odense Superligaen
19:00 Ariana - Ängelholm Ettan södra
19:00 Horsens - Helsingör Danmark Division 1
20:30 Eintracht Frankfurt - Augsburg Bundesliga
20:45 Inverness - Raith Skottland Premiership
20:45 Cagliari - Juventus Serie A
21:00 Oxford United - Stevenage League One
21:00 Athletic Bilbao - Granada La Liga
lördag 20 april
12:00 Friska Viljor FC - Nordic United Ettan norra
12:00 Essen - Hoffenheim Bundesliga damer
13:00 Kaiserslautern - Wehen 2. Bundesliga
13:00 AFC Eskilstuna - Assyriska FF Ettan norra
13:00 Skövde AIK - Trelleborgs FF Superettan
13:00 Rosengård - Onsala Ettan södra
13:00 Bröndby - Köge Danska ligan, damer
13:00 Osnabrück - Eintracht Braunschweig 2. Bundesliga
13:00 Sandvikens IF - Öster Superettan
13:00 Fortuna Düsseldorf - Greuther Furth 2. Bundesliga
13:30 Leicester - West Bromwich Championship
13:30 Barcelona - Chelsea UEFA Champions League, damer
14:00 Hobro - Fredericia Danmark Division 1
14:00 Celta Vigo - Las Palmas La Liga
15:00 Utsikten - Gif Sundsvall Superettan
15:00 Sirius - Värnamo Allsvenskan
15:00 Jitex - Bollstanäs Elitettan
15:00 IFK Göteborg - Norrköping Allsvenskan
15:00 Gamla Upsala Women - Mallbacken Elitettan
15:00 Alingsås - Örebro SK Elitettan
15:00 Växjö - KIF Örebro Allsvenskan, damer
15:00 Östersund - Örgryte Superettan
15:00 Vittsjö - AIK Allsvenskan, damer
15:30 Heidenheim - Leipzig Bundesliga
15:30 Wolfsburg - Bochum Bundesliga
15:30 Köln - Darmstadt Bundesliga
15:30 Hoffenheim - Borussia M'gladbach Bundesliga
16:00 Oskarshamns AIK - Torslanda IK Ettan södra
16:00 Sollentuna - Karlstad Ettan norra
16:00 Sheffield U - Burnley Premier League
16:00 Lund - FC Trollhättan Ettan södra
16:00 Luton - Brentford Premier League
16:00 Karlstad - Stockholm Internazionale Ettan norra
16:00 Watford - Hull Championship
16:00 Eskilsminne - Jönköping Ettan södra
16:15 Rayo Vallecano - Osasuna La Liga
17:30 Malmö - Västerås SK Allsvenskan
18:00 Empoli - Napoli Serie A
18:15 Manchester C - Chelsea FA-cupen
18:15 Queens PR - Preston Championship
18:30 Valencia - Real Betis La Liga
18:30 Union Berlin - Bayern München Bundesliga
19:00 Washington Spirit Women - Reign USA NWSL Women
19:00 Lyon - PSG UEFA Champions League, damer
20:30 Hamburg - Kiel 2. Bundesliga
20:30 Wolverhampton - Arsenal Premier League
20:45 Verona - Udinese Serie A
21:00 Girona - Cadiz La Liga
söndag 21 april
12:30 Sassuolo - Lecce Serie A
13:00 Oddevold - Gefle Superettan
13:00 Tvååker - Olympic Ettan södra
13:00 Piteå - Örebro Syrianska Ettan norra
13:00 Hammarby - Brommapojkarna Allsvenskan, damer
13:00 Kolding - Fortuna Hjörring Danska ligan, damer
13:30 Karlsruhe - Hertha Berlin 2. Bundesliga
13:30 Hannover - St Pauli 2. Bundesliga
13:30 Hansa Rostock - Magdeburg 2. Bundesliga
13:30 Blackburn - Sheffield W Championship
14:00 IFK Kalmar - Malmö FF Elitettan
14:00 Gais - Mjällby Allsvenskan
14:00 AIK - Djurgården Allsvenskan
14:00 Hvidovre - Vejle Superligaen
14:00 Viborg - Lyngby Superligaen
14:00 Uppsala - Eskilstuna Elitettan
14:00 Lidköping - Sundsvall Elitettan
14:00 Getafe - Real Sociedad La Liga
14:30 Everton - Nottingham Premier League
15:00 Täby - Umeå Ettan norra
15:00 Ljungskile - Torn Ettan södra
15:00 Brage - Landskrona Superettan
15:00 Falkenberg - Norrby Ettan södra
15:00 Ålborg - Kolding Danmark Division 1
15:00 Nordsjælland - Århus Danska ligan, damer
15:00 Trelleborg - Piteå Allsvenskan, damer
15:00 Kristianstad - Rosengård Allsvenskan, damer
15:00 Torino - Frosinone Serie A
15:15 Manchester C - West Ham Women’s Super League
15:30 Werder Bremen - Stuttgart Bundesliga
16:00 Aston Villa - Bournemouth Premier League
16:00 Köpenhamn - Silkeborg Superligaen
16:00 Karlbergs BK - Hammarby TFF Ettan norra
16:00 Crystal Palace - West Ham Premier League
16:15 Almeria - Villarreal La Liga
16:30 Häcken - Hammarby Allsvenskan
16:30 Coventry - Manchester U FA-cupen
16:30 Halmstad - Brommapojkarna Allsvenskan
17:30 Borussia Dortmund - Bayer Leverkusen Bundesliga
17:30 Fulham - Liverpool Premier League
18:00 Salernitana - Fiorentina Serie A
18:00 Bröndby - Midtjylland Superligaen
18:00 Feyenoord - NEC Nederländska cupen
18:30 Alaves - Atletico Madrid La Liga
18:30 Duisburg - Wolfsburg Bundesliga damer
19:30 Freiburg - Mainz Bundesliga
20:45 Monza - Atalanta Serie A
21:00 Real Madrid - Barcelona La Liga
måndag 22 april
18:30 Roma - Bologna Serie A
19:00 Linköping - Häcken Allsvenskan, damer
19:00 Elfsborg - Kalmar Allsvenskan
19:00 Nordsjälland - Århus Superligaen
19:00 Örebro - Varbergs BoIS Superettan
19:30 Bayern München - Werder Bremen Bundesliga damer
20:45 Milan - Inter Serie A
21:00 Sevilla - Mallorca La Liga
21:00 Middlesbrough - Leeds Championship
tisdag 23 april
19:00 Degerfors - Helsingborg Superettan
21:00 Leicester - Southampton Championship
21:00 Arsenal - Chelsea Premier League
21:00 Lazio - Juventus Italienska Cupen
onsdag 24 april
12:00 Yokohama F. Marinos - Ulsan Hyundai AFC Champions League
19:00 Brommapojkarna - Sirius Allsvenskan
19:00 AIK - Värnamo Allsvenskan
19:00 IFK Göteborg - Häcken Allsvenskan
20:45 Wolverhampton - Bournemouth Premier League
21:00 Atalanta - Fiorentina Italienska Cupen
21:00 Crystal Palace - Newcastle Premier League
21:00 Everton - Liverpool Premier League
21:00 Manchester U - Sheffield U Premier League
torsdag 25 april
18:00 Fredericia - Ålborg Danmark Division 1
19:00 Djurgården - Malmö Allsvenskan
19:00 Halmstad - Hammarby Allsvenskan
19:00 Västerås SK - Mjällby Allsvenskan
19:00 Norrköping - Elfsborg Allsvenskan
19:00 Kalmar - Gais Allsvenskan
21:00 Brighton - Manchester C Premier League
21:00 Go Ahead Eagles - Feyenoord Eredivisie
fredag 26 april
18:30 Hertha Berlin - Hannover 2. Bundesliga
18:30 St Pauli - Hansa Rostock 2. Bundesliga
19:00 B 93 - Horsens Danmark Division 1
19:00 Hilleröd - Naestved Danmark Division 1
19:00 Kolding - SönderjyskE Danmark Division 1
19:00 Lyngby - Vejle Superligaen
19:00 Ängelholm - Lund Ettan södra
19:00 Torslanda IK - FC Trollhättan Ettan södra
19:00 Örebro Syrianska - AFC Eskilstuna Ettan norra
19:00 Jitex - Lidköping Elitettan
19:30 Sunnanå - Malmö FF Elitettan
20:30 Bochum - Hoffenheim Bundesliga
20:45 Airdrieonians - Dundee Utd Skottland Championship
21:00 Real Sociedad - Real Madrid La Liga
21:00 Queens PR - Leeds Championship
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 3 3 0 0 10 9
2 Djurgårdens IF 3 2 1 0 5 7
3 Mjällby AIF 3 2 1 0 4 7
4 Hammarby IF 3 2 0 1 3 6
5 IK Sirius 3 2 0 1 2 6
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 Halmstads BK 3 2 0 1 -1 6
7 AIK 3 1 2 0 1 5
8 IF Brommapojkarna 3 1 1 1 3 4
9 BK Häcken 3 1 1 1 0 4
10 IF Elfsborg 3 1 1 1 -2 4
11 IFK Göteborg 3 1 0 2 -3 3
12 Gais 3 1 0 2 -4 3
13 IFK Norrköping 3 1 0 2 -6 3
14 IFK Värnamo 3 0 1 2 -5 1
15 Västerås SK FK 3 0 0 3 -3 0
16 Kalmar FF 3 0 0 3 -4 0