Nyheter

FD LIVE: ”Galen vändning av Peking – räddade guldstriden och Bajen höll undan”

FD liverapporterade matcherna mellan Dalkurd-Hammarby (2-3) och dramatiken mellan IFK Norrköping-IFK Göteborg (2-1). Två mål på tilläggstid räddade ”Peking” kvar i guldstriden.

Hammarby har släppt sin startelva, en väntad sådan. Nikola Djurdjic bröt näsbenet hemma mot Örebro men kommer till spel i kväll med en mask.

För Bajen väntar Djurgården i derby på söndag, och flera stjärnor riskerar avstängning i den matchen; Djurdjic, Jeppe Andersen och Jiloan Hamad.

Det har spekulerats i om Bajen skulle rotera mot nästjumbon i kväll, men det är som synes en högst ordinarie elva som Stefan Billborn ställer på benen.

Startelvor, Dalkurd:

Sixten Mohlin – Kebba Ceesay, Alex de John, Markus Thorbjörnsson, Malkolm Moenza – Robin Tranberg, Henrik Löfqvist – Simon Strand, Ahmed Awad, Adam Ståhl – Eero Markkanen.

Bänken: Leopold Wahlstedt (mv), Smajl Suljevic, Rawez Lawan, Ammar Ahmed, Alexander Ekblad, Alibek Aliev, Ferhad Ayaz.

Hammarby: Johan Wiland – Simon Sandberg, Björn Paulsen, David Fällman, Neto Borges – Jeppe Andersen, Junior – Vladimir Rodic, Muamer Tankovic, Jiloan Hamad – Nikola Djurdjic.

Bänken: Davor Blazevic (mv), Mats Solheim, Kennedy Bakircioglu, Junes Barny, Imad Khalili, Leo Bengtsson, Sander Svendsen.

Startelvor, Norrköping:

Pettersson – Dagerstål, Johansson, Larsen – Smith, Fransson, Thern, Thorarinsson – Moberg Karlsson, Skrabb, Jakobsen.

Startelvor, IFK Göteborg:

Dahlin – Starfelt, Oldrup Jensen, Boo Wiklander – Salomonsson, Sakor, Karlsson Lagemyr, Wernersson – Ohlsson, Söder, Kharaishvili

***

Dags för avspark! Djurdjic lirar med en stenhård svart mask för att skydda sin näsa. Matcherna är igång!

2′ Positiv start från Hammarby. Skapar en hörna som Dalkurdförsvaret nickar ut – Hamad drar på volley – men den skruvar sig utåt istället för inåt mål. Högt tempo i inledningen.

5′ Neto Borges testar Sixten Mohlin! Nickar Rodic hörna men Mohlin är säker och tippar bollen över ribban. En massa Bajenhörnor i inledningen.

8′ Neto Borges med en pigg start för Bajen. IFK Norrköping har också börjat piggt på Parken. Sätter Blåvitt under press.

11′ Dalkurd håller uppe spelet för en stund. Skapar en hörna som Wiland får boxa undan. Dalkurd får vila lite med bollen och får en frispark på mitten sedan Jeppe Andersen sparkat ner Löfqvist.

16′ Hammarbys press har avtagit något. Samma sak på Parken i Norrköping där hemmalaget nog hade hoppats ta tag i taktpinnen mer.

17′ Tankovic är igenom!! Mohlin kommer långt ut och gör sig stor. Tankovic får ingen tid att placera sitt avslut och Mohlin får den rakt på sig. Allt efter farligt bolltapp av Dalkurd.

23′ Straff Hammarby!

24′ MÅÅÅL! Jiloan Hamad gör 1-0 för Hammarby. Säkert i Mohlins vänstra hörn. Frågan är dock om det var straff – för det såg ut som Rodic gick omkull utanför straffområdet men flög innanför linjen. Den straffen var nog felaktig. Man har förståelse för att Alex de John reagerar för kontakten sker utanför straffområdet.

29′ Regnet piskar ner över Parken i Norrköping där hemmalaget fortsatt har problem att ta sig igenom Blåvittförsvaret. Nästan så att gästerna känns lurigare när de kommer i sina kontringar.

32′ Fansen jublar på Parken – men det är falsk marknadsföring. Thorarinssons frispark går utanför mål och studsar via reklamplåtarna i baksidan nätet.

33′ Fin chans för Dalkurd. Inlägg från höger och Adam Ståhl får ner bollen i straffområdet. Stressat skott högt över från straffpunkten.

35′ MÅL! Dalkurd kvitterar på hörna. Det är Alex de John som når en lös boll och sparkar in de i mål bakom Wiland. Tilltrasslad situation och 1-1 i Gävle.

39′ Imponerande moral från Dalkurd som inte tycks ha gett upp det allsvenska kontraktet. Skapar ett par fasta situationer som sätter Bajen under press. Markkanen nickar över från nära håll, bra frispark av Tranberg.

40′ Markkanen igen! Han skapar oreda för Bajen och jobbar till sig en hörna.

44′ Hammarby har varit lite ostrukturerade i sitt anfallsspel efter Dalkurds oväntade 1-1-mål.

45′ MÅL! Hammarby gör mål i första halvleks sista anfall! Det är Djurdjic som hoppar högst på ett inlägg och skarvar in 2-1 innan domaren blåser av.

HAVLTID: Dalkurd – Hammarby 1-2: En billig straff gav Bajen 1-0 när Rodic föll ihop lätt och utanför straffområdet. Sen kvitterade De John – samma spelare som stod ivägen för Rodic på en hörna. Innan paus nådde Djurdjic högst på ett inlägge och skarvade bollen över Mohlin.

HALVTID: Norrköping – IFK Göteborg 0-0. En jämn halvlek där Norrköping varit närmast, men inte kan vara så nöjda med sitt spel. Blåvitt står upp bra och mest halvchanser åt båda håll.

***

Matcherna är igång igen!

49′ Vass kontring av Dalkurd. Awad ut till Markkanen som utmanar men trasslar till det. Får hörna i stället för att komma till skott – och där är Wiland säker i luften.

50′ Otroligt bra kontring precis därefter. Nära att Tankovic gör 3-1 men Mohlin räddar friläget från kanten. Snabbt utkast av Wiland upp till Rodic som sätter en perfekt yttersida till Tankovic. Just Rodic har visat sitt värde för Hammarby i dag.

54′ Nära igen för Bajen! Hamad frispelar Tankovic som kommer nära en utrusande Mohlin. Petas förbi men bollen en meter utanför stolpen.

55′ Hårt studsande skott från Oldrup Jensen i IFK Göteborg. Isak Pettersson tvingas till en bra räddning. Blåvitt fortsätter stå upp bra borta mot IFK Norrköping – i en chansfattig match så här långt.

59′ Ytterst nära självmål från Dalkurd. En försvarskollega dundrar bollen rakt på stackars de John som får bollen i magen. Bara en halvmeter-meter från att gå in i eget mål. Hörna som försvaret tar hand om.

MÅL! Victor Sköld har gett Örebro ledningen borta mot Kalmar efter en dryg timme.

66′ Det känns som att Hammarby spelar lite mer försiktigt och väntar in kontringslägen för att straffa Dalkurd. 2685 nytt publikrekord för Dalkurd i Gävle. Det säger en del.

68′ Snart bara 20 minuter kvar i Norrköping och det känns verkligen som en 0-0 match så här långt.

72′ Bajen har kontroll på händelserna. Men det är än så länge bara ett måls skillnad så Dalkurd har inte på något sätt gett upp.

74′ MÅL! Straff till Göteborg! Emil Salomonsson skjuter – Pettersson räddar – men på returen Abraham för 1-0 Blåvitt. En omdiskuterad straff då Ohlsson springer rakt på Thorarinsson. Svårdömd. Det var nyförvärvet Sargon Abrahams första mål i sin nya klubb. Ska han skjuta bort Norrköping från guldstriden?

83′ Sju minuter plus tillägg kvar mellan Dalkurd och Hammarby. Fortsatt 1-2 till Bajen.

85′ MÅL! Där avgör Hammarby matchen. Bolltapp Dalkurd och bollen i djupet till Khalili. Två mot en sätter han Barny i fritt läge – inget misstag helt ensam med Mohlin och 3-1 till Bajen.

90+1′ MÅL! IFK Norrköping kvitterar genom David Moberg-Karlsson! Kalle Holmberg rivs ner och straff. Sitter säkert.

90+1 MÅL! Dalkurd gör mål genom Alex de John – mittbackens (!) andra mål i matchen. 2-3 till Hammarby.

90+4 MÅL! Helt otroligt! Norrköping vänder matchen genom en galen avslutning. Backen Kasper Larsen stöter in en retur från Dahlin i 90+5!. Sen är det slut. Norrköping räddar sig kvar i guldstriden.

Hammarby håller undan och vinner med 3-2 medan Norrköping tar hem matchen mot IFK Göteborg genom en galen avslutning (2-1).