PÅ FD: Paulinho, Paulsen, Olsson… algoritmen visar allsvenskans toppspelare

Vi har alla våra egna åsikter om vilka spelare som är bäst i allsvenskan. Men vad säger en matematisk uträkning av spelarprestationer om vem som var bäst i år? Enligt analysföretaget Twelves algoritm så är årets bästa spelare BK Häckens skyttekung Paulinho.
– Statistik och data Det här är ännu viktigare för exempelvis svenska klubbar, som har en mindre budget att värva spelare för än de största klubbarna ute i Europa. Att man har en ”edge” på ett annat sätt, säger matematikprofessorn David Sumpter från Twelve till FotbollDirekt.se.

David Sumpter kommer ursprungligen från England men är i dag bosatt i Sverige och  professor i matematik vid Uppsala Universitet. Sedan flera år tillbaka har han parat ihop två stora intressen: Matematik och fotboll. Sumpter har skrivit boken ”Soccermatics – Mathematical Adventures in the Beautiful Game”, och har även varit rådgivare åt klubbar i Premier League.

Sumpter är också upphovsman och grundare av analysföretaget Twelve. Han tog fram en algoritm som mäter spelarprestationer i fotboll. Man använder statistik, machine learning, visualization och AI för att tolka vad som händer på planen, och genom att sätta poäng på alla bollkontakter en spelare har under matcher så rankas spelarna.

– Jag är matematiker i grunden, och min egen forskning gick ut på att studera djurliv, fågelflockar och fiskstim. Ett exempel jag hade när jag föreläste var hämtat från fotboll, och jag kunde inte släppa det. Innan jag började med boken så hade jag ett intresse av fotboll och min son spelade mycket. Jag är en vanlig fotbollssupporter, alltid varit Liverpool-fan. Jag har förstått mycket mer om fotboll under den här resans gång. Men framför allt är jag besatt av matematik, och fotboll är helt enkelt ett väldigt bra sätt att presentera matematik på, säger han till FD.

Med den senaste tekniken så finns större möjligheter att bryta ner en spelares insatser på planen och inte bara gå på klassiska stats, säger Sumpter.

– Jag tog fram den här algoritmen tillsammans med några studenter. Mycket av den vanligaste statistik som funnits tillgänglig fram till nu, den är inte så jättevärdefull om man vill veta något om prestationen. Ett exempel är bollinnehav. Att man slår bra passningar är mycket viktigare för att laget ska vinna än om man har possession inom laget egentligen. Du har också completion rate som är jätteviktigt. Om man kan slå en lite mer riskabel passning som leder till mål, det ökar chanserna rejält.

– Och samma sak om man ska värdera spelare, det blir problematiskt om man koncentrerar sig på mål, för det är bara vissa spelare i laget som gör mål. Så man kanske tar ett steg tillbaka och kollar på assists. Men hälften av de mål som görs i fotboll har ingen assist. Vi har velat skapa en algoritm för varje sak som händer på planen, och sedan skapa ett poängsystem för det utifrån hur mycket den enskilda aktionen bidrar till att öka chanserna till mål.

Ett begrepp som kommit på bred front de senaste åren är expected goals (förväntade mål), alltså en värdering av skapade målchanser och hur många mål ett lag borde ha gjort i en match. Twelve bygger på det:

– Förenklat kan man säga att vi har flyttat ut expected goals över hela banan. Och vi har även vänt på begreppet, dvs att man beräknar sannolikheten till mål åt andra hållet också och värderar försvarsinsatser som förhindrar mål bakåt.

– Vi använder ett annat begrepp också, possession chain. Alla sekvenser i matchen bryter vi ner i possession chains (bollinnehavskedjor). Varje possession chain bryts när andra laget har två bolltouch i rad, mindre än två bolltouch och vi låter vi possession chain fortsätta. Så först tar vi alla possession chains, och sedan kollar vi var i kedjan som chanserna var störst att hota motståndarlaget.

Spelarna får poäng utifrån insatser i varje enskild bollsekvens, där bidragen till att göra respektive förhindra mål värderas.

– Vi har data på alla matcher över tre-fyra säsonger nu. Om bollen var på det här stället, hur många gånger blev det mål på den passningen därifrån? Vi tar antalet gånger det blev mål och för in i datan. Det här är naturligtvis en grov beskrivning eftersom det aldrig är exakt samma passning som slås mer än en gång. Men det finns en korrelation mellan liknande passningar. Algoritmen lär sig vilken typ av passning som leder till mål, och vilken typ av passning som inte gör det.

– Vi började med principen 1 mål=1 000 poäng. Om mål är 100 procent, så är ett mål värt 1 000, om en målchans är 50-procentig så är det värt 500. En sidledspass mellan två backar på egen planhalva, den gör inte så mycket för att öka sannolikheten att ditt eget lag gör mål. Man kan säga utifrån statistiken att den ökar sannolikheten för mål med 0,2 procent. Och det finns till och med passningar som minskar chansen att egna laget gör mål framåt.

– Så poängen står i proportion till hur stor procentuell chans du har att göra mål, och likadant defensivt: Om man gör en bollvinst… om den sker långt utanför straffområdet så är inte risken så stor att det hade blivit baklängesmål utan den bollvinsten. Men om man rensar på mållinjen, då kan man med stor säkerhet säga att det hade blivit baklängesmål annars. Så den rensningen värderas då högre.

Tittar du på fotboll med andra ögon nu än innan du skapade algoritmen?

– Ja absolut. Tidigare så tittade jag mycket mer vad som hände med bollen än hur lagen rör sig. Jag tror att jag är en mycket tråkigare person att titta på fotboll tillsammans med numera (skratt). Du vet, man sitter med sina kompisar och när det blir hörna för favoritlaget så börjar alla bara ”hörna, hörna”! Det är liksom 1,5 procents chans att du gör mål på en hörna, två procent max. Så då tar jag det lite lugnare än dem. Samtidigt så kommer en tiondel av alla mål som görs från hörnor, det är givetvis en viktig del i spelet. Men en enskild hörna, det är inte jättestor chans.

Han tar ett exempel från veckans match i Champions League, där favoritlaget Liverpool slog Napoli med 1-0. Sadio Mané i Liverpool brände flera målchanser.

– Ofta när jag tittar på fotboll med kompisar, de överskattar ofta hur stor chans man har att göra mål från olika lägen. Mané hade några 30-procentschanser mot Napoli, han missade tre stycken och det är ganska dåligt. Men samtidigt, det är inte helt oväntat att han skulle missa ett sådant enskilt läge. Det som gjorde det lite anmärkningsvärt var att han missade allihop.

– Men det är just det: Man har en tendens att vara sur på strikern i ens eget favoritlag när han missar. Men när man tittar på hur ofta det händer så finns det ofta en överskattning i hur sannolikt det egentligen är att göra mål i ett givet läge. Det här hör man hela tiden, även kommentatorerna svänger sig med det, att ”det här är en hundraprocentig målchans”. När det snarare är en femtioprocentig målchans i bästa fall. Expected goals-modellen funkar ganska bra här: Sista avgörande skottet är väldigt svårt att sätta. Det är helt enkelt en svår grej att göra. Och med exemplet Mané; att han kommer i många lägen, det betyder att han är en bra striker enligt våra mätningar.

Expected goals-principen finns även inbyggd i att bra framspelningar som inte leder till mål får en större effekt på poängen:

– Till exempel för en mittfältare som spelar i ett lag som inte gör så många mål. Om anfallaren inte gör mål på de lägen som mittfältaren sätter upp åt honom, så är det inte mittfältarens fel. Han har gjort sitt jobb redan. Utifrån en väldigt enkel statistik så går anfallarens missade mållägen också ut över mittfältaren, för han får inte den assist han kanske borde ha fått.

– Vi har till exempel kunnat se att Kristoffer Olsson i AIK slår många passningar som kommer från djupt på mittfältet och leder hela vägen fram till medspelare i farliga lägen nära motståndarmålet. Då ger det en högre poäng, även om han inte har så många assists (fem stycken).

Samtidigt berövas han ändå en ännu högre poäng om medspelaren missar än om han gör mål…

– Vi har pratat väldigt mycket om hur vi skulle göra med det. Det är lite godtyckligt oavsett hur man väljer att göra. Vi ger lite extra poäng om det är en assist. Det flera expected goals-modeller säger om att bidra med en assist, det är att det bidrar med 30 procent av målet. Kristoffer Olsson hade många passningar som borde lett till mål, och det belönas ändå med en hög poäng kontra mer ”säkra” passningar.

En mittfältare som är bra på att sätta tempot i matcher med kortpassningsspel, hur kan man värdera hans insatser om inte passningarna är av den arten att de leder till målchanser?

– Det finns inbyggt att man får poäng för alla slags passningar, bara olika hög poäng. En spelare som har väldigt mycket boll och slår många passningar, han samlar också poäng, om än att det krävs fler passningar.

– Vi hade till exempel en match i VM där Japan behövde en poäng för att gå vidare och där man försökte hålla boll. Så om man vill ”gejma” systemet, så kan man förstås komma upp i högre poäng med tillräckligt många sådana passningar. Om man kan hålla bollen i 1-0-ledning… jag menar en tvåpoängspassning, det kräver ganska många passningar för att ge poäng. Det var intressant med den matchen. Man kunde få fram ett statistiskt bevis hela tiden för hur de valde att spela.

I exempelvis en fantasy-tävling så ger man extra poäng åt en försvarare som gör mål, utifrån att sannolikheten är mindre på grund av hans mer tillbakadragna position… 

– Ja, men vi bygger inte in positionen som de spelar på som man gör i fantasy. Gör man en försvarsinsats så får man poäng för oavsett var man spelar i utgångsposition. I ett välfungerande lag skulle alla spelare bidra med mycket poäng, då krävs det förstås att man har skickliga spelare på varje position. Men om man tittar på vissa lag i England som till exempel Burnley… det är alltid deras backar som hamnar högt upp på ratinglistorna, för de har så många defensiva aktioner i en match.

– Men sedan har vi också ”off the ball”-data. Om du är i närheten när motståndarlaget tappar bollen. Där fick till exempel Ngolo Kanté höga poäng under VM. Det är inte alltid han som vinner bollen, men han är i närheten av bollen vid i stort sett varje bollvinst som Frankrike har, vilket är anmärkningsvärt. Vi ger poäng till de tre spelare som är närmast motståndarna när de tappar bollen.

De största klubbarna i Europa är långt framme i utvecklingen med data, och nästa steg är att värdera löpningar:

– Jag var nere i Barcelona och presenterade vår algoritm för FC Barcelona i augusti. De har sitt eget system som är uppbyggt på samma princip som vi använder. Den tekniken vi använder, vi använder on the ball-data. Barca använder det men även tracking data, hur spelare rör sig på planen. Alltså att man kan gradera värdet av en löpning. Att en spelare rör sig i en riktning för att dra med sig motståndarförsvarare utan att själv få bollen till exempel. Och den utvecklingen är precis bara i sin linda, det kommer komma mer och mer.

– Jag upplever att alla svenska klubbar är medvetna om det här nuförtiden, men alla har kanske inte kommit så jättelångt med det. Det här är ännu viktigare för exempelvis svenska klubbar, som har en mindre budget att värva spelare för än de största klubbarna ute i Europa. Att man har en ”edge” på ett annat sätt.

Man tänker sig att ju fler matcher man har som data på, desto mer tillförlitligt är det… alltså att tio säsongers data är bättre än fem. Hur mycket sanning ligger det i det? 

– Jag skulle nog säga både ja och nej där. På ett sätt stämmer det, rent matematiskt. Men fotbollen förändras också. En match från 1960-talet vore inte en bra modell att luta sig mot i dag, för sättet att spela och därigenom försöka vinna är helt annorlunda i dag.

– Fotbollsutvecklingen går så pass snabbt nu och man måste hitta en optimal punkt där, de flesta är överens om att den ligger på runt tre-fyra år bakåt i tiden. Vi använder de tre senaste säsongerna. Vår modell blir inte så mycket bättre för att vi får in fler säsonger än så i datan. Det är så många matcher som spelas under en enskild säsong, så det går absolut att luta sig mot det statistiskt.

Twelve har statistik från Champions League, Premier League, La Liga och Allsvenskan. Utan att ha följt allsvenskan tätt i år så ser David Sumpter stora skillnader bara genom att titta på datan från de olika ligorna.

– Det man kan se på allsvenskan kontra de stora ligorna är att det slås väldigt mycket fler längre bollar här. Det lag som är närmast utländska lag i spelet är Hammarby, de spelar med långa possession chains. Men även Hammarby, de är inte i närheten av antalet passningar som de största europeiska lagen slår.

– När man först såg Barcelona för sju-åtta år sedan och hur de spelade med den upplagan… då var det många Premier League-lag som försökte kopiera det, men det funkar inte för man måste ha spelare för det. Sedan är det inte självklart för mig att det inte skulle kunna finnas ett sådant lag i allsvenskan, det står i proportion till motståndare också. Men det krävs en oerhört skicklighet för att komma upp i det.

I de stora amerikanska bollsporterna som baseball och amerikansk fotboll, så har statistik länge använts både som stöd när man ska värva spelare men också som en kul ingrediens för de som följer sporten. I början på 2000-talet började det användas mer systematiskt, när baseballklubben Oakland Athletics började värva spelare utifrån statistik. Men de amerikanska sporterna är också enklare att ”räkna ut” säger David Sumpter.

– Fotboll är ett större matematiskt problem, och därmed också mer intressant för en matematiker. Det är geometri, passningsnätverk… en större komplexitet. En sport som baseball är inte så komplex ur ett matematiskt hänseende, det blir inte så stor utmaning. Jag skulle säga att fotboll är den mest komplexa bollsporten som finns. Jag kanske är lite biased där, men det är min åsikt.

Hur mycket kommer man kunna förklara när det gäller just fotboll?

– Det kommer alltid finns stora gränser. Mycket handlar om individer, det finns gränser för hur mycket man kan få fram av matematiken. Men jag tror att alla lag kan plocka fram en procent här och där från det här, och sett över en hel säsong så kan det ju vara avgörande för ett lag att få med sig den där procenten.

På topplistan nedan finns en hel del namn som många nog är överens om att de är toppspelare i allsvenskan. Paulinho är etta, framför Sundsvalls mittfältsess David Batanero och Hammarbys backbjässe Björn Paulsen. Men det finns också namn där som allmänheten nog inte skulle placera på en lista över allsvenskans 20 bästa.

– Det är precis som det brukar vara. Vi ser inte det här som ett facit, att vår topplista är den ultimata och att det är slutdiskuterat. Det är en utgångspunkt för diskussion. Statistik kan visa på mönster i spelet men det kan inte förklara hela spelet.

Topp 20 i allsvenskan säsongen 2018 enligt Twelve:

1. Paulinho, Häcken

2. David Batanero, Gif Sundsvall

3. Björn Paulsen, Hammarby

4. Jiloan Hamad, Hammarby

5. Kristoffer Olsson, AIK

6. Andreas Johansson, IFK Norrköping

7. Juanjo Ciercoles, Gif Sundsvall

8. Carlos Gracia, Gif Sundsvall

9. Viktor Elm, Kalmar

10. Romario, Kalmar

11. Simon Thern, IFK Norrköping

12. Carl Starfelt, IFK Göteborg

13. Tom Pettersson, Östersund

14. Serge-Junior Martinsson Ngouali, Hammarby

15. Nahir Besara, Örebro SK

16. Alexander Blomqvist, Trelleborg

17. Curtis Edwards, Östersund

18. Alexander Milosevic, AIK

19. Gudmundur Thorarinsson, IFK Norrköping

20. Rasmus Lindgren, Häcken

 

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
fredag 25 november
11:00 Wales - Iran VM
14:00 Qatar - Senegal VM
17:00 Nederländerna - Ecuador VM
20:00 England - USA VM
21:00 Huesca - Gijon LaLiga2
lördag 26 november
11:00 Tunisien - Australien VM
13:00 Nordsjælland - Kolding Danska ligan, damer
13:45 Kings Lynn Town - Stevenage FA-cupen
14:00 Eintracht Frankfurt - Bayer Leverkusen Bundesliga, damer
14:00 Polen - Saudiarabien VM
14:30 Roma - Pomigliano Serie A, damer
14:30 Fiorentina - Milan Serie A, damer
16:00 Forest Green - Alvechurch FA-cupen
17:00 Frankrike - Danmark VM
18:00 Dag & Red - Gillingham FA-cupen
20:00 Argentina - Mexiko VM
söndag 27 november
11:00 Japan - Costa Rica VM
13:00 Köln - Wolfsburg Bundesliga, damer
13:00 Sundby - Thisted Danska ligan, damer
13:30 Ebbsfleet United - Fleetwood Town FA-cupen
14:00 Belgien - Marocko VM
15:00 Brommapojkarna - Uppsala Allsvenskan, damer
15:00 Bristol Rovers - Boreham FA-cupen
15:00 Burton - Chippenham Town FA-cupen
15:00 Bröndby - Fortuna Hjörring Danska ligan, damer
16:00 Bayern München - Essen Bundesliga, damer
16:15 Newport - Derby County FA-cupen
17:00 Kroatien - Kanada VM
17:00 Köge - Århus Danska ligan, damer
18:00 Ipswich - Buxton FA-cupen
20:00 Spanien - Tyskland VM
måndag 28 november
11:00 Kamerun - Serbien VM
14:00 Sydkorea - Ghana VM
17:00 Brasilien - Schweiz VM
20:00 Portugal - Uruguay VM
21:00 UD Ibiza-Eivissa - Andorra CF LaLiga2
tisdag 29 november
16:00 Nederländerna - Qatar VM
16:00 Ecuador - Senegal VM
20:00 Iran - USA VM
20:00 Wales - England VM
onsdag 30 november
16:00 Tunisien - Frankrike VM
16:00 Australien - Danmark VM
20:00 Polen - Argentina VM
20:00 Saudiarabien - Mexiko VM
21:00 Tenerife - Real Oviedo LaLiga2
torsdag 01 december
16:00 Kroatien - Belgien VM
16:00 Kanada - Marocko VM
20:00 Costa Rica - Tyskland VM
20:00 Japan - Spanien VM
fredag 02 december
16:00 Sydkorea - Portugal VM
16:00 Ghana - Uruguay VM
19:15 Hoffenheim - Bayern München Bundesliga, damer
20:00 Kamerun - Brasilien VM
20:00 Serbien - Schweiz VM
21:30 Granada - Alaves LaLiga2
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 BK Häcken 30 18 10 2 32 64
2 Djurgårdens IF 30 17 6 7 30 57
3 Hammarby IF 30 16 8 6 33 56
4 Kalmar FF 30 15 6 9 14 51
5 AIK 30 14 8 8 9 50
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 IF Elfsborg 30 13 10 7 20 49
7 Malmö FF 30 13 7 10 10 46
8 IFK Göteborg 30 14 3 13 3 45
9 Mjällby AIF 30 11 10 9 0 43
10 IFK Värnamo 30 9 10 11 -13 37
11 IK Sirius 30 9 8 13 -11 35
12 IFK Norrköping 30 8 10 12 -2 34
13 Degerfors IF 30 7 10 13 -17 31
14 Varbergs BoIS 30 8 7 15 -26 31
15 Helsingborgs IF 30 4 5 21 -30 17
16 GIF Sundsvall 30 4 2 24 -52 14

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på FotbollDirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från FotbollDirekt, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten