PÅ FD: Hammarbys nya satsning – matematikprofessorn om hur Bajens spel kan lyfta

Hammarby satsar på en matematiker för att utveckla sitt spel – engelsmannen David Sumpter har kommit in i en roll som analytiker i Bajen. Här berättar han om vad Hammarby gör bra och mindre bra enligt statistiken – och hur de grönvita kan bli ännu bättre:
– De passar mycket bra in i den typen av fotboll där matematiken spelar en stor roll. Jag har haft många diskussioner med Stefan Billborn, han vill spela en bollinnehavsinriktad fotboll, en vacker fotboll. Om man spelar vacker fotboll spelar man matematisk fotboll, säger Sumpter till FotbollDirekt.se.

Hammarby har ett nytt namn på ledarsidan: Engelsmannen David Sumpter kommer hjälpa Bajen med analys och statistik. Sumpter kommer jobba med det som kallas rörelseanalys och kombinera det med videoklipp – en form av videoanalys av både det egna spelet men även kommande motståndare.

Matematik och fotboll är två stora intressen för Sumpter och han har lyckats göra karriär på kombinationen av de bägge. Han har tidigare skrivit boken ”Soccermatics – Mathematical Adventures in the Beautiful Game”, han är bosatt i Sverige sedan flera år tillbaka och är i dag professor i matematik vid Uppsala universitet. Sumpter har skapat en algoritm som bygger ut expected goals över hela planen och med företaget Twelve så har han lyft fram statistik för fotbollslag och spelare i Premier League, Champions League och La Liga.

Men också allsvenskan. En liga han nu kommer jobba tätare med i form av analytiker för Hammarby. Sumpter var på besök hos Bajen flera gånger i höstas, och i december blev det klart att han skulle få en roll i Hammarby under kommande säsong. Den 1 april började han formellt, och hans arbete i klubben kommer utökas längre fram. Men det sker utan kostnad för Bajen. Sumpter har fått utvecklingsbidrag från Stiftelsen för strategisk forskning, och får sin lön därifrån.

Hur det kom sig att det blev Hammarby? Sumpter berättar att han haft kontakt med klubben en längre tid.

– Jag och Twelve har mest varit i kontakt med Premier League-klubbar tidigare, och jag har även haft ett projekt med FC Barcelona som är väldigt aktiva på det här området.
Men det här är mycket mer intressant för mig. Både för att jag bor här, och kan jobba mer aktivt med det. Men också för att man får tillgång på ett helt annat sätt, och därmed större möjligheter att göra intressanta saker.

– Det är det som är lite unikt med den här rollen tror jag. I Premier League fanns ingen möjlighet att ha den typen av kontakt med spelarna som den man kan ha här i Hammarby. Det är väldigt kontrollerat där och spelarna är skyddade. Det är otroligt värdefullt att jag kan göra det på det här sättet. Det finns ett filter i Premier League, det är så många olika personer som är inblandade i varje beslut i en klubb. Tränare och spelare är skyddade, det är väldigt politiskt kring sådana saker som vilken kontakt man kan få ha med dem. Här i Hammarby är det lite mindre, en liten grupp och kortare vägar till beslut.

Har du varit i kontakt med andra allsvenska klubbar också?

– Från Twelves sida har vi bara haft kontakt med Hammarby. Ola Larsson som är teknisk direktör i Hammarby har varit väldigt intresserad av det här under en lång period. De hade forskare hos sig även förra året. Då jobbade de med Per Linde och Simon Brändström från Analyzing sports. Per skrev sin kandidatuppsats fotboll för mig, så jag känner honom väl. De började bygga upp den typen av approach, men den här säsongen har Per och Simon har satsat på andra saker.

David Sumpter har genom sin algoritm sett att Hammarby står ut i allsvenskan på flera plan. Inte minst offensivt, där han förra säsongen såg att de spelade ett spel som var närmare internationella storklubbar än vad de allsvenska konkurrenterna gjorde. Det var också en anledning till att han tyckte det var intressant att jobba med klubben.

– De passar mycket bra in i den typen av fotboll där matematiken spelar en stor roll. Jag har haft många diskussioner med Stefan Billborn, han vill spela en bollinnehavsinriktad fotboll, en vacker fotboll. Om man spelar vacker fotboll spelar man matematisk fotboll. Så ser jag det i alla fall (skratt). Nej men det som gör att de blir intressanta matematiskt är att de spelar med mycket possession i sista tredjedelen. Om man som lag bara spelar försvar och tjongar upp bollen… det finns inte så mycket matematik man kan göra på det egentligen. Så det är den typen av fotbollslag där jag med hjälp av matematik kan göra en insats.

– Jag hade en diskussion med spelarna, hade en förelösning i fredags. Jag tog Manchester City som exempel, visade hur de är organiserade och deras principer. Det är inte det att vi ska bli lika bra som Manchester City, det är inte det jag menar. Men principen om hur man jobbar med bollen i sista tredjedelen, när man har possession. Vi har några exempel från derbyt mot Djurgården, bland annat med Simon Sandberg som är otroligt stark på högerkanten. Han kom fram lite mer centralt i derbyt mot Djurgården och hade ju bland annat en stor chans där i andra halvlek. Enligt expected goals var den 35-procentig – en mycket bra målchans. Han hade två stycken faktiskt. Det är något man kan se i Man City, att ytterbackarna kommer fram och in centralt, där kan man se paralleller. Jag är kanske lite biased nu, men jag tycker det är vackert när alla spelare är involverade i anfallsspelet.

Han kommer in på ett resonemang om hur man kan undvika kontringar för motståndarlaget och istället omvandla ett bolltapp till egna mål framåt. Något som Manchester City gör bra enligt Sumpters statistik.

– När man har bollen så gäller det för de flesta spelare att man ska öppna upp ytor. Men samtidigt ska vi ha en bra försvarsposition. Om du anfaller och har fem spelare inne i motståndarboxen till exempel. Då ska de andra fem utespelarna kontrollera ytorna utanför boxen och begränsa möjligheten till kontring för motståndarlaget. I det här så finns det inte så stor skillnad mellan anfall och försvar egentligen. Man kan se statistiskt att Manchester City gör många mål genom att först starta anfall, anfallet misslyckas men man har en återerövring av bollen inom tre sekunder, för att sedan gå till anfall igen mot ett försvar som inte är samlat. Så det är attack-försvar-attack. Det är det vi vill göra i Hammarby också. För att lyckas så måste laget vara bra positionerat hela tiden.

Även om Sumpter nu kombinerar fotboll och matematik så var hans forskning tidigare inriktad på matematik inom helt andra fält. Han inledde sin forskarbana med att studera djurliv, främst fågelflockar och fiskstim). Och den forskningen är högst applicerbar även på fotboll säger han.

– Den forskningen jag gjort på fiskstim går att använda på fotboll också. Fiskar interagerar med varandra i tre zoner. Om de är på väg att krocka med en fisk har de en ”repulsion zone” där de undviker det och rör sig åt andra håll. Sedan finns det en zon som heter ”alignment zone”, där de rör sig och interagerar med andra fiskar. Sedan finns det en zon längre ut, ”attraction zone”.

– Det som är intressant i fotboll är att de här tre zonerna går att applicera på spelet. Man har fisken är centrum det är spelaren med bollen som är första zonen, andra zonen är de närmaste spelarna runtomkring bollinnehavaren. Och den tredje zonen är alla andra spelarna runtomkring, längre bort på planen. Man kan rita cirklar utifrån de tre zonerna, och det är den yttersta som är mest intressant matematiskt. Positioneringsspelet i den yttersta zonen, det är där matematik kommer in i bilden. Att skapa rörelser är svårt att beskriva matematiskt.

– Så förenklat: 1. Hålla bollen. 2. Skapa passningsalternativ. 3 Skapa ytan. Matematik hjälper med den tredje zonen. Jag kan inte förklara för spelarna hur de ska hålla bollen eller vilka beslut de ska ta med bollen, det har de gjort sedan de var barn och det sker spontant i stunden. Däremot hur man ska skapa ytorna runtomkring.

Datan som samlas in kommer att vara till användning för Hammarbys spelare i träning, men också under match.

– Det vi kan säga är, hur kan vi kontrollera ytan? Hur kan vi kontrollera bollen? Och hur kan vi kontrollera motståndarlaget? Vi har kameror på alla arenor och kommer kunna visa statistik och video för spelarna. Vi kan prata med dem före, i paus och efter matchen. Jag har fått väldigt bra kontakt med Stefan (Billborn), Pablo (Pinones-Arce) och Jocke (Björklund), de är väldigt intresserade av den här metoden. De vill introducera det här i spelet allt eftersom.

– Stefan kan prata hur länge som helst om fotbollstaktik. Jag skulle beskriva hans idé om fotboll som väldigt matematisk. Jag försöker ta hans idé och använda data för att beskriva hur han vill att vi ska spela.

Hammarby ligger åtta efter sex spelade omgångar. Utifrån statistiken, hur bra skulle du säga att deras säsong varit hittills?

– Vi är tillsammans med Djurgården de som rankar högst i expected goals. Anfallsmässigt leder vi tillsammans med Djurgården. Över sex matcher så har vi haft bättre chanser än Djurgården, de har haft fler chanser. Men allt som allt är vi bättre offensivt. Det som är mindre bra är försvarsspelet, där rankar vi runt sjua-åtta någonstans. Där finns det saker att jobba med. Där kan man tänka på positionering till exempel, och det kommer vi prata om de kommande veckorna.

Hammarby slog Djurgården med 2-1 i derbyt men känslan var att segersiffrorna kunde ha blivit större. Och enligt expected goals var det också så.

– Jag kollade igenom statistiken på derbyt. Vi vann expected goals med 2,5 mot 0,75. Jag kunde inte låta bli att skicka ut den siffran på Twitter innan jag skickade den till ledningen (skratt).

Det låter som en ovanligt stor differens?

– Ja, det är ovanligt stort. Men framför allt, att ha 2,5 är väldigt bra.

Men det kan lika gärna vara tvärtom, att siffrorna inte speglar känslan man har kring matchbilden. Han exemplifierar med Bajens två föregående matcher innan derbyt, 3-1-segern mot AFC Eskilstuna och 1-4-förlusten mot Malmö FF.

– En sak som nog överraskar är att AFC Eskilstuna var bättre enligt expected goals i andra halvlek mot oss än vad Malmö FF var. Vi hade en diskussion med spelarna, jag påpekade det här för dem inför derbyt. De var besvikna på resultatet i Malmö, och kom ut starkt mot Djurgården. Men det kändes viktigt att påpeka att det enligt statistiken inte var så dåligt. Det är inte så att Hammarby var överlägsna i matchen mot Malmö, verkligen inte. Men enligt expected goals var Malmö var värda ett mål. Det var en 1-1-match, 0,7 för Malmö mot 0,4 för Hammarby i expected goals.

Du tittar också på individuella spelares statistik. Är det några som sticker ut så här långt?

– Han som jag är mest imponerad av hittills är Darijan Bojanic. Jag älskar den typen av spelare. Jag tror att många fans upplever honom som… jag vet inte hur jag ska uttrycka det bra på svenska, lite nonchalant, eller avslappnad? Han har ett rörelsemönster som inte påminner om den traditionella, jättetaggade fotbollsspelaren. Men om man tittar på hans statistik… på Twelves ranking, han spelade 45 minuter mot Djurgården men var topprankad ändå. Han hade fyra väldigt öppnande passningar, varav en assist och en som skapade en målchans. Och han vinner tillbaka bollen ganska ofta. Så han är ett väldigt intressant exempel på en spelare som många kanske tittar på och säger att, ”han bidrar inte så mycket”. Men just nu bidrar han lika mycket som Jeppe Andersen, både i att skapa framåt och i det defensiva.

– Sedan, en personlig favorit är Tankovic. Jag har haft många diskussioner med honom om skott; när man ska skjuta, när man ska passa. Han är intresserad av den typen av resonemang. Tankovic är bra och det finns en anledning till det – han är väldigt intresserad av sin egen roll och utveckling.

Jag tror många imponerats av honom under säsongsupptakten. Vad är det specifikt han gjort hittills som sticker ut?

– Förra säsongen, sista tio matcherna där gjorde han inga mål. Han tog inte tillräckligt många skott, och när han sköt så var det för långt från målet. Han skapade och bidrog offensivt ändå genom sitt passningsspel, men han tog inte nog många skott. Den här säsongen, om man kollar statistiken… han kommer i bättre lägen när han skjuter. Vi kan se det på målen han gjort hittills, men även andra skott han tagit som inte blivit mål. Att han tar ett extra steg in mot mål från sin kant innan han skjuter. Det är ett exempel på hur man kan ha en diskussion med spelarna, baserat på expected goals.

– Jag tror att han förra säsongen skulle passa bollen in i straffområdet. Det var den som var hans största bidrag till laget. Mot Djurgården hade han två dribblingar på kanten och kom runt och kunde spela snett inåt bakåt. Så de sakerna är lite ”nya för säsongen” om man säger så. Och de sakerna är statistiskt mycket farligare än längre svepande passningar bakifrån in i boxen. I den position han har så kan han antingen komma runt och kan spela snett inåt bakåt eller vandra in banan och avsluta. Kan man göra båda sakerna så blir det väldigt svårt att försvara mot.

En spelare som för många sticker ut är Vidar Örn Kjartansson. Utan att ha någon statistik framför mig så får jag känslan av att han deltar väldigt lite i spelet men är extremt närvarande i straffområdet?

– Det är riktigt. Han står i boxen och gör mål. Vi hade en diskussion om det, hur de ska spela. Just nu finns det inget man bör ändra på när man ligger i topp i expected goals. Så jag skulle aldrig säga till honom, ”du ska bidra mer i uppbyggnaden”. Han får sina chanser, och han sätter dem. Jag vet inte på rak arm vad han ligger på i expected goals, men skulle gissa på fyra.

– Så ja, han är absolut speciell på det sättet. Om man tittar på hur han bidrar i uppspelsfasen, han är mest där i boxen och gör mål. Och det var ett problem i slutet av förra säsongen, Hammarby litade väldigt mycket på att Niko (Djurdjic) skulle göra mål, men han har andra uppdrag på planen också, han spelar djupare. Det var det som saknades litegrann, så det var bra att han kom in.

Även om Sumpter kommer från den akademiska världen så är han noga med att inte ta med sig för mycket av det in i fotbollen. Föredrag av den mer traditionella sorten kommer han att undvika i största mån.

– Man vill inte stå där och göra föreläsningar hela tiden. Jag går till träningarna istället. Det gäller att få in lite den biten, istället för att köra för mycket teoripass. Det kan vara för mycket teori för spelarna om det inte är givande, då har de ingenting för det. Det viktigaste i fotboll är trots allt träningen, och man tränar 1,5 timme varje dag. Sedan är det förstås bra om man äter lunch tillsammans och är social. Men om man jämför med en vanlig en arbetsdag mellan 9 och 17, den finns inte så mycket mer man kan fylla dagen med. Det måste vara givande för spelarna också. Så det är korta föreläsningar och individuella samtal med spelarna.

Hur skulle du säga att intresset är från spelarnas sida kring det här generellt?

– Intresset är väldigt högt från spelarna. Sedan är de olika som individer. Till exempel Niko, han är en tävlingsmänniska utan dess like. Jag har aldrig träffat någon med så stark tävlingsinstinkt som han har. När han fick veta att vi sätter poäng på Twelve, då ville han direkt veta, ”vem är topprankad på det, vem är topprankad på det”. Han skulle gå in för att få bäst rating. Jag fick förklara att vi visserligen tittar på olika saker i spelet men att vi också gör en helhetsbedömning (skratt).

– Så de är intresserade av olika saker, några är intresserade av ”birds eye view” som visar hur spelarna rör sig på planen och hur man kan ta bättre löpningar och positionera sig, det är Niko som är intresserad av poäng, det är Tankovic som är intresserad av sin egen roll i laget. Det är olika. Så jag vill bygga på det, deras personliga intresse. Det ska mer vara så att de kommer till mig med egna frågor än att jag ska pracka på dem en massa saker.

 

 

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
torsdag 02 februari
21:00 Juventus - Lazio Italienska Cupen
21:00 Real Madrid - Valencia La Liga
fredag 03 februari
18:30 Paderborn - Fortuna Düsseldorf 2. Bundesliga
18:30 Sandhausen - Darmstadt 2. Bundesliga
20:30 Augsburg - Bayer Leverkusen Bundesliga
20:45 Queen's Park - Ayr Skottland Championship
21:00 Athletic Bilbao - Cadiz La Liga
21:00 Malaga - Real Oviedo LaLiga2
21:00 Chelsea - Fulham Premier League
lördag 04 februari
12:00 GAIS - Varberg Träningsmatch
12:30 Como - Roma Serie A, damer
12:30 Leicester - Manchester City Women’s Super League
13:00 Regensburg - Arminia Bielefeld 2. Bundesliga
13:00 Jönköping - Helsingborg Träningsmatch
13:00 Eintracht Braunschweig - Heidenheim 2. Bundesliga
13:00 Kaiserslautern - Holstein Kiel 2. Bundesliga
13:30 Everton - Arsenal Premier League
13:30 Norwich - Burnley Championship
14:00 Freiburg - Wolfsburg Bundesliga damer
14:00 Espanyol - Osasuna La Liga
14:30 Juventus - Milan Serie A, damer
15:00 Cremonese - Lecce Serie A
15:30 Borussia Dortmund - Freiburg Bundesliga
15:30 Köln - Leipzig Bundesliga
15:30 Union Berlin - Mainz Bundesliga
15:30 Eintracht Frankfurt - Hertha Berlin Bundesliga
15:30 Bochum - Hoffenheim Bundesliga
16:00 Brentford - Southampton Premier League
16:00 Brighton - Bournemouth Premier League
16:00 Manchester U - Crystal Palace Premier League
16:00 Middlesbrough - Blackpool Championship
16:00 Wolverhampton - Liverpool Premier League
16:00 Aston Villa - Leicester Premier League
16:15 Elche - Villarreal La Liga
17:00 Paris SG - Toulouse Ligue 1
18:00 Roma - Empoli Serie A
18:30 Atletico Madrid - Getafe La Liga
18:30 Newcastle - West Ham Premier League
18:30 Borussia M'gladbach - Schalke Bundesliga
19:00 Troyes - Lyon Ligue 1
19:00 Benfica - Casa Pia Portugisiska ligan
20:30 Greuther Furth - Nürnberg 2. Bundesliga
20:45 Sassuolo - Atalanta Serie A
21:00 Rennes - Lille Ligue 1
21:00 Real Betis - Celta Vigo La Liga
söndag 05 februari
12:30 Spezia - Napoli Serie A
13:00 Clermont - Monaco Ligue 1
13:00 St Johnstone - Celtic Skottland Premiership
13:00 Potsdam - Bayern München Bundesliga damer
13:30 Hansa Rostock - Hamburg 2. Bundesliga
13:30 St Pauli - Hannover 2. Bundesliga
13:30 Magdeburg - Karlsruhe 2. Bundesliga
13:30 Tottenham - Chelsea Women’s Super League
14:00 Mallorca - Real Madrid La Liga
14:30 Feyenoord - PSV Eredivisie
15:00 Torino - Udinese Serie A
15:00 Lorient - Angers Ligue 1
15:00 Strasbourg - Montpellier Ligue 1
15:00 Auxerre - Reims Ligue 1
15:00 Nottingham - Leeds Premier League
15:00 AC Ajaccio - Nantes Ligue 1
15:30 Stuttgart - Werder Bremen Bundesliga
16:15 Girona - Valencia La Liga
17:05 Brest - Lens Ligue 1
17:30 Tottenham - Manchester C Premier League
17:30 Wolfsburg - Bayern München Bundesliga
18:00 Fiorentina - Bologna Serie A
18:30 Real Sociedad - Valladolid La Liga
19:00 Porto - Vizela Portugisiska ligan
19:45 West Ham - Arsenal Women’s Super League
20:45 Inter - Milan Serie A
20:45 Marseille - Nice Ligue 1
21:00 Barcelona - Sevilla La Liga
måndag 06 februari
18:30 Verona - Lazio Serie A
20:45 Monza - Sampdoria Serie A
21:00 Blackburn - Wigan Championship
21:00 Rayo Vallecano - Almeria La Liga
22:15 Rio Ave - Sporting Lissabon Portugisiska ligan
tisdag 07 februari
18:00 Sandhausen - Freiburg Tyska cupen
20:00 Hibernian U19 - Borussia Dortmund U19 UEFA Youth League
20:45 Sheffield U - Wrexham FA-cupen
20:45 Salernitana - Juventus Serie A
20:45 Eintracht Frankfurt - Darmstadt Tyska cupen
20:45 Grimsby - Luton FA-cupen
20:45 Burnley - Ipswich FA-cupen
20:45 Fleetwood Town - Sheffield W FA-cupen
onsdag 08 februari
16:00 Genk U19 - Juventus U19 UEFA Youth League
18:00 Nürnberg - Fortuna Düsseldorf Tyska cupen
20:45 Bochum - Borussia Dortmund Tyska cupen
20:45 Sunderland - Fulham FA-cupen
21:00 Manchester U - Leeds Premier League
torsdag 09 februari
18:45 Twente - Ajax Nederländska cupen
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 BK Häcken 30 18 10 2 32 64
2 Djurgårdens IF 30 17 6 7 30 57
3 Hammarby IF 30 16 8 6 33 56
4 Kalmar FF 30 15 6 9 14 51
5 AIK 30 14 8 8 9 50
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 IF Elfsborg 30 13 10 7 20 49
7 Malmö FF 30 13 7 10 10 46
8 IFK Göteborg 30 14 3 13 3 45
9 Mjällby AIF 30 11 10 9 0 43
10 IFK Värnamo 30 9 10 11 -13 37
11 IK Sirius 30 9 8 13 -11 35
12 IFK Norrköping 30 8 10 12 -2 34
13 Degerfors IF 30 7 10 13 -17 31
14 Varbergs BoIS 30 8 7 15 -26 31
15 Helsingborgs IF 30 4 5 21 -30 17
16 GIF Sundsvall 30 4 2 24 -52 14

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på FotbollDirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från FotbollDirekt, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten