Sök
Patrick Ekwall

EKWALL: Supportrar vs Polisen – lös problemet. Tillsammans!

Framför oss: en allsvensk omgång med  bland annat Djurgården-AIK, Malmö FF-Elfsborg och IFK Norrköping-IFK Göteborg.

Men det handlar alltså om Ståplats vs Polisen.

Kan inte ALLA inblandade i den infekterade drabbningen ta sitt förnuft till fånga och lösa problematiken tillsammans, här och nu, en gång för alla?

Så att vi primärt kan prata om matcher, poäng, rivalitet, tabellägen, spelare; fotboll.

 

Infekterat, var ordet, sa Bull och det doppar inte dina fingertoppar i den här debatten utan att någon gärna vill hugga av hela handen.

För det det kommer alltid att finnas så många olika bestämda åsikter att någon tycker att man är en idiot, lite beroende på vem man är, oavsett vilket åsikt du har.

Och det är väl sannolikt också kärnan i den problematik som har uppstått.

Om vi ska hårddra en aning:

De som är FÖR pyroteknik och maskerade supportrar anser att polisen är dum i huvudet, lagstiftningen är felaktig och att anti-bengal-fans inte förstår någonting.

De som är EMOT pyroteknik och maskerade supportrar anser att det måste vara nån jävla ordning, att lagstiftningen ska följas och att fans som tänder eller gillar bengaler inte förstår någonting.

Polismakten hänvisar till lagen, sitt uppdrag och bryr sig sannolikt inte om någon tycker någonting annat, oavsett vad den tycker.

SvFF, Sef och klubbarna tycker nog att alla har lite rätt på sitt sätt men vill inte gärna ta konflikten och i slutändan  – vad man än vill, kan och tycker – så får det bli polismakten som bestämmer.

Med andra ord: ingen gör fel, men tycker helt olika om vad som egentligen är rätt.

Går det överhuvudtaget att hitta en lösning?

Kan någon eller några parter i den här frågan sträcka upp handen och säga att vi är beredda att kompromissa en aning för att vi ska nå en uppgörelse som gynnar alla parter?

Det verkar inte riktigt så, va?

Fansen som känner sig drabbade av visitation, reducerat antal platser på ståplats och förbud av OH-flaggor kommer inte att ge sig, de kommer mobilisera i ännu högre grad och   fortsätta bryta mot de regler/lagar som de anser är förkastliga.

Polisen kommer att svara med att trappa upp och skapa ännu fler förbud för att upprätthålla den ordningslag som fansen då kommer att anstränga sig ännu hårdare för att   bryta mot.

Samtidigt som SvFF, Sef och klubbarna står smått handfallna mittemellan och påpekar att alla nog har rätt. Och fel.

I dagsläget är situationen låst, igenbommad och nyckeln ligger på havets botten.

Ändå handlar det alltså om att alla vill väl.

Supportrar strider för sin rätt att bjuda på skön stämning, poliser för att det ska ske under säkra former.

SvFF, Sef och klubbarna vill förstå också det. Men både och.

Vi kan älta rätt, fel, tycke och smak i all oändlighet här men framförallt borde alla tänkbara parter träffas och komma fram till en lösning.

Jag vet att det förs ”dialog” och det ha gjorts under fler år, men uppenbarligen har det inte fungerat i det här fallet – men då får man väl intensifiera den dialogen istället för att förklara krig.

Och i en sådan dialog så måste det finnas utrymme för såväl supportrar och polis att mötas någonstans mitt på vägen, att ge vika en aning för att hitta en gemensam lösning.

För annars kommer det här att sluta olyckligt, är jag rädd,

När förbudet mot OH-flaggor kom i Sundsvall (gäller inte längre, ska sägas) och sen blev verklighet i samband med AIK-AFC så har jag saknat något som helst vettigt FÖRSLAG på en lösning.

Istället har det varit enkelriktad skitkastning.

Rätt många av mina kollegor i branschen har slagit världsrekord i populism när de konstaterat att flaggförbudet var ett Kling&Klang-beslut – men ingen har varit i närheten av en enda vettig problemlösning.

Fans generellt har genom många år haft en aldrig sviktande förmåga att skylla allting  – oavsett vad som har hänt – på någon annan. Företrädesvis SvFF, polisen, klubbarna och media.

Ingen har någonsin gjort något fel och har det hänt är det någon annans fel.

Efter att ha lyssnat på polisen Ola Österling i 08Fotboll så är min känsla att polisen agerar likadant.

Nej, det är inte fel att hävda att lagar ska följas. Dvs att bränna av en bengalisk fackla utan tillstånd på ett arrangemang är inte tillåtet.

Det är heller inte fel att verka för allas säkerhet på en arena.

Men det är uppenbart att Österling helt förbiser motargument som är väldigt relevanta: är det verkligen farligt, har det varit några olyckor efter flera års av omfattande brännande, ger dagens ”förbud” någon annan verkan än att sprickan blir större?

På det svarar Österling: lagen är lagen, ordning är ordning.

Till slut blir det som att vi ska förbjuda motorvägar för att de allra flesta ändå kör fortare än 110 km/h.

Polisen måste inse att den gör rätt, sett till den lag som existerar, men att det blir fel.

Jag kan absolut tycka att ståplatspublikens ilska mot kollektiv bestraffning kan riktas mot de som bränner bengaler för att där har vi grunden till beslutet.

Men vi vet också att bengalerna kommer att brinna oavsett vilket – för de som bränner skiter nog högaktningsfullt i vad alla andra tycker – och det borde polisen också inse.

För ett annat stort problem är att brottet är relativt ringa (dagsböter) och du behöver kasta rätt många stolar i huvudet på folk för att du ska bestraffas med besöksförbud som svider.

Jag håller inte alls med de som drar fram klassikern ”polisen borde syssla med andra grövre brott” för de gör de förstås också. Jag tror inte att de struntar i mord runt hörnet för att de har en hastighetskontroll på Sveavägen, jag tror inte att ett förbud mot OH-flaggor innebär en omfattande arbetsinsats men det känns som det gått prestige i att sätta hårt mot hårt i den här frågan.

Det är klart man kan ifrågasätta om det är rimligt eftersom åtgärderna sannolikt skapar ännu större problematik.

Mitt förslag?

Sef tillsätter omgående en grupp med representanter från supportrar, polis, förbund och klubbar.

Man tar fram en handlingsplan som bland annat innebär att man en gång för alla gör en grundlig test av bengaliska eldar, hur farliga de är att bränna av i folksamlingar eller om röken är skadlig för andra på arenan.

Försöka att åtminstone undanröja alla frågeställningar som det idag råder olika meningar om. Ta reda på vad som är rätt och vad som är fel.

Hittas något so kan liknas vid en förståelse över alla gränser. Och utgår sen från det.

Lös problemet.

Tillsammans.

Inte var och en på sitt håll med olika metoder.

För det kommer bara sluta ned fotbollen som förlorare.

¨

 

 

 

 

Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
torsdag 28 maj
20:30 VfB Stuttgart - Hamburger SV Tyskland 2. Bundesliga
fredag 29 maj
18:30 Darmstadt - Greuther Furth Tyskland 2. Bundesliga
19:00 Silkeborg - FC Nordsjälland Superligaen
19:15 Frankfurt Damer - Sand Damer Bundesliga Damer
20:30 SC Freiburg - Bayer Leverkusen Bundesliga
lördag 30 maj
13:00 Freiburg Damer - Potsdam Damer Bundesliga Damer
13:00 Bayern München Damer - Hoffenheim Damer Bundesliga Damer
13:00 Holstein Kiel - Arminia Bielefeld Tyskland 2. Bundesliga
13:00 Freiburg Damer - Potsdam Damer Bundesliga Damer
15:30 Mainz - Hoffenheim Bundesliga
15:30 Wolfsburg - Eintracht Frankfurt Bundesliga
15:30 Schalke - Werder Bremen Bundesliga
15:30 Hertha Berlin - Augsburg Bundesliga
18:30 Bayern München - Fortuna Düsseldorf Bundesliga
söndag 31 maj
13:30 Hamburger SV - Wehen SV Tyskland 2. Bundesliga
15:00 Vendsyssel FF - FC Fredericia Danmark 1st Division
15:30 Borussia M'gladbach - Union Berlin Bundesliga
18:00 Esbjerg - Ålborg Superligaen
18:00 Paderborn - Borussia Dortmund Bundesliga
måndag 01 juni
14:00 Randers FC - Hobro IK Superligaen
20:00 AGF Århus - Odense Superligaen
20:30 FC Köln - RB Leipzig Bundesliga
tisdag 02 juni
19:00 Bröndby - SönderjyskE Superligaen
onsdag 03 juni
18:30 Hannover 96 - Dynamo Dresden Tyskland 2. Bundesliga
20:30 Werder Bremen - Eintracht Frankfurt Bundesliga
torsdag 04 juni
18:00 Duisburg Damer - Köln Damer Bundesliga Damer
fredag 05 juni
18:30 Bochum - St Pauli Tyskland 2. Bundesliga
20:30 SC Freiburg - Borussia M'gladbach Bundesliga
Allsvenskan 2019 / 2019
# LAG M V O F GA P
1 Djurgårdens IF 30 20 6 4 34 66
2 Malmö FF 30 19 8 3 40 65
3 Hammarby IF 30 20 5 5 37 65
4 AIK 30 19 5 6 23 62
5 IFK Norrköping 30 16 9 5 28 57
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 BK Häcken 30 14 7 9 15 49
7 IFK Göteborg 30 13 9 8 15 48
8 IF Elfsborg 30 11 10 9 -1 43
9 Örebro SK 30 9 6 15 -16 33
10 Helsingborgs IF 30 8 6 16 -20 30
11 IK Sirius FK 30 8 5 17 -17 29
12 Östersunds FK 30 5 10 15 -25 25
13 Falkenbergs FF 30 6 7 17 -37 25
14 Kalmar FF 30 4 11 15 -25 23
15 GIF Sundsvall 30 4 8 18 -19 20
16 AFC Eskilstuna 30 4 8 18 -32 20

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på FotbollDirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten