Sök
Patrick Ekwall

EKWALL försöker förstå det nya Blåvitt – ”Han är fullständigt magnifik”

GÖTEBORG. Det har varit Malmö FF:s dominans, det har varit Stockholms fotbollsfester och det har till och med varit blickar riktade från hela världen mot Östersund när de tog Europa League med storm.

Fotbollsstaden Göteborg har stått i skymundan.

Tills nu; Häcken-IFK Göteborg var ett utsålt derby med så mycket nerv, dramatik och hetta att Götaälvsbron vibrerade mellan fastlandet och Hisingen.

Och Änglarna fortsätter att lyfta mot höjder som ingen ens hade vågat drömma om i den väldigt blåvita stan.

Vad är det som händer?

Det är förstås en fråga som med all rätt ställs i Göteborg.

IFK Göteborg var uselt förra året, totalt vilse under hela försäsongen och en match och 20 minuter in på allsvenskan – sen har de gått på vatten, stått på händer, trollat med knäna eller vad du vill.

I Norrköping var de bortspelade men kontrade in segermålet i slutminuterna, på Bravida hade Häcken en hörna med 15 sekunder kvar och ställningen 1-1.

14 sekunder senare nickade Robin Söder in 2-1 till IFK.

Det går absolut att peka på ett flyt som Poya Asbaghi och hans lag har med sig. Men det är inte längre en tillfällighet att de ger sig själva chansen att avgöra matcher eller att de är ett lag som ingen trodde de skulle kunna vara.

Andreas Alm sa det aldrig rakt ut på min fråga efter matchen, men som motståndartränare hade jag varit livrädd att möta IFK Göteborg.

De tycks stå som en utboxad punchig  irländsk mellanviktsboxare mot repet, men så snart de kan utnyttja minst lilla misstag så slår de tillbaka blixtrande snabbt.

Två-tre vindsnabba kombinationer i symmetri och plötsligt: läge för knockout.

Det är förstås ett helt lag bakom det – och det ser sannerligen imponerande ut när de gör det samtidigt – men det går inte att komma ifrån att Patrik Karlsson Lagemyrs flinka fötter och snabbtänkta hjärna är essensen.

Han är fullständigt magnifik.

Det känns som om ”Paka” och IFK Göteborg kan skapa en målchans från egen mållinje på tre passningar och fem sekunder.

Det känns som om ett mindre lyckat passningsval kan bli ödesdigert, vilket ju också var fallet när Blåvitt avgjorde den här matchen i slutsekunderna.

(Mer om det HÄR med alla spelarbetyg)

Och fortsätter IFK Göteborg så här så kommer varenda tränare att drömma mardrömmar om att möta dom framöver.

För de vill inte ha initiativ i någon match, de skänker nästan bort det för att sen slå till som en tjuv om natten. Så vill många lag göra, men jag har inte sett något utföra det så bra och effektivt som IFK Göteborg gör just nu.

Sen får vi se om det kan hålla hela vägen. Det är ett ungt lag och pressen kan komma smygande med ett jobbigt mentalt spöke. Poya jämförde själv med Hammarby som hade vunnit allt efter elva omgångar förra året.

Det var, som sagt, ett derby som hade glöd.

I ett derby förväntar du ju dig spelare som går lite på hörntänder, som är på gränsen, är arga och kan mörda för ett glas vatten i akt och mening att vinna vilken sketen närkamp som helst.

Jag kan inte påminna mig att jag sett det i ett Häcken-IFK Göteborg tidigare, det har snarare varit mer som vilken match som helst.

Nu derbysmall det.

Och i andra halvlek i ordets rätta bemärkelse när Ahmed Yasin visades ut efter en armbåge över Sebastian Ohlssons ansikte.

Det krävdes en längre överläggning mellan domare Al Hakim och hans kollegor – en analog ”VAR” – och det kändes bra att de inte tog ett förhastat beslut.

För det var ett svårt läge, det är alltid det när en spelare blir utsatt för ett regelbrott (Ohlsson drog Yasin rejält i tröjan) och ”ger igen” i en rörelse för att komma loss.

Och jag kan förstå bägge sidor här. Men jag tycker att det är rött, trots allt.

För jag tycker det är skillnad på att trycka ifrån sig med en handflata/arm än att vrida armen i vinkel och slå bakåt med en armbåge.

Då blir nämligen armbågen ett vapen istället för att armen är ett verktyg, för att tala domarspråk.

Andreas Alm talade om ”självförsvar”, men någonstans måste du ansvara för din handling och vad den kan innebära – även om du blir rejält dragen i tröjan i en kontring.

Däremot hade det kanske varit läge att ge Alhassan Yusuf det andra gula efter en stygg sula mot Alexander Faltsetas någon minut senare, det kändes som en miss.

Och på tal om det, gjorde det rätt i samband med den indirekta frisparken (bakåtpassning till målvakten)  i Göteborgs straffområde?

Det är @ponta_ruff på Twitter som upplyser mig om det.

Nu tog Giannis Anestis bollen på kortlinjen mållinjen i målområdet och därifrån fick friparken slås. Var det korrekt?

Regelboken:

Med det sagt, jag tycket Al Hakim gjorde en bra match, det var tuffa tag och han hanterade det lugnt och bra.

IFK Göteborg svävar vidare.

Häcken kan, trots besvikelsen, snart se något ljusare på framtiden, för snart väntar cupfinal på hemmaplan och på andra sidan står AFC Eskilstuna som inte direkt ser ut som en vinnare just nu. Eller just nu…inte sen de mötte IFK Göteborg i premiären.

Och högst sannolikt ännu en fotbollens fest i landets andra stad.

Fotbollen har sannerligen tagit en vändning i stan.

Efter flera år av relativt mörker kom cupderbyskandalen under IFK Göteborg-Gais ovanpå det i mars.

Ingen trodde väl på någonting, mer än att Häcken kanske skulle kunna bli femma igen.

Det vi såg på Bravida var precis vad den här fotbollsstaden behövde, om man ser det med väldigt objektiva ögon.

Ett derby som äntligen kändes som ett derby.

Och med den vinnaren – för IFK Göteborg är stans största klubb, så är det ju – så är de la fotbollsparty varenda vecka i skenet av Poseidon ett tag till.

 

Den här artikeln handlar om:
Allsvenskan 2019 / 2019
# LAG M V O F GA P
1 Djurgårdens IF 30 20 6 4 34 66
2 Malmö FF 30 19 8 3 40 65
3 Hammarby IF 30 20 5 5 37 65
4 AIK 30 19 5 6 23 62
5 IFK Norrköping 30 16 9 5 28 57
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 BK Häcken 30 14 7 9 15 49
7 IFK Göteborg 30 13 9 8 15 48
8 IF Elfsborg 30 11 10 9 -1 43
9 Örebro SK 30 9 6 15 -16 33
10 Helsingborgs IF 30 8 6 16 -20 30
11 IK Sirius FK 30 8 5 17 -17 29
12 Östersunds FK 30 5 10 15 -25 25
13 Falkenbergs FF 30 6 7 17 -37 25
14 Kalmar FF 30 4 11 15 -25 23
15 GIF Sundsvall 30 4 8 18 -19 20
16 AFC Eskilstuna 30 4 8 18 -32 20

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på FotbollDirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten