Sök

Lång intervju om Malmös ekonomi - så ska MFF ta nästa steg

Malmö FF hade i början av året ett eget kapital på omkring en halv miljard kronor. Den nya Europa League- succén ger ytterligare 80 miljoner. MFF stärker sin ekonomiska makt över allsvenskan. Sportfinansexperten Dan Persson ger sin syn på skåningarnas ekonomi.
- Det är så många bra beslut i många år som ligger bakom framgångarna men nu gäller det samtidigt för MFF att lyckas ta nästa steg och det kan man göra på flera sätt.

 

Malmö FF:s ekonomiska särställning är unik i allsvenskan och överhuvudtaget i svensk idrott. Aldrig någonsin har en svensk idrottsklubb varit rikare än vad MFF är just nu.
I början av året hade skåningarna ett eget kapital på 497 000 000 och hoppet ner till klubbarna närmast bakom är rejält med Norrköping med 101 miljoner, Djurgården 72, Häcken 71 och Hammarby 42. Nu drygas försprånget alltså ut ytterligare i det att Daniel Andersson och Niclas Carlnén och kompani, får uppleva en ny Europasuccé.

Men hur stora är egentligen dessa pengar som Malmö FF har med allsvenska och internationella mått? 

Klart är att allsvenska ekonomier utvecklas starkt och förra året omsatte 1,8 miljarder och hur det betalades ut löner på omkring 950 miljoner. Bara de senaste säsongerna har omsättningen ökat med cirka 700 miljoner kronor.
Så här kommenterade redovisningskonsulten Mikael Bergsten, som var medförfattare till den stora undersökning som företaget EY gjorde tidigare i år om den allsvenska fotbollen:
"Allsvenskans totala nettoomsättning uppgår till 1 794 miljoner kronor och på fem säsonger har omsättningen ökat med 700 miljoner kronor, vilket visar på en enorm tillväxtbransch. Syftet med fotbollsrapporten är att den ska fungera som ett beslutsunderlag i klubbarnas arbete med att utveckla sina verksamheter på ett hållbart sätt - både på kort och lång sikt.
Svensk Elitfotboll och de 32 klubbarna gör ett fantastiskt arbete med att bygga samhällsnytta och bidra till ett bättre samhälle".

Stora pengar, men ändå just ingenting om man jämför med internationella exempel. Det räcker med att titta på en klubb i kategorin medel/framgångsrik som Celtic som för att inse vad det handlar om; skottarna omsätter som minst omkring en miljard kronor per år.
- För att beskriva hur stora pengar Malmö FF sitter på så kan man väl fyra-fem år i rad satsa 20 miljoner på nya spelare för att bygga den nivå och den bredd som krävs för att det skall ge sportsliga framgångar på en högre nivå än i dag, anser sportfinansexperten Dan Persson för FotbollDirekt.se.
- Så det viktigaste just nu är faktiskt inte för Malmö FF ett ökat kapital. Man har redan ett överlägset rörelseutrymme och ett arenalån man knappast behöver amortera på med så låga räntor, fortsätter Idrottens affärers krönikör.

- Men för att Malmö FF på allvar ska klara av att ta nästa steg behöver man faktiskt hjälp av att de andra storklubbarna växer ekonomiskt. Det är så det fungerar. I ett litet land och liten liga som allsvenskan så måste man driva varandra.
- Jag skulle säga för att MFF ska kunna omsätta en halv miljard per år så krävs att tre- fyra klubbar passerar 200-miljoners-strecket. Fotbollen är en klusterekonomi. Ett sådant kluster skulle generera 100-tals miljoner per år i Europapengar och höja rankingen som ger bättre förutsättningar. Då får man den positiva spiralen.

 

I dagsläget är MFF ensamt över 200-nivån med 343 miljoner (för 2018) och vi kan konstatera att AIK och Häcken är närmast bakom med 178, respektive 174 miljoner.
- Det hade varit värdefullt att få upp AIK som en tydlig förste ekonomisk utmanare till Malmö. Därför är det så oerhört synd att AIK inte klarade av Celtic och fick uppleva att ta nästa ekonomiska steg.

Vad handlar det om nu för Malmö FF för att ta nästa steg - och vad är för dig nästa ekonomiska steg?

- Det är väldigt svårt i det här läget att ta nästa steg. Ensam på nivån +200 är ingen lek. Några klubbar måste som sagt driva varandra till nästa nivå. 
- Så just nu handlar det om att sportsligt bli så bra som möjligt. Man har resurserna. Här är omsättning viktigare än eget kapital, säger Dan Persson och förtydligar:
- Att växa med 5-7 procent per år i omsättning ger de sportsliga framgångarna. Att nå 500 miljoner som FC Köpenhamn är man ensam om att kunna göra på lång sikt, men då krävs fler klubbar över 200 i omsättning. MFF äger sin egen arena och har med det en intjäningsförmåga som redan i grunden är större än någon annan. Det tillsammans med att man oftare går till europeiskt gruppspel och gör de flesta större spelaraffärer - ger ju logiskt bättre förutsättningar.


Hur ser du på deras jobb de här senaste åren? 

- Men jag är extremt imponerad. Av både styrelse och ledning. Man ska komma i håg att Malmö var väldigt illa ute för bara omkring tio år sedan. Då ett väldigt, väldigt dåligt läge. Man behövde gneta och ha lite tur med framgångar (Europa Leagues gruppspel 2011) och man gnetade. Man tog hela tiden kloka beslut. Jag har träffat folk i Malmös styrelse i olika sammanhang och det är bra människor det handlar om.
- Sedan har man inte förköpt sig utan det är ordning och reda. Man är också duktigast på företagsnätverk. Det är min uppfattning.

 

- Men för att ta nästa steg så tror jag också att man måste se till värden i grunden, sikta på att dubblera antalet medlemmar och utveckla ungdomsverksamheten. Det är så man bygger lojalitet i en tid när konkurrensen om människors fritid är mördande. Det finns inget bättre sätt att jobba med ett varumärke och öka sin publikbas.

Vilka klubbar ser du med störst potential att utmana på sikt?
- AIK förstås  - men jag imponeras av Djurgårdens sätt att få fram pengar och hur man byggt om klubben från de jättelika problem man hade. Men Norrköping har också potential, för att inte tala om IFK Göteborg som har underpresterat länge, men sett till Blåvitts otroliga varumärke så är man den klubb som i dag kanske kan ta störst steg av alla. Om man gör rätt, vilket återstår att se.

 

- Läget är hur som helst mycket bra för vi får större stabilitet för alla allsvenska klubbar med nya pengar från tv och spelbolag under nästa år, säger han och enligt vad FotbollDirekt erfar så handlar det om cirka 10 000 000 per klubb i allsvenskan de kommande åren.

Hur ser du på Malmös varumärke i dag jämfört med för kanske 15 år sedan?
- Starkt. Har alltid varit det. Men i dag starkare än någonsin och man har gått från att vara Malmös starkaste varumärke till hela Syd-Sveriges starkaste.
- Men samtidigt så skapar det press. Allt annat än en topp-3-prestation är ju numera en underprestation. 

Hur viktigt är det att nå upp i 500 miljoner i omsättning?
- Det bör inte vara ett huvudmål. Målet bör vara att ha 30 procent mer än de andra att lägga på spelartruppen. Då når man de sportsliga resultaten med bredden som krävs för att orka med Europaspel samtidigt med allsvenskan. Skall man kunna gå längre i Europaspel så krävs det dock en omsättning på den nivån om man inte lyckas med en extrem överprestation ett år. Sen är MFF en förening. Man blir aldrig sportsligt starkare än den styrka föreningen har, säger han och vill avsluta med följande:

- Därför ser jag satsningar på dubblat medlemsantal och fler CSR-projekt, där man idag är duktiga, som viktiga. MFF är också en av få aktörer som långsiktigt kan göra skillnad utifrån Malmö stads problem med kriminaliteten genom att i samverkan med kommun och skola minska rekryteringen till gängen. Det är ett ansvar man bör ta. Ja, jag tror man kan göra skillnad där, men man gör ett stort jobb med unga redan i dag.

FOTNOT: Denna intervju publicerades tidigare under hösten på FotbollDirekt. Dan Persson är ekonomianalytiker och krönikör på Idrottens Affärer.

FAKTA

Eget kapital - de 12 största klubbarna under 2018:

 • 1. Malmö FF - 497 miljoner kronor
 • 2. IFK Norrköping - 101 miljoner kronor
 • 3. Djurgårdens IF - 72 miljoner kronor
 • 4. BK Häcken - 71 miljoner kronor
 • 5. AIK - 61 miljoner kronor
 • 6. Hammarby IF miljoner kronor
 • 7. Östersunds FK - 23 miljoner kronor
 • 8. Dalkurd FF - 23 miljoner kronor
 • 9. IF Elfsborg - 19 miljoner kronor
 • 10. Kalmar FF - 15 miljoner kronor
 • 11. IFK Göteborg - 10 miljoner kronor
 • 12. Örebro SK - 8 miljoner kronor

Lönekostnader (alla i organisationen) per poäng 2018

 • 1. Malmö FF - 2,49 miljoner kronor
 • 2. IFK Göteborg 2,06 miljoner kronor
 • 3. IF Elfsborg - 2,01 miljoner kronor
 • 4. Djurgårdens IF - 1,77 miljoner kronor
 • 5. Trelleborgs FF - 1,61 miljoner kronor
 • 6. AIK - 1,51 miljoner kronor
 • 7. IF Brommapojkarna - 1,42 miljoner kronor
 • 8. Dalkurd FF - 1,3 miljoner kronor
 • 9. Hammarby IF - 1,29 miljoner kronor
 • 10. Östersunds FK - 1,27 miljoner kronor
 • 11. BK Häcken - 1,27 miljoner kronor
 • 12. Kalmar FF - 1,23 miljoner kronor

Årsomsättning (netto) allsvenska klubbar, topp-12 för 2018:

 • 1. Malmö FF - 343 miljoner kronor
 • 2. AIK - 178 miljoner kronor
 • 3. BK Häcken - 174 miljoner kronor
 • 4. Djurgårdens IF - 151 miljoner kronor
 • 5. Östersunds FK - 140 miljoner kronor
 • 6. Hammarby IF - 136 miljoner kronor
 • 7. IFK Göteborg - 128 miljoner kronor
 • 8. IFK Norrköping - 102 miljoner kronor
 • 9. IF Elfsborg - 79 miljoner kronor
 • 10. Dalkurd FF - 61 miljoner kronor
 • 11. Kalmar FF - 60 miljoner kronor
 • 12. Örebro SK - 56 miljoner kronor
Du kanske även vill läsa:
Press på AIK men ingen ekonomisk piska - ''Titta på Celtics omsättning"
Press på AIK men ingen ekonomisk piska - ''Titta på Celtics omsättning"
Den här artikeln handlar om:
Fotboll PÅ TV
lördag 19 juni
02:00 Argentina - Uruguay Copa America
02:00 New York Red Bulls - Nashville SC MLS
04:00 Real Salt Lake - Vancouver Whitecaps MLS
13:00 Brage - Örgryte Superettan
15:00 Norrby - IFK Värnamo Superettan
15:00 Sandefjord - Viking Norge Eliteserien
15:00 Ungern - Frankrike EM2021
15:00 Öster - AFC Eskilstuna Superettan
15:30 Malmö FF - Elfsborg Träningsmatch
17:00 Jönköping - GAIS Superettan
17:00 Vasalund - Landskrona Superettan
18:00 Portugal - Tyskland EM2021
21:00 Spanien - Polen EM2021
01:30 FC Cincinnati - Colorado Rapids MLS
01:30 Columbus Crew - Chicago Fire MLS
01:30 New York City FC - New England Revolution MLS
01:30 Toronto FC - Orlando City SC MLS
söndag 20 juni
02:00 DC United - Inter Miami CF MLS
02:30 FC Dallas - Minnesota United FC MLS
03:00 Austin FC - San Jose Earthquakes MLS
03:00 LA Galaxy - Seattle Sounders FC MLS
04:30 Portland Timbers - Sporting Kansas City MLS
05:00 Los Angeles FC - Houston Dynamo MLS
11:00 Athletic Bilbao - Sevilla Women Spanska ligan, damer
13:00 Växjö - Djurgården Allsvenskan, damer
15:00 Mjöndalen - Strömsgodset Norge Eliteserien
15:00 Trelleborg - Falkenberg Superettan
15:00 Häcken - AIK Allsvenskan, damer
15:00 Piteå - Hammarby Allsvenskan, damer
17:00 KIF Örebro - Kristianstad Allsvenskan, damer
18:00 Haugesund - Kristiansund Norge Eliteserien
18:00 Brann - Odd Norge Eliteserien
18:00 Tromsö - Lillestrom Norge Eliteserien
18:00 Schweiz - Turkiet EM2021
18:00 Italien - Wales EM2021
18:00 Rosenborg - Sarpsborg Norge Eliteserien
18:00 Molde - Stabaek Norge Eliteserien
20:00 Atlanta United - Philadelphia Union MLS
20:00 Vålerenga - Bodö/Glimt Norge Eliteserien
21:00 Girona - Rayo Vallecano LaLiga2
23:00 Venezuela - Ecuador Copa America
måndag 21 juni
02:00 Colombia - Peru Copa America
18:00 Ukraina - Österrike EM2021
18:00 Nordmakedonien - Nederländerna EM2021
19:00 GIF Sundsvall - Västerås SK Superettan
19:00 Eskilstuna United - Linköping Allsvenskan, damer
19:00 Rosengård - Vittsjö Allsvenskan, damer
21:00 Finland - Belgien EM2021
21:00 Ryssland - Danmark EM2021
23:00 Uruguay - Chile Copa America
tisdag 22 juni
02:00 Argentina - Paraguay Copa America
21:00 Tjeckien - England EM2021
21:00 Kroatien - Skottland EM2021
01:30 Orlando City SC - San Jose Earthquakes MLS
onsdag 23 juni
18:00 Slovakien - Spanien EM2021
18:00 Sverige - Polen EM2021
21:00 Tyskland - Ungern EM2021
21:00 Portugal - Frankrike EM2021
23:00 Ecuador - Peru Copa America
01:00 New England Revolution - New York Red Bulls MLS
01:30 New York City FC - Atlanta United MLS
01:30 Philadelphia Union - Columbus Crew MLS
torsdag 24 juni
02:00 Minnesota United FC - Austin FC MLS
02:00 Club de Foot Montreal - DC United MLS
02:00 Chicago Fire - FC Cincinnati MLS
02:00 Brasilien - Colombia Copa America
02:30 Sporting Kansas City - Colorado Rapids MLS
02:30 Houston Dynamo - Portland Timbers MLS
02:30 Nashville SC - Toronto FC MLS
04:00 Seattle Sounders FC - Real Salt Lake MLS
04:30 Vancouver Whitecaps - LA Galaxy MLS
04:30 Los Angeles FC - FC Dallas MLS
17:00 Hammarby - Växjö Allsvenskan, damer
18:00 Bodö/Glimt - Molde Norge Eliteserien
18:00 Kristiansund - Mjöndalen Norge Eliteserien
18:00 Strömsgodset - Sandefjord Norge Eliteserien
18:00 Odd - Tromsö Norge Eliteserien
18:00 Haugesund - Brann Norge Eliteserien
20:00 Stabaek - Vålerenga Norge Eliteserien
23:00 Bolivia - Uruguay Copa America
fredag 25 juni
02:00 Chile - Paraguay Copa America
18:00 Sarpsborg - Viking Norge Eliteserien
20:00 Lillestrom - Rosenborg Norge Eliteserien
lördag 26 juni
02:00 Inter Miami CF - Orlando City SC MLS
23:30 Sporting Kansas City - Los Angeles FC MLS
söndag 27 juni
14:00 Kristianstad - Piteå Allsvenskan, damer
14:00 Malmö FF - Midtjylland Träningsmatch
15:00 Rosengård - Häcken Allsvenskan, damer
16:00 AIK - Eskilstuna United Allsvenskan, damer
16:00 Hammarby - Sirius Träningsmatch
18:00 Bodö/Glimt - Stabaek Norge Eliteserien
onsdag 21 juli
19:00 Sandefjord - Haugesund Norge Eliteserien
Allsvenskan
# LAG M V O F GA P
1 Malmö FF 9 6 2 1 5 20
2 Djurgårdens IF 8 5 2 1 7 17
3 AIK 8 4 2 2 2 14
4 IF Elfsborg 9 4 1 4 1 13
5 Kalmar FF 8 3 4 1 1 13
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 IFK Norrköping 8 3 2 3 3 11
7 Degerfors IF 8 3 2 3 2 11
8 Hammarby IF 8 3 2 3 1 11
9 Mjällby AIF 8 2 4 2 -1 10
10 IFK Göteborg 8 1 6 1 1 9
11 Halmstads BK 8 2 3 3 -1 9
12 IK Sirius 8 2 3 3 -4 9
13 Östersunds FK 8 2 2 4 3 8
14 Varbergs BoIS 8 2 1 5 -7 7
15 Örebro SK 8 2 1 5 -11 7
16 BK Häcken 8 1 3 4 -2 6

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på FotbollDirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten