Sök
Krönika
EKWALL: "Vi vet alla att det inte går att döma ut honom"
I tider då det talas om svek, girighet, verbala snedtramp, varumärkeshaveri och när vi upplever att väldigt många har vänt ryggen åt Aktiebolaget Zlatan Ibrahimovic; ett klubbval som andas hjärta, klubbkänsla och vacker fotbollsvärdighet.
Det finns alltid så mycket att säga om Zlatan och vi är många som gärna gör det.
Här kommer ännu en åsikt av miljoner: återkomsten till AC Milan känns som det klokaste drag  Ibrahimovic gjort på väldigt länge, oavsett hur det slutar.

Vi glömmer så lätt, det har vi alltid gjort och inte ens den största av hjältar är mycket större än sina senaste handlingar.
Ibland räcker inte ens det.
Förbundskapten Erik Hamrén tappade det fullständigt på mig när jag ville lyfta Zlatan Ibrahimovic, efter det att han gjort fyra mål (varav en sanslös bicycleta från halva plan) mot England inför 50.000 åskådare på Friends.
Då hade det gått några sekunder sen slutsignalen.
"Då tycker jag du är jävligt orättvis mot alla andra", sa Hamrén bitskt.

I akt och mening; kom fan inte här och hylla någon.
Så, vi har lite svårt för det här med att hylla eller att minnas med värdighet. Det gäller Zlatan, såväl som Tomas Brolin eller Ralf Edström eller vem du vill som haft framgångar på olika sätt. Vi hakar upp oss på annat och så får det skyla det som en gång gjorts på fotbollsplanen. För vid sidan av fotbollen finns en annan karriär och då bedöms du för den. Åtminstone i nuet.

I Zlatan Ibrahimovics fall är hans upplevda "ras" på popularitetsbörsen såklart självförvållat.
Det blev nog ett och annat reklamsamarbete för mycket i samband med VM.
Det var självklart inte bra att så grundlöst anklaga dem populäre Janne Andersson för att vara rasist.
Och att väldigt tydligt bli en del av en av Malmö FF:s konkurrenter Hammarby sju veckor efter det att han avtäckt en staty av sig själv utanför MFF:s arena gjorde honom till Persona Non Grata hos extremt många i den stad han är född och uppvuxen i.
Att statyn lever farligt kan inte överraska någon och det går att se över "skuldfrågan", förutom de givna, de som är vandaler.
Men låt mig återkomma till det.

Det vi ser nu är ju att Zlatan Ibrahimovic inte glömt vad som en gång har varit. 
Han älskade AC Milan och Milano och kärleken var ömsesidig.
Att välja att avsluta (eller inte, man vet aldrig med Z) sin enastående karriär med en kärleksförklaring är det vackraste klubbval han gjort.

När valen av PSG och LA Galaxy till stor del handlat om business så känns Milan som ett val med hjärta.
Jovisst, han får bra betalt för det, men varför skulle han inte?
Och visst tyder mycket på att han gått familjen till mötes, fanns det någon som trodde att de ville flytta till Neapel eller Liverpool (Everton) i det här läget?

Nu kommer han till en klubb som inte är vad den en gång har varit. Inte tillnärmelsevis.
Det blir förstås också ett utmärkt läge för Zlatan att sätta avtryck och agera Frälsare. Är det något vi lärt oss om honom så är det att han älskar den typen av situation och är då som allra bäst..
Hur bra är han då, just nu? Den frågan är mer svårbedömd.
Det vi kan konstatera är att vi har att göra med unik 38-åring, om någon tvekat.


Ingen annan i världen har fortsatt att leverera som forward som han har gjort i den åldern. Förvisso i MLS, som är ett himmelrike för en målskytt, men det har varit upp till alla 38-åringar att ösa in mål i den ligan. Ingen annan har gjort det som svensken. Det är svårt att inte imponeras av det, hur kort minne man än har.

Hur det sen ter sig i en liga av mycket högre klass - inte minst i det taktiska defensiva spelet - för ett relativt mediokert lag blir förstås otroligt spännande att se.
Vi vet alla att det inte går att döma ut honom, inte ens om han fyllt 70 och bestämt sig för att vinna.
***
Det som sker och har skett med Zlatan-statyn i Malmö är förstås bara beklagligt.
Det går aldrig att försvara vandalism i någon form.
Men det det gå inte att vara överraskad över att det blivit som det har blivit - och exakt samma sak hade hänt precis var som hela i fotbollsvärlden.
För hela den här staty-grejen är en extremt komplex situation och sannolikt det yttersta beviset för att livs levande hjältar inte ska uppföras som statyer, för de är monument i sig så länge de verkar på jorden.
Men till det komplexa:

Statyn skänktes av Svenska Fotbollförbundet som i sin Sjöstrandska iver att gudadyrka sin guldkalv inte hann tänka tillräckligt många varv.
Bland annat var det aldrig förankrat att den kunde uppföras utanför Friends, då markbelastningen hade blivit för stor (det är ju ingen liten byst direkt). Och hade det ändå löst sig så hade statyn gått samma öde till mötes i Malmö eftersom det är AIK-mark.
Lösningen blev Malmö.

Enligt uppgift ville Zlatan själv inte ha statyn på Rosengård.
Då gjorde Malmö Stad och Malmö FF ett hårt jobb för att uppföra statyn utanför Stadion.
Det komplexa här är ju att det aldrig hade skett om Ibrahimovic hade avslöjat (vilket han sannolikt visste redan då) att han skull bli delägare i konkurrenten Hammarby och varit tydlig med att han ville göra Bajen till ett bättre lag än MFF.
Då hade staden absolut tvekat över platsen och Malmö FF hade tvärnobbat, eftersom Daniel Andersson och Co insett hur det skulle slutat.

Nu står den i en situation där MFF-anhängare (dvs stora delar av stan) vill riva statyn. Förmodligen TÄNKER de allra flesta bara på det, men ingen kan vara överraskad över att "fotbollsfamiljer" innehåller människor som gör slag i saken.

Ingen!
Tänk er stadens son (eller klubbens, men i detta fall mest stadens) som får en staty 50 meter från klubbens arena och sju veckor senare förkunnar att han är en del av en konkurrent i en annan stad och tänker jobba för att den konkurrenten ska bli bättre - ge mig den fotbollsstad i världen där en sådan staty fått stå orörd?
Den staden finns inte. Inte i ett komplex läge som det här.

Det innebär ju inte att jag ger stollejockar rätt att vandalisera statyn, för det är ovärdigt och respektlöst.
Det jag känna i den här situationen är att Zlatan själv har en viss skuld till att vi hamnat i ett läge som är omöjligt att få rätsida på.
Han får givetvis bli delägare i vad, vem och vilket som helst. I detta fall kan man se det som att det är spännande att han blir en del av svensk fotboll.
Men det går också att kräva ett uns av ansvar och konsekvenstänk.

Hur trodde han att det skulle bli, sju veckor efter statyns avtäckning?
Och om han själv lever i en värld långt bortom verkligheten, fanns det INGEN rådgivare i hans närhet som lite lätt kunde påpeka:
"Du, Zlatan, det kan nog bli lite stökigt det här, just i det här läget med statyn...vi kanske ska gå en aning varsamt fram?"
Det kan vara så att rådgivarna antingen inte förstår, inte vet eller är så pass kuvade att de inget säger?
Med det sagt, statyn över en av vår tids största fotbollsspelare måste självklart ha en fredad plats i det här landet.
Men just nu är det inte så enkelt och det måste gå att förstå, trots allt.
***


Vi ska alla vara lyckliga över att vi fått leva i en tidsålder där spelare som Zlatan Ibrahimovic varit en del av svensk fotboll.
För även om vi glömmer väldigt lätt, så minns vi alltid i slutändan och ingen annan avslutar en karriär med så många minnen som Ibrahimovic.
Nu bygger han vidare på ytterligare ett kapitel.
På förhand ett av de finaste i karriären.
Som att han bygger upp något som raserats en aning
Den här artikeln handlar om:
Allsvenskan 2019 / 2019
# LAG M V O F GA P
1 Djurgårdens IF 30 20 6 4 34 66
2 Malmö FF 30 19 8 3 40 65
3 Hammarby IF 30 20 5 5 37 65
4 AIK 30 19 5 6 23 62
5 IFK Norrköping 30 16 9 5 28 57
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 BK Häcken 30 14 7 9 15 49
7 IFK Göteborg 30 13 9 8 15 48
8 IF Elfsborg 30 11 10 9 -1 43
9 Örebro SK 30 9 6 15 -16 33
10 Helsingborgs IF 30 8 6 16 -20 30
11 IK Sirius FK 30 8 5 17 -17 29
12 Östersunds FK 30 5 10 15 -25 25
13 Falkenbergs FF 30 6 7 17 -37 25
14 Kalmar FF 30 4 11 15 -25 23
15 GIF Sundsvall 30 4 8 18 -19 20
16 AFC Eskilstuna 30 4 8 18 -32 20

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på FotbollDirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten