Sök
120819 Fotboll, Eredivisie (Holländsk Liga) Twente: Rasmus Bengtsson © BildbyrÃ¥n – Cop 30 SWEDEN ONLY
Europa League

LÅNGLÄSNING: Läskigt? - ''Det är lite otäckt, det är det''

WOLFSBURG: Rasmus Bengtsson, 33, styrde Malmö FF mot ett nytt framgångsrikt Europaäventyr som den försvarsgeneral han varit i några år. En av allsvenskans giganter, men kanske som allra bäst när strålkastarna tänds i MFF:s Europamatcher. En landslagsman?

- Nej, det är ingenting för mig. Sen fyra-fem år tillbaka har det aldrig varit aktuellt. Jag fick nog under tiden med Hamrén, säger han till FotbollDirekts utsände.

Vi ses i en hotellsoffa, Bengtsson kommer med en enkel kopp kaffe och tar sig tid att svara på frågor som kan tendera att sväva iväg i rubrikfiske.

Kliar sig lite i skägget ibland, men avger en lugn, sansad och bestämd attityd.

Ungefär så som vi ser honom på planen.

Det finns få allsvenska spelare som kan utstråla så mycket auktoritet utan att behöva göra sig sedd och hörd på något annat sätt.
- Med tiden får du den erfarenhet som krävs för att du ska känna dig trygg och stabil i ditt spel. Det behöver inte vara mycket, men det kan snabbt förändras till det bättre. Se på Anel (Ahmedhodzic), jämför med hur han uppträdde när han kom hit för ett år sen och hur han känns nu efter ett års utlåning och bra spel i Danmark. Nu kommer han få ännu mer erfarenhet och blir ännu bättre, då blir det en spelare för Malmö FF att bygga vidare på, säger Rasmus Bengtsson.

Det har talats om filosofi under några veckor i Malmö FF, sen Uwe Rösler fick gå och Jon Dahl Tomasson presenterades som ny tränare.
Inte bara på planen, även utanför den.

Nu ska Malmö FF jobba ännu hårdare med fotbollens svåraste ekvation: skapa spelare som kan säljas dyrt, samtidigt som laget ska gå tillräckligt bra i liga- och Europaspel.
- Klart att det var en signal från klubben med tränarbytet, att de ville börja på något nytt.  Jag har ju bytt tränare förut, men då har det enbart handlat om ett tränarbyte. Då har det inte varit så mycket prat om hela organisationen. Nu ska vi vara ungdomsutvecklande med lite Holland och så.

Själv har Rasmus Bengtson fem års erfarenhet av den holländska fotbollen, i Eredivsie hade han en framgångsrik karriär för FC Twente.

Löser ett svenskt lag att bygga som holländarna?
- Kanske. Vi får inte glömma att det finns både positiva och negativa sidor med Holland. I Sverige har vi en inbyggd organisation som vi måste behålla  och kan vi krydda det med det holländska, då kan det bli bra.

Min känsla är att många svenska lag som testar något nytt ändå hamnar i ett klassiskt svenskt 4-4-2 till slut efter ett par förluster. För det det egentligen bara finns en sak som räknas till slut...

- ...Ja, resultat, flikar Rasmus in snabbt.

Yes, så tror du att det kommer att finnas tålamod i Malmö FF för att bygga en ny fotbollsfilosofi?

- Det för svårt att svara på.  Det svåra blir att utveckla och samtidigt nå resultat. Men det bli viktigt att ta fram egna spelare. Svenska klubbar måste göra för att dra in pengar. Det går inte att alltid förlita sig på att gå långt i Europa.


Nu kastas ni rakt in i en svår Europamatch utan att ha en aning om var ni står. Läskigt?

- Det är lite otäckt, det är det. Jag tycker att allting har gått bra så här långt, men träningsmatcher handlar egentligen mest om att få ett kvitto på den egna fysiken. Jag kan ändå tycka att det är väldigt spännande och förhoppningsvis kan reaktionen bli att vi känner...wow...det här fungerar ju mycket bättre än vi trodde.

- Till exempel säger ju många att man är mer safe i en trebackslinje, men jag kan tycka att man ibland hamnar i ett läge där du blir utelämnad. Så personligen har jag inga problem med att vi nu spela med en fyra där bak. 

Röster höjdes från Skånehåll när Rasmus Bengtsson egentligen aldrig nämndes på allvar i landslagsdiskussionerna under 2019.
Bengtssons jättematcher i Europa League var, trots allt, ett kvitto på att han höll väldigt bra på den nivån. Men själv är han inte besviken överhuvudtaget.
- Helt ärligt, nej. Inte det minsta.

Du skiter i det?
- Om jag ska vara helt ärlig, ja det gör jag.

För att?
- Under min tid i Holland var jag på landslagssamlingarna under Erik Hamrén och var aldrig i närheten av att få en ärlig chans. Om du är fjärde eller femte mittback och inte ens får spela i träningsmatcherna, då känns det kört. Så att åka till Stockholm på läger inför matcher, det har jag gjort.

Så du hade tackat nej om frågan kommit?

- Ja, och så har det varit de senaste fyra-fem åren.

Kan jag antyda en liten besvikelse någonstans?

- Ja och nej. På den tiden var det inte som det är nu, med ganska givna mittbackar i Granen, Lindelöf och Pontus. När jag var med var det ganska jämnt med Antonsson, Pelle Nilsson, Jonas Olsson och någon till. Så någon träningsmatch hade jag ändå hoppats att spå spela, när jag ända var uttagen. Det blev en halvlek mot Turkiet och lite spel i en match mot Belgien.

- Nu, när jag är över 30 år, känns det dessutom lite för sent att bygga en landslagskarriär. Jag är mycket hellre med familjen  under de dagar som det är landslagsuppehåll. Det är väldigt mycket viktigare för mig,  förklarar Rasmus.

Du har inga problem att sysselsätta dig på din fritid?
- Inte direkt. Jag har tre barn med allt vad det kan innebära med aktiviteter och sånt. Hela min lediga tid går till familjen, jag hinner inte mer än så.

Bengtsson har två år kvar på kontraktet.
Just nu känner att han att det blir de två sista åren som fotbollsspelare på den nivån. Därför har han redan börjat planera för en tid efter fotbollen.
- Jag har mina tankar och idéer, men vill inte direkt avslöja vad det handlar om. Inte mer än att det är inom fotbollen.

Många kan känna en oro inför att sluta, kan du förstå det?

- Ja, det kan jag. Och vi pratar en del om det. Förra året med Mackan (Rosenberg) såklart, men även med de äldre spelare som är kvar. Om du, som jag, har spelat fotboll i snart 30 år och haft det som en stor del av ett liv, då är det givet att mycket blir annorlunda. Det måste man ha respekt inför. Men jag känner samtidigt att det lockar att få börja med något nytt.

Markus Rosenberg är redan på "andra sidan".

Och mötet med Wolfsburg blir det första riktigt stora testet utan Super-Mackan, lagets stora ledare. Hur mycket kommer han att saknas?

- Alltså, vi saknar honom på ett att redan, när vi är på läger och tar en kaffe med grabbarna och så. Där är han inte med längre och det är tydligt. På planen får vi hoppas att vi andra spelare tar vårt ansvar och att de nya kommer in med ny energi. Det får inte sätta sig i skallen på oss att Mackan inte är med längre, för det kan vi ändå inte förändra.


Du kanske även vill läsa: Uppgifter: MFF i förhandlingar med rysk klubb - kan säljas inom kort "Det här är något som visar vad den här matchen betyder" TV: MFF-stjärnans klartecken: "Känner inget av det" Den här artikeln handlar om:
Allsvenskan 2019 / 2019
# LAG M V O F GA P
1 Djurgårdens IF 30 20 6 4 34 66
2 Malmö FF 30 19 8 3 40 65
3 Hammarby IF 30 20 5 5 37 65
4 AIK 30 19 5 6 23 62
5 IFK Norrköping 30 16 9 5 28 57
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 BK Häcken 30 14 7 9 15 49
7 IFK Göteborg 30 13 9 8 15 48
8 IF Elfsborg 30 11 10 9 -1 43
9 Örebro SK 30 9 6 15 -16 33
10 Helsingborgs IF 30 8 6 16 -20 30
11 IK Sirius FK 30 8 5 17 -17 29
12 Östersunds FK 30 5 10 15 -25 25
13 Falkenbergs FF 30 6 7 17 -37 25
14 Kalmar FF 30 4 11 15 -25 23
15 GIF Sundsvall 30 4 8 18 -19 20
16 AFC Eskilstuna 30 4 8 18 -32 20

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på FotbollDirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten