Sök
Krönika
Därför är höst-vår-säsong inte omöjligt idag
Har coronavirusets helvete skapat naturliga förutsättningar för svensk fotboll att gå över till en europaanpassad höst-vår-säsong?

Ja, varför inte - det är inte helt omöjligt längre.

För idag finns det förutsättningar som gör det möjligt att anpassa svensk fotboll till övriga Europa.

Det är en debatt som brukar blossa upp vart sjätte år, ungefär; höst-vår-förespråkarna som företrädesvis finns söder om landsvägen vs alla andra som lever med minusgrader vintertid.

Men tiderna förändras.

Förutsättningarna är annorlunda idag, jämfört med för bara några år sen och då tänker jag inte bara på den globala uppvärmning som kommer smygande runt hörnet.

För klimatargumentet har varit det bärande argumentet MOT höst-vår-säsong sen svensk fotboll gick över till årsbaserade säsonger på 1950-talet.

För kallt. För dåliga planer. För omoderna arenor.

Det ser inte ut så 2020.

Halva allsvenskan spelar på konstgräs och jag ser (tyvärr) ingenting som tyder på att det kommer ändras inom överskådlig framtid.

Vi har två arenor med tre 08-lag som kan stänga tak, vi har modernare arenor med en mera professionell underlagshållning, med hybrid- och konstgräs i Göteborg, Malmö, Norrköping, Uppsala, Örebro, Borås, Kalmar och väldigt många andra ställen med elitfotboll.

Om det går att spela europafotboll i Östersund inför storpublik i december och februari, då är ingenting omöjligt längre.

Dessutom har supporterbasen förändrats genom åren, idag går folk för att se sitt favoritlag på en bättre arena oavsett vad det är för väder. Så var det inte på 80-90-talet.

Därför är inte klimatargumentet lika starkt längre. (Det finns andra antiteser som väger tyngre, men låt mig få återkomma till dom).

Oftast brinner just vinterdatumen framför ögonen på de som är emot höst-vår, men om vi tittar närmare på en Sverige-anpassad säsong så blir förändringen inte monumental.

Tvärtom, det rör sig om max en tredjedel av matcherna som går på datum som vi inte spelar idag.

Så här tänker jag:

Traditionellt inleds höst-vår-säsonger i augusti, här skulle vi kunna börja någon vecka tidigare, kanske i slutet på juli. Idag spelar allsvenskan fullt ut i juli och det fungerar bra,  så att det är semestertider är inget nytt.

Du kör sen fram till slutet på november/början på december, vilket blir 3-4 omgångar längre än idag. Tar uppehåll december, januari, februari och börjar igen i början på mars, vilket blir ca fyra veckor tidigare än idag. Avslutar ligan i slutet på maj.

Vi talar kanske tio matcher som spelas på datum som vi inte har idag och spelprogrammet går ju att anpassa så att lag med bättre förutsättningar än i Sundsvall, Piteå och Östersund får färre matcher hemma just då.

Lite trix och fix här och därmed landslagsuppehåll (som ju finns idag också) så känns det inte lika omöjligt som det gjorde förut.

Sen kan vi argumentera för att man helst vill se fotboll när vädret kan vara som bäst i Sverige, ändå tog allsvenskan ledigt i juni förra säsongen, trots att det inte var något mästerskap.

Och du kan, om du känner för det, fortfarande spela fotboll i lägre serier i juli om du vill för att avsluta i börja på november och ändå få ett kortare vinteruppehåll.

Lägre serier högt upp i norra Sverige tvingas ibland börja närmare maj även under den säsong vi har idag och det går ju att anpassa serier efter extremklimat även när du spelar höst-vår.

Framförallt i tider då väldigt många lag i divisioner under eliten kan spela på konstgräs.

Är ni med mig?

Vill vi byta till höst-vår så är det inte längre helt omöjligt och det finns allt fler argument som talar för att det skulle kunna ske.

Det talas en del om att man vid europaspel har en fördel av höst-vår, men det är däremot ett argument som jag inte köper.

Jag tycker snarare att det är tvärtom.

Idag har svensk lag en fördel av att möta lag från ligaspel som ännu inte är i säsong i det inledande europaspelet. Den fördelen har vi större nytta.

Jag ser hellre att svenska klubblag har en lättare väg att nå gruppspel än att vi gör det lättare för lag som KANSKE går vidare från gruppen (sen innebär inte cupspel i februari att ALLA laghar inlett sitt seriespel heller).

En annan fördel idag är att svensk fotboll har ett vinterfönster som är öppet två månader längre.

Men ser vi det ur ett vidare perspektiv som handlar om att anpassa oss till den fotbollsvärld som övriga Europa befinner sig - vilket väldigt många gärna vill att vi ska eftersträva - så talar allt fler komponenter för att även Sverige lägger om till höst-vår.

Som man i Ryssland och för några år sen i Danmark.

Kvar med vår-höst är vi, Island, Norge, Finland, Estland och Lettland - är det verkligen på den nivån vi vill stå kvar och stampa?

En kraftfullt problematik med att lägga om en fotbollssäsong skulle förstås vara att du plötsligt stod där med en och halv säsong i en omläggning.

Coronakriget innebär att vi ändå ser ut att missa stora delar av en normal vårsäsong och höst-vår-förändrnig skulle te sig naturligt - det är därför debatten blossat upp igen.

Sen inser jag också att allting inte är så enkelt, men om vi sitter i ett läge där vi måste skjuta på all elitfotboll ytterligare någon månad...ja, då vore det dumt att inte se över möjligheten.

För det som en gång i tiden kändes som helt omöjligt med höst-vår är inte det längre.


Du kanske även vill läsa: MFF-stjärnan vill ställa om till höst-vår Den här artikeln handlar om:
Allsvenskan 2019 / 2019
# LAG M V O F GA P
1 Djurgårdens IF 30 20 6 4 34 66
2 Malmö FF 30 19 8 3 40 65
3 Hammarby IF 30 20 5 5 37 65
4 AIK 30 19 5 6 23 62
5 IFK Norrköping 30 16 9 5 28 57
SE FULLSTÄNDIG TABELL
6 BK Häcken 30 14 7 9 15 49
7 IFK Göteborg 30 13 9 8 15 48
8 IF Elfsborg 30 11 10 9 -1 43
9 Örebro SK 30 9 6 15 -16 33
10 Helsingborgs IF 30 8 6 16 -20 30
11 IK Sirius FK 30 8 5 17 -17 29
12 Östersunds FK 30 5 10 15 -25 25
13 Falkenbergs FF 30 6 7 17 -37 25
14 Kalmar FF 30 4 11 15 -25 23
15 GIF Sundsvall 30 4 8 18 -19 20
16 AFC Eskilstuna 30 4 8 18 -32 20

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på FotbollDirekt.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten